Шулюм з баранини – 5 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Шулюм з баранини – варіант наваристого м’ясного супу, подібного шурпі, але має свої особливості в рецептурі. Для нього м’ясо береться на кісточці, нарізати великими шматками і не обсмажується. Кладуть в суп м’яса більше, ніж інших добавок (картоплі, томатів, баклажанів, цибулі і солодкого перцю) і вони нарізаються так само грубо. Приправи і зелень шулюме обов’язкові. Традиційно шулюм готується на вогнищі, але можна приготувати і вдома.

Шулюм з баранини в каструлі в домашніх умовах

Шулюм з баранини, як традиційної м’ясної складової страви, в каструлі в домашніх умовах готується просто. У цьому рецепті беремо ногу молодого баранчика, у якій частина м’яса відокремлюємо для інших цілей, наприклад, шашлику. З овочів додамо тільки картопля, приправи і зелень. Інгредієнтів мінімум, але страва буде з простим і натуральним смаком.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Бараняча нога 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Картопля 4 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Перець запашний горошком 4 шт.
  • Лавровий лист 1 шт.
  • Часник 4 зуб.
  • Зелень за смаком
  • Вода-3 л

Процес приготування:

  1. Баранину (кістка ноги із залишками м’яса) промийте, покладіть в каструлю для варіння супу і залийте 3 літрами холодної води. Після закипання видаліть пінку, покладіть в бульйон лавровий лист із очищеної цибулиною і запашним перцем, додайте сіль за смаком і варіть баранину 2 години на маленькому вогні і під прикритою кришкою.
  2. За закінчення цього часу у вас буде дуже наваристий бульйон і м’ясо легко відокремиться від кістки. Цибулю і лавровий лист із перцем з бульйону видаліть. Баранину перекладіть на тарілку.
  3. Картопля почистіть від шкірки, промийте і розріжте на великі шматки. Перекладіть його в бульйон і поваріть ще 20 хвилин до повної готовності.
  4. У відвареної баранини видаліть кістки, а м’ясо розділіть руками на невеликі шматочки.
  5. Підготуйте часник і зелену кінзу. Їх можна покласти в зварений суп, але краще додати в тарілку, буде смачніше. Шулюм спробуйте і смак відкоригуйте, якщо потрібно.
  6. У порційні супові тарілки розкладіть шматочки відвареної баранини і розлийте бульйон з картоплею. У кожну тарілку додайте подрібнений часник з кінзою і чорним перцем, а кількість їх визначте по своєму смаку.
  7. Приготований в каструлі шулюм з баранини сервіруйте до столу тільки гарячим. Приємного апетиту!

Шулюм з баранини в казані на плиті

Назва супу «Шулюм» походить від слова «шул», що означає, що суп приготований зі свіжого м’яса (в цьому рецепті з баранини) в казані. Традиційно страва готується на відкритому вогні, але з використанням казана можна приготувати і вдома. Готуємо шулюм з баранини, і овочевим набором будуть картоплю, цибулю, баклажан, перець солодкий і помідори. Для насиченості і аромату додамо багато прянощів та зелені.

Час приготування: 2 години 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Склад:

  • Баранина з кісточкою – 800 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Баклажан – 2 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Перець гострий – 1 стручок.
  • Кінза – 1 пучок.
  • Базилік – 1 пучок.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Часник – 6 зубчиків.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – ¼ ч. л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • Лавровий лист – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Баранину для супу промийте, розріжте на шматки, покладіть в казан, залийте холодною водою і варіть на плиті в продовження 1,5 годин від початку кипіння. Пінку періодично знімайте і варіть м’ясо на невеликому вогні.

Крок 2. Поки баранина вариться, всі овочі (картопля, цибуля, баклажани і солодкий перець) згідно з рецептом почистіть, промийте і наріжте великими шматками довільної форми.

Крок 3. До звареної баранині перекладіть нарізку овочів і поваріть їх ще 20-30 хвилин.

Крок 4. Часник подрібніть на часничниці. Промиту зелень дрібно наріжте. У зварений шулюм перекладіть часник з нарізкою зелені, лавровим листом і гострим перцем, насипте чорний перець з хмелі-сунелі і суп посоліть за смаком. Блюдо варіть кілька хвилин, вимкніть вогонь і дайте супу 30 хвилин для настоювання.

Крок 5. Приготований на плиті в казані шулюм з баранини розлийте по порційним суповым тарілках і сервіруйте до обіду. Приємного апетиту!

Класичний шулюм з баранини на багатті

Класичний шулюм з баранини на багатті передбачає класичний набір інгредієнтів і баранини, класичну велику нарізку продуктів і приготування на відкритому вогні/вогнищі. У цьому рецепті вам пропонується приготувати шулюм в афганському казані. Пристрій цієї посуду спрощує процес готування, суп буде відрізнятися особливим смаком, так і одночасно можна приготувати частування на велику кампанію.

Час приготування: 2 години 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Баранина з кісточкою – 1.5 кг
  • Перець болгарський – 1 кг
  • Цибуля – 6 шт.
  • Картопля – 1 кг
  • Перець гострий – 1 стручок.
  • Морква – 6 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Приправа для м’яса – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте афганський казан і всі продукти для шулюма. Баранину промийте і наріжте великими шматками. Овочі почистіть і промийте. Відміряйте зазначені в рецепті приправи, адже закладка всіх інгредієнтів проводиться одночасно.

Крок 2. У казан укладіть шматки баранини і посипте їх сіллю з приправами. Покладіть в казан цілі очищені цибулини.

Крок 3. Моркву і солодкий перець розрізати на великі шматки, а картопля залиште цілком. Ці овочі перекладіть в казан.

Крок 4. Залийте вміст казана 2,5-3 літрами чистої води і зверху покладіть розрізану навпіл неочищену головку часнику. Закрийте кришку казана.

Крок 5. Заздалегідь розведіть відкритий вогонь, вогнище. Над ним помістіть казан з супом і готуйте протягом 80 хвилин. Приготовлений на вогнищі класичний шулюм з бараниною можете розливати по суповым тарілках і подавати до столу. Приємного апетиту!

Шулюм з баранини з баклажанами

Головним правилом цього шулюма є велика кількість м’яса і невеликий набір овочів. Принцип приготування простий: м’ясо з кісточкою (у цьому варіанті баранина) довго сидить на невеликому вогні, потім додайте овочі і приправи, які визначають основний аромат шулюма. У цьому рецепті традиційний набір овочів доповнимо баклажанами. Готуємо шулюм на плиті і краще взяти казан.

Час приготування: 2 години 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Баранина – 800 гр.
  • Баклажани – 2 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Кінза – 1 пучок.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Перець гострий – 1 стручок.
  • Часник – 5 зубків.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець червоний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Баранину промити під проточною водою і нарізати великими шматками. Перекласти в каструлю для варіння супу або казан, залити холодною водою і варити протягом 1,5 години на помірному вогні, щоб вийшов наваристий бульйон. Пінку періодично знімати і доливати воду в міру википання.

Крок 2. Поки баранина вариться, підготувати овочі. Почистити і промити картоплю. Нарізати середніми шматочками.

Крок 3. У промитих баклажанів зняти шкірку і нарізати це овоч товстими полукружками.

Крок 4. Солодкий перець очистити від насіння з перегородками і нарізати смужками. Очищений цибулю нарізати більш дрібно.

Крок 5. Помідори очистити від шкірки, обшпаривши їх окропом і потім нарізати кубиками.

Крок 6. У бульйон до звареної баранині перекласти нарізку картоплі і поварити 7 хвилин.

Крок 7. Потім в бульйон перекласти нарізку інших овочів і варити ще 10-12 хвилин.

Крок 8. Петрушку з кінзою промити, обсушити серветкою і дрібно нашаткувати. Почистити зубки часнику і подрібнити через часникодавку. Гострий перець дрібно нарубати ножем. У зварений шулюм перекласти зелень з часником і гострим перцем, насипати по своєму смаку сіль з меленим перцем і хмелі-сунелі, додати лавровий лист і через пару хвилин вогонь вимкнути.

Крок 9. Дати шулюму з бараниною і баклажанами 20 хвилин для настоювання під закритою кришкою, і потім страву можна сервірувати до обіду. Приємного апетиту!

Шулюм з баранини в мультиварці

Мультиварка дозволяє кожній господині приготувати знаменитий шулюм з баранини в домашніх умовах і особливо, коли сім’я невелика. Технологія та інгредієнти, такі ж, як і для класичного шулюма, і смак страви завжди радує. Баранину на кісточці тушкуємо 2 години на програмі «Гасіння», потім додаємо набір овочів, який можна змінити по своєму смаку, приправи і завершуємо готування на програмі «Суп». Приправу краще купити спеціальну для шулюма на ринку.

Час приготування: 3 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5.

Склад:

  • Баранина на кісточці (реберця) – 1 кг
  • Картопля – 1 кг
  • Морква – 0.5 кг
  • Перець болгарський – 0.3 кг
  • Помідори – 0.2 кг
  • Цибуля – 1 шт.
  • Вода – 2.5-3 л
  • Помідори – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправа для шулюма – за смаком.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Баранячі реберця добре промийте, покладіть в мультічашу, залийте 2,5-3 літрами чистої води і готуйте на програмі «Гасіння» чи «Томління» протягом 2 годин.

Крок 2. По завершенні програми реберця вийміть з чаші і відокремте м’ясо від кістки.

Крок 3. Поки баранина вариться, підготуйте всі зазначені в рецепті овочі. Їх почистіть, промийте і наріжте великими шматками довільної форми.

Крок 4. Бульйон процідіть через сито, щоб вийшов прозорим і без залишків накипу.

Крок 5. В мультічашу перекладіть нарізку овочів, шматочки м’яса, залийте процідженим бульйоном, додайте за смаком сіль з приправою і лавровим листом. Увімкніть програму «Суп» на час за замовчуванням.

Крок 6. По завершенні цієї програми до шулюму додайте дрібно нашатковану зелень і дайте супу 10-20 хвилин для настоювання в режимі «Підігрів». Приготований в мультиварці шулюм з бараниною, розлийте по суповым тарілках, і страва сервіруйте до обіду. Приємного апетиту!