Суп із сочевиці – 10 простих і смачних рецептів з покроковими фото

Сочевиця – корисна і смачна зернобобова культура, багата білками і популярна у всьому світі. Одне з найсмачніших страв, які можна приготувати – це наваристий суп. У цій статті ми зібрали 10 рецептів цього чудового першого страви.

Як зварити суп з червоної сочевиці?

В прохолодну погоду дуже приємно прийти додому і зігрітися ситний суп з сочевиці. Сочевиця завдяки високому вмісту білка вважається гідною альтернативою м’ясу.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Цибуля ріпчаста 70 гр.
  • Сочевиця червона 300 гр.
  • Часник 2 зуб.
  • Морква 50 гр.
  • Томатна паста 40 мл
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне для смаження
  • Вода 1 л

Процес приготування:

  1. Як зварити простий і смачний суп із сочевиці? Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці. У товстостінній каструлі обсмажте цибулю і моркву на рослинній олії до м’якості. Додайте томатну пасту і тушкуйте ще пару хвилин.
  2. Сочевицю промити проточною водою і викладіть до овочів.
  3. Влийте в каструлю з сочевицею і овочами воду і варіть до готовності сочевиці.
  4. Потім посоліть, додайте очищені зубчики часнику і приправте за смаком бульйон.
  5. Після цього пюрируйте суп блендером і подавайте його на стіл, заправивши вершками.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт супу з зеленої сочевиці

Суп із зеленої сочевиці – відмінний варіант для ситного і смачного обіду. На відміну від інших бобових її не потрібно замочувати і вона досить швидко вариться. Крім того, суп із сочевиці – це джерело вітамінів і корисних мікроелементів для організму.

Час готування: 45 хв.

Час приготування: 45 хв.

Порцій: 4-6.

Склад:

  • Сочевиця зелена – 200-300 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Кабачки – 0,3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Помідори – 3 шт.
  • Перець болгарський – 0,5 шт.
  • Вода – 2,5 л
  • Масло оливкове – 3 ст. л.
  • Каррі – 1 ч. л.
  • Зіра – 0,5 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Сочевицю промийте, викладіть в каструлю, залийте водою і поставте варитися на 15-20 хвилин.

2. Після того, як сочевиця не стане м’якою, додайте в бульйон нарізану картоплю і варіть ще 10-15 хвилин.

3. Цибулю, кабачок і помідори наріжте кубиками, моркву натріть на тертці. Болгарський перець наріжте соломкою.

4. На оливковій олії обсмажте солодкий перець, цибулю і моркву.

5. Потім додайте мелений перець, кабачок, помідори і подрібнений часник. Засмажку приправте і продовжуйте готувати ще 5-7 хвилин.

6. Викладіть в бульйон засмажку з овочів і рубану зелень, відрегулюйте суп по солі. Доведіть суп до кипіння і варіть ще 5 хвилин. Потім його можна подавати на стіл.

Приємного апетиту!

Дуже смачний сочевичний суп з куркою

Сочевичний суп трохи нагадує гороховий, але готується набагато швидше. Бульйон виходить смачним, ароматним і наваристим. Однак, набагато ситніше суп буде, якщо додати в нього куряче м’ясо.

Час готування: 95 хв

Час приготування: 35 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Курка – 1,5 кг
  • Сочевиця – 200 гр.
  • Картопля – 600 гр.
  • Морква – 150 гр.
  • Цибуля – 150 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень для подачі.

Процес приготування:

1. Курку розрізати на шматки, викладіть в каструлю і залийте водою. Варіть бульйон близько години.

2. Цибулю дрібно наріжте.

3. Моркву очистіть і натріть на крупній тертці.

4. На рослинному маслі обсмажте цибулю і моркву до м’якості.

5. Додати промиту сочевицю і варіть 30 хвилин.

6. Картоплю наріжте кубиками і через 20 хвилин варіння сочевиці додайте його до неї. Варіть ще 10 хвилин.

7. Потім викладіть в каструлю засмажку з цибулі і моркви, продовжуйте варити суп ще 5-7 хвилин.

8. У суп додайте рубану зелень, перемішайте і подавайте його на стіл.

Приємного апетиту!

Ніжний суп-пюре із сочевиці в домашніх умовах

Просте, але дуже корисне і поживне блюдо з сочевиці. Суп-пюре краще готувати саме з червоної сочевиці, вона добре розварюється і надає супу ніжну консистенцію.

Час готування: 40 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Сочевиця червона – 300 гр.
  • Морква – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Часник – 3 зуб.
  • Зіра – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Ріпчасту цибулю і часник дрібно наріжте, обсмажте на рослинній олії в каструлі з товстим дном.

2. До овочів додайте томатну пасту і зіру, перемішайте і смажте протягом хвилини.

3. Моркву натріть на крупній тертці, додайте в каструлю і продовжуйте смажити 2-3 хвилини.

4. Після цього додайте промиту сочевицю.

5. Влийте 1 літр води, доведіть бульйон до кипіння, варіть на повільному вогні 25-30 хвилин до готовності сочевиці. За 5 хвилин до готовності посоліть і приправте за смаком.

6. Коли сочевиця буде готова, пюрируйте суп блендером. Суп ще раз доведіть до кипіння, при необхідності розбавте його окропом.

7. Подавайте суп-пюре із сочевиці в гарячому вигляді, прикрасивши зеленню.

Приємного апетиту!

Як зварити ситний суп із сочевиці з м’ясом?

Наваристий суп із сочевиці на м’ясному бульйоні чудово наситить і зігріє в холодні дні. М’ясо для бульйону можна використовувати будь-по своєму смаку: курку, яловичину, свинину або індичатину.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Яловичина – 700 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Селера – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 6 зуб.
  • Розмарин – 1 ч. л.
  • Орегано – 1 ч. л.
  • Сочевиця – 1 склянка
  • Зелень – 4 ст. л.

Процес приготування:

1. Яловичину промити, промокніть паперовими рушниками, наріжте кубиками. Викладіть м’ясо на розігріту сковороду і смажте на сильному вогні до утворення рум’яної скоринки, в кінці посоліть і поперчіть.

2. Селера, морква, цибуля і часник наріжте і обсмажте окремо на рослинному маслі до м’якості.

3. М’ясо та овочеву засмажку викладіть в каструлю, влийте 1-1,2 літра води. Закрийте каструлю кришкою і варіть бульйон на середньому вогні протягом години.

4. Сочевицю промити водою.

5. Викладіть в суп сочевицю і продовжуйте варити ще 40 хвилин. Суп посоліть і приправте за смаком, додайте рубану зелень перше блюдо і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування сочевичного супу з грибами

Сочевиця володіє особливими корисними властивостями і містить велику кількість клітковини і амінокислот. Тому з сочевиці готують велику кількість різноманітних страв. Наприклад, за цим рецептом у вас вийде чудовий суп із сочевиці і грибів.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Сочевиця – 125 гр.
  • Печериці – 100 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Часник – 2 зуб.
  • овочевий Бульйон – 1,5 л
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Перець чилі сушений – 1 шт.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Ріпчасту цибулю і часник дрібно наріжте.

2. Перець чилі наріжте невеликими шматочками.

3. Печериці промийте, очистіть і наріжте кубиками.

4. Петрушку дрібно порубаєте ножем.

5. У каструлі з товстим дном розігрійте оливкову олію, обсмажте цибулю і часник до прозорості.

6. Потім додайте в каструлю гриби.

7. Коли гриби зарум’яняться, влийте в каструлю овочевий бульйон, накрийте кришкою і варіть 5 хвилин від кипіння.

8. З лимона вичавити сік.

9. Сочевицю промити проточною водою. У каструлю з бульйоном, додайте сочевицю і лавровий лист. Продовжуйте варити півгодини, потім посоліть, приправте і влийте лимонний сік.

10. Додайте в суп петрушку, доведіть його до кипіння і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Пісний сочевичний суп без м’яса

Червона сочевиця відмінно підходить для приготування смачного супу, воно добре і швидко розварюється. Навіть без м’яса у вас вийде чудовий, корисний і поживний суп на обід.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Сочевиця – 100 гр.
  • Вода – 2 л
  • Картопля – 3 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Селера – 1 шт.
  • Масло пісне – 4 ст. л.
  • Часник сушений – 0,5 ч. л.
  • Соус соєвий – 1 ст. л.
  • Сік лимонний – 0,5 ст. л.
  • Петрушка – 2 гілки.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Сочевицю промити проточною водою, перекладіть її в каструлю, залийте водою і поставте варитися. Варіть 20 хвилин після кипіння.

2. Картоплю почистіть, помийте і наріжте його кубиками. Цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Моркву очистіть і натріть на тертці. Стебло селери наріжте кубиками.

3. Розігрійте олію на сковороді і обсмажте спочатку цибулю до прозорості, потім додати моркву і селеру, продовжуйте смажити ще 5 хвилин.

4. В іншій сковороді обсмажте картоплю до утворення рум’яної скоринки. Обсмажені овочі додайте в каструлю до сочевиці.

5. Суп доведіть до кипіння, додайте сушений часник, соєвий соус і лимонний сік. Після поперчіть і посоліть, продовжуйте готувати суп ще 20 хвилин.

6. В кінці додайте рубану зелень і подавайте сочевичний суп на стіл.

Приємного апетиту!

Наваристий суп із сочевиці з картоплею

Для поживного обіду відмінно підійде сочевичний суп. Навіть без додавання м’яса сочевиця наситить організм і додасть сил. Страва дуже швидко готується і виходить густим і наваристим.

Час готування: 45 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій: 5-6.

Склад:

  • Картопля – 2 шт.
  • Вода – 1,5-2 л
  • Сочевиця червона – 200 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Масло соняшникова 20 мл
  • Петрушка – 20 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Перець чорний горошком – 3 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Ріпчасту цибулю і моркву очистіть, цибулю наріжте кубиками, моркву натріть на тертці. Потім обсмажте овочі на рослинному маслі до м’якості.

2. Картоплю почистіть і наріжте кубиками.

3. У каструлю налийте необхідну кількість води, поставте на вогонь. Коли вода закипить, додайте сіль і спеції, викладіть картоплю.

4. Сочевицю промити проточною водою кілька разів. Викладіть сочевицю в каструлю через 5 хвилин після закладання картоплі. Продовжуйте варити суп 15-20 хвилин.

5. Відразу після сочевиці додати засмажку з овочів. Коли сочевиця і картопля будуть готові, вимкніть вогонь і дайте супу настоятися під кришкою 10 хвилин.

6. При бажанні додайте в суп рубану зелень перше блюдо і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Швидкий і смачний суп із сочевиці з копченостями

Крім того, що сочевиця дуже корисний продукт, в деяких країнах вона вважається символом щастя і благополуччя. Тому, безперечно, варто включити в свій раціон живильні супи з сочевиці.

Час готування: 40 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Копченості – 500 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Вода – 2,5-3 л
  • Сочевиця – 300 гр.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. У каструлі розігрійте рослинне масло, обсмажте на ньому подрібнені цибулю і моркву.

2. Картоплю наріжте кубиками. У каструлю налийте воду, доведіть до кипіння, покладіть картоплю і варіть 15 хвилин.

3. Копченості наріжте на порційні шматки.

4. Сочевицю промити проточною водою.

5. Викладіть сочевицю в киплячий бульйон. Через 5 хвилин додайте копченості і лавровий лист, продовжуйте варити 20 хвилин. Потім вийміть лавровий лист, посоліть, поперчіть і додайте рубану зелень.

6. Подавайте Суп з сухариками або свіжим хлібом.

Приємного апетиту!

Турецький суп із сочевиці і булгуру

Яскравий і смачний суп з простих і доступних продуктів. Але готується суп по турецькому рецептом, тому має зігріваючий пікантний смак. Така страва ідеально підходить для сімейних обідів.

Час готування: 45 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Булгур – 100 гр.
  • Сочевиця – 100 гр.
  • Бульйон м’ясний – 2 л
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Паприка солодка – 1 ч. л.
  • М’ята – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Прянощі – за смаком.

Процес приготування:

1. Промийте булгур і сочевицю кілька разів проточною водою.

2. У каструлю влийте бульйон і поставте на вогонь.

3. Викладіть в бульйон булгур і сочевицю, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні під кришкою хвилин 20.

4. Ріпчасту цибулю наріжте дрібними кубиками і обсмажте на рослинному маслі до прозорості.

5. Потім додайте до цибулі томатну пасту, прянощі і смажте 3 хвилини.

6. Коли сочевиця і булгур будуть готові, додайте зажарку в суп і варити ще 7-10 хвилин.

7. Турецький суп із сочевиці і булгуру можна подавати на стіл відразу після приготування.

Приємного апетиту!