Сочевиця – корисна і смачна зернобобова культура, багата білками і популярна у всьому світі. Одне з найсмачніших страв, які можна приготувати – це наваристий суп. У цій статті ми зібрали 10 рецептів цього чудового першого страви.
Як зварити суп з червоної сочевиці?
В прохолодну погоду дуже приємно прийти додому і зігрітися ситний суп з сочевиці. Сочевиця завдяки високому вмісту білка вважається гідною альтернативою м’ясу.
Інгредієнти на
5 порц.
- Цибуля ріпчаста 70 гр.
- Сочевиця червона 300 гр.
- Часник 2 зуб.
- Морква 50 гр.
- Томатна паста 40 мл
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Масло рослинне для смаження
- Вода 1 л
Процес приготування:
- Як зварити простий і смачний суп із сочевиці? Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці. У товстостінній каструлі обсмажте цибулю і моркву на рослинній олії до м’якості. Додайте томатну пасту і тушкуйте ще пару хвилин.
- Сочевицю промити проточною водою і викладіть до овочів.
- Влийте в каструлю з сочевицею і овочами воду і варіть до готовності сочевиці.
- Потім посоліть, додайте очищені зубчики часнику і приправте за смаком бульйон.
- Після цього пюрируйте суп блендером і подавайте його на стіл, заправивши вершками.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт супу з зеленої сочевиці
Суп із зеленої сочевиці – відмінний варіант для ситного і смачного обіду. На відміну від інших бобових її не потрібно замочувати і вона досить швидко вариться. Крім того, суп із сочевиці – це джерело вітамінів і корисних мікроелементів для організму.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 45 хв.
Порцій: 4-6.
Склад:
- Сочевиця зелена – 200-300 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Кабачки – 0,3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Помідори – 3 шт.
- Перець болгарський – 0,5 шт.
- Вода – 2,5 л
- Масло оливкове – 3 ст. л.
- Каррі – 1 ч. л.
- Зіра – 0,5 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
1. Сочевицю промийте, викладіть в каструлю, залийте водою і поставте варитися на 15-20 хвилин.
2. Після того, як сочевиця не стане м’якою, додайте в бульйон нарізану картоплю і варіть ще 10-15 хвилин.
3. Цибулю, кабачок і помідори наріжте кубиками, моркву натріть на тертці. Болгарський перець наріжте соломкою.
4. На оливковій олії обсмажте солодкий перець, цибулю і моркву.
5. Потім додайте мелений перець, кабачок, помідори і подрібнений часник. Засмажку приправте і продовжуйте готувати ще 5-7 хвилин.
6. Викладіть в бульйон засмажку з овочів і рубану зелень, відрегулюйте суп по солі. Доведіть суп до кипіння і варіть ще 5 хвилин. Потім його можна подавати на стіл.
Приємного апетиту!
Дуже смачний сочевичний суп з куркою
Сочевичний суп трохи нагадує гороховий, але готується набагато швидше. Бульйон виходить смачним, ароматним і наваристим. Однак, набагато ситніше суп буде, якщо додати в нього куряче м’ясо.
Час готування: 95 хв
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Курка – 1,5 кг
- Сочевиця – 200 гр.
- Картопля – 600 гр.
- Морква – 150 гр.
- Цибуля – 150 гр.
- Масло рослинне – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень для подачі.
Процес приготування:
1. Курку розрізати на шматки, викладіть в каструлю і залийте водою. Варіть бульйон близько години.
2. Цибулю дрібно наріжте.
3. Моркву очистіть і натріть на крупній тертці.
4. На рослинному маслі обсмажте цибулю і моркву до м’якості.
5. Додати промиту сочевицю і варіть 30 хвилин.
6. Картоплю наріжте кубиками і через 20 хвилин варіння сочевиці додайте його до неї. Варіть ще 10 хвилин.
7. Потім викладіть в каструлю засмажку з цибулі і моркви, продовжуйте варити суп ще 5-7 хвилин.
8. У суп додайте рубану зелень, перемішайте і подавайте його на стіл.
Приємного апетиту!
Ніжний суп-пюре із сочевиці в домашніх умовах
Просте, але дуже корисне і поживне блюдо з сочевиці. Суп-пюре краще готувати саме з червоної сочевиці, вона добре розварюється і надає супу ніжну консистенцію.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Сочевиця червона – 300 гр.
- Морква – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Часник – 3 зуб.
- Зіра – 0,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Ріпчасту цибулю і часник дрібно наріжте, обсмажте на рослинній олії в каструлі з товстим дном.
2. До овочів додайте томатну пасту і зіру, перемішайте і смажте протягом хвилини.
3. Моркву натріть на крупній тертці, додайте в каструлю і продовжуйте смажити 2-3 хвилини.
4. Після цього додайте промиту сочевицю.
5. Влийте 1 літр води, доведіть бульйон до кипіння, варіть на повільному вогні 25-30 хвилин до готовності сочевиці. За 5 хвилин до готовності посоліть і приправте за смаком.
6. Коли сочевиця буде готова, пюрируйте суп блендером. Суп ще раз доведіть до кипіння, при необхідності розбавте його окропом.
7. Подавайте суп-пюре із сочевиці в гарячому вигляді, прикрасивши зеленню.
Приємного апетиту!
Як зварити ситний суп із сочевиці з м’ясом?
Наваристий суп із сочевиці на м’ясному бульйоні чудово наситить і зігріє в холодні дні. М’ясо для бульйону можна використовувати будь-по своєму смаку: курку, яловичину, свинину або індичатину.
Час готування: 120 хв
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Яловичина – 700 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Селера – 2 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 6 зуб.
- Розмарин – 1 ч. л.
- Орегано – 1 ч. л.
- Сочевиця – 1 склянка
- Зелень – 4 ст. л.
Процес приготування:
1. Яловичину промити, промокніть паперовими рушниками, наріжте кубиками. Викладіть м’ясо на розігріту сковороду і смажте на сильному вогні до утворення рум’яної скоринки, в кінці посоліть і поперчіть.
2. Селера, морква, цибуля і часник наріжте і обсмажте окремо на рослинному маслі до м’якості.
3. М’ясо та овочеву засмажку викладіть в каструлю, влийте 1-1,2 літра води. Закрийте каструлю кришкою і варіть бульйон на середньому вогні протягом години.
4. Сочевицю промити водою.
5. Викладіть в суп сочевицю і продовжуйте варити ще 40 хвилин. Суп посоліть і приправте за смаком, додайте рубану зелень перше блюдо і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування сочевичного супу з грибами
Сочевиця володіє особливими корисними властивостями і містить велику кількість клітковини і амінокислот. Тому з сочевиці готують велику кількість різноманітних страв. Наприклад, за цим рецептом у вас вийде чудовий суп із сочевиці і грибів.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Сочевиця – 125 гр.
- Печериці – 100 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Петрушка – 1 пучок.
- Часник – 2 зуб.
- овочевий Бульйон – 1,5 л
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Перець чилі сушений – 1 шт.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Ріпчасту цибулю і часник дрібно наріжте.
2. Перець чилі наріжте невеликими шматочками.
3. Печериці промийте, очистіть і наріжте кубиками.
4. Петрушку дрібно порубаєте ножем.
5. У каструлі з товстим дном розігрійте оливкову олію, обсмажте цибулю і часник до прозорості.
6. Потім додайте в каструлю гриби.
7. Коли гриби зарум’яняться, влийте в каструлю овочевий бульйон, накрийте кришкою і варіть 5 хвилин від кипіння.
8. З лимона вичавити сік.
9. Сочевицю промити проточною водою. У каструлю з бульйоном, додайте сочевицю і лавровий лист. Продовжуйте варити півгодини, потім посоліть, приправте і влийте лимонний сік.
10. Додайте в суп петрушку, доведіть його до кипіння і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Пісний сочевичний суп без м’яса
Червона сочевиця відмінно підходить для приготування смачного супу, воно добре і швидко розварюється. Навіть без м’яса у вас вийде чудовий, корисний і поживний суп на обід.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Сочевиця – 100 гр.
- Вода – 2 л
- Картопля – 3 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Селера – 1 шт.
- Масло пісне – 4 ст. л.
- Часник сушений – 0,5 ч. л.
- Соус соєвий – 1 ст. л.
- Сік лимонний – 0,5 ст. л.
- Петрушка – 2 гілки.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Сочевицю промити проточною водою, перекладіть її в каструлю, залийте водою і поставте варитися. Варіть 20 хвилин після кипіння.
2. Картоплю почистіть, помийте і наріжте його кубиками. Цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Моркву очистіть і натріть на тертці. Стебло селери наріжте кубиками.
3. Розігрійте олію на сковороді і обсмажте спочатку цибулю до прозорості, потім додати моркву і селеру, продовжуйте смажити ще 5 хвилин.
4. В іншій сковороді обсмажте картоплю до утворення рум’яної скоринки. Обсмажені овочі додайте в каструлю до сочевиці.
5. Суп доведіть до кипіння, додайте сушений часник, соєвий соус і лимонний сік. Після поперчіть і посоліть, продовжуйте готувати суп ще 20 хвилин.
6. В кінці додайте рубану зелень і подавайте сочевичний суп на стіл.
Приємного апетиту!
Наваристий суп із сочевиці з картоплею
Для поживного обіду відмінно підійде сочевичний суп. Навіть без додавання м’яса сочевиця наситить організм і додасть сил. Страва дуже швидко готується і виходить густим і наваристим.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 5-6.
Склад:
- Картопля – 2 шт.
- Вода – 1,5-2 л
- Сочевиця червона – 200 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Масло соняшникова 20 мл
- Петрушка – 20 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Перець чорний горошком – 3 шт.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Ріпчасту цибулю і моркву очистіть, цибулю наріжте кубиками, моркву натріть на тертці. Потім обсмажте овочі на рослинному маслі до м’якості.
2. Картоплю почистіть і наріжте кубиками.
3. У каструлю налийте необхідну кількість води, поставте на вогонь. Коли вода закипить, додайте сіль і спеції, викладіть картоплю.
4. Сочевицю промити проточною водою кілька разів. Викладіть сочевицю в каструлю через 5 хвилин після закладання картоплі. Продовжуйте варити суп 15-20 хвилин.
5. Відразу після сочевиці додати засмажку з овочів. Коли сочевиця і картопля будуть готові, вимкніть вогонь і дайте супу настоятися під кришкою 10 хвилин.
6. При бажанні додайте в суп рубану зелень перше блюдо і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Швидкий і смачний суп із сочевиці з копченостями
Крім того, що сочевиця дуже корисний продукт, в деяких країнах вона вважається символом щастя і благополуччя. Тому, безперечно, варто включити в свій раціон живильні супи з сочевиці.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Копченості – 500 гр.
- Картопля – 3 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Вода – 2,5-3 л
- Сочевиця – 300 гр.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
1. У каструлі розігрійте рослинне масло, обсмажте на ньому подрібнені цибулю і моркву.
2. Картоплю наріжте кубиками. У каструлю налийте воду, доведіть до кипіння, покладіть картоплю і варіть 15 хвилин.
3. Копченості наріжте на порційні шматки.
4. Сочевицю промити проточною водою.
5. Викладіть сочевицю в киплячий бульйон. Через 5 хвилин додайте копченості і лавровий лист, продовжуйте варити 20 хвилин. Потім вийміть лавровий лист, посоліть, поперчіть і додайте рубану зелень.
6. Подавайте Суп з сухариками або свіжим хлібом.
Приємного апетиту!
Турецький суп із сочевиці і булгуру
Яскравий і смачний суп з простих і доступних продуктів. Але готується суп по турецькому рецептом, тому має зігріваючий пікантний смак. Така страва ідеально підходить для сімейних обідів.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Булгур – 100 гр.
- Сочевиця – 100 гр.
- Бульйон м’ясний – 2 л
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Паприка солодка – 1 ч. л.
- М’ята – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Прянощі – за смаком.
Процес приготування:
1. Промийте булгур і сочевицю кілька разів проточною водою.
2. У каструлю влийте бульйон і поставте на вогонь.
3. Викладіть в бульйон булгур і сочевицю, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні під кришкою хвилин 20.
4. Ріпчасту цибулю наріжте дрібними кубиками і обсмажте на рослинному маслі до прозорості.
5. Потім додайте до цибулі томатну пасту, прянощі і смажте 3 хвилини.
6. Коли сочевиця і булгур будуть готові, додайте зажарку в суп і варити ще 7-10 хвилин.
7. Турецький суп із сочевиці і булгуру можна подавати на стіл відразу після приготування.
Приємного апетиту!