Борщ – це поживний гарячий суп, який ідеально підходить для поживного домашнього обіду. Приготувати відому гарячу страву можна різними способами. Найкращі кулінарні варіанти ми зібрали для вас у нашій готовій добірці з десяти найсмачніших рецептів з покроковими фотографіями.
Класичний борщ з буряком, м’ясом та капустою
Класичний борщ з буряком, м’ясом та капустою – це ситна та дуже смачна страва для вашого гарячого домашнього обіду. Апетитний суп можна подавати до столу із хлібом, сметаною, салом та іншими частуваннями. Спробуйте приготувати за нашим перевіреним рецептом з покроковими фотографіями.
Інгредієнти:
на – 4 порції
- Яловичина на кістки – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Буряк – 1 шт. (Велика)
- Картопля – 1 шт.
- Капуста білокачанна – 500 гр.
- Зелень – 1 пучок з корінцями
- Часник – 2 зуб.
- Олія – для смаження
- Оцет столовий 9% – 1 ч.л.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Вода – 1.5 л.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
Як приготувати найсмачніший борщ? Одну цибулину і одну моркву обробляють на великі частини і обсмажуємо до рум’яної скоринки на сковороді. Готуємо овочі без олії, на сухій поверхні.
У каструлю вливаємо чисту воду та викладаємо сюди шматки м’яса з кісткою.
Доповнюємо бульйон обсмаженими овочами. Сюди ж відправляємо корінці петрушки та кропу.
Доводимо вміст каструлі до кипіння, зменшуємо вогонь та варимо 40 хвилин.
Через вказаний час проціджуємо бульйон. Овочі та коріння викидаємо, м’ясо остуджуємо.
Охолоджене м’ясо нарізаємо невеликими шматочками, видаляємо кісточки.
Цибулину, що залишилася, очищаємо і дрібно рубаємо ножем.
На великій тертці натираємо моркву та буряк.
Очищаємо картоплю від шкірки, промиваємо під водою обробляємо на невеликі кубики.
Дрібно шаткуємо ножем білокачанну капусту.
Очищаємо часник і подрібнюємо будь-яким зручним способом. Можна це зробити за допомогою ножа, терки чи спеціального преса.
Розігріваємо сковороду з олією.
Викладаємо сюди цибулю та моркву, обсмажуємо овочі близько 2 хвилин.
Забираємо цибулю з морквою зі сковороди і сюди ж викладаємо буряки. Обсмажуємо близько 30 секунд і вливаємо оцет. Перемішуємо та готуємо ще одну хвилину.
Повертаємо до буряків обсмажену цибулю з морквою. Готуємо разом близько 2 хвилин.
Доповнюємо овочі томатною пастою, добре все перемішуємо і гасимо 2 хвилини.
Проціджений бульйон повертаємо в каструлю та доводимо до кипіння.
Викладаємо сюди капусту і потім додаємо картоплю. Варимо 10 хвилин.
Через вказаний час викладаємо тушковані овочі. Варимо суп ще 5 хвилин.
Далі сюди відправляємо сіль, цукор, часник, подрібнену зелень та лавровий лист.
Викладаємо в суп нарізане м’ясо та вимикаємо вогонь. Даємо супу настоятися під кришкою.
Класичний борщ з буряком, м’ясом та капустою готовий. Подавайте, доповнивши зеленню та сметаною!
Смачний борщ із квасолею
Смачний борщ із квасолею відрізняється цікавим смаком та апетитним виглядом. Така гаряча страва ідеально підійде для поживного домашнього обіду. Приготувати оригінальний борщ зможе кожен. Для цього беріть на замітку наш перевірений покроковий рецепт.
Час готування – 50 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Буряк – 1 шт.
- Квасоля – 0,5 ст.
- Капуста білокачанна – 0,5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 1 шт.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Олія – для смаження.
- Часник – за бажанням.
- Сіль за смаком.
- Оцет 9% – 1 год.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Супова суміш для борщу – 1 ст.
- Коріандр мелений – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо потрібні продукти для приготування борщу.
Крок 2. Картоплю очищаємо та обробляємо на невеликі кубики. Викладаємо в каструлю та заливаємо водою. Сюди ж додаємо лаврове листя та трохи солі.
Крок 3. У каструлю відправляємо заздалегідь вимочену квасолю. Також додаємо сюди спеції. Варимо близько 15 хвилин після закипання.
Крок 4. У цей час будемо займатися підготовкою інших продуктів. Буряк очищаємо та нарізаємо невеликою соломкою. Обсмажуємо у сковороді з олією до м’якості. Потім вливаємо сюди трохи оцту. Він дозволить зберегти яскравий колір буряка.
Крок 5. До буряків відправляємо дрібні брусочки очищений моркви.
Крок 6. Додаємо сюди подрібнену цибулю та обсмажуємо всі разом близько 5 хвилин. Далі сюди викладаємо томатну пасту та вливаємо трохи води. Гасимо на слабкому вогні під кришкою близько 10 хвилин.
Крок 7. До овочів можна додати трохи спецій до смаку. Вимикаємо вогонь.
Крок 8. Підготовлені овочі перекладаємо в каструлю з картоплею та квасолею.
Крок 9. Дрібно шаткуємо білокачанну капусту і також відправляємо її в суп. Варимо разом ще 5-10 хвилин.
Крок 10. Вимикаємо вогонь і даємо нашому частування настоятися під кришкою.
Крок 11. Смачний борщ із квасолею готовий. Можна подавати до столу разом із зеленню, сметаною та хлібом!
Класичний український борщ
Класичний український борщ – це ідеальна страва для сімейного обіду. Суп виходить дуже смачним, апетитним та поживним. Його можна подавати до столу зі сметаною, зеленню, салом та копченостями. Спробуйте приготувати за нашим перевіреним рецептом з покроковими фотографіями.
Час готування – 2 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- М’ясо – 250 гр.
- Буряк середній – 1 шт.
- Капуста білокачанна – 180 гр.
- Картопля – 200 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Томатна паста – 1,5 ст.л.
- Часник – 2 зуб.
- Оцет яблучний – 1 год.
- Олія – 40 мл.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Вода – 2,5 л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо усі необхідні продукти за списком. Овочі заздалегідь можна очистити та промити під водою.
Крок 2. М’ясо викладаємо в каструлю та заливаємо водою. Доводимо до кипіння і варимо на слабкому вогні 1 годину. Додаємо сіль до смаку і в процесі варіння обов’язково прибираємо піну.
Крок 3. Почищену картоплю обробляють на невеликі брусочки або кубики.
Крок 4. Капусту дрібно шаткуємо ножем.
Крок 5. Дрібним кубиком нарізаємо цибулю та натираємо на тертці моркву.
Крок 6. Очищений буряк обробляємо на невеликі брусочки.
Крок 7. У готовий м’ясний бульйон занурюємо спершу картопля і варимо 10 хвилин на помірному вогні.
Крок 8. Розігріваємо сковороду з олією і викладаємо сюди цибулю. Обсмажуємо його до прозорого стану близько 3 хвилин.
Крок 9. Відправляємо до цибулі терту на тертці моркву.
Крок 10. Перемішуємо овочі та готуємо разом пару хвилин. Обсмажені овочі перекладаємо на тарілку.
Крок 11. У цій же сковороді обсмажуємо буряк пару хвилин.
Крок 12. Додаємо до буряків томатну пасту, оцет та трохи води. Завдяки оцту буряк не втратить свій насичений колір.
Крок 13. Гасимо наш продукт близько 5 хвилин на середньому вогні.
Крок 14. Тепер у каструлю із супом відправляємо нарізану капусту. Варимо близько п’яти хвилин.
Крок 15. Наступним кроком викладаємо тушкований буряк. Варимо ще стільки ж.
Крок 16. Додаємо цибулю з морквою і варимо ще 5 хвилин.
Крок 17. Наприкінці варіння додаємо сіль та спеції за смаком. Обов’язково додаємо лавровий лист для аромату та подрібнений часник. Доводимо страву до кипіння та вимикаємо вогонь. Залишаємо настоюватися під кришкою 30 хвилин.
Крок 18. Класичний український борщ готовий. Розливайте по тарілках і подавайте до столу зі сметаною та ароматною зеленню!
Борщ із буряка з яловичиною
Борщ із буряка з яловичиною – це поживна та неймовірно смачна страва для вашого гарячого обіду в родинному колі. Апетитний суп можна подавати до столу із хлібом, сметаною, салом та іншими частуваннями. Спробуйте приготувати за нашим перевіреним рецептом з покроковими фотографіями.
Час готування – 1 година
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 5
Інгредієнти:
- Яловичина варена – 500 гр.
- Бульйон яловичий – 2 л.
- Буряк – 3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Томатна паста – 150 гр.
- Капуста білокачанна – 300 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Кріп – 1 пучок.
- Часник – 3 зуб.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Рослинна олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Подрібнюємо цибулю і моркву. Моркву можна нарізати тонкими брусочками або натерти на тертці. Овочі обсмажуємо на олії до м’якого стану. Також наперед готуємо м’ясний бульйон і відварюємо яловичину.
Крок 2. Доповнюємо цибулю з морквою томатною пастою, перемішуємо і гасимо ще 5 хвилин.
Крок 3. Очищаємо картоплю від шкірки, обробляємо її соломкою та заливаємо холодною водою. Таким чином ми його промиваємо та видаляємо зайвий крохмаль.
Крок 4. Перекладаємо підготовлену картоплю в каструлю. Сюди ж відправляємо дрібно нашатковану капусту.
Крок 5. Заливаємо все м’ясним бульйоном, доводимо до кипіння і після варимо до м’якості овочів близько 15 хвилин.
Крок 6. У глибокій мисці перемішуємо тертий буряк, подрібнену зелень і чорний мелений перець.
Крок 7. Таку бурякову заправку відправляємо в наш суп разом із обсмаженою цибулею та морквою.
Крок 8. Доводимо частування до кипіння і тримаємо під кришкою близько 15 хвилин.
Крок 9. Розливаємо суп по глибоких тарілках та доповнюємо його шматками відвареної яловичини.
Крок 10. Борщ із буряка з яловичиною готовий. Частуйтесь!
Зелений борщ із щавлем та яйцем
Зелений борщ із щавлем та яйцем порадує не лише цікавим смаком, а й привабливим зовнішнім виглядом. Такий оригінальний суп точно урізноманітнить ваш обідній стіл. Для приготування цікавого зеленого борщу візьміть на замітку наш перевірений покроковий рецепт із фотографіями.
Час приготування – 1 година 50 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Яловичина – 500 гр.
- Яйце – 6 шт.
- Щавель – 200 грн.
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 20 гр.
- Кріп – 1 ст.л.
- Вода – 3 л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичину промиваємо під водою і обробляють на шматки. Викладаємо в каструлю та заливаємо водою. Доводимо до кипіння і варимо після 40 хвилин. У процесі варіння обов’язково прибираємо піну.
Крок 2. У цей час подрібнюємо цибулю з морквою.
Крок 3. Підготовлені овочі викладаємо у готовий бульйон та варимо 5 хвилин. Додаємо сіль за смаком.
Крок 4. Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо та розбираємо на кубики.
Крок 5. Окремо відварюємо яйця до готовності та очищаємо їх від шкаралупи.
Крок 6. Очищені яйця нарізаємо шматочками середнього розміру.
Крок 7. У суп відправляємо картоплю та яйця. Варимо разом 15 хвилин.
Крок 8. Нарізаємо щавель та викладаємо в суп.
Крок 9. Також сюди відправляємо подрібнений кріп та часник. Вимикаємо вогонь. Даємо супу настоятися близько 10 хвилин під кришкою.
Крок 10. Зелений борщ із щавлем та яйцем готовий. Розливайте по тарілках та подавайте до столу!
Смачний борщ із куркою
Смачний борщ із куркою виходить неймовірно апетитним та поживним. Він стане ідеальним кулінарним рішенням для вашого сімейного обіду. Приготувати таку гарячу страву нескладно. Для цього скористайтесь нашим перевіреним рецептом із покроковими фотографіями.
Час готування – 1 година 20 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Курка – 600 гр.
- Картопля середня – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Буряк – 1 шт.
- Капуста білокачанна – 400 гр.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Помідори – 4 шт.
- Томатна паста – 1 ст.л.
- Часник – 2 зуб.
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Кислота лимонна – 0,5 ч. л.
- Приправа для курки – 1 год.
- Приправа універсальна – 1 год.
- Вода – 4 л.
Процес приготування:
Крок 1. Курку обробляють на частини і викладаємо в каструлю. Заливаємо водою і доводимо до кипіння, потім солимо і варимо близько 15 хвилин. У процесі обов’язково прибираємо піну.
Крок 2. Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо та обробляємо на шматочки. Три картоплини залишаємо цілими.
Крок 3. Усю підготовлену картоплю викладаємо в каструлю і варимо до готовності разом із куркою.
Крок 4. Помідори очищаємо від шкірки і після подрібнюємо їх будь-яким зручним способом. Можна використовувати м’ясорубку, тертку чи блендер.
Крок 5. Дрібно рубаємо ножем цибулю і моркву, а буряк натираємо на тертці. Всі овочі обсмажуємо у сковороді з олією.
Крок 6. Доповнюємо овочі лимонною кислотою, подрібненими томатами та томатною пастою. Сюди ж відправляємо сіль та цукор. Перемішуємо продукти та гасимо близько 5 хвилин.
Крок 7. Доповнюємо нашу заготівлю подрібненим часником.
Крок 8. З каструлі дістаємо цілі відварені картоплини. Розминаємо їх у пюре і відправляємо назад у каструлю.
Крок 9. Також у наш суп відправляємо дрібно порізану капусту та болгарський перець. Варимо разом близько 3 хвилин.
Крок 10. Викладаємо сюди тушковані овочі та додаємо приправи. Кип’ятимо суп та варимо близько 5 хвилин. Після цього даємо настоятися під кришкою приблизно 15-20 хвилин.
Крок 11. Смачний борщ із куркою готовий. Подавайте до столу, доповнивши сметаною!
Холодний борщ із буряків
Холодний борщ із буряків – це дуже смачна, легка та апетитна страва для сімейного обіду. Цікавий суп можна подавати до столу, доповнивши сметаною та ароматною зеленню. Урізноманітнюйте домашнє меню за допомогою нашого перевіреного рецепту з покроковими фотографіями.
Час готування – 2 години 30 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Буряк середній – 3 шт.
- Яйце – 2 шт.
- Вода – 2,5 л.
- Оцет яблучний – 1 ст.
- Картопля середня – 5 шт.
- Огірок свіжий – 2 шт.
- Цибуля зелена – 60 гр.
- Кріп – 60 гр.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сметана – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед відварюємо курячі яйця до готовності. Після них охолоджуємо.
Крок 2. Добре промиваємо буряк і один плід очищаємо, поділяємо на четвертинки, викладаємо в каструлю. Заливаємо холодною водою, сюди ж додаємо оцет. Доводимо до кипіння і варимо на невеликому вогні близько 40 хвилин.
Крок 3. Готові буряки дістаємо з каструлі і даємо їй охолонути, потім нарізаємо соломкою. Буряковий відвар проціджуємо і повертаємо в нього порізані буряки. Забираємо заготовку в холодильник до використання.
Крок 4. Буряк, що залишився, загортаємо у фольгу і відправляємо в розігріту до 180° духовку на 40 хвилин. Далі продукт остуджуємо, нарізаємо соломкою та відправляємо у буряковий відвар у холодильнику.
Крок 5. Очищаємо картоплю, обробляємо її на невеликі скибочки і відварюємо в підсоленій воді близько 15 хвилин після закипання.
Крок 6. Картопля з невеликою кількістю відвару повністю остудити і потім прибирати в холодильник.
Крок 7. Курячі яйця, що остигли, очищаємо від шкаралупи ріжемо дрібним кубиком. Також кубиком нарізаємо огірки, подрібнюємо цибулю та кріп.
Крок 8. Картопляний відвар з’єднуємо з буряковим. Сюди ж викладаємо огірки, яйця, зелень. Додаємо сіль та перець. Забираємо заготовку в холодильник на 1 годину.
Крок 9. Далі готову страву розливаємо по порційним тарілкам, доповнюємо сметаною та зеленню.
Крок 10. Холодний борщ із буряків готові. Частуйтесь!
Пісний борщ без м’яса
Пісний борщ без м’яса вийде не менш смачним та поживним, ніж класичний варіант. Такий суп ідеально підійде для тих, хто дотримується посту чи не їсть продукти тваринного походження. Для приготування блюда беріть на замітку наш перевірений покроковий рецепт.
Час готування – 1 година
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Буряк – 1 шт.
- Капуста білокачанна – 0,5 шт.
- Картопля – 5 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Кубик бульйону – 3 шт.
- Олія – для смаження.
- Вода – 2 л.
- Сіль – 1 год.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Цукор-пісок – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Подрібнюємо цибулю і натираємо на тертці моркву. Обсмажуємо овочі на олії до м’якості.
Крок 2. Очищаємо буряки, також натираємо їх на великій тертці і окремо обсмажуємо зі щіпкою цукру. Щоб буряк не втратив свій насичений колір, до нього можна додати кілька крапель оцту чи лимонного соку.
Крок 3. Дрібно шаткуємо ножем капусту і відправляємо її в каструлю з водою. Ставимо на помірний вогонь.
Крок 4. Сюди ж занурюємо соломку картоплі. Варимо після закипання близько 15 хвилин.
Крок 5. Далі в суп відправляємо обсмажену цибулю з морквою.
Крок 6. Також викладаємо тушкований буряк.
Крок 7. Доповнюємо наше частування бульйонними кубиками та лавровим листком.
Крок 8. Сюди всипаємо необхідну кількість солі.
Крок 9. Доводимо суп до кипіння та варимо близько 5 хвилин. Можна вимикати вогонь.
Крок 10. Пісний борщ без м’яса готовий. Розливайте по супових тарілках та подавайте до столу!
Борщ зі свіжої капусти та буряків
Борщ зі свіжої капусти та буряків – це ситна, апетитна та дуже смачна страва для вашого гарячого домашнього обіду. Такий суп можна подавати до столу із хлібом, сметаною, салом та іншими частуваннями. Спробуйте приготувати за нашим перевіреним рецептом з покроковими фотографіями та докладним описом процесу.
Час готування – 1 година
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Буряк – 1 шт.
- Капуста білокачанна – 250 гр.
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Вода – 2 л.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Олія – для смаження.
- Петрушка – 20 гр.
- Кріп – 20 гр.
- Сіль – 2 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо моркву з буряком та натираємо продукти на великій тертці.
Крок 2. Дрібно рубаємо ножем цибулю.
Крок 3. Розігріваємо сковороду з олією і викладаємо сюди подрібнені овочі. Обсмажуємо близько 5 хвилин.
Крок 4. Доповнюємо овочі томатною пастою, перемішуємо та готуємо ще 5 хвилин.
Крок 5. Добре промиваємо білокачанну капусту і дрібно шаткуємо її ножем.
Крок 6. Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо та обробляємо на невеликі кубики.
Крок 7. Болгарський перець нарізаємо тонкою соломкою.
Крок 8. У каструлі доводимо воду до кипіння і викладаємо сюди капусту, картопля та перець. Варити після повторного закипання 10 хвилин.
Крок 9. Також у каструлю викладаємо раніше обсмажені овочі. Варимо ще 10 хвилин.
Крок 10. Додаємо сіль до смаку, знову доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь.
Крок 11. Доповнюємо наш суп подрібненою ароматною зеленню.
Крок 12. Борщ зі свіжої капусти та буряків готовий. Подавайте до столу!
Борщ із квашеною капустою
Борщ із квашеною капустою порадує вас насиченим смаком та апетитним виглядом. Така гаряча страва ідеально підійде для поживного домашнього обіду. Приготувати справжній борщ зможе кожен. Для цього беріть на замітку наш перевірений покроковий рецепт.
Час готування – 1 година
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Буряк – 1 шт.
- Капуста квашена – 150 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Томатна паста – 1 ст.л.
- Вода/бульйон – 2,5 л.
- Олія – для смаження.
- Часник – 20 гр.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Лавровий лист – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо картоплю від шкірки, промиваємо її під водою і обробляємо на невеликі кубики для супу. Занурюємо картопля в киплячу воду або бульйон. Варимо близько 10 хвилин у киплячій рідині до розм’якшення.
Крок 2. Дрібно рубаємо ножем очищену цибулю і обсмажуємо її в сковороді з олією пару хвилин до прозорого стану.
Крок 3. Доповнюємо цибулю тертою на тертці морквою, знову все перемішуємо і тушкуємо ще кілька хвилин, періодично помішуючи. Готуємо на помірному вогні, щоб не допустити пригорання.
Крок 4. Тепер до овочів викладаємо квашену капусту. Готуємо усі разом близько 5 хвилин.
Крок 5. Доповнюємо сковороду тертою бурякою на тертці, вливаємо сюди трохи киплячої води або бульйону. Гасимо на слабкому вогні під кришкою 15 хвилин.
Крок 6. Підготовлену овочеву масу викладаємо у наш суп. Доводимо до кипіння, доповнюємо сіллю, спеціями, подрібненою ароматною зеленню та часником. Вимикаємо вогонь і даємо настоятися супу під кришкою кілька хвилин.
Крок 7. Борщ із квашеною капустою готовий. Розливайте по тарілках та подавайте до столу!