Солянка збірна м’ясна з картоплею класична – це ще і «суп після свят», адже основою його є асортимент м’ясних продуктів, що залишилися після нарізки до святкового столу, а картопля прекрасно доповнює будь-який набір м’ясних інгредієнтів. Варіанти збірної солянки різні і можна вибрати за бажанням господині.
Збірна м’ясна солянка з картоплею — класичний рецепт
Збірна м’ясна солянка з картоплею не відноситься до класичного варіанту, але картопля робить страву більш густим і ситним, а набір основних інгредієнтів (м’ясні продукти, огірки, оливки і лимон) залишаються класичними. У цьому рецепті готуємо солянку для сім’ї з урахуванням того, що будуть їсти і діти, тому варимо її на курці.
Інгредієнти на
6 порц.
- Курка 200 гр. (філе будь-якого)
- Сосиски 200 гр.
- Ковбаса сирокопчена 200 гр.
- Картопля 3 шт.
- Томатна паста 2 ст. л.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Лимон ½ шт.
- Огірок солоний 4 шт.
- Оливки 100 гр.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Кріп сушений, за смаком
- Сметана для подачі
- Сіль за смаком
- Часник за смаком
- Лавровий лист за смаком
- Вода 250 мл
Процес приготування:
- Відразу підготуйте, згідно з рецептом, всі інгредієнти для солянки. У каструлі для солянки з розрахунком води на шість порцій супу курку відваріть до готовності, бульйон посоліть тільки в кінці варіння.
- Поки курка вариться, займіться іншими інгредієнтами. У цьому рецепті їх будемо гасити. Солоні огірки очистіть від шкірки.
- Наріжте їх маленькими кубиками і покладіть в невелику каструлю для тушкування.
- Цибуля наріжте тонкими чверть кільцями, перекладіть до огірків, додайте томатну пасту з цукром, залити 250 мл води і тушкуйте все на середньому вогні протягом 30-40 хвилин. Цибулю за цей час розвариться і додасть солянці більш густу текстуру.
- Сосиски та копчену ковбасу очистити від оболонки і дрібно наріжте.
- розріжте На половинки чорні оливки.
- Почистіть картоплю, наріжте невеликими кубиками і тимчасово залийте холодною водою.
- В каструлю до огірків і цибулі потроху доливайте воду, і все перемішуйте, так як ця густа маса може підгоріти.
- Відварену до готовності курку трохи остудіть, відокремте м’ясо від кісточок і дрібно наріжте.
- У курячий бульйон перекладіть нарізку картоплі і поваріть до готовності. Потім до нього перекладіть тушковані овочі, нарізку ковбаси, курки і оливок.
- Додайте в солянку лавровий лист з подрібненим часником і відкоригуйте смак, додавши сіль. Через 10 хвилин насипте в солянку сушений кріп і вимкніть вогонь.
- Приготовлену за класичним рецептом збірної м’ясної солянки з картоплею розлийте по тарілках, доповніть скибочками лимона зі сметаною і сервіруйте до обіду. Приємного апетиту!
Класична солянка з картоплею, ковбасою, огірками
Класична солянка тільки на основі картоплі, ковбаси і огірків буде у вас простим і бюджетним варіантом, але, тим не менш, дуже смачним. У цьому рецепті беремо копчену ковбасу і мариновані огірки, а інші інгредієнти, як для солянки класичної.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Ковбаса копчена – 300 гр.
- Картопля – 500 гр.
- Огірки мариновані – 200 гр.
- Томатна паста – 1 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
- Маслини – 100 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень для подачі.
- Масло рослинне – для смаження.
- Вода – 1,5 л. + 0,5 склянки
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для солянки. Відразу почистити картоплю з цибулею. Ковбасу звільнити від оболонки.
Крок 2. Ковбасу, мариновані огірки і картоплю нарізати невеликими кубиками приблизно однакового розміру. Маслини розрізати на половинки, а цибулю нарізати тонкими чверть кільцями.
Крок 3. На сковорідці на розігрітому рослинному маслі обсмажити нарізку огірків, додати томатну пасту, залити півсклянки чистої води і тушкувати 5-7 хвилин.
Крок 4. У каструлі для солянки або сотейнику розігріти трохи олії і на ньому обсмажити до легкого рум’яного кольору нарізку цибулі, додати ковбасу і посмажити при помішуванні пару хвилин.
Крок 5. Потім ці обсмажені інгредієнти залити 1,5 л води або будь-якого бульйону, перекласти тушковані в томаті огірки, картоплю і поварити солянку протягом 20 хвилин на невеликому вогні і під прикритою кришкою. До кінця варіння в солянку додати сіль з чорним перцем, скибочки лимона і нарізку маслин. Вогонь вимкнути. Дати супу трохи настоятися.
Крок 6. Приготовану класичну солянку з картоплею, ковбасою, огірками розлити по тарілках, доповнити сметаною з зеленню і сервірувати до обіду. Приємного апетиту!
М’ясна солянка з картоплею, маслинами і лимонами
М’ясна солянка з картоплею, маслинами і лимонами буде у вас наваристим, ароматним і ситним блюдом, що сподобається чоловікам. Приготування її нескладна, тільки треба підготувати чималий набір інгредієнтів. У цьому рецепті готуємо солянку на яловичому бульйоні, м’ясними продуктами будуть відварна яловичина з ковбасою, а маслини й лимон додамо при подачі в тарілки.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 7.
Склад:
- Вода – 2.5 л.
- Філе яловичини – 250 гр.
- Картопля – 200 гр.
- Ковбаса варена – 100 гр.
- Ковбаса копчена – 100 гр.
- Солоні огірки – 100 гр.
- Цибуля – 100 гр.
- Морква – 100 гр.
- Томатна паста – 2 ст. л.
- Сіль – 25 гр.
- Перець чорний мелений – 5 гр.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Лимон – за смаком.
- Маслини – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу поставити варитися яловиче філе. Овочі почистити і промити. Картоплю і цибулю нарізати невеликими кубиками. Моркву подрібнити на крупній тертці. Солоні огірки і два види ковбаси нарізати, як і картоплю. Лимон нарізати кружальцями і потім четвертинками.
Крок 2. Відварене яловиче філе вийняти з бульйону, трохи остудити і дрібно нарізати.
Крок 3. Яловичий бульйон процідити на марлю, перелити в каструлю і відварити до готовності нарізку картоплі.
Крок 4. У сковорідці розігріти рослинне масло. На ньому обсмажити цибулю з морквою, потім додати нарізку солоних огірків з ковбасою і посмажити при помішуванні протягом 5-7 хвилин. Потім додати томатну пасту, перемішати і через 2 хвилини вогонь вимкнути.
Крок 5. У бульйон до звареному картоплі перекласти нарізану яловичину і обсмажені інгредієнти. Потім насипати сіль з чорним перцем, додати лавровий лист і поварити солянку на маленькому вогні 10 хвилин. Дати солянці хвилин 10 для настоювання.
Крок 6. Приготовану м’ясну солянку з картоплею розлити по тарілках, доповнити скибочками лимона з маслинами, зеленню і сервірувати до обіду. Приємного апетиту!
Солянка з картоплею і копченою ковбасою
Солянка з картоплею і копченою ковбасою буде у вас варіантом швидкого і ситного обіду, особливо, коли в холодильнику залишилося багато копчених ковбасних продуктів. Для більшої панелі смаку в цьому рецепті додамо в солянку шинку і копчені сосиски, але це за вибором господині.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 5.
Склад:
- Ковбаса копчена (сосиски, шинка) -500 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Солоні огірки – 100 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Вода – 2.5 л.
- Томатна паста – 25 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 60 мл
- Лавровий лист – 2 шт.
- Лимон – за смаком.
- Свіжа зелень – за смаком.
- Сметана для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом, всі інгредієнти для солянки. Овочі почистіть і промийте.
Крок 2. Середніми кубиками наріжте картоплю.
Крок 3. Солоні огірки наріжте невеликими брусочками.
Крок 4. Такими ж наріжте брусочками моркву.
Крок 5. Цибулину наріжте тонкими чверть кільцями.
Крок 6. Ковбасні інгредієнти наріжте невеликими шматочками будь-якої форми.
Крок 7. У каструлі для варіння солянки доведіть до кипіння 2,5 л води і в ній відваріть протягом 15 хвилин нарізку картоплі.
Крок 8. У сковорідці розігрійте рослинну олію і обсмажте на ньому нарізку до м’якості цибулі.
Крок 9. До цибулі перекладіть нарізку моркви і посмажте кілька хвилин.
Крок 10. Потім додайте в сковорідку нарізку ковбасних інгредієнтів і посмажте 2-3 хвилини.
Крок 11. Потім додайте в сковорідку нарізку солоного огірка.
Крок 12. В останню чергу налийте в сковорідку розведену водою томатну пасту і все тушкуйте на невеликому вогні 10 хвилин.
Крок 13. Засмажку перекладіть до звареному картоплі, додайте сіль з чорним перцем і лавровим листом і через 5-8 хвилин вимкніть вогонь.
Крок 14. До солянці додайте дрібно нашатковану зелень і дайте їй 10 хвилин для настоювання.
Крок 15. Приготовану солянку розлийте по тарілках і в кожну покладіть сметану.
Крок 16. Доповніть блюдо скибочками лимона і сервіруйте до обіду. Приємного апетиту!
Солянка з куркою та картоплею
Солянка з куркою та картоплею виходить більш легким, менш жирної та дієтичної порівняно зі звареної на свинині, та й смак дещо інший. У цьому рецепті готуємо солянку на курячому філе і без додавання ковбасних виробів, а інші інгредієнти, такі ж, як у класичному варіанті.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Куряче філе – 1 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Солоні огірки – 1 шт.
- Маслини – 45 гр.
- Цибуля – 1/2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Помідор/томатна паста – 1 шт./2 ст. л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Лимон – за смаком.
- Свіжа зелень – за смаком.
- Сметана для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Почистити і промити картоплю, цибулю та моркву.
Крок 2. Куряче філе промити і нарізати невеликими кубиками. Підготувати інші інгредієнти.
Крок 3. Картоплю, солоний огірок і помідор нарізати невеликими кубиками. У каструлі закип’ятити воду з розрахунку на 2 порції супу, перекласти в неї нарізку картоплі з огірком і поварити на невеликому вогні і під прикритою кришкою протягом 10-15 хвилин.
Крок 4. На розігрітому рослинному маслі обсмажити протягом 5-7 хвилин шматочки філе, додати до нього нарізаний помідор (можна замінити 2 ст. ложками томатної пасти), перемішати і вимкнути вогонь. Перекласти філе в каструлю до звареному картоплі.
Крок 5. В іншій сковорідці обсмажити до легкого рум’яного кольору нарізку цибулі з натертою морквою і цю засмажку перекласти до солянці. Потім в солянку по своєму смаку додати сіль із чорним перцем і лавровим листом, поварити 10-15 хвилин, вогонь вимкнути і дати їй 10 хвилин для настоювання.
Крок 6. Приготовану солянку з куркою та картоплею розлити по тарілках, доповнити скибочками лимона, маслинами, сметаною і сервірувати до обіду. Приємного апетиту!
Збірна м’ясна солянка з картоплею в мультиварці
Збірна м’ясна солянка з картоплею в мультиварці готується просто, і всі інгредієнти закладаються в чашу в один прийом. Блюдо виходить дуже наваристим. У цьому рецепті готуємо солянку, щоб вийшла менш жирної, на курячому бульйоні, а інгредієнти натремо на крупній тертці і обсмажимо. Відварюємо курку заздалегідь, а м’ясним набором беремо в невеликій кількості два види ковбаси та шинку, що визначає основний смак збірної солянки.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 5.
Склад:
- Курка – 200 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Шинка – 100 гр.
- Ковбаса напівкопчена – 100 гр.
- Ковбаса Краківська – 100 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Солоні огірки – 2 шт.
- Томатна паста – 4 ст. л.
- Оливки – 10 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Лайм – 1 шт.
- Кріп – 20 гр.
- Сметана для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. В мультиварці увімкніть програму «Смаження» і розігрійте рослинне масло. Очищену цибулину наріжте маленькими кубиками.
Крок 2. Промийте солоні огірки і подрібніть на крупній тертці.
Крок 3. Цибулю і огірки перекладіть в чашу і при помішуванні, обсмажте до м’якості.
Крок 4. Натріть на тертці, шинку, але можна нарізати тонкою соломкою.
Крок 5. Таким же способом подрібніть два види ковбаси.
Крок 6. Відварене куряче м’ясо відокремте від кісток і наріжте невеликими шматочками.
Крок 7. Очищений картопля також натріть на крупній тертці.
Крок 8. Подрібнені м’ясні інгредієнти перекладіть в чашу до обсмаженою овочам, додайте за смаком сіль з чорним перцем і томатну пасту.
Крок 9. Всі лопаткою добре перемішайте і обсмажте ще протягом 15 хвилин.
Крок 10. Потім налийте в чашу через сито курячий бульйон, додайте лавровий лист, закрийте кришку і увімкніть програму «Суп» на 1 годину.
Крок 11. Оливки без кісточок наріжте тонкими кільцями.
Крок 12. Лайм промийте і наріжте полукружками.
Крок 13. Після сигналу про завершення програми приготовану в мультиварці збірну м’ясну солянку з картоплею розлийте по тарілках, доповніть оливками зі свіжою зеленню і сметаною, і сервіруйте до обіду. Приємного апетиту!
Солянка з ковбасою і картоплею без огірків
Солоні огірки є важливим інгредієнтом в солянці, але і без огірків солянка з ковбасою і картоплею виходить не менш смачною, наваристою і ситної, а збалансований кислуватий смак додадуть їй томатна паста і лимони. Ковбаса для солянки береться декількох видів і можна доповнити будь-яким м’ясом. У цьому рецепті готуємо солянку на маленькому вогні і протягом не менше 1 години.
Час приготування: 2 години
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Картопля – 500 гр.
- М’ясні продукти (ковбаса) – 400 гр.
- Томатна паста – 2 ст. л.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Масло рослинне – 30 мл
- Сіль – за смаком.
- Шафран/куркума – ½ ч. л.
- Зелень – за смаком.
- Оливки – за смаком.
- Лимон – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед потрібно підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для солянки. Овочі почистити і промити.
Крок 2. Цибулю нарізати невеликими кубиками. Моркву подрібнити на крупній тертці.
Крок 3. Потім ці овочі обсмажити до легкого рум’яного кольору на розігрітому рослинному маслі.
Крок 4. Вибрані для солянки різні види ковбас та інших м’ясних продуктів нарізати маленькими кубиками.
Крок 5. М’ясну нарізку перекласти в сковорідку до овочів і обсмажити її до рум’яного кольору. Картоплю нарізати великими брусочками.
Крок 6. У каструлю для варива солянки перекласти обсмажені інгредієнти, залити водою з розрахунку на 4 порції супу, додати томатну пасту, сіль і шафран або куркуму, нарізку картоплі і довести до кипіння. Потім томити солянку на невеликому вогні і під прикритою кришкою протягом 1-1,5 годин.
Крок 7. До кінця приготування додати в солянку, дрібно нарізану зелень.
Крок 8. Приготовану солянку з ковбасою і картоплею без огірків розлити по тарілках, доповнити оливками з скибочками лимона і сервірувати до обіду. Приємного апетиту!
Солянка з яловичиною і картоплею
Солянка з яловичиною і картоплею буде у вас більш дешевим варіантом цього класичного і популярного страви. У цьому рецепті беремо яловичину на кістці і заздалегідь відварюємо протягом 2-4 годин до готовності. Її доповнюємо невеликим набором двох видів ковбаси, а картопля додасть солянці ситність і більш густу текстуру.
Час приготування: 1,5 години без урахування варіння яловичини.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 6.
Склад:
- Яловичина на кістці – 700 гр.
- Вода – 3 л
- Ковбаса варена – 200 гр.
- Сервелат – 200 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Огірки солоні – 4 шт.
- Помідори – 1 шт.
- Томатний соус – 70 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Оливки – 150 гр.
- Лимон – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичину залийте холодною водою, доведіть до кипіння і шумівкою зніміть піну з поверхні бульйону. Додайте до яловичині будь-які прянощі і варіть протягом 2-4 годин до готовності м’яса.
Крок 2. Поки яловичина вариться, підготуйте інші інгредієнти для солянки. Почистіть овочі. Цибулю наріжте тонкими півкільцями, а моркву кружальцями.
Крок 3. Ці овочі обсмажте до легкого рум’яного кольору на розігрітому рослинному маслі.
Крок 4. Додайте нарізаний кубиками помідор, томатний соус, перемішайте і варіть на маленькому вогні під кришкою 2-3 хвилини.
Крок 5. Наріжте невеликими шматочками ковбасу, солоні огірки і оливки.
Крок 6. Очищену картоплю наріжте крупно.
Крок 7. Зварену яловичину вийміть з бульйону, видалити кісточку, а м’ясо дрібно наріжте.
Крок 8. Бульйон доведіть до кипіння і перекладіть в нього обсмажені овочі, м’ясну нарізку і картоплю. Огірки поки не додавайте, так як картопля не розвариться в кислому середовищі. Поваріть солянку до готовності картоплі.
Крок 9. В останню чергу в солянку перекладіть оливки з нарізкою солоного огірка, додайте сіль з чорним перцем, відкоригуйте смак. Вогонь вимкніть, і дайте страві мінімум 20 хвилин для настоювання.
Крок 10. Приготовану солянку з яловичиною і картоплею розлийте по суповым чашках, доповніть скибочками лимона зі сметаною і сервіруйте до обіду. Приємного апетиту!