Розсольник – це один із найпопулярніших супів на території пострадянського простору, що поступається лише борщу та щам. Така перша страва відрізняється багатим складом, до якого входять свіжі та мариновані овочі, крупа і, звичайно ж, м’ясо, на якому попередньо вариться наваристий і міцний бульйон. Для бульйону можна використовувати курку, свинину або яловичину, а як крупи зазвичай беруть перловку, але якщо її не виявилося під рукою – не біда, замінимо рисом. Страва підкорить своїм насиченим пряно-овочевим ароматом, яскравим смаком і неперевершеною ситістю, особливо, якщо подавати суп до столу разом із хлібом та сметаною.
Розсольник з перловкою та солоними огірками – класичний рецепт
Розсольник з перловкою та солоними огірками – це перша страва російської кухні, свій рецепт якого є у кожного кулінара. Однак рекомендуємо вам звернути увагу і на цю варіацію приготування, з наваристим бульйоном на телятині та огірками бочками.
Інгредієнти:
на – 8 порції
- Телятина – 400 гр.
- Перловая крупа – 140 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Огірок солоний – 3 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Олія соняшникова – для смаження
- Вода – 2.5 л.
- Лавровий лист – за смаком
- Перець запашний горошком – за смаком
- Укроп – 40 гр.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
Як приготувати розсольник за класичним рецептом? Викладаємо на стіл продукти, перелічені вище.
У каструлю відправляємо промиту перловку та м’ясо, додаємо сіль та прянощі – заливаємо водою і проварюємо на маленькому вогні близько півтори години, знімаючи пінку шумівкою.
Не гаючи часу, готуємо заправку: кубиками нарізаємо солоні огірочки та очищену цибулю, за допомогою бурякової терки подрібнюємо моркву.
Розігріваємо соняшникову олію і обсмажуємо цибулю з морквою до напівготовності, засипаємо огірки і томимо ще 5-7 хвилин, іноді помішуючи.
У готовий бульйон закидаємо картоплю, нарізану соломкою – варимо протягом 15 хвилин.
Перекладаємо в каструлю засмажку, всипаємо кріп і при необхідності досолюємо. За хвилину вимикаємо вогонь і залишаємо суп під кришкою на 15-20 хвилин.
Наваристий розсольник подаємо до столу в порційних піалах і насолоджуємось. Смачного!
Розсольник з рисом та солоними огірками
Розсольник з рисом та солоними огірками – це суп, який за своїми смаковими характеристиками мало чим відрізняється від класичної варіації. Але замінюючи перловку рисом, ми значно скорочуємо час приготування, адже рис не вимагає попередньо замочування та довгого варіння.
Час приготування – 1 год. 10 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Огірок солоний – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Рис – 100 грн.
- Окіст курячий – 300 гр.
- Вода – 2,5 л.
- Кріп – за смаком.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо та промиваємо коренеплоди та бульби, крупу перебираємо і також промиваємо, рубаємо гілочки кропу.
Крок 2. Куряче стегенце укладаємо в каструлю, заливаємо водою і солимо. Доводимо до кипіння і видаляємо шумівкою піну.
Крок 3. Поки готується бульйон, на кубики ріжемо картоплю та цибулю, на великій тертці натираємо солоний огірок та моркву.
Крок 4. У сковороді розжарюємо олію і обсмажуємо до золотистості моркву з цибулею.
Крок 5. До засмаження додаємо тертий огірок та часник, пропущений через прес – розмішуємо та прогріваємо все разом ще кілька хвилин.
Крок 6. Птах виймаємо з каструлі, відокремлюємо м’ясо від шкіри та кісточок.
Крок 7. У каструлю висипаємо картоплю і доводимо до кипіння, додаємо рис і засікаємо 15 хвилин.
Крок 8. До готових компонентів викладаємо засмажку, курку, зелень та чорний перець – проварюємо ще 5 хвилин.
Крок 9. Подаємо негайно та дегустуємо. Смачного!
Розсольник з м’ясом свинини
Розсольник з м’ясом свинини – це ситна і навариста перша страва, покуштувавши піалу якої, ви надовго вгамуйте голод і отримаєте гастрономічне задоволення. Як крупа використовується рис, але якщо вам більше подобається перловка – не проблема, замініть.
Час приготування – 1 год. 15 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Свинина – 300 гр.
- Рис – 3 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Огірок солоний – 3 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Морква – 1 шт.
- Розсіл огірковий – 150 мл.
- Паста томатная – 2 ст.л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Вода – 3 л.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Цукор-пісок – 2 ч.л.
- Приправа універсальна – до смаку
- Сіль за смаком
Процес приготування:
Крок 1. Свинину розрізаємо на невеликі сегменти та проварюємо півгодини з моменту закипання, посоливши.
Крок 2. Крупу промиваємо до прозорості води.
Крок 3. Знімаємо шкірку з картоплі та нарізаємо бульби невеликими скибочками.
Крок 4. Рис разом із картоплею засипаємо в бульйон і варимо на повільному вогні 20 хвилин.
Крок 5. Паралельно ріжемо бочкові огірочки соломкою.
Крок 6. Подрібнюємо моркву з цибулею і пасеруємо на розігрітій олії до м’якості, додаємо огірки і томимо ще 6-7 хвилин.
Крок 7. До засмаження вливаємо трохи бульйону та огірковий розсіл, вмішуємо томатну пасту, сіль та цукор – кип’ятимо на помірному полум’ї 4-5 хвилин.
Крок 8. Овочі в соусі викладаємо в каструлю і відправляємо пластини часнику, лаврушку і приправу – варимо ще 5-7 хвилин і залишаємо під кришкою настоятися.
Крок 9. Наваристий розсольник відразу ж подаємо та запрошуємо сім’ю до столу. Приємного вам апетиту!
Розсольник з яловичиною, перлівкою та солоними огірками
Розсольник з яловичиною, перлівкою та солоними огірками – це неймовірне поєднання компонентів, які відмінно доповнюють та відтіняють смак один одного, роблячи страву яскравою та шалено насиченою. Для скорочення витраченого часу рекомендується попередньо замочити крупу.
Час приготування – 2 год. 20 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порцій – 6-7.
Інгредієнти:
- Яловичина – 400 гр.
- Перловка – 150 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Огірок солоний – 200 грн.
- Олія вершкове – 50 гр.
- Паста томатная – 100 гр.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Рослинна олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком процесу готування старанно промиваємо крупу та очищаємо овочі.
Крок 2. За 5-10 годин до початку варіння розсольника замочуємо перловку в холодній воді.
Крок 3. Яловичину відварюємо до м’якості і ріжемо на шматочки, готовий бульйон проціджуємо через сито з дрібними отворами.
Крок 4. Огірки натираємо на великій тертці, аналогічно робимо з морквою.
Крок 5. Дрібно рубаємо зубки часнику, нарізаємо брусочками картоплю.
Крок 6. У сковорідку вливаємо масло і прогріваємо, пасеруємо 5 хвилин|мінути| цибулю і моркву.
Крок 7. Бульйон солимо і приправляємо, закидаємо засмажку, перловку, солоні огірки, м’ясо та картопля – варимо до готовності всіх складових на середньому вогні.
Крок 8. Потім вводимо в суп томатну пасту, вершкове масло, часник, горошини перцю та лавр – проварюємо ще 10 хвилин.
Крок 9. Розливаємо розсольник по супницях і прикрашаємо зеленню. Смачного!
Класичний Ленінградський розсольник
Класичний Ленінградський розсольник – це страва, яку раніше пропонували у всіх їдальнях, доповнюючи суп сметаною та скибочками чорного хліба. І якщо ви досі пам’ятаєте той смак і хочете заново їм насолодитися, то не втрачаємо часу і відразу ж приступаємо до варіння цієї смачної страви!
Час приготування – 2 год. 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- М’ясо – 500 грн.
- Крупа перловая – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Помідори – 1 шт.
- Огірок солоний – 3 шт.
- Олія вершкове – 30 гр.
- Укроп – 40 гр.
- Петрушка – 30 гр.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Продукти, які нам знадобляться для готування, викладаємо на робочий стіл.
Крок 2. М’ясо кладемо в каструлю, заливаємо водою і доводимо до кипіння, видаляємо шумівкою піну і проварюємо 30-40 хвилин.
Крок 3. В іншу каструлю висипаємо промиту крупу, вливаємо воду і варимо до готовності на помірному полум’ї.
Крок 4. Паралельно готуємо заправку: невеликі скибочки цибулі доводимо до прозорості у сковороді на вершковому маслі.
Крок 5. Додаємо терту морквину і, помішуючи, продовжуємо смаження.
Крок 6. Томати надрізаємо хрест-навхрест і обдаємо окропом, знімаємо шкірку і пробиваємо м’якоть блендером – кашку втручаємо в засмажку, прибираємо з конфорки через 4-5 хвилин.
Крок 7. Відварене м’ясо викладаємо на тарілку, а проціджуємо бульйон і повертаємо на плиту.
Крок 8. У прозору основу викладаємо бруски картоплі, варимо близько 15 хвилин.
Крок 9. Розтоплюємо вершкове масло в сковороді і кілька хвилин обсмажуємо на ньому солоні огірки, нарізані соломкою.
Крок 10. Готову перловку промиваємо і даємо час стекти, висипаємо до картоплі.
Крок 11. Через 5 хвилин додаємо обсмажені компоненти та доводимо страву до кипіння.
Крок 12. М’ясо розбираємо і відправляємо в суп або розподіляємо одночасно по тарілках.
Крок 13. В останню чергу вводимо сіль, зелень і лаврушку – томимо ще 7-10 хвилин і вимикаємо нагрівання.
Крок 14. Настоюємо розсольник під кришкою приблизно 20 хвилин і лише потім приступаємо до трапези. Смачного!
Розсольник з куркою, перловкою та солоними огірками
Розсольник з куркою, перловкою і солоними огірками – це наваристий і шалено апетитний суп, який виходить в рази легше, ніж традиційна страва, приготовлена на основі свинини або яловичини. До того ж птах вариться дуже швидко, відповідно на кухні ви проведете менше часу.
Час приготування – 65 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2,5 л.
Інгредієнти:
- Вода – 1,5 л.
- Спинка куряча – 400 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Морква – 0,5 шт.
- Перловка – 2-3 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Огірок солоний – 2-3 шт.
- Розсіл огірковий – 150 мл.
- Соль – 0,5 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. У каструлю відповідного розміру викладаємо м’ясо, солимо та заливаємо водою – ставимо на вогонь.
Крок 2. До прозорості води промиваємо перловку.
Крок 3. Висипаємо крупу до курки, доводимо до кипіння і варимо 40 хвилин, періодично позбавляючись піни шумівкою.
Крок 4. На розігрітій олії пасеруємо кубики цибулі і соломку моркви.
Крок 5. У готовий бульйон відправляємо нарізку з картоплі, засікаємо 15 хвилин.
Крок 6. Після закінчення зазначеного часу додаємо і засмаження. Вливаємо розсіл, балансуючи смак.
Крок 7. Наприкінці доповнюємо склад подрібненими огірками – знову даємо закипіти і залишаємо під кришкою на 20 хвилин.
Крок 8. Наваристий та ароматний розсольник розливаємо по тарілках і приступаємо до трапези. Смачного!
Пісний розсольник без м’яса
Пісний розсольник без м’яса виходить не менш ситним та поживним, ніж суп, зварений за класичним рецептом. Весь секрет полягає в тому, що переважно ми наїдаємося вуглеводами, а перловка – це вуглевод у чистому вигляді. Тому, навіть якщо ви відмовилися від продуктів тваринного походження, не відмовляйте собі в тарілочці апетитного розсольника!
Час приготування – 1 год.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Огірок солоний – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Перловка – 100 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Олія – для смаження.
- Зелень – до смаку.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Ретельно промиту крупу заливаємо водою та варимо 20 хвилин до напівготовності.
Крок 2. Дрібні кубики цибулі обсмажуємо до прозорості в сковороді з олією, всипаємо кубики моркви і смажимо ще 3-5 хвилин.
Крок 3. До розм’якшених овочів додаємо подрібнений часник та кубики помідорів без шкірки.
Крок 4. Пасеюємо компоненти ще 5 хвилин і перекладаємо до перловки, закидаємо стебла петрушки чи кропу.
Крок 5. Доливаємо воду, що випаровується, засипаємо нарізану картоплю.
Крок 6. Приблизно через 15 хвилин висипаємо в розсольник дрібні кубики солоних огірків.
Крок 7. Приправляємо страву лавровим листом і даємо настоятися 15-20 хвилин. Готуйте та отримуйте задоволення!
Смачний розсольник з томатною пастою
Смачний розсольник з томатною пастою, зварений на яловичині і доповнений засмажкою з овочів і перловкою – це збалансована і неймовірно ароматна страва, яка не може не сподобатися. Розсольник відрізняється від інших перших страв, своїм оригінальним кисло-гоструватим смаком.
Час приготування – 2 год. 30 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 4,3 л.
Інгредієнти:
- Яловичина на кістки – 300 грн.
- Вода – 3,5 л.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Перловка – 100 гр.
- Огірок солоний невеликий – 8 шт.
- Морква – 1 шт.
- Паста томатная – 3 ст.л.
- Розсіл огірковий – 150 мл.
- Олія – для смаження.
- Лавровий лист – за смаком.
- Сіль за смаком.
- Спеції – до смаку.
- Зелень – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Перед основним процесом варіння заливаємо м’ясо водою і відварюємо до готовності, а на ніч заливаємо перловку водою. Вранці подрібнюємо огірки і обсмажуємо на олії.
Крок 2. У готовий бульйон пересипаємо набряклу крупу.
Крок 3. Терту моркву на тертці і нарізану цибулю обсмажуємо до рум’яності і змішуємо з пастою з прокручених томатів.
Крок 4. Через півгодини після початку варіння перлівки, додаємо картоплю та розсіл – проварюємо ще 20 хвилин.
Крок 5. У момент, коли картопля стала м’якою, викладаємо в каструлю огірки та пересмажені овочі.
Крок 6. Потім повертаємо в бульйон нарізане м’ясо, зелень та приправи.
Крок 7. Даємо настоятися, а потім сервіруємо і подаємо до столу. Смачного!
Розсольник на курячому бульйоні
Розсольник на курячому бульйоні – це легкий варіант всім відомої першої страви, який готується з обов’язковим додаванням кислих бочкових огірків та ситної перловки. Використовуючи вже готову основу, ми помітно скоротимо свій витрачений час та зусилля.
Час приготування – 1 год. 50 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5 л.
Інгредієнти:
- Бульйон курячий – 4 л.
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 500 гр.
- Перловка – 100 гр.
- Огірок солоний – 120 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Філе куряче відварене – 150 гр.
- Соль – 1 ст.л.
- Розсіл – 200 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Бульйон виливаємо в каструлю відповідного об’єму та доводимо до кипіння.
Крок 2. Перловку на півгодини заливаємо окропом, а потім висипаємо в бульйон – вогнетривкий посуд закриваємо кришкою і томимо крупу на невеликому вогні близько 30 хвилин.
Крок 3. Дрібно рубаємо огірки і 4-5 хвилин обсмажуємо на розігрітій олії.
Крок 4. Перекладаємо огірочки в тарілку, а на тій же сковороді пасеруємо до м’якості терту моркву та нарізану цибулю.
Крок 5. Овочі викладаємо до огірків, підрум’янюємо невеликі шматочки курки.
Крок 6. До готової перловки висипаємо картопляні кубики, варимо протягом 10 хвилин.
Крок 7. Потім вводимо обсмажені інгредієнти та проварюємо страву ще 10 хвилин.
Крок 8. Додаємо розсіл, сіль та листочок лавра.
Крок 9. Стомлюємо розсольник ще 5 хвилин і переходимо до подачі. Смачного!
Розсольник із грибами
Розсольник з грибами – це унікальне поєднання компонентів, яке сподобається навіть найвитонченішому гурману, якому складно догодити. Додавши до складу трохи печериць, страва миттєво починає грати новими фарбами, і це повинен скуштувати кожен!
Час приготування – 50 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2,7 л.
Інгредієнти :
- Бульйон курячий – 2 л.
- Картопля – 3 шт.
- Сіль – 1 ч.л.
- Перловка – 3 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Олія – для смаження.
- Морквина – 0,5 шт.
- Печериці – 3 шт.
- Огірок солоний – 2 шт.
- Зелень – до смаку.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Бульйон доводимо до кипіння, закидаємо крупно нарізану картоплю.
Крок 2. Всипаємо сіль та перловку, яка протягом ночі вимочувалась у воді.
Крок 3. На розігрітій олії обсмажуємо дрібні кубики цибулі і терту морквину, через пару хвилин додаємо четвертинки печериць і продовжуємо смаження.
Крок 4. Коли гриби підрум’янилися – вводимо скибочки солоних огірків.
Крок 5. Готуємо компоненти на помірному вогні ще 8-10 хвилин.
Крок 6. Коли картопля практично готова, перекладаємо вміст сковороди в бульйон.
Крок 7. Доповнюємо страву чорним перцем та зеленню, розливаємо по супницях та дегустуємо. Смачного!