Бозбаш – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Бозбаш – це традиційна страва кавказької кухні, яке дуже популярно і в наших широтах, завдяки своїй поживності і насиченості смаку. Таке перше блюдо готується з простих і доступних інгредієнтів, в якості основи найчастіше використовують яловичину або баранину, але якщо це м’ясо вам не подобається, то приготувати бозбаш можна і на свинині, смакові характеристика страви від цього не постраждають. М’ясний бульйон доповнюють різними овочами і сушеними травами, зокрема, м’ятою.

Бозбаш – класичний рецепт

Бозбаш – це ситне і наваристое перше страву, яке традиційно готується на основі баранини, але якщо це м’ясо вам не подобається за смаковими характеристиками, то його запросто можна замінити яловичиною або навіть птицею. Але саме зараз мова піде про традиційному варіанті приготування.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Баранина 700 гр.
  • Вода 2 л
  • Картопля 6 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Перець болгарський 1 шт.
  • Чорнослив 60 гр.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Базилік свіжий ½ ч. л.
  • Чебрець ½ ч. л.
  • Олія соняшникова 2 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Промиту баранину заливаємо водою і, довівши до кипіння, проварюємо на повільному полум’ї протягом півгодини. Не забуваємо прибирати шумівкою піну.
  2. Не гаючи часу, очищаємо і подрібнюємо цибулини, пасеруємо до легкого золотистого кольору на розігрітому маслі.
  3. Відварне м’ясо виймаємо з каструлі, поділяємо на невеликі шматочки. Бульйон проціджуємо через сито з дрібними отворами.
  4. Баранину викладаємо до смаженій луку, перемішуємо і смажимо пару хвилин.
  5. Бульйон повертаємо на конфорку, доводимо до кипіння і закидаємо очищену і довільно нарізати картоплю.
  6. З інтервалом у кілька хвилин в сковороду з м’ясом додаємо нарізку з солодкого перцю, чорнослив і томатну пасту – витримуємо на вогні ще близько 5 хвилин.
  7. Обсмажені компоненти відправляємо в киплячий бульйон і доводимо до кипіння, приправляємо страва ароматними травами, меленим перцем і сіллю – проварюємо на помірному полум’я, протягом 15-20 хвилин.
  8. Розливаємо наваристий супчик по піалах і запрошуємо сім’ю до трапези. Приємного апетиту!

Суп бозбаш з яловичини азербайджанською з нутом

Суп бозбаш з яловичини азербайджанською з нутом – це неймовірно смачне і ароматне перше блюдо, яке приємно здивує вас. Хоч у традиційному рецепті використовується баранина, з яловичиною супчик виходить не менш апетитним, а нут надає йому ситості.

Час готування – 9-10 ч.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Лопатка яловича – 550 гр.
  • Нут – 100 гр.
  • Цибулини – 2 шт.
  • Помідори свіжі – 2 шт.
  • Помідори консервовані – 3 шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Лист лавра – 3 шт.
  • Петрушка – ½ пучка.
  • Куркума мелена – 1 ч. л.
  • Базилік сушений – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Вода – 3,5 л.
  • Масло рослинне – ½ ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Нут заливаємо холодною водою і залишаємо при кімнатній температурі на всю ніч. Вранці бобові відкидаємо на сито і промиваємо водою.

Крок 2. Лопатку ріжемо на невеликі довільні шматочки і кладемо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на помірний вогонь.

Крок 3. До яловичині додаємо лавр, доводимо до кипіння і видаляє листочки. Проварюємо м’ясо протягом 120 хвилин, позбавляючись від утворюється пінки.

Крок 4. Через 90 хвилин від початку термічної обробки, засипаємо в жароміцний посуд нут.

Крок 5. Паралельно нарізаємо невеликими шматочками два види помідорів, цибулю – півкільцями, а картоплю – кубиками.

Крок 6. На розігрітій олії обсмажуємо цибулю, викладаємо помідори і прогріваємо близько 5 хвилин.

Крок 7. В наваристий бульйон викладаємо зажарку і картоплю – варимо до м’якості картопляних кубиків. Присмачую приправами і сіллю – знімаємо пробу.

Крок 8. Заправляємо суп подрібненою петрушкою і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Бозбаш з баранини

Бозбаш з баранини – оригінальне перше страву, яке, напевно, здивує вас і ваших домочадців своїми неповторними смаковими характеристиками і яскравим ароматом, який заповнить ваш будинок ще в процесі варіння. Для прискорення процесу рекомендуємо заздалегідь замочити горох на ніч.

Час готування – 75 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 5-6.

Інгредієнти:

  • Баранина на кістки – 1 кг
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Томати – 3 шт.
  • Кінза – 1 пучок.
  • сушений Нут – ½ склянки
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком готування готуємо продукти. М’ясо заливаємо водою і доводимо до кипіння, знімаємо піну, висипаємо нут і варимо протягом 10 хвилин.

Крок 2. Лук «звільняємо» від лушпиння і дрібно нарізаємо, закидаємо в бульйон.

Крок 3. Приблизно через 40 хвилин додаємо нарізану картоплю і варимо ще 25-30 хвилин.

Крок 4. Томати кладемо в чашу блендера і перебиваємо до однорідної консистенції – переливаємо в суп.

Крок 5. Кінзу обполіскуємо водою, стряхиваем надлишки рідини і розрізаємо гострим ножем.

Крок 6. Висипаємо зелень в бозбаш, приправляємо сіллю і чорним перцем – даємо страви повільно покипіти 10 хвилин, а потім настоюйте під кришкою ще близько 10-15 хвилин.

Крок 7. Готуйте і отримуйте задоволення!

Бозбаш з свинини

Бозбаш зі свинини – це заливний суп кавказької кухні, з приготуванням якого впорається кожен. Для того, щоб блюдо стало ситним і апетитним на погляд, обов’язково слід додавати такі компоненти, як квасоля, длинозерный рис і томатна паста.

Час готування – 2 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Свинина – 600 гр.
  • Яловичина – 200 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 4 шт.
  • Рис длинозерный – 1 ст. л.
  • Квасоля – ½ склянки
  • Паста томатна – 250 гр.
  • Масло соняшникове – 80 мл
  • Перець чорний горошком – 12 шт.
  • Лист лавра – 3 шт.
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.
  • Картопля – 5-6 шт.
  • Вода – 3,5 л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячу м’якоть (400 грам) ретельно промиваємо й розрізаємо на порційні шматки.

Крок 2. Закидаємо м’ясо в киплячу воду і доводимо до кипіння на середньому полум’я. Знімаємо піну.

Крок 3. Овочі очищаємо від шкірки і обполіскуємо.

Крок 4. Дві моркви і дві цибулини відправляємо в бульйон.

Крок 5. Квасолю попередньо заливаємо водою і залишаємо на 60 хвилин.

Крок 6. Потім засипаємо бобову культуру до м’яса і проварюємо 1,5-2 години на мінімальному нагріві.

Крок 7. Залишився довільно цибулю подрібнюємо і обсмажуємо до рум’яного кольору на соняшниковій олії.

Крок 8. Цибуля відкидаємо на дрібне сито і відокремлюємо ароматне масло, сам овоч нам не знадобиться.

Крок 9. Томатну пасту розвести в невеликій кількості води.

Крок 10. Масло, що залишилося від обсмажування цибулі, повертаємо в сковороду і доповнюємо пастою з томатів, лавром, чорним перцем горошком – готуємо протягом 10-15 хвилин під закритою кришкою.

Крок 11. Через зазначений час, виймаємо з заправки листочки і горошини перцю.

Крок 12. З готового бульйону прибираємо цибулю і морквину, закидаємо очищену картоплю і проварюємо до готовності, солимо.

Крок 13. Відміряємо потрібну кількість рису.

Крок 14. Відварюємо до напівготовності.

Крок 15. Решту свинину і яловичину пропускаємо через м’ясорубку і змішати з рисовою крупою, сіллю і меленим перцем.

Крок 16. Вологими долонями ліпимо великі тефтелі.

Крок 17. В момент, коли картопля стала м’якою – в бульйон викладаємо соус і тефтелі, проварюємо 5 хвилин і при необхідності підсолюємо.

Крок 18. У кожну супницю кладемо по одному шматку свинини, по одній тефтеле, і по картоплині – заливаємо наваристим бульйоном. Приємного апетиту!

Бозбаш без додавання нуту

Бозбаш без додавання нуту можна запросто приготувати в мультиварці, при такій готуванні від кулінара буде потрібно лише почистити і нарізати складові страви, все інше за вас зробить сучасна техніка. А завдяки використанню вершкового масла, смак готового блюда буде яскравим і насиченим.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 3-4.

Склад:

  • Курка (дрібна) – 1 шт.
  • Картопля – 5-6 шт.
  • Цибулини – 2 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У сковороді розігріваємо масло і дрібно нарізану цибулю пасеруємо.

Крок 2. Як тільки цибуля став прозорим, додаємо пасту з томатів і кубики свіжих помідорів.

Крок 3. Прогріваємо засмажку близько 5 хвилин, а потім перекладаємо в чашу мультиварки.

Крок 4. Курку натираємо сіллю і улюбленими приправами – підсмажуємо до рум’яності з усіх сторін на розігрітому вершковому маслі.

Крок 5. Золотисту птицю викладаємо до засмажки, заливаємо холодною водою і включаємо програму «Суп» (30 хвилин).

Крок 6. Після закінчення часу, в бульйон закидаємо очищену цілісну картоплю і проварюємо до м’якості компонента.

Крок 7. Розливаємо смачний і апетитний бозбаш по тарілках і дегустуємо. Приємного апетиту!

Бозбаш з курки

Бозбаш з курки готується менш ніж за годину, а в результаті ми отримуємо яскраве і наваристое перше блюдо, яке, незважаючи на свою ситність, містить у собі не так багато калорій. Для приготування бульйону можна використовувати будь-які частини птиці, які вам подобаються.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6-7.

Склад:

  • Курка – 800 гр.
  • Картопля – 4-5 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Томати – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю і цибулю чистимо і обполіскуємо, ділимо м’ясо на порційні шматки і промиваємо під струменем води.

Крок 2. У товстостінній сковороді розтоплюємо шматочок вершкового масла й обсмажуємо дрібно нарізану цибулю.

Крок 3. До прозорої цибулевої нарізці додаємо подрібнений томат, перемішуємо і тушкуємо практично до повного випаровування рідини.

Крок 4. В ту ж жароміцний посуд викладаємо птицю, смажимо протягом 5 хвилин, іноді помішуючи.

Крок 5. Орієнтуючись на свої смакові уподобання, приправляємо інгредієнти меленим перцем і сіллю.

Крок 6. Підливаємо холодну воду так, щоб рідина практично повністю покривала м’ясо – доводимо до кипіння під кришкою.

Крок 7. У киплячий бульйон кладемо половинки очищеного картоплі, тушкуємо бозбаш під кришкою на мінімальному полум’я від 30 до 40 хвилин.

Крок 8. Після закінчення часу, приступаємо до сервіровці: в кожну глибоку тарілку кладемо кілька шматочків картоплі і курки, підливаємо трохи бульйону. До столу подаємо з хлібом.

Крок 9. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Бозбаш з картоплею

Бозбаш з картоплею готується з додаванням сухого нуту, стиглих помідорів та інших овочів, а для насиченості смаку і аромату рекомендується використовувати такі спецій, як зерна коріандру, зіра і солодка паприка. Таке поєднання компонентів подарує вам справжнє гастрономічне задоволення – гарантовано!

Час готування – 3 ч. 50 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 7-8.

Склад:

  • баранячі Ребра – 900 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник – 5 зуб.
  • Нут сухе – 1 склянка
  • Картопля – 3 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Зіра – 1 ч. л.
  • Насіння коріандру – 1 ч. л.
  • Паприка солодка мелена – 1 ч. л.
  • лавровий Лист – 4 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Для подачі:

  • Перець гострий – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. За ніч до початку готування замочуємо нут в холодній воді, а перед початком варіння гарненько промиваємо. Реберця поділяємо на невеликі сегменти.

Крок 2. Баранину складаємо в каструлю відповідного розміру, заливаємо водою і на максимальному полум’я доводимо до кипіння – виймаємо шумівкою піну і відразу ж зменшуємо вогонь, варимо 60 хвилин.

Крок 3. Потім бульйон проціджуємо і виливаємо в чисту жароміцний посуд – повертаємо на вогонь і доповнюємо нутом, а також м’ясом, знятим з кісточок.

Крок 4. Очищені овочі (цибуля, солодкий перець, моркву і часник) нарізаємо дрібними кубиками, картоплю розрізаємо на 2-4 частини залежно від розміру.

Крок 5. Розігріваємо олію і смажимо цибулю до прозорості, після вводимо моркву і перець з часником – перемішуємо і прогріваємо на невеликому нагріванні близько 5-7 хвилин. Чорний перець, коріандр і зіру розтираємо товкачем і висипаємо до овочів, слідом додаємо нарізані помідори і томатну пасту – перемішуємо і тушкуємо 10 хвилин.

Крок 6. Через годину від початку варіння в бульйон завантажуємо картоплю, лавр і сіль – кип’ятимо і проварюємо близько 25 хвилин.

Крок 7. Викладаємо зажарку в каструлю і перемішуємо.

Крок 8. Додаємо подрібнену зелень на суп, за бажанням додаємо подрібнений гострий перець, кип’ятимо і знімаємо з плити. Наполягаємо під кришкою не менше 15 хвилин і тільки після приступаємо до сервіровці.

Крок 9. Приємного апетиту!

Бозбаш, приготований в мультиварці

Бозбаш, приготований в мультиварці – це блюдо, яке з легкістю різноманітить сімейний обід і здивує ваших домочадців своїм неймовірним смаком. В рецепті використовуються виключно прості і доступні інгредієнти, однак, підсумковий результат прийдеться до смаку кожному, хто спробує хоча б ложечку!

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Картопля – 4-5 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибулини – 2 шт.
  • М’ясо на кісточці – 500 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Паприка солодка мелена – за смаком.
  • Лист лавра – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. М’ясо кладемо в чашу мультиварки, заливаємо водою і запускаємо режим «Кістки».

Крок 2. Паралельно всі овочі очищаємо і промиваємо, картоплю залишаємо цілою, моркву нарізаємо соломкою, а цибулю дрібними кубиками.

Крок 3. У киплячий бульйон викладаємо всі підготовлені овочі, приправляємо меленою паприкою, сіллю, лавром, а також чорним меленим перцем.

Крок 4. Закриваємо чашу кришкою, включаємо програму «Суп», а на таймері встановлюємо «20 хвилин».

Крок 5. Після звукового сигналу, розливаємо по тарілках і знімаємо пробу. Приємного апетиту!