Холодник – це прекрасне блюдо, яке особливо добре освіжає в жарку пору року. Пропонуємо вам класичний варіант приготування, на воді, на кефірі, з маринованої буряків і з вареним буряком і ковбасою.
Класичний холодний борщ з буряків з ковбасою
Для приготування нам знадобиться буряк, картопля, морква, цибуля, огірки, кріп, яйця, ковбаса і вода. Всі овочі, крім буряків ріжуться кубиками і змішуються один з одним. Далі готується буряковий відвар. Для подачі овочі кладуть у тарілку і заливаються бурякової водою.
Інгредієнти на
8 порц.
- Буряк 1 шт.
- Картопля 2 шт.
- Морква 2 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Огірок 2 шт.
- Кріп 1 пучок
- Яйце куряче 3 шт.
- Варена ковбаса 250 гр.
- Вода кип’ячена 2 л
- Лимон ⅕ шт.
- Сіль за смаком
- Сметана за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати холодний борщ (холодник) з буряка з ковбасою за класичним рецептом? Для початку варимо картоплю з морквою. Зварені овочі нарізаємо кубиком і відправляємо в зручну ємність. Також чистимо, ріжемо ріпчасту цибулю і відправляємо його до овочів.
- Далі нарізаємо кубиками варену ковбасу. Можна використовувати шинку. Головне вибрати якісний продукт, так як від нього напряму залежатиме смак готового блюда.
- Свіжі огірки теж нарізаємо кубиком. Якщо у них дуже тверда шкірка, то зрізаємо її.
- Варимо яйця круто. Даємо їм повністю охолонути і також нарізаємо кубиком, як і всі інші інгредієнти.
- Свіжий кріп ретельно промиваємо під прохолодною водою і даємо висохнути на паперовому рушнику. Дрібно нарізаємо зелень.
- Тепер відправляємо всі інгредієнти в глибоку ємність і акуратно все перемішуємо.
- Далі готуємо буряк. Добре миємо, чистимо і натираємо на тертці.
- Перекладаємо її в каструлю з товстим дном. Поливаємо лимонним соком і ставимо каструлю на конфорку і готуємо приблизно 15 хвилин на маленькому вогні. Також можна це зробити в мультиварці на програмі «радість» або «гасіння».
- Кип’ятимо воду і заливаємо їй буряк. Додаємо сіль за смаком і щільно закриваємо кришку. Даємо настоятися відвару.
- Зберігаємо нарізані овочі і буряковий відвар окремо. При бажанні його можна трохи підігріти.
- Для подачі кладемо на дно тарілки овочеву суміш і заливаємо відваром з буряків. Додаємо сметану або майонез і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Як приготувати холодний борщ з буряків з ковбасою на воді?
В цьому рецепті всі овочі нарізаються кубиками, а буряк натирається на тертці, заливають водою і варять до готовності. Потім все змішується один з одним і суп готовий.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 40 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Буряк – 5 шт.
- Оцет яблучний 4% – 5 ст. л.
- Огірки свіжі – 5 шт.
- Ковбаса варена – 500 гр.
- Яйця – 5 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Кріп свіжий – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Сметана – за смаком.
- Вода питна – 3 л
Процес приготування:
1. Для початку варимо яйця і картоплю в мундирі до повної готовності. Даємо повністю охолонути. Буряк ретельно миємо під проточною водою і чистимо.
2. Буряк натираємо на крупній тертці і перекладаємо в каструлю об’ємом 4 літри. Заливаємо її водою так, щоб вона була повністю їй покрита. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Потім включаємо маленький вогонь і варимо протягом 15-20 хвилин до повної готовності. Далі додаємо воду і даємо охолонути.
3. Свіжі огірки миємо, чистимо й нарізаємо невеликими кубиками.
4. Таким же чином нарізаємо варену ковбасу. Замість неї можна використовувати шинку.
5. З вареної картоплі знімаємо шкірку і нарізаємо кубиками. Головне робити це тоді, коли він повністю охолоне, інакше він буде склеюватися.
6. Варимо яйця круто, даємо повністю охолонути, чистимо й нарізаємо на невеликі кубики. Можна використовувати яйцерезку.
7. Зелена цибуля миємо й нарізаємо його білу частину.
8. Відправляємо його в ступку і додаємо трохи солі. Все добре перетираємо.
9. Беремо глибоку ємність і відправляємо туди всі інгредієнти разом з розтертим з сіллю зеленою цибулею. Також дрібно нарізаємо кріп і відправляємо до овочів.
10. Все акуратно перемішуємо.
11. Наш борщ майже готовий. Для подачі спочатку кладемо в тарілку суміш з овочів і заливаємо це все рідиною з буряком. Додаємо сметану за смаком і перемішуємо. Можна подавати до столу. Приємного апетиту!
Холодний борщ з буряків з ковбасою на кефірі
Цей суп чудово підходить в жарку пору року. Він певною мірою схожий на окрошку, але з-за буряків набуває зовсім інший смак. Разом зі свіжими овочами і сметаною, він стане освіжаючим і дуже смачним.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Буряк – 3-4 шт.
- Огірки свіжі – 3 шт.
- Яйця – 4 шт.
- Кріп свіжий – 1 пучок.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Кефір – 1 л
- Сметана – 4 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Вода питна – 200 мл
Процес приготування:
1. Починаємо готувати борщ з підготовки буряків. Ретельно її моєму під проточною водою і ставимо варитися до повної готовності. Перевіряємо це з допомогою виделки. Готовий продукт повинен бути повністю м’яким. Перекладаємо з каструлі на тарілку і даємо повністю охолонути.
2. Тепер варимо круто яйця, даємо їм охолонути й нарізаємо невеликими кубиками. Таким же чином нарізаємо свіжі огірки. Кріп миємо під прохолодною водою і дрібно рубаємо ножем.
3. Остиглу буряк чистимо і натираємо на крупній тертці.
4. Тепер нарізані огірки, яйця і кріп відправляємо в глибоку каструлю. Додаємо сіль за смаком і 4 столові ложки сметани. Ретельно все перемішуємо.
5. Потім заливаємо інгредієнти кефіром і додаємо холодну воду. Її кількість залежить від відсотка жирності кефіру і бажаної густоти готового борщу.
6. Далі додаємо натерту буряк і ще раз все перемішуємо.
7. Відправляємо борщ в холодильник приблизно на півгодини. За цей час він повинен настоятися і охолодитися.
8. Тепер розливаємо готову страву по тарілках і подаємо до столу з вареною картоплею. Приємного апетиту!
Смачний холодний борщ з маринованої буряків з ковбасою
Завдяки такій буряках цей суп виходить дуже насиченим і смачним. Також у нього йде картопля, яйця, огірки, ковбаса, зелень і сметана. Всі інгредієнти нарізати і заправляються буряком.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Буряк маринована – 200 гр.
- Картопля – 5 шт.
- Яйця – 5 шт.
- Огірки свіжі – 2 шт.
- Ковбаса варена – 400 гр.
- Сіль – за смаком.
- Вода – 500 мл
- Сметана – за смаком.
- Кріп свіжий – за смаком.
- Петрушка свіжа – за смаком.
- Цибуля зелена – за смаком.
Процес приготування:
1. Картопля ретельно промиваємо під проточною водою і кладемо в каструлю. Заливаємо водою і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і продовжуємо варити на середньому вогні приблизно 40 хвилин. Готової картоплі даємо повністю охолонути, потім знімаємо шкірку і ріжемо на невеликі кубики.
2. У той час поки вариться картопля можна зварити яйця. У воду додаємо трохи солі і варимо 12-15 хвилин. Готові яйця опускаємо в холодну воду і знімаємо шкаралупу.
3. Далі їх можна порізати на кубики з допомогою ножа, натерти на тертці або розім’яти виделкою.
4. Огірки чистимо, якщо у них товста шкірка, і нарізаємо кубиками.
5. Також дрібно нарізаємо варену ковбасу.
6. Маринований буряк виймаємо з банки і нарізаємо соломкою або натираємо на крупній тертці. Якщо вона маринувалася нарізаною, то нічого робити не треба.
7. Свіжий кріп, петрушку і зелений лук добре промиваємо під прохолодною водою і дрібно рубаємо.
8. Відправляємо все нарізані інгредієнти в глибоку ємність.
9. Все ретельно перемішуємо. Повинно вийде схожим на салат.
10. Тепер беремо тарілку і на її дно кладемо змішані інгредієнти. Додаємо при бажанні невелику кількість холодної кип’яченої води і буряк разом з маринадом. Солимо за смаком і перемішуємо.
11. Також додаємо сметану або майонез за смаком і ще раз перемішуємо. Наш холодний борщ готовий. Можемо подавати до столу. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт холодного борщу з вареного буряка і ковбаси
Для приготування нам знадобиться буряк, ковбаса, яйце, картопля, огірки, вода, оцет, зелень, сіль і сметана для подачі. Готовий холодник виходить дуже смачним і освіжаючим.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 35 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Буряк – 2 шт.
- Ковбаса варена – 300 гр.
- Яйця – 4 шт.
- Картопля – 5 шт.
- Огірки свіжі – 2 шт.
- Вода питна – 2 л
- Оцет столовий 9% – 1 ст. л.
- Цибуля зелена – 50 гр.
- Кріп свіжий – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Сметана – за смаком.
Процес приготування:
1. Буряк ретельно промиваємо під холодною водою, чистимо і тремо на крупній тертці. Перекладаємо її в глибоку каструлю і наливаємо воду. Ставимо на вогонь і даємо закипіти. Додаємо столову ложку оцту, щоб вона залишилася такого ж червоного кольору. Знову даємо закипіти, зменшуємо вогонь і варимо до повної готовності приблизно 15 хвилин. Знімаємо з вогню і даємо повністю охолонути.
2. Варимо картоплю в мундирі до повної готовності. Коли він повністю охолоне, знімаємо шкірку і ріжемо його на невеликі шматочки.
3. Також варимо круто яйця, занурюємо їх у холодну воду і дрібно нарізаємо за допомогою ножа або яйцерізки.
4. Варену ковбасу нарізаємо на кубики середньої величини.
5. Свіжі огірки миємо й ріжемо кубиком. Якщо у них занадто товста шкірка, то зрізаємо її теж.
6. Свіжий кріп і зелений лук промиваємо під прохолодною водою, даємо висохнути на паперовому рушнику і дрібно рубаємо.
7. В окрему ємність відправляємо всі нарізані інгредієнти і ретельно все перемішуємо. Додаємо сіль за смаком.
8. Для подачі беремо тарілку для супу, кладемо туди суміш з інгредієнтів, заливаємо все буряковим відваром разом з буряком і перемішуємо. Додаємо сметану або майонез і подаємо до столу. Приємного апетиту!