Борщ з мясом класичний – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Борщ з м’ясом – традиційне слов’янське блюдо. Класичний суп готується на м’ясному або овочевому бульйоні з додаванням обов’язкових складових – буряка, моркви, цибулі, картоплі та капусти. Варіантів його приготування безліч, і у кожної господині є свій, перевірений рецепт борщу, який люблять її домашні.

Класичний рецепт приготування борщу з м’ясом, буряком і капустою

Класичний борщ готується з м’яса на кістці, оскільки так бульйон виходить більш ароматним і настоюється зі спеціями і приправами близько години після приготування. В ідеалі його треба готувати в печі, однак довгий ловлення на повільному вогні дозволяє овочів і м’яса віддати всі аромати, щоб блюдо вийшло по-справжньому яскравим.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Яловичі ребра 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Морква 2 шт.
  • Буряк 1 шт.
  • Картопля 1 шт.
  • Капуста білокачанна ¼ качана
  • Часник 2 зуб.
  • Кріп 1 пучок
  • Петрушка 1 пучок
  • Масло рослинне 1 ст. л.
  • Оцет столовий 9% 1.5 ст. л.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Цукор-пісок-1 ч. л.
  • Лавровий лист 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Для начинки:
  • Сметана за смаком
  • Зелень за смаком

Процес приготування:

  1. Класичний борщ з м’ясом готується дуже просто. Очищені одну цибулину і одну моркву обсмажити на сухій сковороді з товстим дном.
  2. Кістки або ребра залити 1,5 л холодної води і поставити на вогонь, додати туди ж нарізані навпіл цибулю і моркву. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити бульйон близько 40 хвилин.
  3. Процідити бульйон через велике сито, м’ясо зрізати з кісток і залишити для подачі, овочі прибрати.
  4. Дрібно нарізати другу цибулину, натерти моркву і буряк на крупній тертці, картоплю – кубиками стороною 5-7 мм, а капусту дрібно нашаткувати, часник подрібнити.
  5. На вогонь поставити сковорідку з товстим дном налити олію, обсмажити на ній цибулю і моркву до м’якості – близько 2 хвилин. Овочі перекласти в окремий посуд.
  6. Викласти на сковороду буряк і готувати приблизно 30 секунд, після чого додати оцет і перемішати, щоб колір буряка зберігся, а потім продовжити обсмажувати буряк близько 2 хвилин. Викласти в сковороду підготовлені цибулю і моркву і смажити ще 2 хвилини. В заправку для класичного борщу додати томатну пасту і тушкувати 2 хвилини, періодично помішуючи.
  7. В чисту каструлю вилити проціджений бульйон, довести до кипіння і покласти в нього капусту.
  8. Коли бульйон закипить вдруге, покласти в нього картоплю і варити 10 хвилин.
  9. Перекласти заправку в каструлю з буряків та овочів і готувати ще 5 хвилин на слабкому вогні.
  10. В кінці приготування в борщ додають спеції, сіль, цукор, часник, лавровий лист і зелень. Нарізати м’ясо, що залишилося після приготування бульйону, і викласти в каструлю, накрити каструлю кришкою і дати настоятися близько години.
  11. Подавати класичний борщ з сметаною і зеленню.

Ситний і наваристий борщ з квашеною капустою і свининою

Такий варіант борщу виходить більш жирним, ніж приготований на яловичині, однак квашена капуста надає йому пікантну кислинку і нейтралізує жирність. Блюдо виходить ароматним і насиченим, а для повноти смаку при подачі варто додати трохи сметани і свіжої зелені.

Час приготування: 2 години 40 хвилин.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • М’ясо свиняче – 350-400 гр.
  • Капуста квашена – 250 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Картопля – 1 шт.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець чорний горошком – 3 шт.
  • Часник – 3-8 зубков.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 3-5 ст. л.

Процес приготування:

1. Шматки свинини заливаємо водою і ставимо на плиту. Після кипіння, зменшуємо вогонь, знімаємо піну і тушкуємо близько 2 годин.

2. Буряк чистимо, половину натираємо на крупній тертці, другу частину ріжемо соломкою.

3. У сковороді розігріваємо олію, кладемо всю буряк, цукор, томатну пасту, розсіл від квашеної капусти і половину ополоника бульйону, ретельно перемішуємо і готуємо близько 15-20 хвилин, періодично додаючи при необхідності ще трохи бульйону.

4. Цибулю і моркву чистимо, нарізаємо цибулю півкільцями, а моркву частина натираємо на крупній тертці, частина – ріжемо соломкою, підсмажити на сковороді близько 6 хвилин до золотистого кольору.[adsp-pro70]

5. До обсмаженою овочам кладемо квашену капусту і трохи бульйону, тушкуємо до готовності капусти близько 10 хвилин.

6. Очищену картоплю нарізаємо брусками і кладемо в бульйон, потім туди ж покласти нарізане після варіння м’ясо, а також бурякову і овочеву заправки. Додаємо спеції і готуємо на маленькому вогні приблизно 15 хвилин.

7. В кінці приготування солимо і перчимо борщ, а також кладемо роздавлений часник. Борщ зі свининою і квашеною капустою готовий!

Ароматний борщ з яловичиною, буряком і свіжою капустою

Цей варіант борщу підійде для тих, кому протипоказано жирне і кисле, оскільки страва готується на пісній яловичині, а овочі додається лише трохи лимонного соку для збереження кольору буряка. При цьому смак і аромат готового страви не розчарує навіть справжнього гурмана.

Час приготування: 2 години 40 хвилин.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Вода — 3,5 л
  • Яловичина, грудна частина – 700-800 гр.
  • Капуста – 350 гр.
  • Картопля – 250 гр.
  • Буряк – 150 гр.
  • Морква – 100 гр.
  • Цибуля – 150 гр.
  • Помідор – 300 гр.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Часник – 3 зубчики.
  • Лавровий лист – 2-3 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Кріп – за смаком.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Лимонний сік – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Яловичину промити і тримати в холодній воді близько 10 хвилин. Потім помістити в каструлю, залити холодною водою і довести до кипіння, періодично знімаючи піну. Потім зменшити вогонь до мінімуму, додати маленьку цибулину, сіль і варити 1-1,5 години.

2. Овочі (морква, буряк і капусту) нашаткувати соломкою, цибулю нарізати дрібними кубиками, картоплю – кубиками побільше, а помідор натерти на крупній тертці.

3. У сотейнику або сковороді обсмажити в олії буряк з цукром і лимонним соком, залити половиною ополоника бульйону і тушкувати на повільному вогні 20-25 хвилин.

4. Окремо пасерувати до золотистого кольору на рослинній олії цибулю і моркву, додати натертий помідорів, посолити і поперчити, готувати на невеликому вогні, поки не випарується томатний сік.

5. Дістати з бульйону м’ясо, нарізати невеликими шматочками і повернути її в каструлю. Туди ж додати картоплю і капусту, варити 12-15 хвилин. Додати готову буряк і пасеровані овочі, довести до кипіння, додати часник, перець і січену зелень, потім зняти з вогню і дати настоятися під кришкою 20 хвилин.

6. Подавати зі сметаною і хлібом. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування домашнього борщу з куркою

Борщ з куркою готується легко і швидко, а нежирне куряче м’ясо підходить навіть для тих, хто дотримується дієти або має обмеження у вживанні жирної. В страву не додають оцту або лимонної кислоти, тому такий варіант можна вважати максимально щадним для шлунка, але при цьому не менш смачним і насиченим.

Час приготування:1 годину 20 хвилин.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Куряча грудка – 1 шт.
  • Вода – 3 л
  • Буряк – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Капуста – ½ качана.
  • Картопля – 4 шт.
  • Часник — 2 зубчики.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Курячу грудку потрібно гарненько промити, залити водою в каструлі і поставити на сильний вогонь.

2. Овочі очистити, нарізати буряк, моркву дрібною соломкою цибулю, обсмажуємо їх на рослинній олії до м’якості, додаємо томатну пасту і недовго тушкуємо.

3. Картоплю нарізати на великі кубики, капусту дрібно нашаткувати.

4. Через 30 хвилин після початку варіння куряче м’ясо дістати з каструлі і покласти в бульйон картоплю і капусту. Ще через 20 хвилин після повторного закипання бульйону додати в нього підготовлену засмажку з овочів.

5. Відварене м’ясо відокремити від кісток і дрібно нарізати. Повернути шматочки м’яса в каструлю, вимкнути вогонь і дати настоятися близько 20 хвилин.

6. Потім додати в борщ дрібно нарубані часник і зелень, подавати з чорним хлібом і сметаною. Приємного апетиту!

Як приготувати дуже смачний борщ з м’ясом і квасолею?

Звичайно борщ готується з звичних буряків, моркви, картоплі, капусти та цибулі, проте деякі вважають за краще додавати до нього квасоля, яка додає смаку і робить страву ще більш ситним, а також болгарський перець, який додає борщу особливий аромат.

Час приготування: 3 години.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Яловичина – 300-400 гр.
  • Вода – 3 л
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Буряк – 2 шт.
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Часник – 3-4 зубчики.
  • Квасоля червона (варена або консервована) – 100 гр.
  • Капуста – ¼ качана.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Оцет столовий 9% — 2 ст. л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. М’ясо як слід промиваємо і відварюємо на слабкому вогні близько 1,5 години.

2. Овочі чистимо, з перцю виймаємо насіння, морква, цибуля, буряк і перець нарізаємо соломкою, картопля — кубиками.

3. Капусту дрібно шаткуємо.

4. У сотейнику розігріваємо рослинне масло з томатною пастою і обсмажуємо буряк, додавши туди ж цукор і оцет, вливаємо дві склянки бульйону і тушкуємо на повільному вогні 30-40 хвилин.

5. Окремо обсмажити цибулю, моркву і перець.

6. Яловичину виймаємо з бульйону і кладемо в каструлю картоплю, капусту, лавровий лист, варимо 10-15 хвилин. Потім додаємо пасеровані овочі і буряк, готуємо ще 5 хвилин. В кінці кладемо квасоля, солимо і перчимо за смаком, залишаємо настоятися 30 хвилин.

7. Ситний борщ з м’ясом і квасолею готовий!

Дієтичний і неймовірно смачний борщ на бульйоні

Цей варіант борщу – дієтичний і корисний. З одного боку, він готується на бульйоні з курки, який вважають максимально корисним, з іншого боку в його рецептурі немає гострого або кислого. Смак страви при цьому зовсім не страждає, а велика кількість овочів робить його максимально насиченим і корисним.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Буряк – 1 шт.
  • Капуста – 1/3 качана.
  • Буряк – 1 шт.
  • Картопля – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Вода – 3 л
  • Куряче м’ясо (окорок) – 2 шт.
  • Масло рослинне (для смаження) – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 1 ч. л.
  • Оцет – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний – за смаком.
  • Лавровий лист – 2 шт.

Процес приготування:

1. Зняти з стегенець шкірку і залити холодною фільтрованою водою, довести до кипіння під кришкою на невеликому вогні до повної готовності м’яса.

2. Одну цибулину і одну моркву розрізати навпіл, обсмажити на сухій сковороді до підпалин, потім покласти в бульйон.

3. Очищений буряк натерти на крупній тертці і обсмажити на рослинному маслі, а потім згасити до м’якості з невеликим додаванням води та оцту.

4. Картоплю нарізати брусочками, а капусту тонкою соломкою. Вийняти з бульйону відварені м’ясо і овочі, покласти в каструлю картоплю і капусту.

5. Другу цибулину потерти на крупній тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками, обсмажити все на олії до прозорості цибулі.

6. В каструлю покласти підготовлені буряки, моркву і цибулю, додати сіль і перець за смаком, покласти лавровий лист і вершкове масло, потомити на повільному вогні 2 хвилини.

7. Зняти з вогню, додати в борщ дрібно нарубаний часник і дати настоятися близько 5 хвилин.

8. Перед подачею борщ гарненько перемішати і подавати зі сметаною і дрібно нарубаною зеленню. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт приготування борщу з м’ясом і грибами

М’ясо для цієї страви можна брати, виходячи з власних уподобань, тому що зоряний інгредієнт страви – гриби. Особливо смачним такий варіант борщу виходить, якщо використовувати сухі гриби, але і зі свіжими грибами страва буде ситним і апетитним.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • М’ясо (курка, яловичина, свинина) – 300 гр.
  • Гриби сушені (можна свіжі або заморожені) – 100 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Капуста – 300 гр.
  • Масло рослинне – 2-3 ст. л.
  • Томатна паста – 2-4 ст. л.
  • Буряк – 1 шт.
  • Картопля – 4-6 шт.
  • Вода – 2,5 л
  • Сіль – за смаком.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Часник – 1 зубчик

Процес приготування:

1. Сухі гриби промити і замочити в холодній воді на 1-2 години. Свіжі — очистити, заморожені — залишити при кімнатній температурі для розморожування. Гриби дрібно нарізати і смажити близько 10 хвилин.

2. Моркву натерти на крупній тертці і разом з дрібно нарізаною цибулею додати до грибів. Через кілька хвилин в зажарку покласти томатну пасту і готувати на повільному вогні ще 10-15 хвилин.

3. М’ясо залити водою і варити приблизно годину, періодично знімаючи піну, після витягти м’ясо з бульйону.

4. Покласти в каструлю грибну зажарку, нарізаний середнім кубиком картоплю і дрібно нашатковану капусту. Приправити бульйон лавровим листом і посолити.

5. Буряк натерти на крупній тертці і обсмажити в рослинному маслі, після чого гасити до м’якості з невеликою кількістю бульйону.

6. Перекласти буряк в каструлю, перемішати, готувати ще 5 хвилин, додати подрібнений часник і настоювати під кришкою близько 10 хвилин.

7. Перед подачею дрібно нарізати м’ясо і покласти в тарілку, а потім налити борщ з грибами. Подавати з часниковими пампушками та сметаною.

Як зварити смачний борщ з томатною пастою і м’ясом?

Легкий рецепт смачного борщу, який зможе приготувати навіть недосвідчена господиня. Прості кроки, доступні інгредієнти і трохи часу, а результат порадує і автора страви, і вдячних домочадців.

Час приготування: 3 години.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Бульйон м’ясний – 1,2 л
  • Буряк – 200 гр.
  • Капуста – 200 гр.
  • Картопля – 200 гр.
  • Морква – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 40 гр.
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Зелень петрушки або кропу – за смаком.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Жир (яловичий, свиняче сало або олія) – 2 ст. л.
  • Оцет столовий 6% – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Овочі миємо й чистимо. Буряк і моркву ріжемо довгою соломкою, цибулю – дрібними кубиками.

2. В рослинному маслі або розтопленому жирі 15 хвилин пасеруємо овочі, потім додаємо до них томатну пасту, цукор і оцет.

3. Бульйон перелити в каструлю і доводимо до кипіння, додавши туди тонко нашатковану капусту і нарізану середніми брусочками картоплю, накриваємо кришкою і варимо 8-10 хвилин.

4. Засмажку з овочів перекладаємо в бульйон, солимо і варимо до готовності буряка і капусти.

5. За 3 хвилини до закінчення готування додаємо в борщ лавровий лист і подрібнений часник. Знімаємо з вогню й даємо настоятися 10 хвилин. Подаємо з дрібно нарубаною зеленню. Легкий та смачний борщ готовий!

Класичний український борщ з яловичиною в домашніх умовах

Традиційний борщ готують по-різному в кожному з регіонів України: десь бульйон готують відразу на декількох видах м’яса, а десь- з додатковими інгредієнтами: квасолею, яблуками, чорносливом або солодким перцем. Для цього рецепта українського борщу потрібно яловичина і трохи копченого сала, що додасть страві колоритний національний відтінок.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Капуста – 500 гр.
  • Буряк – 500 гр.
  • Яловичина – 300 гр.
  • Картопля – 250 гр.
  • Сало копчене – 150 гр.
  • Сметана 35% — 50 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Петрушка – за смаком.
  • Лавровий лист – 1 шт.

Процес приготування:

1. Яловичину нарізати на шматки по 3 см, скласти її в каструлю з крупно порізаною цибулею і лавровим листом. Варити бульйон на повільному вогні близько 1 години.

2. Сало нарізати кубиками 1 см, обсмажити їх на сковороді, додати до нього натерті на крупній тертці моркву і буряк, а також нарізану кільцями цибулю.

3. В засмажку додати томатну пасту і тушкувати 1 хвилину.

4. Перекласти готову масу в бульйон, додати сік половини лимона, варити 10 хвилин.

5. Капусту нашаткувати, картоплю нарізати кубиками по 0,5 см, покласти в бульйон і варити 15 хвилин.

6. Подавати український борщ з нарізаним копченим салом, сметаною і зеленню.

Як приготувати ситний та ароматний борщ з м’ясом в мультиварці?

Для цього використовуються звичні страви інгредієнти, однак при приготуванні в мультиварці зажарка з овочів не робиться: все закладається безпосередньо в чашу пристрою — швидко і просто.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Яловичина (грудинка) – 800 гр.
  • Картопля – 500 гр.
  • Буряк – 100 гр.
  • Морква – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Капуста – 200 гр.
  • Масло рослинне – 4 ст.л.
  • Сік лимонний — 3 ч. л.
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Вода – 2 л
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 щіпка.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Чорний перець горошком – 5 шт.

Процес приготування:

1. М’ясо промити, нарізати на порційні шматки.

2. Капусту нашаткувати, картоплю нарізати великими кубиками, цибулю – дрібними, а буряк і моркву натерти на крупній тертці.

3. У чашу мультиварки налити рослинне масло і в режимі «смаження» готувати цибулю до золотистого кольору – близько 3 хвилин, періодично помішуючи. Додати моркву і смажити ще 3 хвилини.

4. Всипати буряк, перемішати, готувати 2 хвилини, потім додати лимонний сік і томатну пасту, обсмажувати ще 3 хвилини.

5. Викласти поверх засмажки шматочки яловичини, потім покласти картоплю, капусту і залити водою. Додати лавровий лист, перець, сіль і цукор.

6. Закрити каструлю і готувати в режимі «суп» 30 хвилин.

7. Подавати борщ із зеленню, дрібно нарубаним часником і чорним хлібом.