Зелений борщ зі щавлем і яйцем – 8 рецептів класичного щавлевого борщу з фото покроково

Зелений борщ зі щавлем і яйцем, суп, який мало схожий на класичний борщ хоча б тому, що буряк в нього кладуть в дуже рідкісних випадках. Зелений борщ – досить легкий, освіжаючий, кислуватий суп, багатий вітамінами, тому особливо популярний навесні і влітку.

Класичний щавлевий борщ з яйцем в домашніх умовах

Всупереч назві, з звичайним борщем щавлевий суп має дуже мало спільного. Щавель надає йому характерний зелений колір і цікавий смак, завдяки якому досить ситний суп відчувається легким, свіжим і добре підходить до весняної або літньої погоди, якщо вживати його в холодному вигляді.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Свинячі ребра 350 гр.
  • Щавель 300 гр.
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Картопля 3 шт.
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Петрушка за смаком
  • Масло вершкове 50 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Лавровий лист 1 шт.
  • Сметана за смаком

Процес приготування:

  1. Як зварити зелений борщ зі щавлем і яйцем? Приготування супу починається з бульйону. Можна зварити його на основі бульйонних кубиків або м’яса безпосередньо перед приготуванням борщу, а можна зварити заздалегідь і зберігати в замороженому вигляді, розморожуючи за необхідності. У цьому рецепті бульйон буде готуватися на основі свинячих ребер. Промийте їх попередньо під проточною водою і розділіть цілу пластину на шматки поменше, по 1-3 ребра, залежно від розміру.
  2. У каструлю, залийте 1,5 літра води, покладіть в неї м’ясо і доведіть до кипіння. Шумівкою зніміть піну, яка утворилася і продовжуйте варити на повільному вогні близько 30 хвилин.
  3. Морква почистіть і наріжте крупною соломкою, цибулю подрібніть на свій розсуд. Викладіть овочі і лаврові листи в бульйон і продовжуйте варити ще 20 хвилин.
  4. Тим часом у невеликій сотейник покладіть яйця, наберіть води, щоб вона повністю покривала, і поставте варитися на 10-12 хвилин. Коли яйця зваряться, залийте їх холодною водою і дайте трохи охолонути, потім очистіть від шкаралупи і поріжте великими часточками.
  5. Коли бульйон звариться, зніміть з необхідності піну з поверхні і видаліть лаврові листи. Вийміть м’ясо з каструлі, відокремте його від кісток і порізати на шматки середнього розміру, потім поверніть назад в бульйон. Почистіть картоплю, наріжте її на невеликі кубики, покладіть в суп і продовжуйте варити все на маленькому вогні. Також на тому етапі додайте за смаком сіль і перець.
  6. ретельно Промийте щавель під проточною водою, відірвіть листя від черешків і дрібно поріжте соломкою. До нього додайте попередньо промиту і подрібнену петрушку.
  7. Коли картопля майже повністю зварився, додайте в суп зелень, перемішайте, збільште вогонь до середнього.
  8. Через 3-4 хвилини додайте яйця, потримайте суп на вогні ще 2 хвилини і можете знімати.
  9. У гарячий суп додайте шматочок вершкового масла і накрийте каструлю кришкою. Борщ повинен настоятися хоча б 10-15 хвилин.
  10. Перед подачею добре перемішайте суп, щоб розтануло масло рівномірно розподілилося по ньому, потім можете розливати по тарілках і подавати на стіл з ложкою холодної сметани.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування щавлевого борщу з м’ясом і яйцем

Щавлевий борщ – більш цікава і освіжаюча варіація класичного борщу з буряками. Завдяки м’яса і яйцю він залишається ситним, але за наявності в ньому ще і щавлю відчувається більш свіжим і легким.

Час готування: 90 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 5

Склад:

  • М’ясо – 500 гр.
  • Вода – 2,5 л
  • Буряк – ½ шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Щавель – 1 пучок;
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Яйце – 3 шт.
  • Кріп – ½ пучка;
  • Сіль – ½ ст. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. У каструлю відповідного розміру наберіть воду, поставте на плиту і доведіть до кипіння. М’ясо попередньо промийте під проточною водою і опустіть в киплячу воду. Варіть бульйон протягом 1 години, за необхідності знімаючи шумівкою утворюється на поверхні піну. Коли м’ясо буде готове, вийміть його з каструлі і відкладіть в окремий посуд, воно вам знадобитися пізніше. Курячий бульйон можна не проціджувати, але якщо ви варили його на свинячому або яловичому м’ясі, то краще буде пропустити його через дрібне сито.

2. Буряк очистіть від шкірки, промийте водою і наріжте тонкою соломкою. Натирати на тертці її небажано, інакше вийде не суп, а щось більше схоже на кашу.

3. Нарізану буряк покладіть в бульйон і варіть на середньому вогні 20-30 хвилин. За цей час соломка стане напівпрозорою, а вода з червоної стане жовтувато-оранжевого.

4. Тим часом почистіть моркву і цибулину і дрібно наріжте їх.

5. Розігрійте сковороду з рослинним маслом і обсмажте на ньому цибулю до прозорості. Потім додайте моркву, обсмажте ще протягом 1-2 хвилин і викладіть до овочів томатну пасту. За необхідності влийте 1 столову ложку води, зменшіть вогонь і тушкуйте 5 хвилин.

6. Картопля промийте і очистіть від шкірки. Поріжте на шматки середнього розміру і промийте під проточною водою. Покладіть його в каструлю з бульйоном і варіть протягом 5-7 хвилин.

7. Потім додайте в суп піджарку, перемішайте всі овочі і варіть до повної готовності картоплі.

8. Щавель промийте під проточною водою, перегляньте на наявність зіпсованих листя, відокремте зелень від черешків і наріжте смужками шириною приблизно 1 сантиметр. Також промийте і покришіть кріп. Коли картопля зварився, викладіть зелень в суп, додайте спеції, перемішайте все, доведіть до кипіння і накрийте кришкою.

9. Яйця розбийте в невелику миску і перемішайте їх виделкою, щоб білок з жовтком з’єдналися.

10. Яєчну суміш тонкою цівкою влийте гарячий борщ, активно всі розмішуючи. Яйця повинні схоплюватися тонкими нитками. Вимкніть плиту, накрийте каструлю кришкою і залиште настоюватися на 10 хвилин.

11. Настоявшийся борщ розлийте по тарілках, додайте ложку холодної сметани або майонезу і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Як зварити смачну щавлевий борщ на бульйоні з яйцем?

Щавлевий борщ може готуватися як на овочевому бульйоні, так і на м’ясному, щоб суп вийшов більш ситним. Добре підійде жирне м’ясо або м’ясо на кості.

Час готування: 90 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 6

Склад:

  • Картопля – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 60 гр.
  • Масло рослинне – 20 мл
  • Яйце – 3 шт.
  • Бульйон курячий – 1,5 л
  • Морква – 50 гр.
  • Буряк – 40 гр.
  • Щавель – 300 гр.
  • Сіль – за смаком;

Процес приготування:

1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти і заздалегідь зваріть бульйон. Якщо ви часто готуєте на ньому, то можна за раз зварити велика кількість і зберігати в морозилці, розморожуючи за необхідності.

2. Картопля очистіть від шкірки і поріжте на шматки середнього розміру. Каструлю з бульйоном поставте на плиту, закиньте туди картоплю і доведіть до кипіння.

3. Тим часом очистіть від лушпиння цибулю і наріжте дрібними кубиками. Викладіть на розігріту з рослинною олією сковороду і обсмажте до прозорості.

4. Помийте і почистіть моркву натріть на крупній тертці і додайте до цибулі.

5. Накрийте сковороду кришкою і тушкуйте овочі на середньому вогні протягом 8-10 хвилин, періодично помішуючи.

6. Отриману засмажку додайте в бульйон до картоплі і добре перемішайте.

7. Почистіть невелику буряк, промийте під проточною водою і натріть на крупній тертці або наріжте вручну дрібною соломкою. Додайте в суп до інших овочів. На цьому етапі також можете додати сіль і спеції.

8. Щавель промийте, відберіть зіпсовані листя, і наріжте смужками близько 1 см шириною. Коли овочі в бульйоні приготуються, викладіть в суп щавель і залиште варитися ще на 5-6 хвилин.

9. Окремо курячі яйця зваріть круто, очистіть від шкаралупи і наріжте невеликими кубиками. Додайте їх до приготовившемуся супу, накрийте каструлю кришкою і дайте постояти 10-15 хвилин.

10. Готовий зелений борщ можете подавати на стіл з холодною жирної сметаною або майонезом, також за бажанням можете додати дрібно покришеної зелені, наприклад, петрушку або зелений лук.

Приємного апетиту!

Легкий літній борщ з щавлю з яйцем і тушонкою

Легкий літній суп, який дуже освіжає завдяки наявності в ньому зелені, а тушонка надає цікавий і незвичайний смак і додає страві ситності.

Час готування: 90 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 5

Склад:

  • Щавель – 200 гр.
  • Вода – 2 л
  • Яйце – 2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Тушонка яловича – 1 банку;
  • Сіль – за смаком;
  • Сметана – за бажанням;

Процес приготування:

1. Тушонку з банки перекладіть в каструлю і позбавтеся від основної маси жиру. На невеликому вогні прогрійте м’ясо, щоб залишки жиру растопились.

2. Тим часом очистіть від лушпиння цибулину і наріжте дрібними кубиками.

3. Додайте його до тушенке, перемішайте і залиште гаситися на невеликому вогні 5-7 хвилин. При необхідності злийте з каструлі зайвий жир.

4. Морква промийте під проточною водою, почистіть і натріть на крупній тертці або наріжте тонкою соломкою вручну. Додайте її в каструлю, залийте туди трохи води, перемішайте, накрийте кришкою і залиште гаситися на 5 хвилин.

5. Влийте в каструлю воду, що залишилася, посоліть і ретельно все перемішайте. За бажанням можете додати також перець або інші спеції.

6. Поки суп закипає, щавель промийте, відокремте листя від черешків, відберіть зіпсували.

7. Крупно поріжте зелень.

8. Через 15 хвилин після закипання супу додати щавель в каструлю, добре перемішайте і залиште варитися ще на 15 хвилин. Тим часом наріжте на кубики картоплю середнього розміру і додайте до супу після закінчення зазначеного часу. Варіть до готовності картоплі.

9. У склянку розбийте курячі яйця і змішайте їх виделкою до однорідності.

10. Влийте яєчну суміш в гарячий суп тонкою цівкою, активно перемішуючи вміст каструлі, щоб яйце схопилося тонкими нитками. Потім вимкніть вогонь, накрийте суп кришкою і дайте настоятися 5-10 хвилин.

11. Готовий суп розлийте по тарілках, додайте холодної сметани і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Щавлевий суп з консервованого щавлю з яйцем

Консервований щавель має більш кислим смаком порівняно зі свіжим, тому в підсумку суп може віддалено нагадувати солянку. Відмінний варіант, якщо немає можливості роздобути свіжий щавель, але хочеться якогось легкого і приємного супу.

Час готування: 90 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 8

Склад:

  • Свинина – 700 гр.
  • Картопля – 6 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Щавель консервований – 5 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження;
  • Часник – 3 зуб.
  • Петрушка – ½ пучка;
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком;
  • Сіль – за смаком;
  • Коріандр – за бажанням;

Процес приготування:

1. Свинину краще брати на кістки, так бульйон вийде більш ситним і наваристим. У каструлю наберіть воду, покладіть м’ясо, доведіть до кипіння і варіть протягом 1-1,5 години, до готовності м’яса. За необхідності періодично видаляйте з поверхні води утворилася піну.

2. З готового бульйону вийміть м’ясо, відокремте його від кісток і наріжте невеликими шматками. Саму рідину процідіть через сито, щоб позбутися від залишків піни і можливих невеликих шматочків кісток.

3. Цибулю і моркву почистіть і покришіть дрібними кубиками і соломкою. На сковороді розігрійте трохи рослинного масла і викладіть на неї овочі. Обсмажуйте їх протягом 5 хвилин на середньому вогні, постійно помішуючи.

4. Картопля промийте під проточною водою, очистіть від шкірки і наріжте кубиками середнього розміру. Їх також обполосніть водою, щоб прибрати надлишки крохмалю і суп вийшов менш мутний. Додайте в бульйон картоплю, м’ясо і спеції, доведіть до кипіння.

5. Коли картопля буде готовий, додайте до супу зажарку і консервований щавель.

6. Перемішайте всі інгредієнти і залиште варитися суп ще на 5-10 хвилин. Потім посоліть за смаком, але цього може і не знадобитися, так як консервований щавель вже сам по собі солонуватий.

7. Зніміть готовий суп з вогню, заправити часником і петрушкою, перемішайте і дайте настоятися протягом 20-25 хвилин.

8. Розлийте суп по тарілках і прикрасити за бажанням вареним курячим яйцем, холодною сметаною або майонезом.

Приємного апетиту!

Як приготувати суп з щавлю з яйцем в мультиварці?

З допомогою мультиварки ви зможете приготувати цей легкий, свіжий суп, практично не докладаючи зусиль. Єдине, про що варто подбати заздалегідь – наявність бульйону, якщо ви хочете отримати більш ситну страву.

Час готування: 60 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 3

Склад:

  • Щавель – 1 пучок;
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком;
  • Сіль – за смаком;

Процес приготування:

1. Картопля промийте під проточною водою, очистіть від шкірки і наріжте на кубики середньої величини.

2. Морква також промийте, почистіть і наріжте тонкими півкільцями або четвертинками. Чашу мультиварки заповніть водою, покладіть в неї овочі і поставте варитися до готовності овочів.

3. Щавель тим часом промийте, відокремте зелень від черешків, відберіть зіпсовані листя і довільно поріжте залишилися.

4. Коли картопля буде майже готовий, додайте зелень, сіль і перець, перемішайте і доведіть суп до кипіння. Залиште варитися ще на 10 хвилин.

5. Яйця можна додати в щавлевий суп двома способами: зварити круто, нарізати середніми кубиками і перемішати з іншими інгредієнтами або влити в гарячий бульйон сире яйце. Для другого способу яйця розбити в окрему невелику миску або склянку і збовтати виделкою, щоб білок і жовток з’єдналися.

6. Притримуючи миску однією рукою, тонкою цівкою влийте яєчну суміш у чашу мультиварки, при цьому другою рукою активно перемішуйте суп, щоб яйце вытягивалось в свого роду нитки і схоплювалося.

7. Готовий суп залиште постояти в закритій мультиварці ще 10-15 хвилин і можете подавати на стіл з холодною сметаною або майонезом.

Приємного апетиту!

Зелений щавлевий суп з фрикадельками і яйцем

Яйце в супі відтіняє легку кислинку від щавлю, а фрикадельки, особливо запашні, додадуть страві більш цікавий смак, ніж просто варене м’ясо, а також буде виглядати привабливіше для дітей.

Час готування: 80 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 6

Склад:

  • Щавель – 200 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Масло соняшникове – 30 мл
  • Вода – 2,5 л
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля-порей – 80 гр.
  • Фарш – 400 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком;
  • Сіль – за смаком;

Процес приготування:

1. Промийте картоплю, очистіть його від шкірки і наріжте на кубики середньої величини.

2. У каструлю наберіть холодну воду, викладіть нарізану картоплю і поставте на вогонь.

3. Тим часом наріжте цибулю тонкими кільцями. При необхідності його можна замінити на звичайний ріпчаста.

4. Морква вимийте, почистіть і наріжте тонкою соломкою або натріть на крупній тертці.

5. Розігрійте сковороду з соняшниковою олією, викладіть на неї нарізані овочі і обсмажте на середньому вогні протягом 10 хвилин, постійно помішуючи.

6. Припущені овочі викладіть в каструлю з практично готовим картоплею і залиште варитися ще на 15 хвилин.

7. Фарш для фрикадельок можна взяти будь. У цьому рецепті використовується індичка, тому що фарш з неї виходить більш щільний і краще тримає форму. Змішати в глибокій мисці м’ясний фарш, сіль, перець і яйце. Відщипуючи від загальної маси невеликі шматочки, скачайте фрикадельки розміром трохи більше волоського горіха.

8. Для більш цікавого смаку фрикадельки можна попередньо обсмажити на сковороді до золотистої скоринки. Помістіть їх в киплячий овочевий суп і залиште варитися до готовності.

9. Свіжий щавель промийте, відокремте листя від черешків і переберіть на предмет підгнилих, щоб вони не зіпсували смак супу. Хороші листя поріжте тонкими смужками товщиною 0,5-1 див.

10. У готовий суп додайте зелень, сіль і перець, перемішайте і залиште варитися ще 7-10 хвилин. Потім вимкніть плиту.

11. Дайте супу настоятися під закритою кришкою хвилин 10-15 і можете подавати його до столу. Зазвичай у нього додають відварені яйця, сметану або майонез і трохи свіжої зелені, наприклад, кропу або петрушки.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт щавлевого борщу з яйцем без м’яса

Смачне, корисне і дієтичне блюдо, яке залишається досить ситним і без додавання м’яса. Щавель додає супу свіжості і кислинки, а сметана, яйце чудово відтіняють його.

Час готування: 90 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 8

Склад:

  • Щавель – 300 гр.
  • Картопля – 5 шт.
  • Масло соняшникове – 30 мл
  • Вода – 3 л
  • Морква – 1 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Кріп – ½ пучка;
  • Томатна паста – 200 мл
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком;
  • Цукор – за смаком;
  • Сіль – за смаком;

Процес приготування:

1. Картоплю і одну цибулину очистіть від шкірки і наріжте шматочками середнього розміру. У каструлю наберіть воду, поставте на вогонь, закип’ятіть і додайте в неї нарізані овочі і сіль за смаком. Варіть протягом 20-25 хвилин, орієнтуючись на готовність картоплі.

2. Другу цибулину так само почистіть і наріжте кубиками, моркву промийте і натріть на крупній тертці. Розігрійте сковороду з рослинним маслом і викладіть на неї овочі.

3. Обсмажте цибулю з морквою на середньому вогні до м’якості, періодично помішуючи, потім додайте томатну пасту і за необхідності трохи води.

4. Тушкуйте овочі на маленькому вогні близько 5 хвилин, помішуючи час від часу. За смаком додайте сіль і цукор.

5. Щавель промийте, відберіть зіпсовані листя, відокремте живці і дрібно поріжте зелень.

6. До сварившемуся картоплі додайте тушковані овочі і зелень, за бажанням додайте улюблені спеції, приправи. Перемішайте все до однорідності і залиште на середньому вогні.

7. Яйця відваріть круто, остудіть, очистіть від шкаралупи і поріжте на шматочки середнього розміру.

8. Викладіть яйця в суп і потримайте на вогні ще 3-5 хвилин. Потім зніміть з плити, накрийте каструлю кришкою і дайте настоятися 10 хвилин.

9. Готовий суп розлийте по тарілках і подавайте на стіл з холодною сметаною або майонезом.

Приємного апетиту!