Ситний, корисний і поживний суп. Гречаний суп часто зустрічається в меню багатьох сімей. Його можна назвати повсякденним блюдом, деякі готують його в дієтичному варіанті. У статті ми постаралися зібрати 10 різноманітних рецептів цього супу.
Як зварити гречаний суп з куркою?
Гречана крупа цінна і корисна, з неї готують велику кількість страв. Гречаний суп з куркою відмінно підійде для ситного сімейного обіду. Це повсякденна страва не тільки ситні, але і смачне.
Інгредієнти на
4 порц.
- Курка 300 гр.
- Вода 2 л
- Картопля 2 шт.
- Гречка ¾ склянки
- Морква 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Масло рослинне 30 мл
- Петрушка 2 гілки
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Як зварити смачну гречаний суп? Курку вимити, перекладіть в каструлю, залийте її водою, додайте трохи солі. Поставте каструлю на вогонь, після закипання знімайте з поверхні піну. Варіть курку 35-40 хвилин. Готове м’ясо вийміть з бульйону.
- Картопля очистіть, помийте і наріжте кубиками. Викладіть картоплю в бульйон, проварити його 5-7 хвилин.
- Гречку промийте водою і додайте в каструлю до картоплі.
- Цибулю і моркву дрібно наріжте. На рослинному маслі обсмажте овочі до м’якості. Перекладіть обсмажені овочі в бульйон.
- Коли картопля і гречка будуть готові, додайте в суп рубану зелень і куряче м’ясо.
- Подавайте суп в гарячому вигляді до обіду.
Приємного апетиту!
Смачний гречаний суп з фрикадельками
Дуже смачне і поживне блюдо, яке можна подати на перше до обіду. У приготуванні гречаного супу немає особливих труднощів. Фрикадельки для супу можна зробити з будь-якого наявного у вас фаршу.
Час готування: 65 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Морква – 100 гр.
- Селера – 50 гр.
- Картопля – 300 гр.
- Гречка – 50 гр.
- Фарш курячий – 250 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Манка – 20 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло оливкове – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Вода – 1,5 л
Процес приготування:
1. Приготуйте фарш для фрикадельок. Змішайте в мисці курячий фарш, яйце, манку, сіль і мелений перець. Поставте фарш на деякий час в холодильник.
2. Овочі очистіть і дрібно наріжте. У каструлю влийте оливкове масло і додайте вершкове масло, розтопити його. Викладіть в каструлю цибулю, моркву і селеру, обсмажте їх на повільному вогні.
3. Картоплю наріжте кубиками, додайте до овочів в каструлю. Потім влийте воду, доведіть до кипіння. Після цього додайте гречку.
4. Дістаньте фарш з холодильника, сформуйте фрикадельки і викладіть їх у суп.
5. Доведіть суп до кипіння і продовжуйте варити 10 хвилин, посоліть і приправте за смаком. Коли суп буде готовий, накрийте його кришкою і дайте настоятися 15 хвилин.
6. Гречаний суп розлийте по тарілках, прикрасьте зеленню і подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Суп з гречаної крупи з грибами
Неймовірно ароматне блюдо для вашого повсякденного столу. З додаванням грибів гречаний суп повністю змінюється, тим більше, що гречка і гриби – це класичне і дуже гармонійне поєднання. Готується він просто, а з’їдається за лічені хвилини.
Час готування: 95 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Бульйон овочевий – 2 л
- Крупа гречана – 200 гр.
- Печериці – 700 гр.
- Гриби білі сушені – 5 гр.
- Горіхи волоські – 0,5 склянки
- Цибуля – 3 шт.
- Часник – 4 зуб.
- Петрушка – 5 гілок.
- Масло оливкове – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Гречку промити проточною водою і замочіть на годину.
2. Сушені гриби подрібніть в кавомолці. Цибулю і часник дуже дрібно наріжте. Печериці помийте і наріжте часточками. У каструлю з товстим дном влийте рослинне масло. Викладіть в каструлю цибулю і часник, обсмажте до м’якості.
3. Потім додати шампіньйони і грибний порошок, продовжуйте смажити 15 хвилин. Після цього додайте мелений перець, влийте бульйон, доведіть його до кипіння і варіть 5 хвилин.
4. Гречку відкиньте на друшляк, перекладіть в каструлю і продовжуйте варити суп ще 15 хвилин. Волоські горіхи порубаєте ножем і підсушіть на сковороді.
5. Додайте в гречаний суп рубану зелень, волоський горіх, розлийте по тарілках і подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Гречаний суп з картоплею і куркою
Прохолодні осінні дні – найкращий час для ситних гарячих супів. Гречаний суп не найпопулярніше перше блюдо, однак смачне і поживне. За основу візьмемо класичний курячий бульйон.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Вода – 2 л
- Філе куряче – 200 гр.
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Крупа гречана – 3 ст. л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець горошком – 5 шт.
- Кріп – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Куряче філе промийте, викладіть в каструлю і залийте холодною водою. Також у каструлю покладіть цілу цибулину. Поставте каструлю на вогонь. Доведіть бульйон до кипіння, зніміть утворюється пінку, посоліть до смаку і варіть 10 хвилин.
2. Моркву очистіть, натріть на тертці і обсмажте на рослинному маслі.
3. Гречку промийте і викладіть в каструлю.
4. Через 5 хвилин додайте обсмажену моркву.
5. Картопля очистіть і наріжте кубиками. Додайте в бульйон картоплю, лавровий лист і перець горошком. Продовжуйте варити суп до готовності картоплі.
6. З супу видаліть цибулину і лавровий лист. Кріп помийте, дрібно наріжте і додайте в суп. Перемішайте суп і зніміть каструлю з вогню.
7. Гречаний суп розлийте по тарілках і подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Дуже смачний гречаний суп з м’ясом свинини
Супи готувати досить просто. Перше, що необхідно – це зварити м’ясний бульйон. Можна вибрати курку, щоб отримати більш легке блюдо, або взяти свинину на кісточці, щоб бульйон був більш жирним.
Час готування: 80 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 5.
Склад:
- Свинина – 200 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Гречка – 3 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Приправа – за смаком.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Свинину наріжте, викладіть в каструлю і влийте 2-2,5 літра води. Поставте каструлю на вогонь, коли вода закипить, зніміть піну і додайте сіль за смаком. Варіть м’ясо на помірному вогні 15-20 хвилин.
2. Картоплю почистіть, помийте і наріжте невеликими кубиками.
3. Цибулю і моркву очистіть і дрібно наріжте. Обсмажте овочі на сковороді до м’якості.
4. Гречку промити проточною водою. Додайте в каструлю картоплю і гречану крупу, продовжуйте варити 20 хвилин.
5. Потім викладіть в суп засмажку з цибулі і моркви, також додайте лавровий лист. Продовжуйте варити суп 10 хвилин.
6. В кінці додайте в гречаний суп мелений перець і рубану зелень, перемішайте і можна знімати каструлю з вогню. Розлийте суп по тарілках і подавайте до обіду.
Приємного апетиту!
Як приготувати суп з гречаною крупою і яловичиною?
Яловичий бульйон багатий білком і в ньому зовсім небагато жиру. Будемо готувати гречаний суп на основі яловичого бульйону, такий суп можна віднести до дієтичним, однак він відмінно заповнює енергетичні втрати організму.
Час готування: 120 хв
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 7.
Склад:
- Яловичина – 300 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Гречка – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Часник – за смаком.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Вода – 2,5-3 л
Процес приготування:
1. Яловичину промийте, викладіть в каструлю, залийте водою і поставте варитися до м’якості. На це у вас піде 1,5-2 години.
2. Цибулю і моркву очистити. Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці. Обсмажте овочі на рослинному маслі до м’якості.
3. Картопля очистіть і наріжте кубиками.
4. Гречку обсмажте на сухій сковороді протягом декількох хвилин.
5. Готове м’ясо наріжте кубиками і повернути в бульйон.
6. Також в бульйон викладіть картоплю і додайте сіль за смаком.
7. Через 5 хвилин додайте гречку, лавровий лист, приправи і засмажку з цибулі і моркви.
8. Варіть суп до готовності картоплі і гречки. В кінці додайте мелений перець і подрібнений часник.
9. Гречаний суп з яловичиною готовий, розлийте його по тарілках і подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Пісний гречаний суп без м’яса
Любителі пісної і легкої їжі точно прийдуть в захват від цього гречаного супу. Навіть незважаючи на те, що суп не містить м’яса, він добре втамовує голод і наповнює силами.
Час готування: 80 хв
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 1.
Інгредієнти:
- Картопля – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Гречка – 3 ст. л.
- Цибуля – 0,25 шт.
- Суміш перців – за смаком.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Зелень – 1 ст. л.
- Гриби – 120 гр.
- Масло вершкове – 15 гр.
- Вода – 0,5 л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Картоплю наріжте дрібними кубиками і викладіть в глиняний горщик.
2. Моркву натріть на тертці, додайте до картоплі.
3. Також покладіть в горщик промиту гречку.
4. Далі покладіть чверть цибулини, суміш перців, лавровий лист і зелень.
5. Гриби можна взяти будь-які за вашим смаком, підійдуть як свіжі печериці, так і мариновані опеньки. Наріжте гриби і додати до решти інгредієнтів.
6. В останню чергу покладіть в горщик вершкове масло і влийте окріп.
7. Посоліть заготівлю і поставте горщик в духовку, розігріту до 180 градусів, на годину. Суп вийде насиченим, ароматним і густим.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування гречаного супу в мультиварці
Гречаний суп – смачне і корисне обідня страва для всієї родини. Готувати його можна на м’ясному або овочевому бульйоні. В гречці міститься багато заліза, а м’ясний бульйон насичує організм білком, дарує відчуття ситості і наповнює силами на весь день.
Час готування: 100 хв
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Картопля – 4 шт.
- Курка – 0,5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Крупа гречана – 1 склянка
- Лист лавровий – 2 шт.
- Спеції – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці.
2. Куряче м’ясо помийте, промокніть паперовими рушниками і наріжте невеликими шматочками.
3. У чашу мультиварки влийте трохи рослинного масла, активуйте режим «Смаження». Спочатку обсмажте протягом декількох хвилин цибулю і моркву, потім додати м’ясо, посоліть і приправте за смаком. Смажте м’ясо разом з овочами ще 5-7 хвилин.
4. Картоплю наріжте кубиками, додайте його в чашу мультиварки.
5. Гречану крупу промийте і викладіть в миску. Влийте в миску воду, щоб вона повністю покрила всі інгредієнти. Додайте лавровий лист. Закрийте кришку мультиварки, в меню виберіть режим «Гасіння» на 80 хвилин.
6. Після звукового сигналу перевірте готовність супу і додайте ще трохи солі, якщо буде потрібно. Готовий гречаний суп розлийте по тарілках і подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Молочно-гречаний суп з дитинства
Молочно-гречаний суп всім знайоме з дитинства блюдо. Хто його любив, а хтось не дуже. Але він дуже корисний для дітей, молоко в поєднанні з гречаною крупою стимулює ріст і розвиток організму. Рецепт супу дуже простий.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій: 5-6.
Склад:
- Крупа гречана – 350 гр.
- Молоко – 500 мл
- Вода – 700 мл
- Цукор – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Підготуйте необхідні продукти за списком.
2. Промийте гречку холодною водою. Крупу перекладіть в каструлю, залийте водою і поставте варитися.
3. Варіть гречку до готовності, майже вся вода повинна вбратися.
4. У каструлю влийте молоко, додайте сіль і цукор за смаком.
5. Доведіть суп до кипіння і зніміть каструлю з вогню. За бажанням можна додати в суп, шматочок вершкового масла.
Приємного апетиту!
Простий і швидкий гречаний суп з тушонкою
Гречаний суп з тушонкою готується легко і швидко. Цей рецепт виручить, коли немає часу на складні і довгі в приготуванні страви. Суп виходить ситним і наваристим. Тушонку можна вибрати будь-яку за своїм смаком.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Крупа гречана – 5 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Тушонка – 4 ст. л.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Масло рослинне – для смаження.
- Вода – 3,5 л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Моркву наріжте шматочками і обсмажте на рослинному маслі до м’якості.
2. Потім додайте на сковороду подрібнений ріпчаста цибуля, продовжуйте смажити овочі ще кілька хвилин.
3. Далі додайте шматочки болгарського перцю і смажте ще 3-5 хвилин.
4. Гречку промийте, викладіть в каструлю, залийте водою і поставте варитися.
5. Картоплю наріжте кубиками, додайте його в каструлю до гречки, доведіть бульйон до кипіння. Потім викладіть овочеву зажарку і варіть 10 хвилин.
6. Після цього додайте тушонку, перемішайте і доведіть суп до кипіння.
7. Потім додайте рубану зелень, проваріть гречаний суп ще 5-7 хвилин і подавайте до столу.
Приємного апетиту!