Гречаний суп – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Ситний, корисний і поживний суп. Гречаний суп часто зустрічається в меню багатьох сімей. Його можна назвати повсякденним блюдом, деякі готують його в дієтичному варіанті. У статті ми постаралися зібрати 10 різноманітних рецептів цього супу.

Як зварити гречаний суп з куркою?

Гречана крупа цінна і корисна, з неї готують велику кількість страв. Гречаний суп з куркою відмінно підійде для ситного сімейного обіду. Це повсякденна страва не тільки ситні, але і смачне.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Курка 300 гр.
  • Вода 2 л
  • Картопля 2 шт.
  • Гречка ¾ склянки
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Масло рослинне 30 мл
  • Петрушка 2 гілки
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Як зварити смачну гречаний суп? Курку вимити, перекладіть в каструлю, залийте її водою, додайте трохи солі. Поставте каструлю на вогонь, після закипання знімайте з поверхні піну. Варіть курку 35-40 хвилин. Готове м’ясо вийміть з бульйону.
  2. Картопля очистіть, помийте і наріжте кубиками. Викладіть картоплю в бульйон, проварити його 5-7 хвилин.
  3. Гречку промийте водою і додайте в каструлю до картоплі.
  4. Цибулю і моркву дрібно наріжте. На рослинному маслі обсмажте овочі до м’якості. Перекладіть обсмажені овочі в бульйон.
  5. Коли картопля і гречка будуть готові, додайте в суп рубану зелень і куряче м’ясо.
  6. Подавайте суп в гарячому вигляді до обіду.

Приємного апетиту!

Смачний гречаний суп з фрикадельками

Дуже смачне і поживне блюдо, яке можна подати на перше до обіду. У приготуванні гречаного супу немає особливих труднощів. Фрикадельки для супу можна зробити з будь-якого наявного у вас фаршу.

Час готування: 65 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Морква – 100 гр.
  • Селера – 50 гр.
  • Картопля – 300 гр.
  • Гречка – 50 гр.
  • Фарш курячий – 250 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Манка – 20 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Вода – 1,5 л

Процес приготування:

1. Приготуйте фарш для фрикадельок. Змішайте в мисці курячий фарш, яйце, манку, сіль і мелений перець. Поставте фарш на деякий час в холодильник.

2. Овочі очистіть і дрібно наріжте. У каструлю влийте оливкове масло і додайте вершкове масло, розтопити його. Викладіть в каструлю цибулю, моркву і селеру, обсмажте їх на повільному вогні.

3. Картоплю наріжте кубиками, додайте до овочів в каструлю. Потім влийте воду, доведіть до кипіння. Після цього додайте гречку.

4. Дістаньте фарш з холодильника, сформуйте фрикадельки і викладіть їх у суп.

5. Доведіть суп до кипіння і продовжуйте варити 10 хвилин, посоліть і приправте за смаком. Коли суп буде готовий, накрийте його кришкою і дайте настоятися 15 хвилин.

6. Гречаний суп розлийте по тарілках, прикрасьте зеленню і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Суп з гречаної крупи з грибами

Неймовірно ароматне блюдо для вашого повсякденного столу. З додаванням грибів гречаний суп повністю змінюється, тим більше, що гречка і гриби – це класичне і дуже гармонійне поєднання. Готується він просто, а з’їдається за лічені хвилини.

Час готування: 95 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Бульйон овочевий – 2 л
  • Крупа гречана – 200 гр.
  • Печериці – 700 гр.
  • Гриби білі сушені – 5 гр.
  • Горіхи волоські – 0,5 склянки
  • Цибуля – 3 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Петрушка – 5 гілок.
  • Масло оливкове – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Гречку промити проточною водою і замочіть на годину.

2. Сушені гриби подрібніть в кавомолці. Цибулю і часник дуже дрібно наріжте. Печериці помийте і наріжте часточками. У каструлю з товстим дном влийте рослинне масло. Викладіть в каструлю цибулю і часник, обсмажте до м’якості.

3. Потім додати шампіньйони і грибний порошок, продовжуйте смажити 15 хвилин. Після цього додайте мелений перець, влийте бульйон, доведіть його до кипіння і варіть 5 хвилин.

4. Гречку відкиньте на друшляк, перекладіть в каструлю і продовжуйте варити суп ще 15 хвилин. Волоські горіхи порубаєте ножем і підсушіть на сковороді.

5. Додайте в гречаний суп рубану зелень, волоський горіх, розлийте по тарілках і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Гречаний суп з картоплею і куркою

Прохолодні осінні дні – найкращий час для ситних гарячих супів. Гречаний суп не найпопулярніше перше блюдо, однак смачне і поживне. За основу візьмемо класичний курячий бульйон.

Час готування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Вода – 2 л
  • Філе куряче – 200 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Крупа гречана – 3 ст. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець горошком – 5 шт.
  • Кріп – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Куряче філе промийте, викладіть в каструлю і залийте холодною водою. Також у каструлю покладіть цілу цибулину. Поставте каструлю на вогонь. Доведіть бульйон до кипіння, зніміть утворюється пінку, посоліть до смаку і варіть 10 хвилин.

2. Моркву очистіть, натріть на тертці і обсмажте на рослинному маслі.

3. Гречку промийте і викладіть в каструлю.

4. Через 5 хвилин додайте обсмажену моркву.

5. Картопля очистіть і наріжте кубиками. Додайте в бульйон картоплю, лавровий лист і перець горошком. Продовжуйте варити суп до готовності картоплі.

6. З супу видаліть цибулину і лавровий лист. Кріп помийте, дрібно наріжте і додайте в суп. Перемішайте суп і зніміть каструлю з вогню.

7. Гречаний суп розлийте по тарілках і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Дуже смачний гречаний суп з м’ясом свинини

Супи готувати досить просто. Перше, що необхідно – це зварити м’ясний бульйон. Можна вибрати курку, щоб отримати більш легке блюдо, або взяти свинину на кісточці, щоб бульйон був більш жирним.

Час готування: 80 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 5.

Склад:

  • Свинина – 200 гр.
  • Картопля – 4 шт.
  • Гречка – 3 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправа – за смаком.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Свинину наріжте, викладіть в каструлю і влийте 2-2,5 літра води. Поставте каструлю на вогонь, коли вода закипить, зніміть піну і додайте сіль за смаком. Варіть м’ясо на помірному вогні 15-20 хвилин.

2. Картоплю почистіть, помийте і наріжте невеликими кубиками.

3. Цибулю і моркву очистіть і дрібно наріжте. Обсмажте овочі на сковороді до м’якості.

4. Гречку промити проточною водою. Додайте в каструлю картоплю і гречану крупу, продовжуйте варити 20 хвилин.

5. Потім викладіть в суп засмажку з цибулі і моркви, також додайте лавровий лист. Продовжуйте варити суп 10 хвилин.

6. В кінці додайте в гречаний суп мелений перець і рубану зелень, перемішайте і можна знімати каструлю з вогню. Розлийте суп по тарілках і подавайте до обіду.

Приємного апетиту!

Як приготувати суп з гречаною крупою і яловичиною?

Яловичий бульйон багатий білком і в ньому зовсім небагато жиру. Будемо готувати гречаний суп на основі яловичого бульйону, такий суп можна віднести до дієтичним, однак він відмінно заповнює енергетичні втрати організму.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 7.

Склад:

  • Яловичина – 300 гр.
  • Картопля – 4 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Гречка – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Часник – за смаком.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Вода – 2,5-3 л

Процес приготування:

1. Яловичину промийте, викладіть в каструлю, залийте водою і поставте варитися до м’якості. На це у вас піде 1,5-2 години.

2. Цибулю і моркву очистити. Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці. Обсмажте овочі на рослинному маслі до м’якості.

3. Картопля очистіть і наріжте кубиками.

4. Гречку обсмажте на сухій сковороді протягом декількох хвилин.

5. Готове м’ясо наріжте кубиками і повернути в бульйон.

6. Також в бульйон викладіть картоплю і додайте сіль за смаком.

7. Через 5 хвилин додайте гречку, лавровий лист, приправи і засмажку з цибулі і моркви.

8. Варіть суп до готовності картоплі і гречки. В кінці додайте мелений перець і подрібнений часник.

9. Гречаний суп з яловичиною готовий, розлийте його по тарілках і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Пісний гречаний суп без м’яса

Любителі пісної і легкої їжі точно прийдуть в захват від цього гречаного супу. Навіть незважаючи на те, що суп не містить м’яса, він добре втамовує голод і наповнює силами.

Час готування: 80 хв

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 1.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Гречка – 3 ст. л.
  • Цибуля – 0,25 шт.
  • Суміш перців – за смаком.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Зелень – 1 ст. л.
  • Гриби – 120 гр.
  • Масло вершкове – 15 гр.
  • Вода – 0,5 л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Картоплю наріжте дрібними кубиками і викладіть в глиняний горщик.

2. Моркву натріть на тертці, додайте до картоплі.

3. Також покладіть в горщик промиту гречку.

4. Далі покладіть чверть цибулини, суміш перців, лавровий лист і зелень.

5. Гриби можна взяти будь-які за вашим смаком, підійдуть як свіжі печериці, так і мариновані опеньки. Наріжте гриби і додати до решти інгредієнтів.

6. В останню чергу покладіть в горщик вершкове масло і влийте окріп.

7. Посоліть заготівлю і поставте горщик в духовку, розігріту до 180 градусів, на годину. Суп вийде насиченим, ароматним і густим.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування гречаного супу в мультиварці

Гречаний суп – смачне і корисне обідня страва для всієї родини. Готувати його можна на м’ясному або овочевому бульйоні. В гречці міститься багато заліза, а м’ясний бульйон насичує організм білком, дарує відчуття ситості і наповнює силами на весь день.

Час готування: 100 хв

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Картопля – 4 шт.
  • Курка – 0,5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Крупа гречана – 1 склянка
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці.

2. Куряче м’ясо помийте, промокніть паперовими рушниками і наріжте невеликими шматочками.

3. У чашу мультиварки влийте трохи рослинного масла, активуйте режим «Смаження». Спочатку обсмажте протягом декількох хвилин цибулю і моркву, потім додати м’ясо, посоліть і приправте за смаком. Смажте м’ясо разом з овочами ще 5-7 хвилин.

4. Картоплю наріжте кубиками, додайте його в чашу мультиварки.

5. Гречану крупу промийте і викладіть в миску. Влийте в миску воду, щоб вона повністю покрила всі інгредієнти. Додайте лавровий лист. Закрийте кришку мультиварки, в меню виберіть режим «Гасіння» на 80 хвилин.

6. Після звукового сигналу перевірте готовність супу і додайте ще трохи солі, якщо буде потрібно. Готовий гречаний суп розлийте по тарілках і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Молочно-гречаний суп з дитинства

Молочно-гречаний суп всім знайоме з дитинства блюдо. Хто його любив, а хтось не дуже. Але він дуже корисний для дітей, молоко в поєднанні з гречаною крупою стимулює ріст і розвиток організму. Рецепт супу дуже простий.

Час готування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій: 5-6.

Склад:

  • Крупа гречана – 350 гр.
  • Молоко – 500 мл
  • Вода – 700 мл
  • Цукор – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Підготуйте необхідні продукти за списком.

2. Промийте гречку холодною водою. Крупу перекладіть в каструлю, залийте водою і поставте варитися.

3. Варіть гречку до готовності, майже вся вода повинна вбратися.

4. У каструлю влийте молоко, додайте сіль і цукор за смаком.

5. Доведіть суп до кипіння і зніміть каструлю з вогню. За бажанням можна додати в суп, шматочок вершкового масла.

Приємного апетиту!

Простий і швидкий гречаний суп з тушонкою

Гречаний суп з тушонкою готується легко і швидко. Цей рецепт виручить, коли немає часу на складні і довгі в приготуванні страви. Суп виходить ситним і наваристим. Тушонку можна вибрати будь-яку за своїм смаком.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Крупа гречана – 5 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Тушонка – 4 ст. л.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Вода – 3,5 л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Моркву наріжте шматочками і обсмажте на рослинному маслі до м’якості.

2. Потім додайте на сковороду подрібнений ріпчаста цибуля, продовжуйте смажити овочі ще кілька хвилин.

3. Далі додайте шматочки болгарського перцю і смажте ще 3-5 хвилин.

4. Гречку промийте, викладіть в каструлю, залийте водою і поставте варитися.

5. Картоплю наріжте кубиками, додайте його в каструлю до гречки, доведіть бульйон до кипіння. Потім викладіть овочеву зажарку і варіть 10 хвилин.

6. Після цього додайте тушонку, перемішайте і доведіть суп до кипіння.

7. Потім додайте рубану зелень, проваріть гречаний суп ще 5-7 хвилин і подавайте до столу.

Приємного апетиту!