Том ям класичний – 10 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Том ям — це суп, який вважається одним з найгостріших у світі. Хто був у Таїланді, обов’язково пробував традиційне блюдо том ям. За зібраними у статті 10 рецептами у вас вийде чудовий том ям.

Класичний том ям з креветками і кокосовим молоком

Том ям підкорює своїм насиченим і складним смаком. Це блюдо хочеться їсти знову і знову. Том ям придумали варити в Таїланді, але він вже давно поширився на всі світові ресторани.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Молоко кокосове 300 мл
  • Бульйон 300 мл рибний
  • Стебло лимонного сорго 5 шт.
  • Листя каффір-лайма 5 шт.
  • Корінь галангал 3 зубчики
  • Перець чилі 1 шт.
  • Креветки свіжі 10 шт.
  • Кінза 5 гілок
  • Шиітаке 4 шт.
  • Соус рибний тайський 1 ст. л.
  • Тростинний цукор – ½ ч. л.
  • Часник 3 зуб.
  • Масло рослинне 1 ст. л.
  • Лайм 1 шт.

Процес приготування:

  1. Класичний тому ям легко готується в домашніх умовах. Гриби шиітаке зваріть до готовності.
  2. Стебла лемонграсу злегка відбийте ножем і розріжте вздовж.
  3. Перець чилі розріжте, видаліть насіння. Ступінь гостроти супу регулюйте на свій розсуд, додаючи різну кількість перцю. Часник дуже дрібно наріжте.
  4. На рослинному маслі обсмажте перець чилі і часник. Потім в ступці перетріть отриману масу до стану пасти.
  5. У каструлю влийте рибний бульйон, доведіть його до кипіння, додайте гостру пасту, лемонграс, галангал і листя лайма. Варіть 1-2 хвилини.
  6. Далі додайте тайський соус, нарізані гриби і варіть ще 2 хвилини.
  7. Після цього влийте кокосове молоко і доведіть суп до кипіння. Відрегулюйте страву за кількістю солі, додайте сік лайма і цукор.
  8. Креветки повністю розморозьте, очистіть, додайте їх в суп і вимкніть вогонь.
  9. Розлийте том ям по тарілках, посипте його рубаною зеленню і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!