Гарбузовий крем-суп класичний — 10 рецептів приготування з покроковими фото

Гарбузовий крем-суп класичний – яскраве, цікаве і корисне блюдо. Суп-пюре з гарбуза, доповнений молочними інгредієнтами і різними топінгами сподобається і тим, хто гарбуз взагалі не їсть. Ніжна м’якоть гарбуза відмінно пюрируется, роблячи текстуру супу подібної крему, що ідеально підходить для дитячого ПП і дієтичного харчування, та й не тільки. В цій темі наведено добірку найпопулярніших рецептів такого супу.

Гарбузовий крем-суп з вершками — класичний рецепт

Гарбузовий крем-суп з вершками є класичним рецептом, самим смачним і простим у приготуванні. Його смаковий ансамбль доповнюється часником, цибулею і приправами. Овочі обсмажують на вершковому маслі, проварюються в бульйоні, пюрируются і змішуються з вершками. У цьому рецепті доповнимо смак супу ще зірою і гарбузовим насінням при подачі.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Гарбуз 1 кг
  • Цибуля ріпчаста 100 гр.
  • Масло вершкове 20 гр.
  • овочевий Бульйон 1 л
  • Часник 1 зуб.
  • Вершки 150 мл
  • Зіра ⅓ ч. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Петрушка сушена 1 ч. л.
  • Гарбузове насіння 2 ст. л.

Процес приготування:

  1. Гарбузовий крем-суп за класичним рецептом з вершками приготувати дуже просто. Гарбуз промийте, видаліть шкірку з внутрішньої м’якоттю і насінням. Потім її розрізати на середні шматочки. Очистити і крупно наріжте цибулину.
  2. У сковорідці розтопіть вершкове масло. На ньому трохи обсмажте нарізку цих овочів на середньому вогні при помішуванні, що смак крему-супу зробить більш насиченим.
  3. У каструлі закип’ятіть будь-овочевий бульйон, покладіть обсмажену гарбуз з цибулею і поваріть на невеликому вогні протягом 20 хвилин, щоб гарбуз стала м’якою. До кінця варіння насипте до супу сіль з чорним перцем, зірою і подрібненим часником.
  4. Потім каструлю з супом зніміть з плити і пюрируйте овочі заглибним блендером або в чаші блендера. Крем-суп повторно поставте на плиту, і нагрійте, не доводячи до кипіння, влийте вершки будь-якої жирності. Гарбузове насіння обсмажте на сухій сковорідці.
  5. Приготований гарбузовий крем-суп з вершками за класичним рецептом розлийте по суповым чашках, доповніть обсмаженими насінням з сушеної петрушкою і відразу в гарячому вигляді сервіруйте до столу. Приємного апетиту!

Гарбузовий суп-пюре з куркою

Гарбузовий суп-пюре з куркою готується по-різному, і в цьому рецепті вам пропонується простий, дієтичний і досить ситний варіант. Куряче філе відварюємо разом з гарбузом і картоплею. Овочі пюрируем і доповнюємо молоком замість вершків. Смак підкреслюємо базиліком, а відварене філе додаємо при подачі.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Гарбуз – 500 гр.
  • Куряче філе – 300 гр.
  • Картопля – 260 гр.
  • Молоко – 200 мл
  • Вода – 2 л
  • Базилік сушений – 1 щіпка.
  • Базилік – 1 гілочка.
  • Сіль – за смаком.
  • Сир для подачі – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу готуємо, згідно з рецептом, набір інгредієнтів для супу. Гарбуз очищаємо і видаляємо внутрішню м’якоть з насінням. Чистимо і промиваємо картоплю. Філе куряче обполіскуємо холодною водою.

Крок 2. У каструлю кладемо філе куряче, заливаємо двома літрами чистої води і починаємо варити. Картоплю і гарбуз нарізаємо невеликими шматочками, кладемо в каструлю і все варимо до повної готовності овочів. Філе з бульйону дістаємо і нарізаємо скибочками.

Крок 3. Овочі пюрируем заглибним блендером, додаємо молоко, сіль з базиліком, перемішуємо і доводимо до кипіння.

Крок 4. Приготований гарбузовий суп-пюре з куркою розливаємо по суповым чашках, доповнюємо скибочками вареного філе, тертим сиром, свіжим базиліком і відразу подаємо до столу. Приємного апетиту!

Суп-пюре з гарбуза з молоком

Суп-пюре з гарбуза з молоком є класичним варіантом і готується тільки із цих двох інгредієнтів. Його відрізняє просте приготування і самодостатня текстура, особливо приготовленого з маленької солодкої гарбуза. Блюдо виходить малокалорійним і досить смачним. У цьому рецепті смак супу доповнимо тільки часником з чорним перцем.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Гарбуз – 300 гр.
  • Молоко – 150 мл
  • Часник – 2 зубки.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Вода – 200 мл

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом готуємо простий набір інгредієнтів для супу-пюре.

Крок 2. Гарбуз очищаємо від шкірки і нарізаємо шматочками. Очищаємо від лушпиння часник. У каструлі розігріваємо дві ложки оливкової олії і трохи обсмажуємо ці інгредієнти.

Крок 3. Потім заливаємо їх гарячою водою і варимо на невеликому вогні протягом 20-25 хвилин, щоб гарбуз стала м’якою.

Крок 4. Зварену з часником гарбуз пюрируем заглибним блендером в однорідну масу.

Крок 5. До супу-пюре наливаємо молоко, додаємо сіль з чорним перцем і проварюємо ще 10 хвилин.

Крок 6. Приготовлений суп-пюре з гарбуза з молоком розливаємо по суповым чашках і подаємо до столу гарячим, але можна подавати і в холодному вигляді. Приємного апетиту!

Гарбузовий крем з сиром і сухариками

Гарбузовий крем-суп з сиром і сухариками, як варіант крем-супів з гарбуза, готується так само, але смак його за рахунок сиру виходить більш вершковим і ніжним. Такий суп відмінно доповнюють будь сухарики. У цьому рецепті готуємо гарбузовий крем з плавленим сиром.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Гарбуз (м’якоть) – 450 гр.
  • Бульйон курячий – 500 мл
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 1 зубок.
  • Сир плавлений – 85 гр.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Багет – 150 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Розмарин свіжий – 1 гілочка.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом, набір інгредієнтів для гарбузового крему.

Крок 2. Очищену від шкірки і насіння м’якоть гарбуза наріжте невеликими кубиками.

Крок 3. Очистіть цибулину з часником і дрібно наріжте.

Крок 4. У сковорідці розігрійте два види масла і обсмажте на ньому до м’якості нарізку лука.

Крок 5. Перекладіть до цибулі часник і посмажте його так само до м’якості.

Крок 6. Потім у сковорідку перекладіть нарізку гарбуза і посмажте до легкого рум’яного кольору.

Крок 7. У каструлі закип’ятити курячий бульйон і перекладіть в нього обсмажені овочі.

Крок 8. Поваріть овочі в бульйоні протягом 25-30 хвилин на невеликому вогні і під прикритою кришкою, щоб гарбуз стала м’якою.

Крок 9. За допомогою заглибного блендера пюрируйте суп до однорідної текстури крему.

Крок 10. У крем-суп покладіть шматок плавленого сиру і додайте сіль з чорним перцем.

Крок 11. Повторно доведіть крем-суп до кипіння, активно перемішайте, щоб плавлений сир повністю розчинився. Багет наріжте шматочками і обсмажте на сухій сковорідці.

Крок 12. Приготований гарбузовий крем-суп з сиром розлийте по суповым чашках, доповніть сухариками з розмарином і можете накривати до столу. Приємного апетиту!

Гарбузовий суп-пюре з імбиром

Гарбузовий суп-пюре з імбиром володіє пряним терпким ароматом за рахунок ефірних олій цієї прянощі, тому такі супи готують тільки любителі гарбуза і імбиру. У цьому рецепті вам пропонується простий варіант такого супу-пюре. У ньому беремо імбир свіжий і сухий, і обсмажуємо разом з гарбузом. Вершки до супу не додаємо, а подаємо зі сметаною.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Гарбуз невелика – 2 кг
  • Імбир тертий свіжий – 1 ст. л.
  • Імбир сухий – 1 ч. л.
  • Масло вершкове/рослинне – 3 ст. л.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 3 зубки.
  • Бульйон курячий/овочевий – 2 л
  • Сіль – за смаком.
  • Сметана для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. На робочому столі викладаємо, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для супу-пюре, щоб все було під рукою. Очищаємо і дрібно нарізаємо цибулю з часником. Подрібнюємо на тертці свіжий імбир.

Крок 2. Гарбуз промиваємо, видаляємо шкірку з насінням, і м’якоть нарізаємо кубиками.

Крок 3. У каструлі для супу розтоплюємо вершкове масло і на ньому пасеруємо нарізку цибулі при постійному помішуванні. Цибуля посипаємо сіллю.

Крок 4. Потім до цибулі додаємо часник і смажимо хвилину. Далі додаємо весь імбир і смажимо хвилину. Прянощі повинні дати свій аромат.

Крок 5. Заливаємо обсмажені інгредієнти будь бульйоном, доводимо на великому вогні до кипіння і кладемо в каструлю нарізку гарбуза. Варимо гарбуз під прикритою кришкою вже на маленькому вогні протягом 20 хвилин, до м’якості.

Крок 6. Зварений суп пюрируем заглибним блендером або в чаші звичайного блендера.

Крок 7. Потім суп перелити в каструлю, знову доводимо до кипіння і коригуємо смак. Приготований гарбузовий суп-пюре з імбиром розливаємо по суповым тарілках, доповнюємо сметаною і подаємо до столу гарячим. Приємного апетиту!

Суп з гарбуза з креветками

Тандем гарбуза і креветок незвичайний, але в крем-суп або суп-пюре, густа гарбузова основа супу чудово і дуже вдало поєднується з обсмаженими на маслі креветками. У цьому рецепті до гарбузі додаємо моркву з часником і заправляємо суп вершками з пармезаном. Додаємо Креветки в готовий суп.

Час готування: 1 година 5 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Гарбуз – 500 гр.
  • Креветки – 300 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Вершки 20% – 150 мл
  • Пармезан тертий – 2 ст. л.
  • Вода – 250 мл
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Гарбузове насіння – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Гарбуз для супу промиваємо, очищаємо від шкірки і насіння і м’якоть нарізаємо невеликими кубиками.

Крок 2. Нарізку гарбуза перекладаємо в каструлю і заливаємо 250 мл чистої води.

Крок 3. Очищаємо і промиваємо моркву. Нарізаємо її тоненькими кружальцями і перекладаємо в каструлю до гарбузі.

Крок 4. Овочі посипаємо сіллю з чорним перцем і варимо на невеликому вогні під прикритою кришкою протягом 20-30 хвилин.

Крок 5. За цей час розбираємо заздалегідь розморожені креветки.

Крок 6. У сковороді розігріваємо оливкову олію і обсмажуємо нарізану слайсами часник. Коли часник стане рум’яним, прибираємо його зі сковороди.

Крок 7. У цьому ароматній олії протягом 5-7 хвилин обсмажуємо підготовлені креветки.

Крок 8. Каструлю зі звареної гарбузом знімаємо з плити. Заглибним блендером гарбуз пюрируем.

Крок 9. Наливаємо до цього пюре вершки і блендером ще раз перемішуємо. Густоту супу можна зменшити додаванням кип’яченої води.

Крок 10. Суп з вершками ще раз прогріваємо, не доводячи до кипіння.

Крок 11. Приготовлений суп з гарбуза розливаємо по суповым чашках, доповнюємо смаженими креветками, гарбузовим насінням, тертим пармезаном і подаємо до столу гарячим. Приємного апетиту!

ПП дієтичний крем-суп з гарбуза

ПП дієтичний крем-суп з гарбуза готується за винятком молочних інгредієнтів і картоплі. Масла для обсмажування овочів береться небагато. Гарбуз вибирається тих сортів, які добре розварюються і навіть можна використовувати заморожену гарбуз. Виходить суп низькокалорійним і з небагатим смаком, але корисні властивості овочів зберігаються. У цьому рецепті гарбуз доповнимо селерою, помідором і фенхелем.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 5.

Склад:

  • Гарбуз – 2 кг
  • Часник – 3 зубки.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Фенхель – ½ шт.
  • Селера – 2 стебла.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Гарбузове насіння – для подачі.
  • Базилік свіжий – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Половину цибулини фенхелю нарізаємо шматочками довільної форми.

Крок 2. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо півкільцями або пір’ям.

Крок 3. Стебла селери споліскуємо і нарізаємо шматочками.

Крок 4. Очищаємо зубки часнику, дрібно рубаємо ножем і трохи обсмажуємо на невеликій кількості оливкової олії.

Крок 5. У сковороду до часнику перекладаємо нарізку фенхелю з цибулею і тушкуємо на невеликому вогні при постійному помішуванні лопаткою.

Крок 6. Очищену від шкірки і насіння гарбуз ріжемо на середні шматочки.

Крок 7. Помідор ошпарюємо окропом, знімаємо шкірку і м’якоть нарізаємо кубиками.

Крок 8. Нарізку гарбуза з помідором перекладаємо в каструлю для варіння супу, додаємо обсмажені овочі, заливаємо водою, тільки щоб були покриті рідиною і тушкуємо все на невеликому вогні під кришкою протягом 20-25 хвилин.

Крок 9. Потім гарбуз з іншими овочами подрібнюємо заглибним блендером, або порційно звичайним блендером.

Крок 10. Отримане пюре перекладаємо в каструлю, знову доводимо до кипіння і солимо за смаком. Гарбузове насіння трохи обсмажуємо на сухій сковороді.

Крок 11. Приготований ПП дієтичний крем-суп з гарбуза розливаємо по суповым чашках, доповнюємо насінням зі свіжим базиліком і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Суп-пюре з гарбуза на бульйоні

Традиційно гарбузове супи-пюре доповнюються вершками або молоком, але затребувані варіанти і без молочних інгредієнтів. Вони готуються на м’ясному, як більш ситний бульйоні або овочевому. У цьому рецепті готуємо саме на овочевому бульйоні і для більш густою текстурою супу-пюре додамо картоплю. Топпінгом до супу можуть бути сухарики, обсмажені насіння, кунжут і зелень.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Гарбуз – 500 гр.
  • Овочевий бульйон – 1 л
  • Картопля – 260 гр.
  • Моркву – 130 гр.
  • Цибуля – 80 гр.
  • Часник – 2 зубки.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Для подачі:

  • Гарбузове насіння – за смаком.
  • Білий кунжут – за смаком.
  • Кінза – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом готуємо, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для супу-пюре. Очищаємо і промиваємо овочі.

Крок 2. Гарбуз, моркву і картоплю нарізаємо однаковими середніми шматочками. Цибулю і часник дрібно подрібнюємо і обсмажуємо на розігрітій оливковій олії. Додаємо до них нарізку картоплі з морквою і обсмажуємо до напівготовності. Потім додаємо до них нарізку гарбуза і тушкуємо протягом 5 хвилин.

Крок 3. Обсмажені овочі перекладаємо в каструлю, заливаємо літром овочевого бульйону і варимо на невеликому вогні під кришкою до готовності гарбуза. Заглибним блендером суп пюрируем.

Крок 4. Приготовлений суп-пюре з гарбуза на бульйоні розливаємо по суповым чашках, доповнюємо гарбузовим насінням, кунжутом, свіжої кінзою і відразу гарячим подаємо до столу. Приємного апетиту!

Гарбузовий крем-суп на кокосовому молоці

Кокосове молоко з крем-суп з гарбуза відмінно заміняє вершки, що робить рецепт приготування затребуваним для пісного столу, або при непереносимості лактози. Кокосове молоко вибирається з жирністю не менше 17%. Воно відмінно поєднується з гарбузом, корисне, крем-суп робить дуже ніжним і надає вершковий смак. У цьому рецепті гарбуз запечемо в духовці і доповнимо смак крем-супу з імбиром мускатним горіхом.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 1 кг
  • Кокосове молоко – 400 мл
  • Вода – 3 склянки
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 1 зубка.
  • Корінь імбиру – 1.5 ст. л.
  • Мускатний горіх – 1 щіпка.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.

Для подачі:

  • Грінки/ шматочки запеченої гарбуза – за смаком.
  • Гарбузове насіння – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу включити духовку на 230 градусів, щоб при високій температурі шматочки гарбуза швидко запеклися зовні, а всередині залишилися соковитими. Гарбуз нарізати кубиками розміром приблизно 3х3 див. Цибулю очистити і нарізати крупно. Підготувати інші інгредієнти.

Крок 2. Деко застелити папером і в один шар викласти на нього нарізку гарбуза з цибулею. Полити овочі рослинним маслом.

Крок 3. Запекти в протягом 20-25 хвилин і до легкої золотистої кірочки по краях.

Крок 4. Запечені шматочки овочів зняти з дека. Кілька шматочків гарбуза відкласти для подачі страви.

Крок 5. У каструлі для супу обсмажити на невеликій кількості рослинного масла натертий корінь імбиру. Потім перекласти в каструлю, запечені овочі, залити 3 склянками гарячої води, додати сіль з чорним перцем, мускатним горіхом і подрібненим часником. Поварити все протягом 7 хвилин на невеликому вогні, щоб гарбуз стала м’якою.

Крок 6. Налити до супу кокосове молоко, перемішати і поварити ще пару хвилин.

Крок 7. Каструлю зняти з плити. Пюрировать суп занурювальним або звичайним блендером до однорідного стану. Каструлю прикрити кришкою і залишити на 5-7 хвилин для настоювання.

Крок 8. Приготований гарбузовий крем-суп на кокосовому молоці розлити по суповым чашках, доповнити обраним топпінгом і сервірувати до столу гарячим. Приємного апетиту!

Суп з гарбуза з беконом

Більш смачним і ситним варіантом гарбузового супу-пюре буде у вас суп з гарбуза з беконом. Бекон будь-якого сорту (солоний, варена, копчена) обсмажується, та додається до вже готовий суп-пюре у вигляді начинки. У цьому рецепті додамо до бекону подрібнені волоські горіхи, і суп заправити вершками.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Гарбуз – 800 гр.
  • Бекон сирокопчений – 80 гр.
  • Бульйон/вода – 400 мл
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 1 зубки.
  • Картопля – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Горіхи волоські – 60 гр.
  • Вершки 10 % – 100 мл
  • Мускатний горіх – 1 щепотка.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом, всі інгредієнти для супу. Овочі почистіть і промийте.

Крок 2. Дрібно наріжте цибулину з часником.

Крок 3. Гарбуз, моркву і картоплю наріжте невеликими кубиками.

Крок 4. Розігрійте в каструлі трохи рослинного масла і обсмажте нарізку цибулі з часником.

Крок 5. Потім перекладіть в каструлю всі нарізані овочі, залийте гарячим бульйоном або водою, доведіть до кипіння і поваріть на невеликому вогні під прикритою кришкою протягом 15-20 хвилин, щоб вони стали м’якими.

Крок 6. Волоські горіхи подрібніть в дрібну крихту з допомогою блендера.

Крок 7. Ломики бекону наріжте соломкою і обсмажте на сковороді до рум’яного кольору.

Крок 8. Потім до бекону перекладіть горіхову крихту, перемішайте і посмажте пару хвилин.

Крок 9. Зварений гарбузовий суп зніміть з плити і пюрируйте блендером в гладку однорідну масу.

Крок 10. Потім каструлю поставте назад на плиту, налийте до супу вершки, насипте сіль з чорним перцем, перемішайте, зніміть пробу і прогрійте, не доводячи до кипіння.

Крок 11. Приготовлений суп з гарбуза розлийте по суповым чашках і в кожну покладіть обсмажену з горіхами бекон. Подавайте суп до столу гарячим. Приємного апетиту!