Суп-пюре з сочевиці – 6 простих і смачних рецептів з покроковими фото

Скільки видів сочевиці, стільки різних супів-пюре можна приготувати і кожен з яких не буде схожим один на одного. Сьогодні ми відкриємо всі необхідні секрети, які допоможуть у приготуванні вишуканого супу і при цьому не переб’ють природний смак сочевиці. Перевірте, яка сочевиця є на вашій кухні і приступайте до приготування.

Турецький суп-пюре з червоної сочевиці

Один з найбільш улюблених турками супів і повірте, вони знають в цьому толк. За рахунок нейтральності сочевиці суп легко насичується ароматами таких компонентів як часник, цибуля, перець і не обходиться без легкої кислинки томатної пасти. Кожен з цих інгредієнтів грає роль не тільки в смакових якостях, але і несе за собою неймовірну користь для організму.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Сочевиця червона 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Томатна паста 1 ст. л.
  • Зіра ½ ч. л.
  • Часник 2 зуб.
  • Олія соняшникова 1 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як зварити простий і смачний суп-пюре з сочевиці? Відразу підготуємо всі інгредієнти. Моркву з цибулею очищаємо від шкірки і промиваємо під проточною водою. Потім цибулини нарізаємо дрібними кубиками.
  2. Для приготування супу вибираємо каструлю з товстим дном, після чого розігріваємо в ній трохи олії і відправляємо обжариваться цибулю до тих пір, поки він не підрум’яниться. Через кілька хвилин додаємо до нього подрібнений часник і продовжуємо смажити.
  3. Перевіряємо стан цибулі і заправляємо його томатною пастою і зірою. Обсмажуємо вміст ще протягом хвилини. Паралельно з цим натираємо моркву на крупній тертці.
  4. Додаємо подрібнену моркву в каструлю з цибулею і томатною пастою, і тушкуємо ще кілька хвилин.
  5. Відміряємо потрібну кількість червоної сочевиці, ретельно промиваємо і додаємо до тушкованим овочам.
  6. Відразу ж заливаємо всі компоненти літром окропу і доводимо до стану кипіння. Після чого зменшивши вогонь, варимо суп близько 30 хвилин до тих пір, поки сочевиця повністю не звариться.
  7. За п’ять хвилин до готовності додаємо сіль і перець за смаком, все більшого перемішуємо і варимо максимум ще хвилину.
  8. Вимикаємо вогонь, знімаємо каструлю з вогню і перебиваємо суп до стану пюре, використовуючи блендер. За необхідності вливаємо окріп, таким чином, регулюючи густоту крем-супу. Після того, як ми добилися потрібної консистенції, прогріваємо суп на маленькому вогні.
  9. Готовий суп-пюре в гарячому вигляді розливаємо по тарілках, за бажанням додаємо брускетта і свіжу зелень.

Бажаємо Вам приємного апетиту!

Як зварити смачний суп-пюре з зеленої сочевиці?

Спочатку може здатися, що суп має не дуже привабливий зовнішній вигляд, однак це перше враження. Один раз спробувавши, ви більше не забудете горіхові нотки, які супроводжуються частково трав’янистим смаком і особливо відіграє роль неймовірно ніжна кремова консистенція пюре. А ще родзинка цього рецепту в закарамелизированном луці, який ви навчитеся готувати.

Час готування: 80-90 хв.

Час приготування:30-40 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Сочевиця зелена — 1 склянка
  • Цибуля ріпчаста— 3 шт.
  • Філе куряче— 250-350 гр.
  • Фісташки — 1 ст. л.
  • Чебрець — за смаком.
  • Орегано — за смаком.
  • Гвоздика — за смаком.
  • Перець чорний горошком — за смаком.
  • Горіх мускатний — за смаком.
  • Оцет бальзамічний — 1,5 ст. л.
  • Мед — 1 ст. л.
  • Масло оливкове — 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений — за смаком.
  • Сіль — за смаком.
  • Вода — 1-1,2 л

Процес приготування:

1. Перевіряємо всі інгредієнти на наявність. З цибулин відразу знімаємо шкірку і потім нарізаємо довільно. Також підготуємо м’ясо. Куряче філе промиваємо, просушуємо і ріжемо невеликими кубиками.

2. Приступаємо до приготування супу. Наливаємо в каструлю з товстим дном оливкова олія і опускаємо половину подрібненої цибулі. Тримаємо його на невеликому вогні до прозорого стану.

3. Отсыпаем необхідну кількість зеленої сочевиці і додаємо її в каструлю з цибулею. Обсмажуємо вміст пару хвилин, постійно помішуючи ложкою, а потім вливаємо туди окріп. На цьому ж етапі всипаємо будь-які трави по вашому смаку і продовжуємо варіння супу до тих пір, поки не розвариться сочевиця. Це займає від 30 до 40 хвилин.

4. А поки не втрачаємо часу і продовжуємо творити. Другу частину цибулі викладаємо на розігріту з маслом сковорідку і обсмажуємо не більше п’яти хвилин. Потім до золотистої цибулі додамо трохи бальзамічного оцту і меду, розподіливши інгредієнти по всьому об’єму. Готуємо, не перестаючи помішувати, хвилин 10 або 15.

5. Паралельно з цим куряче філе обсмажуємо в оливковій олії. Можна приготувати м’ясо та іншим зручним для вас способом.

6. Процес приготування рухається до кінця. Залишається подрібнити фісташки.

7. Через 30-40 хвилин, не забуваємо перевірити готовність супу. Якщо сочевиця розварилася, і він став густішим, то знімаємо каструлю з вогню і збиваємо компоненти блендером до консистенції пюре.

8. Готовий суп-пюре підігріваємо, заправивши сіллю, перцем, мускатним горіхом і гвоздикою. Перед подачею в кожну порцію кладемо карамелізований цибуля, куряче філе і подрібнені фісташки. Ваш обід готовий. Ми знаємо, що ви ледве встояли перед цим ароматом.

Бажаємо вам приємного апетиту!

Пісний суп-пюре з сочевиці без м’яса

Щоб не перевантажувати суп, можна просто обійтися без м’яса. Тоді страва виходить надзвичайно легким і овочевим, а максимально однорідна консистенція дозволить подавати його ще й дітям, включаючи самих маленьких. А щоб зовнішній вигляд був привабливим і радував ваш погляд, просто додайте всього трохи куркуми.

Час готування: 100 хв.

Час приготування: 30-40 хв.

Порцій – 4-6.

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона — 1 склянка
  • Морква — 2 шт.
  • Картопля — 2-3 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт.
  • Паста томатна — 0,5 ст. л.
  • Масло рослинне — 4 ст. л.
  • Куркума — 0,2 ч. л.
  • Сіль — за смаком.
  • Перець червоний мелений — за смаком.

Процес приготування:

1. Всі овочі добре промиваємо, очищаємо у них шкірку і подрібнюємо. Картоплю нарізаємо кубиками, а моркву в свою чергу нарізаємо кружечками. Морква з картоплею перекладаємо в каструлю.

2. На цьому етапі промиваємо сочевицю і відкидаємо на друшляк, щоб стекла зайва вода. Потім просушену сочевицю разом з томатною пастою додаємо до овочів, заливаємо півтора літрами води і ставимо на невеликий вогонь. Накриваємо суп кришкою і варимо протягом години, періодично помішуючи вміст. За 15 хвилин до закінчення приготування додаємо сіль з куркумою і червоним перцем.

3. Подрібнену цибулю пасеруємо на розігрітій з олією сковорідці до напівпрозорості. Після чого перекладаємо його в суп і, зменшивши вогонь, варимо ще хвилин 15-20.

4. Через зазначений час знімаємо суп з вогню і подрібнюємо блендером до максимальної однорідності. Отриману кремоподібну масу знову відправляємо на невеликий вогонь і варимо з моменту закипання хвилини дві.

5. Гарячий суп розливаємо по тарілках і доповнюємо подрібненою зеленню або підсушеними сухариками в залежності від ваших уподобань.

Бажаємо вам приємного апетиту!

Дуже смачний крем-суп із сочевиці з куркою

Сочевичний суп-пюре на курячому бульйоні з м’ясом виходить не тільки смачним, але і дуже ситним, що особливо важливо в обідній час. Вам знадобиться помаранчева сочевиця, тому що, по-перше, вона вариться швидко, а по-друге, колір готового супу виходить дуже красивим і апетитним. При цьому всі компоненти відмінно гармонують один з одним і знаходяться в балансі.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 35 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Філе куряче – 200-300 гр.
  • Сочевиця помаранчева – 1 склянка
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 1-2 зуб.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Помідори – 1-2 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Бульйон курячий – 1 л
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець червоний мелений – за смаком.
  • Куркума – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Паприка – за смаком.

Процес приготування:

1. Щоб процес приготування був в радість, відразу очистимо, промиємо й наріжемо всі овочі. Також подрібнюємо куряче філе, нарізавши його кубиками. Коли підготовчий етап закінчено, розігріваємо сковороду з оливковою олією і обсмажуємо на ньому цибулю, потім додаємо часник з гострим перцем. Коли ці компоненти пустять аромат, то приступаємо до обжарке курячого філе.

2. Через пару хвилин можна додавати помідори і болгарський перець. Для різноманітності беріть кілька відтінків, так суп вийде яскравіше і набагато апетитніше.

3. До моменту, коли овочі стали м’якшими, додаємо до них склянку сочевиці разом з усіма меленими спеціями, орієнтуючись виключно на свій смак.

4. Обсмаживши сочевицю буквально пару хвилин, заливаємо в каструлю курячий бульйон і доводимо вміст до стану кипіння. Після чого обов’язково зменшуємо вогонь і варимо суп не більше 30 хвилин. При цьому тільки за 5-10 хвилин до вимикання супу, додаємо в нього трохи солі.

5. Проваривши сочевичний суп зазначений час, знімаємо його з вогню і збиваємо блендером зі спеціальною насадкою до отримання кремоподібній ніжної консистенції. Якщо збивати по часу трохи менше, то відповідно зміниться сама текстура. Знову ж орієнтуйтеся тільки на свій смак.

6. На цьому приготування завершено. За необхідності суп можна підігріти, а при подачі прикрасити свіжою зеленню або сухариками.

Бажаємо приємного апетиту!

Як приготувати крем-суп із сочевиці з вершками?

Вершки не тільки залишають довгий приємний післясмак, але й пом’якшують суп, не залишаючи в ньому грубих ноток. Однак при виборі цього продукту варто звернути увагу на їх процентний вміст жиру, який в свою чергу позначається на щільності і консистенції супу.

Час приготування: 80 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Сочевиця червона – 1,5 склянки
  • Бульйон курячий – 1 л
  • Вершки(15%) – 280 мл
  • Паста томатна – 2-3 ст. л.
  • Корінь імбиру – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 1,5 ст. л.
  • Куркума – 1 ч. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50-70 гр.
  • Кмин мелений – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Готувати сочевичний суп будемо в каструлі з товстим дном, щоб сочевиця в процесі варіння ні в якому разі не підгоріла. І так, спочатку розігріємо рослинне масло і обсмажимо на ньому нарізаний корінь імбиру. Слідом за імбиром додаємо томатну пасту і трохи куркуми. Всі компоненти добре перемішати і обсмажуємо все кілька хвилин.

2. Потім у каструлю з зажаркою вливаємо попередньо зварений курячий бульйон і засипаємо сочевицю. З моменту закипання варимо вміст близько 30 хвилин, обов’язково зменшивши вогонь і накривши каструлю кришкою.

3. Після закінчення цього часу перевіримо сочевицю на готовність. Вона повинна розваритися, а сам бульйон загуснути. У цьому випадку знімаємо каструлю з вогню і за допомогою блендера доводимо суп-пюре до максимальної однорідності, при цьому поступово вмішуючи вершки. Сюди ж додаємо до смаку сіль, перець та інші спеції.

4. Переходимо до карамелізації лука. На сковорідці розтопити вершкове масло і обсмажимо в ньому нарізані кільця цибулі. Також у процесі додаємо кмин. Коли цибуля стане м’якше і покриється золотистою скоринкою, його можна вимикати.

5. Перед подачею суп-пюре підігріваємо ще раз і тільки потім розливаємо по порціях, у завершенні додамо карамелізований цибулю і свіжу зелень, наприклад — руколу. Такий нескладний і одночасно смачний обід вже на вашому столі.

Приємного вам апетиту!

Простий і смачний рецепт зупа-пюре із сочевиці в мультиварці

Суп-пюре ще не вкоренився на наших кухнях зважаючи способу його приготування. Однак мультиварка залишить вас практично без зайвих клопотів, а процес приготування пройде на одному диханні. Також завдяки налаштованим режимам, сочевиця розвариться в рази швидше, що допоможе зберегти їй якомога більше корисних для організму елементів.

Час готування: 60 хв

Час приготування:15 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Сочевиця – 300-400 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Зіра – ½ ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло оливкове – для смаження.
  • Вода – 1-1,2 л

Процес приготування:

1. Першим ділом підготуємо всі необхідні для приготування овочі, обов’язково добре промивши, очистивши шкірку і досить довільно нарізавши. Потім на дно мультиварки вливаємо олію і викладаємо подрібнену цибулю і недовго обсмажуємо. Доповнюємо його томатною пастою, нарізаним часником і, перемішуючи, підсмажуємо до м’якості.

2. Потім до цих же інгредієнтів додаємо подрібнену моркву, додаємо сіль, чорний мелений перець і зіру. Все ретельно перемішуємо і залишаємо буквально на кілька хвилин.

3. Слідом додаємо промиту сочевицю і розподіляємо її лопаткою по всій поверхні. Поки бобові недовго потушатся, доводимо до стану кипіння воду.

4. Помішуючи, поступово заливаємо в каструлю окріп і доводимо суп до стану кипіння в режимі «смаження». Після чого накриваємо каструлю кришкою, закриваємо клапан і включаємо режим «суп» приблизно на 7 хвилин. За цей час крупа покипить і розвариться.

5. Коли мультиварка виконає свою програму, нажинаем спуск тиску хвилин через 10-15. Після закінчення цього часу відкриваємо кришку мультиварки і збиваємо сочевичний суп блендером, доводячи його до максимально однорідного стану.

6. Ми дісталися до етапу, коли пора розливати суп по тарілках і запрошувати гостей до столу.

Бажаємо вам приємного апетиту!