Томатний суп – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Томатний суп – одне з найулюбленіших і найпопулярніших страв у кухнях різних країн світу, і в кожній є свій, особливий рецепт томатного супу. Тут зібрані найпопулярніші і смачні варіації першого страви на основі помідорів.

Смачний томатний суп з квасолею

Суп по цьому рецепту являє собою щільне і насичене за смаком перше блюдо, оскільки до його складу входять і тваринний і рослинний білки, а також картоплю. Якщо приготувати його досить густим, він з легкістю замінить собою і перше, і друге блюдо одночасно.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Свинина 400 гр. на кістки
  • Сосиски 4 шт.
  • Картопля 3 шт.
  • Масло рослинне 1 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Часник 3 зуб.
  • Помідор 3 шт.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Квасоля консервована 400 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Лавровий лист за смаком
  • Перець запашний за смаком
  • Сметана для подачі
  • Зелень за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачний томатний суп? Свинина з кісткою поміщається в каструлю, заливають 3,5-4 л води, і готується бульйон близько години з лавровим листом і запашним горошком.
  2. Сосиски нарізати кружечками і злегка обсмажують, потім потрібно викласти їх в інший посуд.
  3. Цибуля дрібно нарізати і готується в сковороді, де смажилися скибочки сосисок. Коли овоч стане прозорим, покласти до нього подрібнений часник, томати, нарізані великими шматочками і томатну пасту. Додається трохи води, і маса гаситься кілька хвилин на слабкому вогні, після чого потрібно її трохи посолити і поперчити.
  4. дістається м’ясо З бульйону і нарізати великими кубиками. В цей час в бульйон кладуть обчищену і подрібнену невеликими кубиками картоплю. Суп готується 7 хвилин.
  5. Томатна зажарка змішується з сосисками і викладається в суп. Туди ж додається консервована квасоля. Блюдо доводиться до смаку, якщо буде потрібно, додаванням солі і перцю, а потім вариться ще близько 7 хвилин. Подавати суп слід зі сметаною і зеленню.

Томатний суп з рисом і картоплею

Ситний томатний суп, до складу якого входять копчене м’ясо, рис і картоплю. Таке блюдо підійде для великої родини, коли потрібно приготувати обід так, щоб було «дешево і сердито».

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Помідори – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
  • Селера корінь – 0,5 шт.
  • Петрушка корінь – 0,5 шт.
  • Бульйон м’ясний – 2 склянки
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Картопля – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
  • М’ясо копчене – 100 гр.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Базилік – 0,5 ч. л.
  • Рис – 0,5 склянки
  • Сметана для подачі.

Процес приготування:

1. Помідори очищаються від шкірки і нарізати крупно, цибулю порей, селера і петрушка чистяться і подрібнюються в тонкий брусочок або соломкою.

2. Скласти овочі і коренеплоди в каструлю, потім вони заливаються бульйоном і готуються при слабкому нагріванні 10 хвилин.

3. Картоплю потрібно нарізати брусочками, взяти потрібну кількість рису і всі разом викладається в суп. Додається томатна паста, і готування триває ще 7 хвилин.

4. Копчене м’ясо нарізають соломкою або розділяється на волокна, потрібно обсмажити його разом з половинкою цибулини, яку потрібно подрібнити.

5. Викласти м’ясо з цибулею в суп, приправити сіллю і чорним перцем, потім суп вариться ще 5 хвилин. Вийшло блюдо розливається по тарілках з додаванням сметани і рубленого базиліка. Приємного апетиту!

Італійський томатний суп з морепродуктів

Смачний і ароматний супчик, який набуває середземноморські нотки, завдяки креветкам, білому вину, мідій і італійським спеціям. Якщо хочеться, щоб страва була більш пікантним, варто додати більше соусу табаско, проте потрібно бути обережним: можна з легкістю переборщити з кількістю цього неймовірно гострого соусу.

Час приготування: 25 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Помідори – 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста червоний – 0,5 шт.
  • Перець червоний солодкий – 1 шт.
  • Базилік листя – 8 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло оливкова extra virgin – 2 ст. л.
  • Оцет бальзамічний – 2 ст. л.
  • Помідори у власному соку – 1 кг
  • Соус табаско – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Горіх мускатний мелений – за смаком.
  • Суміш італійських трав – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець чилі – 0,5 шт.
  • Мідії – 300 гр.
  • Вино сухе біле – 200 мл
  • Креветки королівські – 1 кг
  • Хліб білий – 6 шматочків.
  • Сир грана падано – 100 гр.

Процес приготування:

1. З помідорів зняти шкірку, у перцю витягти насіння і внутрішні стінки, нарізати овочі рівним кубиком.

2. Очищені цибулю, моркву і часник подрібнити. Зробити зажарку з овочів на оливковій олії.

3. Отриману масу перекласти в блендер, додати консервовані томати, листя базиліка, приправи і спеції, половинку перцю чилі, вино, соус табаско і бальзамічний оцет. Все збити до однорідного стану. Перелити в сотейник і варити при слабкому нагріванні близько 10 хвилин. При необхідності додати невелику кількість чистої питної води, щоб злегка розбавити супчик.

4. Окремо обсмажити на оливковій олії з додаванням трав мідії і креветки, злегка посолити.

5. З хліба приготувати грінки, підсушивши його на сухій сковороді.

6. Розлити суп В тарілки, викласти в кожну морепродукти, гренку і посипати тертим сиром. При бажанні в кожну порцію можна додати кілька крапель бальзаміко.

Як приготувати іспанський суп гаспачо в домашніх умовах?

Легкий і насичений холодний суп доведеться як не можна, до речі, в жарку погоду. Він відмінно втамовує апетит і при цьому залишається легким, з приємною пюреподібної консистенції. Смачно, оригінально і сподобається навіть дітям.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Помідори – 450 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець консервований – 1 шт.
  • Огірок – 1 шт.
  • томатний Сік – 3 склянки
  • Кінза – 35 гр.
  • червоний винний Оцет – 1 ч. л.
  • Масло оливкове – ¼ склянки
  • Соус табаско – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сир твердий тертий – для подачі.
  • Грінки з білого хліба – для подачі.

Процес приготування:

1. З половинки помідорів і огірків зняти шкірку.

2. В чашу кухонного комбайна або блендера скласти томати, половину огірка і частина цибулини, додати перець і пюрировать, поки маса не стане зовсім однорідною.

3. Перекласти в глибоку неметалеву миску, влити томатний сік, оцет, масло і пару крапель табаско. Перевірити на сіль, при необхідності досолити.

4. Кінзу дрібно нарізати, частину огірка і цибулі тонко нашаткувати.

5. Викласти всі овочі в суп і залишити в холодильнику для того, щоб страва настоялося. Перед подачею при необхідності довести до смаку, посоливши і поперчив, подавати з грінками і тертим сиром, посипати кінзою.

Як зварити суп з кільки в томатному соусі?

Цей суп підходить для тих, хто не хоче витрачати багато сил, часу і грошей, однак бажає спробувати оригінальне і смачне перше блюдо. Приготувати його під силу навіть початківцю кулінару, а результат сподобається навіть прискіпливим до їжі домочадцям.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Килька, консервована в томатному соусі – 1 банка.
  • Картопля – 3 шт.
  • Рис – 3 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець запашний горошком – 3 шт.
  • Кріп – 2 гілочки.
  • Петрушка – 2 гілочки.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Доведіть до кипіння 1,5 л води, покладіть туди лаврові листочки і горошини перцю.

2. Картоплю наріжте кубиками. У киплячу воду всипте рис, а через 5 хвилин перекладіть туди ж картоплю.

3. З цибулі і моркви приготуйте засмажку. Вона повинна отримати приємний золотистий колір.

4. Рибу розімніть виделкою і перекладіть до засмажки, готуйте все разом 5 хвилин.

5. Помістіть засмажку з рибою в каструлю з бульйоном, додайте солі при необхідності і варіть 3 хвилини. Після висипте в супчик готовий подрібнену зелень, а також вершкове масло. Перемішайте суп і дайте настоятися кілька хвилин. Розлийте по тарілках і подавайте з часниковими грінками.

Простий і смачний рецепт супу з фрикадельками і томатною пастою

Маленькі м’ясні кульки в томатно-вершковому бульйоні з вермішеллю і помідорами – ідеальне блюдо для прохолодного дня, коли потрібно зарядитися енергією і наситити організм. Суп з фрикадельками припаде до смаку не тільки дорослим, але й маленьким гурманам.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 5.

Склад:

  • Бульйон м’ясний – 2,5 л
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 400 гр.
  • Чебрець – за смаком.
  • Перець червоний мелений – 1 ст. л.
  • Фарш м’ясний – 300 гр.
  • Помідори – 500 гр.
  • Вермішель – 100 гр.
  • Вершки 40% – 200 мл
  • Петрушка – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Паста томатна – 4 ст. л.
  • Вино біле сухе – за смаком.
  • Багет – скибочка для подачі.

Процес приготування:

1. У бульйон покласти лавровий лист, крупно нарізану цибулину і чебрець, всипати трохи червоного перцю. Готувати близько 20 хвилин.

2. Фарш відбити і зліпити фрикадельки невеликого розміру, акуратно викласти їх у бульйон.

3. Додати туди ж томатну пасту і нарізані кубиками помідори. Перемішати і готувати кілька хвилин.

4. Всипати вермішель, довести суп до кипіння і додати трохи вина. Дати алкоголю випарується приблизно за 10 хвилин, потім довести страву до смаку, додавши сіль і чорний мелений перець.

5. В кінці приготування влити вершки, посипати рубаною петрушкою і подавати з скибочкою підрум’яненої багета.

Гострий суп харчо з томатною пастою

Улюблений багатьма грузинський суп харчо – м’ясний, насичений і гострий. Він готується досить просто, але підкорює великою кількістю спецій і аромату, а рис і баранина роблять його дуже ситним.

Час приготування: 3 години 15 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 5.

Склад:

  • М’ясо яловичини або баранини на кісточці – 700 гр.
  • Вода – 2,5 л
  • Картопля – 3 шт.
  • Рис – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Паста томатна – 2 ст.л.
  • Помідор – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець червоний мелений – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Паприка солодка мелена – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний горошком – 3 шт.
  • Перець запашний горошком – 1 шт.
  • Приправа «хмелі-сунелі» — 2 ч. л.
  • Кріп мелений – 2 ст. л.
  • Петрушка мотаючи – 2 ст. л.
  • Кінза свіжа рубана – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. М’ясо промити, залити холодною водою і довести до кипіння. Додати в бульйон лавровий лист і горошини двох видів перцю і варити при слабкому нагріванні близько 2 годин. Після цього м’ясо вийняти з бульйону, нарізати порційно і покласти назад в проціджений бульйон.

2. Очищену картоплю нарізати великими скибочками і варити в бульйоні 15 хвилин, поки не стане дуже м’якою.

3. Рис окремо зварити до напівготовності, а потім процідити.

4. Ріпчасту цибулю, нарізану дрібним кубиком, обсмажити протягом 4-5 хвилин в сковороді на знятому з бульйону жирі.

5. З помідорів зняти шкірку, натерти його на тертці і разом з томатною пастою і меленою паприкою покласти до цибулі. Готувати ще кілька хвилин.

6. Картоплю дістати з бульйону і розім’яти його в сковороді з томатною заправкою. Викласти масу назад в бульйон, додати рис. Всипати решту, ще не використані приправи і готувати 10 хвилин, поки рис не досягне повної готовності. Вимкнути плиту, покласти в харчо товчений часник і зелень, дати настоятися протягом 30 хвилин і подавати з коржиком.

Покроковий рецепт приготування томатного супу з яловичиною

Томатний суп з яловичиною і коренем селери – пікантне перше блюдо, яке особливо цікавим стає завдяки потрібно додати в нього яблучного оцту. Виходить смачний густий суп, відповідний всім, хто любить мясоовощной бульйон.

Час приготування: 2 години 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 5.

Склад:

  • Яловичина (м’якоть) – 200 гр.
  • Селера корінь – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Помідори – 500 гр.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Картопля – 200 гр.
  • Кетчуп – 4 ст. л.
  • Оцет яблучний – 1 ст. л.
  • Цибуля зелена – для подачі.

Процес приготування:

1. М’ясо промивається і ріжеться на порційні шматки. Потім його потрібно залити холодною водою і варити близько 2 годин.

2. У вершковому маслі пассеруется дрібно нарубаний цибулю, слідом туди ж кладуть нарізану брусочками селера і очищені томати, які ріжуться дрібним кубиком.

3. В зажарку додається кетчуп і яблучний оцет.

4. У яловичий бульйон всипати нарізану великими кубиками картоплю, і через 10 хвилин перекласти туди ж томатно-овочеву засмажку. Посолити, додати перець і готувати ще 10 хвилин.

5. Супчик подавати гарячим, прикрасивши дрібно нарізаною зеленою цибулею.

Як приготувати смачний томатний суп з куркою?

Незвичайний рецепт томатного супу з курячим філе і молодими кабачками. Трави і спеції роблять цей легкий супчик по-літньому свіжим і приємним на смак. Те, що треба для обіду в спекотний літній день.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 3.

Склад:

  • Курка (філе) – 1 шт.
  • молодий Кабачок – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Цукор-пісок – за смаком.
  • Суміш пряних трав – за смаком.
  • Кріп свіжий рубаний – за смаком.

Процес приготування:

1. З помідорів зняти шкірку і пюрировать їх, попередньо видаливши насіння. Для цього можна скористатися блендером або кухонним комбайном.

2. Очищені цибулину і моркву нарізати дрібними кубиками, часник порубати.

3. Молоді кабачки можна не чистити, а лише добре промити і нарізати кубиками або брусочками.

4. В оливковій олії в сотейнику, де буде готуватися суп, спочатку обсмажити цибулю, потім покласти туди ж моркву і готувати овочі разом 5 хвилин, трохи їх, підсолюємо і додавши перцю.

5. Куряче філе нарізати смужками і покласти до підготовлюваних овочів, смажити все разом ще 5 хвилин. Додати трохи пряних трав.

6. Влити в сотейник трохи води, покласти шматочки кабачків і тушкувати 25 хвилин при слабкому нагріванні під кришкою. Покласти томатне пюре і цукор, готувати ще 10 хвилин. При необхідності трохи розбавити водою. Подавати з рубаним кропом.

Класичний томатний суп-пюре зі свіжих помідорів

Щоб приготувати томатний суп-пюре без зайвих клопотів, краще скористатися сотейник. У ньому можна і нагрівати продукти, і, використовуючи занурювальний блендер, перетворити овочеву масу в ніжне пюре.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Помідори – 500 гр.
  • Базилік свіжий – 2 гілочки.
  • Орегано сушений – 1 щіпка.
  • Цибуля ріпчаста – 50 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Бульйон курячий – 200 мл
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор-пісок – за смаком.

Процес приготування:

1. У вимитих томатів видалити плодоніжки і зняти шкірку, нарізати великими скибочками.

2. Очищену цибулину нарізати кубиком і обсмажити в сотейнику на оливковій олії.

3. Як тільки цибуля стане м’яким, додати нарізаний часник і смажити, поки не з’явиться характерний аромат, після додати крупнонарезанные листочки базиліка.

4. У сотейник помістити скибочки помідорів і готувати 10 хвилин, постійно помішуючи. Приправити сіллю, чорним перцем і орегано. Довести до смаку, додавши трохи зігнут

5. У сотейник з томатами влити бульйон, накрити кришкою і варити на дуже маленькому вогні 10 хвилин. Після цього масу пюрировать, щоб вона стала однорідною.

6. Подавати томатний суп-пюре, прикрасивши листочками базиліку і присмачивши оливковою олією. До супу можна подати грінки з білого хліба з сиром.