Хаш – старовинне кавказьке блюдо. Як не дивно, їдять суп за традицією рано вранці, щоб набратися сил та енергії на цілий день. Ми підібрали 8 рецептів наваристого хашу, які можна приготувати в домашніх умовах.
Класичний вірменський хаш в домашніх умовах
Хаш – традиційний вірменський суп. Його приготування та подача перетворюється в цілу церемонію. Для супу краще всього вибрати свіже жирне м’ясо.
Інгредієнти на
10 порц.
- Яловича гомілку 2.5 кг
- Вода-3 л
- Зелень 30 гр.
- Часник 10 зуб.
- Оцет столовий 9% 2 ст. л.
- Редька чорна 300 гр.
- Масло рослинне 1 ст. л.
- Сир ропні 300 гр.
- Лаваш 200 гр.
Процес приготування:
- Як приготувати хаш в домашніх умовах? Яловичі голяшки помийте, складіть у каструлю і замочити на 6-8 годин. Потім ще раз помийте і поставте варитися.
- Доведіть бульйон до кипіння, зменшіть вогонь до мінімального і продовжуйте тушкувати 8 годин, періодично знімаючи пінку.
- Коли бульйон буде готовий, витягніть яловичину, остудіть і відокремте м’ясо від кісток.
- Бульйон процідіть, щоб позбутися від дрібних осколків кісток.
- Часник очистіть і пропустіть через прес. Залийте його 300-400 мл бульйону, додайте оцет і посоліть. Це буде заправкою для хашу.
- Редьку очистіть, натріть на тертці і заправте рослинним маслом.
- Зелень подрібніть, ропні сир наріжте тонкими скибочками.
- Всі інгредієнти готові, можна подавати хаш на стіл. У тарілку покладіть трохи м’яса і зелені, залийте їх дуже гарячим бульйоном, додайте трохи часникової заправки, посоліть за смаком. Подавайте хаш разом з ропні сиром і лавашем.
Приємного апетиту!
Як приготувати смачний хаш з свинячих ніжок?
Східна кухня знаменита своїми унікальними стравами. Традиційний хаш готують на основі яловичого бульйону. Однак, свинячі ніжки також підходять для приготування супу, він виходить жирним і наваристим.
Час готування: 9 годин.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Ніжки свинячі – 4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- лавровий Лист – 5 шт.
- Часник – 5 зуб.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний горошком – 8 шт.
Процес приготування:
1. Свинячі ніжки очистить, промийте і замочіть на 3 години.
2. У велику каструлю викладіть свинячі ніжки, влийте воду, покладіть лавровий лист і перець горошком. Поставте каструлю на вогонь.
3. Коли вода закипить, зменшіть вогонь до мінімального і варіть 6 годин, періодично знімаючи пінку. Через 3 години додайте очищений ріпчасту цибулю.
4. За годину до готовності посоліть бульйон за смаком.
5. Свинину вийміть з бульйону і відокремте м’ясо від кісток.
6. Бульйон процідіть через дрібне сито.
7. Потім знову покладіть бульйон на вогонь і викладіть в нього м’ясо. Доведіть суп до кипіння, періодично помішуючи.
8. Часник очистіть і пропустіть через прес, додати до нього пару ложок бульйону і перемішайте.
9. Розлийте хаш по тарілках, додати часникову масу і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування хашу з яловичих ніжок
Приготування східного хашу – процес не складний, але довгий, якщо все робити за правилами. А подають його з чаркою горілки рано вранці. Вважається, що хаш здатний наповнити організм силами на весь майбутній день.
Час готування: 2 діб.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Ніжки яловичі – 1 кг
- Рубець яловичий – 0,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 2 голівки.
- Сіль – за смаком.
- лавровий Лист – за смаком.
- Перець горошком – за смаком.
Процес приготування:
1. Яловичі ніжки помийте, очистіть, разрубите навпіл, залийте холодною водою і залиште на добу. Потім знову промийте м’ясо і помістіть його в об’ємну каструлю. Рубець помийте гарячою водою, видаліть і замочіть на 2 діб. Воду міняйте кожні 2-3 години.
2. Рубець наріжте на шматочки, ніжки також розріжте на кілька частин. Складіть м’ясо в каструлю і залийте водою.
3. Рівень рідини в каструлі повинен перевищувати шар м’яса на 2 сантиметри Поставте каструлю на плиту, доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімального і варіть 8 годин, періодично знімайте пінку.
4. Через 3 години додайте цибулю прямо в лушпинні. За годину до готовності додайте сіль, лавровий лист і перець горошком.
5. Яловичину вийміть з бульйону, відокремте м’ясо від кісток. Бульйон процідіть. У каструлю знову влийте бульйон і покладіть м’ясо, доведіть хаш до кипіння. Окремо подрібніть часник і змішайте його з 3-4 столовими ложками бульйону. Подавайте гарячий хаш з лавашем і часниковою заправкою.
Приємного апетиту!
Як зварити справжній хаш з баранини по-вірменськи в домашніх умовах?
Хаш – чудове перше блюдо з оригінальним смаком. Такий суп дуже добре готувати в холодну пору року, хаш зігріває зсередини, насичує і відновлює сили.
Час готування: 10 годин.
Час приготування: 90 хв
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Голова бараняча – 1 шт.
- баранячі Ноги – 3-4 шт.
- баранячий Шлунок – 1 шт.
- Язик яловичий – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
Процес приготування:
1. На вогні обсмолила голову і копита, щоб позбутися залишків шерсті. Потім оскоблите їх ножем. Обробіть голову і приберіть мізки. Усе ретельно промийте.
2. Шлунок обдайте окропом і вичистіть ножем до білизни.
3. В окремих ємностях залийте баранячу голову і копита водою, додайте до неї цибулину, поставте на сильний вогонь і доведіть до кипіння. Після цього зніміть піну і варіть субпродукти на повільному вогні до готовності. В окремій ємності відваріть яловичий мову разом з ріпчастою цибулею.
4. Шлунок наріжте невеликими шматочками, залийте водою і поставте на сильний вогонь, доведіть до кипіння. Після цього злийте воду, ще раз промийте шлунок, залийте його чистою водою і знову поставте варитися до готовності.
5. Готові частини баранини і мова вийміть з бульйону, м’ясо відокремте від кісток, наріжте і повернути в бульйон. З шлунка злийте воду, наріжте його та відправте також в бульйон. Варений язик очистіть від плівок, наріжте і додайте в хаш. Суп доведіть до кипіння і подавайте в гарячому вигляді з часниковим соусом.
Приємного апетиту!
Ароматний і наваристий суп хаш з яловичої тельбуха
Представляємо вам смачний і наваристий суп з тельбуха, оригінальна назва – хаш. Ця страва популярна в країнах Сходу, там же воно і було придумано. Гарячий суп дуже бадьорить, тому його прийнято подавати рано вранці.
Час готування: 4 години.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 10.
Склад:
- Ноги яловичі – 1-1,5 кг
- Рубець яловичий – 1 кг
- Часник – 2 голівки.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Процес приготування:
1. Очищений рубець розріжте на кілька частин і залийте холодною водою. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть до м’якості.
2. В окремій каструлі зваріть бульйон для хашу. Викладіть В каструлю помиті і порубані яловичі ніжки, очищену цибулину і влийте воду. Варіть на сильному вогні до кипіння, потім зменшіть температуру і варіть 2 години. Після цього цибулину видаліть, а м’ясо відокремте від кісток.
3. Варений рубець наріжте невеликими шматочками.
4. У бульйон поверніть м’ясо і рубець.
5. Часник і зелень дрібно порубаєте ножем, викладіть їх в каструлю з хашем. Доведіть суп до кипіння і можна подавати на стіл.
6. Солити суп слід кожному самостійно у своїх тарілках.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт приготування супу хаш в мультиварці
Хаш відомий далеко за межами Кавказу. Продукти для його приготування використовуються специфічні, не в кожної господині є досвід роботи з ними. Тому ми докладно описали в нашому рецепті весь процес приготування смачного хашу в мультиварці.
Час готування: 1 добу.
Час приготування: 120 хв
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- яловичі Ніжки – 2 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Лист лавровий – 3 шт.
- Перець чорний горошком – 5-6 шт.
- Сіль – за смаком.
- Часник – 2-3 головки.
- Кінза – 1 пучок.
- Базилік – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
Процес приготування:
1. Яловичі ніжки очистіть, помийте і розріжте на дві частини.
2. Складіть яловичину в каструлю, залийте водою і поставте в холодильник на добу. Міняйте воду кожні 3-4 години.
3. Після цього ніжки ще раз промийте, покладіть в чашу мультиварки і залийте водою.
4. Встановіть режим «Суп» на 8 годин. За годину до готовності додайте в бульйон очищені цибулини, перець горошком і лавровий лист.
5. Коли яловичина буде готова, вийміть її з бульйону і відокремте м’ясо від кісток. Потім наріжте його і повернути в бульйон.
6. Зелень і часник подрібніть. В тарілки розкладіть чесок і зелень, влийте хаш і подавайте на стіл. Солить суп кожен сам за своїм смаком.
Приємного апетиту!
Густий і ситний хаш, зварений зі свинячої рульки
Рецепт хашу зі свинячої рульки сподобається любителям ситно поїсти, забувши про калорії. Консистенція супу виходить дуже густий, але не надто жирною. Те, що потрібно, аби втамувати голод і набратися сил.
Час готування: 24 години.
Час приготування: 120 хв
Порцій: 8.
Склад:
- Рулька свиняча – 1,5 кг
- Часник – 5-6 зуб.
- Кінза – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Корінь селери – 1 шт.
- Лист лавровий – 2 шт.
Процес приготування:
- Свинячу рульку необхідно добре помити і замочити в холодній воді на добу. За цей час 2-3 рази поміняйте воду.
- На наступний ранок перекладіть свинячу рульку в каструлю, залийте холодною водою і поставте на плиту. Перші два рази доведіть воду до кипіння і злийте. Щоразу м’ясо промивають проточною водою. Також додайте в каструлю очищену моркву, корінь селери, лавровий лист і цибулю. Варіть рульку приблизно 4-5 годин на повільному вогні.
- Часник і кинзу дрібно наріжте.
- Рульку вийміть з бульйону, відокремте м’ясо від кісток. Бульйон процідіть.
- Розкладіть по тарілках м’ясо, часник, кінзу і влийте бульйон. Солити хаш слід безпосередньо в тарілці.
Приємного апетиту!
Справжній хаш в афганському казані — класичний рецепт
Хаш – це перше блюдо, яке подають дуже гарячим. Суп дуже поширений і любимо по всьому Кавказу. І готувати його відповідно краще в спеціальному посуді. Наприклад, афганському казані, він являє собою скороварку, яка відмінно підходить для варіння хашу.
Час готування: 6 годин.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- яловичі Ніжки – 2 шт.
- Часник – 1 головка.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – 4 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
Процес приготування:
1. Яловичі ніжки обсмолите і зріжте копита.
2. Добре промийте ніжки і обскоблите їх ножем.
3. Складіть ніжки в афганський казан, додайте цибулю і моркву. Закрийте казан, готуйте хаш 4-5 годин.
4. Коли яловичі ніжки зваряться, вийміть їх з казана, остудіть і відокремте м’ясо від кісток.
5. Подавайте на стіл окремо бульйон, м’ясо і подрібнений часник. Кожен сам по своєму смаку збирає хаш з наданих інгредієнтів. Солити суп також слід у процесі вживання.
Приємного апетиту!