Страви з щавлю — це широкий спектр страв, кожна з яких багате вітамінами і безліччю інших корисних речовин. Цю міру кислу зелень, господині використовують для варіння супів, печуть пироги і навіть консервують на холодний період року. Але нехай вас це не дивує, бо як, відкривши банку щавлю, можна за півгодини приготувати ароматний супец, приміром, на м’ясному бульйоні з овочами.
Зелений борщ з щавлю з яйцем – класичний рецепт
Зелений борщ з щавлю з яйцем – це в міру кислий суп, який вариться на основі яловичини на кісточці. Яйце можна додати, як у процесі теплової обробки, так і перед самою подачею – все залежить від ваших уподобань. Щавель прекрасно балансує насичений смак бульйону і овочів.
Інгредієнти на
2 порц.
- Яловичина на кістці 250 гр.
- Картопля 100 гр.
- Щавель 80 гр.
- Помідори 50 гр.
- Морква 20 гр.
- Петрушка 20 гр.
- Часник 5 зуб.
- Сіль за смаком
- Яйце куряче 2 шт.
- Томатна паста 100 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Перець болгарський 1 шт.
- Цибуля зелена 20 гр.
- Кріп 20 гр.
- Масло вершкове 15 гр.
- Перець чорний мелений за смаком
- Вода 2 л
Процес приготування:
- Для прискорення процесу, викладаємо на робочу поверхню м’ясо, зелень і овочі.
- Яловичину кладемо в каструлю і заливаємо двома літрами води, доводимо до кипіння, підсолюємо і видаляємо шумівкою піну. Варимо протягом двох годин виймаємо м’ясо, відокремлюємо м’якоть від кісток і повертаємо в бульйон.
- За півтори години від початку варіння бульйону, заливаємо яйця водою і проварюємо 10 хвилин з моменту закипання. Далі компонент занурюємо в крижану воду і після охолодження очищаємо від шкаралупи.
- Овочі чистимо і нарізаємо соломкою (м’якоть солодкого перцю, морква, часник і помідори), картопля – кубиками, листя щавлю – крупно. Пір’я зеленої цибулі і кислі стебла дрібно шаткуємо.
- У сковорідці розтоплюємо вершкове масло і пасеруємо половину ріпчастої цибулі до світло-коричневого відтінку. Додаємо ½ частини часнику, весь болгарський перець і моркву. Перемішуємо і тушкуємо близько 10 хвилин, далі вводимо томатну пасту і свіжі помідори – тушкуємо ще 10 хвилин.
- Паралельно у киплячий бульйон закидаємо кубики картоплі – варимо 10 хвилин. Тепер відкладаємо в піалу столову ложку картоплі і розминаємо її з залишками часнику, цибулі, а також з дрібно нашаткованою зеленою цибулею і кропом.
- Викладаємо в каструлю з основою зажарку, картопляну суміш з зеленню – зменшуємо полум’я і помішуємо.
- Тепер в суп закидаємо щавель, нарізані кубиками варені яйця, додаємо сіль і чорний перець, відштовхуючись від своїх смаків. Кип’ятимо і через 60 секунд прибираємо з конфорки.
- Ароматний зелений борщ розливаємо по порційних тарілках і присмачую сметаною – насолоджуємося. Приємного апетиту!

Суп з щавлю з яйцем і куркою
Суп з щавлю з яйцем і куркою – це легке, але в той же час ситна та поживна страва, яку з легкістю різноманітить ваш звичний раціон і привнесе щось зовсім нове в повсякденне меню. Для готування потрібні виключно прості і доступні компоненти.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Вода – 4 л
- Щавель – 250 гр.
- Курка – 400 гр.
- Рис – 200 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Цибуля зелена – 80 гр.
- Зелень – ½ пучка.
- Сіль – 1 ст. л.
- Приправи – за смаком.
- Сметана для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Будь-які частини курки укладаємо в каструлю, заливаємо водою і варимо протягом 60 хвилин, видаляючи шумівкою піну. М’ясо відокремлюємо від кісток і розбираємо на дрібні волокна, бульйон проціджуємо і повертаємо у вогнетривку ємність.
Крок 2. Листя щавлю перебираємо і промиваємо водою, стряхиваем надлишки вологи.
Крок 3. Зелень шаткуємо дрібними або середніми шматочками.
Крок 4. Очищаємо і промиваємо картоплю, ріжемо кубиком.
Крок 5. Подрібнюємо очищену цибулину.
Крок 6. Нарізані овочі засипаємо в бульйон.
Крок 7. Слідом відправляємо промиту рисову крупу, варимо суп півгодини на помірному полум’я.
Крок 8. Після закінчення часу, додаємо щавель.
Крок 9. Страва солимо, присмачую куркою, рубаною зеленню, сіллю і улюбленими приправами. Проварюємо суп ще 3-5 хвилин, вимикаємо нагрівання і наполягаємо під кришкою близько 20 хвилин.
Крок 10. Паралельно відварюємо до готовності яйця, очищаємо їх від шкаралупи і нарізаємо так, як подобається.
Крок 11. Подаємо Суп в порційних піалах, прикрасивши вареними яйцями і сметаною. Приємного апетиту!
Борщ на м’ясному бульйоні зі щавлем
Борщ на м’ясному бульйоні зі щавлем – це смачне і наваристое перше блюдо, яке припаде до смаку всім, хто спробує хоча б одну ложечку! Завдяки великій кількості свіжої зелені і овочів, суп має не тільки чудовими смаковими характеристиками, але і містить велику кількість вітамінів.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
- Грудинка свиняча – 350 гр.
- Картопля – 4-5 шт.
- Щавель – 25 гр.
- Шпинат – 25 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля зелена – 20 гр.
- Яйця – 4-5 шт. (по одному на порцію)
- Цукор-пісок – ½ ч. л.
- Лист лавра – 1-2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Вода – 2 л
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком готування очищаємо і обполіскуємо овочі та зелень, зачищаємо м’ясо від прожилок і плівок, також обдаємо холодною водою.
Крок 2. Свинину ріжемо на шматочки потрібного розміру і викладаємо їх у каструлю відповідного розміру.
Крок 3. Вливаємо до грудинці гарячу воду, приправляємо лавром і варимо близько 25 хвилин після закипання.
Крок 4. Морквину подрібнюємо за допомогою терки з великими отворами.
Крок 5. Пір’я зеленої цибулі ріжемо кільцями і відправляємо в бульйон разом з морквяної стружкою.
Крок 6. Слідом додаємо картопляні кубики, перемішуємо і готуємо 15 хвилин.
Крок 7. Свіжий шпинат і щавель ріжемо на смужки і викладаємо в суп тільки після того, як картопля розварилася до м’якості.
Крок 8. Варимо страву ще близько 5 хвилин і після присмачую сіллю і приправами.
Крок 9. Розливаємо суп по тарілках і в кожну викладаємо відварене яйце, розрізане навпіл – знімаємо пробу. Приємного апетиту!
Пиріг зі щавлем в духовці
Пиріг зі щавлем в духовці – це оригінальна випічка, яка чудово підходить, як до тарілці курячого бульйону (якщо додавати менше цукру), так і до гуртку меленої кави. Ніжне тісто і апетитна зелена начинка відмінно доповнюють один одного, спробуйте і переконаєтеся в цьому самостійно!
Час готування – 1 ч. 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Борошно – 350 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Сметана – 200 гр.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Яйце – 1 шт.
Для начинки:
- Щавель – 250 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- М’ята – 2-3 гілочки.
- Крохмаль – 2 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для приготування тіста в глибокій ємності розтираємо в крихту м’яке вершкове масло, борошно і цукровий пісок.
Крок 2. До сухої суміші додаємо розпушувач і сметану – замішуємо тісто і збираємо його в клубок, затягуємо ємність плівкою і залишаємо при кімнатній температурі на 20 хвилин.
Крок 3. Не гаючи часу, готуємо начинку: промитий і обсушенный щавель нарізаємо смужками товщиною не більше сантиметра і об’єднуємо з крохмалем, цукром і рубаною м’ятою.
Крок 4. Відокремлюємо від тесту приблизно 65% і розгортаємо в коло по діаметру трохи більше форми і переносимо в посуд за допомогою качалки, бортики підрівнюємо пальцями.
Крок 5. Розподіляємо ароматну начинку.
Крок 6. Залишки тіста розкачуємо і кладемо поверх щавлю, скріплюємо, а по центру робимо невеликий отвір для виходу пари. Змащуємо верхівку расколоченным яйцем і випікаємо 40 хвилин при температурної позначки в 200 градусів.
Крок 7. Рум’яний пиріг злегка остуджуємо, нарізаємо шматочками і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!
Консервований щавель на зиму в банках
Консервований щавель на зиму в банках – це смачна і корисна заготовка, яку можна широко використовувати в кулінарії. Наприклад, відкривши таку закатку, ви швидко і легко можете приготувати наваристий суп або спекти солодкий і ароматний пиріг.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 0,5 л.
Склад:
- Щавель – 300 гр.
- Вода – 400 мл
- Сіль – 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Згідно зі списком інгредієнтів, готуємо складові.
Крок 2. Ретельно перебираємо зелень і обрізаємо стебла. Їх можна використовувати для приготування перших страв.
Крок 3. Старанно промиваємо листя під струменем води, позбавляючись від пилу та землі.
Крок 4. Озброюємося гострим ножем і ріжемо зелений інгредієнт на широкі «стрічки».
Крок 5. Нарізку викладаємо в каструлю.
Крок 6. Солимо.
Крок 7. Заливаємо окропом, перемішуємо і кип’ятимо на вогні протягом 60 секунд.
Крок 8. Розподіляємо отриману масу по заздалегідь простерилизованным банкам і закатуємо спеціальним ключем.
Крок 9. До повного охолодження банки ставимо на кришку і закутуємо в плед, після зберігаємо в погребі. Готуйте і отримуйте задоволення!
Пиріжки зі щавлем
Пиріжки зі щавлем на кефірі – це ніжне і в міру солодке частування, що завжди прийде на допомогу, коли потрібно щось швидко приготувати до чаю. Так як основа готується без додавання дріжджів, то і процес займає зовсім небагато часу. Готові заготовки ми будемо обсмажувати на олії до рум’яності.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3.
Склад:
Для тіста:
- Кефір – 150 мл
- Сіль – 1 щіпка.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Сода – ½ ч. л.
- Борошно – 250 гр.
- Масло рослинне – 1 ч. л.
Для начинки:
- Щавель – 1 пучок.
- Цукор-пісок – 3-4 ст. л.
Додатково:
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Кефір нагріваємо до 35-38 градусів і змішуємо з содою.
Крок 2. Активно працюємо віночком до появи бульбашок.
Крок 3. Вводимо цукровий пісок і сіль.
Крок 4. Всипаємо попередньо просіяне борошно.
Крок 5. Замішуємо м’яке тісто і прикриваємо посуд рушником, залишаємо на 15-20 хвилин.
Крок 6. Промитий і обсушенный щавель дрібно рубаємо і об’єднуємо з цукром. Розминаємо руками до виділення соку.
Крок 7. У «отдохнувшую» основу додаємо трохи олії і знову вимішуємо.
Крок 8. Тісто викладаємо на стіл і формуємо «ковбаску».
Крок 9. Ділимо на сегменти однакового розміру.
Крок 10. Шматочки розгортаємо в пласт, викладаємо частину начинки і щільно скріплюємо.
Крок 11. Обсмажуємо напівфабрикати з двох сторін на рослинній олії до утворення характерною скоринки.
Крок 12. Не чекаючи охолодження, подаємо солодкі пиріжки до столу. Приємного апетиту!
Маринований щавель з оцтом
Маринований щавель з оцтом готується дуже швидко і зберігає в собі всі корисні властивості, а також свій неперевершений кислий смак. Така заготівля прекрасно зберігається в темному і прохолодному місці, а після розтину вона у вас довго не застоїться, тому як, ніхто не може відмовити собі в порції зелених щей або пиріжків.
Час готування – 10 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 0,5 л.
Склад:
- Щавель – 3-4 пучка.
- Оцет столовий 9% – 100 мл
- Сіль – 1 ст. л.
- Вода – 1 л
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо потрібну кількість щавлю і ретельно перебираємо кожен листочок.
Крок 2. Старанно промиваємо під водою.
Крок 3. Хаотично шаткуємо.
Крок 4. Стерилізуємо банки над парою і паралельно варимо розсіл: в окропі розчиняємо сіль і цукор, вливаємо оцет.
Крок 5. Розкладаємо щавель по скляних ємностей і заливаємо розсолом, щільно закорковуємо за допомогою машинки для закачування. Ставимо догори дном до повного охолодження і потім переносимо в місце зберігання. Готуйте і отримуйте задоволення!
Салат зі щавлем, яйцем і огірком
Салат зі щавлем, яйцем і огірком – це справжнє джерело вітамінів і різних макро – і мікроелементів, який потребує людський організм. В якості заправки можна використовувати різні продукти, наприклад, натуральний йогурт без добавок або ж нежирну сметану.
Час готування – 7 хв.
Час приготування – 7 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Яйця варені – 2 шт.
- Щавель – 100 гр.
- Огірки свіжі – 2 шт.
- Цибуля зелена – 3-4 пера.
- Кріп – 3-4 гілочки.
- Сметана/йогурт – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо під струменем води зелень і овочі, зрізаємо з пучка щавлю щільні стебла.
Крок 2. Пір’я зеленої цибулі, кріп і щавель дрібно шаткуємо.
Крок 3. Варені яйця очистити від шкаралупи і довільно подрібнюємо. Рубану зелень змішуємо в піалі, підсолюємо і розминаємо долонями, щоб компоненти дали сік, додаємо яйця.
Крок 4. Доповнюємо закуску півкільцями огірка, заправляємо сметаною або йогуртом і перемішуємо.
Крок 5. Готуємо та подаємо до столу – знімаємо пробу. Приємного апетиту!
Холодник зі щавлем
Холодник зі щавлем – це освіжаючий страва білоруської кухні, з приготуванням якого впорається навіть школяр. Поєднання свіжої редиски, огірків і кислого щавлю нікого не залишить байдужим і надовго позбавить від голоду, незважаючи на мінімальну калорійність.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Вода – 1 л
- Щавель – 100 гр.
- Редиска – 8 шт.
- Огірки – 2 шт.
- Цибуля зелена – 50 гр.
- Кріп – ½ пучка.
- Яйця – 2 шт.
- Сметана – 150 гр.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Зрізаємо з пучка щавлю черешки, перебираємо листя і замочуємо в прохолодній воді на 5 хвилин, після відкидаємо на сито і добре промиваємо. Ріжемо на смужки.
Крок 2. У каструлі доводимо воду до кипіння, закидаємо нарізку і проварюємо 5-7 хвилин, даємо час охолонути до кімнатної температури.
Крок 3. Промиту редиску ріжемо тонкими кільцями, з огірка знімаємо шкірку і нарізаємо соломкою або чверть кільцями.
Крок 4. І поки відвар зі щавлем остигає, дрібно рубаємо пір’я зеленої цибулі і кріп.
Крок 5. Варимо до готовності яйця, очищаємо і подрібнюємо.
Крок 6. Всі підготовлені інгредієнти викладаємо в каструлю з остиглої зеленню.
Крок 7. Доповнюємо страву сіллю і сметаною – активно перемішуємо.
Крок 8. Розливаємо по супницам і подаємо в поєднанні з молодою відварною картоплею. Приємного апетиту!
Швидкий суп з щавлю з тушонкою
Швидкий суп з щавлю з тушонкою – це справжній порятунок для кожного кулінара, тому як, напевно, у кожного в житті бували моменти, коли потрібно максимально швидко нагодувати сім’ю не тільки ситним блюдом, але ще смачним і корисним. Обов’язково беріть цей рецепт собі на замітку!
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
- Тушонка – 250 гр.
- Картопля – 3-4 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Щавель – 15-20 листя.
- Вода – 1,5 л
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Лавровий лист – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Знімаємо шкірку і лушпиння з усіх овочів, плоди промиваємо і переходимо до наступного етапу.
Крок 2. Картоплю нарізаємо довільними сегментами середнього розміру.
Крок 3. Ріжемо півкільцями ріпчасту цибулю і моркву.
Крок 4. Всі нарізані компоненти викладаємо в каструлю, доповнюємо лаврушкой і заливаємо водою. Після закипання варимо на помірному вогні до м’якості (15-20 хвилин).
Крок 5. Листочки щавлю промиваємо і розрізаємо на «стрічки».
Крок 6. Яйця заливаємо водою і варимо після закипання близько 8-10 хвилин, охолодити, очищаємо і нарізаємо кубиками.
Крок 7. До готових овочів викладаємо тушонку, щавель і яйця, приправляємо сіллю і варимо ще 6-7 хвилин.
Крок 8. Страва готуємо та подаємо до столу. Приємного апетиту!