Щі з свіжої капусти – 11 покрокових рецептів з фото

Щі з свіжої капусти – це апетитне блюдо споконвічно російської кухні. Такий суп відмінно освіжить влітку, а його насичений аромат запам’ятається надовго. Подайте щі на обідній стіл, вони відмінно наситять організм, а заодно наповнять його вітамінами! Рідні точно по достоїнству оцінять ваші кулінарні шедеври!

Класичні щи зі свіжої капусти з м’ясом свинини

Класичні щи зі свіжої капусти з м’ясом свинини – традиційний літній суп, приготований за старовинними рецептами. Головний секрет його дивовижного смаку – свіжа капуста, яка надає ніжний солодкуватий аромат. А ось бульйон з свинини виходить особливо насиченим і смачним. Результат вас приємно здивує!

Інгредієнти на
8 порц.

  • Капуста білоголова 1 головка
  • Свинина 700 гр.
  • Картопля 3 шт.
  • Томати в соку 150 гр.
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Петрушка 1 пучок
  • Кріп 1 пучок
  • Часник 3 шт.
  • Сметана за смаком
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Лавровий лист 1 шт.
  • Масло рослинне 2 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як приготувати щі з свіжої капусти за класичним рецептом? Перед тим, як відварити м’ясо свинини, добре промиваємо. У каструлю наливаємо 2,5 л. води, кладемо в неї свинину і ставимо на вогонь. Доводимо її до кипіння, знімаючи утворилася пінку, і продовжуємо варити 2 години на помірному вогні.
  2. Очищаємо овочі. Цибулю, а також моркву наріжемо тонкими смужками. Часточки часнику ріжемо на невеликі пластинки. Картоплини будемо нарізати на невеликі квадратики, кладемо їх в тарілку з водою. Капусту промити і покришити качан до качана.
  3. На сковороді розігріваємо олію, викладаємо цибулю, моркву і смажимо приблизно 5 хвилин, після цього додаємо до маси томати у власному соку, перемішуємо і тушкуємо 5 хв.
  4. Виймаємо готову свинину і даємо їй злегка охолонути, нарізаємо її на шматочки. А бульйон ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
  5. Викладаємо картоплю на друшляк і даємо стекти. Потім додаємо його разом з капустою в киплячий бульйон. Варимо 10 хв.
  6. Тепер в суп додаємо зажарку з овочів, солимо і приправляємо перцем. Варимо ще 10 хв. Зелень промиваємо, даємо трохи просохнути і подрібнюємо. Відправляємо її в щі, а також кладемо свинину, часник, лавровий лист. Знімаємо каструлю з плити і під закритою кришкою наполягаємо 25 хв. Заправляємо сметаною і подаємо до столу.

Порада: для супу краще вибирати свинину з кісточками і жировим прошарком.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування щів з капусти з куркою

Щі з свіжої капусти з куркою – це смачний, наваристий овочевий суп з ласими м’ясними шматочками. Бульйон на курячій ніжці виходить ніжним і ситним, а овочі в ньому розквітають особливим ароматом. Справжня смакота!

Порції: 6

Час готування: 1 год 30 хв.

Склад:

  • Курячі ніжки – 600 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Капуста – 1 шт.
  • Томатна паста – 3 ст. л.
  • Зелень – 1 пучок
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Сіль, чорний перець – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

1. Курячі ніжки обмиваємо. Перекладаємо їх у каструлю і заливаємо водою. Ставимо каструлю на плиту, чекаємо кипіння. Потім прибираємо утворилася пінку і продовжуємо варити до повної готовності курки (знадобитися зразкове 40 хв.)

2. Очищаємо картоплини і нарізаємо невеликими кубиками.

3. Готуємо інші овочі. Цибулю, моркву очищаємо. Цибулю нарізаємо на шматочки, а моркву краще натерти з допомогою великої терки.

4. Великим подрібнюємо ножем капусту соломкою.

5. Курку виймаємо з бульйону, відокремлюємо м’ясо від кісточок. Нарізаємо його на частини. І відправляємо м’ясо назад в каструлю. Сюди ж викладаємо картоплю, капусту і ½ суміші цибулі і моркви. Варимо все на протязі 20 хв.

6. Решту овочеву суміш з лука і моркви засмажуємо на олії. Коли маса буде готова, кладемо 2 ложки томатної пасти. І помішуючи смажимо ще 1-2 хв.

7. Викладаємо отриману суміш в щі. Солимо і приправляємо перцем, а також подрібненою зеленню. Кладемо лавровий лист і роздавлені пресом два зубчики часнику. Варимо ще 10 хв. Прибираємо з вогню. Даємо щам настоятися 15 хв.

Приємного апетиту!

Смачні щі з свіжої капусти з яловичиною

Щі з свіжої капусти з яловичиною – дуже простий і неймовірно смачний домашній суп. Він одночасно наваристий і дуже легкий. Це ідеальний обід в літній день. Спробуйте самі!

Порції: 6

Час готування: 2 години

Склад:

  • Яловичина – 400 гр.
  • Картопля (середній) – 4 шт.
  • Вода – 2 л
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль, приправа – за смаком
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Капуста (середня) – 1 шт.
  • Часник -1 зубчик
  • Лавровий лист – 1 шт.


Процес приготування:

1. Яловичину промиваємо і м’ясо розрізаємо на шматочки так, щоб на кожну порцію виходило по одному.

2. Воду наливаємо в каструлю, закидаємо в неї шматочки яловичини і ставимо на плиту.3. Під час кипіння зверху утворюється пінка, її прибираємо, а м’ясо продовжуємо варити, поки воно не буде готове. Приблизно 1-1,5 години в залежності від сорту м’яса.

4. Картоплю чистимо і нарізаємо на кубики або ж як вам більше подобається.

5. Додаємо картоплю в каструлю, перчимо і солимо бульйон, і тримаємо на середньому вогні, поки картопля не зваритися.

6. Цибулю дрібно нарізаємо, а моркву натираємо на тертці.

7. Перемішуємо і смажимо їх на рослинному маслі до приємного золотистого кольору, потім додаємо пасту і перемішуємо.

8. Качан промиваємо і дрібно кришимо капусту. Додаємо її в каструлю. Варимо 5 хв. і закидаємо овочеву засмажку.

9. Часник очищаємо і добре подрібнюємо, додаємо в суп.

10. Кидаємо лавровий лист і варимо 5 хв.

11. Вимикаємо Плиту, а щі залишаємо настоятися 15-20 хв.

12. Додаємо сметану, розмішуємо.

Готово! Приємного апетиту!

Як приготувати пісні щі без м’яса?

Пісні щі без м’яса – легкий апетитний суп. Це ідеальне блюдо для літнього обіду. На відміну від м’ясного варіанти, пісні щі готуються дуже швидко. А рецепт можна змінювати по сезону, додаючи ті чи інші овочі: картопля, перець, кабачок. Виходить просто дивовижно!

Порції: 6

Час готування: 35-40 хв.

Інгредієнти:

  • Капусти – 1 головка
  • Помідори – 3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Сметана – 35 гр.
  • Перець – 1 шт.
  • Вода – 2 л
  • Сіль, перець мелений– за смаком
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Зелень – за смаком
  • Рослинне масло – для смаження

Процес приготування:

1. Всі овочі добре промиваємо водою. Очищаємо від шкірки, видаляємо плодоніжки.

2. Цибулю нарізаємо кубиками, теж робимо з перцем, видаляючи при цьому непотрібні нам насіння, і помідорами. Моркву натираємо на тертці.

3. Змішуємо моркву і цибулю і обсмажуємо 15-20 хв., поки не з’явиться легка золотава скоринка.

4. Помідори змішуємо з перцем і також обсмажуємо на окремій сковороді.

5. Дрібною соломкою нашинкуем капусту.

6. Зелень дрібно поріжемо.

7. Ставимо воду на плиту і, коли вона закипить, кидаємо в неї капусту і засмажку з цибулі і моркви. Проварюємо 20 хв.

8. Додаємо перець і помідори. Солимо суп, додаємо перець і лавровий лист. Варимо ще 5 хв.

9. Знімаємо суп, додаємо в нього сметану і свіжу зелень, перемішуємо.

Приємного апетиту!

Щі з свіжої капусти з помідорами

Щі з свіжої капусти з помідорами – це апетитне блюдо, яке можна подати в якості першого на обід або ж підкріпитися їм за вечерею. Ароматне, з насиченим смаком, його полюблять як дорослі, так і діти! Готувати такий суп одне задоволення!

Порції: 8

Час готування: 1,5 години

Інгредієнти:

  • Вода – 2 л
  • Курка – 600 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Помідори – 3шт.
  • Капуста – 600гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Кріп – 1 пучок
  • Масло рослинне –для смаження

Процес приготування:

1. Курку промиємо. Очищаємо і моєму овочі.

2. Воду, ставимо на вогонь закипати.

3. Після кипіння, кладемо в воду курку, а також 1 цибулину, розрізану навпіл і половинку моркви. Посолити воду і додамо лавровий лист. Варимо до готовності м’яса.

4. Залишилася моркву натираємо на тертці, а цибулю наріжте на невеликі шматочки. Обсмажуємо їх на рослинному маслі, щоб овочі стали м’якими.

5. Помідори опускаємо на півхвилини в киплячу воду, а потім тримаємо під холодною проточною водою. Робимо надріз хрест на хрест і акуратно знімаємо шкірку.

6. Помідори нарізаємо шматочками і кладемо на сковороду. Смажимо на помірному вогні 15 хв.

7. Картоплю чистимо, розрізаємо на шматочки довільної форми і засипаємо в бульйон.

8. Соломкою нарізаємо капусту, відправляємо її в каструлю і варимо 15 хв.

9. Варені овочі обережно дістанемо ополоником, трохи остудимо і наріжемо дрібними шматочками. Також нарізаємо куряче м’ясо. Засипаємо все назад в суп, і додаємо зажарку з цибулі і моркви.

10. Додаємо перець і сіль (якщо її не вистачає) і варимо ще 5 хв.

11. Зелень нарізаємо і додаємо в борщ.

12. Знімаємо з вогню і залишаємо трохи охолоне і настоятися на 12-20 хв.

Приємного апетиту!

Дуже смачні щі з свіжої капусти в мультиварці


Щі зі свіжої капусти в мультиварці – простий і швидкий спосіб приготувати смачне перше блюдо. Це ситний і корисний суп, у якому багато вітамінів і необхідних нам білків. А крім того, перед його ароматом не встоять ні дорослі, ні діти!

Порції: 8

Час готування: 1,5 години

Склад:

  • Яловичина – 600 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Капуста – 300 гр.
  • Картопля – 1 шт.
  • Часник — 1 зубчик
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Вода – 2 л
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Рослинне масло – для смаження

Процес приготування:

1. Для початку підготуємо овочі для супу. Добре промиємо, дамо трохи обсохнути. Тепер беремо моркву і цибулю. Моркву натираємо теркою, а цибулю подрібнюємо ножем. В ємність мультиварки заливаємо трохи рослинного масла. Вибираємо на табло режим «смаження» і, коли масло злегка розігріється, засипаємо в каструлю нарізані овочі. Смажимо їх до м’якості.

2. Часник чистимо від лушпиння, дольки ріжемо пластинками завтовшки в 2 мм

3. Додаємо нарізаний часник до цибулі і моркви, перемішуємо масу з томатною пастою і ще трохи обсмажуємо її (приблизно 2-3 хв.)

4. Капусту подрібнюємо соломкою. Викладаємо її в чашу мультиварки.

5. Картоплю чистимо й нарізаємо на невеликі шматочки. Також кладемо його в чашу.

6. В останню чергу кладемо яловичину і заливаємо кип’ячену воду.

7. Встановлюємо на мультиварці режим «гасіння» на 80 хв.

8. Коли до кінця готування залишиться 15 хв., кладемо в суп зелень, додаємо лавровий лист, солимо і приправляємо суп.

Порада: у готовий суп можна покласти трохи сметани для смаку.

Приємного апетиту!

Простий рецепт приготування щів з капусти з тушонкою

Рецепт щей зі свіжої капусти з тушонкою – дуже апетитне перше блюдо. Тушонка прискорить підготовку, а тому смачний обід можна зварити всього за півгодини. І рідні будуть в захваті!

Порції:6

Час готування: 30 хв.

Склад:

  • Капуста – ½ качана.
  • Картопля – 4 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Тушонка – 250 гр.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Рослинна олія – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Рослинне масло – для смаження

Процес приготування:

1. Капусту будемо кришити смужкою, для цього краще вибрати широкий і гострий ніж.

2. Беремо каструлю і заливаємо в неї 2 літра води. Засипаємо картоплю і ставимо варитися.

3. У цей час чистимо картоплю. Нарізаємо його кубиками або довільно невеликими фігурами. Коли вода в каструлі почне кипіти, додаємо картоплю. І продовжуємо варити на середньому вогні.

4. Тим часом приготуємо овочеву засмажку з цибулі і моркви. Цибулю краще нарізати кубиками, а моркву подрібнити з допомогою великої терки.

5. Смажимо суміш на рослинному маслі. Коли цибуля та морква стануть м’якими, вмішуємо в масу томатну пасту.

6. Відкриваємо банку тушонки і викладаємо її в суп. Варимо 5 хвилин, додаємо овочеву засмажку.

7. Солимо (кількість солі можна збільшити іл зменшити за смаком, додаємо перець, лавровий лист і подрібнену зелень. Проварюємо пару хвилин. Знімаємо з плити каструлю.

Приємного апетиту!

Класичні щі з капусти з грибами


Щі зі свіжої капусти з грибами — це один з кращих супів, який обов’язково потрібно приготувати влітку. Свіжі овочі особливо смачні і багаті корисними властивостями, а гриби додадуть страві неймовірний аромат. Перед таким запахом ніхто не зможе встояти!

Порції: 6

Час готування: 45 хв.

Склад:

  • Качан капусти (невелика) – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Гриби (будь-які) – 250 гр.
  • Кріп/петрушка – 1 пучок
  • Рослинне масло – для смаження
  • Вода – 2,5 л
  • Пшеничне борошно – 1 ст. л.
  • Сметана – 150 гр.

Процес приготування:

1. Почнемо з картоплин. Молода картопля легко очищається, тому беремо картоплю і просто шкрябав його ножем, знімаючи шкірку.

2. Заливаємо воду в каструлю, кидаємо картоплю і відправляємо його варитися.

3. Чистимо моркву миємо, а потім нарізаємо її соломкою.

4. Також чистимо і режим цибулину.

5. Миємо й нарізаємо на невеликі частини гриби.

6. Подрібнені цибулю і моркву відправляємо на сковороду і смажимо на олії. Коли овочі просмажаться і стануть м’якими і золотистими, можна додавати до них гриби.

7. Готуємо капусту. Качан подрібнюємо соломкою (можна порізати шашками, як вам більше подобається).

8. Кидаємо капусту варитися в киплячу воду.

9. Коли овочі в каструлі розм’якнуть, додаємо овочеву засмажку з грибами. Перемішуємо, додаємо сіль і спеції за смаком.

10. Набираємо кип’ячену воду в склянку (200 мл), розмішуємо в неї ложку пшеничного борошна, і додаємо сметану. Перемішуємо. Вливаємо масу в суп. Розмішуємо його.

11. Продовжуємо варити ще 15-20 хв. до повної готовності всіх інгредієнтів.

Приємного апетиту!

Рецепт щей зі свіжої капусти з квасолею

Щі з свіжої капусти з квасолею – це дуже смачний рецепт класичного російського супу. Готують його з квасолею, а тому страва стає ще наваристее і апетитніше. Хочете здивувати домочадців, обов’язково спробуйте цей незвичайний супчик! Справжня кулінарна знахідка!

Порції: 6

Час готування: 50 хв.

Склад:

  • М’ясо (яловичина/свинина) – 200 гр.
  • Квасоля (свіжа) – 300 гр.
  • Капуста – 300 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Сметана – 100 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Томатний соус – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зубчики
  • Кріп/Петрушка – 1 пучок
  • Сіль, перець – за смаком
  • Рослинне масло – для смаження
  • Вода – 2 -2,5 літра

Процес приготування:

Порада: краще вибрати м’ясо з кісточкою або взяти реберця, так бульйон вийде більш густим і смачним. Якщо для супу ви берете вже суху квасолю, то обов’язково вимочіть її на пару годин, а краще на ніч, інакше її доведеться дуже довго варити.

1. Підготуємо м’ясо: помиємо його і поріжемо невеликими кубиками.

2. Кидаємо м’ясо у воду і ставимо варитися на 20 хв.

3. Миємо всі овочі. Качан капусти дрібно нарізаємо соломкою.

4. Моркву і цибулю чистимо. Моркву крупно натираємо на тертці, а цибулю довільно нарізаємо невеликими шматочками.

5. Кубиками ріжемо почищені картоплини.

6. Часникові часточки подрібнюємо за допомогою преса.

7. Додаємо до м’яса квасоля. Свіжу квасолю варимо 10 хв. (суху квасоля краще відварити заздалегідь).

8. Тепер засипаємо в каструлю капусту, розмішуємо інгредієнти і варимо ще 15 хв.

9. У цей час можна посмажити овочі. Цибулю і моркву відправляємо на розігріту сковороду і обсмажуємо на рослинному маслі. Коли овочі стануть м’якими змішуємо їх з томатною пастою.

10. Тепер додаємо наші овочі в суп. Перемішуємо. Солимо і приправляємо перцем за смаком. Додаємо подрібнений часник.

11. Варимо суп ще 10 хв.

12. Готовий суп заправляємо сметаною.

Приємного апетиту!

М’ясні щи зі свіжої капусти з фрикадельками


Щі зі свіжої капусти з фрикадельками – це красивий і ароматний супчик! Щі самі по собі дуже смачна страва, а з фрикадельками вони стають ще апетитніше. Зварити їх досить легко, а от відмовитися від такої страви просто неможливо!

Порції:6

Час готування: 50 хв.

Склад:

Суп:

  • Вода – 2 л
  • Капуста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля -1 шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Суміш перців – ½ ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний (горошок) -3 шт.

Фрикадельки:

  • М’ясо свинини (без кісток) – 500 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Перець – ½ ч. л.

Процес приготування:

1. Ставимо воду закипати на плиту.

2. Капусту подрібнюємо соломкою, для простоти можна використовувати кухонний комбайн.

3. Відправляємо капусту в киплячу воду.

4. Чистимо одну цибулину, дрібно нарізаємо, а потім обсмажуємо на рослинному маслі.

5. Теж саме робимо з морквою, щоб вона смажилася швидше, можна натерти її на терці.

6. Змішуємо цибулю і моркву, приправляємо суміш перцем і солимо.

7. Картопля очищаємо від шкірки, моєму, а потім режим на невеликі кубики. Закладаємо картоплю у воду з капустою. Варимо.

8. Свинину миємо й даємо їй злегка обсохнути. Поріжемо на шматочки середнього розміру, щоб було простіше подрібнювати м’ясо на м’ясорубці.

9. Цибулини чистимо, нарізаємо кожну на 4 частини.

10. Перекручуємо м’ясо і цибулини в м’ясорубці. Солимо і приправляємо м’ясну масу.

11. Додаємо обсмажені цибулю і моркву в каструлю.

12. Формуємо з м’ясного фаршу невеликі гуртки – фрикадельки.

13. Додаємо їх у суп. Кидаємо туди лавровий лист, перець горошком і досолює, якщо потрібно, за смаком.

14. Продовжуємо варити суп 15-20 хв. Пробуємо готовність, знімаємо каструлю з плити.

Приємного апетиту!

Щі з свіжої капусти з помідорами та болгарським перцем

Щі з овочами, приправлені помідорами та болгарським перцем, будуть однаково смачними як з куркою, так і без неї. Це ідеальний варіант страви для легкого обіду або вечері.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 1 ч.

Кількість порцій: 6.

Склад:

  • Вода – 2 л
  • Капуста білокачанна – 300 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Помідор – 4-5 шт.
  • Перець болгарський солодкий – 1 шт.
  • Лавровий Лист – 1-2 шт.
  • Петрушка – 2 гілки.
  • Селера – 2 гілки.
  • Часник – 3-4 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Перець гострий стручковий – за бажанням.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Хліб – 2 скибочки.

Процес приготування:

1. Ставимо воду на включену плиту, довести до кипіння. Тим часом займемося підготовкою овочів. Очищаємо моркву і картоплю, промиваємо та нарізаємо соломкою (крупно моркву можна натерти на тертці). Цибулю також очищаємо і намагаємося нарізати якомога дрібніше.

2. Розрізаємо і чистимо перець. Гострим ножем спочатку нарізаємо соломкою, а потім невеликими шматочками.

3. Шаткуємо капусту, тільки не дуже дрібно, інакше вона швидко розвариться.

4. Пару томатів нарізаємо кубиками (попередньо знімаємо шкірку), решта – натираємо на тертці.

5. Коли вода закипить, висипаємо в неї картоплю, солимо. Зменшуємо вогонь і накриваємо каструлю кришкою. Залишаємо на 10 хвилин.

6. У розігріту сковороду з олією додаємо цибулю, підсмажити до м’якості 4 хвилини, висипаємо моркву. Підсмажити разом з цибулею ще 5 хвилин.

7. Відправляємо перець на сковороду. Його слід тільки злегка розм’якшити. Для цього тримаємо його 1-2 хвилини, постійно перемішуємо.

8. Додаємо до овочів подрібнені на тертці помідори. Збільшуємо вогонь і перемішуємо заготовку до загустіння.

9. У каструлю до картоплі висипаємо нашатковану капусту. Доводимо до кипіння і накриваємо кришкою, залишаємо на 5-6 хвилин.

10. Піджарка готова. Відправляємо її в каструлю, перемішуємо. Слідом додаємо порізані помідори. Тримаємо на слабкому вогні не більше п’яти хвилин. Дрібно нарізаємо часник і додаємо в борщ разом з лавровим листом. Варимо ще 2 хвилини і вимикаємо.

11. Нарізаємо зелень і посипаємо готову страву. Через 10-15 хвилин подаємо до столу зі сметаною і хлібом.

Приємного апетиту!