Хачапурі – це традиційне частування грузинської кухні, яке можна подавати самостійно або як доповнення до гарячих обіднім страв. Апетитний продукт можна приготувати різними способами. Кращі варіанти ми зібрали для вас у перевіреної кулінарної збірці з десяти рецептів приготування з покроковими фотографіями.
Класичне хачапурі по-аджарськи
Класичне хачапурі по-аджарськи – це яскраве і неймовірно смачна страва традиційної грузинської кухні. Приготувати таке частування в домашніх умовах зможе кожен. Використовуйте для цього перевірений покроковий рецепт з нашої кулінарної збірки.
Інгредієнти на
4 порц.
- Борошно 400 гр.
- Молоко коров’яче 130 мл
- Вода 130 мл
- Сухі дріжджі 7 гр.
- Сіль 1 ч. л.
- Цукор-пісок 2 ч. л.
- Масло рослинне 2 ст. л.
- Яйце куряче 1 шт.
- Для начинки:
- Сир Сулугуні 250 гр.
- Сир Адигейський 250 гр.
- Масло вершкове 100 гр.
- Яйце куряче 4 шт.
Процес приготування:
- Хачапурі по-класичним рецептом готуються дуже просто. У глибокій мисці з’єднуємо молоко з водою, нагріваємо і вимішуємо тут дріжджі з цукром. Залишаємо на 10 хвилин.
- Вливаємо сюди олію, додаємо сіль і куряче яйце. Перемішуємо.
- Просіваємо борошно сюди. Починаємо вимішувати.
- Замішуємо однорідне тісто і залишаємо його в теплі на 30 хвилин.
- Приготуємо начинку. Натираємо на тертці два види сиру і кладемо в глибоку миску.
- Доповнюємо сир розтопленим вершковим маслом. Солимо (при необхідності). Ретельно вимішуємо.
- готове тісто Ділимо на чотири рівні частини. Розкачуємо їх в тонкі овали.
- По краях овалів кладемо трохи сирної маси.
- Закриваємо краями тіста начинку і акуратно згортаємо до центру.
- Формуємо акуратні човники. Наповнюємо їх сирною масою.
- Перекладаємо заготовки на деко з пергаментом. Випікаємо близько 15-25 хвилин при температурі 200 градусів.
- У кожну човник акуратно розбиваємо куряче яйце. Випікаємо ще 2-4 хвилини.
- Класичні хачапурі по-аджарськи готові. Подавайте до столу і пригощайтеся!
Хачапурі по-імеретинськи
Хачапурі по-імеретинськи відрізняється ніжним смаком і апетитним виглядом. Таке частування нікого не залишить байдужим, а приготувати його в домашніх умовах зовсім не складно. Для виконання кулінарної ідеї скористайтеся перевіреним покроковим рецептом з нашої збірки.
Час готування – 1 годину
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 6
Склад:
- Борошно – 600-700 гр.
- Кефір – 500 мл
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 1 ч. л.
- Сода – 2/3 ч. ложки
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Для начинки:
- Сир сулугуні – 800 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Масло вершкове – 60 гр. + для змащування.
Процес приготування:
Крок 1. Вливаємо кефір в глибоку миску. Додаємо до нього соду і розмішуємо.
Крок 2. Додаємо сюди сіль, цукор і рослинне масло. Перемішуємо.
Крок 3. Просіваємо борошно сюди і починаємо вимішувати.
Крок 4. Замішуємо тісто і формуємо з нього акуратний еластичний ком.
Крок 5. Для начинки з’єднуємо тертий сир, курячі яйця і розм’якшене вершкове масло.
Крок 6. Ретельно вимішуємо заготовку до однорідності.
Крок 7. Ділимо тісто на 6-8 рівних частин. Кожну розкачуємо в тонкий коло. У центр кладемо трохи начинки.
Крок 8. Закриваємо начинку тістом. Добре з’єднуємо по краях.
Крок 9. Акуратно розгортаємо заготівлю і формуємо плоску корж з начинкою.
Крок 10. В розпечену сковороду кладемо корж. Смажимо її до рум’янцю з обох сторін.
Крок 11. Кожну заготовку обмазуємо вершковим маслом і складаємо один на одного.
Крок 12. Хачапурі по-імеретинськи готові. Пригощайтеся!
Хачапурі по-мегрельські
Хачапурі по-мегрельські – неймовірно смачне і апетитне частування, перед якою важко встояти. Готовий продукт яскраво різноманітить ваш домашній або святковий стіл. Для приготування беріть на замітку перевірений кулінарний рецепт з покроковими фотографіями.
Час готування – 1 година 30 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Борошно – 350 гр.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Молоко – 100 мл
- Вода – 100 мл
- Цукор – 0,5 ч. л.
- Дріжджі сухі/живі – 10 гр./25 гр.
- Яйце – 1 шт.
Для начинки:
- Сир сулугуні – 150 гр.
- імеретинський Сир – 250 гр.
- Жовток яєчний – для обмазування.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти.
Крок 2. У глибокій мисці з’єднуємо тепле молоко і теплу воду.
Крок 3. Додаємо сюди цукор і сухі дріжджі, перемішуємо.
Крок 4. Гарненько вимішуємо до розчинення дріжджів.
Крок 5. Окремо з’єднуємо просіяне борошно і сіль. Перемішуємо.
Крок 6. Куряче яйце розбиваємо в дріжджову суміш, вимішуємо.
Крок 7. Сюди ж просіваємо борошно. Замішуємо еластичне тісто і залишаємо на 1 годину в теплому місці.
Крок 8. Готове тісто розминаємо руками і ділимо на дві рівні частини.
Крок 9. Кожну частину розгортаємо в тонкий круглий пласт.
Крок 10. Натираємо на крупній тертці 250 грам імеретинського сиру і 50 грам сулугуні і з’єднуємо їх.
Крок 11. На кожен пласт викладаємо начинку з сиру. Защипуємо по краях.
Крок 12. Формуємо акуратні коржі з начинкою.
Крок 13. По центру кожної коржі робимо невеликий отвір.
Крок 14. Перекладаємо заготовки на деко з пергаментом. Обмазуємо збитим яєчним жовтком.
Крок 15. Посипаємо поверхню заготовок невеликою кількістю залишився сиру сулугуні. Випікаємо 8 хвилин при температурі 200 градусів, потім випікаємо ще пару хвилин при температурі 210 градусів.
Крок 16. Хачапурі по-мегрельські готові. Подавайте до столу і пригощайтеся!
Хачапурі з сиром на сковороді
Хачапурі з сиром на сковороді – це швидкий і простий варіант приготування апетитного грузинського частування. Готові хачапурі можна подавати як додаток до ситним гарячих страв: м’яса або супів. Для виконання ідеї беріть на замітку перевірений рецепт з покроковими фото.
Час приготування – 30 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 2
Склад:
- Борошно – 130 гр.
- Молоко – 200 мл
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 0,5 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Розпушувач – 0,5 ч. л.
- Сир сулугуні – 250 гр.
- Масло вершкове – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. З’єднуємо куряче яйце, сіль, цукор, молоко, розпушувач і просіяне борошно. Вимішуємо до однорідності.
Крок 2. Додаємо в тісто тертий сулугуні. Перемішуємо.
Крок 3. Розігріваємо сковороду і обмазуємо її вершковим маслом. Вливаємо сюди тісто.
Крок 4. Закриваємо кришкою і готуємо на невеликому вогні близько 7-8 хвилин.
Крок 5. Перевертаємо млинець на іншу сторону. Смажимо ще 2-3 хвилини до рум’янцю.
Крок 6. Дістаємо коржик з сковороди і обмазуємо її шматочком вершкового масла.
Крок 7. Хачапурі з сиром на сковороді готові. Подавайте до столу і швидше пробуйте!
Ледачі хачапурі з сиром в духовці
Ледачі хачапурі з сиром в духовці відмінно прикрасять ваше домашнє меню, а також порадують простим кулінарним процесом. Для нескладного приготування використовуйте перевірений рецепт з покроковими фотографіями. Порадуйте себе і близьких апетитним частуванням грузинської кухні!
Час приготування – 45 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Борошно – 7 ст. л.
- Сир/бринза – 200 гр.
- Сир – 200 гр.
- Яйце – 4 шт.
- Сметана – 150 гр.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Зелень – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо потрібну кількість сиру і ретельно розминаємо його виделкою.
Крок 2. У сир розбиваємо курячі яйця.
Крок 3. Натираємо на крупній тертці сир і також відправляємо його до сиру.
Крок 4. Додаємо подрібнену зелень і сметану.
Крок 5. Всипаємо просіяне борошно і трохи солі. Вимішуємо заготовку до однорідності.
Крок 6. Обмазуємо форму для випічки вершковим маслом. Викладаємо сюди тісто і випікаємо близько 20-25 хвилин при температурі 200 градусів.
Крок 7. Ледачі хачапурі з сиром в духовці готові. Подавайте до столу і швидше пробуйте!
Грузинські хачапурі «Човник з яйцем»
Грузинські хачапурі «Човник з яйцем» – це дуже апетитне і смачна страва традиційної грузинської кухні. Приготувати таке частування в домашніх умовах зможе будь-хто. Використовуйте для цього перевірений покроковий рецепт з нашої кулінарної збірки.
Час готування – 1 година 30 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Борошно – 350 гр.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Вода – 200 мл
- Дріжджі сухі свіжі – 5 гр./15 гр.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Цукор – 0,5 ч. л.
- Яйце – 3 шт.
- Сир сулугуні – 400 гр.
- Масло вершкове – 20 гр.
Процес приготування:
Крок 1. У теплій воді розчиняємо сухі дріжджі, сіль і цукор. Вимішуємо і залишаємо на 5-10 хвилин.
Крок 2. Просіваємо в цю масу борошно. Додаємо рослинне масло і вимішуємо.
Крок 3. Починаємо вимішувати заготівлю руками.
Крок 4. Формуємо акуратний щільний ком. Прикриваємо його плівкою і прибираємо в тепле місце на 45-50 хвилин.
Крок 5. Готове тісто ділимо на дві частини.
Крок 6. Для начинки натираємо на крупній тертці сир, перемішуємо його з одним яєчним білком, 50 мл води або молока і 1 ст. л. борошна.
Крок 7. Розкачуємо тісто в акуратні овальні коржики. По краях кладемо трохи начинки. Закручуємо її в тісто і формуємо акуратні човники.
Крок 8. Заготовки викладаємо на деко з пергаментом.
Крок 9. Всередину човників кладемо начинку. Бортики обмазуємо збитим жовтком.
Крок 10. Випікаємо при температурі 180 градусів близько 10-15 хвилин.
Крок 11. У готових човниках робимо невелике поглиблення по центру. Розбиваємо сюди по курячому яйцю. Також кладемо шматочки вершкового масла.
Крок 12. Грузинські хачапурі «Човник з яйцем» готові. Пригощайтеся!
Хачапурі з сиром і сиром
Хачапурі з сиром і сиром відрізняється яскравим смаком і апетитним виглядом. Таке частування нікого не залишить байдужим, а приготувати його в домашніх умовах зовсім не складно. Для виконання скористайтеся перевіреним покроковим рецептом з нашої кулінарної збірки.
Час приготування – 40 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 5
Склад:
- Борошно – 80 гр.
- Сир твердий – 150 гр.
- Сир – 500 гр.
- Кріп – 1 пучок.
- Сіль – 1 щіпка.
- Яйце – 5 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Викладаємо в миску сир. З’єднуємо його з яйцями і сіллю. Гарненько вимішуємо виделкою.
Крок 2. Сюди ж додаємо подрібнену зелень, тертий сир і борошно. Знову перемішуємо.
Крок 3. Заготовлене тісто ділимо на п’ять рівних частин.
Крок 4. Розігріваємо сковороду. Викладаємо сюди одну частину тіста і розподіляємо її по діаметру сковороди.
Крок 5. Обсмажуємо до рум’янцю з обох сторін.
Крок 6. Таким чином обсмажуємо всі частини тесту.
Крок 7. Хачапурі з сиром і сиром готові. Подавайте до столу і пригощайтеся!
Хачапурі з листкового тіста в духовці
Хачапурі з листкового тіста в духовці – це простий і смачний варіант приготування страви грузинської кухні. Рекомендуємо скористатися перевіреним покроковим рецептом, щоб ваш кулінарний процес пройшов швидко і комфортно. Порадуйте себе і своїх близьких!
Час приготування – 45 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 4
Склад:
- Тісто листкове – 1 пачка.
- Сир твердий – 300 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Кріп – 1 пучок.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні продукти зі списку.
Крок 2. Деко обмазуємо рослинним маслом.
Крок 3. Розморожуємо листкове тісто, ділимо його на дві частини, розкачуємо і викладаємо на деко.
Крок 4. Твердий сир натираємо на дрібній тертці.
Крок 5. На половину кожного шматка тіста кладемо сир. Посипаємо подрібненим кропом. Закриваємо начинку другою половиною тіста, щільно з’єднуємо по краях.
Крок 6. Поверхня заготовок обмазуємо збитим яйцем. Випікаємо 30 хвилин при температурі 200 градусів.
Крок 7. Хачапурі з листкового тіста в духовці готові. Подавайте до столу і пробуйте!
Хачапурі на кефірі на сковороді
Хачапурі на кефірі, на сковороді порадує ніжним смаком і швидким кулінарним процесом. Таке частування нікого не залишить байдужим, а приготувати його в домашніх умовах зможе кожен. Для цього скористайтеся перевіреним покроковим рецептом з нашої збірки.
Час приготування – 45 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 5
Інгредієнти:
- Борошно – 2 склянки
- Кефір – 120 мл
- Сметана – 120 гр.
- Масло вершкове – 80 гр.
- Цукор – 1 ч. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Сода – 0,5 ч. л.
Для начинки:
- Сир 5% – 200 гр.
- Сир твердий – 200 гр.
- Сметана – 3 ст. л.
- Кріп – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. У глибокій мисці з’єднуємо кефір, сметану, розтоплене і остигле масло, сіль і цукор. Гарненько перемішуємо.
Крок 2. Просіваємо в суміш борошно з содою.
Крок 3. Замішуємо еластичне тісто і даємо йому відпочити близько 15-20 хвилин.
Крок 4. Сир для начинки гарненько перетираємо через сито.
Крок 5. До сиру додаємо тертий на крупній тертці сир і сметану.
Крок 6. Доповнюємо продукти подрібненим кропом, сіллю і перцем.
Крок 7. Вимішуємо масу для начинки.
Крок 8. Підготовлене тісто ділимо на чотири частини.
Крок 9. Кожну частину розгортаємо в тонкий пласт.
Крок 10. У центр кожного пласта кладемо трохи начинки.
Крок 11. Закриваємо начинку краями тіста.
Крок 12. Акуратно розгортаємо кожну заготовку в коржик.
Крок 13. Розігріваємо сковороду і смажимо на неї коржики під кришкою до яскравого рум’янцю з кожної сторони.
Крок 14. Хачапурі на кефірі на сковороді готові. Подавайте до столу, обмазавши вершковим маслом.
Хачапурі з дріжджового тіста в духовці
Хачапурі з дріжджового тіста в духовці – це апетитне частування для вашого домашнього столу. Така випічка нікого не залишить байдужим, порадує вас своїм насиченим смаком і поживними властивостями. Для приготування беріть на замітку перевірений покроковий рецепт.
Час готування – 1 година 40 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Борошно – 0,5 кг
- Дріжджі швидкодіючі – 0,5 пачки.
- Молоко – 300 мл
- Сіль – 1 щіпка.
- Цукор – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 2 ст. л. + 30 гр.
- Сир твердий – 500 гр.
- Яйце – 7 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Просіваємо борошно в глибоку миску.
Крок 2. Додаємо в борошно, сухі дріжджі.
Крок 3. Сюди ж додаємо сіль і цукор.
Крок 4. Вливаємо розтоплене вершкове масло – одну столову ложку.
Крок 5. Далі вливаємо тепле молоко.
Крок 6. Починаємо перемішувати.
Крок 7. Вимішуємо масу до однорідності.
Крок 8. Перекладаємо заготовку на робочу поверхню. Вимішуємо руками близько 7-10 хвилин.
Крок 9. Закриваємо тісто харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці на 1 годину.
Крок 10. Підготуємо продукти для начинки.
Крок 11. Для начинки натираємо на крупній тертці сир, вимішуємо його з ложкою розтопленого вершкового масла і курячим яйцем. При необхідності, солимо.
Крок 12. Через годину тісто підійде і буде повністю готове.
Крок 13. Розминаємо тісто руками і ділимо його на шість рівних частин.
Крок 14. Розкачуємо кожну частину в тонкий овал. Акуратно скручуємо по краях і формуємо човники.
Крок 15. Кладемо заготовки на деко з пергаментом. Наповнюємо їх начинкою. Випікаємо близько 30 хвилин при температурі 180 градусів. У кожну човник розбиваємо по яйцю і випікаємо ще хвилину.
Крок 16. Хачапурі з дріжджового тіста в духовці готові. Подавайте до столу, доповнивши шматочками вершкового масла!