З ватрушки з сиром – смачна випічка, яку можна подати як до вечірнього чаювання, так і в якості десерту до святкового столу. Разом з сиром нерідко використовують фрукти і ягоди, що робить ватрушку не тільки апетитною, але ще й корисною.
Ватрушка з дріжджового тіста з сиром в духовці
Класичним вважається рецепт ароматних дріжджових булочок з м’якою сирною начинкою. У сир за бажанням можна додавати різні топінги: цукати, родзинки або інші сухофрукти.
Інгредієнти на
7 порц.
- Для тіста:
- Молоко коров’яче 1 склянка
- Свіжі дріжджі 40 гр.
- Цукор-пісок ½ склянки
- Сіль 1 щіпка
- Яйце куряче 2 шт.
- Масло вершкове 100 гр.
- Борошно пшеничне 4 склянки
- Для начинки:
- Сир 500 гр.
- Цукор-пісок ½ склянки
- Яйце куряче 1 шт.
- Сметана 2 ст. л.
- Ванільний цукор за смаком
- Цукати 100 гр.
- 1 шт. Жовток (для змащування)
- Молоко коров’яче 1 ст. л. (для змащування)
Процес приготування:
- Як спекти ватрушку з сиром з дріжджового тіста в духовці? З інгредієнтів для тіста приготувати дріжджову опару і дати їй постояти півгодини, щоб піднялася.
- Сир перетирається через сито або збивається в блендері. Його змішують з яйцем, а також зі звичайним і ванільним цукром, додають сметану.
- Сухофрукти обдають окропом, цукати перебираються. Сирна маса з’єднується з топінгом.
- Тісто обминають, формують ковбаску, яку ріжуть на шматочки, і з кожного роблять коржик з поглибленням для начинки, в яке кладуть приблизно по столовій ложці сирної начинки.
- Ватрушки викладають на деко, залишають на 20 хвилин, щоб тісто збільшилося в розмірах, а потім змащують сумішшю жовтка з молоком, щоб зверху при випіканні утворилася красива корочка.
- Випічку тримають в духовій шафі протягом 25 хвилин при нагріванні до 180 градусах. Перед подачею здобі потрібно дати трохи охолонути, а потім подавати до гарячих або прохолодних напоїв.
Ватрушка з листкового дріжджового тіста з сиром в духовці
Ватрушка з сирною начинкою – легка випічка, а з дріжджовим листковим тестом виходить оригінальний продукт, який сподобається і домашнім на сімейному чаюванні, і раптово прийшли гостям: для них таке частування можна приготувати дуже швидко.
Час приготування: 1 година 20 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Листкове дріжджове тісто – 500 гр.
- Сир – 200 гр.
- Цукор-пісок – за смаком.
- Ізюм – за смаком.
- Яйце – 2 шт.
Процес приготування:
1. Якщо тісто було заморожено, йому потрібно дати відтанути, а потім покласти його при кімнатній температурі на 20 хвилин, щоб воно трохи піднялося.
2. Родзинки замочити в окропі на 5 хвилин, а потім злегка обсушити.
3. В окремій ємності змішати сир з цукром і родзинками, вбити в начинку яйце і все добре змішати. Яйце допомагає начинці не розтектися під час випікання.
4. Пласт тіста розкачати не потрібно, а лише розрізати його на рівні не надто великі квадрати.
5. У середину кожного квадрата викладається начинка, а кути тіста закладають до центру і защипують, щоб ватрушки в духовці не розкрилися. Залишити заготовки на 15 хвилин на столі, щоб піднялися, а потім ватрушки змащують збитим яйцем.
6. Випікають здобу спочатку близько 10 хвилин при високій температурі 220 градусів, а після знижують температуру в духовці до 180 градусів і готують ще не більше 15 хвилин. Подають десерт злегка охолодженим. Насолоджуйтесь!
Дріжджова ватрушка з сиром і малиною у духовці
Сирно-малинова начинка у здобної ватрушке – ідеальний рецепт для літнього чаювання: ягоди надають десерту кислинку і більш насичений смак і аромат. Готується така випічка досить швидко і не вимагає особливих навичок в кулінарії.
Час готування: 1 година 10 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Склад:
Для тіста:
- Яйце – 2 шт.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Борошно пшеничне – 250 гр.
- Розпушувач – 2 ч. л.
- Сіль – 1 щіпка.
Для начинки:
- Сир – 600 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Цукор ванільний – 2 ч. л.
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
- Малина – 300 гр.
Процес приготування:
1. Трохи розм’якшене при кімнатній температурі масло збивається з цукром і однієї дрібкою солі, поки маса не стане пишною. Поступово вбивають яйця і продовжують збивати масу.
2. Борошно змішати з розпушувачем і поступово з’єднати з масляною сумішшю.
3. Форму для випікання вистилають пергаментом, який трохи змащують вершковим маслом і присипають борошном.
4. Малину акуратно посипають крохмалем і обережно розподіляють його по поверхні ягід.
5. Яйця збивають з двома видами цукру – звичайним і ванільним, додають сир і добре збивають масу за допомогою блендера.
6. У підготовлену форму акуратно викладають тісто, розрівнюють його і формують бортики. В середину розподіляють начинку із сиру, а після того, як її разравняют, кладуть ягоди малини рівномірно по всій сирній масі.
7. Ватрушку ставлять в духову шафу, який розігріли до 180 градусів, і тримають до готовності приблизно 45-55 хвилин. Перед подачею випічку краще повністю остудити, щоб начинка при розрізуванні на порції не розтікалася.
Пишна ватрушка з сиром і повидлом в духовці
Замість свіжих ягід для повноти смаку в ватрушках з сиром нерідко використовують повидло. Воно надає випічці цікавий смак і не потребує підвищеної кількості цукру.
Процес приготування:
Час готування: 1 година 10 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Тісто дріжджове – 500 гр.
- Сир – 250 гр.
- Сметана – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Цукор ванільний – 10 гр.
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Масло вершкове розтоплене – 1 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Вода – 1 ст. л.
- Повидло ягідне або яблучне – за смаком.
Процес приготування:
1. Здобне тісто розділяють на 12 шматочків, з кожного зліпити кульки, які поміщають на деко з пергаментом.
2. Зверху кульки тіста накриваються харчовою плівкою і піднімаються протягом години.
3. У підходящою за обсягом – краще глибокої — посуді змішати сир з маслом і сметаною, добре збити блендером або міксером, потім додати в сирну масу обидва види цукру і трохи борошна.
4. Кожен кульку тесту перетворити на невеликий коржик з поглибленням посередині, куди викласти начинку з сиру. Тісто по периметру, не чіпаючи начинку, змастити яйцем, яке попередньо збивають з невеликою кількістю чистої води.
5. Ватрушки поставити в духову шафу для випікання протягом 20 хвилин, заздалегідь нагріваючи його до 175 градусів.
6. Дістати випічку, дати їй охолонути і покласти в середину кожної ватрушки трохи повидла. Приємного апетиту!
Ватрушка з дріжджового тіста з сиром і чорницею
Ватрушку з сиром можна доповнювати свіжими ягодами чорниці: здоба стає не тільки смачніше, але й значно корисніше. Щоб начинка була більш ніжною і соковитою, слід вибирати більш жирний сир і добре його перетирати через сито або збивати блендером.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Склад:
Для тіста:
- Маргарин – 100 гр.
- Молоко – 200 мл
- Яйце – 1 шт.
- Сир – 250 гр.
- Цукор-пісок – 5 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Дріжджі свіжі – 30 гр.
- Борошно пшеничне – 4,5 ст.
Для начинки:
- Чорниця – 2 склянки
- Сир – 250 гр.
- Сметана – 2 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Масло – ½ ч. л.
Для змазування:
- Жовток – 1 шт.
- Сметана – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. В окремій мисці змішати цукор з розм’якшеним маргарином, дрібкою солі і яйцем. Після того, як вийде однорідна маса, додати в неї сир і добре збити.
2. Молоко трохи нагріти і розвести в ньому свіжі дріжджі. Влити молоко, щоб змішати з масою з сиром і перемішати.
3. Поступово, невеликими порціями всипають борошно і вимішують гладке, еластичне тісто. Залишити його на деякий час в приміщенні без протягів, щоб його обсяг виріс в два рази. На це може піти близько години.
4. Тесто розділяється на дві половини. Одну розкачують до товщини 0,8 см і вирізати формочкою гуртки. Їх викладають на підготовлений для випікання деко з пергаментом і залишають, щоб трохи піднялися.
5. Для ягідно-сирної начинки сир змішують з яйцем, сметаною, цукром і ваніліном, акуратно додають ягоди чорниці, намагаючись їх не розчавити.
6. У кожної заготівлі з тіста у центрі роблять поглиблення, розподіляють за нього начинку і залишають ще на 5 хвилин. Після цього краї тіста, де не потрапила начинка, змащують сумішшю жовтка, цукру і сметани, щоб при випіканні вийшла красива рум’яна кірочка.
7. Ватрушки випікають в духовій шафі, розігрітій до 170 градусів, протягом півгодини або до того моменту, поки вони не стануть золотистими.
Повітряна ватрушка з сиром та родзинками в духовці
Здобні ватрушки з сиром і родзинками – відмінне ласощі для дітей та любителів солодкого, особливо у випадку, коли хочеться порадувати близьких смачною випічкою з максимальною користю. Родзинки краще брати без кісточок, а сир – пожирніше, щоб ватрушки були ще смачніше.
Час приготування: 2 години 5 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 8.
Склад:
Для тіста:
- Яйце – 2 шт.
- Молоко – 1 склянка
- Цукор-пісок – 8 ст. л.
- Маргарин – 100 гр.
- Дріжджі сухі – 3 ч. л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Ванілін – 1 пакетик.
- Борошно пшеничне – 6 ст.
Для начинки:
- Сир – 500 гр.
- Родзинки – 150 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Цукор ванільний – 10 гр.
Процес приготування:
1. Молоко нагрівають, розчиняють у ньому дріжджі і змішують з цукром і 1 ст. борошна. Опару накривають плівкою і залишають в теплому місці на годину, щоб почався процес бродіння.
2. Маргарин розтерти з обома видами цукру і дрібкою солі, акуратно з’єднують з опарою, вимішують і поступово додають решту борошна, щоб вийшло щільне, але повітряне тісто. Йому дають піднятися, потім обминають і формують заготовки для булочок.
3. Сир розтирають із звичайним цукром і ваніліном, додають родзинки, який попередньо обдають окропом, і вбивають яйце. Масу змішують і пробують на солодкість. Якщо потрібно, підсолоджують. Якщо родзинки досить солодкий – додати ще цукру не буде потрібно.
4. У кожну заготовку з тіста у середину кладуть начинку із сиру, защипують тісто по краях або формують напівзакриті ватрушки. Їх поміщають на деко з пергаментом.
5. В попередньо розігрітій духовій шафі випікають здобу протягом 20 хвилин. Температура нагріву при цьому повинна становити 220 градусів.
Як спекти повітряну дріжджову ватрушку з сиром та ягодами?
Сирні ватрушки з ягодами можуть стати улюбленим ласощами сім’ї: вони пишні, ароматні і надзвичайно смачні, їх можна готувати всією сім’єю і додавати в начинку будь-які ягоди, які подобаються домашнім. Регулювати кислоту начинки можна в залежності від виду використовуваних ягід, додаючи або прибираючи кількість цукру.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Тісто дріжджове – 440 гр.
- сезонні Ягоди – 300 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Жовток – 2 шт.
- Цукор коричневий – 4 ст. л.+ для посипання – за смаком.
- цукрова Пудра – за смаком.
Процес приготування:
1. Тесту дати розморозитися в теплому приміщенні, духовку включити на 180 градусів.
2. Сир розтерти з цукром, яйцем, жовтками, додатково можна збити сирну масу блендером, щоб вийшла однорідна паста.
3. Тісто розділити на 12 частин і скачати з них кульки, кожен розплющити, в центрі зробити поглиблення.
4. У кожне поглиблення викласти начинку з сиру, зверху розкласти ягоди і посипати коричневим цукром як начинку, так і тісто.
5. Заготовки випікати на деко з пергаментом протягом 25 хвилин при середньому нагріві духовки. Подавати можна теплими або повністю теплими, прикрасивши цукровою пудрою.