Элеш – 4 рецепту по-татарськи з куркою та картоплею з покроковими фото

Элеш – це традиційне блюдо татарської кухні, яка користується величезною популярністю по всьому світу, але нехай вас це не дивує, бо як нічого подібного ви не знайдете ніде! Элеш являють собою невеликі круглі пиріжки з м’якого рум’яного тіста і з ситної, неймовірно ароматною начинкою, що складається з кубиків соковитого курячого м’яса і картоплі. Також деякі кулінари додають дрібно подрібнений ріпчаста цибуля і спеції.

Элеш з куркою та картоплею по-татарськи

Элеш з куркою та картоплею по-татарськи – це невеликі круглі пиріжки, які підкорять вас своїм тонким і рум’яним тестом, а також ситної і неймовірно соковитою начинкою. І якщо ви не знаєте, як урізноманітнити щоденне меню, то цей рецепт для вас!

Інгредієнти на
8 порц.

  • Для тіста:
  • Сметана 4 ст. л.
  • Молоко коров’яче 6 ст. л.
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Борошно 450 гр.
  • Сіль 1 ч.л.
  • Розпушувач 1 ч. л.
  • Масло вершкове 50 гр.
  • Для начинки:
  • Куряче філе 300 гр.
  • Картопля 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Сіль ½ ч. л.
  • Перець чорний мелений ¼ ч. л.
  • Додатково:
  • Жовток 1 шт.

Процес приготування:

  1. Элеш по-татарськи з куркою та картоплею готується дуже просто. У чашу, зручну для вимішування наливаємо молоко і викладаємо сметану.
  2. Вбиваємо яйця і расколачиваем віночком.
  3. Всипаємо ½ частину борошна і ретельно перемішуємо.
  4. Підливаємо в масу розтоплене вершкове масло – заважаємо.
  5. Вводимо розпушувач, сіль і борошно (пару жмень борошна залишаємо для подальшої роботи з продуктом).
  6. замішуємо Руками тісто на робочій поверхні, припудреним борошном. Грудку тіста прикривають серветкою і залишаємо в спокої на 15 хвилин.
  7. Не гаючи часу, шар за шаром знімаємо лушпиння з цибулі, дрібно нарізаємо.
  8. Картоплю чистимо, обполіскуємо і нарізаємо дрібними кубиками.
  9. Аналогічно картоплі, подрібнюємо птицю.
  10. Складові начинки змішуємо в мисці з додаванням меленого перцю і солі.
  11. «Свіже» тісто розділяємо на 4 сегменти.
  12. Кожен фрагмент ділимо ще на дві частини, в співвідношенні 1/3 і 2/3.
  13. Шматочки тіста більшого розміру розгортаємо в коржик середньої товщини.
  14. У центр кладемо начинку.
  15. Краю коржі піднімаємо догори, як показано на фото.
  16. Прикриваємо начинку маленьким шматочком тесту, розкатаним в коло, скріплюємо.
  17. Напівфабрикати викладаємо на пекарську папір і промазуємо жовтком, випікаємо при температурної позначки в 170 градусів на протязі 60 хвилин.
  18. Апетитні элеши перекладаємо з дека в тарілку і злегка остуджуємо.
  19. Знімаємо пробу і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Элеш по-татарськи в духовці

Элеш по-татарськи в духовці – це неймовірно смачна випічка, яка являє собою «горщики» з бездріжджового тіста з ситним і поживним начинкою, що складається з «сірого» курячого м’яса і невеликих кубиків картоплі.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно – 600 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Сметана – 5 ст. л.
  • Масло рослинне – 5 ст. л.
  • Масло вершкове – 5 ст. л.
  • Вода – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.

Для начинки:

  • Окорочки курячі – 3 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Цибулини – 2 шт.
  • Масло вершкове – 8 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для приготування тіста в чаші з’єднуємо розтоплене і остигле масло з рослинним маслом, цукром, сіллю, водою і сметаною.

Крок 2. В окрему ємність просіваємо три четвертих борошна, змішаної з розпушувачем. По центру робимо лунку і вбиваємо два яйця, а також переливаємо суміш з масел і сметани.

Крок 3. Заміс починаємо виделкою, а після переходимо на ручний, при необхідності підсипаємо ще борошно. Однорідний грудку загортаємо в харчову плівку або пакет і прибираємо на полицю холодильної камери.

Крок 4. Птицю ретельно промиваємо і знімаємо шкірку, відокремлюємо м’ясо від кісток і насухо витираємо паперовими рушниками.

Крок 5. Ріжемо курку на кубики зі сторонами близько двох сантиметрів.

Крок 6. На трохи менші шматочки очищену картоплю нарізаємо.

Крок 7. «Звільняємо» від лушпиння цибулю і дрібно нарізаємо голівку.

Крок 8. В об’ємної ємності змішуємо картоплю, цибулю, м’ясо, а також сіль і мелений перець.

Крок 9. Охолоджену основу ділимо на 8 рівних частин, від кожної відокремлюємо шматочок, розміром з волоський горіх.

Крок 10. Великий сегмент тесту розгортаємо в коло і в центр покласти 2-3 столові ложки начинки, зверху обов’язково кладемо чайну ложку вершкового масла для додаткової соковитості.

Крок 11. Поверх масла кладемо маленький розкатаний шматочок тіста, щільно скріплюємо, змочивши пальці у воді.

Крок 12. Заготовки перекладаємо на деко, попередньо устеленный пергаментом. Верхівки рекомендується змащувати вершками або розтопленим вершковим маслом.

Крок 13. Готуємо татарську випічку протягом 50 хвилин при 190 градусах. Після закінчення теплової обробки, даємо відпочити під рушником ще 10 хвилин.

Крок 14. Элеши подаємо до столу в теплому вигляді і негайно дегустуємо.

Крок 15. Приємного апетиту!

Элеш з тестом на кефірі

Элеш з тестом на кефірі – це ситні круглі пиріжки, які прийшли до нас з Татарстану і завоювали серця мільйонів. Але нехай вас це не дивує, бо як встояти перед золотистим і злегка хрусткою тестом в поєднанні з апетитною начинкою просто неможливо!

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 12.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно – 500 гр.
  • Кефір – 250 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло вершкове – 60 гр.
  • Сода – ½ ч. л.
  • Сіль – ½ ч. л.

Для начинки:

  • Картопля – 350 гр.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Філе куряче – 250 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Додатково:

  • Яйце – 1 шт.
  • Масло вершкове – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У глибоку робочу ємність переливаємо підігрітий кефір, вбиваємо куряче яйце, також додаємо розтоплене вершкове масло, соду і сіль – заважаємо.

Крок 2. Продовжуючи вимішувати компоненти, поступово всипаємо борошно пшеничне.

Крок 3. Потім замішуємо тісто руками до тих пір, поки тісто не перестане прилипати до долонь. Формуємо кулю і прикриваємо рушником, переходимо до наступного етапу.

Крок 4. Картопля очищаємо від шкірки, обполіскуємо і нарізаємо дрібними кубиками – для збереження кольору залишаємо овоч у холодній воді.

Крок 5. Очищену цибулю подрібнюємо максимально дрібно.

Крок 6. Аналогічно овочів, подрібнюємо ніжне куряче м’ясо.

Крок 7. Кубики картоплі, цибулі та куряче філе посипаємо чорним перцем і сіллю – перемішуємо для рівномірного розподілу.

Крок 8. Тісто розділяємо на 12 шматочків, прикривають плівкою.

Крок 9. Кожну заготовку розгортаємо в круглу корж, кладемо начинку і защипуємо краю по колу, залишаючи в центрі отвір для виходу пари.

Крок 10. Велике деко вистилаємо пекарської папером, кладемо напівфабрикати і в отвір кожного покласти по шматочку вершкового масла. Змащуємо збитим яйцем.

Крок 11. Випікаємо татарська страва 30-35 хвилин (180 градусів). Готуйте і отримуйте задоволення!

Элеш на сметані з куркою

Элеш на сметані з куркою – це апетитні пиріжки, які зведуть вас з розуму при першій же дегустації! Элеши поєднують в собі баланс між ніжним і тане в роті тестом, а також соковитою начинкою, яка в процесі запікання готується у власному бульйоні – це неймовірно смачно!

Час готування – 1 ч. 40 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Борошно – 250 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло вершкове – 3 ст. л. + 4 ч. л.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Вода – 2 ст. л.
  • Сіль – ½ ч. л. + за смаком.
  • Цукор-пісок – ½ ч. л.
  • М’якоть куряча – 300 гр.
  • Картопля – 200 гр.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо все необхідне для тіста, розтоплюємо вершкове масло (3 столових ложки) і прогріваємо духовку до позначки в 190 градусів.

Крок 2. В об’ємній посуді об’єднуємо два види масла, сметану, цукор, воду і сіль. Окремо просіваємо борошно і з’єднуємо дві суміші – замішуємо тісто і загорнути його в плівку.

Крок 3. І поки тісто відпочиває, готуємо начинку: промиваємо курку (при необхідності знімаємо шкірку), чистимо і обполіскуємо картоплю з цибулею.

Крок 4. Птицю нарізаємо скибочками близько двох сантиметрів, картоплю і цибулю трохи дрібніше – змішуємо, приправте чорним перцем і сіллю.

Крок 5. Поділяємо основу на 4 сегменти, кожен з яких додатково ділимо на більшу і меншу частини.

Крок 6. Кулька більшого розміру розгортаємо в коржик, в середину кладемо кілька столових ложок начинки і чайну ложку вершкового масла.

Крок 7. Невеликі сегменти тесту також розгортаємо і ставимо зверху начинки, красиво скріплюємо напівфабрикатів.

Крок 8. Перекладаємо заготовки на деко з пергаментом і випікаємо протягом 50 хвилин. Верхівку за бажанням додатково присмачую маслом. Приємного апетиту!