Яскрава за смаком ромова баба – популярний кондитерський виріб слов’янського походження. Традиційно частування готують з цукрового просоченням і помадкою. Але є й інші варіанти виконання. Пропонуємо ознайомитися з цікавою кулінарної підбіркою з 7-і покрокових рецептів.
Класичний рецепт ромової баби по ГОСТу СРСР
Смачна ромова баба виходить за радянським Гостом. Приготувати таке частування нескладно в домашніх умовах. Для цього скористайтеся перевіреним роками покроковим рецептом.
Інгредієнти на
12 шт.
- Борошно 550 гр.
- Молоко коров’яче 200 мл
- Цукор-пісок 150 гр.
- Яйце куряче 2 шт.
- Масло вершкове 100 гр.
- Сухі дріжджі 10 гр.
- Ром 100 мл
- Родзинки-150 гр.
- Для просочення:
- Вода 300 мл
- Цукор-пісок 250 гр.
- Ром 50 мл
- Для помадки:
- Цукор-пісок 500 гр.
- Вода 200 мл
- Сік лимонний 1 ч. л.
Процес приготування:
- Як приготувати класичну ромову бабу за Гостом СРСР в домашніх умовах? Родзинки вимочуємо в ромі, поки підходить опара.
- Підігріваємо молоко і розчиняємо в ньому чайну ложку цукру.
- Сюди ж опускаємо дріжджі.
- Додаємо 100 грам борошна, розмішуємо, прикриваємо рушником і ставимо в тепле місце.
- Через 30 хвилин опара буде готова.
- В окремому посуді розтираємо масло з цукром.
- Курячі яйця відправляємо в готову опару.
- Розмішуємо до однорідності.
- Тепер перекладаємо в масу масло з цукром.
- Знову вимішуємо.
- З родзинок зливаємо ром. Сам сухофрукт кладемо в тісто.
- Перемішуємо, щоб родзинки рівномірно розподілився.
- Всипаємо борошно. Замішуємо тісто і залишаємо в теплому разом.
- За півгодини тісто значно збільшиться в розмірі.
- Формочки обмазуємо маслом і кладемо в них тісто. Знову даємо продукту постояти і піднятися.
- Випікаємо 25 хвилин при температурі 180 градусів, після чого залишаємо заготовки на 12 годин, щоб вони подсушились. Можна і залишити на добу.
- Приготуємо просочення. У сотейнику з’єднуємо воду з цукром.
- Ставимо на плиту, кип’ятимо і в кінці вливаємо ром.
- Далі готуємо помадку. Цукор з водою ставимо на плиту.
- Варимо вміст до розчинення цукру, після готуємо на помірному вогні близько 35 хвилин.
- Маса повинна відповідати пробі «м’який кульку». В кінці додаємо лимонний сік. Знову кип’ятимо, прибираємо з вогню й даємо охолонути до 30-60 градусів.
- Збиваємо остиглий сироп з допомогою міксера.
- Внизу ромових баб, робимо невеликі проколи.
- Опускаємо продукт просочення.
- Далі кладемо його на тарілку, щоб просочення рівномірно розподілилася.
- Обмазуємо верхівку помадкою.
- Яскраве частування «ромова баба» готова, можна пробувати!
Простий і смачний рецепт ромової баби з родзинками
Ароматну ромову бабу традиційно готують з додаванням родзинок. Таке ласощі стане яскравим продуктом на вашому столі. Подавайте з чашкою чаю та іншими напоями за смаком.
Час приготування: 3 години
Час приготування: 1 год
Порцій – 1 шт.
Склад:
- Борошно – 700 гр.
- Дріжджі пресовані – 20 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Жовток яєчний – 1 шт.
- Цукор – 275 гр.
- Сіль – 2 гр.
- Ізюм – 100 гр.
- Ром – 100 мл
- Масло вершкове – 100 гр.
- Молоко – 120 мл
- Сік лимонний – 2 ст. л.
- Вода – 1 склянка
Процес приготування:
Крок 1. Спочатку готуємо опару. У теплому молоці розмішуємо дріжджі, три столові ложки цукру і один стакан борошна. Залишаємо заготовку на 30 хвилин.
Крок 2. Через деякий час опара збільшиться в розмірі і буде повністю готова.
Крок 3. Родзинки вимочуємо в 50 грамах рома близько 40 хвилин.
Крок 4. Окремо розтоплюємо вершкове масло і даємо йому охолонути.
Крок 5. Яйця розмішуємо з вершковим маслом, сіллю і залишилася борошном. Вимішуємо, а після з’єднуємо з опарою.
Крок 6. Вимішуємо тісто до однорідного кома.
Крок 7. Залишаємо його в теплому місці на 1 годину.
Крок 8. В цей час займемося просоченням і помадкою. Для просочення нагріваємо 150 грам цукру з половиною склянки води. В кінці додаємо ром, злитий з родзинок.
Крок 9. Для помадки з’єднуємо цукор, що залишився з іншою половиною склянки води.
Крок 10. Кип’ятимо і варимо до легкого загустіння.
Крок 11. В кінці вливаємо лимонний сік і залишився ром. Даємо продукту охолонути.
Крок 12. Готове тісто розмішуємо з родзинками і перекладаємо у форму для випікання.
Крок 13. Обмазуємо поверхню збитим жовтком.
Крок 14. Випікаємо частування 25 хвилин при 200 градусів. Далі даємо йому охолонути, робимо знизу невеликий прокол і обмазуємо просоченням.
Крок 15. Верхівку поливаємо помадкою. Готово!
Дуже смачна ромова баба з шоколадною глазур’ю
Яскравий десерт для вашого столу – ромова баба в шоколадній глазурі. Частування зможе кожен приготувати в домашніх умовах. Для цього скористайтеся простим покроковим рецептом.
Час готування: 4 години
Час приготування: 1 год
Порцій – 5 шт.
Склад:
- Борошно – 500-600 гр.
- Цукор – 150 гр.
- Дріжджі сухі – 1,5 ч. л.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Сіль – ¼ ч. л.
- Цукор ванільний – 1 пакетик.
- Молоко – 1 склянка
- Ізюм – 100 гр.
- Цедра лимонна – 2 ст. л.
Для шоколадної глазурі:
- Масло вершкове – 50 гр.
- Цукор – 10 ст. л.
- Молоко – 3 ст. л.
- Какао – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Спочатку готуємо опару. Для цього розмішуємо в теплому молоці дріжджі, цукор і трохи борошна. Залишаємо на час для підйому.
Крок 2. У готову опару додаємо розтоплене вершкове масло, цедру, ванільний цукор і борошно. Вимішуємо до однорідності і з’єднуємо з родзинками.
Крок 3. Залишаємо тісто в теплому місці, поки воно не підніметься.
Крок 4. Готове тісто розкладаємо по формах і випікаємо 25 хвилин при температурі 180 градусів.
Крок 5. Тепер займемося шоколадною глазур’ю. Молоко розтоплюємо з вершковим маслом. Сюди додаємо цукор і какао. Розмішуємо продукти і готуємо на слабкому вогні до загусання.
Крок 6. Поливаємо випічку шоколадною глазур’ю. За бажанням, його можна прикрасити кондитерської посипкою. Готово!
Ромова баба з коньяком в домашніх умовах
Ароматна і насичена за смаком ромова баба виходить з додаванням коньяку. Приготувати такий яскравий рецепт зможе кожен. Беріть на замітку оригінальну кулінарну ідею.
Час готування: 14 годин
Час приготування: 1 год
Порцій – 5 шт.
Склад:
- Борошно – 700 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Маргарин – 50 гр.
- Масло рослинне – 50 мл
- Яйце – 3 шт.
- Цукор – 180 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
- Дріжджі пресовані – 40 гр.
- Коньяк – 1 ст. л.
- Молоко – 1,5 ст. л.
Для сиропу:
- Вода – 6 ст. л.
- Коньяк – 2 ст. л.
- Цукор – 4 ст. л.
Для помадки:
- Цукор – 1 склянка
- Вода – 150 мл
- Розчин лимонної кислоти – ¼ ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Займемося опарою. У теплому молоці розчиняємо чайну ложку цукру, сіль і дріжджі. Розмішуємо і доповнюємо невеликою кількістю борошна. Ставимо опару в тепле місце на 40 хвилин.
Крок 2. Далі готуємо тісто. Розтоплюємо масло і маргарин. Остуджуємо суміш і з’єднуємо з рослинним маслом. Збиваємо окремо жовтки з цукром і білки. В опару додаємо жовтки, масло, коньяк, білки і борошно. Вимішуємо тісто і залишаємо на півтори години.
Крок 3. Розподіляємо готове тісто по формах і випікаємо їх близько 30-45 хвилин при температурі 220 градусів.
Крок 4. Далі продукт остуджуємо і залишаємо на 12 годин.
Крок 5. В цей час готуємо сироп і помадку. Кип’ятимо цукор з водою кілька хвилин у двох каструлях. В кінці одну заготовку доповнюємо коньяком, а іншу-лимонною кислотою. Остуджуємо.
Крок 6. Готову випічку просочуємо сиропом і обмазуємо помадкою. Готово!
Неймовірно смачний рецепт італійської ромової баби
Ідеальний рецепт ромової баби – італійський. По ньому продукт виходить неймовірно смачним і ароматним. До того ж з приготуванням справляться навіть новачки в кулінарній справі.
Час приготування: 2 години 30 хвилин
Час приготування: 1 год
Порцій – 10 шт.
Інгредієнти:
- Борошно – 1 склянка
- Яйце – 4 шт.
- Масло рослинне – 125 мл
- Молоко – 50 мл
- Дріжджі свіжі – 20 гр.
- Цукор – 30 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
- Ванілін – 1 щіпка.
- Ром – 100 мл
- Цукор коричневий – 300 гр.
- Вода – 100 мл
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо довгасті формочки для італійської ромової баби.
Крок 2. Готуємо опару з теплого молока, цукру, невеликої кількості борошна і дріжджів. Наполягаємо 30 хвилин, а після з’єднуємо продукт з яйцями, що залишилася борошном, сіллю, ваніліном і маслом. Вимішуємо до однорідності.
Крок 3. Готове тісто накриваємо рушником і ставимо його на півтори години в тепле місце.
Крок 4. Через час знову вимішуємо тісто.
Крок 5. Розподіляємо його по формах. Залишаємо на 30 хвилин для вистоювання.
Крок 6. П’ять хвилин випікаємо при температурі 200 градусів і ще 25 хвилин при 160 градусів.
Крок 7. Готовий продукт залишаємо остуджуватися. А в цей час коричневий цукор розчиняємо у воді. Кип’ятимо суміш дві хвилини, даємо їй охолонути і з’єднуємо її з ромом.
Крок 8. Акуратно витягаємо випічку з формочок і просочуємо ромової сумішшю.
Крок 9. Ароматні та ніжні ромові баби готові. Пробуйте!
Простий і смачний рецепт ромової баби без дріжджів
Швидкий спосіб приготувати смачну ромову бабу – без додавання дріжджів. З таким частуванням справляться навіть новачки. Використовуйте простий рецепт, щоб порадувати ваших близьких.
Час приготування: 1 година 30 хвилин
Час приготування: 1 год
Порцій – 1 шт.
Інгредієнти:
- Борошно – 1 склянка
- Масло вершкове – 200 гр.
- Яйце – 4 шт.
- Цукор – 180 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Розпушувач – 1 пакетик.
- Мигдаль – 50 гр.
- Горіх волоський – 50 гр.
- Курага – 100 гр.
- Ром – 80 мл
Для сиропу:
- Цукор – 2 ст. л.
- Вода – 50 мл
- Коньяк – 1 ч. л.
- Есенція ромова – 5 крапель.
Процес приготування:
Крок 1. Старанно розминаємо розм’якшене вершкове масло з цукром.
Крок 2. Доповнюємо масу яйцями, ромом і лимонною цедрою.
Крок 3. Сюди ж просіваємо борошно з розпушувачем і вимішуємо продукти до отримання однорідного тіста.
Крок 4. Вмішуємо в продукт курагу, мигдаль та волоські горіхи. Переливаємо заготовку у форму для випікання. Готуємо 1 годину при температурі 190 градусів.
Крок 5. В цей час приготуємо сироп. Кип’ятимо воду з цукром дві хвилини, після охолоджуємо суміш і вимішуємо з коньяком і ромовою есенцією.
Крок 6. Обмазуємо готову ромову бабу сиропом, прикрашаємо на свій смак і подаємо до столу!
Як приготувати ромову бабу в мультиварці?
Апетитну солодку ромову бабу можна швидко і легко приготувати в мультиварці. Яскраве ласощі нікого не залишить байдужим. Подавайте разом з чашкою гарячого чаю.
Час готування: 5 годин
Час приготування: 1 година 30 хвилин
Порцій – 2 шт.
Інгредієнти:
- Борошно – 200 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор – 120 гр.
- Сіль – ¼ ч. л.
- Ваніль – за смаком.
- Родзинки – 50 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
Для опари:
- Борошно – 200 гр.
- Вода – 140 мл
- Дріжджі – 5 гр.
Для просочення:
- Цукор – 200 гр.
- Вода – 200 мл
- Коньяк – 3 ст. л.
Для помадки:
- Цукор – 1 склянка
- Вода – 80 мл
- Сік лимонний – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Спочатку готуємо опару. Для цього розмішуємо теплу воду з дріжджами і борошном. Залишаємо в теплому місці на 3 години, попередньо накривши плівкою.
Крок 2. У готову опару вмішуємо збиті яйця з цукром і сіллю. Після сюди кладемо борошно, ваніль і шматочки вершкового масла. Вимішуємо масу і доповнюємо родзинками.
Крок 3. Підготовлене тісто ставимо в тепле місце на півтори години.
Крок 4. Розміщуємо тісто по невеликих формочках.
Крок 5. Розміщуємо їх в мультиварці.
Крок 6. Готуємо 50 хвилин в режимі для випічки.
Крок 7. Після випікання залишаємо продукти остигати на кілька годин.
Крок 8. В цей час приготуємо помадку. Її також можна готувати в мультиварці. Занурюємо воду з цукром в чашу і нагріваємо в режимі «випічка». Додаємо сюди лимонний сік і відразу остуджуємо заготовку. Для просочення також кип’ятимо воду з цукром і в кінці доповнюємо коньяком.
Крок 9. Готові ромові баби поливаємо сиропом, а після покриваємо помадкою. Можна пробувати!