Ромова баба – 7 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Яскрава за смаком ромова баба – популярний кондитерський виріб слов’янського походження. Традиційно частування готують з цукрового просоченням і помадкою. Але є й інші варіанти виконання. Пропонуємо ознайомитися з цікавою кулінарної підбіркою з 7-і покрокових рецептів.

Класичний рецепт ромової баби по ГОСТу СРСР

Смачна ромова баба виходить за радянським Гостом. Приготувати таке частування нескладно в домашніх умовах. Для цього скористайтеся перевіреним роками покроковим рецептом.

Інгредієнти на
12 шт.

  • Борошно 550 гр.
  • Молоко коров’яче 200 мл
  • Цукор-пісок 150 гр.
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Масло вершкове 100 гр.
  • Сухі дріжджі 10 гр.
  • Ром 100 мл
  • Родзинки-150 гр.
  • Для просочення:
  • Вода 300 мл
  • Цукор-пісок 250 гр.
  • Ром 50 мл
  • Для помадки:
  • Цукор-пісок 500 гр.
  • Вода 200 мл
  • Сік лимонний 1 ч. л.

Процес приготування:

  1. Як приготувати класичну ромову бабу за Гостом СРСР в домашніх умовах? Родзинки вимочуємо в ромі, поки підходить опара.
  2. Підігріваємо молоко і розчиняємо в ньому чайну ложку цукру.
  3. Сюди ж опускаємо дріжджі.
  4. Додаємо 100 грам борошна, розмішуємо, прикриваємо рушником і ставимо в тепле місце.
  5. Через 30 хвилин опара буде готова.
  6. В окремому посуді розтираємо масло з цукром.
  7. Курячі яйця відправляємо в готову опару.
  8. Розмішуємо до однорідності.
  9. Тепер перекладаємо в масу масло з цукром.
  10. Знову вимішуємо.
  11. З родзинок зливаємо ром. Сам сухофрукт кладемо в тісто.
  12. Перемішуємо, щоб родзинки рівномірно розподілився.
  13. Всипаємо борошно. Замішуємо тісто і залишаємо в теплому разом.
  14. За півгодини тісто значно збільшиться в розмірі.
  15. Формочки обмазуємо маслом і кладемо в них тісто. Знову даємо продукту постояти і піднятися.
  16. Випікаємо 25 хвилин при температурі 180 градусів, після чого залишаємо заготовки на 12 годин, щоб вони подсушились. Можна і залишити на добу.
  17. Приготуємо просочення. У сотейнику з’єднуємо воду з цукром.
  18. Ставимо на плиту, кип’ятимо і в кінці вливаємо ром.
  19. Далі готуємо помадку. Цукор з водою ставимо на плиту.
  20. Варимо вміст до розчинення цукру, після готуємо на помірному вогні близько 35 хвилин.
  21. Маса повинна відповідати пробі «м’який кульку». В кінці додаємо лимонний сік. Знову кип’ятимо, прибираємо з вогню й даємо охолонути до 30-60 градусів.
  22. Збиваємо остиглий сироп з допомогою міксера.
  23. Внизу ромових баб, робимо невеликі проколи.
  24. Опускаємо продукт просочення.
  25. Далі кладемо його на тарілку, щоб просочення рівномірно розподілилася.
  26. Обмазуємо верхівку помадкою.
  27. Яскраве частування «ромова баба» готова, можна пробувати!

Простий і смачний рецепт ромової баби з родзинками

Ароматну ромову бабу традиційно готують з додаванням родзинок. Таке ласощі стане яскравим продуктом на вашому столі. Подавайте з чашкою чаю та іншими напоями за смаком.

Час приготування: 3 години

Час приготування: 1 год

Порцій – 1 шт.

Склад:

  • Борошно – 700 гр.
  • Дріжджі пресовані – 20 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Жовток яєчний – 1 шт.
  • Цукор – 275 гр.
  • Сіль – 2 гр.
  • Ізюм – 100 гр.
  • Ром – 100 мл
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Молоко – 120 мл
  • Сік лимонний – 2 ст. л.
  • Вода – 1 склянка

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку готуємо опару. У теплому молоці розмішуємо дріжджі, три столові ложки цукру і один стакан борошна. Залишаємо заготовку на 30 хвилин.

Крок 2. Через деякий час опара збільшиться в розмірі і буде повністю готова.

Крок 3. Родзинки вимочуємо в 50 грамах рома близько 40 хвилин.

Крок 4. Окремо розтоплюємо вершкове масло і даємо йому охолонути.

Крок 5. Яйця розмішуємо з вершковим маслом, сіллю і залишилася борошном. Вимішуємо, а після з’єднуємо з опарою.

Крок 6. Вимішуємо тісто до однорідного кома.

Крок 7. Залишаємо його в теплому місці на 1 годину.

Крок 8. В цей час займемося просоченням і помадкою. Для просочення нагріваємо 150 грам цукру з половиною склянки води. В кінці додаємо ром, злитий з родзинок.

Крок 9. Для помадки з’єднуємо цукор, що залишився з іншою половиною склянки води.

Крок 10. Кип’ятимо і варимо до легкого загустіння.

Крок 11. В кінці вливаємо лимонний сік і залишився ром. Даємо продукту охолонути.

Крок 12. Готове тісто розмішуємо з родзинками і перекладаємо у форму для випікання.

Крок 13. Обмазуємо поверхню збитим жовтком.

Крок 14. Випікаємо частування 25 хвилин при 200 градусів. Далі даємо йому охолонути, робимо знизу невеликий прокол і обмазуємо просоченням.

Крок 15. Верхівку поливаємо помадкою. Готово!

Дуже смачна ромова баба з шоколадною глазур’ю

Яскравий десерт для вашого столу – ромова баба в шоколадній глазурі. Частування зможе кожен приготувати в домашніх умовах. Для цього скористайтеся простим покроковим рецептом.

Час готування: 4 години

Час приготування: 1 год

Порцій – 5 шт.

Склад:

  • Борошно – 500-600 гр.
  • Цукор – 150 гр.
  • Дріжджі сухі – 1,5 ч. л.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Сіль – ¼ ч. л.
  • Цукор ванільний – 1 пакетик.
  • Молоко – 1 склянка
  • Ізюм – 100 гр.
  • Цедра лимонна – 2 ст. л.

Для шоколадної глазурі:

  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Цукор – 10 ст. л.
  • Молоко – 3 ст. л.
  • Какао – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку готуємо опару. Для цього розмішуємо в теплому молоці дріжджі, цукор і трохи борошна. Залишаємо на час для підйому.

Крок 2. У готову опару додаємо розтоплене вершкове масло, цедру, ванільний цукор і борошно. Вимішуємо до однорідності і з’єднуємо з родзинками.

Крок 3. Залишаємо тісто в теплому місці, поки воно не підніметься.

Крок 4. Готове тісто розкладаємо по формах і випікаємо 25 хвилин при температурі 180 градусів.

Крок 5. Тепер займемося шоколадною глазур’ю. Молоко розтоплюємо з вершковим маслом. Сюди додаємо цукор і какао. Розмішуємо продукти і готуємо на слабкому вогні до загусання.

Крок 6. Поливаємо випічку шоколадною глазур’ю. За бажанням, його можна прикрасити кондитерської посипкою. Готово!

Ромова баба з коньяком в домашніх умовах

Ароматна і насичена за смаком ромова баба виходить з додаванням коньяку. Приготувати такий яскравий рецепт зможе кожен. Беріть на замітку оригінальну кулінарну ідею.

Час готування: 14 годин

Час приготування: 1 год

Порцій – 5 шт.

Склад:

  • Борошно – 700 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Маргарин – 50 гр.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Яйце – 3 шт.
  • Цукор – 180 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Дріжджі пресовані – 40 гр.
  • Коньяк – 1 ст. л.
  • Молоко – 1,5 ст. л.

Для сиропу:

  • Вода – 6 ст. л.
  • Коньяк – 2 ст. л.
  • Цукор – 4 ст. л.

Для помадки:

  • Цукор – 1 склянка
  • Вода – 150 мл
  • Розчин лимонної кислоти – ¼ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Займемося опарою. У теплому молоці розчиняємо чайну ложку цукру, сіль і дріжджі. Розмішуємо і доповнюємо невеликою кількістю борошна. Ставимо опару в тепле місце на 40 хвилин.

Крок 2. Далі готуємо тісто. Розтоплюємо масло і маргарин. Остуджуємо суміш і з’єднуємо з рослинним маслом. Збиваємо окремо жовтки з цукром і білки. В опару додаємо жовтки, масло, коньяк, білки і борошно. Вимішуємо тісто і залишаємо на півтори години.

Крок 3. Розподіляємо готове тісто по формах і випікаємо їх близько 30-45 хвилин при температурі 220 градусів.

Крок 4. Далі продукт остуджуємо і залишаємо на 12 годин.

Крок 5. В цей час готуємо сироп і помадку. Кип’ятимо цукор з водою кілька хвилин у двох каструлях. В кінці одну заготовку доповнюємо коньяком, а іншу-лимонною кислотою. Остуджуємо.

Крок 6. Готову випічку просочуємо сиропом і обмазуємо помадкою. Готово!

Неймовірно смачний рецепт італійської ромової баби

Ідеальний рецепт ромової баби – італійський. По ньому продукт виходить неймовірно смачним і ароматним. До того ж з приготуванням справляться навіть новачки в кулінарній справі.

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Час приготування: 1 год

Порцій – 10 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно – 1 склянка
  • Яйце – 4 шт.
  • Масло рослинне – 125 мл
  • Молоко – 50 мл
  • Дріжджі свіжі – 20 гр.
  • Цукор – 30 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Ванілін – 1 щіпка.
  • Ром – 100 мл
  • Цукор коричневий – 300 гр.
  • Вода – 100 мл

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо довгасті формочки для італійської ромової баби.

Крок 2. Готуємо опару з теплого молока, цукру, невеликої кількості борошна і дріжджів. Наполягаємо 30 хвилин, а після з’єднуємо продукт з яйцями, що залишилася борошном, сіллю, ваніліном і маслом. Вимішуємо до однорідності.

Крок 3. Готове тісто накриваємо рушником і ставимо його на півтори години в тепле місце.

Крок 4. Через час знову вимішуємо тісто.

Крок 5. Розподіляємо його по формах. Залишаємо на 30 хвилин для вистоювання.

Крок 6. П’ять хвилин випікаємо при температурі 200 градусів і ще 25 хвилин при 160 градусів.

Крок 7. Готовий продукт залишаємо остуджуватися. А в цей час коричневий цукор розчиняємо у воді. Кип’ятимо суміш дві хвилини, даємо їй охолонути і з’єднуємо її з ромом.

Крок 8. Акуратно витягаємо випічку з формочок і просочуємо ромової сумішшю.

Крок 9. Ароматні та ніжні ромові баби готові. Пробуйте!

Простий і смачний рецепт ромової баби без дріжджів

Швидкий спосіб приготувати смачну ромову бабу – без додавання дріжджів. З таким частуванням справляться навіть новачки. Використовуйте простий рецепт, щоб порадувати ваших близьких.

Час приготування: 1 година 30 хвилин

Час приготування: 1 год

Порцій – 1 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно – 1 склянка
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Яйце – 4 шт.
  • Цукор – 180 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Розпушувач – 1 пакетик.
  • Мигдаль – 50 гр.
  • Горіх волоський – 50 гр.
  • Курага – 100 гр.
  • Ром – 80 мл

Для сиропу:

  • Цукор – 2 ст. л.
  • Вода – 50 мл
  • Коньяк – 1 ч. л.
  • Есенція ромова – 5 крапель.

Процес приготування:

Крок 1. Старанно розминаємо розм’якшене вершкове масло з цукром.

Крок 2. Доповнюємо масу яйцями, ромом і лимонною цедрою.

Крок 3. Сюди ж просіваємо борошно з розпушувачем і вимішуємо продукти до отримання однорідного тіста.

Крок 4. Вмішуємо в продукт курагу, мигдаль та волоські горіхи. Переливаємо заготовку у форму для випікання. Готуємо 1 годину при температурі 190 градусів.

Крок 5. В цей час приготуємо сироп. Кип’ятимо воду з цукром дві хвилини, після охолоджуємо суміш і вимішуємо з коньяком і ромовою есенцією.

Крок 6. Обмазуємо готову ромову бабу сиропом, прикрашаємо на свій смак і подаємо до столу!

Як приготувати ромову бабу в мультиварці?

Апетитну солодку ромову бабу можна швидко і легко приготувати в мультиварці. Яскраве ласощі нікого не залишить байдужим. Подавайте разом з чашкою гарячого чаю.

Час готування: 5 годин

Час приготування: 1 година 30 хвилин

Порцій – 2 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно – 200 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор – 120 гр.
  • Сіль – ¼ ч. л.
  • Ваніль – за смаком.
  • Родзинки – 50 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.

Для опари:

  • Борошно – 200 гр.
  • Вода – 140 мл
  • Дріжджі – 5 гр.

Для просочення:

  • Цукор – 200 гр.
  • Вода – 200 мл
  • Коньяк – 3 ст. л.

Для помадки:

  • Цукор – 1 склянка
  • Вода – 80 мл
  • Сік лимонний – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку готуємо опару. Для цього розмішуємо теплу воду з дріжджами і борошном. Залишаємо в теплому місці на 3 години, попередньо накривши плівкою.

Крок 2. У готову опару вмішуємо збиті яйця з цукром і сіллю. Після сюди кладемо борошно, ваніль і шматочки вершкового масла. Вимішуємо масу і доповнюємо родзинками.

Крок 3. Підготовлене тісто ставимо в тепле місце на півтори години.

Крок 4. Розміщуємо тісто по невеликих формочках.

Крок 5. Розміщуємо їх в мультиварці.

Крок 6. Готуємо 50 хвилин в режимі для випічки.

Крок 7. Після випікання залишаємо продукти остигати на кілька годин.

Крок 8. В цей час приготуємо помадку. Її також можна готувати в мультиварці. Занурюємо воду з цукром в чашу і нагріваємо в режимі «випічка». Додаємо сюди лимонний сік і відразу остуджуємо заготовку. Для просочення також кип’ятимо воду з цукром і в кінці доповнюємо коньяком.

Крок 9. Готові ромові баби поливаємо сиропом, а після покриваємо помадкою. Можна пробувати!