Лимонний кекс – 7 рецептів в духовці з покроковими фото

Лимонний кекс – один з найбільш смачних десертів. Структура ласощі щільна, дуже соковита і волога. Його родзинка – тонкий цитрусовий аромат. Завдяки йому кекс виходить таким запашним. Якщо доповнити десерт просоченням та глазур’ю, його смак буде більш насиченим і ніжним.

Класичний лимонний кекс у духовці

Кекс за класичним рецептом – це ідеальне доповнення до чаю в холодну зимову пору. Лимонний сік і лимонна цедра надають випічці тонкий аромат і приємну кислинку.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Яйце куряче 3 шт.
  • Цукор-пісок 200 гр.
  • Масло вершкове 60 гр.
  • Сметана 100 гр.
  • Розпушувач 7 гр.
  • Сік лимонний 3 ст. л.
  • Лимонна цедра 10 гр.
  • Борошно 250 гр.
  • Ванілін 1 пакет

Процес приготування:

  1. Як спекти класичний лимонний кекс у духовці? Висипаємо в глибоку миску порцію цукру і ваніліну. Вбиваємо до сипких інгредієнтів яйця розбиваємо їх за допомогою виделки або віночка вручну до утворення повітряної піни (можна використовувати міксер).
  2. Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника, щоб воно стало м’яким. Додаємо його в рідку масу разом зі сметаною. Перемішуємо до однорідного стану.
  3. Змішуємо розпушувач і борошно. Просіваємо через сито 2-3 рази, щоб наситити киснем. Вимиваємо лимон і натираємо цедру на дрібній тертці. Вичавлюємо сік з плоду. Додаємо інгредієнти в миску в тих кількостях, які вказані в рецепті.
  4. Перемішуємо основу для кексу. Якщо ви будете використовувати силіконову форму для випічки, змащувати її маслом не потрібно. Викладаємо тісто в ємність і включаємо духовку. Розігріваємо його до температури 180 градусів. Поміщаємо всередину духовки кекс на 40-50 хвилин.
  5. Перед тим, як подавати кекс до чаю, охолодити його. Потім нарізаємо порційними шматочками і викладаємо на блюдо.

Приємного апетиту!

Як спекти сирно-лимонний кекс у духовці?

Почастуєте своїх близьких і друзів дуже смачним і ситним лимонним кексом, аромат якого наповнить ваш будинок затишком і теплом. Тісто десерту таке ніжне і вологе за рахунок додавання сиру, що просто тане у роті.

Час готування – 2 ч. 10 хв.

Час приготування – 35 хв.

Кількість порцій – 8.

Склад:

  • Яйця – 3 шт.
  • Маргарин вершковий – 200 гр.
  • Цукор – 1 склянка
  • Сир – 200 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Сода – 1 ч. л.
  • Борошно – 2 склянки

Процес приготування:

1. Почнемо з яєць. Розбиваємо їх по центру ножем і акуратно викладаємо жовтки і білки по різних ємностях, заздалегідь вимитим і підготовленим. Накриваємо ємності кришками або харчовою плівкою, ставимо в холодильник.

2. Маргарин слід заздалегідь дістати з холодильника. М’яку масу викладаємо в миску і додаємо цукор. Розтираємо інгредієнти разом, а потім починаємо додавати жовтки один за іншим і перемішувати масу.

3. Якщо сир у вас зернистий, перетираємо його через сито. Кремоподібний сир не чіпаємо. Лимон вимиваємо і натираємо цедру на тертці з дрібними отворами. Додаємо обидва інгредієнта до основної маси. Все перемішуємо.

4. М’якоть лимона звільняємо від кісточок і плівок. Нарізаємо її кубиками й викладаємо в невелику піалу. Додаємо соду, перемішуємо і відправляємо в миску з тестом. Всипаємо заздалегідь просіяне борошно і замішуємо тісто.

5. Виймаємо з холодильника білки і збиваємо до появи піків. Вводимо білки в тісто порційно і перемішуємо масу знизу вгору. Включаємо духовку розігріваємо її при температурі 180 градусів. Застеляємо дно форми для випічки пергаментом і викладаємо тісто. Розрівнюємо його і ставимо форму всередину духовки. Чекаємо на 1 годину.

6. Готового кексу даємо час на охолодження, а потім розрізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу. За бажанням десерт можна прикрасити цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Простий і смачний лимонний кекс на кефірі

Щоб кекс вийшов більш вологим і пористим, білки потрібно спочатку відокремити від жовтків і збивати їх окремо до піків. Збитий продукт вводиться в тісто поступово і вимішується в одному напрямку.

Час готування – 1 ч. 5 хв.

Час приготування – 25 хв.

Кількість порцій – 8.

Склад:

  • Кефір 3,2% – 200 мл
  • Цедра лимонна – 2 ч. л.
  • Яйця – 3 шт.
  • Борошно – 260 гр.
  • Цукор – 360 гр.
  • Масло рослинне – 100 гр.
  • Цукор ванільний – 1 ч. л.
  • Розпушувач – 10 гр.
  • Пудра цукрова – за бажанням.

Процес приготування:

1. Спочатку беремо глибоку ємність і вбиваємо в неї яйця. Потім додаємо до них кефір і цукор. Збиваємо інгредієнти міксером до утворення єдиної маси.

2. Борошно і розпушувач спочатку змішуємо в будь глибокій мисці, а потім просіваємо через сито пару раз. Додаємо суміш у збиту масу і знову працюємо міксером на низькій швидкості.

3. Вимитий лимон обтираем насухо рушником і натираємо на тертці з дрібними отворами цедру. Додаємо її в масу. Також вливаємо олію. Енергійно перемішуємо продукти.

4. Ставимо духовий шафа на розігрів до температури 200 градусів. Змащуємо форму для випічки невеликою кількістю рослинного (або вершкового) масла. Рівномірно вливаємо в неї тісто і ставимо кекс в духовку.

5. Через 40 хвилин перевіряємо готовність кексу з допомогою зубочистки. Дістаємо його з духовки і даємо охолонути. Акуратно викладаємо кекс на блюдо і прикрашаємо за бажанням його, наприклад, цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Лимонні кекси в силіконових формочках

З наведеного нижче списку продуктів виходить величезний лимонний кекс з ароматною цитрусовою ноткою. Однак ми будемо готувати невеликі порції в силіконових формочках.

Час готування – 2 ч. 10 хв.

Час приготування – 55 хв.

Кількість порцій – 30.

Інгредієнти для тіста:

  • Масло вершкове – 180 гр.
  • Цукор – 200 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно – 350 гр.
  • Сода – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Лимон – 1,5 шт.
  • Кефір – 200 мл

Інгредієнти для просочення:

  • Сметана 20% – 6 ст. л.
  • Цукор – 5 ст. л.
  • Кислота лимонна – 1 щіпка.
  • Цедра лимонна – 1 щіпка.
  • Сік лимонний – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Дістаємо вершкове масло з холодильника заздалегідь, щоб воно трохи підтануло і стало м’яким. Потім викладаємо його в глибоку миску і збиваємо міксером до білої піни. Поступово вводимо цукор і продовжуємо збивати. На цей етап нам знадобиться близько восьми хвилин.

2. Промиваємо два лимона і натираємо на тертці цедру обох плодів. Видавлюємо лимонний сік, а потім проціджуємо його через ситечко в невелику піалу.

3. Починаємо забивати яйця по черзі в масляну масу з цукром. Після кожного вбитого яйця розбиваємо масу міксером близько трьох хвилин. Залишаємо 4 столових ложки лимонної цедри. Решту цедру висипаємо в тісто і знову збиваємо міксером близько чотирьох хвилин.

4. Змішану з содою борошно просіваємо через сито в окрему ємність, а потім додаємо в суміш сіль. Перемішуємо інгредієнти ложкою.

5. Додаємо в тісто борошно (2 столові ложки), вливаємо кефір (2 столові ложки) і лимонний сік (1 чайну ложку). Замішуємо тісто знизу вгору. Потім знову повторюємо процес, поки не закінчаться інгредієнти. Ставимо за духовку на розігрів (180 градусів) і формочки змащуємо вершковим маслом. Вливаємо тісто на ¾ формочок. Ставимо їх у духову шафу. Випікаємо близько 20-30 хвилин.

6. Готові кексики дістаємо з духовки. Даємо їм охолонути. Інгредієнти для просочення викладаємо в миску і збиваємо міксером до утворення пишної піни. Ставимо миску з рідкою сумішшю в холодильник на 30 хвилин. Вмочуємо верхівки 15 кексів просоченням, перевертаємо і ставимо на велике блюдо. Посипаємо цедрою.

Приємного апетиту!

Пишний кекс з лимонною цедрою в духовці

Пропонуємо приготувати яскравий, сонячний кекс за дуже простим покрокового рецептом. Десерт виходить дуже смачним і ароматним завдяки легкою цитрусовою нотки.

Час готування – 2 ч. 5 хв.

Час приготування – 40 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Яйця – 3 шт.
  • Цукор – 225 гр.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Йогурт натуральний – 200 мл
  • Сік лимонний – 3 ст. л.
  • Лимон (цедра) – 2 шт.
  • Розпушувач – 12 гр.
  • Екстракт ванілі (ванілін) – 2 ч. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Куркума – 1 ч. л.
  • Борошно – 350 гр.
  • Цукрова пудра – 100 гр.

Процес приготування:

1. Дістаємо вершкове масло з холодильника заздалегідь, щоб воно встигло підтанути і стати м’яким. Нарізаємо його брусками і викладаємо в миску. Збиваємо масло до піни, поступово додаючи цукор і сіль.

2. Вбиваємо яйця одне за іншим. Після кожного доданого яйця збиваємо тісто міксером. Потім додаємо йогурт і знову збиваємо масу.

3. Вимиваємо лимони і натираємо на тертці цедру обох плодів. Вичавлюємо сік. Додаємо інгредієнти в загальну масу разом з екстрактом ванілі або ваніліном, залишаємо одну столову ложку лимонного соку для глазурі. Знову збиваємо інгредієнти міксером.

4. Змішуємо борошно, розпушувач і куркуму. Просіваємо через сито і додаємо суміш в тісто. Швидко перемішуємо продукти. Форму для випічки змащуємо вершковим маслом і присипаємо невеликою кількістю борошна. Виливаємо тісто в ємність.

5. Включаємо духовку і виставляємо температуру 180 градусів. Після розігріву ставимо в духовку кекс і випікаємо його 50-55 хвилин. Дістаємо гарячий десерт з форми і залишаємо його на решітці. Чекаємо остигання кексу.

6. Готуємо глазур: змішати лимонний сік, що залишився з цукровою пудрою. Поливаємо нею кекс. Подаємо до столу на блюді.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування лимонного кексу з маком

Кекс за цим рецептом виходить дуже смачним, ароматним, м’яким і розсипчастим. Зернята маку надають йому цікавий пряний смак і злегка хрумтять.

Час готування – 3 ч. 35 хв.

Час приготування – 45 хв.

Кількість порцій – 1.

Інгредієнти для тіста:

  • Борошно – 200 гр.
  • Масло вершкове – 160 гр.
  • Цукор – 160 гр.
  • Мак – 30 гр.
  • Яйця – 3 шт.
  • Молоко – 3 ст. л.
  • Розпушувач – 1,5 ч. л.
  • Цукор ванільний – 1 ч. л.
  • Лимон – 2 шт.

Інгредієнти для просочення:

  • Сік лимона – 100 мл
  • Цукор – 100 гр.
  • Коньяк (за бажанням) – 1-2 ч. л.

Процес приготування:

1. Вимиваємо обидва лимона проточною водою і обтираем рушником насухо. Натираємо цедру плодів на тертці з дрібними дірочками (не чіпаємо білий шар шкірки).

2. Заздалегідь витягаємо вершкове масло з холодильника. Потрібно, щоб воно трохи підтануло і стало м’яким. Викладаємо його в миску, додаємо звичайний і ванільний цукор (можна ванілін). Злегка збиваємо інгредієнти міксером.

3. Вбиваємо яйця в миску одне за іншим, щоразу збиваючи масу міксером. Потім вливаємо в миску молоко і викладаємо лимонну цедру. Знову працюємо міксером.

4. Змішані борошно і розпушувач спочатку просіваємо, а потім додаємо до них мак. Знову все перемішуємо і відправляємо в тісто. Замішуємо масу до однорідності.

5. Розігріваємо духовку до температури 170 градусів. Викладаємо тісто у форму, попередньо змащену вершковим маслом. Розрівнюємо його ложкою і поміщаємо всередину духовки. Випікаємо близько години.

6. Вичавлюємо з лимонів сік. Нам знадобиться 100 мілілітрів. Виливаємо його в невелику каструлю і додаємо цукор. Доводимо до кипіння на плиті. Остуджуємо і вливаємо коньяк. Перемішуємо. Просочення готова.

7. Готовий кекс протикаємо зубочисткою у кількох місцях і поливаємо рівномірно коньячної просоченням. Даємо охолонути кілька годин.

Приємного апетиту!

Як спекти смачний лимонний кекс без яєць?

Рецепт солодкої випічки ідеально підійде для випадків, коли несподівано нагрянули гості або дуже захотілося чого-небудь смачненького. Подавати страву найкраще з гарячими напоями – чаєм, кавою або какао.

Час готування – 1 ч. 35 хв.

Час приготування – 20 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Масло вершкове – 120 гр.
  • Цукор – 1 склянка
  • Сметана – 150 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 200 гр.
  • Сода – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Заздалегідь дістаємо необхідну кількість вершкового масла з холодильника, щоб воно встигло зігрітися і стати м’яким. Викладаємо його в миску і додаємо цукор. Перемішуємо інгредієнти ложкою або збиваємо міксером на невеликій швидкості.

2. Вимитий лимон обтираем рушником. Натираємо на тертці тільки цедру (жовтий шар). Додаємо її в тісто разом з содою і сметаною. Вичавлюємо сік з однієї половинки лимона. Стежимо за тим, щоб тісто не потрапили кісточки.

3. Просіваємо борошно через сито і додаємо її в тісто порційно, кожен раз, енергійно перемішуючи масу.

4. Включаємо духовку. Розігріваємо його при температурі 170-175 градусів кілька хвилин. Змащуємо форму для випічки маслом і викладаємо тісто рівномірно, розрівнюючи його ложкою.

5. Ставимо кекс в духовку і випікаємо 40-45 хвилин. Даємо йому охолонути деякий час, а потім витягаємо з форми і подаємо до столу на блюді.

Приємного апетиту!