Бэлиш (балиш) – 8 рецептів татарського страви з покроковими фото

Бэлиш (балиш) – смачна татарська випічка і красивий пиріг. Його можна подати до чаю або бэлиш цілком може послужити основою обіду або вечері. Начинкою пирога зазвичай служить яловичина і картоплю, однак деякі господині вважають за краще баранину або м’ясо птиці. Ми розкриємо кілька смачних рецептів, які ви без праці зможете повторити самостійно.

Татарський балиш з м’ясом і картоплею

Татарський балиш з м’ясом і картоплею – випічка, яка викличе захоплені відгуки у ваших гостей. Пиріг виходить дуже смачним і соковитим, завдяки великій кількості начинки. До того ж в оформленні випічки можна проявити всю свою фантазію.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Борошно пшеничне 450 гр.
  • Сметана 150 гр.
  • Кефір 150 мл
  • Розпушувач 1 ч. л.
  • Масло вершкове 15 гр.
  • Сіль за смаком
  • Картопля 700 гр. (очищена)
  • Цибуля ріпчаста 200 гр.
  • Яловичина ⅔ кг
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Бульйон яловичий скільки буде потрібно

Процес приготування:

  1. Спочатку необхідно замісити правильне тісто для балиша. У мисці змішайте сметану і кефір. Додайте сіль, розпушувач і частина просіяного борошна. Борошно додайте в процесі замісу тіста, воно повинно вийти м’яким і пластичним. Укрийте його рушником і залиште на півгодини в сторонці.
  2. Підготуйте начинку. Очищений картопля і яловичину наріжте дрібними кубиками. Головку ріпчастої цибулі очистіть і наріжте так само, як картоплю. Змішайте подрібнені інгредієнти в мисці, додайте сіль і спеції, добре перемішайте.
  3. Від загального грудки тіста відокремте грам 150-170, ця частина піде на «кришку» для пирога. Інше тісто розкачайте в тонкий круглий пласт і викладіть його в змащену маслом форму. Краї тіста повинні трохи звисати з країв форми.
  4. Потім викладіть всю підготовлену начинку на основу з тіста. З приблизно 100 грам решти тіста розкачайте круглу коржик. Покладіть її поверх начинки і скріпіть по колу краю обох шматків тесту.
  5. тісто будемо використовувати для прикраси. 15-20 грам скачайте в кулю, він буде служити кришкою для отвору в центрі пирога. Інше тісто розкачайте і зробіть кілька надрізів від центру до краю.
  6. Коржик з надрізами покладіть на пиріг і з’єднайте її з основним круглим швом.
  7. розгорніть надрізи, і сусідні краї скріпіть один з одним. У центрі пирога зробіть невеликий отвір і помістіть на нього кульку з тіста. Ось така красива заготівля в підсумку вийде.
  8. Випікайте пиріг балиш в духовці при 180 градусах протягом 2,5 годин. Через 40 хвилин від початку випікання відкрийте кришечку і влийте яловичий бульйон. Зменшіть температуру духовки до 150-160 градусів.
  9. Готовий гарячий татарський пиріг з м’ясом і картоплею змастіть вершковим маслом. Укрийте форму пергаментом або чистим рушником і залиште на 15-20 хвилин. Потім можна подавати бэлиш до столу і пригощати гостей. Приємного апетиту!

Бэлиш з куркою та картоплею в духовці

Бэлиш з куркою та картоплею в духовці – смачний і досить легкий пиріг, хоча тесту там мінімальна кількість. Бэлиш дуже доступний за складом інгредієнтів і простий у приготуванні, незважаючи на те, що має такий оригінальний і красивий вигляд.

Час готування – 105 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 3-5.

Склад:

  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Борошно пшеничне вищого сорту – 400-500 гр.
  • будь-якої жирності Сметана – 2 ст. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль поварена – 1,5 ч. л.
  • Сода/розпушувач – 0,5 ч. л./1 ч. л.
  • Приправа для курки – за смаком.
  • Оцет толовый – для гасіння соди.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Цибуля ріпчаста білий – 2 шт.
  • М’ясо курки – 500 гр.
  • Бульйон м’ясний – 1 склянка

Процес приготування:

Крок 1. Приготування пирога почніть з обробки м’яса. Курячу тушку обмийте проточною водою і зріжте м’ясо з кісток. Наріжте філе невеликими шматочками.

Крок 2. Невелику готування ріпчастої цибулі очистіть від сухого лушпиння. Обмийте цибулину і наріжте дуже дрібно.

Крок 3. Картопля очистіть, добре помийте і наріжте кубиками.

Крок 4. У миску просіяти борошно пшеничне через дрібне сито. Додайте сіль, цукор, соду, гашену оцтом, і рослинне масло.

Крок 5. Далі влийте воду кімнатної температури і замісіть однорідне круте тісто для бэлиша.

Крок 6. Картопля змішати з курячим м’ясом і цибулею. Начинку посоліть, і приправте за смаком.

Крок 7. Тісто розділіть на три частини, дві великі і одну маленьку. Одну розкачайте в тонкий коржик, покладіть у змащену маслом форму відповідного діаметру. Краї тіста повинні вільно звисати.

Крок 8. Викладіть всю начинку на основу з тіста.

Крок 9. Другу частину тіста також розкачати в круглий коржик і помістіть поверх начинки. Закріпіть краї обох пластів тіста.

Крок 10. На поверхні пирога зробіть невеликий отвір і закрийте його третім шматочком тесту, скачати в невелику кульку. Випікайте пиріг у духовці при 180 градусах від 2-2,5 годин.

Крок 11. Готовий гарячий пиріг змастіть вершковим маслом і дайте настоятися протягом 10-15 хвилин. Подавайте бэлиш з куркою та картоплею з м’ясним бульйоном. А є його найзручніше ложкою. Приємного апетиту!

Бэлиш з рисом та родзинками

Бэлиш з рисом і родзинками – цікавий і не дуже звичайний варіант знаменитого татарського пирога. Він виходить не надто солодкий, приємний на смак і досить ситним. Така випічка цілком може зійти для перекусу або доповнення дружнього чаювання.

Час готування – 95 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 4-6.

Інгредієнти:

  • Рис круглий – 1 склянка
  • Родзинки без кісточок – 1 склянка
  • Масло вершкове – 5 ст. л.
  • Тісто дріжджове – 0,5 кг
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор – 1,5 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 1,5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Рис кілька разів промийте проточною водою. Викладіть крупу в каструлю, залийте водою, посоліть до смаку і варіть до готовності.

Крок 2. Ізюм промийте і залийте на час гарячою водою.

Крок 3. Готовий рис відкиньте на сито, промийте проточною водою і залиште, щоб рідина стекла повністю.

Крок 4. Розтопіть на повільному вогні або в мікрохвильовій печі 3 ст. л. вершкового масла. З’єднайте рис, топлене масло і промитий ізюм.

Крок 5. Півкілограмовий шматок дріжджового тіста розділіть на частини: 1/3 і 2/3. Форму для пирога змастіть маслом. Більшу частину тіста розкачайте в тонкий коржик і помістіть в форму, вона буде служити основою майбутнього пирога.

Крок 6. На тісто викладіть всю підготовлену начинку з рису і родзинок, рівномірно розподіліть її ложкою по всій площі.

Крок 7. Також меншу частину розкачайте в тонкий круглий коржик. Помістіть її на начинку. Щільно скріпіть обидві частини тесту і зробіть на поверхні заготовки 2-4 невеликих отвори.

Крок 8. Для посипання змішайте столову ложку вершкового масла, цукор і пшеничне борошно.

Крок 9. Посипте заготівлю пирога отриманої крихтою.

Крок 10. Випікайте бэлиш з рисом та родзинками при 170 градусах протягом години.

Крок 11. Щоб пиріг вийшов більш соковитим, можна трохи підняти «кришечку» і додати в начинку столову ложку вершкового масла. Приємного апетиту!

Зур бэлиш з яловичиною

Зур бэлиш з яловичиною – гарна, пишна випічка з оригінальним оформленням, її можна назвати справжньою перлиною татарської кухні. Готується пиріг тільки з натурального м’яса, ніякого фаршу або напівфабрикатів. Бэлиш відмінно підійде до будь-якого навіть самого розкішного свята.

Час готування – 160 хв.

Час приготування – 35-40 хв.

Порції – 6-8.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 800 гр.
  • Яйце куряче велике – 1 шт.
  • Сметана – 200 гр.
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Кефір – 150 мл
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Масло рослинне без запаху – 1 ст. л.

Для начинки:

  • Яловичина – 1 кг
  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Вода /бульйон м’ясний – 200 мл
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Спеції для м’яса – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. В великій мисці змішайте сметану, кефір, сіль і харчову соду.

Крок 2. В отриману кисломолочну масу додати м’яке вершкове масло і куряче яйце.

Крок 3. Поступово введіть просіяне пшеничне борошно і вимішуйте однорідне тісто.

Крок 4. Готове тісто зберіть в ком, укрийте рушником і відправте в холодильник, поки займаєтеся начинкою.

Крок 5. Яловичину наріжте невеликими кубиками.

Крок 6. Картоплю і ріпчасту цибулю очистіть, помийте і наріжте приблизно так само, як і м’ясо.

Крок 7. Смешайте в мисці всі компоненти начинки. Масу посоліть, і приправте спеціями за смаком. Все готове, можна приступати до складання пирога.

Крок 8. Для випічки знадобиться форма з високими бортами. Тісто розділіть на дві нерівні частини.

Крок 9. Більшу частину розкачати, вона буде служити основою бэлиша. Покладіть шар у форму, краї тіста повинні звисати з країв.

Крок 10. Далі викладіть підготовлену начинку з м’яса і картоплі.

Крок 11. Решту тіста розділіть на дві частини. Одна буде служити «кришкою», інша буде використана для прикраси. Також знадобиться ще один невеликий шматочок тесту, щоб скачати з нього кульку. Тісто для «кришки» розкачати в круглий коржик і покладіть поверх начинки. Другу частину також розкачайте до кола, на ньому зробіть невеликі надрізи від середини до краю. Коржик покладіть поверх «кришки».

Крок 12. З’єднайте краю нижнього шару тіста і самого верхнього, добре скріпіть їх по колу. Також з’єднайте краї надрізів на верхній частині пирога.

Крок 13. У центрі заготовки зробіть невеликий отвір і на нього покладіть кульку з тіста. Пиріг змастіть топленим вершковим маслом. Випікайте зур бэлиш приблизно дві години при 180 градусах. Приблизно через годину приберіть кульку і влийте через отвір м’ясний бульйон або суміш води і вершкового масла. Зур бэлиш з яловичиною трохи остудіть перед подачею. Приємного апетиту!

Татарський бэлиш з тестом на кефірі

Татарський бэлиш з тестом на кефірі готується в духовці при помірній температурі, завдяки чому м’ясо і картоплю нидіють у власному соку. Пиріг виходить соковитим, з витікаючим м’ясним бульйоном, тому його часто їдять ложкою.

Час готування – 160 хв.

Час приготування – 35-40 хв.

Порції – 8-10.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 750 гр.
  • Яйце куряче велике – 1 шт.
  • Сметана – 1 склянка
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Оцет столовий – 1 ст. л.
  • Сіль поварена – 0,5 ч. л.
  • Кефір – 0,5 склянки
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Масло рослинне без запаху – 20 мл
  • Яловичина – 1,5 кг
  • Картопля – 1,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Бульйон м’ясний – 1 склянка
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. В великій мисці збийте одне куряче яйце з сіллю. В отриману масу влийте кефір і викладіть сметану.

Крок 2. Погасіть соду оцтом і додайте в тісто.

Крок 3. Також влийте в миску рослинне масло і додати м’яке вершкове масло. Добре перемішайте масу.

Крок 4. Поступово введіть просіяне борошно і замісіть тісто для пирога. Готове тісто розділіть на 2 частини. Потім одну частину поділити ще на дві частини і від однієї отщипите невеликий шматочок.

Крок 5. Яловичину обмийте, видалите пленочки і наріжте невеликими кубиками.

Крок 6. Картоплю і ріпчасту цибулю очистіть, помийте і наріжте приблизно такими ж кубиками, як і яловичину.

Крок 7. Змішайте в мисці всі компоненти начинки. Масу посоліть, і приправте перцем за смаком. Можна приступати до складання пирога.

Крок 8. Найбільшу частину тіста розкачайте, вона буде служити основою бэлиша. Покладіть шар у форму, краї тіста повинні звисати з країв. На основу викладіть всю підготовлену начинку з м’яса і картоплі.

Крок 9. Далі розкачайте наступний шматок тіста і покладіть поверх начинки. Щільно скріпіть краю нижнього і верхнього шарів тіста.

Крок 10. Наступну частину тесту також розкачайте до тонкої круглої коржі. Зробіть на ньому невеликі надрізи від центру до краю. Його покладіть на пиріг зверху і скріпіть тісто з основним швом. Надрізи розправте, щоб вийшло цікаве прикраса на заготівлі.

Крок 11. У центрі заготовки зробіть невеликий отвір і помістіть на нього залишився невеликий кулька з тіста.

Крок 12. Заготівлю змастіть вершковим маслом і відправте форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікайте бэлиш приблизно 90 хвилин.

Крок 13. Після цього дістаньте пиріг, приберіть кульку, в отвір влийте склянку м’ясного бульйону і готуйте ще 40-60 хвилин.

Крок 14. Бэлиш – унікальна випічка, яку можна їсти ложками. Подавайте пиріг до столу в теплому вигляді. Приємного апетиту!

Пиріг бэлиш на сметані

Пиріг бэлиш на сметані – святковий татарський пиріг, який навіть на весільне застілля подають. Якщо описувати випічку словами, то це велика кількість м’яса і картоплі в тонкому ніжному тесті. Готувати бэлиш в домашніх умовах не дуже складно.

Час готування – 3 ч.

Час приготування – 30-40 хв.

Порції – 2-4.

Інгредієнти:

Для начинки:

  • Яловичина/телятина – 400 гр.
  • Баранина – 400 гр.
  • Гусятина/м’ясо качки – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста білий – 3 шт.
  • Картопля – 2 кг
  • Бульйон м’ясний – 350 мл
  • Перець – 1 ст. л.
  • Сіль поварена – 1 ст. л.

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 650 гр.
  • Масло рослинне без запаху – 3 ст. л.
  • Сметана – 500 гр.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Сода харчова – 0,5 ч. л.
  • Сіль поварена – 0,5 ч. л.
  • Яйце куряче – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Викладіть в об’ємну миску сметану.

Крок 2. Додайте до неї харчову соду, сіль, куряче яйце, майонез і рослинне масло. Перемішайте продукти.

Крок 3. Просіяти пшеничне борошно через сито, порціями всипайте її в миску і замішують еластичне тісто. На сметані воно завжди виходить м’яким і податливим в роботі.

Крок 4. Готове тісто зберіть у грудку, укрийте харчовою плівкою і відставте у бік хвилин на 20.

Крок 5. Всі три види м’яса обмийте проточною водою і наріжте кубиками зі стороною приблизно в 1 сантиметр. Для пирога можна брати м’ясо з жировими прожилками, тоді випічка вийде більш соковитою.

Крок 6. З головок ріпчастої цибулі зніміть піну, наріжте їх дрібними кубиками.

Крок 7. Картопля також очистіть, помийте і наріжте кубиками сантиметр на сантиметр.

Крок 8. Всі продукти для начинки змішайте в мисці, додайте до них сіль і мелений перець.

Крок 9. Грудку тіста розділіть на частини. Більша з них повинна становити приблизно 2/3 від загальної кількості тесту.

Крок 10. На присипаній борошном поверхні розкачайте більшу частину тіста в круглий коржик.

Крок 11. Форму для випікання пирога змастіть рослинною олією. Викладіть в неї корж, її краю будуть звисати з боків.

Крок 12. Дно заготовки посипте борошном, щоб вона ввібрала в себе частину соку і пиріг не розвалився. Викладіть основу з тіста всю начинку, злегка утрамбуйте її.

Крок 13. Підніміть краї тіста до центру.

Крок 14. Від другої частини тесту відірвіть невеликий шматок і скачайте кульку.

Крок 15. Більшу частину тіста розкачайте в тонкий корж, вона буде служити «кришкою» для майбутнього пирога.

Крок 16. Покладіть корж на заготівлю і скріпіть її з основою пирога по колу.

Крок 17. В середині заготовки зробіть отвір і накрийте її залишилися кулькою тесту. За бажанням додатково можна прикрасити пиріг якимись фігурками з тіста.

Крок 18. Надішліть заготовку в духовку, розігріту до 180 градусів, на півгодини. Після цього відкрийте духовку і змастіть поверхню пирога рослинним маслом.

Крок 19. Потім зменшіть температуру до 160 градусів і запікайте ще 1 годину. Також через півгодини повторно змастіть пиріг маслом.

Крок 20. Далі знадобиться м’ясний бульйон, його можна замінити сумішшю з води і вершкового масла. Приберіть кульку і влийте в отвір бульйон, можна використовувати для цього воронку.

Крок 21. Ще раз змастіть пиріг рослинним маслом, зменшіть температуру до 140 градусів і готуйте бэлиш ще 1 годину.

Крок 22. Бэлиш готовий, він виходить дуже соковитим і смачним, ваші близькі та гості будуть задоволені. Приємного апетиту!

Бэлиш з фаршем і картоплею

Бэлиш з фаршем і картоплею – це закритий пиріг з великою кількістю начинки. По суті, він і складається тільки з м’яса і картоплі. Якщо ви хочете здивувати своїх рідних і ще дуже смачно їх нагодувати, то це самий вірний спосіб. Обов’язково спробуйте спекти бэлиш самостійно.

Час готування – 110 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Мука пшенична вищий сорт – 500 гр.
  • Масло рослинне без запаху – 4 ст. л.
  • Вода питна – 150 мл
  • Фарш яловичий – 500 гр.
  • Сіль поварена – 1 ч. л.
  • Картопля – 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Бульйон м’ясний – 1 склянка
  • Масло – для змазування пирога.

Процес приготування:

Крок 1. Для тіста з’єднайте в великій мисці просіяне пшеничне борошно, фільтровану воду, рослинне масло і чайну ложку солі. Масу добре вимісити, зберіть тісто в грудку і залиште в сторонці, поки готуєте начинку.

Крок 2. Кілька середніх за розміром бульб картоплі почистіть і наріжте кубиками зі стороною 1 сантиметр.

Крок 3. Цибулини також очистіть і дрібно наріжте.

Крок 4. Змішайте в мисці подрібнену картоплю, цибулю і м’ясний фарш. Начинку посоліть, і приправте перцем за смаком.

Крок 5. Тісто розділіть на дві нерівні частини: 2/3 і 1/3. Тонко розкачайте більшу частину тіста і викладіть його в форму, краї тіста нехай вільно звисають з бортів.

Крок 6. Викладіть на основу з тіста всю начинку, злегка утрамбуйте її ложкою.

Крок 7. Краї тіста підніміть догори. Через невеликий круглий отвір у вас буде видно начинка. Тепер потрібно зробити «кришку» для пирога. Решту тіста розділіть на три частини, одна велика, приблизно половина, а дві інші будуть використовуватися для декору. З більшої частини розкачати коло, він буде служити «кришкою». Покладіть тісто на пиріг і скріпіть його краю по колу з основою пирога. Також з залишків тіста зробіть прикраса для пирога і скачайте невеликий кулька. У центрі пирога зробіть отвір розміром з невелику монету. Його прикрийте кулькою. Отвір потрібно, щоб вливати через нього бульйон в пиріг.

Крок 8. Змастіть заготівлю топленим вершковим маслом і відправте в розігріту до 200 градусів духовку. Випікайте протягом години. Потім дістаньте бэлиш з духовки, зніміть кульку і влийте через отвір м’ясний бульйон. Потім поверніть пиріг в духовку і випікайте ще приблизно півгодини.

Крок 9. Остудіть бэлиш з фаршем і картоплею у формі, потім можна пригощатися. Приємного апетиту!

Зур бэлиш з качкою

Зур бэлиш з качкою – шалено смачне диво татарської кухні. Начинку зазвичай роблять з яловичини або баранини, але по своєму смаку ви можете міняти його на інше. Наприклад, відмінно підходить качка, з ним випічка виходить соковитою і ситної.

Час готування – 115 хв

Час приготування – 25-35 хв.

Порції – 10.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Молоко – 100 мл
  • Масло вершкове – 90 гр.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Цукор – ½ ч. л.
  • Розпушувач для тіста – ½ ч. л.

Для начинки:

  • Грудка качина – 0,5 шт.
  • Цибуля ріпчаста середнього розміру – 4 шт.
  • Картопля – 6 шт.
  • Сіль морська крупного помелу – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Насіння кропу – ½ ч. л.
  • Бульйон м’ясний – 120 мл
  • Масло – для змазування пирога.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку займіться тестом. На повільному вогні розтопіть вершкове масло, перелийте його в миску. Додати холодне молоко, розбийте курячі яйця, всипте по половині чайної ложки солі і цукру. Збийте інгредієнти до утворення однорідної маси. З’єднайте пшеничне борошно з розпушувачем для тесту і отриману суміш просіяти через дрібне сито. Додайте борошняну суміш в миску і замісіть м’яке однорідне тісто для пирога. Готове тісто зібрати в кулю, загорніть в харчову пшонку і приберіть в холодильник.

Крок 2. Тепер займемося качкою. Відокремте філе від шкіри і жиру. Наріжте його дрібними шматочками.

Крок 3. Картоплю і ріпчасту цибулю очистіть, промийте проточною водою і наріжте приблизно так само, як і качине філе.

Крок 4. Змішайте в мисці всі компоненти начинки. Додайте сіль, мелений перець і насіння кропу, добре перемішайте.

Крок 5. Тісто розділіть на три нерівні частини. Одна велика і дві менші. Також залиште невеликий шматочок тесту, щоб зробити з нього пробку.

Крок 6. Більшу частину розкачати в круглий коржик, по діаметру вона повинна бути більше, ніж форма для випікання. Викладіть шар у форму.

Крок 7. Дві інші частини розкачайте також в круглі коржі. На одній зробіть 8 надрізів від центру до краю, покладіть її на другий корж і скріпіть їх краю.

Крок 8. Викладіть на тісто начинку, рівномірно розподіліть по всій площі, злегка утрамбуйте її.

Крок 9. Зверху на начинку покладіть подвійну коржик і скріпіть її краю з нижньою основою тесту. На верхній коржику зробіть защипи на краях надрізів, щоб вийшов гарний візерунок.

Крок 10. У центрі заготовки зробіть невеликий отвір, на нього покладіть кульку з тіста.

Крок 11. Заготівля пирога готова, можна відправляти форму в духовку. Випікайте бэлиш при 200 градусах протягом 1 години. Потім приберіть кульку і влийте в отвір м’ясний бульйон. Потім поверніть кульку на місце і готуйте пиріг ще 30-40 хвилин. Готовий бэлиш залиште ще на півгодини у вимкненій духовці, потім промажте його поверхню топленим вершковим маслом. Подавати бэлиш з качкою можна з чаєм або м’ясним бульйоном. Приємного апетиту!