Бэлиш (балиш) – 8 рецептів татарського страви з покроковими фото

Бэлиш (балиш) – смачна татарська випічка і красивий пиріг. Його можна подати до чаю або бэлиш цілком може послужити основою обіду або вечері. Начинкою пирога зазвичай служить яловичина і картоплю, однак деякі господині вважають за краще баранину або м’ясо птиці. Ми розкриємо кілька смачних рецептів, які ви без праці зможете повторити самостійно.

Татарський балиш з м’ясом і картоплею

Татарський балиш з м’ясом і картоплею – випічка, яка викличе захоплені відгуки у ваших гостей. Пиріг виходить дуже смачним і соковитим, завдяки великій кількості начинки. До того ж в оформленні випічки можна проявити всю свою фантазію.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Борошно пшеничне 450 гр.
  • Сметана 150 гр.
  • Кефір 150 мл
  • Розпушувач 1 ч. л.
  • Масло вершкове 15 гр.
  • Сіль за смаком
  • Картопля 700 гр. (очищена)
  • Цибуля ріпчаста 200 гр.
  • Яловичина ⅔ кг
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Бульйон яловичий скільки буде потрібно

Процес приготування:

  1. Спочатку необхідно замісити правильне тісто для балиша. У мисці змішайте сметану і кефір. Додайте сіль, розпушувач і частина просіяного борошна. Борошно додайте в процесі замісу тіста, воно повинно вийти м’яким і пластичним. Укрийте його рушником і залиште на півгодини в сторонці.
  2. Підготуйте начинку. Очищений картопля і яловичину наріжте дрібними кубиками. Головку ріпчастої цибулі очистіть і наріжте так само, як картоплю. Змішайте подрібнені інгредієнти в мисці, додайте сіль і спеції, добре перемішайте.
  3. Від загального грудки тіста відокремте грам 150-170, ця частина піде на «кришку» для пирога. Інше тісто розкачайте в тонкий круглий пласт і викладіть його в змащену маслом форму. Краї тіста повинні трохи звисати з країв форми.
  4. Потім викладіть всю підготовлену начинку на основу з тіста. З приблизно 100 грам решти тіста розкачайте круглу коржик. Покладіть її поверх начинки і скріпіть по колу краю обох шматків тесту.
  5. тісто будемо використовувати для прикраси. 15-20 грам скачайте в кулю, він буде служити кришкою для отвору в центрі пирога. Інше тісто розкачайте і зробіть кілька надрізів від центру до краю.
  6. Коржик з надрізами покладіть на пиріг і з’єднайте її з основним круглим швом.
  7. розгорніть надрізи, і сусідні краї скріпіть один з одним. У центрі пирога зробіть невеликий отвір і помістіть на нього кульку з тіста. Ось така красива заготівля в підсумку вийде.
  8. Випікайте пиріг балиш в духовці при 180 градусах протягом 2,5 годин. Через 40 хвилин від початку випікання відкрийте кришечку і влийте яловичий бульйон. Зменшіть температуру духовки до 150-160 градусів.
  9. Готовий гарячий татарський пиріг з м’ясом і картоплею змастіть вершковим маслом. Укрийте форму пергаментом або чистим рушником і залиште на 15-20 хвилин. Потім можна подавати бэлиш до столу і пригощати гостей. Приємного апетиту!