Бэлиш (балиш) – смачна татарська випічка і красивий пиріг. Його можна подати до чаю або бэлиш цілком може послужити основою обіду або вечері. Начинкою пирога зазвичай служить яловичина і картоплю, однак деякі господині вважають за краще баранину або м’ясо птиці. Ми розкриємо кілька смачних рецептів, які ви без праці зможете повторити самостійно.
Татарський балиш з м’ясом і картоплею
Татарський балиш з м’ясом і картоплею – випічка, яка викличе захоплені відгуки у ваших гостей. Пиріг виходить дуже смачним і соковитим, завдяки великій кількості начинки. До того ж в оформленні випічки можна проявити всю свою фантазію.
Інгредієнти на
8 порц.
- Борошно пшеничне 450 гр.
- Сметана 150 гр.
- Кефір 150 мл
- Розпушувач 1 ч. л.
- Масло вершкове 15 гр.
- Сіль за смаком
- Картопля 700 гр. (очищена)
- Цибуля ріпчаста 200 гр.
- Яловичина ⅔ кг
- Перець чорний мелений за смаком
- Бульйон яловичий скільки буде потрібно
Процес приготування:
- Спочатку необхідно замісити правильне тісто для балиша. У мисці змішайте сметану і кефір. Додайте сіль, розпушувач і частина просіяного борошна. Борошно додайте в процесі замісу тіста, воно повинно вийти м’яким і пластичним. Укрийте його рушником і залиште на півгодини в сторонці.
- Підготуйте начинку. Очищений картопля і яловичину наріжте дрібними кубиками. Головку ріпчастої цибулі очистіть і наріжте так само, як картоплю. Змішайте подрібнені інгредієнти в мисці, додайте сіль і спеції, добре перемішайте.
- Від загального грудки тіста відокремте грам 150-170, ця частина піде на «кришку» для пирога. Інше тісто розкачайте в тонкий круглий пласт і викладіть його в змащену маслом форму. Краї тіста повинні трохи звисати з країв форми.
- Потім викладіть всю підготовлену начинку на основу з тіста. З приблизно 100 грам решти тіста розкачайте круглу коржик. Покладіть її поверх начинки і скріпіть по колу краю обох шматків тесту.
- тісто будемо використовувати для прикраси. 15-20 грам скачайте в кулю, він буде служити кришкою для отвору в центрі пирога. Інше тісто розкачайте і зробіть кілька надрізів від центру до краю.
- Коржик з надрізами покладіть на пиріг і з’єднайте її з основним круглим швом.
- розгорніть надрізи, і сусідні краї скріпіть один з одним. У центрі пирога зробіть невеликий отвір і помістіть на нього кульку з тіста. Ось така красива заготівля в підсумку вийде.
- Випікайте пиріг балиш в духовці при 180 градусах протягом 2,5 годин. Через 40 хвилин від початку випікання відкрийте кришечку і влийте яловичий бульйон. Зменшіть температуру духовки до 150-160 градусів.
- Готовий гарячий татарський пиріг з м’ясом і картоплею змастіть вершковим маслом. Укрийте форму пергаментом або чистим рушником і залиште на 15-20 хвилин. Потім можна подавати бэлиш до столу і пригощати гостей. Приємного апетиту!
![](/wp-content/uploads/image_34828.jpg)
Бэлиш з куркою та картоплею в духовці
Бэлиш з куркою та картоплею в духовці – смачний і досить легкий пиріг, хоча тесту там мінімальна кількість. Бэлиш дуже доступний за складом інгредієнтів і простий у приготуванні, незважаючи на те, що має такий оригінальний і красивий вигляд.
Час готування – 105 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 3-5.
Склад:
- Яйце куряче – 3 шт.
- Борошно пшеничне вищого сорту – 400-500 гр.
- будь-якої жирності Сметана – 2 ст. л.
- Цукор – 1 ч. л.
- Сіль поварена – 1,5 ч. л.
- Сода/розпушувач – 0,5 ч. л./1 ч. л.
- Приправа для курки – за смаком.
- Оцет толовый – для гасіння соди.
- Картопля – 2-3 шт.
- Цибуля ріпчаста білий – 2 шт.
- М’ясо курки – 500 гр.
- Бульйон м’ясний – 1 склянка
Процес приготування:
Крок 1. Приготування пирога почніть з обробки м’яса. Курячу тушку обмийте проточною водою і зріжте м’ясо з кісток. Наріжте філе невеликими шматочками.
Крок 2. Невелику готування ріпчастої цибулі очистіть від сухого лушпиння. Обмийте цибулину і наріжте дуже дрібно.
Крок 3. Картопля очистіть, добре помийте і наріжте кубиками.
Крок 4. У миску просіяти борошно пшеничне через дрібне сито. Додайте сіль, цукор, соду, гашену оцтом, і рослинне масло.
Крок 5. Далі влийте воду кімнатної температури і замісіть однорідне круте тісто для бэлиша.
Крок 6. Картопля змішати з курячим м’ясом і цибулею. Начинку посоліть, і приправте за смаком.
Крок 7. Тісто розділіть на три частини, дві великі і одну маленьку. Одну розкачайте в тонкий коржик, покладіть у змащену маслом форму відповідного діаметру. Краї тіста повинні вільно звисати.
Крок 8. Викладіть всю начинку на основу з тіста.
Крок 9. Другу частину тіста також розкачати в круглий коржик і помістіть поверх начинки. Закріпіть краї обох пластів тіста.
Крок 10. На поверхні пирога зробіть невеликий отвір і закрийте його третім шматочком тесту, скачати в невелику кульку. Випікайте пиріг у духовці при 180 градусах від 2-2,5 годин.
Крок 11. Готовий гарячий пиріг змастіть вершковим маслом і дайте настоятися протягом 10-15 хвилин. Подавайте бэлиш з куркою та картоплею з м’ясним бульйоном. А є його найзручніше ложкою. Приємного апетиту!
Бэлиш з рисом та родзинками
Бэлиш з рисом і родзинками – цікавий і не дуже звичайний варіант знаменитого татарського пирога. Він виходить не надто солодкий, приємний на смак і досить ситним. Така випічка цілком може зійти для перекусу або доповнення дружнього чаювання.
Час готування – 95 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 4-6.
Інгредієнти:
- Рис круглий – 1 склянка
- Родзинки без кісточок – 1 склянка
- Масло вершкове – 5 ст. л.
- Тісто дріжджове – 0,5 кг
- Сіль – за смаком.
- Цукор – 1,5 ст. л.
- Борошно пшеничне – 1,5 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Рис кілька разів промийте проточною водою. Викладіть крупу в каструлю, залийте водою, посоліть до смаку і варіть до готовності.
Крок 2. Ізюм промийте і залийте на час гарячою водою.
Крок 3. Готовий рис відкиньте на сито, промийте проточною водою і залиште, щоб рідина стекла повністю.
Крок 4. Розтопіть на повільному вогні або в мікрохвильовій печі 3 ст. л. вершкового масла. З’єднайте рис, топлене масло і промитий ізюм.
Крок 5. Півкілограмовий шматок дріжджового тіста розділіть на частини: 1/3 і 2/3. Форму для пирога змастіть маслом. Більшу частину тіста розкачайте в тонкий коржик і помістіть в форму, вона буде служити основою майбутнього пирога.
Крок 6. На тісто викладіть всю підготовлену начинку з рису і родзинок, рівномірно розподіліть її ложкою по всій площі.
Крок 7. Також меншу частину розкачайте в тонкий круглий коржик. Помістіть її на начинку. Щільно скріпіть обидві частини тесту і зробіть на поверхні заготовки 2-4 невеликих отвори.
Крок 8. Для посипання змішайте столову ложку вершкового масла, цукор і пшеничне борошно.
Крок 9. Посипте заготівлю пирога отриманої крихтою.
Крок 10. Випікайте бэлиш з рисом та родзинками при 170 градусах протягом години.
Крок 11. Щоб пиріг вийшов більш соковитим, можна трохи підняти «кришечку» і додати в начинку столову ложку вершкового масла. Приємного апетиту!
Зур бэлиш з яловичиною
Зур бэлиш з яловичиною – гарна, пишна випічка з оригінальним оформленням, її можна назвати справжньою перлиною татарської кухні. Готується пиріг тільки з натурального м’яса, ніякого фаршу або напівфабрикатів. Бэлиш відмінно підійде до будь-якого навіть самого розкішного свята.
Час готування – 160 хв.
Час приготування – 35-40 хв.
Порції – 6-8.
Склад:
- Борошно пшеничне – 800 гр.
- Яйце куряче велике – 1 шт.
- Сметана – 200 гр.
- Сода харчова – 1 ч. л.
- Сіль поварена – за смаком.
- Кефір – 150 мл
- Масло вершкове – 150 гр.
- Масло рослинне без запаху – 1 ст. л.
Для начинки:
- Яловичина – 1 кг
- Картопля – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Вода /бульйон м’ясний – 200 мл
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сіль поварена – за смаком.
- Спеції для м’яса – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. В великій мисці змішайте сметану, кефір, сіль і харчову соду.
Крок 2. В отриману кисломолочну масу додати м’яке вершкове масло і куряче яйце.
Крок 3. Поступово введіть просіяне пшеничне борошно і вимішуйте однорідне тісто.
Крок 4. Готове тісто зберіть в ком, укрийте рушником і відправте в холодильник, поки займаєтеся начинкою.
Крок 5. Яловичину наріжте невеликими кубиками.
Крок 6. Картоплю і ріпчасту цибулю очистіть, помийте і наріжте приблизно так само, як і м’ясо.
Крок 7. Смешайте в мисці всі компоненти начинки. Масу посоліть, і приправте спеціями за смаком. Все готове, можна приступати до складання пирога.
Крок 8. Для випічки знадобиться форма з високими бортами. Тісто розділіть на дві нерівні частини.
Крок 9. Більшу частину розкачати, вона буде служити основою бэлиша. Покладіть шар у форму, краї тіста повинні звисати з країв.
Крок 10. Далі викладіть підготовлену начинку з м’яса і картоплі.
Крок 11. Решту тіста розділіть на дві частини. Одна буде служити «кришкою», інша буде використана для прикраси. Також знадобиться ще один невеликий шматочок тесту, щоб скачати з нього кульку. Тісто для «кришки» розкачати в круглий коржик і покладіть поверх начинки. Другу частину також розкачайте до кола, на ньому зробіть невеликі надрізи від середини до краю. Коржик покладіть поверх «кришки».
Крок 12. З’єднайте краю нижнього шару тіста і самого верхнього, добре скріпіть їх по колу. Також з’єднайте краї надрізів на верхній частині пирога.
Крок 13. У центрі заготовки зробіть невеликий отвір і на нього покладіть кульку з тіста. Пиріг змастіть топленим вершковим маслом. Випікайте зур бэлиш приблизно дві години при 180 градусах. Приблизно через годину приберіть кульку і влийте через отвір м’ясний бульйон або суміш води і вершкового масла. Зур бэлиш з яловичиною трохи остудіть перед подачею. Приємного апетиту!
Татарський бэлиш з тестом на кефірі
Татарський бэлиш з тестом на кефірі готується в духовці при помірній температурі, завдяки чому м’ясо і картоплю нидіють у власному соку. Пиріг виходить соковитим, з витікаючим м’ясним бульйоном, тому його часто їдять ложкою.
Час готування – 160 хв.
Час приготування – 35-40 хв.
Порції – 8-10.
Склад:
- Борошно пшеничне – 750 гр.
- Яйце куряче велике – 1 шт.
- Сметана – 1 склянка
- Сода харчова – 1 ч. л.
- Оцет столовий – 1 ст. л.
- Сіль поварена – 0,5 ч. л.
- Кефір – 0,5 склянки
- Масло вершкове – 150 гр.
- Масло рослинне без запаху – 20 мл
- Яловичина – 1,5 кг
- Картопля – 1,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Бульйон м’ясний – 1 склянка
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. В великій мисці збийте одне куряче яйце з сіллю. В отриману масу влийте кефір і викладіть сметану.
Крок 2. Погасіть соду оцтом і додайте в тісто.
Крок 3. Також влийте в миску рослинне масло і додати м’яке вершкове масло. Добре перемішайте масу.
Крок 4. Поступово введіть просіяне борошно і замісіть тісто для пирога. Готове тісто розділіть на 2 частини. Потім одну частину поділити ще на дві частини і від однієї отщипите невеликий шматочок.
Крок 5. Яловичину обмийте, видалите пленочки і наріжте невеликими кубиками.
Крок 6. Картоплю і ріпчасту цибулю очистіть, помийте і наріжте приблизно такими ж кубиками, як і яловичину.
Крок 7. Змішайте в мисці всі компоненти начинки. Масу посоліть, і приправте перцем за смаком. Можна приступати до складання пирога.
Крок 8. Найбільшу частину тіста розкачайте, вона буде служити основою бэлиша. Покладіть шар у форму, краї тіста повинні звисати з країв. На основу викладіть всю підготовлену начинку з м’яса і картоплі.
Крок 9. Далі розкачайте наступний шматок тіста і покладіть поверх начинки. Щільно скріпіть краю нижнього і верхнього шарів тіста.
Крок 10. Наступну частину тесту також розкачайте до тонкої круглої коржі. Зробіть на ньому невеликі надрізи від центру до краю. Його покладіть на пиріг зверху і скріпіть тісто з основним швом. Надрізи розправте, щоб вийшло цікаве прикраса на заготівлі.
Крок 11. У центрі заготовки зробіть невеликий отвір і помістіть на нього залишився невеликий кулька з тіста.
Крок 12. Заготівлю змастіть вершковим маслом і відправте форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікайте бэлиш приблизно 90 хвилин.
Крок 13. Після цього дістаньте пиріг, приберіть кульку, в отвір влийте склянку м’ясного бульйону і готуйте ще 40-60 хвилин.
Крок 14. Бэлиш – унікальна випічка, яку можна їсти ложками. Подавайте пиріг до столу в теплому вигляді. Приємного апетиту!
Пиріг бэлиш на сметані
Пиріг бэлиш на сметані – святковий татарський пиріг, який навіть на весільне застілля подають. Якщо описувати випічку словами, то це велика кількість м’яса і картоплі в тонкому ніжному тесті. Готувати бэлиш в домашніх умовах не дуже складно.
Час готування – 3 ч.
Час приготування – 30-40 хв.
Порції – 2-4.
Інгредієнти:
Для начинки:
- Яловичина/телятина – 400 гр.
- Баранина – 400 гр.
- Гусятина/м’ясо качки – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста білий – 3 шт.
- Картопля – 2 кг
- Бульйон м’ясний – 350 мл
- Перець – 1 ст. л.
- Сіль поварена – 1 ст. л.
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 650 гр.
- Масло рослинне без запаху – 3 ст. л.
- Сметана – 500 гр.
- Майонез – 2 ст. л.
- Сода харчова – 0,5 ч. л.
- Сіль поварена – 0,5 ч. л.
- Яйце куряче – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Викладіть в об’ємну миску сметану.
Крок 2. Додайте до неї харчову соду, сіль, куряче яйце, майонез і рослинне масло. Перемішайте продукти.
Крок 3. Просіяти пшеничне борошно через сито, порціями всипайте її в миску і замішують еластичне тісто. На сметані воно завжди виходить м’яким і податливим в роботі.
Крок 4. Готове тісто зберіть у грудку, укрийте харчовою плівкою і відставте у бік хвилин на 20.
Крок 5. Всі три види м’яса обмийте проточною водою і наріжте кубиками зі стороною приблизно в 1 сантиметр. Для пирога можна брати м’ясо з жировими прожилками, тоді випічка вийде більш соковитою.
Крок 6. З головок ріпчастої цибулі зніміть піну, наріжте їх дрібними кубиками.
Крок 7. Картопля також очистіть, помийте і наріжте кубиками сантиметр на сантиметр.
Крок 8. Всі продукти для начинки змішайте в мисці, додайте до них сіль і мелений перець.
Крок 9. Грудку тіста розділіть на частини. Більша з них повинна становити приблизно 2/3 від загальної кількості тесту.
Крок 10. На присипаній борошном поверхні розкачайте більшу частину тіста в круглий коржик.
Крок 11. Форму для випікання пирога змастіть рослинною олією. Викладіть в неї корж, її краю будуть звисати з боків.
Крок 12. Дно заготовки посипте борошном, щоб вона ввібрала в себе частину соку і пиріг не розвалився. Викладіть основу з тіста всю начинку, злегка утрамбуйте її.
Крок 13. Підніміть краї тіста до центру.
Крок 14. Від другої частини тесту відірвіть невеликий шматок і скачайте кульку.
Крок 15. Більшу частину тіста розкачайте в тонкий корж, вона буде служити «кришкою» для майбутнього пирога.
Крок 16. Покладіть корж на заготівлю і скріпіть її з основою пирога по колу.
Крок 17. В середині заготовки зробіть отвір і накрийте її залишилися кулькою тесту. За бажанням додатково можна прикрасити пиріг якимись фігурками з тіста.
Крок 18. Надішліть заготовку в духовку, розігріту до 180 градусів, на півгодини. Після цього відкрийте духовку і змастіть поверхню пирога рослинним маслом.
Крок 19. Потім зменшіть температуру до 160 градусів і запікайте ще 1 годину. Також через півгодини повторно змастіть пиріг маслом.
Крок 20. Далі знадобиться м’ясний бульйон, його можна замінити сумішшю з води і вершкового масла. Приберіть кульку і влийте в отвір бульйон, можна використовувати для цього воронку.
Крок 21. Ще раз змастіть пиріг рослинним маслом, зменшіть температуру до 140 градусів і готуйте бэлиш ще 1 годину.
Крок 22. Бэлиш готовий, він виходить дуже соковитим і смачним, ваші близькі та гості будуть задоволені. Приємного апетиту!
Бэлиш з фаршем і картоплею
Бэлиш з фаршем і картоплею – це закритий пиріг з великою кількістю начинки. По суті, він і складається тільки з м’яса і картоплі. Якщо ви хочете здивувати своїх рідних і ще дуже смачно їх нагодувати, то це самий вірний спосіб. Обов’язково спробуйте спекти бэлиш самостійно.
Час готування – 110 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Мука пшенична вищий сорт – 500 гр.
- Масло рослинне без запаху – 4 ст. л.
- Вода питна – 150 мл
- Фарш яловичий – 500 гр.
- Сіль поварена – 1 ч. л.
- Картопля – 5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Бульйон м’ясний – 1 склянка
- Масло – для змазування пирога.
Процес приготування:
Крок 1. Для тіста з’єднайте в великій мисці просіяне пшеничне борошно, фільтровану воду, рослинне масло і чайну ложку солі. Масу добре вимісити, зберіть тісто в грудку і залиште в сторонці, поки готуєте начинку.
Крок 2. Кілька середніх за розміром бульб картоплі почистіть і наріжте кубиками зі стороною 1 сантиметр.
Крок 3. Цибулини також очистіть і дрібно наріжте.
Крок 4. Змішайте в мисці подрібнену картоплю, цибулю і м’ясний фарш. Начинку посоліть, і приправте перцем за смаком.
Крок 5. Тісто розділіть на дві нерівні частини: 2/3 і 1/3. Тонко розкачайте більшу частину тіста і викладіть його в форму, краї тіста нехай вільно звисають з бортів.
Крок 6. Викладіть на основу з тіста всю начинку, злегка утрамбуйте її ложкою.
Крок 7. Краї тіста підніміть догори. Через невеликий круглий отвір у вас буде видно начинка. Тепер потрібно зробити «кришку» для пирога. Решту тіста розділіть на три частини, одна велика, приблизно половина, а дві інші будуть використовуватися для декору. З більшої частини розкачати коло, він буде служити «кришкою». Покладіть тісто на пиріг і скріпіть його краю по колу з основою пирога. Також з залишків тіста зробіть прикраса для пирога і скачайте невеликий кулька. У центрі пирога зробіть отвір розміром з невелику монету. Його прикрийте кулькою. Отвір потрібно, щоб вливати через нього бульйон в пиріг.
Крок 8. Змастіть заготівлю топленим вершковим маслом і відправте в розігріту до 200 градусів духовку. Випікайте протягом години. Потім дістаньте бэлиш з духовки, зніміть кульку і влийте через отвір м’ясний бульйон. Потім поверніть пиріг в духовку і випікайте ще приблизно півгодини.
Крок 9. Остудіть бэлиш з фаршем і картоплею у формі, потім можна пригощатися. Приємного апетиту!
Зур бэлиш з качкою
Зур бэлиш з качкою – шалено смачне диво татарської кухні. Начинку зазвичай роблять з яловичини або баранини, але по своєму смаку ви можете міняти його на інше. Наприклад, відмінно підходить качка, з ним випічка виходить соковитою і ситної.
Час готування – 115 хв
Час приготування – 25-35 хв.
Порції – 10.
Склад:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Яйце куряче – 2 шт.
- Молоко – 100 мл
- Масло вершкове – 90 гр.
- Сіль – ½ ч. л.
- Цукор – ½ ч. л.
- Розпушувач для тіста – ½ ч. л.
Для начинки:
- Грудка качина – 0,5 шт.
- Цибуля ріпчаста середнього розміру – 4 шт.
- Картопля – 6 шт.
- Сіль морська крупного помелу – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Насіння кропу – ½ ч. л.
- Бульйон м’ясний – 120 мл
- Масло – для змазування пирога.
Процес приготування:
Крок 1. Спочатку займіться тестом. На повільному вогні розтопіть вершкове масло, перелийте його в миску. Додати холодне молоко, розбийте курячі яйця, всипте по половині чайної ложки солі і цукру. Збийте інгредієнти до утворення однорідної маси. З’єднайте пшеничне борошно з розпушувачем для тесту і отриману суміш просіяти через дрібне сито. Додайте борошняну суміш в миску і замісіть м’яке однорідне тісто для пирога. Готове тісто зібрати в кулю, загорніть в харчову пшонку і приберіть в холодильник.
Крок 2. Тепер займемося качкою. Відокремте філе від шкіри і жиру. Наріжте його дрібними шматочками.
Крок 3. Картоплю і ріпчасту цибулю очистіть, промийте проточною водою і наріжте приблизно так само, як і качине філе.
Крок 4. Змішайте в мисці всі компоненти начинки. Додайте сіль, мелений перець і насіння кропу, добре перемішайте.
Крок 5. Тісто розділіть на три нерівні частини. Одна велика і дві менші. Також залиште невеликий шматочок тесту, щоб зробити з нього пробку.
Крок 6. Більшу частину розкачати в круглий коржик, по діаметру вона повинна бути більше, ніж форма для випікання. Викладіть шар у форму.
Крок 7. Дві інші частини розкачайте також в круглі коржі. На одній зробіть 8 надрізів від центру до краю, покладіть її на другий корж і скріпіть їх краю.
Крок 8. Викладіть на тісто начинку, рівномірно розподіліть по всій площі, злегка утрамбуйте її.
Крок 9. Зверху на начинку покладіть подвійну коржик і скріпіть її краю з нижньою основою тесту. На верхній коржику зробіть защипи на краях надрізів, щоб вийшов гарний візерунок.
Крок 10. У центрі заготовки зробіть невеликий отвір, на нього покладіть кульку з тіста.
Крок 11. Заготівля пирога готова, можна відправляти форму в духовку. Випікайте бэлиш при 200 градусах протягом 1 години. Потім приберіть кульку і влийте в отвір м’ясний бульйон. Потім поверніть кульку на місце і готуйте пиріг ще 30-40 хвилин. Готовий бэлиш залиште ще на півгодини у вимкненій духовці, потім промажте його поверхню топленим вершковим маслом. Подавати бэлиш з качкою можна з чаєм або м’ясним бульйоном. Приємного апетиту!