Бэлиш (балиш) – 8 рецептів татарського страви з покроковими фото

Зур бэлиш з качкою

Зур бэлиш з качкою – шалено смачне диво татарської кухні. Начинку зазвичай роблять з яловичини або баранини, але по своєму смаку ви можете міняти його на інше. Наприклад, відмінно підходить качка, з ним випічка виходить соковитою і ситної.

Час готування – 115 хв

Час приготування – 25-35 хв.

Порції – 10.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Молоко – 100 мл
  • Масло вершкове – 90 гр.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Цукор – ½ ч. л.
  • Розпушувач для тіста – ½ ч. л.

Для начинки:

  • Грудка качина – 0,5 шт.
  • Цибуля ріпчаста середнього розміру – 4 шт.
  • Картопля – 6 шт.
  • Сіль морська крупного помелу – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Насіння кропу – ½ ч. л.
  • Бульйон м’ясний – 120 мл
  • Масло – для змазування пирога.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку займіться тестом. На повільному вогні розтопіть вершкове масло, перелийте його в миску. Додати холодне молоко, розбийте курячі яйця, всипте по половині чайної ложки солі і цукру. Збийте інгредієнти до утворення однорідної маси. З’єднайте пшеничне борошно з розпушувачем для тесту і отриману суміш просіяти через дрібне сито. Додайте борошняну суміш в миску і замісіть м’яке однорідне тісто для пирога. Готове тісто зібрати в кулю, загорніть в харчову пшонку і приберіть в холодильник.

Крок 2. Тепер займемося качкою. Відокремте філе від шкіри і жиру. Наріжте його дрібними шматочками.

Крок 3. Картоплю і ріпчасту цибулю очистіть, промийте проточною водою і наріжте приблизно так само, як і качине філе.

Крок 4. Змішайте в мисці всі компоненти начинки. Додайте сіль, мелений перець і насіння кропу, добре перемішайте.

Крок 5. Тісто розділіть на три нерівні частини. Одна велика і дві менші. Також залиште невеликий шматочок тесту, щоб зробити з нього пробку.

Крок 6. Більшу частину розкачати в круглий коржик, по діаметру вона повинна бути більше, ніж форма для випікання. Викладіть шар у форму.

Крок 7. Дві інші частини розкачайте також в круглі коржі. На одній зробіть 8 надрізів від центру до краю, покладіть її на другий корж і скріпіть їх краю.

Крок 8. Викладіть на тісто начинку, рівномірно розподіліть по всій площі, злегка утрамбуйте її.

Крок 9. Зверху на начинку покладіть подвійну коржик і скріпіть її краю з нижньою основою тесту. На верхній коржику зробіть защипи на краях надрізів, щоб вийшов гарний візерунок.

Крок 10. У центрі заготовки зробіть невеликий отвір, на нього покладіть кульку з тіста.

Крок 11. Заготівля пирога готова, можна відправляти форму в духовку. Випікайте бэлиш при 200 градусах протягом 1 години. Потім приберіть кульку і влийте в отвір м’ясний бульйон. Потім поверніть кульку на місце і готуйте пиріг ще 30-40 хвилин. Готовий бэлиш залиште ще на півгодини у вимкненій духовці, потім промажте його поверхню топленим вершковим маслом. Подавати бэлиш з качкою можна з чаєм або м’ясним бульйоном. Приємного апетиту!