Бэлиш (балиш) – 8 рецептів татарського страви з покроковими фото

Татарський бэлиш з тестом на кефірі

Татарський бэлиш з тестом на кефірі готується в духовці при помірній температурі, завдяки чому м’ясо і картоплю нидіють у власному соку. Пиріг виходить соковитим, з витікаючим м’ясним бульйоном, тому його часто їдять ложкою.

Час готування – 160 хв.

Час приготування – 35-40 хв.

Порції – 8-10.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 750 гр.
  • Яйце куряче велике – 1 шт.
  • Сметана – 1 склянка
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Оцет столовий – 1 ст. л.
  • Сіль поварена – 0,5 ч. л.
  • Кефір – 0,5 склянки
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Масло рослинне без запаху – 20 мл
  • Яловичина – 1,5 кг
  • Картопля – 1,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Бульйон м’ясний – 1 склянка
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. В великій мисці збийте одне куряче яйце з сіллю. В отриману масу влийте кефір і викладіть сметану.

Крок 2. Погасіть соду оцтом і додайте в тісто.

Крок 3. Також влийте в миску рослинне масло і додати м’яке вершкове масло. Добре перемішайте масу.

Крок 4. Поступово введіть просіяне борошно і замісіть тісто для пирога. Готове тісто розділіть на 2 частини. Потім одну частину поділити ще на дві частини і від однієї отщипите невеликий шматочок.

Крок 5. Яловичину обмийте, видалите пленочки і наріжте невеликими кубиками.

Крок 6. Картоплю і ріпчасту цибулю очистіть, помийте і наріжте приблизно такими ж кубиками, як і яловичину.

Крок 7. Змішайте в мисці всі компоненти начинки. Масу посоліть, і приправте перцем за смаком. Можна приступати до складання пирога.

Крок 8. Найбільшу частину тіста розкачайте, вона буде служити основою бэлиша. Покладіть шар у форму, краї тіста повинні звисати з країв. На основу викладіть всю підготовлену начинку з м’яса і картоплі.

Крок 9. Далі розкачайте наступний шматок тіста і покладіть поверх начинки. Щільно скріпіть краю нижнього і верхнього шарів тіста.

Крок 10. Наступну частину тесту також розкачайте до тонкої круглої коржі. Зробіть на ньому невеликі надрізи від центру до краю. Його покладіть на пиріг зверху і скріпіть тісто з основним швом. Надрізи розправте, щоб вийшло цікаве прикраса на заготівлі.

Крок 11. У центрі заготовки зробіть невеликий отвір і помістіть на нього залишився невеликий кулька з тіста.

Крок 12. Заготівлю змастіть вершковим маслом і відправте форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікайте бэлиш приблизно 90 хвилин.

Крок 13. Після цього дістаньте пиріг, приберіть кульку, в отвір влийте склянку м’ясного бульйону і готуйте ще 40-60 хвилин.

Крок 14. Бэлиш – унікальна випічка, яку можна їсти ложками. Подавайте пиріг до столу в теплому вигляді. Приємного апетиту!