Татарський бэлиш з тестом на кефірі
Татарський бэлиш з тестом на кефірі готується в духовці при помірній температурі, завдяки чому м’ясо і картоплю нидіють у власному соку. Пиріг виходить соковитим, з витікаючим м’ясним бульйоном, тому його часто їдять ложкою.
Час готування – 160 хв.
Час приготування – 35-40 хв.
Порції – 8-10.
Склад:
- Борошно пшеничне – 750 гр.
- Яйце куряче велике – 1 шт.
- Сметана – 1 склянка
- Сода харчова – 1 ч. л.
- Оцет столовий – 1 ст. л.
- Сіль поварена – 0,5 ч. л.
- Кефір – 0,5 склянки
- Масло вершкове – 150 гр.
- Масло рослинне без запаху – 20 мл
- Яловичина – 1,5 кг
- Картопля – 1,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Бульйон м’ясний – 1 склянка
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. В великій мисці збийте одне куряче яйце з сіллю. В отриману масу влийте кефір і викладіть сметану.
Крок 2. Погасіть соду оцтом і додайте в тісто.
Крок 3. Також влийте в миску рослинне масло і додати м’яке вершкове масло. Добре перемішайте масу.
Крок 4. Поступово введіть просіяне борошно і замісіть тісто для пирога. Готове тісто розділіть на 2 частини. Потім одну частину поділити ще на дві частини і від однієї отщипите невеликий шматочок.
Крок 5. Яловичину обмийте, видалите пленочки і наріжте невеликими кубиками.
Крок 6. Картоплю і ріпчасту цибулю очистіть, помийте і наріжте приблизно такими ж кубиками, як і яловичину.
Крок 7. Змішайте в мисці всі компоненти начинки. Масу посоліть, і приправте перцем за смаком. Можна приступати до складання пирога.
Крок 8. Найбільшу частину тіста розкачайте, вона буде служити основою бэлиша. Покладіть шар у форму, краї тіста повинні звисати з країв. На основу викладіть всю підготовлену начинку з м’яса і картоплі.
Крок 9. Далі розкачайте наступний шматок тіста і покладіть поверх начинки. Щільно скріпіть краю нижнього і верхнього шарів тіста.
Крок 10. Наступну частину тесту також розкачайте до тонкої круглої коржі. Зробіть на ньому невеликі надрізи від центру до краю. Його покладіть на пиріг зверху і скріпіть тісто з основним швом. Надрізи розправте, щоб вийшло цікаве прикраса на заготівлі.
Крок 11. У центрі заготовки зробіть невеликий отвір і помістіть на нього залишився невеликий кулька з тіста.
Крок 12. Заготівлю змастіть вершковим маслом і відправте форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікайте бэлиш приблизно 90 хвилин.
Крок 13. Після цього дістаньте пиріг, приберіть кульку, в отвір влийте склянку м’ясного бульйону і готуйте ще 40-60 хвилин.
Крок 14. Бэлиш – унікальна випічка, яку можна їсти ложками. Подавайте пиріг до столу в теплому вигляді. Приємного апетиту!