Бэлиш (балиш) – 8 рецептів татарського страви з покроковими фото

Бэлиш з фаршем і картоплею

Бэлиш з фаршем і картоплею – це закритий пиріг з великою кількістю начинки. По суті, він і складається тільки з м’яса і картоплі. Якщо ви хочете здивувати своїх рідних і ще дуже смачно їх нагодувати, то це самий вірний спосіб. Обов’язково спробуйте спекти бэлиш самостійно.

Час готування – 110 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Мука пшенична вищий сорт – 500 гр.
  • Масло рослинне без запаху – 4 ст. л.
  • Вода питна – 150 мл
  • Фарш яловичий – 500 гр.
  • Сіль поварена – 1 ч. л.
  • Картопля – 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Бульйон м’ясний – 1 склянка
  • Масло – для змазування пирога.

Процес приготування:

Крок 1. Для тіста з’єднайте в великій мисці просіяне пшеничне борошно, фільтровану воду, рослинне масло і чайну ложку солі. Масу добре вимісити, зберіть тісто в грудку і залиште в сторонці, поки готуєте начинку.

Крок 2. Кілька середніх за розміром бульб картоплі почистіть і наріжте кубиками зі стороною 1 сантиметр.

Крок 3. Цибулини також очистіть і дрібно наріжте.

Крок 4. Змішайте в мисці подрібнену картоплю, цибулю і м’ясний фарш. Начинку посоліть, і приправте перцем за смаком.

Крок 5. Тісто розділіть на дві нерівні частини: 2/3 і 1/3. Тонко розкачайте більшу частину тіста і викладіть його в форму, краї тіста нехай вільно звисають з бортів.

Крок 6. Викладіть на основу з тіста всю начинку, злегка утрамбуйте її ложкою.

Крок 7. Краї тіста підніміть догори. Через невеликий круглий отвір у вас буде видно начинка. Тепер потрібно зробити «кришку» для пирога. Решту тіста розділіть на три частини, одна велика, приблизно половина, а дві інші будуть використовуватися для декору. З більшої частини розкачати коло, він буде служити «кришкою». Покладіть тісто на пиріг і скріпіть його краю по колу з основою пирога. Також з залишків тіста зробіть прикраса для пирога і скачайте невеликий кулька. У центрі пирога зробіть отвір розміром з невелику монету. Його прикрийте кулькою. Отвір потрібно, щоб вливати через нього бульйон в пиріг.

Крок 8. Змастіть заготівлю топленим вершковим маслом і відправте в розігріту до 200 градусів духовку. Випікайте протягом години. Потім дістаньте бэлиш з духовки, зніміть кульку і влийте через отвір м’ясний бульйон. Потім поверніть пиріг в духовку і випікайте ще приблизно півгодини.

Крок 9. Остудіть бэлиш з фаршем і картоплею у формі, потім можна пригощатися. Приємного апетиту!