Осетинські пироги – 10 покрокових рецептів в домашніх умовах з фото

Осетинські пироги – одне з найпоширеніших страв кавказької кухні. Склад у них простий, а маючи в арсеналі цю підбірку з 10 різноманітних рецептів, ви з легкістю зможете радувати своїх близьких смачною і ситною випічкою.

Осетинський пиріг – класичний рецепт приготування

Класичний рецепт приготування осетинського пирога або «Картофчина» передбачає основою дріжджове тісто і начинкою – картоплю з сирами осетинськими з овечого молока або сирами розсільних сортів (бринза, сулугуні, фета). Любителем вершкового смаку і при неприйнятті такого молока, допускається заміна таких сирів Моцарелою або Бураттой. Пиріг має свої особливості формування: ідеально круглу форму, товщину не більше 2 см, відсутність толстого краї тіста і велика кількість начинки. Для випічки пирогів буде зручна чавунна сковорідка.

Час приготування: 2 години 30 хвилин.

Час приготування: 50 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Борошно пшеничне 900 гр.
  • Сухі дріжджі 8 гр.
  • Сіль 1 ч. л.
  • Цукор-пісок-1 ст. л.
  • Молоко коров’яче 500 мл
  • Масло рослинне 3 ст. л.
  • Для начинки:
  • Картопля 1 кг
  • Сир 500 гр. (Буратта)
  • Сіль за смаком
  • Масло вершкове 50 гр.

Процес приготування:

  1. Інгредієнти для осетинського пирога в домашніх умовах відразу готуються, згідно пропорції рецепта. Очищається і промивається картоплю. Сир нарізати невеликими шматочками.
  2. У посуд для замішування тіста насипається через сито борошно і змішується з сухими дріжджами. До сухої суміші насипаються сіль з цукром і наливаються молоко з рослинним маслом. Руками замішується тісто до густої однорідної і трохи липкою текстури. Посуд прикривається плівкою і ставлять у тепле місце на 1 годину для підйому. За цей час тісто пару раз потрібно рукою обім’яти.
  3. Очищений картопля відварюється у воді з додаванням солі. Потім він пюрируется, остуживается, змішується з нарізаним сиром, розтопленим вершковим маслом і скочується в три колобка.
  4. тісто поділяється на три частини. Кожен шматок на присипаній борошном стільниці ще раз добре вимішується з додаванням борошна, щоб тісто не прилипало до долонь.
  5. Потім тісто тонко розкачується в коржі. На кожен коржик кладеться начинка. Краї тіста завертаються в середину і щільно защипываются. Долонею пирога надається тонка плоска форма і в середині робиться невеликий отвір для пари. Пироги укладаються на присипану борошном сковорідку і випікається в духовці, розігрітій до 200 градусів протягом 15-20 хвилин.
  6. Приготовані за класичним рецептом осетинські пироги змащуються маслом і сервіруються до столу. Приємного апетиту!

Приємного апетиту!