Осетинські пироги – 10 покрокових рецептів в домашніх умовах з фото

Осетинські пироги – одне з найпоширеніших страв кавказької кухні. Склад у них простий, а маючи в арсеналі цю підбірку з 10 різноманітних рецептів, ви з легкістю зможете радувати своїх близьких смачною і ситною випічкою.

Осетинський пиріг – класичний рецепт приготування

Класичний рецепт приготування осетинського пирога або «Картофчина» передбачає основою дріжджове тісто і начинкою – картоплю з сирами осетинськими з овечого молока або сирами розсільних сортів (бринза, сулугуні, фета). Любителем вершкового смаку і при неприйнятті такого молока, допускається заміна таких сирів Моцарелою або Бураттой. Пиріг має свої особливості формування: ідеально круглу форму, товщину не більше 2 см, відсутність толстого краї тіста і велика кількість начинки. Для випічки пирогів буде зручна чавунна сковорідка.

Час приготування: 2 години 30 хвилин.

Час приготування: 50 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Борошно пшеничне 900 гр.
  • Сухі дріжджі 8 гр.
  • Сіль 1 ч. л.
  • Цукор-пісок-1 ст. л.
  • Молоко коров’яче 500 мл
  • Масло рослинне 3 ст. л.
  • Для начинки:
  • Картопля 1 кг
  • Сир 500 гр. (Буратта)
  • Сіль за смаком
  • Масло вершкове 50 гр.

Процес приготування:

  1. Інгредієнти для осетинського пирога в домашніх умовах відразу готуються, згідно пропорції рецепта. Очищається і промивається картоплю. Сир нарізати невеликими шматочками.
  2. У посуд для замішування тіста насипається через сито борошно і змішується з сухими дріжджами. До сухої суміші насипаються сіль з цукром і наливаються молоко з рослинним маслом. Руками замішується тісто до густої однорідної і трохи липкою текстури. Посуд прикривається плівкою і ставлять у тепле місце на 1 годину для підйому. За цей час тісто пару раз потрібно рукою обім’яти.
  3. Очищений картопля відварюється у воді з додаванням солі. Потім він пюрируется, остуживается, змішується з нарізаним сиром, розтопленим вершковим маслом і скочується в три колобка.
  4. тісто поділяється на три частини. Кожен шматок на присипаній борошном стільниці ще раз добре вимішується з додаванням борошна, щоб тісто не прилипало до долонь.
  5. Потім тісто тонко розкачується в коржі. На кожен коржик кладеться начинка. Краї тіста завертаються в середину і щільно защипываются. Долонею пирога надається тонка плоска форма і в середині робиться невеликий отвір для пари. Пироги укладаються на присипану борошном сковорідку і випікається в духовці, розігрітій до 200 градусів протягом 15-20 хвилин.
  6. Приготовані за класичним рецептом осетинські пироги змащуються маслом і сервіруються до столу. Приємного апетиту!

Приємного апетиту!

Осетинський пиріг з сиром і картоплею

Спробувавши одного разу м’який, пишний і неймовірно ароматний осетинський пиріг з сиром і картоплею, ви будете пекти його постійно з нагоди і без. Мабуть, це найбільш смачна не солодка випічка, яку можна приготувати в домашніх умовах.

Час готування: 70 хв.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Для тіста:
  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Молоко – 300 мл
  • Дріжджі сухі – 1 ч. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 35 мл
  • Для начинки:
  • Картопля – 350 гр.
  • Сир адигейський – 250 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло – для змащення.

Процес приготування:

1. У відерце хлібопічки закладіть інгредієнти для тіста: спочатку сухі, потім рідкі. Виберіть програму «Дріжджове тісто» і дочекайтеся, поки закінчиться заміс.

2. Картопля очистіть і відваріть до готовності. Додайте сир і сіль, перемішайте інгредієнти.

3. Картопляно-сирну начинку розділити на 3 рівні частини.

4. Тісто викладіть на робочу поверхню, просыпанную борошном.

5. Тісто розділіть на 3 рівні частини.

6. Тісто розкачайте в тонкі коржі, на кожну покладіть начинку.

7. Краї тіста зберіть в центрі і защепніть їх.

8. Переверніть згорток швом вниз і розкачайте корж качалкою.

9. Деко застелити пекарської папером, викладіть коржі, на кожній центрі, зробіть невеликий отвір для виходу пари.

10. Пироги запікайте при 220 градусах 10-15 хвилин. Гарячі пироги змастіть вершковим маслом і подавайте їх на стіл.

Приємного апетиту!

Як спекти осетинський пиріг з м’ясом в духовці?

Смачний і ситний пиріг, який можна приготувати на всю сім’ю. Осетинські пироги – прекрасна східна випічка, яка готується за певною технологією, під тонким тестом ховається велика кількість соковитою начинки.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 3.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 0,5 кг
  • Кефір – 200 мл
  • Молоко – 100 мл
  • живі Дріжджі – 20 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 2 щіпки.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Для начинки:
  • Баранина – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 220 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Перець чилі – 0,3 шт.
  • Бульйон – 100 мл
  • Кінза – 10 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний – за смаком.
  • Масло – для змащення.

Процес приготування:

1. Дріжджі розкришите в миску, додайте цукор, столову ложку борошна і тепле молоко, добре перемішайте. Залиште опару на 20 хвилин в теплому місці.

2. У миску просіяти борошно, влийте кефір, додайте яйце, пару пучок солі і опару, з цих інгредієнтів замісіть тісто. В кінці, влийте олію і ще раз добре вимісити тісто.

3. Тісто залишити на 40-60 хвилин в теплому місці для підйому.

4. Приготуйте м’ясну начинку. Ріпчасту цибулю і часник очистіть від лушпиння. Цибулю дрібно наріжте, часник пропустіть через прес. М’ясо прокрутити через м’ясорубку. Гострий перець дуже дрібно наріжте, кінзу порубаєте ножем. Змішайте всі інгредієнти подрібнені в мисці, додайте сіль, мелений перець і бульйон, перемішайте.

5. Обімніть тісто руками і розділіть на три частини. Кожен шматок тіста розкачайте в тонкий коржик, покладіть м’ясну начинку.

6. Зберіть краю тесту до центру і добре скріпіть їх, всередині не повинно залишитися повітря.

7. Почніть акуратно, спочатку руками расплющівать пиріг, потім качалкою. У вас повинна вийти коржик 1,5-2 сантиметра завтовшки. Пиріг перенесіть на деко, зробіть невеликий отвір в центрі, щоб виходив пар.

8. Випікайте осетинські пироги в духовці, розігрітій до 200 градусів 20 хвилин. Дістаньте рум’яні пироги з духовки, змастіть їх маслом і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Простий рецепт осетинського пирога без дріжджів на кефірі

Це бездріжджовий варіант знаменитого осетинського пирога. Тісто виходить ніжним і більш повітряним, воно дуже податливо в роботі і не рветься при розкочуванні.

Час готування: 85 хв

Час приготування: 45 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Кефір – 125 мл
  • Вода – 125 мл
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Розпушувач для тіста – 1 ч. л.
  • Сода харчова – 0,5 ч. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 320-350 гр.
  • Сосиски – 2 шт.
  • Сирок плавлений – 1 шт.

Процес приготування:

1. Кефір змішати з водою, додайте соду, перемішайте.

2. Далі всипте сіль, цукор, розпушувач для тіста і частина просіяного борошна.

3. Додайте в тісто олію, все змішайте.

4. Поступово введіть борошно і замісіть однорідне тісто. Коли воно стане досить густим, викладіть його на стіл і продовжуйте вимішувати руками. Дайте тісту відпочити 15 хвилин.

5. Сосиски наріжте невеликими кубиками, сир натріть на тертці.

6. Тісто розділіть на 3-4 частини, кожну розкачати в тонкий корж. На кожен коржик, викладіть начинку.

7. Краї тіста зберіть в центрі і добре скріпіть їх.

8. Потім згортки необхідно розкачати, в центрі залиште невеликий отвір для виходу пари.

9. Коржі з начинкою викладіть на змащене маслом деко і випікайте при 200 градусах 15-20 хвилин. Готові осетинські пироги трохи остудіть, наріжте і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Дуже смачний осетинський пиріг з сиром і зеленню

Начинка для осетинського пирога може бути різною: м’ясо, картопля, сир, зелень або будь-які овочі. Але найсмачніші пироги виходять з сиром і зеленню. Таке поєднання інгредієнтів надає випічці приємний солоний смак і неповторний аромат.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Вода – 170 мл
  • Сіль – 0,3 ч. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Цукор – 0,3 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 250-300 гр.
  • Дріжджі свіжі – 13 гр.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Сир твердий – 120 гр.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Сир адигейський – 120 гр.

Процес приготування:

1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти за списком.

2. У теплій воді розчиніть дріжджі, додайте сіль і цукор. Поступово всипте просіяне борошно і замісіть тісто. В кінці, влийте рослинне масло і добре перемішайте. Тісто накрийте рушником і залиште в теплому місці для підйому.

3. Зелень промийте і порубаєте ножем.

4. Сир натріть на крупній тертці. Змішайте сир і зелень.

5. Тісто розділіть на 3 частини, кожну розкачати в круглий коржик. На кожен коржик покладіть начинку з сиру і зелені.

6. Загорніть краї тіста до центру і закріпіть їх.

7. Згортки перекладіть швами вниз і розкачайте їх до товщини 1,5-2 сантиметри. В центрі кожної коржі зробіть невеликий отвір для виходу пари.

8. Випікайте осетинські пироги в духовці при 180 градусах 15-20 хвилин. Гарячі пироги змастіть вершковим маслом і подавайте їх на стіл.

Приємного апетиту!

Осетинський пиріг з сиром в домашніх умовах

Смачний осетинський пиріг з ніжною сирною начинкою. Навіть не володіючи особливими кулінарними навичками, можна з легкістю приготувати цю смачну, східну випічку самостійно за нашим рецептом.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 2.

Склад:

  • Дріжджі сухі – 1 ч. л.
  • Борошно – 300-320 гр.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Молоко – 100 мл
  • Кефір – 125 мл
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Сир – 400 гр.
  • Сир – 100 гр.
  • Кінза – 6 гілок.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • мускатний Горіх – 0,5 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Спочатку необхідно підготувати опару. У миску всипте дріжджі, столову ложку борошна і цукор, влийте тепле молоко, перемішайте, накрийте рушником і залиште в теплому місці на 15 хвилин.

2. Коли опара підійде, влийте кефір кімнатної температури, всипте сіль і просіяне борошно, вбийте яйце і замісити тісто. В кінці додайте 30 г розтопленого вершкового масла і ще раз обімніть тісто. Тісто залиште в теплому місці на 30-60 хвилин для підйому.

3. Кінзу порубаєте ножем. Сир натріть на крупній тертці. Змішайте сир з сиром і зеленню, додайте сіль за смаком. Мелений перець і мускатний горіх.

4. Підросло тісто розділіть на 2-3 частини. Пальцями розімніть тісто в круглі коржі. На кожен коржик покладіть начинку.

5. Краї тіста зберіть в згорток, добре закріпіть краю в центрі.

6. Тепер акуратно розкачайте згортки до плоскої коржі шириною 1,5-2 сантиметри. У центрі зробіть отвір.

7. Випікайте осетинські пироги в духовці при 180 градусах 20-25 хвилин. Поки ще гаряча випічка, змастіть її вершковим маслом. Пироги потім остудіть і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Швидкий осетинський пиріг з сиром на сковороді

Осетинський пиріг – випічка, яка готується за певною технологією. Однак, для економії часу можна скористатися нашим швидким рецептом пирога на сковороді. Він також виходить повітряним і має приємний вершковий аромат.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 2 склянки
  • Сіль – 5 гр.
  • Цукор – 1 щіпка.
  • Сир твердий – 200 гр.
  • Розпушувач для тіста – 1 ч. л.
  • Кефір 2,5 % – 1 склянка
  • Масло рослинне – 50 мл

Процес приготування:

1. Просійте в миску борошно, додайте сіль, розпушувач для тіста і цукор.

2. Сир натріть на крупній тертці, додайте його в миску.

3. Влийте в миску кефір, перемішайте. Тісто має вийде густим і м’яким.

4. Готове тісто розділіть на 4 частини, кожну розкачати в тонкий круглий коржик.

5. На розігріту сковороду влийте рослинне масло. Обсмажте коржі з двох сторін на помірному вогні до красивого золотистого кольору.

6. Осетинські пироги складіть стопкою, трохи остудіть і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування осетинського пирога на молоці

Осетинські пироги популярні не тільки в країнах Сходу, але і по всьому світу. Пироги готують повсюдно: в ресторанах і на домашніх кухнях. По цьому рецепту тісто для осетинських пирогів буде замішуватися на молоці.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Вода – 180 мл
  • Молоко – 180 мл
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Дріжджі сухі – 8 гр.
  • Для начинки:
  • Сир бринза – 200 гр.
  • Сир твердий – 200 гр.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло вершкове – 100 гр.

Процес приготування:

1. Молоко і воду трохи підігрійте. Змішайте в мисці молоко, воду, рослинне масло, сухі дріжджі і сіль.

2. У миску всипте просіяне борошно і замісіть тісто. Вимішуйте тісто руками, поки воно не стане гладким і менш липким.

3. Миску з тестом прикрийте харчової пінкою і залиште в теплому місці на расстойку.

4. Курячі яйця заздалегідь відваріть круто, очистіть їх і дрібно наріжте. Зелень промийте і порубаєте ножем. Сир натріть на крупній тертці. Змішайте подрібнені інгредієнти, додайте сіль і мелений перець за смаком.

5. Тісто розділіть на 4 частини.

6. На робочій поверхні, просыпанной борошном, кожен шматок тесту розтягніть руками невеличкі круглі коржі. На кожну покладіть підготовлену раніше начинку.

7. Краї коржиків стягніть до центру і скріпіть їх руками.

8. Переверніть отримані згортки швами вниз і розкачайте їх до коржів товщиною 2 сантиметри. У центрі зробіть невеликий отвір.

9. Випікайте пиріжки в духовці, розігрітій до 220-240 градусів 10-15 хвилин. Гарячі коржі змастіть вершковим маслом, остудіть і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Як спекти смачний осетинський пиріг з капустою?

Осетинський пиріг з капустою тушкованою стане прекрасним доповненням до перших страв або з його допомогою можна влаштувати собі смачний перекус протягом дня. Не пропустіть можливість і побалуйте себе смачною випічкою.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Тісто дріжджове – 800 гр.
  • Капуста білокачанна – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло олію – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сир ропні – 100-200 гр.
  • Спеції – за смаком.
  • Кріп – за смаком.
  • Масло – для змазування.

Процес приготування:

1. Готове тісто заздалегідь розморозьте.

2. Цибулю очистіть від лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на рослинному маслі.

3. Капусту нашаткуйте, додайте до цибулі, посоліть, приправте і продовжуйте тушкувати на середньому вогні 15-20 хвилин під кришкою.

4. В кінці гасіння додайте подрібнений кріп, перемішайте.

5. Далі додайте нарізані варені яйця і тертий на тертці ропні сир. Перемішайте і начинка готова.

6. Тісто розділіть на 3 рівні частини і залишити на расстойку на 10 хвилин.

7. Тісто розкачайте в круглі коржі, на середину кожної покладіть підготовлену начинку. Зберіть краї тіста в центрі і скріпіть їх.

8. Отриманий згорток переверніть швами вниз і акуратно розкачати його качалкою, в середині зробіть невеликий отвір. Викладіть заготовки на деко або у форму, змащену маслом.

9. Випікайте пиріжки в духовці при 240 градусах 10-15 хвилин. Поверхня гарячих пирогів змастіть вершковим маслом. Випічку трохи остудіть і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Соковитий осетинський пиріг зі шпинатом і сиром

Соковиті осетинські пироги давно стали дуже популярними далеко за межами своєї батьківщини. А скільки нових начинок для них з’явилося, наприклад, неймовірно смачний варіант зі шпинату і сиру.

Час готування: 180 хв.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 10.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 1 кг
  • Молоко – 750 мл
  • Дріжджі свіжі – 20 гр.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Цукор – 25 гр.
  • Сіль – 15 гр.
  • Для начинки:
  • Шпинат – 300 гр.
  • Сир – 500 гр.
  • Цибуля зелена – 30 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець мелений – за смаком.
  • Масло – для змазування.

Процес приготування:

1. У миску просіяти борошно і додайте сіль.

2. Свіжі дріжджі розкришите і змішати з теплим молоком і цукром.

3. Далі дріжджову масу змішайте з борошном. Вимісіть тісто.

4. Потім в тісто додайте розм’якшене вершкове масло і повністю вмішайте його. Тісто залиште в теплому місці на годину, для підйому.

5. На рослинному маслі обсмажте нарізаний шпинат з сіллю і мелений перець.

6. Зелену цибулю дрібно наріжте ножем. Сир натріть на крупній тертці. Змішайте шпинат, цибулю і сир.

7. Тісто розділіть на 4 частини, кожну розкачати в круглий коржик. На тісто викладіть начинку з шпинату і сиру.

8. Краї тіста поверніть до центру і закріпіть їх.

9. Згорток з начинкою переверніть швом вниз і розкачати до товщини 1,5-2 сантиметри, в центрі зробіть невеликий отвір. Заготовки осетинського пирога викладіть на деко або у круглу форму.

10. Випічку готуйте в духовці при 180 градусах 15-20 хвилин. Гарячі пироги змастіть вершковим маслом, наріжте їх на порції і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!