Розтягаї – це дуже смачні пиріжки з різноманітною начинкою. Така ситна випічка може бути подана до чаю, а також пиріжки можна взяти з собою для перекусу на роботу. У статті ви знайдете 10 відмінних рецептів смачних і поживних розтягаїв.
Класичний розтягаї з рибою на дріжджовому тесті в духовці
Російська кухня рясніє рецептів смачної випічки. Розтягаї заслуговує особливої уваги. Класичний розтягаї являє собою пишну дріжджову випічку з великою кількістю начинки з риби.
Інгредієнти на
12 порц.
- Для тіста:
- Борошно пшеничне 500 гр.
- Молоко коров’яче 250 мл
- Яйце куряче 1 шт.
- Масло рослинне 3 ст. л.
- Свіжі дріжджі 25 гр.
- Цукор-пісок-1 ч. л.
- Сіль 1 ч. л.
- Для начинки:
- Рибне філе 500 гр.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Кріп 1 пучок
- Часник 1 зуб.
- Масло вершкове 50 гр.
- Яйце куряче 1 шт. для змащування пиріжків
Процес приготування:
- Як приготувати класичний розтягаї з рибою на дріжджовому тесті в духовці? У миску влити тепле молоко, розчиніть у ньому дріжджі, додайте чайну ложку цукру і стільки ж борошна. Добре перемішайте інгредієнти і залиште на 15 хвилин.
- Коли опара почне пінитися, розбийте одне куряче яйце, всипте сіль і влийте рослинне масло, перемішайте.
- Борошно спочатку просіяти через дрібне сито. Потім додайте борошно в миску з опарою, спочатку перемішуючи ложкою, потім переходите на ручний заміс.
- Ретельно вимісити тісто руками до однорідного стану. Потім прикрийте харчовою плівкою і залиште в теплі на годину.
- Цибулю очистіть від лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на олії до золотистого кольору.
- Рибне філе наріжте невеликими кубиками.
- У мисці змішайте рибу, обсмажену цибулю і подрібнений кріп. Посоліть і приправити суміш за смаком. Зубчики часнику пропустіть через прес і також додайте в начинку, перемішайте.
- За годину тісто має збільшиться в об’ємі в 2-3 рази. Змастіть руки рослинним маслом і обімніть його ще раз. Тісто розділіть на 12 рівних частин.
- Кожну частину тіста прокатує по столу, щоб вийшов рівний кульку. Беремо першу порцію тіста розкочуємо качалкою до отримання тонкої коржі, на середину покладіть столову ложку начинки. З двох сторін від начинки зробіть надрізи.
- Потім укладіть внапуск краї тіста на начинку так, щоб надрізи розташовувалися один над одним, защепніть краю тесту.
- Деко застеліть пергаментом, викладіть заготовки. Деко з пиріжками залиште на расстойку на 20-30 хвилин. Потім змастіть тісто збитим яйцем.
- Випікайте пиріжки в духовці при 180 градусах 30 хвилин. Поки вони ще гарячі в кожен отвір покладіть по маленькому шматочку масла.
- Подавати пиріжки можна в теплому і охолодженому вигляді.
Приємного апетиту!
Як приготувати розтягаї з рибою на листковому тісті?
Готовий напівфабрикат листкового тіста значно спрощує життя господиням, з ним ваша випічка буде пишною і ніжною. Пропонуємо приготувати дуже смачні пиріжки з рибною начинкою з готового листкового тіста.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 10.
Склад:
- Тісто листкове – 900 гр.
- Філе горбуші – 600-700 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сік лимонний – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 70-100 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Філе горбуші наріжте кубиками. Полийте філе лимонним соком і перемішайте.
2. Цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте.
3. Тісто розморозьте і розкачайте на просыпанном борошном столі. За допомогою склянки вирізати з тіста круглі заготовки для пиріжків. На кожен гурток покладіть по столовій ложці цибулі, посоліть і приправте його. Додайте до цибулі кілька шматочків риби, її також посоліть і приправте.
4. Краї тіста змастіть яєчним білком і защепніть їх так, щоб середина залишилася відкритою.
5. Деко застеліть пергаментом. Розкладіть заготовки на деку, у відкриту серединку покласти по невеликому шматочку вершкового масла.
6. Змастіть розтягаї збитим жовтком, випікайте при 180 градусах 30 хвилин. Готову випічку злегка остудіть, потім подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Як смачно запекти розтягаї з м’ясом в духовці?
Розтягаї – універсальна випічка, яку можна їсти просто так і подавати до ароматного бульйону. За традиційним рецептом пиріжки начинюються рибою. Ми ж хочемо вам запропонувати альтернативний варіант з м’ясом.
Час готування: 135 хв.
Час приготування: 75 хв.
Порцій: 10.
Склад:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Дріжджі пресовані – 20 гр.
- Молоко – 185 мл
- Сіль – 3 гр.
- Цукор – 3 гр.
- Масло оливкове – 35 мл
- Жовток яєчний – 1 шт.
Для начинки:
- Фарш м’ясний – 350 гр.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Морква – 200 гр.
- Цибуля зелена – 100 гр.
- Перець чилі – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
- Бульйон м’ясний – для подачі.
Процес приготування:
1. Пшеничне борошно змішайте з сіллю і просійте через сито. У тепле молоко розкришите дріжджі і додайте цукор. У миску з борошном влити дріжджову суміш.
2. Далі влийте рослинне масло, перемішайте.
3. Коли маса стане однорідною, викладіть її на робочу поверхню і вимішуйте тісто руками хвилин 10.
4. Миску змастіть оливковою олією, викладіть в неї тісто. Миску накрийте вологим рушником і залиште в теплі на 45 хвилин.
5. Поки підходить тісто, приготуйте начинку. Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці. У сковороді розігрійте рослинне масло, обсмажте цибулю і моркву до м’якості.
6. Окремо обсмажте фарш. Потім змішайте фарш з засмажкою з цибулі і моркви.
7. Доповніть начинку подрібненою зеленою цибулею, перцем чилі, сіллю і меленим перцем. Начинку перемішайте і повністю остудіть.
8. Коли тісто підросте, обімніть його руками ще раз і розділіть на 9-10 рівних частин. Кожну частину розкачати в коржі, на кожну покладіть начинку, скріпіть краю тесту, в центрі залиште отвір.
9. Заготовки розкладіть на деку. Яєчний жовток змішайте з водою, отриманою сумішшю змастіть тісто. Залиште лист з заготовками в теплому місці на 45-50 хвилин, щоб пиріжки підійшли.
10. Випікайте пиріжки в духовці при 220 градусах 15-17 хвилин. Готові пиріжки вийміть з духовки і трохи остудіть.
11. Перед подаванням у відкриту серединку влийте по чайній ложці гарячого м’ясного бульйону.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування расстегая з рибою і рисом
Розтягаї – це відкриті пиріжки з великою кількістю начинки. У старі часи господині знали толк у приготуванні смачної випічки. Щоб блюдо було соковитим, перед подачею в них додають гарячий бульйон або вершкове масло.
Час готування: 140 хв.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 8-10.
Склад:
Для тіста:
- Кефір – 1 склянка
- Масло рослинне – 0,5 склянки
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Дріжджі сухі – 11-12 гр.
- Борошно – 3 склянки
Для начинки:
- Рис варений – 300-400 гр.
- Філе рибне – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло вершкове – 80 гр.
- Яйце куряче – для змазування тіста.
Процес приготування:
1. Рибу необхідно нарізати середніми шматочками і замаринувати. Рибне філе складіть в миску. Ріпчасту цибулю наріжте півкільцями, додайте до риби. Начинку посоліть, приправте, перемішайте і залиште на годину в холодильнику.
2. Поки риба маринується, можна замісити тісто. У миску просійте борошно, додайте до неї сухі дріжджі, сіль і цукор, перемішайте.
3. В окрему миску налийте кефір, рослинне масло. Поставте ємність на вогонь і підігрійте її вміст, але не доводите до кипіння.
4. Теплу кисломолочну суміш влийте до сухих інгредієнтів, перемішайте. Вимісіть тісто до однорідності.
5. Тісто можна не расстаивать, а відразу переходити до ліплення розтягаїв. Тісто розділіть на кілька рівних частин, розкачайте їх у круглі коржі.
6. На кожен коржик покладіть по столовій ложці вареного рису.
7. На рис покладіть рибу і цибулю. Також в начинку додайте по невеликому шматочку вершкового масла.
8. Сформуйте пиріжки, не повністю скріпіть краю, в центрі залиште невеликий отвір, з якого буде виглядати начинка. Деко змастіть маслом і розкладіть на ньому заготовки. Тісто змастіть збитим яйцем.
9. Випікайте пиріжки в духовці при 180 градусах 30-40 хвилин. Випічку спочатку трохи остудіть, потім подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт расстегая з куркою
Розтягаї – це візитна картка російської кухні. І таку назву пиріжки отримали за свій зовнішній вигляд, вони ніби розстебнуті по середині. І саме ця, спокусливо виглядає начинка, надає випічці такий апетитний вигляд.
Час готування: 120 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 9.
Склад:
- Дріжджі сухі – 10 гр.
- Вода – 150 мл
- Цукор – 1 ч. л.
- Борошно пшеничне – 400 гр.
- Олія соняшникова – 3 ст. л.
- Грудка куряча – 300 гр.
- Рис – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Гриби консервовані – 100 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Бульйон – за смаком.
Процес приготування:
1. У теплій воді розчиніть дріжджі, додайте цукор і дві столові ложки борошна, перемішайте і залиште опару в тепле місце на 15-20 хвилин.
2. Далі в опару додайте пару столових ложок рослинного масла, половину чайної ложки солі і поступово частинами всипайте борошно. Перемішуйте інгредієнти спочатку ложкою, а потім руками. Коли тісто перестане липнути до рук і стане однорідним, прикрийте його рушником і залиште на годину в теплому місці.
3. У підсоленій воді зваріть рис. З готового рису злийте воду і промийте його холодною водою.
4. Ріпчасту цибулю наріжте дрібними кубиками.
5. Курячу грудку промийте, промокніть паперовими рушниками і наріжте кубиками.
6. На рослинному маслі обсмажте спочатку цибулю до прозорості. Потім викладіть куряче м’ясо і продовжуйте смажити, поки м’ясо не побіліє. Засмажку посоліть, приправте, перемішайте і зніміть сковороду з вогню.
7. До цибулі і курці додайте рис і мариновані гриби, перемішайте.
8. Підросло обімніть тісто руками і розділіть на 9 рівних частин. Кожен шматочок розкачати в круглий коржик. Покладіть на тісто начинку.
9. Краї тіста скріпіть з обох сторін, щоб вийшла заготівля у формі човника. Серединку залиште відкритою.
10. Деко змастіть рослинною олією, викладіть на нього заготовки, залиште їх відпочивати ще на 20 хвилин. Потім змастіть тісто збитим яйцем і відправте в духовку.
11. Випікайте пиріжки в духовці при 180-200 градусах 15-20 хвилин. Вийміть пиріжки з духовки, в центр влийте трохи гарячого бульйону і подавайте їх до столу.
Приємного апетиту!
Розтягаї з рибними консервами
У старовинні часи розтягаї подавалися виключно з рибним бульйоном. І начинка у них була з цінної риби, сьомги або осетрини. Нині ж така випічка щільно увійшла в буденне меню і готують її навіть з недорогими рибними консервами.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6-8.
Склад:
- Тісто дріжджове – 800 гр.
- Консерви рибні – 400 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Картопля варена – 300 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Масло рослинне – за смаком.
- Яйце куряче – 1 шт.
Процес приготування:
1. Ріпчасту цибулю дрібно наріжте і обсмажте на рослинному маслі до м’якості. З консервів злити сік і рибу розімніть виделкою. Картопля натріть на тертці. Змішайте всі інгредієнти, при необхідності посоліть.
2. Тісто розділіть на 6-8 рівних частин.
3. Кожен шматок тіста розкачати в круглий коржик, на центр покладіть по парі столових ложок начинки і шматочку вершкового масла.
4. Скріпіть краю з двох сторін, а центр залиште відкритим.
5. Деко застеліть пергаментом і викладіть на нього заготовки. Тісто змастіть збитим яйцем.
6. Випікайте пиріжки при 200 градусах в духовці 30 хвилин. Потім випічку трохи остудіть і подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Соковитий розтягаї з м’ясом і картоплею
Розтягаї можна наповнити начинкою. Найбільш популярні – це рибна або м’ясна. Ми пропонуємо трохи вдосконалити м’ясну начинку і додамо до неї картоплю, виходить соковита і ніжна випічка.
Час готування: 70 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Масло вершкове – 100 гр.
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Кефір – 150 мл
- Майонез – 100 мл
- Картопля – 2 шт.
- Філе куряче – 400 гр.
- Кріп – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Жовток яєчний – 1 шт.
- Бульйон курячий – за смаком.
Процес приготування:
1. Змішайте розм’якшене вершкове масло з борошном. В окремій мисці змішайте кефір, майонез, посоліть за смаком. Далі змішайте кефірну масу з борошняної крихтою. Вимісіть тісто до однорідності.
2. Курячу грудку відварити до готовності в підсоленій воді, потім остудіть і прокрутіть через м’ясорубку. До м’ясної маси додайте подрібнений варену картоплю і кріп.
3. Тісто розділіть на 4 рівні частини, розкачайте їх. На коржики покласти начинку.
4. Скріпіть краю коржі з обох сторін, центр залиште відкритим на 1,5-2 сантиметри. В отвір влийте трохи курячого бульйону.
5. Випікайте пиріжки в духовці, розігрітій до 200 градусів 30 хвилин. Подавайте до столу після того, як випічка трохи охолоне.
Приємного апетиту!
Як приготувати смачний розтягаї з горбушею?
Рум’яні, апетитні і дуже смачні пиріжки з горбушею – частування для самих почесних гостей. Причому, приготувати таку випічку, під силу кожній господині, по нашому докладному рецептом.
Час готування: 150 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 20.
Склад:
Для тіста:
- Яйце куряче – 1 шт.
- Молоко – 1 склянка
- Масло рослинне – 0,25 склянки
- Цукор – 1 ст. л.
- Дріжджі пресовані – 25 гр.
- Вода тепла – 3 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Борошно – 550 гр.
Для начинки:
- Горбуша консервована – 1 банку.
- Цибуля – 1 шт.
- Рис варений – 3 ст. л.
- Кріп – 20 гр.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Жовток для змазування тіста.
- Вершки – для змазування тіста.
Процес приготування:
1. Пресовані дріжджі розкришите руками в миску, додайте цукор, столову ложку борошна і влити теплу воду, добре перемішайте, залиште опару на 10-15 хвилин в теплому місці. В окремій мисці збийте яйце і сіль, далі влийте тепле молоко і рослинне масло. Через 15 хвилин в яєчну масу додайте опару і потім порціями всипте борошно і вимісити тісто. Готове тісто залиште на годину в теплому місці, щоб воно підросло.
2. Саме час готувати начинку. Горбушу розімніть вилкою, видаліть кісточки.
3. Цибулю і кріп дуже дрібно наріжте.
4. У мисці змішайте всі інгредієнти для начинки горбушу, варений рис, цибулю і кріп. В начинку додайте розтоплене вершкове масло, сіль і перець за смаком.
5. Тісто розділіть на 20 рівних частин. Скачайте 20 кульок, прикрийте їх плівкою і залиште на 15 хвилин.
6. Розкачати тонкі круглі коржі. На кожен коржик покладіть начинку.
7. Зліпіть розтягаї, в центрі залиште невеликий отвір.
8. Деко застелити пекарської папером. Викладіть пиріжки і залиште їх в теплі на 15-20 хвилин підійти.
9. Змастіть тісто зверху сумішшю жовтка і вершків і випікайте пиріжки в духовці при 180 градусах 20-25 хвилин.
10. Розтягаї остудіть і подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Розтягаї з фаршем в домашніх умовах
Наші предки знали толк у смачної випічки. Якщо ви любите м’ясні страви, то ця випічка точно доведеться вам до душі. Розтягаї – це ніжне тісто і поживна м’ясна начинка.
Час готування: 5 годин.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 15-18.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 400 гр.
- Дріжджі сухі – 1 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 2 ст. л.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль – 0,25 ч. л.
- Вода – 130 мл
Для начинки:
- Свинина – 600-700 гр.
- Яйце варене – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Бульйон м’ясний – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Спочатку необхідно приготувати дріжджове тісто. У теплій воді розчиніть дріжджі, додайте по столовій ложці цукру і борошна, перемішайте. Залиште опару на півгодини в теплому місці. Потім всипте борошно, додайте розтоплене вершкове масло, куряче яйце і сіль. Добре вимісіть тісто і залиште його для підйому в теплому місці на 2-3 години. Після цього обімніть тісто і ще раз залиште на расстойку на годину. Потім тісто розділіть на 15-18 рівних частин.
2. Приготуйте начинку. Свинину наріжте кубиками 1х1 см, обсмажте м’ясо, потім прокрутіть через м’ясорубку. Додайте нарізане варене яйце, посоліть і приправте за смаком.
3. Кожен шматочок тіста розкачайте, на середину кожного коржика покладіть начинку.
4. Скріпіть краю тесту у напрямку до центру. В середині залиште невеликий отвір.
5. Деко змастіть рослинною олією, викладіть на нього заготовки. Випікайте пиріжки при 200 градусах 15-20 хвилин. В отвір готових пиріжків додайте невеликий шматочок вершкового масла і влийте бульйон.
Приємного апетиту!
Дуже смачний розтягаї з капустою
Розтягаї – печене блюдо російської кухні. Готувати пиріжки можна з різноманітною начинкою по своєму смаку. Ми розповімо, як приготувати смачні пиріжки з капустою.
Час готування: 70 хв.
Час приготування: 70 хв.
Порцій: 8-10.
Склад:
- Борошно пшеничне – 250-300 гр.
- Манка – 100 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Кефір – 100-120 мл
- Сіль – 1 ч. л.
- Розпушувач для тіста – 0,5 ч. л.
- Цукор – 1 ч. л.
- Масло олію – для смаження.
- Капуста білокачанна – 150-180 гр.
- Кетчуп – 1-2 ст. л
Процес приготування:
1. Капусту наріжте кубиками. Обсмажте її на рослинній олії до м’якості, посоліть за смаком. Потім додайте кетчуп.
2. У миску всипте борошно, розпушувач для тіста, цукор і сіль. Розбийте одне яйце.
3. Влийте в миску кефір, підсипте манку, спочатку перемішуйте інгредієнти виделкою, потім переходите до ручного замісу. У результаті тісто має бути м’яким і не липким.
4. Розділіть тісто на 8-10 рівних частин, розкачайте їх.
5. На кожен коржик покладіть начинку, краї защепніть так, щоб у центрі залишився невеликий отвір.
6. Обсмажте пиріжки на рослинному маслі. Викладіть пиріжки отвором вниз смажте кілька хвилин на помірному вогні, потім переверніть і обсмажте з іншого боку до рум’яного кольору. Розтягаї промокніть від жиру на паперових серветках і подавайте до столу.
Приємного апетиту!