Дріжджове тісто на кефірі — дуже смачна, ніжна, ароматна і повітряна основа для випічки. Склад інгредієнтів практично не відрізняється від класичного варіанту. Працювати з таким тестом легко, готувати просто, а використовувати його можна в приготуванні великого спектру страв.
Дріжджове тісто на кефірі для пиріжків, як пух
У тепле молоко додається цукор, дріжджі і все перемішується. В окремій ємності рослинна олія змішується з кефіром, яйцями і опарою. Далі туди додається сіль, борошно і замішують тісто. Потім воно стоїть протягом 30 хвилин в теплому місці, поки добре не підніметься.
Інгредієнти на
1 порц.
- Кефір 300 мл
- Яйце куряче 2 шт.
- Олія рослинна 150 мл
- Сухі дріжджі 10 гр.
- Молоко коров’яче 100 мл
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Сіль 1.5 ч. л.
- Борошно пшеничне 900 гр.
Процес приготування:
- Дріжджове тісто на кефірі готується просто. Для початку підігріваємо молоко до теплого стану. Важливо, щоб воно не було гарячим. Додаємо в нього цукровий пісок, сухі дріжджі і ретельно все перемішуємо. Накриваємо ємність рушником, ставимо у тепле місце і залишаємо на 10 хвилин, поки опара не підніметься.
- В окрему ємність наливаємо кефір, додаємо до нього рослинне масло, перемішуємо і злегка підігріваємо в мікрохвильовій печі.
- Далі додаємо два курячих яйця і перемішуємо.
- Слідом вливаємо підійшла опару і ще раз перемішуємо.
- В кінці засипаємо борошно, додаємо сіль і замішуємо м’яке тісто.
- Накриваємо його рушником і ставимо в тепле місце приблизно на 30 хвилин, поки воно добре не підніметься. Тепер можемо приступати до приготування пиріжків з улюбленою начинкою. Приємного апетиту!
Тісто на кефірі з сухими дріжджами для пирога в духовці
В глибоку ємність наливається кефір і до нього додається рослинне масло, яйце, цукор, сіль, сухі дріжджі і все добре перемішують до однорідності. В кінці насипається борошно і замішують тісто. Воно ставиться на півгодини в тепле місце, після чого ще раз вимішується і з нього випікають пиріг.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 1.
Інгредієнти:
- Кефір – 1 склянка
- Масло рослинне – 0.5 склянки
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Дріжджі сухі – 11 гр.
- Борошно пшеничне – 4-5 ст.
Процес приготування:
Крок 1. У глибоку ємність виливаємо кефір і вливаємо до нього рослинне масло (важливо вибрати без запаху, щоб у тесту не з’явився неприємний присмак або запах). Далі розбиваємо одне яйце, додаємо цукровий пісок і сіль.
Крок 2. Слідом всипаємо пакетик сухих дріжджів і ретельно перемішуємо вміст ємності за допомогою віночка до однорідності.
Крок 3. Всипаємо борошно пшеничне і починаємо замішувати тісто.
Крок 4. Добре вимішуємо тісто. Воно повинно вийти досить тягучим і липким. Якщо додати занадто багато борошна, то готовий пиріг не вийти таким повітряним. Відправляємо готове тісто в тепле місце на півгодини, поки воно трохи не підійде.
Крок 5. Через деякий час викладаємо тісто на стіл, добре вимішуємо його ще раз і починаємо готувати пиріг з улюбленою начинкою. Приємного апетиту!
Здобне дріжджове тісто на кефірі для булочок
До кефіру кімнатної температури додається цукровий пісок, дріжджі, трохи борошна, все добре перемішують і ставлять у тепле місце. Підійшла опара змішується з цукром, яйцями, маслом і борошном. Тісто вимішується і забирається в тепле місце ще на 1.5-2 години.
Час готування: 2 год 40 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Борошно пшеничне – 600 гр.
- Цукор-пісок – 105 гр.
- Кефір – 250 мл
- Дріжджі сухі швидкодіючі – 20 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком приготування дістаємо кефір з холодильника, щоб він постояв при кімнатній температурі приблизно 30 хвилин. Далі додаємо до нього сухі дріжджі, столову ложку цукрового піску і 2-3 ст. л. борошна. Ретельно все перемішуємо до однорідності і поставити опару в тепле місце на півгодини.
Крок 2. У глибоку ємність відправляємо залишився цукор, яйця, вершкове масло кімнатної температури і підійшла опару. Все добре перемішуємо.
Крок 3. Останній додаємо 300 грам просіяного через сито борошна і ретельно перемішуємо всі інгредієнти між собою.
Крок 4. Отриману масу викладаємо на чисту робочу поверхню і починаємо замішувати тісто, поступово додаючи борошно. Щоб тісто не липло до рук можна змастити їх олією. Вимішуємо все мінімум 5-7 хвилин.
Крок 5. Повертаємо тісто в миску, накриваємо його чистим рушником і ставимо в тепле місце, поки воно не збільшиться приблизно в два рази. Можемо починати формувати булочки. Приємного апетиту!
Дріжджове тісто на кефірі для домашньої піци
До кефіру додається сіль, цукор, все відправляється на вогонь і прогрівається до 36-37 градусів. В теплу масу пшеничне борошно просіюється з сухими дріжджами і замішують м’яке тісто, в яке частинами додається рослинне масло. Воно ставиться в тепле місце для підйому, після чого робиться піца.
Час готування: 1 год 30 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 1.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 4-5 ст.
- Дріжджі сухі – 2 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 50-70 мл
- Кефір – 1 склянка
Процес приготування:
Крок 1. Для початку переливаємо кефір в невелику каструлю, додаємо до нього чайну ложку солі, столову ложку цукрового піску, перемішуємо і ставимо на вогонь. Прогріваємо все приблизно до 36-37оС.
Крок 2. Тепер додаємо в теплий кефір просіяне через сито борошно пшеничне разом з сухими дріжджами.
Крок 3. Починаємо замішувати тісто. Спочатку робимо це ложкою, після чого – руками. На руки наливаємо невеликими порціями рослинне масло і вмішуємо його в тісто. Таким чином, воно не буде прилипати до рук. Перекладаємо його в ємність і ставимо в тепле місце приблизно на годину, доки воно не підніметься. Тісто повинне вийти м’яким і шовковистим.
Крок 4. З ним дуже легко працювати, тому можемо відразу приступати до приготування піци. Розкачуємо його по деку тонким шаром.
Крок 5. Зверху на тісто викладаємо улюблені інгредієнти, соус і запікаємо піцу до готовності. На такому тесті, вона виходить дуже смачною і соковитою. Приємного апетиту!
Дріжджове тісто для пиріжків, смажених на сковороді
У теплий кефір додається суміш з склянки борошна, сухих дріжджів, все перемішується і ставиться в тепло на 20 хвилин. У підійшла опару втручаються яйця з сіллю і залишилася борошно. Тісто накривається рушником і залишають при кімнатній температурі ще на 20 хвилин.
Час готування: 1 год 10 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 12.
Склад:
- Кефір – 500 мл
- Дріжджі сухі – 7-11 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 800-900 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Кефір переливаємо в невелику каструлю, відправляємо його на невеликий вогонь і підігріваємо до теплого стану. Він не повинен бути гарячим, інакше тісто не вийде.
Крок 2. В окрему ємність насипаємо склянку борошна, додаємо до неї дріжджі і перемішуємо. Вливаємо до отриманої суміші теплий кефір, добре все перемішуємо, накриваємо харчовою плівкою або рушником і ставимо в тепле місце на 20-30 хвилин.
Крок 3. Окремо збиваємо курячі яйця з сіллю, додаємо їх в добре підійшла опару і перемішуємо.
Крок 4. В кінці додаємо просіяне через сито борошно і починаємо замішувати тісто. Воно повинно вийти м’яким і не липнути до рук. При необхідності підсипаємо ще трохи борошна.
Крок 5. Готове тісто накриваємо чистим рушником або кладемо в пакет і даємо відпочити при кімнатній температурі близько 20 хвилин. Після цього можемо ділити тісто на частини, начиняти його улюбленою начинкою і смажити рум’яні пиріжки. Приємного апетиту!
Дріжджове тісто на кефірі без яєць
До половини борошна додається сіль, цукор, дріжджі і заливається кефіром. Все добре перемішують і залишають на 30 хвилин. У підійшла опару наливається вода, масло, засипається залишилася борошно і замішують тісто. Воно перекладається в ємність і ставиться в тепле місце на 20 хвилин.
Час готування: 1 ч. 5 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Борошно пшеничне – 350-400 гр.
- Кефір – 80 мл
- Олія соняшникова рафінована – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Дріжджі сухі – 3 гр.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Вода – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. В підходящу ємність насипаємо половину від загального обсягу борошна, додаємо до неї сіль, цукровий пісок, сухі дріжджі і перемішуємо. Потім вливаємо кефір (його можна не гріти), ретельно все перемішуємо, накриваємо ємність харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на 30-40 хвилин.
Крок 2. Через деякий час опара повинна збільшитися в розмірі і в ній повинні будуть утворюватися бульбашки.
Крок 3. Додаємо в неї столову ложку води, соняшникову олію і добре перемішуємо.
Крок 4. В кінці додаємо борошно і замішуємо еластичне тісто. Воно не повинно прилипати до рук. При необхідності можна додати ще трохи муки, але важливо не забити їй тісто. Замість цього краще змащувати руки рослинним маслом. Перекладаємо тісто в миску, змащену маслом, і залишаємо в теплому місці приблизно на 20 хвилин.
Крок 5. За цей час воно збільшиться в розмірі приблизно в 2 рази. З такого тіста можемо приготувати пиріг, пиріжки або іншу випічку. Приємного апетиту!
Як приготувати тісто на кефірі з живими дріжджами?
У теплий кефір додаються свіжі дріжджі, трохи цукру, трохи борошна, все добре перемішують і залишають на 15 хвилин. У підійшла опару відправляється яйце, цукор, що залишився, сіль, рослинне масло і перемішується. В кінці засипається борошно і замішують тісто, яке залишається для підйому на годину.
Час готування: 2 години.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 1.
Склад:
Для опари:
- Кефір – 500 мл
- Дріжджі свіжі – 40 гр.
- Цукор-пісок – 1.5 ст. л.
- Борошно пшеничне – 5 ст. л.
Для основного замісу:
- Яйце куряче – 1 шт.
- Масло рослинне – 80 мл
- Цукор-пісок – 2.5 ст. л.
- Борошно пшеничне – 800 гр.
- Сіль – 2 щіпки.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку підігріваємо кефір до 36-40оС, кришимо туди свіжі дріжджі, додаємо цукровий пісок і перемішуємо до розчинення дріжджів. Потім насипаємо трохи борошна, ще раз перемішуємо і даємо постояти в теплому місці протягом 15 хвилин під рушником.
Крок 2. У підійшла опару розбиваємо одне яйце, засипаємо залишився цукровий пісок, сіль, вливаємо олію і добре перемішуємо вінчиком.
Крок 3. Далі поступово вводимо муку, кожен раз, добре розмішуючи її.
Крок 4. Починаємо замішувати тісто. Важливо не перебити його борошном, щоб воно не вийшло щільним. Воно повинно злегка прилипати до рук.
Крок 5. Готове тісто ділимо на дві частини, перекладаємо їх у різні ємності, накриваємо рушником і залишаємо для підйому приблизно на 50-60 хвилин. Потім обминаємо тісто і ставимо його для другого підйому ще на 20-30 хвилин. Тепер можемо приступати до приготування пирогів, пиріжків та ін. Приємного апетиту!
Тісто на кефірі з дріжджами для хачапурі
У теплій воді розчиняють дріжджі з цукром. Потім туди додається борошно, сіль, рослинне масло і кефір. Замішується тісто, накривається рушником і ставлять в тепло. Далі воно поділяється на шматочки, розкочується, всередину кладеться начинка, і хачапурі запікаються.
Час готування: 2 години.
Час приготування: 40 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Вода – 200 гр.
- Дріжджі пресовані – 2 ч. л.
- Кефір – 200 гр.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Борошно пшеничне – 850 гр.
- Цукор-пісок – 2 ч. л.
- Сіль – 1.5 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Починаємо з приготування дріжджової закваски. Для цього підігріваємо воду до теплого стану, додаємо туди пресовані дріжджі, цукровий пісок і ретельно перемішуємо до повного розчинення. Повинен початися процес бродіння.
Крок 2. До дріжджової закваски засипаємо борошно, додаємо сіль, рослинне масло і кефір. Добре вимішуємо тісто, поки воно не перестане липнути до рук. Далі перекладаємо його в ємність, накриваємо рушником і даємо йому піднятися в теплому місці.
Крок 3. В цей час можемо приготувати начинку для хачапурі. Після того, як тісто збільшиться приблизно в два рази, поділяємо його на 8 рівних частин і починаємо формувати хачапурі.
Крок 4. Кожен шматочок тіста розкачуємо в невелику коржик.
Крок 5. У центр кладемо начинку, накриваємо другим шаром тіста, щільно защипуємо краю і випікаємо. З таким тестом виходять дуже смачні і ароматні хачапурі. Приємного апетиту!
Дріжджове тісто на кефірі для сосисок у тісті
В теплому кефірі розчиняються дріжджі, цукор і все залишається на 10 хвилин. У підійшла опару поступово всипається борошно і замішують тісто. Воно підходить в теплому місці 30 хвилин, після чого обминается руками і залишається ще ненадовго. Тісто розділяється на частини, накручується навколо сосисок і все запікається.
Час готування: 1 ч. 30 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 10.
Склад:
- Борошно пшеничне -600 гр.
- Маргарин – 50 гр.
- Кефір – 1 склянка
- Дріжджі свіжі – 20 гр.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Кефір підігріваємо до теплого стану, насипаємо туди цукор, кришимо свіжі дріжджі (замість свіжих можна використовувати 5 гр. сухих), перемішуємо до повного розчинення і залишаємо в теплому місці на 10 хвилин, поки не утвориться пінна шапочка.
Крок 2. У підійшла опару кладемо розм’якшений маргарин, поступово засипаємо борошно і починаємо замішувати тісто. Потім накриваємо його рушником і залишаємо в теплому місці на 25-30 хвилин.
Крок 3. За цей час тісто має збільшитися щонайменше у кілька разів. Далі обминаємо його руками і даємо підійти в теплому місці ще раз.
Крок 4. Готове тісто ділимо на 10 рівних частин, обвалюємо кожну в борошні, після чого перетворюємо в палять приблизно 20 см довжиною, злегка приминаем його і обмотуємо навколо сосисок. Краї защипуємо.
Крок 5. Перекладаємо сосиски в тесті на деко, даємо їм підійти ще 10-15 хвилин, після чого змащуємо жовтком і випікаємо до готовності приблизно 30 хвилин. Даємо готовим сосисок трохи охолонути і подаємо їх до столу. Приємного апетиту!
Простий рецепт дріжджового тесту на кефірі і молоці
В теплому молоці розводять дріжджі, цукор і все залишається в теплі на 15 хвилин. У підійшла опару наливається теплий кефір, розтоплене вершкове масло, додається яйце і сіль. Все перемішується і поступово засипають борошно. Тісто замішується 5 хвилин і підходить в теплому місці 30-40 хвилин.
Час готування: 1 ч. 30 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Дріжджі сухі – 11 гр.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Молоко – 100 мл
- Кефір – 300 мл
- Масло вершкове – 100 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Борошно пшеничне – 800-900 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку підігріваємо молоко до 40оС, щоб воно було не дуже гарячим. Засипаємо до нього сухі дріжджі, цукор, перемішуємо і даємо постояти в теплому місці протягом 10-15 хвилин. В цей час розтоплюємо вершкове масло і підігріваємо кефір до теплого стану.
Крок 2. У підійшла опару наливаємо підігрітий кефір, розтоплене вершкове масло, додаємо разболтанное яйце, сіль і ретельно все перемішуємо.
Крок 3. Тепер починаємо поступово засипати борошно і замішувати тісто. Спочатку це можна робити виделкою. Головне не забити тісто борошном, щоб воно не було щільним.
Крок 4. Викладаємо тісто на робочу поверхню і вимішуємо його руками, поки воно не перестане липнути протягом 5-7 хвилин.
Крок 5. Ємність злегка змащуємо олією, викладаємо туди тісто, накриваємо його бавовняним рушником і ставимо в тепле місце на 30-40 хвилин, поки воно не збільшиться в 2-3 рази. Можемо приступати до приготування улюбленої випічки. Приємного апетиту!