Тісто для заливного пирога – 8 кращих рецептів приготування з покроковими фото

Тісто для заливного пирога — це основа для швидкої і смачної домашньої випічки. Таке тісто можна готувати з тих продуктів, що завжди є під рукою – кефіру, майонезу, сметани, яєць та борошна. Воно підходить як для пирогів з солодкою начинкою, так і для ситних варіантів з м’ясом, рибою або овочами. У пирога завжди виходить рум’яна кірочка, що дозволяє готувати його не тільки для сімейної вечері, але й подавати в якості закуски до святкового столу.

Смачне тісто на кефірі для заливного пирога з капустою

Для заливного пирога на кефірі використовується простий набір інгредієнтів, які практично завжди є під рукою. Рецепт простий: змішати, залити і випікати. З таким завданням впорається навіть починаюча господиня.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Для тіста:
  • Борошно пшеничне 1.5 склянки
  • Кефір-1 склянка
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Масло рослинне 2 ст. л.
  • Сода харчова 1 щіпка
  • Сіль за смаком
  • Для начинки:
  • Капуста білокачанна 500 гр.
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Кріп 1 пучок
  • Масло рослинне 6 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачне тісто для заливного пирога? Капусту шаткуємо тонкими смужками і ставимо для обсмажування на рослинному маслі, час від часу помішуємо.
  2. Обсмажену капусту злегка солимо і перчимо, додаємо сирі яйця і посипаємо нарізаним кропом, потім все перемішуємо.
  3. Для тіста яйця потрібно злегка збити з додаванням рослинного масла і солі.
  4. Окремо потрібно буде змішати соду і кефір, додаємо туди збиті яйця.
  5. У суміш додаємо потроху просіяне борошно заздалегідь і добре перемішуємо, поки тісто не придбає консистенцію густої сметани.
  6. Форму для випікання змащуємо пензликом з рослинним маслом і виливаємо в неї близько половини обсягу підготовленого тіста. Викладаємо капустяну начинку, акуратно розподіляємо зверху тісто.
  7. Випікаємо в духовці, нагрітій до 180 градусів, приблизно 40 хвилин до рум’яної скоринки. Готовий капустяний пиріг нарізаємо на порційні шматочки і подаємо, посипавши зверху подрібненим кропом.

Швидкий і простий рецепт тіста на майонезі для заливного пирога

Ще один нескладний рецепт смачного і швидкого пирога, тільки замість кефіру для тіста використовуються майонез і сметана в рівних пропорціях. Пиріг набуває красиву золотисту скоринку, а начинка з курки та картоплі в поєднанні з приправою хмелі-сунелі відмінно доповнює страву.

Час приготування:1 година 30 хвилин.

Час приготування:25 хвилин.

Порцій – 8.

Склад:

Для тіста:

  • Майонез – 250 гр.
  • Сметана 10-15% – 250 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Сода харчова – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Борошно – 5 ст. л.

Для начинки:

  • Філе куряче – 300 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Картопля – 1 шт.
  • Приправа хмелі-сунелі – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. У мисці з’єднайте майонез провансаль зі сметаною. Краще використовувати класичний майонез провансаль і сметану жирністю 10-15%.

2. В майонезно-сметанную суміш розбийте три яйця з додаванням соди і солі, все ретельно перемішайте.

3. Додайте борошно і доведіть тісто до консистенції жирної сметани, залиште його на 30 хвилин під плівкою.

4. Куряче м’ясо поріжте на дрібні шматочки, далі потрібно його обсмажити з використанням будь-якої рослинної олії близько 10 хвилин, додайте дрібно нарізану цибулю, смажте ще 5 хвилин, приправити хмелі-сунелі.

5. Картоплю очистити і натерти, використовуючи для цього велику тертку. В окремій мисці змішайте курку з картоплею, посоліть і поперчіть.

6. Форму для пирога змастіть невеликою кількістю рослинної олії, викладіть одну частину тіста, розподіліть по ньому начинку, щоб вона рівномірно його покривала, і залийте залишилися тестом.

7. Тримайте форму з пирогом в духовці приблизно 30-40 хвилин при температурі 170 градусів, потім доведіть температуру до 200 градусів і залиште ще 5-10 хвилин. Пиріг наріжте на порційні шматочки, подавайте з салатом зі свіжих помідорів або квашеною капустою.

Як приготувати смачне тісто на сметані для заливного пирога?

Такий варіант пирога підійде для сніданку або в якості перекусу. Крім того, він добре поєднується з першими стравами. Злегка хрустке тісто доповнюється соковитою начинкою – смачно і просто.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування:15 хвилин.

Порцій – 6.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно — 250 гр.
  • Сметана 20% — 300 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Розпушувач – 1 пакет.

Для начинки:

  • Яйце – 5 шт.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Для випікання:

  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Яйця моєму і варимо 7-8 хвилин, приготовані яйця краще залити холодною водою і витримати кілька хвилин.

2. Зелена цибуля промиваємо і дрібно нарізаємо, викладаємо на сковорідку і обсмажуємо з рослинним маслом. Потім додаємо туди дрібно нарізані яйця, які потрібно злегка посолити, потім все перемішуємо.

3. У миску розбиваємо яйця, додаємо розпушувач, сіль і цукор, після чого масу потрібно добре збити.

4. Додаємо туди сметану, перемішуємо і порційно засипаємо борошно, ретельно вимішуючи тісто. Дно і бортики підготовленої форми для випікання змащуємо маслом і виливаємо приблизно половину готового тіста, розкладаємо начинку і заливаємо другою частиною тіста.

5. Випікаємо пиріг в духовці. На це потрібно близько 50 хвилин, температура повинна становити 200 градусів. Готовність страви перевіряється з допомогою дерев’яної шпажки: тісто не повинно прилипати до неї при протыкании. Готову страву остудити і подавати порційно, прикрасивши пір’ям зеленого лука.

Рідке тісто на молоці для заливного пирога в духовці

Якщо гості на порозі, а в холодильнику тільки звичайні продукти, можна скористатися цим рецептом і швидко приготувати смачний заливний пиріг з маринованими грибами. Він готується просто, а результат вразить навіть найвимогливіших гостей.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування:15 хвилин.

Порцій – 6.

Склад:

Для тіста:

  • Яйце – 2 шт.
  • Молоко – 150 мл
  • Сода – ¾ ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Паприка мелена – ½ ч. л.
  • Борошно – 1 склянка

Для начинки:

  • Гриби мариновані – 1 банка.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Цибулю і моркву очищаємо, моркву нарізаємо дрібно, цибулю — півкільцями.

2. Обсмажуємо в сковороді в рослинному маслі до прозорості цибулю, після додаємо туди ж моркву. Готуємо 2-3 хвилини.

3. Мариновані гриби (опеньки, печериці, гливи або інші) проціджуємо і нарізаємо на дрібні шматочки. Додаємо в сковороду до цибулі і моркви, готуємо пару хвилин, перчимо за смаком. Сіль можна не додавати, оскільки гриби вже її містять.

4. В окремому посуді змішуємо яйця, молоко, соду, сіль і паприку.

5. Потроху додаємо борошно і замішуємо злегка рідке тісто.

6. У форму для запікання з високими бортиками викладаємо половину тіста, додаємо рівним шаром начинку і заливаємо рештою тестом. Деко струшуємо, щоб не утворювалося пустот.

7. Випікаємо пиріг у духовці, нагрітій до 190 градусів, приблизно 1 годину.

8. Готову страву можна подавати як у холодному, так і в гарячому вигляді, розділивши на порційні шматки.

Тісто на майонезі і сметані для заливного пирога з рибою

Заливний пиріг з рибними консервами і картоплею підійде в якості страви на вечерю або при раптовій появі гостей. Це хороший бюджетний варіант для сімейного свята або вечора у колі друзів, який можна приготувати швидко і без зайвих витрат.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування:15 хвилин.

Порцій – 6.

Склад:

Для тіста:

  • Яйце – 3 шт.
  • Борошно пшеничне – 200 гр.
  • Сметана – 100 гр.
  • Майонез – 100 гр.
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Оцет – 1 ч. л.

Для начинки:

  • Картопля в мундирі – 4-5 шт.
  • Рибні консерви в олії – 2 банки.
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. В окремій ємності змішуємо сметану, майонез, яйця і сіль.

2. Всипаємо порціями борошно, ретельно перемішуємо, поки тісто не набуде однорідність.

3. У готову масу додаємо соду, гашену оцтом і ще раз перемішуємо.

4. Для начинки миємо й чистимо зварений в мундирі картоплю, нарізаємо його кружечками.

5. Цибулю чистимо і ріжемо великими кільцями.

6. Рибні консерви розминаємо виделкою.

7. У глибоку форму для випічки, попередньо змащену рослинним маслом, виливаємо половину тіста, потім викладаємо рибу, картоплю і цибулю і заливаємо залишками тіста, рівномірно розподіляючи його по поверхні. Випікаємо близько 30 хвилин в духовці при 190 градусах.

8. Пиріг можна подавати і гарячим, і холодним, попередньо розділивши на порційні шматки і прикрасивши зеленню.

Класичне бездріжджове тісто для заливного пирога в духовці

Цей рецепт тіста, що готується без використання дріжджів, підійде для випічки як солодкого пирога, приміром, з ягідною або фруктовою начинкою, так і для пирога з м’ясом, рибою або овочами. Пиріг вийде з красивою золотистою скоринкою, а нейтральний смак тесту підкреслить смакові нюанси начинки.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування:10 хвилин.

Порцій – 6.

Склад:

  • Кефір – 450 мл
  • Яйце – 3 шт.
  • Борошно пшеничне – 280 гр.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Сода – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. До початку приготування краще включити духовку, щоб вона прогрілася. Підготовлене до випічки блюдо потрібно ставити в гарячу духовку.

2. Кефір повинен трохи постояти при кімнатній температурі. Також його можна трохи підігріти в мікрохвильовій печі.

3. Яйця розбити в окремий посуд і злегка збити за допомогою віника або міксера. Поступово ввести до яєць кефір і розмішати.

4. В іншій ємності з’єднати сухі компоненти: просіяти борошно, додати соду, цукор і сіль, добре перемішати і додати в кефірно-яєчну суміш.

5. Ретельно перемішати, щоб тісто набуло консистенцію рідкої сметани.

6. На дно форми для випікання, змащену рослинним маслом, потрібно вилити половину приготованого тіста, викласти обрану начинку і залити рештою тіста, щоб воно рівномірно покрила начинку.

7. Випікати в духовці не менше 30 хвилин при температурі 190 градусів. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою. Пиріг готовий!

Неймовірно смачне холодець тісто для солодкого домашнього пирога

Для цього рецепту потрібно більше цукру і вершкове масло замість рослинного. Ягоди надають випічці приємну кислинку і свіжість. Пиріг підійде для вечірніх посиденьок з родичами або друзями.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування:15 хвилин.

Порцій – 6.

Склад:

  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор – 2/3 склянки
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Кефір – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 2 склянки
  • Розпушувач – 2 ч. л.
  • Ягоди свіжі або заморожені – 300 гр.

Процес приготування:

1. Яйця збити з цукром, поки маса не побіліє.

2. Додати в яєчно-цукрову суміш розм’якшене вершкове масло. Додати в масу кефір і добре перемішати.

3. Поступово ввести в суміш борошно і розпушувач, зігнати тісто міксером протягом пари хвилин.

4. Форму для випікання змастити вершковим маслом, вилити в неї тісто. Зверху розкласти ягоди. Якщо вони занадто кислі, можна присипати їх цукром.

5. Випікати пиріг близько 35 хвилин, відрегулювати температуру в духовці на 185 градусів.

6. Готову випічку викласти на блюдо, подавати до чаю або кави зі сметаною або посипати цукровою пудрою.

Просте холодець тісто для пирога з фаршем в домашніх умовах

Простий і ситний пиріг для початківців господарок, які хочуть вразити своїми кулінарними здібностями близьких або гостей. Пиріг з м’ясом і картоплею виходить ситним, виглядає ефектно і припаде до смаку кожному.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування:15 хвилин.

Порцій – 6.

Склад:

Для тіста:

  • Мука пшенична – 1 стакан.
  • Яйце – 2 шт.
  • Масло рослинне – 50 гр.
  • Майонез (провансаль) – 150 гр.
  • Сметана 20% – 100 гр.
  • Розпушувач – 2 ч. л.

Для начинки:

  • Фарш із свинини та яловичини – 300 гр.
  • Картопля – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Кріп – за смаком.

Процес приготування:

1. Картоплю очистити, натерти на дрібній тертці.

2. Фарш посолити, додати до нього картоплю і кріп, перемішати начинку.

3. Борошно просіяти, змішати з розпушувачем і вбити в неї два яйця, налити олію і додати майонез зі сметаною, замісити тісто.

4. Форму для випічки або глибоку сковороду змастити олією, вилити половину тіста, рівномірно розкласти начинку і залити другою частиною тіста.

5. Пиріг готувати в духовці при температурі 200 градусів приблизно 30 хвилин. Відкривати дверцята духовки під час випікання не рекомендується, щоб пиріг не опал.

6. Готовий пиріг розділити на порції і подавати до столу. Приємного апетиту!