Київський торт – 7 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Київський торт за класичним рецептом, відомому ще нашим бабусям, доведеться за смаком для сімейного чаювання або урочистості. Знайомі інгредієнти і суворе відповідність ГОСТу не дозволить помилитися у результаті навіть при приготуванні будинку.

Класичний радянський рецепт Київського торта за Гостом СРСР

Рецепт справжнього Київського торта, запатентований в 1973 році, є шедевром кулінарного мистецтва і являє собою хрусткі коржі горіхового безе з прошарком коньячно-масляного крему «Шарлот». Технологія приготування – непроста, але класичний рецепт гарантує неповторний смак.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Для коржів:
  • Цукор-пісок 235 гр.
  • Білок 200 гр. або 4-6 шт.
  • Кешью 200 гр.
  • Борошно 45 гр.
  • Лимонна кислота 1 щіпка
  • Сіль 1 щіпка
  • Ванілін 1 щіпка
  • Масло рослинне для змазування форми
  • Для крему:
  • Масло вершкове 300 гр.
  • Цукор-пісок 200 гр.
  • Молоко коров’яче 150 мл
  • Жовток 4 шт.
  • Какао-порошок 1 ст. л.
  • Коньяк 1 ст. л.
  • Ванілін 1 щіпка

Процес приготування:

  1. Як приготувати київський торт за класичним рецептом в домашніх умовах? Відокремити білки від жовтків і збити міксером в білкову масу, потримати її в теплі.
  2. Горіхи кеш’ю обсмажити на чавунній сковороді або листі, а потім порубати або розтовкти в ступці до стану великої крихти.
  3. У готові теплі білки додати лимонну кислоту і сіль, збивати міксером, поки не вийде стійка біла піна.
  4. Сто грам цукру змішати з дрібкою ваніліну і поступово висипати в білкову масу, не припиняючи збивати. Загальний час збивання – близько 4-5 хвилин.
  5. В окремій ємності з’єднати цукор, що залишився з подрібненими горіхами і борошном.
  6. З’єднати сипку суміш зі збитою білковою піною, перемішуючи звичайною ложкою і додаючи за раз по 1-2 ст. л. білка. Підмішувати білкову масу потрібно поступово, щоб зберегти легкість консистенції.
  7. Дно і боки двох форм для запікання вистелити пергаментом, а силіконові форми змастити маслом, після чого розподілити тісто і при необхідності розгладити його поверхню ложкою.
  8. Розігріти духовку до 130 градусів і тримати коржі там не менше 2 годин до тих пір, поки вони не придбають ніжно-кремовий відтінок. Вимкнути духовку і дати коржам повністю охолонути, потім обережно дістати їх з форми і залишити до повного охолодження на годину-півтора.
  9. Обрізані краї поламати на шматочки для фінального прикраси боків торта.
  10. Для приготування крему в сотейник з товстими стінками влити молоко, додати жовтки і збивати, поки маса не стане однорідною, а на поверхні не з’являться повітряні бульбашки.
  11. Цукор змішати з ваніліном і поступово з’єднати його з яєчно-молочною сумішшю до повного розчинення сипучих інгредієнтів.
  12. поставити Сотейник на вогонь і повільно нагрівати, постійно помішуючи, але не доводити до кипіння, щоб не допустити заварювання жовткової маси. Зняти з плити і дати охолонути, прикривши харчовою плівкою.
  13. Вершкове масло кімнатної температури збити в міксері до пишної маси і по ложці додавати жовтково-цукрову суміш, не припиняючи збивання, поки крем не стане рівномірним і глянсовим.
  14. Готовий крем розкласти в різні форми, одну частину залишити як є, у другу додати какао і коньяк і перемішати.
  15. На підкладку або плоске страви покласти ложку світлого крему, укласти перший корж нанести на нього світлий крем кулінарним широким шпателем або ножем, потім розмістити другий корж і злегка притиснути його, щоб крем виступив по краях. Це дозволить коржам як слід просочитися.
  16. Зверху нанести на торт шоколадний крем, боки десерту додатково обсипати крихтами, що залишилися після нарізки коржів. Прикрасити кремом верхню частину торта, зобразивши квіти, сіточку або хвилі.
  17. Дати торту просочитися в холодильнику як мінімум 12 годин. Подавати класичний шедевр краще порційними шматками, щоб краще було видно смужки коржів і крему.

Київський торт за рецептом бабусі Емми

Цей рецепт – авторська переробка класичного київського торта. Білки для коржів квасять, а замість горіхів кешью пропонується використовувати інші горіхи.

Час готування: до 3 діб (закваска білків, випікання і просочення).

Час приготування: 40 хв.

Порцій – 12.

Склад:

Для коржів:

  • Білки яєчні – 12 шт.
  • Цукор-пісок – 500 гр.
  • Борошно – 100 гр.
  • Горіхи (фундук або кешью) – 350 гр.
  • Цукор ванільний – 2 пакетика.
  • Масло рослинне або вершкове для змащування форми.

Для крему:

  • Масло вершкове – 550 гр.
  • Жовтки яєчні – 12 шт.
  • Цукор-пісок – 300 гр.
  • Молоко – 350 мл
  • Какао-порошок – 20 гр.
  • Цукор ванільний – 1 пакетик.
  • Коньяк – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Білки відділяємо від жовтків, збиваємо, поділяємо на дві ємності по 6 штук у кожну. Закриваємо їх харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на добу. Жовтки тримаємо в холодильнику.

2. Заквашені через 24 години білки збиваємо в піну з додаванням 300 грам звичайного і 2 пакетики ванільного цукру.

3. Окремо змішуємо 200 грам цукру, 50 грам борошна і половину горішків, акуратно змішуємо білкову і горіхову суміші до однорідної маси.

4. Форму для випічки змащуємо маслом і даємо тесту рівну форму. Для торта потрібно два коржі, тому можна або випікати коржі по черзі, або підготувати дві форми для випічки двох коржів одночасно. Випікаємо коржі при температурі 150 градусів близько 2-2,5 годин, після викладаємо на решітку і тримаємо 12-24 години.

5. Для приготування крему в каструлі змішуємо цукор з молоком і доводимо до кипіння при постійному помішуванні.

6. Окремо розтираємо жовтки і потроху додаємо молочно-жовткову суміш, ще раз нагріваємо на плиті і доводимо до кипіння, але не кип’ятимо, постійно помішуючи, потім охолоджуємо.

7. Вершкове масло збиваємо з ванільним цукром і, не припиняючи збивати, додаємо охолоджену жовтково-молочну суміш. У 1/3 крему додаємо какао-порошок, в світлий крем — коньяк.

8. Починаємо збирати торт з першого коржа, який потрібно укласти гладкою стороною вниз і покрити його товстим шаром крему. Потім кладемо ще один корж і злегка притискуємо, щоб крем розподілився рівномірно між коржами.

9. Боки і верх торта покриваємо шоколадним кремом, боки обсипаємо горіхами або крихтою від коржів. Прикрашаємо кремом двох кольорів.

10. Готовий торт витримуємо в холодильнику не менше 5-6 годин і подаємо до столу.

Як приготувати смачний Київський торт з волоськими горіхами?

В даному рецепті додають волоські горіхи і згущене молоко, що позитивно відрізняє його від класичного варіанта, і завдяки цьому

смак десерту нагадує класичний, але стає трохи більш солодким і з приємним горіховим відтінком.

Час готування: до 3 діб (закваска білків, випікання і просочення).

Час приготування: 40 хв.

Порцій – 12.

Склад:

  • Яйця – 8 шт.
  • Сік лимонний – 0,5 ч. л.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Горіхи волоські – 2 склянки
  • Крохмаль – 4 ст. л.
  • Масло вершкове – 500 гр.
  • Молоко згущене – 200 гр.
  • Ванілін – за смаком.
  • Цукрова пудра – 130 гр.
  • Какао-порошок – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Горіхи підсушити на сковороді і подрібнити у блендері до великої крихти.

2. Охолоджені білки збити міксером спочатку на невеликих обертах, потім протягом хвилини – на максимальних з додаванням солі і лимонного соку. Цукор додавати частинами, постійно збиваючи. Потім до білкової суміші додати горіхи і крохмаль.

3. Форму для випічки застелити пергаментом і викласти в неї тісто. Ставити коржі потрібно в холодну духовку і випікати 2-2,5 години при 150 градусах.

4. 200 гр. розм’якшеного при кімнатній температурі вершкового масла збити до пишної маси і в кілька етапів ввести згущене молоко. Суміш збивати близько 10 хвилин, поки крем не придбає перламутровий відтінок. Густота крему залежить від обсягу згущеного молока.

5. Решту масла збити до отримання світлої маси і додати ваніль, потім 1/3 частину цукрової пудри, поступово всипаючи решту пудру, додати какао і перемішати.

6. Коржі підрізати до однакового розміру, перемазати їх кремом на основі згущеного молока, а зверху і з боків розподілити шоколадно-масляний крем. Бока можна посипати подрібненими шматочками коржів або подрібненими горіхами, а зверху намалювати кремом візерунки або квіти. Торт можна подавати!

Оригінальний рецепт Київського торта з бісквітом і безе

Така версія київського торта підійде тим, хто віддає перевагу бісквіт, але при цьому хоче приготувати щось в стилі відомої класики. В рецепті об’єднані класичне безе з горіхами і бісквітні коржі, а для крему береться сметана і згущене молоко.

Час готування:5 годин 45 хвилин.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Білки яєчні – 4 шт.
  • Цукор-пісок – 350 гр.
  • Яйця – 6 шт.
  • Борошно – 4 ст. л.
  • Какао-порошок – 3 ст. л.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Сметана – 400 мл
  • Молоко згущене – 300 мл
  • Горіхи волоські -200 гр.
  • Арахіс – 150 гр.

Процес приготування:

1. Білки збити з цукром до пишності, перекласти у форму, застелену пергаментним папером, і випікати в духовці при температурі 90 градусів близько трьох годин.

2. Яйця розділити на білки і жовтки, окремо збити білки з 6 ст. л. цукру і по одному ввести жовтки.

3. Борошно просіяти, змішати з розпушувачем і обережно вмішати в тісто, додати какао-порошок і ретельно перемішати.

4. Випікати бісквіт у формі, застеленому пергаментом, близько 25 хвилин при температурі 180 градусів.

5. Змішати сметану зі згущеним молоком. Бісквіт розрізати на дві частини, першу просочити половиною крему і посипати арахісом.

6. Зверху викласти безе, покрити кремом і посипати волоськими горіхами, закрити другою половиною бісквіта, нанести залишився крем і прибрати в холодильник на 2 години.

7. Перед подачею при бажанні прикрасити горіхами. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування Київського торта з арахісом

Традиційно київський торт готується з кешью, проте не завжди такі горіхи є під рукою. Замість кешью в цьому рецепті використовується арахіс, т. к. є більш дешевим аналогом, при цьому за смаком нітрохи не поступається оригінальному рецептом.

Час готування: 28 годин (приготування та просочення)

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 8.

Склад:

Для коржів:

  • Білки яєчні – 8 шт.
  • Цукор-пісок – 340 гр.
  • Арахіс смажений – 220 гр.
  • Борошно пшеничне -70 гр.

Для крему:

  • Масло вершкове – 250 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Молоко – 150 мл
  • Цукор ванільний – 1 ч. л.
  • Какао-порошок – 10 гр.

Процес приготування:

1. Білки злегка збиваємо, закриваємо ємність з ними плівкою або кришкою і залишаємо при кімнатній температурі на 12 годин.

2. Смажений арахіс поміщаємо в пакет і качалкою подрібнюємо до крихти. Можна використовувати блендер.

3. У мисці з’єднати борошно, ¾ цукру і арахіс, акуратно перемішати лопаткою.

4. Білки збити окремо, поступово додаючи цукор, що залишився, поки не вийде густа біла піна.

5. Акуратно вмішати в білки суміш борошна, арахісу і цукру.

6. Дві форми вистелити папером для випічки і викласти ¾ тіста в рівній пропорції, розрівнявши його поверхню.

7. Тісто за допомогою ложки викласти на окремий лист у вигляді маленьких тістечок-безе.

8. Випікати коржі і тістечка близько 2 годин при температурі 120-140 градусів, потім вимкнути духовку і залишити вироби остигати там. Потім дістати коржі з форми і залишити на решітці разом з безе близько 8 годин в сухому місці.

9. Збити яйце з молоком і цукром в каструлі, помішуючи, довести суміш до кипіння, щоб цукор повністю розчинився, а вміст каструлі загусло. На це потрібно близько 5 хвилин. Потім додати ванільний цукор і залишити остигати, накривши каструлю плівкою.

10. Масло збити і по ложці додавати приготований молочно-яєчний сироп, постійно перемішуючи, щоб вийшла гладка однорідна маса. Розділити крем на дві частини, в одну додати какао-порошок.

11. На перший корж викласти світлу частину крему, накрити другим коржем. Покрити торт шоколадним кремом, боки обсипати крихтою з маленьких безе.

12. Прикрасити торт зверху арахісом і маленькими безе, поставити на просочення в холодильник на 5-6 годин. Домашній київський торт з арахісом готовий!

Як приготувати Київський торт з фундуком і кремом Шарлот?

Київський торт можна готувати з різними горіхами, і фундук – один з них. Він надає торту більш глибокий і яскравий смак у поєднанні з класичним кремом «Шарлот».

Час готування: 26 годин 30 хвилин (приготування та просочення)

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 8.

Склад:

Для коржів:

  • Білок яєчний – 5 шт.
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Борошно – 50 гр.
  • Горіхи фундук -150 гр.
  • Цукор ванільний – 1 пакет.

Для крему «Шарлот»:

  • Масло вершкове – 275 гр.
  • Жовтки – 5 шт.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Молоко – 175 гр.
  • Какао-порошок – 10 гр.
  • Цукор ванільний – 1 пакет.
  • Коньяк – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Готуємо білки: злегка збиваємо в ємності, накриваємо її плівкою і залишаємо при кімнатній температурі сквашиваться на 12 годин.

2. Фундук обсмажуємо на сухій сковороді або сушимо в духовці близько 15 хвилин при температурі 150 градусів, потім подрібнюємо його, розім’явши в ступці, або розбиваємо качалкою, попередньо помістивши горіхи в щільний пакет.

3. З’єднуємо просіяне борошно, цукор і підготовлені горіхи.

4. Білки збиваємо спочатку на мінімальній швидкості, потім поступово додаємо цукор і збільшуємо швидкість. Маса повинна являти собою білу щільну піну. Додаємо ванільний цукор і ще раз збиваємо.

5. Після вмішуємо білки в суху суміш, використовуючи лопатку і намагаючись не порушити структуру білків.

6. Розподіляємо тісто по двом формам і випікаємо близько 2 годин при температурі 150 градусів, після чого залишаємо остигати в духовці. Готові коржі потрібно витримати в сухому приміщенні близько 12 годин.

7. У сотейнику з товстим дном змішуємо молоко, ванільний і звичайний цукор, доводимо до кипіння, але не кип’ятимо.

8. Жовтки розтираємо і тонкою цівкою вливаємо в них молочно-цукрову суміш, постійно помішуючи. Ще раз прогріваємо до загустіння і знімаємо з вогню. Залишаємо остигати, накривши харчовою плівкою.

9. Збиваємо вершкове масло і поступово додаємо до нього молочно-яєчну суміш, ретельно перемішуючи, поки крем не стане глянцевим і однорідним. Ділимо крем на дві частини, і в одну вмішуємо какао-порошок, в іншу додаємо коньяк.

10. На блюдо викладаємо перший корж, наносимо товстий шар світлого крему, потім накриваємо другим коржем і злегка притискуємо, щоб рівніше розподілити крем. Зверху і з боків покриваємо торт коричневим кремом, прикрашаємо горіхами і крихтою від коржів.

11. Готовий виріб залишаємо просочитися в холодильнику не менше 3 годин, а потім подаємо. Чудовий київський торт з фундуком готовий!

Ледачий Київський торт без випічки — швидкий і простий рецепт

Класичний Київський торт готується більше діб і вимагає особливих інгредієнтів і використання безлічі кулінарних технік. Цей рецепт підійде навіть для новачків в кулінарії, оскільки не вимагає випічки, а процес приготування максимально спрощений до 6 кроків!

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 8.

Склад:

Для коржів

  • Печиво готове безе – 80 гр.
  • Горіхи (кешью, арахіс або фундук) – 160 гр.
  • Шоколад темний – 100 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.

Для крему:

  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Молоко згущене – 200 гр.
  • Какао-порошок – 30 гр.

Процес приготування:

1. Шоколад поламати на шматочки і розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі разом з порубаним вершковим маслом.

2. Печиво безе і горіхи подрібнити або прокатати качалкою.

3. У мисці змішати з шоколадно-масляну масу з горіхами і безе.

4. Для крему збити розм’якшене вершкове масло і поступово підмісити до нього згущене молоко. В кінці додати какао і ще раз збити масу.

5. Глибоку форму для торта вистелити харчовою плівкою, викласти рівним шаром масу для коржів, покрити кремом. Потім знову викласти шар горіхової крихти і розподілити залишився крем. Залишити страву на годину в холодильнику.

6. Прикрасити торт крихтою безе, горіхами і шматочками шоколаду. Швидкий і дуже смачний Київський торт готовий! Пригощайтеся!