Пиріг бэлиш на сметані
Пиріг бэлиш на сметані – святковий татарський пиріг, який навіть на весільне застілля подають. Якщо описувати випічку словами, то це велика кількість м’яса і картоплі в тонкому ніжному тесті. Готувати бэлиш в домашніх умовах не дуже складно.
Час готування – 3 ч.
Час приготування – 30-40 хв.
Порції – 2-4.
Інгредієнти:
Для начинки:
- Яловичина/телятина – 400 гр.
- Баранина – 400 гр.
- Гусятина/м’ясо качки – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста білий – 3 шт.
- Картопля – 2 кг
- Бульйон м’ясний – 350 мл
- Перець – 1 ст. л.
- Сіль поварена – 1 ст. л.
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 650 гр.
- Масло рослинне без запаху – 3 ст. л.
- Сметана – 500 гр.
- Майонез – 2 ст. л.
- Сода харчова – 0,5 ч. л.
- Сіль поварена – 0,5 ч. л.
- Яйце куряче – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Викладіть в об’ємну миску сметану.
Крок 2. Додайте до неї харчову соду, сіль, куряче яйце, майонез і рослинне масло. Перемішайте продукти.
Крок 3. Просіяти пшеничне борошно через сито, порціями всипайте її в миску і замішують еластичне тісто. На сметані воно завжди виходить м’яким і податливим в роботі.
Крок 4. Готове тісто зберіть у грудку, укрийте харчовою плівкою і відставте у бік хвилин на 20.
Крок 5. Всі три види м’яса обмийте проточною водою і наріжте кубиками зі стороною приблизно в 1 сантиметр. Для пирога можна брати м’ясо з жировими прожилками, тоді випічка вийде більш соковитою.
Крок 6. З головок ріпчастої цибулі зніміть піну, наріжте їх дрібними кубиками.
Крок 7. Картопля також очистіть, помийте і наріжте кубиками сантиметр на сантиметр.
Крок 8. Всі продукти для начинки змішайте в мисці, додайте до них сіль і мелений перець.
Крок 9. Грудку тіста розділіть на частини. Більша з них повинна становити приблизно 2/3 від загальної кількості тесту.
Крок 10. На присипаній борошном поверхні розкачайте більшу частину тіста в круглий коржик.
Крок 11. Форму для випікання пирога змастіть рослинною олією. Викладіть в неї корж, її краю будуть звисати з боків.
Крок 12. Дно заготовки посипте борошном, щоб вона ввібрала в себе частину соку і пиріг не розвалився. Викладіть основу з тіста всю начинку, злегка утрамбуйте її.
Крок 13. Підніміть краї тіста до центру.
Крок 14. Від другої частини тесту відірвіть невеликий шматок і скачайте кульку.
Крок 15. Більшу частину тіста розкачайте в тонкий корж, вона буде служити «кришкою» для майбутнього пирога.
Крок 16. Покладіть корж на заготівлю і скріпіть її з основою пирога по колу.
Крок 17. В середині заготовки зробіть отвір і накрийте її залишилися кулькою тесту. За бажанням додатково можна прикрасити пиріг якимись фігурками з тіста.
Крок 18. Надішліть заготовку в духовку, розігріту до 180 градусів, на півгодини. Після цього відкрийте духовку і змастіть поверхню пирога рослинним маслом.
Крок 19. Потім зменшіть температуру до 160 градусів і запікайте ще 1 годину. Також через півгодини повторно змастіть пиріг маслом.
Крок 20. Далі знадобиться м’ясний бульйон, його можна замінити сумішшю з води і вершкового масла. Приберіть кульку і влийте в отвір бульйон, можна використовувати для цього воронку.
Крок 21. Ще раз змастіть пиріг рослинним маслом, зменшіть температуру до 140 градусів і готуйте бэлиш ще 1 годину.
Крок 22. Бэлиш готовий, він виходить дуже соковитим і смачним, ваші близькі та гості будуть задоволені. Приємного апетиту!