Бэлиш (балиш) – 8 рецептів татарського страви з покроковими фото

Пиріг бэлиш на сметані

Пиріг бэлиш на сметані – святковий татарський пиріг, який навіть на весільне застілля подають. Якщо описувати випічку словами, то це велика кількість м’яса і картоплі в тонкому ніжному тесті. Готувати бэлиш в домашніх умовах не дуже складно.

Час готування – 3 ч.

Час приготування – 30-40 хв.

Порції – 2-4.

Інгредієнти:

Для начинки:

  • Яловичина/телятина – 400 гр.
  • Баранина – 400 гр.
  • Гусятина/м’ясо качки – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста білий – 3 шт.
  • Картопля – 2 кг
  • Бульйон м’ясний – 350 мл
  • Перець – 1 ст. л.
  • Сіль поварена – 1 ст. л.

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 650 гр.
  • Масло рослинне без запаху – 3 ст. л.
  • Сметана – 500 гр.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Сода харчова – 0,5 ч. л.
  • Сіль поварена – 0,5 ч. л.
  • Яйце куряче – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Викладіть в об’ємну миску сметану.

Крок 2. Додайте до неї харчову соду, сіль, куряче яйце, майонез і рослинне масло. Перемішайте продукти.

Крок 3. Просіяти пшеничне борошно через сито, порціями всипайте її в миску і замішують еластичне тісто. На сметані воно завжди виходить м’яким і податливим в роботі.

Крок 4. Готове тісто зберіть у грудку, укрийте харчовою плівкою і відставте у бік хвилин на 20.

Крок 5. Всі три види м’яса обмийте проточною водою і наріжте кубиками зі стороною приблизно в 1 сантиметр. Для пирога можна брати м’ясо з жировими прожилками, тоді випічка вийде більш соковитою.

Крок 6. З головок ріпчастої цибулі зніміть піну, наріжте їх дрібними кубиками.

Крок 7. Картопля також очистіть, помийте і наріжте кубиками сантиметр на сантиметр.

Крок 8. Всі продукти для начинки змішайте в мисці, додайте до них сіль і мелений перець.

Крок 9. Грудку тіста розділіть на частини. Більша з них повинна становити приблизно 2/3 від загальної кількості тесту.

Крок 10. На присипаній борошном поверхні розкачайте більшу частину тіста в круглий коржик.

Крок 11. Форму для випікання пирога змастіть рослинною олією. Викладіть в неї корж, її краю будуть звисати з боків.

Крок 12. Дно заготовки посипте борошном, щоб вона ввібрала в себе частину соку і пиріг не розвалився. Викладіть основу з тіста всю начинку, злегка утрамбуйте її.

Крок 13. Підніміть краї тіста до центру.

Крок 14. Від другої частини тесту відірвіть невеликий шматок і скачайте кульку.

Крок 15. Більшу частину тіста розкачайте в тонкий корж, вона буде служити «кришкою» для майбутнього пирога.

Крок 16. Покладіть корж на заготівлю і скріпіть її з основою пирога по колу.

Крок 17. В середині заготовки зробіть отвір і накрийте її залишилися кулькою тесту. За бажанням додатково можна прикрасити пиріг якимись фігурками з тіста.

Крок 18. Надішліть заготовку в духовку, розігріту до 180 градусів, на півгодини. Після цього відкрийте духовку і змастіть поверхню пирога рослинним маслом.

Крок 19. Потім зменшіть температуру до 160 градусів і запікайте ще 1 годину. Також через півгодини повторно змастіть пиріг маслом.

Крок 20. Далі знадобиться м’ясний бульйон, його можна замінити сумішшю з води і вершкового масла. Приберіть кульку і влийте в отвір бульйон, можна використовувати для цього воронку.

Крок 21. Ще раз змастіть пиріг рослинним маслом, зменшіть температуру до 140 градусів і готуйте бэлиш ще 1 годину.

Крок 22. Бэлиш готовий, він виходить дуже соковитим і смачним, ваші близькі та гості будуть задоволені. Приємного апетиту!