Різдвяний штоллен класичний – 6 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Різдвяний штоллен класичний — це традиційне солодке частування, яке передає всю чудову атмосферу чарівного свята. Рецептів та інтерпретацій досить багато. Кожен зможе знайти улюблену альтернативу традиційної класики. Різдвяний штоллен готують задовго до урочистості, і зберігається він чудово. Процес приготування непростий, але цікавий і вийде він у всіх без винятку. Головне – слідувати інструкції.

Різдвяний штоллен — класичний рецепт

Різдвяний штоллен – класичний рецепт не складніше ніж приготування пасок на Великдень. Труднощі можуть виникнути у тих, хто не працював з дріжджами, але в рецепті все докладно описано, не хвилюйтеся. Головне брати свіжі перевірені дріжджі. В іншому ж рецепт простий.

Інгредієнти на
22 порц.

  • Масло вершкове 200 гр.
  • Молоко коров’яче 1.5 склянки
  • Цукор-пісок 100 гр.
  • Сіль ⅓ ч. л.
  • Свіжі дріжджі 50 гр.
  • Борошно пшеничне 800 гр.
  • Ванілін 4 гр.
  • Лимон 1 шт.
  • Родзинки 250 гр. (світлий)
  • Родзинки 250 гр. (темний)
  • Мигдаль 100 гр.
  • Цукати 200 гр.
  • Коньяк 125 мл
  • Для глазурі:
  • Масло вершкове 100 гр.
  • Цукрова пудра ⅓ склянки

Процес приготування:

  1. Ізюм промийте і обсушіть, з’єднайте в мисці з цукатами і полийте алкоголем. Залиште насичуватися на ніч. Мигдаль складіть у посуд, обдайте окропом. Злийте рідину і видаліть оболонку. Ядра підсушіть на сковороді і нарубаєте. Лимон обдайте окропом, обсушити і зніміть цедру. М’якоть нам не знадобиться.
  2. У підігрітому молоці розчиніть цукор і дріжджі. Додайте 300 грам просіяного борошна. Залиште опару підходити. У підійшла опару додати борошно, розтоплене вершкове масло, ванілін, сіль і лимонну цедру. Вимісіть. Прикрийте і залиште підніматися приблизно на годину. Після підняття обімніть і ще раз залиште підійти хвилин на 40.
  3. З тіста розкачайте квадрат. Зверху розподіліть родзинки і цукати з горіхами.
  4. Вільні краї складіть до центру.
  5. Потім складіть навпіл.
  6. Тепер починається процес вимішування. Інтенсивними рухами вмішайте компоненти в тісто, щоб вони рівномірно розподілилися по тесту.
  7. Знову розкачайте тісто в квадрат.
  8. Візуально ребром долоні тісто розділіть на 1/3 і 2/3.
  9. Складіть тісто і перенесіть на попередньо застелений папером деко. Залиште хвилин на 20-30.
  10. Прогрійте духовку до 180 градусів. Поставте заготівлю і випікайте півгодини, через 30 хвилин накрийте фольгою і випікайте ще 1 годину. Проткніть шпажкою.
  11. Форму, в якій штоллен буде вилежуватися, простелите фольгою.
  12. Перекладіть гарячий штоллен. Масло для просочення розпустіть, і полийте виріб, присипте цукровою пудрою.
  13. Ретельно запечатайте випічку фольгою.
  14. Укутайте махровим рушником.
  15. Потім складіть у пакет. Приберіть в холод, після повного охолодження перекладіть в холодильник. Термін витримки від 2-х до 4-х тижнів.
  16. Після витримки перемістіть штоллен в тепле місце, я дістаю з вечора. Вранці звільніть від всієї упаковки і поріжте на шматочки. Запрошуйте рідних і близьких насолодитися улюбленою ароматною випічкою. Приємного насолоди!

Різдвяний штоллен з сиром

Різдвяний штоллен з сиром зможе втілити в життя будь-який, у кого є бажання. Якщо попередній рецепт вас налякав, то це точно не створить труднощів. Все гранично просто і нехай вас не лякає кількість інгредієнтів. Апетитна випічка виходить незвичайно ніжною.

Час готування – 24 год. 00 хв.

Час приготування – 2 ч. 30 хв.

Порції – 6

Склад:

  • Масло вершкове – 250 гр.
  • Сир – 250 гр.
  • Цукор-пісок – 180 гр.
  • Розпушувач – 25 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 560 гр.
  • Цукор ванільний – 50 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Ізюм – 300 гр.
  • Курага – 50 гр.
  • Мигдаль – 100 гр.
  • Цукати апельсинові – 150 гр.
  • Коньяк /ром/бренді – 250 мл
  • в’ялена Журавлина – 50 гр.

Для посипання:

  • Цукрова пудра – 200 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Родзинки і курагу промийте і обсушіть, з’єднайте в банку з цукатами і в’яленої журавлиною і полийте алкоголем. Залиште насичуватися на добу.

Крок 2. Мигдаль складіть у посуд, обдайте окропом. Злийте рідину і видаліть оболонку. Ядра підсушіть на сковороді або в духовці і нарубаєте. Лимон обдайте окропом, обсушити і зніміть цедру, потім вичавіть сік.

Крок 3. М’яке вершкове масло з’єднайте зі звичайним і ванільним цукром. Збивайте до легкості.

Крок 4. Викладіть сир і розбийте яйця і знову об’єднайте компоненти.

Крок 5. Вийде ніжна маса.

Крок 6. У масу викладіть напитавшиеся алкоголем інгредієнти, лимонну цедру і горіхи, насипте розпушувач і влийте лимонний сік. Вимісити до однорідності.

Крок 7. По трохи всипайте просіяне борошно і продовжуйте вимішувати на невеликій швидкості.

Крок 8. Прогрійте духовку до 180 градусів. Тісто розділіть навпіл.

Крок 9. Деко вистелити якісним папером і з однієї частини сформуйте овал.

Крок 10. Візуально ребром долоні тісто розділіть на 1/3 і 2/3. Спочатку меншу частину складіть до «кордону».

Крок 11. Вільною частиною накрийте меншу частину, як показано на фото. З другої заготівлею повторіть ті ж дії.

Крок 12. Поставте форму в духовку і випікайте 1 годину. Проткніть шпажкою.

Крок 13. Масло для просочення розпустіть, і полийте виріб.

Крок 14. Присипте цукровою пудрою.

Крок 15. Після повного охолодження ретельно запечатайте випічку фольгою. Термін витримки від 1-ої до 7-и тижнів. Різдвяним ранком звільніть штоллен від упаковки і поріжте на шматочки.

Крок 16. Запрошуйте рідних і близьких насолодитись запашною випічкою.

Крок 17. Приємного насолоди!

Штоллен з марципаном на Різдво

Штоллен з марципаном на Різдво – розкішне частування, яке не залишить нікого байдужим. Ласуни будуть верещати від захвату, і просити добавки. Любителі дріжджового тіста з радістю відзначать неймовірний рецепт. Чарівне ласощі посилить святкову атмосферу своїм зовнішнім виглядом і духмяним ароматом.

Час готування – 12 год 00 хв.

Час приготування – 3 ч. 00 хв.

Порції – 3

Для тіста:

  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Дріжджі свіжі – 50 гр.
  • Молоко – 250 мл
  • Жовтки яєчні – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 130 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Борошно – 600 гр.

Для марципана:

  • Мигдаль – 150 гр.
  • Білки яєчні – 1 шт.
  • Цукрова пудра – 150 гр.
  • Есенція мигдалю – 2-3 краплі.

Для начинки:

  • Ізюм світлий – 120 гр.
  • Ізюм темний – 50 гр.
  • Вишня в’ялена – 120 гр.
  • Цедра лимона – 1 ч. л.
  • Цитрусові цукати – 100 гр.
  • Лимончелло/коньяк – 5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Ізюм промийте і обсушіть, з’єднайте в банку з цукатами, в’яленої вишнею, лимонною цедрою і полийте алкоголем. Залиште насичуватися на ніч.

Крок 2. Мигдаль складіть у посуд, обдайте окропом. Злийте рідину і видаліть оболонку. Ядра підсушіть при кімнатній температурі.

Крок 3. В чаші подрібнювача об’єднайте очищені мигдальні ядра і цукрову пудру.

Крок 4. До горіхової крихти влийте есенцію мигдалю і додайте білок. Об’єднайте компоненти.

Крок 5. У підігрітому молоці розчиніть цукор і дріжджі. Додайте 2 столові ложки просіяного борошна. Залиште опару підходити.

Крок 6. У підійшла опару додати борошно, розтоплене масло, напитавшиеся алкоголем сухофрукти і жовтки. Інтенсивними рухами вмішайте компоненти в тісто, щоб вони рівномірно розподілилися по ньому.

Крок 7. Прикрийте і залиште підніматися. Після підняття обімніть і ще раз залиште підійти. З піднявся тіста розкачайте квадрат.

Крок 8. Зверху розподіліть марципан, скатав масу в ковбаску. Вільні краї складіть до центру. Перенесіть на застелене папером деко.

Крок 9. Прогрійте духовку до 200 градусів. Поставте заготівлю і випікайте 10 хвилин, через 10 хвилин зменшіть температуру до 175 градусів і випікайте ще 40 хвилин. Полити топленим маслом і присипте цукровою пудрою. Ретельно запечатайте випічку фольгою або пергаментом. Приберіть в холод. Термін витримки від 2-х до 4-х тижнів.

Крок 10. Після витримки перемістіть штоллен в тепле місце, я дістаю з вечора. Вранці звільніть від упаковки і поріжте на шматочки. Запрошуйте родичів і друзів насолодитися шикарними випічкою. Приємного насолоди!

Штоллен з мигдальною борошном

Штоллен з мигдальною борошном готується не складніше, ніж будь-яка дріжджова випічка. Багате частування з достатком наповнювачів являє собою чудове ласощі, яке потрапляє прямо в серце і залишається там назавжди. Незважаючи на невелику кількість мигдальної муки, вона додає якусь казкову родзинку.

Час готування – 1 місяць.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 10

Склад:

  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Дріжджі пресовані – 35 гр.
  • Молоко – 120 мл
  • Жовтки яєчні – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 70 гр.
  • Сіль – щіпка.
  • Борошно пшеничне – 540 гр.
  • мигдальна Борошно – 40 гр.
  • Кешью очищені – 70 гр.
  • Горіхи волоські очищені – 50 гр.
  • Цукрова пудра – 50 гр.
  • Цукати – 50 гр.
  • Сушена журавлина – 100 гр.
  • Ізюм – 100 гр.
  • Ром темний – 70 мл
  • Апельсин – 1 шт.
  • Кориця мелена – 1 ч. л.
  • Гвоздика – 4-5 бутонів.
  • Кардамон сушений – 5-6 коробочок.
  • Імбир сушений мелений – 0,5 ч. л.
  • Мускатний горіх мелений – 2 щіпки.

Процес приготування:

Крок 1. Зберіть необхідні інгредієнти.

Крок 2. Апельсин обдайте окропом, обсушити і зніміть цедру. Вичавіть цитрусовий сік.

Крок 3. Родзинки і сушену журавлину промийте і обсушіть, з’єднайте в банку з цукатами і полийте апельсиновим соком.

Крок 4. Влийте темний ром. Залиште насичуватися на ніч.

Крок 5. У підігрітому молоці розчиніть ложку цукру і дріжджі. Додайте 2 столові ложки просіяного борошна. Залиште опару підходити.

Крок 6. Якщо немає мигдальної муки, подрібніть мигдальні пелюстки або ядра. Розітріть В ступці кардамон і гвоздику.

Крок 7. Курячі яйця розділити на жовтки і білки.

Крок 8. Залишився цукровий пісок з’єднайте з жовтками, мигдальною борошном, сіллю, цедрою, мускатним горіхом, корицею, імбиром, розтертими спеціями і опарою.

Крок 9. По трохи введіть просіяне борошно і вмішайте.

Крок 10. Додати м’яке масло, трохи залиште для просочення готових виробів.

Крок 11. Вимісіть тісто. Прикрийте і залиште підніматися приблизно на годину. Після підняття обімніть і ще раз залиште підійти.

Крок 12. Горіхові ядра підсушіть на сухій сковорідці і порубаєте.

Крок 13. Напитавшиеся алкоголем сухофрукти процідіть і просушіть серветками.

Крок 14. Тісто збільшиться в об’ємі.

Крок 15. З тіста розкачайте пласт. Зверху розподіліть горіхи. Вільні краї складіть до центру. Потім знову розтягніть і складіть.

Крок 16. З сухофруктами поступите таким же чином, припылив злегка борошном.

Крок 17. Вмішайте інгредієнти тісто.

Крок 18. Розділіть грудку на 3 частини.

Крок 19. Сформуйте 3 однакові заготовки, як показано на фото.

Крок 20. Перенесіть заготовки на попередньо застелений папером деко.

Крок 21. Залиште підходити півгодини.

Крок 22. Прогрійте духовку до 170 градусів. Поставте заготівлю і випікайте 40-50 хвилин. Проткніть шпажкою.

Крок 23. Гарячі вироби полийте розтопленим маслом.

Крок 24. Присипте цукровою пудрою.

Крок 25. Охолодіть випічку.

Крок 26. Ретельно запечатайте випічку пергаментом і фольгою. Укутайте махровим рушником. Потім складіть у пакет. Приберіть в холод. Термін витримки 1-2 місяці.

27 Крок. Після витримки перемістіть штоллен в тепле місце, я дістаю з вечора. Вранці звільніть від всієї упаковки і поріжте на шматочки.

Крок 28. Запрошуйте друзів насолодитися святковою випічкою. Приємного насолоди!

Різдвяний штоллен з ромом

Різдвяний штоллен з ромом припаде до смаку всім любителям домашньої випічки. Вимочені в алкоголі сухофрукти надають тісту незвичайний смак і аромат. Готується штоллен просто, але у тих, хто буде готувати його вперше, можуть виникнути питання. Не потрібно хвилюватися, просто дотримуйтесь інструкції.

Час готування – 4 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10

Склад:

  • Масло вершкове – 350 гр.
  • Сухі дріжджі швидкодіючі – 14 гр.
  • Молоко – 300 мл
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Борошно пшеничне – 900 гр-1,2 кг
  • Ванільний цукор – 8 гр.

Добавки:

  • Мигдаль – 200 гр.
  • Темний родзинки – 150 гр.
  • Світлий родзинки – 150 гр.
  • Суміш різних цукатів і сухофруктів – 300 гр.
  • Мелений імбир – 2 ч. л.
  • Ром – 100 мл

Для оформлення:

  • Цукрова пудра – 80 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Ізюм, суміш сухофруктів і цукатів промийте і обсушіть, з’єднайте в мисці і полийте ромом. Залиште насичуватися, найкраще на ніч.

Крок 2. Мигдаль складіть у посуд, обдайте окропом. Злийте рідину і видаліть оболонку.

Крок 3. Ядра складіть в чашу подрібнювача і пробийте.

Крок 4. У підігрітому молоці розчиніть ложку цукру і дріжджі. Залиште опару підходити.

Крок 5. Введіть приблизно 200 грам просіяного борошна.

Крок 6. Нехай підходить. Хвилин через 30 маса збільшиться.

Крок 7. Звичайний і ванільний цукор змішайте з яйцями.

Крок 8. До яєчної маси влити опару і введіть поступово приблизно півкіло борошна. Вимісіть до липкої маси.

Крок 9. Прикрийте, і нехай підходить. Потрібно 30-50 хвилин.

Крок 10. Далі введіть м’яке масло і приблизно 200 грам просіяного борошна. Вимісіть. Прикрийте, і нехай підходить. Потрібно ще 30-50 хвилин.

Крок 11. Напитавшиеся алкоголем сухофрукти, горіхи і цукати процідіть і просушіть серветками. Припылив злегка борошном, вмішайте інгредієнти разом з меленим імбиром, ромом і подрібненим мигдалем. При необхідності додайте просіяного борошна. Тісто не повинно прилипати до рук.

Крок 12. Розділіть грудку на 3-4 частини.

Крок 13. Сформуйте 3-4 заготовки, як показано на фото.

Крок 14. Перенесіть заготовки на попередньо застелений папером деко. Залиште підходити півгодини.

Крок 15. Прогрійте духовку до 170 градусів. Поставте заготівлю і випікайте 40-60 хвилин. Проткніть шпажкою. Гарячі вироби полийте розтопленим вершковим маслом.

Крок 16. Присипте цукровою пудрою. Охолодіть випічку. Ретельно запечатайте випічку пергаментом і фольгою. Термін витримки 3-4 тижні.

Крок 17. Після витримки перемістіть штоллен в тепле місце. Вранці звільніть від всієї упаковки і поріжте на шматочки. Запрошуйте сімейство насолодитись запашною випічкою. Приємного насолоди!

Штоллен без дріжджів в домашніх умовах

Штоллен без дріжджів в домашніх умовах не доставить вам ніяких проблем, навіть якщо ви не дружите з випічкою. Рецепт максимально простий, а смак штоллен бездоганний. Це мій улюблений рецепт, який ніколи мене не підводив. І якщо немає часу – це паличка-виручалочка. Результат завжди на висоті.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 30

Інгредієнти:

  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Розпушувач – 2 ч. л.
  • Ром/коньяк/бренді – 4 ст. л.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Ванільний цукор – 1 ст. л.
  • Крохмаль – 100 гр.
  • Сир – 250 гр.
  • в’ялена Журавлина/ізюм – 250 гр.
  • Цедра лимона – 1 ст. л.
  • Цукрова пудра – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд всипте просіяне через сито борошно і розпушувач, цукор, сир і крохмаль. Вбийте яйця. Крохмаль для випічки рекомендую використовувати кукурудзяний. Якщо зерновий сир, краще перетерти через сито.

Крок 2. Ізюм або в’ялену журавлину промийте і обсушіть, відправте до сухої суміші разом з ванільним цукром, цедрою лимона і холодним вершковим маслом. Вимісіть тісто, зручніше використовувати електроприлад. Якщо немає насадки «весло», вимішуйте вручну.

Крок 3. М’яке тісто розкачайте в пласт.

Крок 4. Прогрійте духовку до 200 градусів. Деко вистелити якісним папером або килимком і сформуйте овал. Візуально ребром долоні тісто розділіть навпіл. Складіть тісто. Вільною частиною накрийте іншу частину, як показано на фото. Поставте форму в духовку і випікайте 1 годину. Проткніть шпажкою.

Крок 5. Гарячий штоллен полийте ромом. Присипте цукровою пудрою. Після повного охолодження ретельно запечатайте випічку фольгою. Термін витримки від 1-ої до 7-и тижнів. Різдвяним ранком звільніть штоллен від упаковки і поріжте на шматочки.

Крок 6. Запрошуйте домашніх насолодитися чарівними ласощами. Приємного чаювання!