Сирна запіканка з манкою і сметаною в духовці – 5 рецептів пишною запіканки з покроковими фото

Сирна запіканка з манкою і сметаною в духовці – смачне і корисне блюдо, яке готується нескладно і сподобається кожному члену сім’ї. Сир, поданий у такому вигляді, діти сприймають як десерт. Подають запіканку зі сметаною, прикрашаючи ягодами або шматочками фруктів.

Пишна сирна запіканка з манкою і сметаною в духовці

Для приготування сирної запіканки краще вибирати більш жирний сир: у ньому більше смаку та користі. Крім того, важливо ретельно перетерти сирну масу, щоб отримати більш повітряний і ніжний десерт.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Сир 9% 360 гр.
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Цукор-пісок-4 ст. л.
  • Манна крупа 4 ст. л.
  • Молоко коров’яче 150 гр.
  • Сода харчова ¼ ч. л.
  • Оцет столовий 9% 5 мл
  • Масло вершкове 15 гр.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати сирну запіканку з манкою і сметаною в духовці? Сир перетирається через сито або збивається блендером, щоб консистенція готового блюда була більш ніжною.
  2. Яйця збиваються з цукром і сіллю, щоб вийшла пишна маса. До яєчної суміші додають сир і манку.
  3. Акуратно вливають у масу молоко і перемішують.
  4. Соду гасять оцтом і додають до творожному тесту.
  5. Глибоку форму для запікання змащують вершковим маслом, присипають манкою і викладають масу, залишають тісто в приміщенні на 20 хвилин.
  6. Тримають запіканку в духовці протягом 40 хвилин при середній ступені нагріву – приблизно при 200 градусах.
  7. страви Дають трохи охолонути, ділять на порції і подають, поливаючи згущеним молоком, або з ягодами.

Сирна запіканка з манкою, сметаною і родзинками

Сирна запіканка добре доповнюється свіжим родзинками, який переважно перед додаванням в блюдо замочити в гарячій воді: так він стає більш м’яким і соковитим.

Час готування:1 год.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Яйце – 3 шт.
  • Сир – 500 гр.
  • Крупа манна – 3 ст. л.
  • Сметана 20% – 3 ст. л. і для подачі.
  • Цукрова пудра для подачі.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Ізюм – за смаком.
  • Ванілін – за смаком.
  • Масло вершкове для змащування форми.

Процес приготування:

1. Сир краще вибирати пожирніше, щоб запіканка вийшла більш смачною і не сухий. Його треба розім’яти виделкою, щоб він придбав розсипчасту консистенцію.

2. Сир змішують з цукром, добре розтирають.

3. Додати до маси яйця, сметану і манку. Ретельно збивають суміш, щоб вона була максимально однорідною.

4. Родзинки слід залити гарячою водою і дати постояти 10 хвилин, потім потрібно його злегка віджати і додати до творожному тесту.

5. Глибоку форму з бортиками змащують маслом.

6. Перекласти у форму сирну масу і залишити в духовці при 180 градусах на 40 хвилин. Подають запіканку теплою зі сметаною і цукровою пудрою.

Запіканка з сиру з манкою і сметаною як у дитячому садку

Одним з найулюбленіших ласощів малюків у дитячому садку є запіканка: там її готують по особливому рецепту, і вона виходить ніжною, смачною і повітряної. Приготована за цим рецептом запіканка стане драбинкою в дитинство, оскільки готується по старому ГОСТу.

Час готування:1 год.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Сир – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Сметана – 100 гр.
  • Крупа манна – 100 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – 10 гр.
  • Масло вершкове – 10 гр.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Ванілін – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. У глибокій ємності змішують сир і вершкове масло. Важливо, щоб масло не було розтопленим, інакше запіканка не вийде такий, як треба.

2. Яйця збивають з цукром. Для цього можна скористатися віночком або вилкою.

3. В сир додають сіль і розпушувач, а потім — ванілін.

4. У сирну масу виливають яєчну суміш, всипають манку і швидко перемішують. Має вийти однорідне сирне тісто.

5. В глибоку ємність, выстеленную фольгою, викладають масу, зверху її покривають шаром сметани і тримають в духовці 40 хвилин. Температура нагрівання духової шафи – 180 градусів.

6. Готову страву подають у теплому вигляді з чаєм, кавою або прохолодними напоями. Приємного апетиту!

Пишна сирна запіканка з манкою, сметаною і яблуками

Дуже смачний і корисний рецепт сирної запіканки, в яку кладуть свіже яблуко. Фрукт додає десерту соковитості і пікантну кислинку. Такий варіант особливо оцінять шанувальники здорового харчування, адже в яблуках при термічній обробці утворюється корисний пектин.

Час готування:1 год.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 10.

Склад:

  • Яблуко кисло-солодке – 300 гр.
  • Цедра половини лимона
  • Крупа манна – 6 ст. л.
  • Цукор-пісок – 0,5 склянки
  • Сіль – за смаком.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Цукор ванільний – 1 ч. л.
  • Сметана – 125 мл
  • Сир – 1 кг
  • Яйце – 2 шт.
  • Олія – для змащування форми.
  • Кориця – для подачі.
  • Згущене молоко – для подачі.

Процес приготування:

1. Сир розтирається в глибокій мисці з жовтками і цукром.

2. Білки збиваються окремо і поступово втручаються в сирну масу.

3. Після тесту додаються манна крупа, розпушувач, ванільний цукор, сіль і цедру. Маса залишають для набухання на 5-7 хвилин.

4. З яблук зрізати шкірку, видаляється серцевина, і фрукт нарізати невеликими кубиками, а після його змішують з сирною масою.

5. У глибоку ємність для запікання, змащену маслом, викладається яблучно-сирна маса, її розрівнюють і зверху покривають досить товстим шаром сметани. Запікається десерт при 190 градусах близько 40 хвилин.

6. Подається запіканка в теплому вигляді зі згущеним молоком або корицею.

Смачна запіканка з сиру з манкою, сметаною і бананом

Цікавий і небанальний варіант для тих, хто не хоче звичайної сирної запіканки. Банан робить страву більш солодким та ніжним, оскільки страва готується із замінником цукру, а користь сиру зберігається. Фрукт краще вибирати твердіший, щоб не розвалювався в процесі приготування.

Час приготування:55 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Сир – 500 гр.
  • Сметана 15% – 3 ст. л.
  • Крупа манна – 3 ст. л.
  • Яйце – 2 шт.
  • Підсолоджувач – 1 ч. л.
  • Банан – 1 шт.
  • Масло рослинне – для змащування форми.

Процес приготування:

1. Манну крупу заливають сметаною, перемішують і дають постояти.

2. Яйця, сир і підсолоджувач окремо збивають, краще робити це блендером, а потім маса додається до манної крупі, змішаної зі сметаною.

3. Банан очищається і нарізається тонкими кружечками.

4. У глибоку ємність для запікання, змащену маслом, викладають масу з сиру, зверху розподіляють шматочки банана.

5. Запіканку тримають в духовій шафі 45 хвилин при нагріванні до 180 градусів. Потім їй дають злегка охолонути і подають, нарізавши на порції.