Сирна запіканка з манкою і сметаною в духовці – смачне і корисне блюдо, яке готується нескладно і сподобається кожному члену сім’ї. Сир, поданий у такому вигляді, діти сприймають як десерт. Подають запіканку зі сметаною, прикрашаючи ягодами або шматочками фруктів.
Пишна сирна запіканка з манкою і сметаною в духовці
Для приготування сирної запіканки краще вибирати більш жирний сир: у ньому більше смаку та користі. Крім того, важливо ретельно перетерти сирну масу, щоб отримати більш повітряний і ніжний десерт.
Інгредієнти на
4 порц.
- Сир 9% 360 гр.
- Яйце куряче 2 шт.
- Цукор-пісок-4 ст. л.
- Манна крупа 4 ст. л.
- Молоко коров’яче 150 гр.
- Сода харчова ¼ ч. л.
- Оцет столовий 9% 5 мл
- Масло вершкове 15 гр.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати сирну запіканку з манкою і сметаною в духовці? Сир перетирається через сито або збивається блендером, щоб консистенція готового блюда була більш ніжною.
- Яйця збиваються з цукром і сіллю, щоб вийшла пишна маса. До яєчної суміші додають сир і манку.
- Акуратно вливають у масу молоко і перемішують.
- Соду гасять оцтом і додають до творожному тесту.
- Глибоку форму для запікання змащують вершковим маслом, присипають манкою і викладають масу, залишають тісто в приміщенні на 20 хвилин.
- Тримають запіканку в духовці протягом 40 хвилин при середній ступені нагріву – приблизно при 200 градусах.
- страви Дають трохи охолонути, ділять на порції і подають, поливаючи згущеним молоком, або з ягодами.
Сирна запіканка з манкою, сметаною і родзинками
Сирна запіканка добре доповнюється свіжим родзинками, який переважно перед додаванням в блюдо замочити в гарячій воді: так він стає більш м’яким і соковитим.
Час готування:1 год.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Яйце – 3 шт.
- Сир – 500 гр.
- Крупа манна – 3 ст. л.
- Сметана 20% – 3 ст. л. і для подачі.
- Цукрова пудра для подачі.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Ізюм – за смаком.
- Ванілін – за смаком.
- Масло вершкове для змащування форми.
Процес приготування:
1. Сир краще вибирати пожирніше, щоб запіканка вийшла більш смачною і не сухий. Його треба розім’яти виделкою, щоб він придбав розсипчасту консистенцію.
2. Сир змішують з цукром, добре розтирають.
3. Додати до маси яйця, сметану і манку. Ретельно збивають суміш, щоб вона була максимально однорідною.
4. Родзинки слід залити гарячою водою і дати постояти 10 хвилин, потім потрібно його злегка віджати і додати до творожному тесту.
5. Глибоку форму з бортиками змащують маслом.
6. Перекласти у форму сирну масу і залишити в духовці при 180 градусах на 40 хвилин. Подають запіканку теплою зі сметаною і цукровою пудрою.
Запіканка з сиру з манкою і сметаною як у дитячому садку
Одним з найулюбленіших ласощів малюків у дитячому садку є запіканка: там її готують по особливому рецепту, і вона виходить ніжною, смачною і повітряної. Приготована за цим рецептом запіканка стане драбинкою в дитинство, оскільки готується по старому ГОСТу.
Час готування:1 год.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Сир – 500 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Сметана – 100 гр.
- Крупа манна – 100 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Сіль – 10 гр.
- Масло вершкове – 10 гр.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Ванілін – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
1. У глибокій ємності змішують сир і вершкове масло. Важливо, щоб масло не було розтопленим, інакше запіканка не вийде такий, як треба.
2. Яйця збивають з цукром. Для цього можна скористатися віночком або вилкою.
3. В сир додають сіль і розпушувач, а потім — ванілін.
4. У сирну масу виливають яєчну суміш, всипають манку і швидко перемішують. Має вийти однорідне сирне тісто.
5. В глибоку ємність, выстеленную фольгою, викладають масу, зверху її покривають шаром сметани і тримають в духовці 40 хвилин. Температура нагрівання духової шафи – 180 градусів.
6. Готову страву подають у теплому вигляді з чаєм, кавою або прохолодними напоями. Приємного апетиту!
Пишна сирна запіканка з манкою, сметаною і яблуками
Дуже смачний і корисний рецепт сирної запіканки, в яку кладуть свіже яблуко. Фрукт додає десерту соковитості і пікантну кислинку. Такий варіант особливо оцінять шанувальники здорового харчування, адже в яблуках при термічній обробці утворюється корисний пектин.
Час готування:1 год.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 10.
Склад:
- Яблуко кисло-солодке – 300 гр.
- Цедра половини лимона
- Крупа манна – 6 ст. л.
- Цукор-пісок – 0,5 склянки
- Сіль – за смаком.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Цукор ванільний – 1 ч. л.
- Сметана – 125 мл
- Сир – 1 кг
- Яйце – 2 шт.
- Олія – для змащування форми.
- Кориця – для подачі.
- Згущене молоко – для подачі.
Процес приготування:
1. Сир розтирається в глибокій мисці з жовтками і цукром.
2. Білки збиваються окремо і поступово втручаються в сирну масу.
3. Після тесту додаються манна крупа, розпушувач, ванільний цукор, сіль і цедру. Маса залишають для набухання на 5-7 хвилин.
4. З яблук зрізати шкірку, видаляється серцевина, і фрукт нарізати невеликими кубиками, а після його змішують з сирною масою.
5. У глибоку ємність для запікання, змащену маслом, викладається яблучно-сирна маса, її розрівнюють і зверху покривають досить товстим шаром сметани. Запікається десерт при 190 градусах близько 40 хвилин.
6. Подається запіканка в теплому вигляді зі згущеним молоком або корицею.
Смачна запіканка з сиру з манкою, сметаною і бананом
Цікавий і небанальний варіант для тих, хто не хоче звичайної сирної запіканки. Банан робить страву більш солодким та ніжним, оскільки страва готується із замінником цукру, а користь сиру зберігається. Фрукт краще вибирати твердіший, щоб не розвалювався в процесі приготування.
Час приготування:55 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Сир – 500 гр.
- Сметана 15% – 3 ст. л.
- Крупа манна – 3 ст. л.
- Яйце – 2 шт.
- Підсолоджувач – 1 ч. л.
- Банан – 1 шт.
- Масло рослинне – для змащування форми.
Процес приготування:
1. Манну крупу заливають сметаною, перемішують і дають постояти.
2. Яйця, сир і підсолоджувач окремо збивають, краще робити це блендером, а потім маса додається до манної крупі, змішаної зі сметаною.
3. Банан очищається і нарізається тонкими кружечками.
4. У глибоку ємність для запікання, змащену маслом, викладають масу з сиру, зверху розподіляють шматочки банана.
5. Запіканку тримають в духовій шафі 45 хвилин при нагріванні до 180 градусів. Потім їй дають злегка охолонути і подають, нарізавши на порції.