Цибульний пиріг – 8 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Цибульний пиріг – приваблива і дуже смачне блюдо для любителів несолодкої випічки. Воно підійде в якості основного або закусочного страви. Готується з використанням різних сортів цибулі: порей, шалот і інші. Начинка доповнюється молочними інгредієнтами: вершками, маслом і сиром. В багатошаровій її має бути більше, ніж тесту.

Класичний цибульний пиріг в домашніх умовах

Класичний цибульний пиріг – це несолодка випічка на основі пісочного або дріжджового тіста з начинкою з великої кількості обсмаженої цибулі з додаванням вершків, сиру і яєць. Цибуля при термічній обробці втрачає різкий запах і стає трохи солодким, а в поєднанні з хрустким тестом робить пиріг дуже смачним. Замішуємо тісто на маслі та яйцях.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Масло вершкове 100 гр.
  • Борошно 200 гр.
  • Яйце куряче 3 шт.
  • Вода 30 мл
  • Цибуля ріпчаста 600 гр.
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 100 гр.
  • Вершки 150 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне 20 мл

Процес приготування:

  1. Як спекти класичний цибульний пиріг в домашніх умовах? На робочу поверхню столу просіваємо потрібну кількість пшеничного борошна. Кладемо до неї холодне вершкове масло і рубаємо ножем до стану дрібної крихти.
  2. Потім у цю суміш кладемо три жовтки і руками все перемішуємо.
  3. Далі наливаємо холодну воду і одночасно замішуємо тісто, щоб воно перестало прилипати до долонь. Текстура тіста повинна вийти м’якою.
  4. скачуємо Тісто в колобок, загортаємо в харчову плівку і кладемо його на 30 хвилин у холодильник.
  5. За цей час очищаємо цибулю і шаткуємо його тонкими чверть кільцями. У сковорідці розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому цибулю до м’якості і при періодичному помішуванні.
  6. Обсмажену цибулю перекладаємо в окремий посуд і трохи охолоджуємо. У чашці змішуємо яєчні білки з вершками, сіллю і чорним перцем. Цією сумішшю заливаємо обсмажену цибулю і ще раз перемішуємо.
  7. Охолоджене тісто розгортаємо в тонкий коржик і викладаємо його у форму для запікання, сформувавши по краю бортики.
  8. Потім на тісто кладемо у фользі будь-який вантаж (горох або квасоля), щоб тісто зберегло форму при випічці.
  9. Випікаємо тісто в духовці, розігрітій до 180°С протягом 15 хвилин. Потім вантаж з фольгою прибираємо, і корж трохи охолоджуємо. На випечений корж рівним шаром викладаємо цибульну начинку. Посипаємо її подрібненим на тертці твердим сиром. Випікаємо пиріг у духовці при тій же температурі протягом 30-35 хвилин.
  10. Цибулевий пиріг, спечений за класичним рецептом, акуратно витягаємо з форми і подаємо до столу теплим або холодним. Смачної і вдалою випічки!