Цибульний пиріг – 8 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Цибульний пиріг – приваблива і дуже смачне блюдо для любителів несолодкої випічки. Воно підійде в якості основного або закусочного страви. Готується з використанням різних сортів цибулі: порей, шалот і інші. Начинка доповнюється молочними інгредієнтами: вершками, маслом і сиром. В багатошаровій її має бути більше, ніж тесту.

Класичний цибульний пиріг в домашніх умовах

Класичний цибульний пиріг – це несолодка випічка на основі пісочного або дріжджового тіста з начинкою з великої кількості обсмаженої цибулі з додаванням вершків, сиру і яєць. Цибуля при термічній обробці втрачає різкий запах і стає трохи солодким, а в поєднанні з хрустким тестом робить пиріг дуже смачним. Замішуємо тісто на маслі та яйцях.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Масло вершкове 100 гр.
  • Борошно 200 гр.
  • Яйце куряче 3 шт.
  • Вода 30 мл
  • Цибуля ріпчаста 600 гр.
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 100 гр.
  • Вершки 150 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне 20 мл

Процес приготування:

  1. Як спекти класичний цибульний пиріг в домашніх умовах? На робочу поверхню столу просіваємо потрібну кількість пшеничного борошна. Кладемо до неї холодне вершкове масло і рубаємо ножем до стану дрібної крихти.
  2. Потім у цю суміш кладемо три жовтки і руками все перемішуємо.
  3. Далі наливаємо холодну воду і одночасно замішуємо тісто, щоб воно перестало прилипати до долонь. Текстура тіста повинна вийти м’якою.
  4. скачуємо Тісто в колобок, загортаємо в харчову плівку і кладемо його на 30 хвилин у холодильник.
  5. За цей час очищаємо цибулю і шаткуємо його тонкими чверть кільцями. У сковорідці розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому цибулю до м’якості і при періодичному помішуванні.
  6. Обсмажену цибулю перекладаємо в окремий посуд і трохи охолоджуємо. У чашці змішуємо яєчні білки з вершками, сіллю і чорним перцем. Цією сумішшю заливаємо обсмажену цибулю і ще раз перемішуємо.
  7. Охолоджене тісто розгортаємо в тонкий коржик і викладаємо його у форму для запікання, сформувавши по краю бортики.
  8. Потім на тісто кладемо у фользі будь-який вантаж (горох або квасоля), щоб тісто зберегло форму при випічці.
  9. Випікаємо тісто в духовці, розігрітій до 180°С протягом 15 хвилин. Потім вантаж з фольгою прибираємо, і корж трохи охолоджуємо. На випечений корж рівним шаром викладаємо цибульну начинку. Посипаємо її подрібненим на тертці твердим сиром. Випікаємо пиріг у духовці при тій же температурі протягом 30-35 хвилин.
  10. Цибулевий пиріг, спечений за класичним рецептом, акуратно витягаємо з форми і подаємо до столу теплим або холодним. Смачної і вдалою випічки!

Швидкий і простий рецепт холодцю цибульного пирога

Цибульний заливний пиріг простий у приготуванні і не вимагає багато часу. В ньому виходить багато начинки і мало тіста. Пропікається заливний пиріг швидко. У цьому рецепті начинку готуємо з зеленого цибулі з вареним яйцем, і замішуємо тісто на натуральному йогурті.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

Для тіста:

  • Йогурт – 200 гр.
  • Борошно – 50 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сода – 1/2 ч. л.
  • Кунжут – за смаком.

Для начинки:

  • Яйце варене – 4 шт.
  • Цибуля зелена – 1 великий пучок.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замішування тіста розбийте одне куряче яйце. До нього покладіть натуральний йогурт. З допомогою віночка ці інгредієнти добре перемішайте.

Крок 2. Потім насипте до цієї суміші пшеничне борошно, пів чайної ложки соди і віночком замісіть тісто до однорідного і без грудочок стану.

Крок 3. Для начинки, великий пучок зеленої цибулі промийте холодною водою і струсіть зайву рідину. Потім цибульні пір’я дрібно нашаткуйте, трохи посипте сіллю і розімніть ложкою, щоб цибуля зменшився за обсягом.

Крок 4. Очистіть від шкаралупи, заздалегідь відварені яйця і наріжте їх маленькими кубиками. Потім яйця змішайте з зеленою цибулею і начинку ще трохи посоліть.

Крок 5. Будь-яку форму для випічки змастіть невеликою кількістю рослинного масла і перелийте в неї половину замішаного тіста. Поверх тіста рівним шаром викладіть цибульну начинку.

Крок 6. Перелийте поверх начинки інше тісто і посипте його насінням кунжуту.

Крок 7. Випікайте заливний цибульний пиріг в духовці, розігрітій до 200°С протягом 40 хвилин до золотистого кольору. Випечений пиріг трохи остудіть, акуратно перекладіть з форми на блюдо і можете подавати до столу. Смачної і вдалою випічки!

Як спекти французький цибулевий пиріг в духовці?

Оригінальний рецепт цибульного пирога включає крім цибулі оливки, жовті помідори з анчоусами і тісто замішують на мінеральній воді. Вам представляється адаптований варіант для сучасних господинь. Цибулевий пиріг прикрасить як родинне, так і святковий стіл і вам сподобається своїм вишуканим вершковим смаком і ароматом.

Час приготування: 1 годину 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно – 200 гр.
  • Яєчний жовток – 1 шт.
  • Масло вершкове – 180 гр.
  • Сметана жирна – 50 гр.
  • Сіль морська – ½ ч. л.

Для начинки:

  • Цибуля великий – 11 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сир твердий – 50 гр.
  • Оцет винний білий – 5 ст. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Гірчиця діжонська – 1 ч. л.
  • Сіль морська – ½ ч. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замішування тіста покладіть 180 грам холодного вершкового масла, нарізаного кубиками. До нього насипте просіяне борошно, морську сіль, додайте сметану і жовток. Ці інгредієнти порубаєте ножем до стану дрібної крихти.

Крок 2. Отримане тісто скачайте в кулю і потім рівним шаром укладіть в роз’ємну форму для випічки, сформувавши по краю невисокі бортики. Наколіть тісто виделкою і на 20 хвилин поставте в морозилку.

Крок 3. Очистіть від лушпиння цибулі, промийте і наріжте їх маленькими кубиками.

Крок 4. У сотейнику або глибокій сковорідці розігрійте інше масло, перекладіть до нього нашатковану цибулю і тушкуйте його на невеликому вогні протягом 30 хвилин і при періодичному помішуванні.

Крок 5. За 10 хвилин до закінчення тушкування до цибулі налийте винний оцет, насипте цукор з сіллю, додайте гірчицю, і все перемішайте.

Крок 6. Замішане і охолоджене тісто поставте на 20 хвилин у духовку, розігріту до 200°С.

Крок 7. Твердий сир подрібніть на крупній тертці.

Крок 8. Поверх спеченого тіста рівним шаром укладіть цибульну начинку. І її трохи ложкою утрамбуйте.

Крок 9. Потім начинку посипте подрібненим сиром.

Крок 10. Зменшіть Температуру духовки до 170°С і випікайте в ній пиріг протягом 20 хвилин.

Крок 11. Французький цибульний пиріг готовий. Його остудіть, вийміть з форми і можете подавати до столу. Смачної і вдалою випічки!

Дуже смачний цибульний пиріг з плавленими сирками

Популярним варіантом знаменитої французької випічки є цибульний пиріг з плавленими сирками. Сирки в тандемі з цибулею в багатошаровій набувають новий смак, схожий на м’ясо. Пиріг швидко і просто готується і може у вас бути ситним сніданком або перекусом. Плавлені сирки заздалегідь покладіть в холодильник, щоб було зручніше їх натерти.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно – 200 гр.
  • Масло вершкове – 125 гр.
  • Сметана жирна – 3 ст. л.
  • Сода – ½ ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Для начинки:

  • Цибуля – 2 шт.
  • Сирки плавлені – 200 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Масло рослинне – для смаження цибулі.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замішування тіста кладемо нарізане шматочками вершкове масло, всипаємо просіяне борошно і рубаємо їх до стану дрібної крихти.

Крок 2. Потім до цієї крихті кладемо сметану, насипаємо сіль з содою і замішуємо тісто.

Крок 3. Далі скачуємо тісто в колобок, загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник.

Крок 4. Лук очищаємо, шаткуємо тонкими півкільцями і обсмажуємо на розігрітій олії до рум’яного кольору.

Крок 5. Холодні плавлені сирки подрібнюємо на дрібній тертці.

Крок 6. Три курячих яйця збиваємо виделкою в окремій мисочці.

Крок 7. Потім обсмажену цибулю змішуємо з яйцем і натертим сиром.

Крок 8. Охолоджене тісто розгортаємо в тонкий коржик відповідно розмірами вашої форми для випічки.

Крок 9. Невеликою кількістю масла змащуємо форму, перекладаємо в неї розкатане тісто і формуємо по краю бортики.

Крок 10. Потім на тісто рівним шаром викладаємо приготовлену начинку, і бортики трохи загортаємо.

Крок 11. Випікаємо пиріг в духовці, розігрітій до 180°С протягом 40-45 хвилин до золотистої скоринки на поверхні.

Крок 12. Цибулевий пиріг спечений з плавленими сирками трохи охолоджуємо, акуратно витягаємо з форми і подаємо до столу. Смачної і вдалою випічки!

Цибульний пиріг на кефірі в домашніх умовах

Головним достоїнством заливних пирогів кефирном тесті є швидкість їх випічки. Для цибульного пирога на кефірі найчастіше беруть зелений лук, хоча можна використовувати і інший. До зеленого цибулі додається відварене яйце. Готують цю смачну несолодке випічку, як для легкого вечері, так і на закуску для будь-якого столу.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно – 450 гр.
  • Кефір – 500 мл
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.

Для начинки:

  • Яйце – 7 шт.
  • Цибуля зелена – 1 великий пучок.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замішування тіста розбити два курячих яйця. Насипати до них по чайній ложці солі, цукру і налити дві ложки рослинної олії. Віночком ці інгредієнти добре збити.

Крок 2. Потім налити до них підігрітий кефір і збити ще раз.

Крок 3. Пшеничне борошно просіяти через сито, перемішати з розпушувачем і порційно її насипати до рідкій основі тесту, одночасно замішуючи його віночком.

Крок 4. Замішане тісто повинно вийти по консистенції як густа сметана. Тісто залишити на 30 хвилин, щоб розпушувач почав взаємодіяти з кефіром.

Крок 5. За цей час приготувати начинку для пирога. Зелену цибулю промити і нашаткувати маленькими шматочками. Заздалегідь відварені яйця очистити від шкаралупи і дрібно нарізати.

Крок 6. Нарізані цибулю і яйця перекласти в окремий посуд, додати дві ложки рослинної олії, посолити за смаком і перемішати начинку.

Крок 7. Форму для випічки застелити спеціальним папером, змастити її маслом і налити ½ частину кефіру тесту. На тісто викласти цибульну начинку, не розподіляючи її до самого краю, щоб після випічки не випала з пирога.

Крок 8. Потім начинку покрити рештою тестом і розрівняти його поверхню.

Крок 9. Випікати пиріг в духовці, розігрітій до 200°С протягом 40 хвилин. Спечений цибульний пиріг трохи остудити, вийняти з форми і можна подавати до столу. Смачної і вдалою випічки!

Як приготувати цибульний пиріг з листкового тіста?

Цибульний пиріг на листковому тісті дозволяє навіть починаючому кулінару швидко приготувати смачну і несолодке домашню випічку. З цибульною начинкою нерідко експериментують і додають інші інгредієнти: сир, варену ковбасу, бекон, сосиски. У цьому рецепті додамо до цибулі бринзу. Готуємо пиріг відкритим. Набір продуктів і приготування прості, але страва для вечері буде чудовим.

Час приготування: 35 хвилин.

Час приготування: 12 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Листкове тісто – 200 гр.
  • Цибуля – 300 гр.
  • Бринза – 120 гр.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Чебрець – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку треба приготувати начинку для пирога. Цибулю почистити і нарізати півкільцями, тільки не дуже тонкими, щоб він був помітний в готовому пирозі.

Крок 2. Розігріти в сковорідці вершкове та олію і обсмажити у ньому цибулю до легкого золотистого кольору. Обсмажену цибулю по своєму смаку посолити, поперчити, додати чайну ложку чебрецю, перемішати і залишити для охолодження.

Крок 3. Заздалегідь розморожене листкове тісто розкачати на присипаної борошном стільниці в прямокутний пласт відповідно формі (листу) для випічки.

Крок 4. Деко застелити спеціальним папером і акуратно перекласти на нього розкатане тісто.

Крок 5. Поверх тіста рівним шаром укласти цибульну начинку.

Крок 6. Бринзу нарізати невеликими кубиками.

Крок 7. Потім сирні кубики рівномірно розподілити поверх лука.

Крок 8. Цибулевий пиріг випікати в духовці, розігрітій до 200°С протягом 20 хвилин. Смачної і вдалою випічки!

Простий і смачний цибульний пиріг з пісочного тіста

Цибульний пиріг на пісочному тісті, як ніжна випічка з ароматною і соковитою начинкою, буде у вас незвичайної закускою і до святкового столу, і приємним доповненням до сімейного вечері. Інгредієнти для пирога прості, доступні і пиріг готується нескладно. Пісочне тісто замішуємо на сметані і вершковому маслі. Такий пиріг подають до столу в холодному вигляді.

Час приготування: 2 години 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно – 600 гр.
  • Сметана – 200 гр.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор – 2 ч. л.
  • Розпушувач – 2 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.

Для начинки:

  • Цибуля – 500 гр.
  • Яйце – 4 шт.
  • Сир плавлений – 300 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор – за смаком.
  • Зелень – 25 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку треба замісити пісочне тісто для пирога. У посуд для замішування тіста насипте половину потрібної кількості просіяного через сито борошна. Додайте сіль, цукор, розпушувач і перемішайте. Холодне вершкове масло наріжте кубиками, перекладіть до борошні і перетріть руками все до стану крихти.

Крок 2. Потім у цю суміш розбийте одне яйце, додайте білок іншого яйця (жовток залишиться для змащування) і добре вимісіть тісто.

Крок 3. Далі налийте до тесту потрібну кількість сметани і ще раз вимісіть тісто.

Крок 4. В останню чергу пересипте до цієї маси, що залишилася борошно і вимішуйте тісто, поки воно не перестане прилипати до долонь. Тісто має бути м’яке.

Крок 5. Потім готове пісочне тісто розділіть на 2 нерівні частини, загорніть в плівку і на 1 годину, як мінімум, покладіть в холодильник.

Крок 6. За цей час приготуйте цибульну начинку. Очищені цибулини наріжте маленькими кубиками.

Крок 7. Обсмажте нашатковану цибулю на розігрітому рослинному маслі до легкого рум’яного відтінку, а потім посипте його сіллю і цукром, щоб в готовому пирозі розкрився цибульний смак.

Крок 8. В окремому посуді збийте чотири яйця з дрібкою солі. Потім до них додайте подрібнений будь-який плавлений сир і добре перемішайте. Далі додайте обсмажену цибулю і перемішайте ще раз.

Крок 9. До цієї начинку додайте дрібно нарізаний пучок зелені.

Крок 10. Форму для випікання застелити папером і змащувати її не треба. Більшу частину пісочного тіста розкачайте в коржик і акуратно викладіть її у форму, сформувавши бортики по краю. На тісто вилийте приготовлену цибульну начинку.

Крок 11. Другу, меншу частину тіста розкачайте, покрийте їм начинку, краї красиво защипайте, зробите ножем кілька невеликих надрізів і намажте пиріг яєчним жовтком. Випікайте пиріг у духовці, розігрітій до 200°С, протягом 1 години.

Крок 12. Випечений пиріг акуратно вийміть з форми і охолодіть повністю, адже він подається до столу тільки холодним. Смачної і вдалою випічки!

Пишний цибульний пиріг з дріжджового тіста

Для любителів цибулевої випічки в цьому рецепті пропонується приготувати пиріг на основі дріжджового тіста, замішаного безопарним способом. У тісто і начинку не додаються яйця, що робить випічку пісної. Формуємо пиріг закритим і пошаровим. Подається такий пиріг і самостійною стравою, і закускою до інших страв, адже несолодка випічка.

Час приготування: 1 годину 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно – 4.5 склянки
  • Дріжджі сухі – 11 гр.
  • Вода – 1.5 склянки
  • Масло рослинне – 0.5 склянки
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Крохмаль – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.

Для начинки:

  • Цибуля – 1 кг
  • Масло рослинне – 60 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте у вказаній в рецепті кількості всі продукти для випічки пирога. У посуд для замішування тіста налийте підігріту воду і розчиніть в ній цукор, сіль і сухі дріжджі. Потім налийте рослинне масло, насипте ложку крохмалю і перемішайте. Борошно просійте через сито, пересипте до рідких інгредієнтів і руками замісіть тісто. Потім прикрийте тісто серветкою і на 20 хвилин поставте в тепле місце.

Крок 2. Цибулю очистіть і наріжте тонкими півкільцями. Обсмажте в розігрітому рослинному маслі до легкого золотистого кольору. До кінця смаження цибулю по своєму смаку посипте сіллю і перцем, перемішайте і трохи остудіть.

Крок 3. Тісто рукою обімніть і розріжте на 6 однакових шматків. Кожен шматок тіста розкачайте в тонкі пласти відповідно розмірами вашої форми для випічки.

Крок 4. Увімкніть духовку для розігріву на 190°С. Форму намажте невеликою кількістю рослинного масла і на її дно помістіть перший пласт, сформувавши по краю бортики. Потім пошарово укладіть у форму інші пласти, рівномірно розподіляючи між ними цибульну начинку.

Крок 5. Краї останнього пласта тіста щільно защипайте. Верх пирога красиво декоруйте фігурками із залишків тіста і намажте поверхня його рослинним маслом.

Крок 6. Цибулевий пиріг випікайте в розігрітій духовці протягом 30 хвилин і до рум’яного кольору. Смачної і вдалою випічки!