Торт «Рижик» – класичний рецепт в домашніх умовах з покроковими фото

Торт «Рижик» — це ароматний, з медово-карамельним смаком десерт, який давно і грунтовно зайняв своє місце серед улюблених тортів. Його не складно приготувати в домашніх умовах, вибравши з різноманітності рецептів той, який підійде саме вам.

Класичний рецепт медового торта «Рижик» з заварним кремом

Вишуканий торт зігріє зимовим днем і нагадає своїм медовим ароматом про квітучому літо.

Інгредієнти на
12 порц.

  • Для коржів:
  • Борошно пшеничне 3.5 склянки
  • Яйце куряче 3 шт.
  • Мед 2 ст. л.
  • Цукор-пісок-1 склянка
  • Масло вершкове 120 гр.
  • Сода харчова 1 ч. л.
  • Для крему:
  • Масло вершкове 100 гр.
  • Молоко коров’яче 1 склянка
  • Цукор-пісок ½ склянки
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Борошно пшеничне 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як приготувати торт «Рижик» з заварним кремом за класичним рецептом в домашніх умовах? У глибоку миску насипаємо половину норми цукру, ріжемо шматочками вершкове масло і ставимо нагріватися на водяну баню. Добре перемішуємо суміш, щоб цукор повністю розчинився в розтопленому маслі. Знімаємо миску з плити, додаємо соду і мед, перемішуємо і відставляємо в сторону.
  2. Другу половину цукру і яйця добре збиваємо в окремій посудині і додаємо до медової масою. Змішуємо все до однорідності і ставимо миску на водяну баню.
  3. Порціями додаємо в миску 2 склянки борошна і ретельно вимішуємо ложкою або лопаткою, не припиняючи прогрівання.
  4. Знімаємо миску з водяній бані і замішуємо м’яке еластичне тісто, додаючи борошно. Загортаємо тісто в харчову плівку і кладемо в холодильник хвилин на 30-40.
  5. Приступаємо до приготування крему. З’єднуємо в каструлі яйце, цукор, борошно і ретельно розтираємо. Наливаємо до суміші молоко і ставимо на плиту.
  6. Крем варимо на невеликому вогні, постійно помішуючи. Знімаємо загуслу суміш з вогню і охолоджуємо.
  7. Додаємо в остиглу масу м’яке вершкове масло. Збиваємо крем міксером до злегка білої пишної щільної маси.
  8. Свіже і остигле тісто ділимо на сім-вісім частин і розкачуємо кожну в тонкий пласт. Робимо це на посипаному борошном столі або відразу на папері для випічки, яку теж потрібно присипати борошном або змастити невеликою кількістю олії. З допомогою доступною круглої форми обрізаємо розкачане тісто, щоб всі коржі були одного розміру.
  9. Випікаємо коржі для торта близько 5 хвилин до світло-коричневого кольору в духовій шафі, що розігрітий до 180 градусів.
  10. Готові коржі змащуємо приготованим кремом і прикрашаємо крихтою з запечених і подрібнених обрізків тесту для коржів. Даємо торту просочитися кремом при кімнатній температурі протягом години, а потім ставимо в холодне місце на кілька годин. Торт готовий. Насолоджуйтесь!

Як приготувати торт «Рижик» зі сметанним кремом в домашніх умовах?

Простий в приготуванні з ніжним кремом торт підніме настрій, порадує і в повсякденному житті, під час свята.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 1 годину.

Порцій — 12

Інгредієнти:

Для тесту

  • Мед – 3 ст. л.
  • Борошно – 2,5 ст. + на дозамес
  • Яйця – 3 шт.
  • Цукор – 1 склянка
  • Масло вершкове – 150 гр.

Для крему

  • Сметана жирністю не менше 20% — 600 гр.
  • Цукрова пудра – 150 гр.
  • Свіжий лимонний сік – 2 ч. л.

Процес приготування:

1. Наливаємо в каструлю воду і ставимо на плиту. Зверху розміщуємо глибоку миску, в яку насипаємо цукор, кладемо мед і масло.

2. Стежимо, щоб вода при закипанні не торкалася дна миски. Помішуємо масу в мисці, домагаючись однорідності.

3. В іншій мисці міксером інтенсивно збиваємо яйця і соду. Суміш трохи побіліє і запіниться.

4. Збиті яйця акуратно, невеликими порціями вводимо в масу з медом. Робимо це швидко, енергійно розмішуючи кожну порцію, щоб яйця не згорнулися.

5. У миску починаємо поступово всипати просіяне борошно, обережно вимішуючи кожну порцію, щоб тісто було без грудок. В результаті отримуємо густе, але не круте тісто.

6. Рясно підсипаємо на стіл борошно, викладаємо тісто і починаємо руками збирати тестовий ком. В результаті отримуємо досить м’яке тісто, яке добре тримає форму. На дозамес може піти близько склянки борошна.

7. Формуємо тісто у вигляді товстої ковбаски і ділимо його на дев’ять частин. Скачуємо з тіста кульки, складаємо в миску і прикриваємо рушником, щоб вони не підсихали.

8. Кожен кульку тесту як можна тонше розкачуємо на папері для випічки. Бажано, щоб товщина пласта була не більше 5 мм. Використовуючи в якості шаблону відповідну круглу форму, обрізаємо надлишки тіста, щоб отримати рівний круглий корж.

9. Папір з коржем і обрізаними надлишками тесту переносимо на деко і ставимо випікатися в духовку. Режим випічки – 200 градусів, час – 2 хвилини. Таким чином випікаємо всі коржі для торта.

10. Спечені разом з коржами обрізки тіста з допомогою блендера перетворюємо в крихту, якої будемо прикрашати торт, і поки відставляємо в сторону.

11. У підходящої ємності збиваємо міксером сметану з цукровою пудрою. Додаємо цукрову пудру частинами в два-три прийоми. Збитий крем виходить досить рідким. Виливаємо в крем свіжовичавлений лимонний сік і перемішуємо ложкою.

12. Збираємо торт, змащуючи коржі кремом і складаючи їх один на одного. Сильно притискати коржі один до одного не потрібно. Рясно змащуємо верхній корж і добре промазуємо боки.

13. Прикрашаємо торт приготовленої крихтою і даємо йому настоятися і просочитися кремом при кімнатній температурі півтора-два години. Потім прибираємо в холодильник. Добре застиглий торт нарізаємо на порції і подаємо до чаю. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування торта «Рижик» зі згущеним молоком і маслом

Ніжний, просочений смачним кремом десерт для приємного чаювання з близькими і друзями

Час приготування: 3 години 30 хв.

Час приготування: 2 години.

Порцій — 12

Інгредієнти:

Для тесту

  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор – 1 склянка
  • Борошно – 3 склянки
  • Мед – 3 ст. л.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сода харчова – 2 ч. л.

Для крему

  • Масло вершкове – 250 гр.
  • Молоко згущене – 1 банка

Для сиропу

  • Вода – 1 склянка
  • Цукор – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Змішуємо яйця і половину склянки цукру і гарненько збиваємо міксером на високій швидкості до утворення стійкої піни.

2. У сотейник або іншу зручну каструлю кладемо вершкове масло шматочками, насипаємо цукор, що залишився і ставимо на плиту на невеликий вогонь. Прогріваємо нашу суміш до повного розчинення цукру і додаємо мед. Обов’язково постійно помішуємо, проводячи лопаткою по дну сотейника, щоб маса не підгоріла і у коржів не було неприємного гіркого присмаку. Коли суміш почне закипати, висипаємо в каструльку соду. Маса почне вирувати і збільшуватися в об’ємі. Не припиняючи помішування, прогріваємо суміш на невеликому вогні ще близько однієї хвилини, знімаємо з плити і охолодити до теплого стану.

3. У остиглу медову суміш додаємо збиті з цукром яйця, все перемішуємо до однорідного стану і ставимо на невеликий вогонь.

4. Борошно попередньо просіваємо і починаємо частинами додавати в каструлю, добре вимішуючи. Таким чином вводимо в тісто дві склянки борошна. Знімаємо каструлю з плити, даємо постояти хвилин 8-10 і вмішуємо в тісто муку. Зробити це можна руками на столі, підсипаючи борошно невеликими порціями. На це піде ще близько однієї склянки. Тісто має бути м’яким і добре мнущимся.

5. Ділимо тісто на 8-10 частин. Щоб всі коржі були однаковими по товщині, можна використовувати при поділі кухонні ваги.

6. Розкачуємо тісто в пласт товщиною до 5 мм Робимо це на пергаменті, присипаному борошном. Вирізаємо коржі потрібного розміру, використовуючи будь-яку відповідну круглу форму (тарілку або кришку від каструлі). Наколюємо тісто виделкою і відправляємо в духовку. Відрізані надлишки тісто залишаємо на пергаменті. Випікаємо коржі при температурі 180 градусів близько 5 хвилин до легкого золотистого кольору.

7. Займемося кремом. Для цього вершкове масло, розм’якшене до кімнатної температури, збиваємо за допомогою міксера до пишного стану. Згущене молоко акуратно, частинами додаємо до маслу і збиваємо до однорідного виду. З води і цукру варимо сироп, яким просочуємо кожен корж з одного боку, використовуючи кулінарну пензлик.

8. Збираємо торт. На плоскому блюді викладаємо коржі один на одного, промазуючи їх кремом. Не забуваємо про верхній корж і боки.

9. Шматочки коржів, отримані при обрізуванні, складаємо на деко і підсушуємо в духовці при температуре120-130 градусів. Потім подрібнюємо їх у крихту, використовуючи м’ясорубку, блендер або качалку. Рясно обсипаємо крихтою верхній корж і боки. Даємо торту просочитися дві години при кімнатній температурі, а потім прибираємо на 3-4 години в холодильник. Ароматний, медовий десерт готовий. Приємного апетиту!

Як самостійно приготувати смачний торт «Рижик» з вареним згущеним молоком?

Насичений карамельний аромат цієї випічки нікого не залишить байдужим і порадує друзів дивовижним смаком.

Час приготування: 2 години 30 хв.

Час приготування: 50 хв.

Порцій — 8

Інгредієнти:

Для тесту

  • Борошно – 450 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Мед – 100 гр.
  • Цукор – 200 гр.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Сода – 5 гр.
  • Сіль – 2 гр.

Для крему

  • Варене згущене молоко – 360 гр.
  • Сметана 20% жирності – 700 гр.

Процес приготування:

1. Готуємо тісто для коржів. Розбиваємо яйця в невелику глибоку піалу і збиваємо їх віночком до однорідного стану і появи легкої піни.

2. У сотейник кладемо вершкове масло, мед і ставимо на середній вогонь. Розтоплюємо масло і мед. Віночком постійно заважаємо, не допускаючи пригорання. Додаємо сіль і соду. Почнеться процес гасіння соди медом з активним утворенням пухирців і збільшенням маси в об’ємі.

3. Знімаємо сковороду з вогню. Додаємо збиті яйця, енергійно працюючи віночком, щоб яйця не згорнулися. Насипаємо цукор і варимо суміш до його повного розчинення, не забуваючи помішувати.

4. Приготовану суміш виливаємо в зручну глибоку миску і починаємо вмішувати в неї борошно. Робимо це поступово, насипаючи і добре розмішуючи кожну порцію ложкою борошна. Стежимо, щоб не було грудок. Готове тісто перекладаємо в целофановий пакет і кладемо в холодильник хвилин на 30. Якщо є можливість, даємо тісту відпочити в холодильнику 3-4 години.

5. Включаємо духовку розігріватися до 170 градусів і дістаємо з холодильника остигле тісто. Ділимо його на 8-10 частин. Присипаємо стіл борошном, щоб тісто не прилипало, і розкачуємо кожну частину в пласт товщиною до 3 мм Вирізаємо з розкатаного тіста однакові рівні кола. Для цього можна скористатися тарілкою діаметром 20-22 див.

6. Переносимо вирізаний корж на деко, застелене пергаментом, наколюємо виделкою і ставимо випікатися хвилин на 5-7. Корж повинен злегка зарум’яниться. Важливо не перетримати корж, тому орієнтуємося на свою духовку і доглядаємо за процесом випічки. Також чинимо з іншими частинами тесту. Обрізки тіста збираємо разом, розкачуємо і, не обрізаючи, випікаємо при температурі 110-120 градусів. Цей корж подрібнюємо спочатку руками, а потім у блендері в крихту і використовуємо для посипання торта.

7. Для приготування крему сметану збиваємо блендером і варене згущене молоко до однорідної консистенції.

8. Складаємо коржі стопкою один на одного, промазуючи кожен кремом. Акуратно змащуємо верхній корж і боки торта.

9. Прикрашаємо торт приготовленої крихтою і ставимо його в холодильник на 4 години. Застиглий торт нарізаємо на красиві порції і угощаемся!

Простий і швидкий рецепт торта «Рижик» на сковороді

Ніжно улюблений багатьма поколіннями десерт можна приготувати за відсутності духовки і наповнити будинок ароматами тепла і літа.

Час приготування: 2 години 15 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій — 10

Інгредієнти:

Для тесту

  • Борошно – 2 склянки
  • Яйця – 2 шт.
  • Мед – 2 ст. л.
  • Цукор – 1 склянка
  • Масло вершкове – 40-50 гр.
  • Сода – 1 ч. л.

Для крему

  • Сметана 20% жирності – 500-600 гр.
  • Цукор – 3-4 ст. л.

Процес приготування:

1. У будь-якій зручній посуді розтираємо дочиста яйця з цукром. Потім додаємо мед, м’яке вершкове масло і ставимо на невеликий вогонь. Помішуючи, прогріваємо суміш до повного розчинення цукрових кристалів. Знімаємо з вогню. Не кип’ятимо!

2. Перекладаємо солодку масу в глибоку миску і додаємо соду, гашену оцтом, і борошно. Замішуємо тісто. Воно м’яке і податливе.

3. Ділимо тісто на 10-12 частин і кожну частину розкачуємо в досить тонкий коржик. Стіл перед розкочуванням обов’язково подпыляем борошном, щоб тісто не прилипало. Вирізаємо корж і перекладаємо його на сковороду.

4. Випікаємо по 2 хвилини з кожного боку до світло-коричневого кольору. Для випічки зручно використовувати сковороду для млинців. Перевертаємо акуратно, щоб не зламати корж.

5. Готові коржі підрівнюємо і даємо їм добре охолонути. Одночасно готуємо крем, добре перемішуючи сметану і цукор. Цукор повинен повністю розчинитися.

6. Готові коржі промазуємо кремом з розрахунку 2 столові ложки на один корж і складаємо один на одного. Не потрібно Сильно притискати. Коржі просочаться торт кремом і ущільнитися. Не забуваємо про бока і верхній корж. Прикрашаємо виходячи зі свого бажання і фантазії. Можна зробити крихту з обрізків коржів або використати свіжі ягоди і фрукти. Охолоджуємо торт півтора-дві години в холодильнику і запрошуємо всіх на чай. Приємного апетиту!

Ніжний і неймовірно смачний торт «Рижик» на водяній бані

Ніжний і ароматний торт порадує любителів випічки і доведеться до місця з будь-якого приводу.

Час приготування: 2 години 30 хв.

Час приготування: 1 година 30 хв.

Порцій — 10

Інгредієнти:

Для тесту

  • Яйця – 4 шт.
  • Цукор – 1 склянка
  • Борошно – 3 склянки
  • Мед – 4 ст. л.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сода харчова – 1 ст. л.
  • Сіль – на кінчику ножа
  • Ванілін – за смаком

Для крему

  • Масло вершкове – 250 гр.
  • Молоко згущене – 1 банка

Процес приготування:

1. Готуємо необхідну посуд. Беремо каструлю, наливаємо в неї воду і ставимо грітися на вогонь. Зверху розміщуємо глибоку миску, в якій і будемо замішувати тісто для коржів. Важливо щоб дно миски не стикалося з водою і складові нашого тесту підігрівалися пором киплячої води. Коли вода закипить, кладемо в миску вершкове масло, мед, цукор і починаємо помішувати до утворення однорідної консистенції.

2. В окрему мисочку або кухлик розбиваємо яйця і збиваємо їх до однорідного стану. Зробити це краще за допомогою віночка або міксера. Збиті яйця повільно і акуратно вливаємо в стоїть на водяній бані миску і інтенсивно розмішуємо.

3. Додаємо в миску соду. В результаті взаємодії меду і соди починає активно утворюватися піна, суміш збільшується в обсязі. Прогріваємо, помішуючи, до тих пір, поки утворення піни не втратить активність, і знімаємо миску з водяній бані.

4. Частинами додаємо в суміш попередньо просіяне і змішану з ваніліном борошно. Кожну додану частину борошна добре вимішуємо ложкою.

5. Замішуємо тісто до потрібного стану руками на столі, присипаному борошном. Тісто не повинно приставати до рук, але бути досить пластичним.

6. Готове тісто загортаємо в харчову плівку і кладемо на 1 годину на холод.

7. Відпочиле тісто ділимо на вісім частин, з яких формуємо кульки і починаємо розкачати коржі. Найкраще це робити на присипаному борошном аркуші пергаменту або паперу дл випічки. Тісто розгортаємо в пласт товщиною в півсантиметра і за допомогою тарілки або відповідної за розміром кришки від каструлі вирізаємо рівний круглий корж.

8. Надлишки тесту з паперу не прибираємо, а разом з коржем переносимо на деко. Ставимо в духовку на 5 хвилин при температурі випічки 170-180 градусів до отримання приємного світло-коричневого кольору. Готовий корж відразу ж знімаємо з паперу і кладемо остигати. Аналогічно поступаємо рештою тестом.

9. Приступаємо до приготування крему. Масло і згущене молоко потрібно заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони зігрілися до кімнатної температури. Спочатку кладемо в миску масло і збиваємо міксером на високій швидкості близько 4 хвилин до отримання пишної об’ємної маси. Потім невеликими частинами вливаємо згущене молоко і збиваємо ще близько 8 хвилин до однорідного повітряного стану.

10. Починаємо збирати торт. На плоску тарілку кладемо корж і промазуємо його кремом. Так само чинимо з усіма коржами. Не забуваємо змастити верхній корж і боки нашого торта.

11. Для прикраси торта використовуємо крихту, яку робимо з випечених разом з коржами обрізків тесту. Подрібнюємо обрізки в блендері або за допомогою качалки і рясно посипаємо боки і верх торта. Зібраний і прикрашений торт прибираємо на 2-3 години в холодильник. Десерт готовий!

Простий і швидкий рецепт приготування торта «Рижик» без розкочування коржів

Швидкий і простий рецепт приготування десерту для тих, хто не має часу.

Час приготування: 1 година 30 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій — 8

Інгредієнти:

Для тесту

  • Борошно – 150 гр.
  • Яйця – 3 шт.
  • Мед – 150 гр.
  • Цукор – 150 гр.
  • Сода – 5 гр.

Для крему

  • Цукор – 75 гр.
  • Сметана 20% жирності – 400 гр.

Процес приготування:

1. У сотейник кладемо мед і розтоплюємо його на середньому вогні. Дуже важливо весь час заважати мед, проводячи ложкою або лопаткою по дну сотейника, щоб він не пригорів. Коли мед почне закипати, кладемо в нього соду. Мед погасить соду і карамелізується. Прогріваємо суміш ще протягом однієї хвилини і знімаємо з вогню.

2. Яйця розбиваємо в миску, додаємо цукор і дуже добре збиваємо міксером або блендером. Маса повинна збільшитися в обсязі і стати досить світлою.

3. Вливаємо в збиті яйця теплий мед і добре все перемішуємо лопаткою, щоб зберегти пишну структуру збитих яєць.

4. Вводимо в медово-яєчну суміш просіяне борошно і добре вимішуємо до однорідності. Грудочок у тесті бути не повинно.

5. Для випікання бісквіта використовуємо роз’ємну форму діаметром 20-22 див. Дно форми застеляємо пергаментом і виливаємо тісто. Випікаємо бісквіт в духовій шафі при температурі 180 градусів протягом 35-40 хвилин. Важливо перші 20-25 хвилин не відкривати духовку інакше бісквіт може впасти.

6. Після закінчення часу випічки бісквіт дістаємо з духовки і зубочисткою або шпажкою перевіряємо його готовність. Вийнята з бісквіту зубочистка повинна бути сухою. Остуджуємо випічку, не дістаючи з форми.

7. Для приготування крему збиваємо сметану з цукром, домагаючись повного розчинення кристалів. За бажанням, в крем можна додати загусник або охолодити.

8. Дістаємо з форми остиглий бісквіт і розрізаємо його на три коржі.

9. На плоскій тарілці збираємо торт, щедро перекладаючи коржі сметанним кремом. Бісквіт добре просочиться кремом, і готовий торт не буде сухим.

10. Прикрашаємо торт, посипавши його какао або шоколадною стружкою. Зібраний десерт відправляємо години на чотири настоюватися в холодильник, а потім нарізаємо і подаємо до столу. Пригощайтеся!

Як спекти торт «Рижик» в мультиварці в домашніх умовах?

Цей спосіб приготування улюбленого десерту з доступних продуктів займає зовсім мало часу, а результат принесе радість і задоволення.

Час готування: 1 година 25 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій – 8

Інгредієнти:

Для коржів

  • Мед – 3 ст. л.
  • Яйця – 4 шт.
  • Борошно – 1,5 склянки
  • Цукор – 1 склянка
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Ванілін – за смаком

Для крему

  • Сметана – 400 гр.
  • Цукрова пудра – 0,5 склянки

Процес приготування:

1. Розбиваємо в миску яйця, додаємо цукор і збиваємо міксером до стану міцної піни. Змішуємо збиті яйця з медом. Мед повинен бути рідким, розтопленим, але не гарячим. Акуратно розмішуємо все до однорідного стану.

2. Просіваємо борошно разом з содою і розпушувачем і замішуємо тісто.

3. Чашу мультиварки змащуємо маслом і присипаємо борошном. Тісто виливаємо в миску. Випікаємо 40 хвилин в режимі «Випічка». Після закінчення випічки дати бісквіту охолонути в чаші не знімаючи кришки.

4. Дістаємо бісквіт і розрізаємо на 5 коржів. Один корж, який стосувався дна чаші, з допомогою блендера перетворюємо в крихту для прикраси торта.

5. Готуємо крем, збиваючи сметану з цукровою пудрою. Пудру додаємо в два-три прийоми. Змащуємо коржі кремом, складаємо один на одного, добре промазуємо верхній корж і боки торта.

6. Торт рясно посипаємо сухарями і ставимо в холод на три-чотири години, щоб він добре просочився кремом і ущільнився. Готовий десерт ріжемо на красиві порції і подаємо до столу. Насолоджуйтесь!