Шоколадні кекси – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Шоколадний кекс – улюблене багатьма ласощі, яке можна швидко приготувати до раптового приходу гостей або тоді, коли хочеться чогось солоденького, але не магазинного. Шоколад відмінно поєднується з вишнею або бананом, а спекти його можна як у духовці, так і в мультиварці або навіть мікрохвильовці.

Простий і смачний шоколадний кекс з какао в духовці

Простий рецепт шоколадного кексу з насиченим смаком. Приготувати його зможе навіть початківець кулінар, а результат захопить всю сім’ю або друзів. Плюс – можна використовувати будь-які кисломолочні продукти, завалящі в холодильнику.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Борошно пшеничне 1.5 склянки
  • Цукор-пісок ¾ склянки
  • Какао-порошок 2 ст. л
  • Ванілін 2 гр.
  • Кефір 1 ст. (гранований)
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Розпушувач 1.5 ч. л.
  • Масло рослинне ½ склянки
  • Для глазурі:
  • Какао-порошок 2 ст. л.
  • Сметана 2 ст. л.
  • Масло вершкове 1 ст. л.
  • Цукор-пісок 2 ст. л.

Процес приготування:

  1. Шоколадні кекси можна дуже просто приготувати в домашніх умовах в духовці. У мисці перемішати борошно, какао і розпушувач, додається цукор.
  2. В іншій ємності з’єднують молочний продукт (кефір, сметану або йогурт) з яйцем і рослинним маслом.
  3. Акуратно об’єднують суху і рідкої суміші, ретельно перемішують і перевіряють, щоб не було грудок, а какао максимально рівномірно розподілилося по тесту.
  4. Форму для випікання змащують маслом і викладають готове тісто.
  5. Кекс печуть при 180 градусах протягом приблизно 40 хвилин. Перевіряють готовність, за допомогою дерев’яної шпажки або зубочистки: вона повинна легко входити і виходити з тіста і бути сухою.
  6. Для глазурі в сотейнику змішують необхідні інгредієнти і нагрівають, поки не закипить. Потім добре збивають, знімають з вогню і дають трохи охолонути, щоб маса загусла.
  7. Шматочки готового кексу поливають глазур’ю і подають. Насолоджуйтесь!

Шоколадні кекси в силіконових формочках

Приготувати шоколадні кекси порційно – гарна ідея для вечірки чи дитячого свята. Маленькі вироби зручно брати і їсти, крім того, їх можна прикрасити кольоровою посипкою, рубаними горіхами або тертим шоколадом. Святково і смачно!

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Маргарин – 200 гр.
  • какао Порошок – 4 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1,5 склянки
  • Молоко – 0,5 склянки
  • Борошно пшеничне – 2 склянки
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Яйце – 3-4 шт.
  • Цукор ванільний – 1 пакетик.

Процес приготування:

1. Маргарин рубають на шматочки і розтоплюють в сотейнику.

2. Коли маса стане рідкою, у неї вводять какао з цукром і молоко, ретельно і добре збивають, щоб вона стала однорідною. Як тільки суміш буде близька до кипіння, її знімають з плити і дають трохи охолонути.

3. У подстывшую масу додають по одному яйцю і ванільний цукор.

4. В кінці додають соду і потроху – пшеничне борошно. Все добре вимішують.

5. В злегка змащені маслом формочки ложкою викладають шоколадне тісто так, щоб воно не займало більше, ніж 2/3 об’єму.

6. Формочки на деко ставлять в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку і випікають 25 хвилин. При цьому дверцята відкривати не можна. Через цей час готовність кексів перевіряють шпажкою. Якщо не допеклись, залишають ще на 5-7 хвилин.

7. Готовим виробам дають постояти при кімнатній температурі ще хвилин 10, а потім обережно витягують, декорують і подають.

Швидкий шоколадний кекс в мікрохвильовці в гуртку за 5 хвилин

Приготувати ароматний кекс з шоколадним смаком на сніданок можна дуже швидко: все, що потрібно, — звичайна чашка, продукти, які є у кожного на кухні, і мікрохвильова піч. Порадувати себе смачною випічкою з цим рецептом – ще простіше і легше!

Час приготування: 15 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 4 ст. л.
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • какао Порошок – 2 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Молоко – 3 ст. л.
  • Масло вершкове – 3 ст. л.
  • Розпушувач – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. У глибокій мисочці змішуються борошно, какао-порошок і цукровий пісок.

2. У суху суміш вбивається яйце.

3. Додається розтоплене масло і молоко, а після – розпушувач. Всі разом ретельно збивається віником. Якщо маса надто густа, варто додати трохи молока.

4. Тісто перекладають в чашку, яка повинна бути заповнена наполовину, і поміщають в мікрохвильовку.

5. Пристрій включають на 3 хвилини при потужності нагріву 750 Вт. Тісто спочатку сильно підніметься, а потім трохи спаде. Через 3 хвилини кекс готовий. Приємного апетиту!

Як приготувати шоколадний кекс в мультиварці?

Ще один нескладний рецепт випічки смачного кексу з какао – в мультиварці. Простий набір складових і трохи часу на підготовку тесту, а результат вразить навіть найвимогливіших гурманів.

Час приготування:1 година 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 10.

Склад:

  • Масло вершкове – 200 гр.
  • какао Порошок – 4 ст. л.
  • Цукор – 0,5 склянки
  • Молоко – 0,5 склянки
  • Сода, гашене оцтом – 0,5 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 2 склянки
  • Яйце – 4 шт.
  • Горіхи – за смаком.

Процес приготування:

1. Масло злегка підтоплюють і змішують з порошком-какао і цукром. Какао можна додати і більше: це зробить смак ще більш насиченим шоколадним.

2. У масу вливають молоко і суміш нагрівають, поки не закипить. Важливо не забувати помішувати, поки нагрівається.

3. Коли маса трохи охолоне, додають яйця, борошно і соду. На цьому етапі в тісто можна всипати подрібнені горіхи.

4. Добре вимішане тісто викладають в підготовлену форму влаштування, злегка змащену олією, і залишають із закритою кришкою на 60 хвилин в режимі «випічка».

5. Готовий виріб нарізають шматочками і подають тепленькими.

Покроковий рецепт приготування шоколадного кексу на кефірі

Нескладний рецепт шоколадного кексу, тісто для якого робиться на основі кефіру. У приготуванні також використовується горіхова паста «Нутелла», яку можна замінити будь-яким аналогом.

Час приготування:40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Кефір – 200 мл
  • Борошно пшеничне – 1,5 склянки
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Маргарин – 100 гр.
  • какао Порошок – 2 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сода, погашена оцтом – 1 ч. л.
  • горіхова Паста «Нутелла» — 10 ч. л.

Процес приготування:

1. У ємності збивають віночком яйце і цукор. Маса повинна стати пишною.

2. Злегка розм’якшений маргарин додають до яєчної суміші і ще раз збивають.

3. На наступному етапі вливають кефір. Він може бути і прострочений, що тільки додасть кексу більше пишноти і ніжності.

4. Всипають весь обсяг борошна і погашену оцтом соду. Все добре змішують, а після всипають порошок какао. Краще брати високоякісний продукт з вмістом какао бобів не менше 80%.

5. Тісто розкладають по формочках приблизно до половини від всього об’єму, потім кладуть по чайній ложечці горіхової пасти і закривають ще однією частиною тіста, але не до країв, щоб кекси було, куди рости.

6. Вироби випікаються при 180 градусах протягом півгодини. Приємного апетиту!

Пишний шоколадний кекс з вишнями

Легка вишнева кислинка в насиченому шоколадному кексі є тією родзинкою, яку обов’язково оцінять любителі домашньої випічки. Варто один раз спробувати кекс, приготований за цим рецептом, і він стане улюбленцем в домашній колекції ласощів.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 150 гр.
  • какао Порошок – 1 ст. л.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Шоколад гіркий – 100 гр.
  • Масло вершкове – 90 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 135 гр. + 1 ст. л. для посипання
  • Цукор ванільний – 10 гр.
  • Мигдаль – 30 гр.
  • Вишня – 200 гр.

Процес приготування:

1. З вимитої вишень виймають кісточки і розрізати кожну навпіл, а потім обвалюють ягідки в борошні.

2. З мигдалю з допомогою блендера або ножа роблять крихту.

3. У сотейнику на плиті з’єднують масло і шоколад.

4. Окремо змішують сухі складові – просіяне борошно, розпушувач, трохи солі і какао-порошок.

5. Яйця і цукор збивають до пишноти, додають масляно-шоколадну суміш і мигдалеву крихту. Всипають вишню.

6. Тісто перекладають у форму і тримають в духовці, яку розігрівають заздалегідь до 180 градусів до готовності. Якщо при протыкании шпажкою тісто не прилипає до неї, кекс готовий. Перед подачею теплий кекс посипають цукром.

Кекс з рідкою кремовою начинкою

Цікавий варіант шоколадного кексу, середина якого при розламуванні залишається рідкою і нагадує лаву. Такі кекси нерідко подають і в ресторанах, тому ними, приготованими будинку, можна здивувати навіть справжніх гурманів.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Жовток яйця – 3 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • темний Шоколад (70%) – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • Сіль – 0,25 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 60 гр.

Процес приготування:

1. Духовку заздалегідь розігрівають до 200 градусів, щоб вона розігрілася до моменту, коли потрібно буде ставити на випічку кекси.

2. Шоколад ламають шматочками, масло дрібно рубають і з’єднують інгредієнти на водяній бані, щоб вийшла однорідна консистенція.

3. В іншій ємності збивають яйця з жовтками, вводячи невеликими порціями цукор.

4. В яєчну суміш акуратно додають подстывшую шоколадно-масляну масу, а потім – борошно і трошки солі.

5. Формочки злегка змащують маслом, викладають тісто і тримають в духовці не більше 8-10 хвилин. Зовні кекси повинні выпечься, а всередині начинка залишитися рідкою. Якщо готувати довше 10 хвилин, кекс пропечеться повністю, і ефекту виливання лави при розламуванні вироби, не буде.

Дуже смачний шоколадно-банановий кекс в домашніх умовах

Шоколад і банан – ідеальне поєднання, яке використовують у багатьох рецептах, і кекси – не виняток. Для цього рецепту потрібно кукурудзяний крохмаль, але його можна замінити звичайним картопляним.

Час приготування: 1 година 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Маргарин або масло вершкове – 115 гр.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 150 гр.
  • Банан – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 170 гр.
  • Порошок какао – 45 гр.
  • Крохмаль кукурудзяний – 1,5 ч. л.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Цукор ванільний – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Для глазурі:

  • Шоколад темний – 100 гр.
  • Вершки – 100 гр.
  • Горіхи – для прикраси.

Процес приготування:

1. Духовку заздалегідь включають, щоб нагрілася до 175-180 градусів.

2. Форму для кексу застеляють пергаментом.

3. У мисці з’єднують цукор, сметану, підтоплене масло, яйце і цукор ванільний.

4. Банани розминають виделкою або пюрируют блендером. Додають в тісто.

5. В останню чергу, в суміш вводять борошно, трохи солі і крохмаль. Всипають порошок какао. Тісто збивають вінчиком.

6. Шоколадно-бананову масу розподіляють рівномірно у формі і тримають в духовій шафі близько години.

7. У сотейнику нагрівають вершки з разломанным на шматочки темним шоколадом, як тільки глазур почне закипати, її заливають готовий кекс і посипають подрібненими горіхами.

Швидкий і простий рецепт шоколадного кексу на молоці

Легкий рецепт приголомшливого шоколадного кексу, яким можна здивувати навіть тих, хто пробував безліч аналогічної випічки. Шоколадні краплі в рецепті можна замінити дрібно нарізаним звичайним шоколадом.

Час приготування: 25 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Порошок какао – 60 гр.
  • Цукор-пісок – 190 гр.
  • Розпушувач – 10 гр.
  • Молоко – 150 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Масло вершкове – 60 гр.
  • Краплі шоколадні – 100 гр.
  • Борошно пшеничне – 200 гр.

Процес приготування:

1. У підходящої мисочці змішують молоко з яйцями і злегка розм’якшеним маслом.

2. В окремій ємності з’єднують сухі складові – какао-порошок з цукром і борошном. Не забувають про розпушувач.

3. Обережно змішують обидві маси і домагаються гладкою і однорідної консистенції тіста, всипають краплі шоколадні чи розламані плитку.

4. Тісто розкладають по підготовленим формочках і тримають в духовій шафі близько 15 хвилин. Нагрівання повинен складати приблизно 180 градусів.

5. Дають кекси охолонути і пригощають сім’ю.

Як спекти шоколадний кекс на сметані?

Приготувати цікавий шоколадний кекс можна на основі сметани. Краще взяти молочний продукт жирністю не менше 20%, щоб випічка була ніжною і соковитою. Крім того, слід використовувати тільки високоякісне какао для досягнення найкращого результату.

Час приготування: 25 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 10.

Склад:

  • какао Порошок – 20 гр.
  • Цукор-пісок – 180 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 250 гр.
  • Сода – 1 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 160 гр.
  • Маргарин для змащування форми.

Процес приготування:

1. Сметану, яйце і цукор потрібно гарненько збити. Найбільш однорідної суміш виходить, якщо використовувати міксер, але можна добитися хорошого результату і вінчиком.

2. Потроху вводять в суміш борошно, не забувають про соду і какао, який можна додати і більше, якщо хочеться отримати максимально насичений смак шоколаду у випічці.

3. Форму для випічки застеляють пергаментом, стінки можна злегка змастити маргарином.

4. Шоколадне тісто розподіляють за формою, вирівнюють і тримають в духовій шафі, поки повністю не пропечеться. При нагріванні до 180 градусів на це потрібно до 45 хвилин.

5. Щоб домогтися максимальної ніжності, кекс після випікання загортають у харчову плівку і тримають, поки не охолоне повністю, а потім ділять на порції і пригощаються.