Пиріжки зі щавлем – 5 рецептів приготування з покроковими фото

Пиріжки зі щавлем — дуже смачна і проста випічка, яку можна приготувати в домашніх умовах. Щавель є однією з найбільш соковитих трав. Вона ідеально підходить для ролі начинки у випічці. Щавлем можна замінити шпинат, який в звичайних магазинах коштує досить дорого. Завдяки йому начинка випічки виходить кисло-солодкою, а сам пиріжок стає неймовірно соковитим.

Неймовірно смачні пиріжки зі щавлем, смажені на сковороді

Цей рецепт допоможе вам згадати смак дитинства. Для його приготування не доведеться витрачати час на випікання. А всі необхідні інгредієнти ви зможете знайти на своїй кухні.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Щавель 600 гр.
  • Кефір 300 мл
  • Борошно 350 гр.
  • Масло рослинне 4 ст. л.
  • Сіль 1 ч. л.
  • Цукор-пісок-1 ч. л.
  • Сода харчова 1 ч. л.

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачні пиріжки зі щавлем? Готувати страву варто почати з підготовки інгредієнти для начинки. Щавель необхідно добре промити в холодній воді. Відрізаємо від нього жорсткі ніжки. Для начинки нам знадобляться тільки листя щавлю. Ріжемо їх не дуже дрібно, так як з-за термічної обробки листя сильно зменшуються в своєму розмірі.
  2. Тепер нам необхідно залити щавель окропом. Нам вистачить 30-40 секунд. За цей час листя зможуть трохи проваритися. Зливаємо воду. Після цього ви зможете побачити, наскільки сильно зменшився розмір щавлю. Вичавлюємо листя руками. Щоб остаточно позбавити їх від зайвої вологи, використовуйте паперові рушники. Листя щавлю самі по собі дуже вологі і соковиті. Тому додаткова рідина всередині пиріжків нам не потрібна. Такої кількості начинки нам вистачить на 6 пиріжків.
  3. Переходимо до підготовки тесту. У глибоку ємність наливаємо кефір і додаємо 4 столові ложки рослинної олії. Перемішуємо масу з допомогою віночка. Додаємо до суміші кефіру і масла 1 чайну ложку солі, 1 чайну ложку цукру і 1 чайну ложку соди. Ще раз ретельно перемішуємо майбутнє тісто. Смак соди не повинен відчуватися.
  4. Борошно необхідно просіяти. Починаємо вводити її невеликими порціями в наше тісто. Ретельно перемішуйте його. Тісто має вийде дуже м’яким. Перевірте, щоб воно не прилипало до рук і легко месилось. Враховуйте, що вага борошна, який вказується в інгредієнтах, завжди є орієнтовним. Необхідно стежити за консистенцією тесту. Якщо воно рідке, ви зможете додати ще просіяного борошна. Однак якщо воно вже стало схоже на камінь, то ви не зможете зробити його більш рідким. Таке тісто доведеться просто викинути.
  5. Коли тісто замішане, дайте постояти 15 хвилин. Бажано накрити тісто рушником. Ви також можете використовувати харчову плівку.
  6. Коли тісто настоїться, дістаємо його з ємності. Посипте дерев’яну дошку борошном. Наріжте тісто на невеликі шматочки. Їх розмір може змінюватись в залежності від вашого бажання. Враховуйте той факт, що, коли ви будете випікати пиріжки, вони збільшаться в розмірах.
  7. Кожен відрізаний шматочок розкачуємо з допомогою качалки. В середину тіста кладемо начинку з щавлю. На один пиріжок піде 1 столова ложка начинки. Щоб зробити пиріжки більш солодкими, можете додати в центр тіста ложку цукру, а після цього покласти начинку з щавлю.
  8. Пиріжок можна надати будь-яку форму. Дуже зручно зробити його у формі вареника. У цьому випадку начинка точно не випаде з пиріжка.
  9. ставимо Сковороду на середній вогонь. Щедро змащуємо її рослинним маслом. Кладемо пиріжки на сковороду. Обсмажуємо з обох сторін по 3 хвилини. Пиріжки повинні стати золотистого кольору. Не слід збільшувати вогонь до максимуму. У цьому випадку вони дуже швидко згорять, але не пропечуться всередині.
  10. Перекладаємо пиріжки на тарілку. Їх варто їсти гарячими, щоб повноцінно насолодитися незвичайним смаком щавлю. На цей рецепт йде дуже мало часу, але результат вас приємно здивує. Ставте чайник і приступайте до дегустації пиріжків. Приємного апетиту!

Як спекти смачні і ніжні пиріжки зі щавлем в духовці?

Цей рецепт підійде для тих, хто не хоче витрачати багато часу на приготування тіста. Вам не доведеться робити опару, перевіряти якість дріжджів. На підготовку тесту в цьому рецепті піде всього лише 10 хвилин.

Час готування:1 год.

Час приготування: 30 хвилин.

Порцій – 5.

Інгредієнти для тіста:

  • Борошно – 700-800 гр.
  • Сухі дріжджі – 8 гр.
  • Тепла вода – 200 мл
  • Окріп – 200 мл
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сіль – 15 гр.
  • Цукор – 25 гр.

Інгредієнти для начинки:

  • Щавель – 650 гр.
  • Цукор – 300 гр.
  • Крохмаль – 3 ч. л.

Процес приготування:

1. Перед приготуванням борошно необхідно просіяти. Пересипаємо її у велику і глибоку миску. До борошна додаємо 25 грам цукру і 15 грам солі і 8 грамів сухих дріжджів. Добре розмішуємо отриману суху суміш.

2. Заздалегідь кип’ятимо воду і даємо їй охолонути. Вона повинна бути трохи теплою. Додаємо воду в суху суміш. Розмішуємо отриману масу. 1 столову ложку рослинного масла вливаємо в майбутнє тісто. Ще раз все перемішуємо.

3. Нову порцію води доводимо до кипіння. Додаємо крутий окріп до нашого тесту. Замішуємо тісто з допомогою лопатки. Коли робити це стане незручно, продовжуйте вимішувати тісто руками. Під час цього процесу бажано додавати ще трохи просіяного борошна.

4. У результаті тісто має стати еластичним і дуже м’яким. Перевірте, щоб воно не липло до рук. Зробіть з тіста невеликий шар. Покладіть його в миску і накрийте рушником або харчовою плівкою. Тісто ставимо в тепле місце на 15-20 хвилин.

5. Приступаємо до приготування начинки для пиріжків. Щавель промити під проточною водою. Руками вичавте його листя, щоб прибрати зайву вологу. Відокремлюємо черешки щавлю. Листя заливаємо гарячою водою. Після цього ще раз прибираємо вологу паперовими рушниками. Рубаємо листя на невеликі шматочки. Ви також можете додати в начинку корінці щавлю.

6. Переносимо щавель в глибоку тарілку. Додаємо до нього 300 грам цукру і 3 чайні ложки крохмалю. Ретельно перемішуємо начинку руками. Ви також можете зробити це з допомогою ложки, однак це буде не зовсім зручно. Під час процесу начинка почне виділяти сік. Щоб його було не дуже багато, ми вчасно прибирали зайву вологу з щавлю.

7. Нарізаємо тісто на невеликі шматочки. Їх також необхідно поділити на частини. Руками починаємо формувати коржі для майбутніх пиріжків. Стежте, щоб шматочки виходили приблизно одного розміру.

8. В середину тіста викладаємо 1 столову ложку щавлю з цукром і крохмалем. Якщо ви любите, щоб начинки було багато, можете класти більше. Щоб начинка не була надто вологою, щавель і цукор не можна змішувати. Просто покладіть цукор на тісто, а після розмістіть на ньому щавель.

9. Зліпіть краї тіста між собою. Зробіть форму пиріжків схожою на вареники. На деко покладіть силіконовий килимок або пергаментний папір, яку необхідно змастити вершковим маслом. Викладаємо пиріжки, дотримуючись між ними дистанцію. Під час випікання вони піднімуться і збільшаться в розмірі. Духовку розігріваємо до 180°. Випікаємо пиріжки протягом 25 хвилин. Сигналом про їх готовність стане золотистий колір випічки.

10. Коли час вийде, дістаньте деко з духовки. Перекладіть пиріжки на тарілку і дайте їм трохи охолонути. Так їх смак стане насиченим, а запах – ароматніше. Поки свіжі пиріжки, їх потрібно швидко з’їдати. Такий перекус можна приготувати в поїздку, дітям в школу або на відпочинок на свіжому повітрі. Рецепт дуже простий. Він не вимагає від вас витрачати багато часу і енергії. Приступайте до приготування прямо зараз.

Покроковий рецепт приготування пиріжків зі щавлем і яйцем

Поєднання цукру з щавлем подобається далеко не кожному. Начинка в цьому рецепті набагато ситніше і насиченішим. Звичайні продукти надають страві деяку пікантність і чудово поєднуються зі свіжих або заморожених щавлем.

Час приготування: 1 годину 10 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порцій – 6.

Інгредієнти для тіста:

  • Борошно – 420 гр.
  • Молоко – 130 мл
  • Вода – 100 мл
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Дріжджі сухі – 11 гр.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Інгредієнти для начинки:

  • Щавель свіжий – 550 гр.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • цибуля Зелена – 8 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Приготування пиріжків починаємо з начинки. Щавель необхідно перебрати, видаливши зіпсовані листя і обриваючи довгі стебла. Промиваємо під холодною водою. Руками виживаємо щавель. Так ми прибираємо непотрібну вологу. Ви можете покласти його в друшляк і почекати, коли залишилася вода стече з листя щавлю. Видаляємо корінці і дрібно нарубаем листя. Перекладаємо щавель в глибоку тарілку.

2. Яйця необхідно зварити круто. Очищаємо їх від шкаралупи і рубаємо на дрібні шматочки. Зелена цибуля добре промиваємо в холодній воді. Дрібно нарізаємо його. Додаємо яйця і цибулю в наш щавель. Перемішуємо начинку для пиріжків.

3. Переходимо до приготування тіста. У глибоку чашу додаємо 1 чайну ложку цукру, 1 чайну ложку солі і 11 грам дріжджів. Заливаємо суміш водою і молоком. Дуже важливо, щоб і вода, і молоко були теплими. Міксером перемішуємо масу.

4. Борошно для тіста необхідно заздалегідь просіяти. Спочатку додаємо її одну третю частину і перемішуємо тісто. Заливаємо 3 столові ложки рослинної олії і знову розмішуємо все міксером. Борошно поступово додаємо в тісто. Не забувайте ретельно розмішувати його, щоб не утворювалося ніяких грудочок. Вам може знадобиться трохи більше або менше борошна, ніж написано в інгредієнтах рецепта.

5. Тісто треба вимішувати протягом 10 хвилин. Воно має бути м’яким, не дуже щільним і еластичним. Якщо тісто продовжує прилипати до рук, додайте ще трохи борошна. Поділіть тісто на 8-9 частин і сформуйте з них кульки. Накрийте їх харчовою плівкою і залиште в теплому місці 5-7 хвилин. За цей час тісто встигне підійти.

6. Кожен кульку необхідно розкачати. Ви можете зробити пиріжки різної форми і з різними візерунками. В середину тіста викладаємо 2 столові ложки начинки з щавлю, цибулі та яєць. Вона не повинна доходити до країв. З’єднуємо краї тіста, формуючи пиріжок. Гарненько защипайте їх з усіх боків, щоб начинка не випала.

7. Деко накриваємо пергаментним папером і змащуємо її маслом. Ви також можете використовувати силіконовий килимок. Яєчний жовток необхідно збити в поєднанні з водою. Викладаємо пиріжки на деко і змащуємо яйцем. За бажанням ви можете прикрасити їх, наприклад, кунжутом. Розігріваємо духовку до 200°. Ставимо в неї деко з пиріжками на 18 хвилин. Час випікання залежить від потужності вашої духовки.

8. Коли пиріжки підрум’яняться і будуть готові, дістаньте їх з духовки і перекладіть на тарілку. Вам варто відразу подавати їх до столу, поки вони теплі. Однак навіть в холодному стані вони залишаються такими самими апетитними і смачними. Такі корисні пиріжки сподобаються не тільки дорослим, але й дітям. Вони стануть відмінним доповненням до ситного обіду. Поспішіть пригостити пиріжками своїх домашніх.

Простий і смачний рецепт пиріжків зі щавлем на дріжджовому тесті

Якщо ви не є любителем смажених страв, але не проти випити чай з якою-небудь випічкою, вам варто звернути свою увагу на цей рецепт. Для його приготування доведеться витратити більше часу, ніж для інших рецептів. Проте в результаті ви отримаєте неймовірне поєднання щавлю і повітряного тіста.

Час приготування: 2 години 30 хвилин.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Порцій – 6.

Інгредієнти для тіста:

  • Борошно – 400 гр.
  • Цукор – 50 гр.
  • Куряче яйце – 1 шт.
  • Йогурт – 125 гр.
  • Дріжджі – 1 ч. л.
  • Молоко – 125 гр.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • масло – 30 гр.
  • Рослинне масло – 30 гр.

Інгредієнти для начинки:

  • Щавель – 600 гр.
  • Цукор – за смаком.

Процес приготування:

1. Приступаємо до підготовки тіста для пиріжків. У глибоку миску налити 50 грам теплої води. Додайте до неї дріжджі, 2 чайні ложки борошна і трохи цукру. Гарненько перемішайте отриману масу, щоб у підсумку вона стала однорідною, без грудочок. Дану суміш ставимо в тепле місце на 15 хвилин. Якщо ви використовуєте живі дріжджі і за цей час вони не дадуть пінної шапки, їх доведеться замінити.

2. Борошно необхідно заздалегідь просіяти. Після цього перемістіть її в глибоку миску. Додайте до борошна 50 грам цукру. Вбийте в неї яйце і вилити йогурт. Отриману суміш потрібно розмішати. Робіть це руками або за допомогою ложки. Після цього можна додавати дріжджі. Поступово вводимо їх в тісто, постійно розмішуючи його.

3. Молоко в тісто варто додавати порційно. Робити це потрібно до моменту, коли в тарілці не залишиться сухою борошна. Добре перемішуйте масу після кожної доданої порції молока. У результаті тісто має бути м’яке і не дуже густе. Перевірте, щоб воно добре тримало форму. Коли тісто замішане, накрийте його рушником, тарілкою або харчовою плівкою. Його необхідно залишити в теплому місці на 20 хвилин. Коли час вийде, тісто вбере в себе всю вологу. Після цього його буде набагато легше вимісити.

4. Через 20 хвилин додаємо до тіста сіль. Вершкове масло необхідно розтопити. Щоб зробити це швидко, можна поставити його в мікрохвильову піч. Додаємо в тісто розтоплене вершкове масло і рослинна олія. Робіть це поступово, невеликими порціями. Одночасно з цим вимішуйте тісто.

5. Перекладаємо тісто на стіл і знову вимішуємо його. Якщо воно буде сильно липнути до рук, змочіть їх водою або змастіть рослинною олією. Після цього тісто вийде більш міцним. Вам необхідно розтягувати тісто, а потім складати його. Повторюйте ці рухи протягом 10 хвилин. Тісто вийде м’яким і липким. Перекладаємо його в глибоку миску. Не забудьте вирівняти поверхню. Накриваємо миску харчовою плівкою і залишаємо тісто бродити. У цей час рекомендується кілька разів потягнути і скласти тісто. В результаті це вплине на його якість.

6. Стіл посипаємо борошном. Викладаємо на нього тісто, яке повинно було підійти до цього моменту. Робити це потрібно дуже акуратно, щоб не тягнути його зайвий раз. Ділимо тісто на частини. Ви можете просто відривати шматочки руками. Щоб тісто не сильно прилипало до рук, намочіть їх або занурте в борошно. Розмір шматочків буде залежати від того, які в результаті пиріжки ви хочете отримати. З нашого тесту вийде 17 пиріжків.

7. Кожен шматочок нам необхідно зробити круглої форми. Готові кульки потрібно накрити харчовою плівкою і дати постояти їм 7 хвилин. За цей час ми вимиваємо в холодній воді щавель. Видавлюємо його, щоб прибрати зайву вологу. Нарізаємо листя щавлю на середні за розміром шматочки. Перекладаємо їх у тарілку і заливаємо окропом на 30 секунд. Після цього знову видаляємо зайву вологу з листів щавлю за допомогою паперових серветок. Відразу змішувати рослину і цукор не варто. Якщо зробити це заздалегідь, щавель почне давати сік. В результаті начинка буде дуже вологою. Кульку тіста тонко розкочуємо. В його центр викладаємо чайну ложку цукру, а на неї поміщаємо щавель, який заздалегідь скачуємо в невеликий клубок. Склеюємо краї тіста, утворюючи пиріжок.

8. На деко викладаємо пергаментний папір. Кладемо на неї наші пиріжки. Накриваємо їх харчовою плівкою і даємо постояти 30 хвилин. Після цього пиріжки необхідно змастити яйцем. Відправляємо в розігріту до 180° духовку. Ви також можете випікати пиріжки при більш низькій температурі. Це залежить суто від потужності вашої духовки.

9. Коли пиріжки зарум’яняться, можна діставати їх з духовки. Відразу починати їсти їх не рекомендується. Дайте пиріжкам трохи охолонути. Тільки після цього починайте спробувати результати своїх старань. Незвичайний смак щавлю змусить вас приємно здивуватися і вирішити приготувати цей рецепт ще раз. Насолоджуйтеся.

Повітряні пиріжки зі щавлем на листковому тесті в духовці

Якщо ви не боїтеся витратити зайву годину свого часу, щоб приготувати що-небудь смачне, зверніть увагу на цей рецепт. Дане блюдо буде залишатися дуже смачним як в теплом, так і в холодному стані. Воно чудово втамовує голод і порадує вас своїм приємним ароматом.

Час приготування: 3 години.

Час приготування: 2 години 30 хвилин.

Порцій – 3.

Інгредієнти для листкового тіста:

  • Борошно – 350 гр.
  • Масло вершкове – 65 гр.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Вода – 160 мл

Інгредієнти для масляного шару:

  • Масло вершкове – 230 гр.
  • Борошно – 30 гр.

Інгредієнти для начинки:

  • Щавель свіжий – 300 гр.
  • Сухарі панірувальні – 2 ч. л.
  • Цукор – 8 ч. л.
  • Цедра лимона – 1 ч. л.

Додаткові інгредієнти:

  • Яйце куряче – 1 ч. л.
  • Вода – 1 сл.л.

Процес приготування:

1. Просіваємо борошно в глибоку ємність. Додаємо до неї половину чайної ложки цукру. Розмішуємо суху суміш віночком. Холодне масло нарізаємо на невеликі шматочки. Ви також можете натерти його на тертці. Розтираємо масло з борошном і сіллю до стану крихти.

2. У суху суміш поступово начинали додавати крижану воду. В середньому знадобиться близько 9 столових ложок води. Не переживайте, якщо у вас її кількість може збільшитися або зменшитися. Тісто необхідно зібрати у формі кулі. Залишаємо його в ємності, накриваємо рушником і даємо постояти 1-2 хвилини. Потім перекладаємо тісто в пакет і розміщуємо його в холодильнику на 5 хвилин. Тісто повинне вийти еластичним.

3. Посипаємо борошном дошку. Коли час вийде, дістаємо тісто з холодильника і розгортаємо його з допомогою качалки. Зверху на тісто натираємо 100 грам холодного вершкового масла.

4. Краї тіста необхідно скластися один на одного і трохи притиснути. Знову розкачуємо тісто в довгий пласт. Ще раз складаємо його краю один на одного. Знову розкачайте тісто і покладіть його помолам. Перемістіть тісто в пакет і приберіть в холодильник на 60 хвилин.

5. Коли час вийде, дістаньте тісто з холодильника і ще раз розкачайте його по згину. Зверху на нього натираємо 130 грам холодного вершкового масла. Складіть тісто краями один на одного, розкачайте його. Повторіть ці дві дії ще раз. Складаємо тісто навпіл і прибираємо на 60 хвилин у холодильник.

6. У розрізі листкове тісто у вас повинно виглядати так, як на картинці. Для пиріжків можна використовувати тільки половину тіста. З нього вийде 4 слойки. Тісто розрізаємо навпіл, розгортаємо його і ділимо на 4 квадрата.

7. Щавель необхідно перебрати. Промиваємо його в холодній воді. Вичавлюємо щавель, позбавляючи його від зайвої вологи. Просушіть його за допомогою паперових рушників. Листя щавлю необхідно дрібно нарізати. Перекладаємо його в глибоку ємність і трохи мнемо.

8. На кожен квадрат листкового тіста викладаємо панірувальні сухарі. Ви можете використовувати покупні або зробити їх в домашніх умовах. На сухарі натираємо цедру лимона. Її нам знадобиться зовсім небагато, тому постарайтеся не переборщити з цим інгредієнтом.

9. В середину тіста викладаємо листя щавлю. Не варто шкодувати начинки, так як вона тільки покращує смак пиріжків. Зверху додаємо половину чайної ложки цукру. Його кількість може змінюватись в залежності від ваших уподобань. В результаті смак начинки повинен вийде кисло-солодким.

10. Краї тіста необхідно змастити водою. Для цього використовуйте пензлик. Накриваємо половинки тіста і скріплюємо їх за допомогою виделки. За бажанням ви можете зробити зверху кілька надрізів.

11. Деко накриваємо пергаментним папером. Викладаємо на неї слойки. Змішуємо куряче яйце з 1 столовою ложкою води. Змащуємо слойки. Цей етап можна сміливо пропустити, так як він ні на що не впливає. Розігріваємо духовку до 190°. Слойки необхідно випікати протягом 25 хвилин. Ознакою готовності стане їх рум’яна кірочка. Дістаємо слойки з духовки і пробуємо. Рекомендується заварити до них трав’яний чай. Приємного чаювання!