Бэлиш (балиш) – 8 рецептів татарського страви з покроковими фото

Зур бэлиш з яловичиною

Зур бэлиш з яловичиною – гарна, пишна випічка з оригінальним оформленням, її можна назвати справжньою перлиною татарської кухні. Готується пиріг тільки з натурального м’яса, ніякого фаршу або напівфабрикатів. Бэлиш відмінно підійде до будь-якого навіть самого розкішного свята.

Час готування – 160 хв.

Час приготування – 35-40 хв.

Порції – 6-8.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 800 гр.
  • Яйце куряче велике – 1 шт.
  • Сметана – 200 гр.
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Кефір – 150 мл
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Масло рослинне без запаху – 1 ст. л.

Для начинки:

  • Яловичина – 1 кг
  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Вода /бульйон м’ясний – 200 мл
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Спеції для м’яса – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. В великій мисці змішайте сметану, кефір, сіль і харчову соду.

Крок 2. В отриману кисломолочну масу додати м’яке вершкове масло і куряче яйце.

Крок 3. Поступово введіть просіяне пшеничне борошно і вимішуйте однорідне тісто.

Крок 4. Готове тісто зберіть в ком, укрийте рушником і відправте в холодильник, поки займаєтеся начинкою.

Крок 5. Яловичину наріжте невеликими кубиками.

Крок 6. Картоплю і ріпчасту цибулю очистіть, помийте і наріжте приблизно так само, як і м’ясо.

Крок 7. Смешайте в мисці всі компоненти начинки. Масу посоліть, і приправте спеціями за смаком. Все готове, можна приступати до складання пирога.

Крок 8. Для випічки знадобиться форма з високими бортами. Тісто розділіть на дві нерівні частини.

Крок 9. Більшу частину розкачати, вона буде служити основою бэлиша. Покладіть шар у форму, краї тіста повинні звисати з країв.

Крок 10. Далі викладіть підготовлену начинку з м’яса і картоплі.

Крок 11. Решту тіста розділіть на дві частини. Одна буде служити «кришкою», інша буде використана для прикраси. Також знадобиться ще один невеликий шматочок тесту, щоб скачати з нього кульку. Тісто для «кришки» розкачати в круглий коржик і покладіть поверх начинки. Другу частину також розкачайте до кола, на ньому зробіть невеликі надрізи від середини до краю. Коржик покладіть поверх «кришки».

Крок 12. З’єднайте краю нижнього шару тіста і самого верхнього, добре скріпіть їх по колу. Також з’єднайте краї надрізів на верхній частині пирога.

Крок 13. У центрі заготовки зробіть невеликий отвір і на нього покладіть кульку з тіста. Пиріг змастіть топленим вершковим маслом. Випікайте зур бэлиш приблизно дві години при 180 градусах. Приблизно через годину приберіть кульку і влийте через отвір м’ясний бульйон або суміш води і вершкового масла. Зур бэлиш з яловичиною трохи остудіть перед подачею. Приємного апетиту!