Зур бэлиш з яловичиною
Зур бэлиш з яловичиною – гарна, пишна випічка з оригінальним оформленням, її можна назвати справжньою перлиною татарської кухні. Готується пиріг тільки з натурального м’яса, ніякого фаршу або напівфабрикатів. Бэлиш відмінно підійде до будь-якого навіть самого розкішного свята.
Час готування – 160 хв.
Час приготування – 35-40 хв.
Порції – 6-8.
Склад:
- Борошно пшеничне – 800 гр.
- Яйце куряче велике – 1 шт.
- Сметана – 200 гр.
- Сода харчова – 1 ч. л.
- Сіль поварена – за смаком.
- Кефір – 150 мл
- Масло вершкове – 150 гр.
- Масло рослинне без запаху – 1 ст. л.
Для начинки:
- Яловичина – 1 кг
- Картопля – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Вода /бульйон м’ясний – 200 мл
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сіль поварена – за смаком.
- Спеції для м’яса – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. В великій мисці змішайте сметану, кефір, сіль і харчову соду.
Крок 2. В отриману кисломолочну масу додати м’яке вершкове масло і куряче яйце.
Крок 3. Поступово введіть просіяне пшеничне борошно і вимішуйте однорідне тісто.
Крок 4. Готове тісто зберіть в ком, укрийте рушником і відправте в холодильник, поки займаєтеся начинкою.
Крок 5. Яловичину наріжте невеликими кубиками.
Крок 6. Картоплю і ріпчасту цибулю очистіть, помийте і наріжте приблизно так само, як і м’ясо.
Крок 7. Смешайте в мисці всі компоненти начинки. Масу посоліть, і приправте спеціями за смаком. Все готове, можна приступати до складання пирога.
Крок 8. Для випічки знадобиться форма з високими бортами. Тісто розділіть на дві нерівні частини.
Крок 9. Більшу частину розкачати, вона буде служити основою бэлиша. Покладіть шар у форму, краї тіста повинні звисати з країв.
Крок 10. Далі викладіть підготовлену начинку з м’яса і картоплі.
Крок 11. Решту тіста розділіть на дві частини. Одна буде служити «кришкою», інша буде використана для прикраси. Також знадобиться ще один невеликий шматочок тесту, щоб скачати з нього кульку. Тісто для «кришки» розкачати в круглий коржик і покладіть поверх начинки. Другу частину також розкачайте до кола, на ньому зробіть невеликі надрізи від середини до краю. Коржик покладіть поверх «кришки».
Крок 12. З’єднайте краю нижнього шару тіста і самого верхнього, добре скріпіть їх по колу. Також з’єднайте краї надрізів на верхній частині пирога.
Крок 13. У центрі заготовки зробіть невеликий отвір і на нього покладіть кульку з тіста. Пиріг змастіть топленим вершковим маслом. Випікайте зур бэлиш приблизно дві години при 180 градусах. Приблизно через годину приберіть кульку і влийте через отвір м’ясний бульйон або суміш води і вершкового масла. Зур бэлиш з яловичиною трохи остудіть перед подачею. Приємного апетиту!