Закваска для хліба – 10 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Хліб – основа затишку і добробыта. Деякі господині наважуються на таку відповідальну справу, як випічка хліба. Але щоб спекти хліб, необхідна закваска, цього ми і присвятимо статтю з 10 докладних рецептів.

Домашня закваска без дріжджів для хліба

Випічка домашнього хліба не обходиться без закваски. Приготування «вічної» закваски для хліба без дріжджів займає приблизно 6 діб. Сама процедура вимагає терпіння і уважності.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Вода питна 450 мл
  • Борошно пшеничне 315 гр.
  • Борошно житнє 135 гр.

Процес приготування:

  1. Як приготувати закваску для хліба у домашніх умовах? У літровій банці змішайте 50 мл води, 35 грам пшеничного борошна і 15 грам житнього, перемішайте і залиште в темному місці на добу.
  2. За добу суміш почне пузиритися. Додайте до неї ще 50 мілілітрів води, 35 грам пшеничного і 15 грам житнього борошна. Змішайте закваску і залиште на добу в темному місці.
  3. На третій день повторіть процедуру другого дня.
  4. На четвертий день видаліть більшу частину закваски, у банку залиште приблизно столову ложку суміші. Додайте 100 мілілітрів води, 70 грам пшеничного і 30 грам житнього борошна. Знову залиште закваску на добу в темному місці.
  5. На п’ятий день знову додати 100 мл води, 70 грам пшеничного і 30 грам житнього борошна, перемішайте і залиште на добу в темному місці.
  6. На шостий день залиште в банку столову ложку закваски. Додайте до заквасці 100 мілілітрів води, 70 грам пшеничного і 30 грам житнього борошна, перемішайте і залиште на добу в темному місці.
  7. На сьомий день закваска збільшиться в об’ємі і буде готова до використання.
  8. З такої закваски виходить смачний і пишний домашній хліб.

Приємного апетиту!