Маннік на молоці – 10 рецептів смачного лепешняку з покроковими фото

Маннік на молоці – це дуже ніжна і апетитне частування для всієї родини. Подавайте його на сніданок, до чаю або в якості перекусу. Додатково частування можна полити сметаною або варенням. Для приготування скористайтесь перевіреної кулінарної підбіркою з покроковими фотографіями і докладним описом процесу.

Класичний рецепт лепешняку на молоці в духовці

Класичний манник готується без додавання борошна і включає в себе мінімум інгредієнтів. Скоринка у нього виходить виражено рум’яного кольору, а м’якуш – розсипчастим, пухким і ніжним. Подавати пиріг рекомендуємо в охолодженому вигляді, так як саме холодна випічка виявляє всі вищезгадані якості. В якості прикраси можна присипати поверхню лепешняку цукровою пудрою.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Молоко коров’яче 1.5 склянки
  • Манна крупа 1.5 склянки
  • Борошно 2 ст. л.
  • Цукор-пісок-1 склянка
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Масло вершкове 50 гр.
  • Розпушувач 10 гр.
  • Сіль 1 щіпка
  • Цукрова пудра для прикраси

Процес приготування:

  1. Як приготувати пишний розсипчастий маннік на молоці в духовці? Манну крупу покласти в миску і заливаємо зазначеною кількістю молока. Перемішуємо і залишаємо на двадцять-тридцять хвилин, щоб манка розм’якшилася.
  2. В окрему миску розбиваємо яйця і висипаємо цукровий пісок і сіль. Збиваємо все разом віночком вручну або міксером. Бажано, щоб всі цукрові кристали розчинилися.
  3. Додаємо в яєчно-цукрову масу розм’якшене вершкове масло і добре розмішуємо.
  4. У розм’якшену манку з молоком висипаємо борошно з розпушувачем.
  5. Слідом викладаємо яєчно-цукрову масу з вершковим маслом. Ретельно збиваємо вінчиком всі разом.
  6. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Приготоване тісто виливаємо у форму для випічки. Якщо форма силіконова, то змащувати її нічим не потрібно. У випадку з формами з інших матеріалів змащуємо внутрішню поверхню тонким шаром рослинного масла без запаху. Ставимо форму з тестом на середній рівень і випікаємо манник протягом тридцяти п’яти – сорока хвилин. На поверхні повинна з’явитися золотава скоринка. Якщо є сумніви в готовності, перевіряємо дерев’яною шпажкою – вона повинна виходити з лепешняку абсолютно сухою.
  7. Готовий манник дістаємо з духовки і злегка остуджуємо. Витягаємо пиріг з форми і даємо йому повністю охолонути. Перед подачею присипаємо поверхню просіяного цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Швидкий рецепт лепешняку на молоці на швидку руку

Простий і швидкий рецепт лепешняку. Тісто готується на молоці з додаванням невеликої кількості борошна. Замочувати манку перед випіканням не потрібно. До складу вводимо також рослинна олія (головне – без запаху!), яке дає додаткову соковитість і допомагає манці швидше розм’якнути під час випікання пирога. Така випічка радує простотою приготування, ніжним смаком і чудовим ароматом, який кружляє по всьому будинку. Як показує досвід, пирога вистачає якраз на сімейне чаювання.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Молоко – 1 склянка
  • Крупа манна – 1 ст.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Яйця – 2 шт.
  • Масло рослинне – 1/3 склянки
  • Розпушувач – 1,5 ч. л.
  • Борошно – ½ склянки
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Масло рослинне – для змазування.
  • Пудра цукрова – для прикраси.

Процес приготування:

1. У миску розбиваємо яйця і висипаємо цукровий пісок. Збиваємо все разом віночком вручну або міксером на середній швидкості. Намагаємося розчинити всі цукрові крупинки.

2. В яєчно-цукрову суміш вливаємо олію без запаху. Добре змішуємо.

3. В окрему ємність невеликого розміру наливаємо вказану кількість молока і відразу кладемо в нього шматочок вершкового масла. Ставимо ємність в мікрохвильовку орієнтовно на хвилину. Молоко повинно стати теплим, а масло повинно розтопитися. Вливаємо молочно-масляну суміш в яєчну масу і ретельно перемішуємо.

4. В останню чергу додаємо борошно, розпушувач і манну крупу, перемішуємо вінчиком, розбиваючи всі грудочки. Тісто виходить негусте, ллється.

5. Духовку розігріваємо до температури 190 градусів. Форму для випічки змащуємо тонким шаром рослинного масла. Якщо форма силіконова, то змащувати її нічим не потрібно. Приготоване тісто виливаємо у форму і ставимо вже в гарячу духовку на середній рівень. Випікаємо пиріг протягом тридцяти п’яти – сорока хвилин. Манник повинен трохи зрости в обсязі і добре зарум’яниться. В кінці випічки готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою – вона повинна виходити з лепешняку сухий, без прилиплого важливого тесту.

6. Готовий манник дістаємо з духовки і злегка остуджуємо. Витягаємо пиріг з форми і даємо йому повністю охолонути.

7. Для прикраси поверхню можна посипати просіяного цукровою пудрою. М’якуш лепешняку, як видно в розрізі, виходить пухким, м’яким і злегка вологим.

Приємного апетиту!

Як приготувати пишний маннік на молоці в мультиварці?

Тісто для лепешняку абсолютно некапризное – його можна випікати і в духовці, і в мультиварці. В останньому випадку пиріг не має верхньої рум’яної скоринки. Можна замаскувати бліду поверхню цукровою пудрою або… перевернути манник догори дном. Дно і краї виробу якраз ідеально-золотисті і мають особливо апетитний вигляд. М’якуш ж лепешняку пропікається в мультиварці бездоганно: виходить ніжним, м’яким, розсипчастим і тане в роті.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Молоко – 300 мл
  • Крупа манна – 260 гр.
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Яйця – 3 шт.
  • Масло рослинне – 80 мл
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Розпушувач – 10 гр.
  • Борошно – 200 гр.
  • Масло – для змазування.

Процес приготування:

1. В об’ємну миску розбиваємо яйця і відразу висипаємо цукровий пісок. Збиваємо все разом міксером на середній швидкості, поки не вийде густа піна.

2. В яєчно-цукрову піну вливаємо олію без запаху і кладемо розм’якшене вершкове масло. Знову включаємо міксер і змішуємо всі разом.

3. В отриману масу вливаємо молоко, додаємо борошно, манну крупу і додаємо розпушувач.

4. Лопаткою або ложкою замішуємо тісто. Намагаємося розбити всі грудочки і домогтися повної однорідності. Консистенція маси виходить рідкуватий – це нормально. При випічці манка розбухне і сформує оптимальну структуру пирога.

5. Внутрішні стінки чаші змащуємо невеликою кількістю масла.

6. Приготоване тісто виливаємо в чашу, закриваємо кришку мультиварки і вибираємо програму «Випічка» на одну годину.

7. По закінченні часу випічки прилад відключаємо і відкриваємо кришку, даючи пару вийти.

8. Опрокидываем маннік на решітку догори дном і даємо йому повністю охолонути.

9. Поверхня густо посипаємо просіяного через дрібне ситечко цукровою пудрою.

10. Пиріг виходить м’яким, пишним і розсипчастим.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт повітряного лепешняку на молоці з яблуками

Гідна варіація лепешняку. Яблука роблять пиріг більш соковитим, ароматним, текстурним і в цілому більш цікавим. Тим, хто не любить просту випічку з монотонного тіста, такий манник точно сподобається. При все при цьому процес готування абсолютно нескладний. Дотримуйтесь зазначених етапів приготування, і пиріг вийде повітряним і дуже смачним.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування:25 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Молоко – 250 мл
  • Крупа манна – 250 гр.
  • Борошно – 3 ст. л.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Розпушувач – 1,5 ч. л.
  • Сіль – щіпка.
  • Ванільний цукор – 1 пакетик.
  • Яблука – 2 шт. середнього розміру.
  • Масло – для змазування.

Процес приготування:

1. Манну крупу висипаємо в миску і заливаємо зазначеною кількістю молока. Перемішуємо і залишаємо на двадцять-тридцять хвилин для набухання.

2. В окрему миску кладемо розм’якшене вершкове масло і цукровий пісок. Розтираємо все разом віночком або лопаткою, поки не вийде відносно однорідна маса.

3. Додаємо яйця і продовжуємо розтирати до повного змішування.

4. Додаємо в яєчно-масляну масу дрібку солі, ванільний цукор і розпушувач. Ретельно перемішуємо.

5. Додаємо розм’якшену манку з молоком, додаємо борошно і знову перемішуємо.

6. Яблука промиваємо, обсушуємо і очищаємо від шкірки. Розрізаємо плоди на четвертинки і вирізаємо насінну коробочку. Підготовлену м’якоть ріжемо тонкими скибочками. Змішуємо тісто з нарізаними яблуками.

7. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Приготоване тісто з яблуками викладаємо у змащену маслом форму для випічки. Якщо форма силіконова, то змащувати її нічим не потрібно. Поверхня лепешняку можна прикрасити тонкими часточками яблук, укладеними у формі віяла. Ставимо форму з тестом на середній рівень і випікаємо манник протягом сорока п’яти-п’ятдесяти хвилин. На поверхні повинна оформитися золотава скоринка.

8. Готовий манник дістаємо з духовки і даємо йому трохи охолонути. Витягаємо пиріг з форми і повністю охолодити. Перед подачею прикрашаємо поверхню просіяного цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт приготування лепешняку на кислому молоці

Якщо скисло молоко, не поспішайте його викидати! З нього можна приготувати дуже смачний манник. А якщо трохи постаратися над його прикрасою, то вийде повноцінний десертний пиріг, який можна і дорогим гостям подати до чаю. Це якраз один з тих рецептів, коли швидко, нескладно, а в результаті дуже ефектно.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Молоко кисле – 3/4 склянки
  • Крупа манна – 150 гр.
  • Борошно – 150 гр.
  • Цукор-пісок для тіста – 150 гр.
  • Яйця – 4 шт.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Сіль – щіпка.
  • Ванільний цукор – 1 пакетик.
  • Масло – для змазування.
  • Цукор-пісок для карамелі – 7 ст. л.
  • Вода для карамелі – 100 мл
  • Шоколад білий – 50 гр.

Процес приготування:

1. Яйця розбиваємо в об’ємну миску, додаємо дрібку солі, звичайний цукор, ванільний цукор і починаємо збивати міксером на низьких обертах, поступово нарощуючи швидкість. Домагаємося отримання густої піни.

2. В отриману піну вливаємо олію і кисле молоко. Перемішуємо вінчиком.

3. В останню чергу додаємо борошно, манну крупу і розпушувач. Віночком замішуємо тісто, розбиваючи всі грудочки і домагаючись повної однорідності. Консистенція тіста виходить ллється, середнього ступеня густоти.

4. Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю масла. Виливаємо в неї тісто і ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень.

5. Випікаємо манник протягом сорока п’яти-п’ятдесяти хвилин. Пиріг трохи підніметься і добре зарум’яниться. В залежності від конкретної духовки, час випікання може бути трохи більше або менше. Орієнтуємося по зовнішньому вигляді виробу і робимо перевірку дерев’яною шпажкою – вона повинна вийти з проколу пирога повністю сухий. Готовий манник дістаємо з духовки і даємо йому повністю охолонути прямо у формі.

6. Поки пиріг остигає, робимо карамель для заливки. Для цього в сковороді або сотейнику гріємо вказану кількість цукрового піску на маленькому вогні. Цукор повинен розплавитися і почати темніти. Не забуваємо безперервно помішувати для рівномірного плавлення і щоб уникнути пригорання.

7. Коли маса стане світло-коричневою, вливаємо воду. Перемішуємо до повного розчинення цукрової маси і уварюємо отриману карамель дві-три хвилини. Знімаємо з плити і даємо карамелі охолонути до теплого стану.

8. Заливаємо поверхню лепешняку отриманої карамеллю, намагаючись зробити рівний шар. Розрівнюємо лопаткою. Даємо повністю охолонути.

9. Білий шоколад рубаємо на дрібні шматочки і плавим в мікрохвильовці або на водяній бані. Кладемо розплавлену масу в кондитерський мішок і виливаємо з нього на карамельну поверхню лепешняку тонкі смужки, як на фото.

10. Зубочисткою проводимо лінії поперек шоколадних смужок в різному напрямку – так утворюється химерний візерунок.

11. Даємо шоколадному узору застигнути, після чого можна нарізати маннік на порції і подавати до столу.

Приємного апетиту!

Розсипчастий маннік на молоці без додавання борошна

Цей рецепт сподобається тим, хто любить «чисту» манну текстуру пирога: розсипчасту, пухку і трохи вологу. Приємно те, що на приготування не потрібно витрачати багато часу, а необхідні інгредієнти знайдуться у будь-якої господині. Манник можна подавати як є, відразу після випічки. Якщо прошарувати його будь-яким кремом або прикрасити, наприклад, фруктами, то вигляд і смак цього простого пирога заграє вже по-іншому.

Час приготування: 50 хв. без урахування часу настоювання манки

Час приготування: 15 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Молоко кисле – 1 склянка
  • Крупа манна – 2 ст.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Яйця – 2 шт.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Масло рослинне – для змазування.

Процес приготування:

1. У мисці з’єднуємо манну крупу і молоко. Перемішуємо і залишаємо на п’ятнадцять-двадцять хвилин, щоб манка набухла.

2. В іншу миску розбиваємо яйця і додаємо до них цукровий пісок. Збиваємо міксером на високій швидкості до отримання пишної піни.

3. До замоченою в молоці манці додаємо рослинне масло, перемішуємо.

4. Потім вливаємо яєчну піну і знову перемішуємо. Готове тісто виходить досить рідке, ллється. Залишаємо масу настоятися ще десять-п’ятнадцять хвилин перед випічкою.

5. Форму змащуємо олією. Якщо форма силіконова, то нічим змащувати не потрібно. Виливаємо приготоване тісто. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів і ставимо форму з тестом на середній рівень. Випікаємо манник протягом сорока п’яти – п’ятдесяти хвилин.

6. Виріб має трохи зрости в обсязі і добре зарум’яниться. В залежності від конкретної духовки, час випікання може варіювати. Орієнтуємося по зовнішньому вигляді виробу і робимо перевірку дерев’яною шпажкою, проколів нею пиріг в центрі. Якщо паличка вийшла сухою, то манник готовий. Якщо налипло волого тісто, випікання продовжуємо і повторюємо тест пізніше. Готовий манник дістаємо з духовки, витягаємо з форми і даємо йому повністю охолонути.

7. Остиглий пиріг прикрашаємо за власним розсудом, нарізаємо на порційні шматки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування лепешняку на молоці без яєць

Відмінний варіант випічки для тих, хто з якихось причин не вживає яйця. Без них манник анітрохи не втрачає в смаку, пиріг виходить пухким, м’яким і тане в роті. М’якуш світлий, текстурний, а кірка – рум’яна, хрустка. Важливо дати повністю охолонути маннику, щоб пішла зайва вологість, а текстура тіста стабілізувалася після випічки. Тоді результат точно сподобається.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Молоко – 1 склянка
  • Крупа манна – 1 склянка
  • Борошно – 1 склянка
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Розпушувач – ½ Ч. л.
  • Сіль – щіпка.
  • Ванілін – щіпка.
  • Масло рослинне – ½ склянки
  • Масло рослинне – для змазування.

Процес приготування:

1. Висипаємо В миску манну крупу і цукровий пісок.

2. Слідом додаємо борошно, дрібку солі, ваніліну і розпушувач.

3. Вливаємо олію без запаху.

4. Вводимо молоко – воно має бути кімнатної температури.

5. Віночком змішуємо всі інгредієнти. Тісто має бути середньої густоти, однорідним, важко ллється.

6. Форму змащуємо тонким шаром рослинного масла. Також можна застелити її пергаментом – це полегшить витяг готового пирога після випічки. Приготоване тісто виливаємо у форму. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів і ставимо форму з майбутнім манником на середній рівень. Випікаємо виріб протягом сорока – сорока п’яти хвилин.

7. До кінця випікання манник помітно піднімається і покривається золотистою скоринкою. Якщо є сумніви в готовності, перевіряємо пиріг зубочисткою або тонким ножем, встромивши його в середину виробу. Якщо немає залишків сирого тіста на лезі, значить пиріг готовий. Готовий манник дістаємо з духовки, витягаємо з форми і даємо йому повністю охолонути, після чого нарізаємо на порції і подаємо до столу.

8. Всередині пиріг виходить волого-розсипчастим. Така текстура добре приймає будь-які види крему і просочення, стаючи ще більш соковитою.

Приємного апетиту!

Дуже смачний маннік на молоці з варенням

Манник з варенням можна приготувати різними методами. Можна поверх тіста у формі нанести візерунок з ягід в сиропі або викласти шматочки джему як прошарок в середині виробу. У цьому ж рецепті пропонуємо змішати варення безпосередньо з манним тестом. В результаті манник вийде темного кольору, з трохи тягнеться, карамельним м’якушкою і ніжною скоринкою. Чомусь така випічка нагадує домашню коврижку.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Молоко – 1 склянка
  • Крупа манна – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 1 склянка
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Сіль – щіпка.
  • Ванілін – щіпка.
  • Масло рослинне – ½ склянки
  • Варення яблучне – 3 ст. л.
  • Сода – ½ ч. л.
  • Масло рослинне – для змазування.
  • Пудра цукрова – для прикраси.

Процес приготування:

1. В великій мисці змішуємо сухі інгредієнти: манну крупу, борошно, цукровий пісок, сіль і ванілін.

2. В отриману сипку суміш вливаємо молоко і рослинне масло. Лопаткою або ложкою замішуємо однорідне тісто. Даємо йому постояти десять-п’ятнадцять хвилин для того, щоб манка трохи розм’якшилася.

3. В окрему ємність кладемо варення і додаємо в нього соду, ретельно перемішуємо. Суміш почне пінитися і світлішати. Даємо соді прореагувати п’ять-десять хвилин. До речі, про варення – краще вибирати нейтральні за кольором види: яблучне, персикове, абрикосове, апельсинове. Так само добре підходять полуничне і вишневе. Якщо варення з синім відтінком, то підсумковий колір лепешняку може дати непередбачуваний результат, хоча на смак це ніяк не позначиться. Всі рано буде смачно.

4. Варення з содою додаємо до тіста і ретельно перемішуємо.

5. Форму змащуємо невеликою кількістю рослинного масла або застеляємо промасленим пергаментом. Приготоване тісто виливаємо у форму. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів і ставимо форму з майбутнім манником на середній рівень. Випікаємо виріб протягом сорока – сорока п’яти хвилин.

6. Манник помітно темніє і рум’яниться до кінця випічки. Щоб перевірити готовність м’якушки, протикаємо середину пирога зубочисткою або тонким ножем. Якщо немає залишків сирого тіста на лезі, значить пиріг готовий. Готовий манник дістаємо з духовки, витягаємо з форми і даємо йому повністю охолонути, після чого посипаємо цукровою пудрою, нарізаємо на порції і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Вологий і ніжний маннік на молоці з сиром

Манник, приготований з додаванням сиру, має більш вологий м’якуш. У той же час він не важкий, а пухкий, з насиченим сирним смаком. Тут варто згадати, що чим вище жирність сиру, тим смачніше вийде цей пиріг. Такий манник хороший сам по собі, до нього не потрібні ніякі смакові доповнення, хіба що серпанок цукрової пудри, щоб відтінити рум’яну скоринку.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Молоко – 100 мл
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Крупа манна – 180 гр.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Сир – 300 гр.
  • Цукор-пісок – 180 гр.
  • Сіль – щіпка.
  • Ванілін – щіпка.
  • Розпушувач – 5 гр.
  • Яйця – 3 шт.
  • Масло рослинне – для змазування.
  • Пудра цукрова – для прикраси.

Процес приготування:

1. Яйця розбиваємо і відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки відразу кладемо в миску, в якій будемо замішувати тісто, а білки – в окрему високу посуд. Міксером збиваємо їх до отримання пишної стійкої піни.

2. До жовтків висипаємо в миску цукровий пісок, сіль і ванілін, вливаємо молоко, кладемо розм’якшене вершкове масло і сир. Починаємо працювати міксером на низькій швидкості, поступово нарощуючи швидкість. Збиваємо масу до повного змішування інгредієнтів і однорідності.

3. В отриману масу додаємо манну крупу, борошно і розпушувач, ретельно перемішуємо.

4. Тепер частинами додаємо збиті білки. Міксер вже не використовуємо, щоб не осадити піну, а замішуємо тісто лопаткою круговими рухами.

5. Форму змащуємо невеликою кількістю рослинного масла і злегка обсипаємо манною крупою. Також можна застелити промаслений пергамент, щоб полегшить потім процес вилучення готового пирога.

6. Приготоване тісто виливаємо у форму, вирівнюємо поверхню. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів і ставимо форму з сирним манником на середній рівень. Випікаємо виріб протягом сорока п’яти хвилин. Можливо, часу на випічку потрібно трохи менше або більше, так як це залежить від конкретної духовки. Готовність можна перевірити, встромивши в пиріг зубочистку: якщо вона вийшла без залишків сирого тіста, значить випікання можна закінчувати.

7. Готовий манник дістаємо з духовки, витягаємо з форми і даємо повністю охолонути.

8. Саме після остигання проявляється та сама пориста волога текстура. Поверхню можна посипати цукровою пудрою для прикраси, за бажанням.

Приємного апетиту!

Повітряний шоколадний маннік на молоці

Додавання какао здатний істотно перетворити звичайний манник. Крім того, що з’явиться насичений шоколадний смак, трохи зміниться і м’якуш – він стане більш пухким і розсипчастим. Також пропонуємо додати в тісто родзинки: кисло-солодкі соковиті включення додають повноти смаку і створюють враження, що це зовсім не манник, а насичений кекс.

Час приготування: 50 хв. без урахування часу замочування манки.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Молоко – 1 склянка
  • Масло рослинне – ½ склянки
  • Крупа манна – 1 склянка
  • Борошно для тіста – 2/3 склянки
  • Какао – 3 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Сіль – щіпка.
  • Ванілін – щіпка.
  • Розпушувач – 10 гр.
  • Ізюм – 2/3 склянки
  • Борошно для обсипання родзинок – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – для змазування.
  • Пудра цукрова – для прикраси.

Процес приготування:

1. Висипаємо В миску манну крупу. Заливаємо його молоком, рослинним маслом і відразу додаємо цукровий пісок. Перемішуємо всі разом і залишаємо на одну годину, щоб манка добре розбухла.

2. Родзинки перебираємо від випадкових домішок і ретельно промиваємо. Заливаємо його теплою водою і залишаємо на десять-п’ятнадцять хвилин для розм’якшення. Після цього обсушуємо сухофрукти на рушник і обсипаємо невеликою кількістю борошна.

3. Після закінчення зазначеного часу додаємо до замоченою манці борошно, розпушувач, сіль, ванілін і какао.

4. Ретельно змішуємо всі разом до однорідності.

5. Висипаємо в приготоване тісто обсипаний борошном родзинки, ще раз перемішуємо, намагаючись рівномірно розподілити сухофрукти по всьому об’єму тіста.

6. Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла і трохи обсипаємо манною крупою. Виливаємо приготоване тісто і вирівнюємо поверхню. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів і ставимо майбутній маннік на середній рівень.

7. Випікаємо виріб протягом п’ятдесяти хвилин. Можливо, часу на випічку потрібно трохи менше або більше, оскільки це залежить від конкретної духовки. В кінці випічки готовність перевіряємо, встромивши в пиріг дерев’яну шпажку: якщо вона вийшла сухою, манник готовий. Дістаємо його з духовки, витягаємо з форми і даємо повністю охолонути.

8. Коли пиріг охолоне, м’якуш стане більш стійким, оформленим і менш вологим – проявиться характерна для манников текстура. Поверхня посипаємо цукровою пудрою – вона вигідно відтіняє шоколадний колір пирога.

Приємного апетиту!