Пісне тісто для пиріжків – м’яке і податливе, підходить для будь-солодкою або солоною начинки. Навіть у Піст ваша родина не залишиться без смачного доповнення до чаю або інших напоїв. Замішується тісто без додавання молока і яєць. Найчастіше борошно змішують з питною водою, овочевим відваром або мінералкою. Ми розповімо про всі можливі рецепти.
Пісне тісто для пиріжків з сухими дріжджами
Пісне тісто для пиріжків з сухими дріжджами замішується дуже просто. При цьому швидкодіючі дріжджі дозволяють тесту дуже добре піднятися. Пиріжки виходять рум’яними, повітряними і легкими, вам точно сподобається.
Інгредієнти на
10 порц.
- Масло рослинне 70 мл
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Сіль ½ ч. л.
- Вода питна 500 мл
- Дріжджі швидкодіючі 11 гр.
- Борошно пшеничне 1 кг
Процес приготування:
- Воду трохи підігрійте. Влийте її в об’ємну миску, розчиніть в ній швидкодіючі дріжджі. Зверніть увагу на термін їх придатності, інакше тісто може не вийти.
- В дріжджову масу всипте сіль, перемішайте.
- Додайте столову ложку цукру, розмішайте суміш ложкою.
- Далі додайте до вмісту миски рослинну олію, добре перемішайте масу.
- Тепер поступово додавайте борошно пшеничне, просеивайте її через дрібне сито.
- Коли вся мука буде додана, вимішуйте тісто руками 6-8 хвилин, поки воно не стане однорідним і не перестане липнути до рук.
- Миску промажте рослинним маслом і викладіть в неї тісто. Накрийте миску вологим рушником і залиште тісто для підйому в теплому місці мінімум на годину.
- Тісто збільшиться в обсязі, як мінімум в два рази. Обімніть його руками і можна ліпити пиріжки. Приємного апетиту!
Пісне тісто без дріжджів для пиріжків
Пісне тісто без дріжджів для пиріжків може стати в нагоді не тільки під час дотримання Посту. Таке просте тісто гармонійно поєднується з будь-якою начинкою, до того ж випічка трохи нагадує листкову випічку. Якщо ви хочете використовувати солодку начинку, то в тісто можна додати цукор за смаком.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Борошно пшеничне вищого сорту – 380 гр.
- Розпушувач для тіста – 1 ч. л.
- Сіль поварена – 1 щіпка.
- Вода питна гаряча – 0,5 склянки
- Масло рослинне – 0,5 склянки
Процес приготування:
Крок 1. Відміряйте всі необхідні інгредієнти для замішування пісного тіста. У мисці з’єднайте олію й гарячу воду. В отриману суміш додайте сіль.
Крок 2. Далі через дрібне сито просіяти пшеничне борошно і розпушувач для тіста.
Крок 3. Вимісити тісто, щоб воно було однорідним і не липким. Готове тісто зібрати в кулю, укрийте його мискою або харчовою плівкою і дайте відпочити півгодинки. Потім тісто буде готове до ліплення. Приємного апетиту!
Пісне картопляне тісто для пиріжків
Пісне картопляне тісто для пиріжків – відмінний варіант для несолодкої випічки. Тісто замішується без яєць і молочних продуктів, проте, добре тримає форму. Дуже смачними виходять пиріжки з начинкою з яєць, грибів, овочів.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 1.
Інгредієнти:
- Сіль – 1 щіпка.
- Картопля – 2-3 шт.
- Борошно пшеничне вищого сорту – 250 гр.
- Вода питна – 70 мл
Процес приготування:
Крок 1. Картопля очистіть і промийте. Розріжте кожен бульба на кілька частин і відваріть в підсоленій воді до готовності.
Крок 2. За допомогою товкачика розімніть варену картоплю в пюре.
Крок 3. У мисці змішайте просіяне пшеничне борошно і сіль.
Крок 4. Потім в миску з борошном, викладіть картопляне пюре. Поступово вливайте воду і замішують тісто на пиріжки. Коли тісто буде дуже густим, викладіть його на робочу поверхню і вимішуйте руками.
Крок 5. Готове картопляне тісто загорнути в харчову плівку і помістіть в холодильник на 40 хвилин. Потім можна ліпити з нього пиріжки. Приємного апетиту!
Пісне заварне тісто для пиріжків в духовці
Пісне заварне тісто для пиріжків в духовці виходить щільним, але еластичним, не рветься при розкочуванні. Заварним його називають, тому що воно замішується на окропі і борошні, як би заварюється, надаючи тесту в’язку консистенцію.
Час готування – 10 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3-4.
Інгредієнти:
- крутий Окріп – 1 склянка
- Мука пшенична вищий сорт – 2 склянки
- Сіль поварена – 1 ч. л.
- Масло рослинне без запаху – 20 мл
Процес приготування:
Крок 1. Список інгредієнтів дуже короткий, а всі продукти знайдуться на кожній кухні. Відміряйте їх в необхідній кількості.
Крок 2. Борошно і сіль просіяти в глибоку миску. В середині суміші зробіть поглиблення.
Крок 3. В цю ямочку спочатку влийте рослинне масло, потім крутий окріп. Дуже швидко перемішувати масу ложкою. А коли тісто трохи охолоне, продовжуйте вимішувати його руками.
Крок 4. Заварне тісто для пиріжків готове для подальшої роботи, можна розкочувати його і наповнювати пиріжки будь-якою начинкою. Приємного апетиту!
Пісне тісто на картопляному відварі для пиріжків
Пісне тісто на картопляному відварі для пиріжків – легке, ніжне і повітряне. А адже це дуже важливо для випічки, щоб вона не була отесливой і танула в роті. Тісто замішується нескладно і виходить ідеальним для смачної домашньої випічки.
Час готування – 100 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Мука пшенична вищий сорт – 3 склянки
- Дріжджі пресовані – 40 гр.
- Цукор – 1 ч. л.
- Масло рослинне рафіноване – 4 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- картопляний Відвар – 250 мл
Процес приготування:
Крок 1. Щоб отримати картопляний відвар, очищений картопля викладіть в каструлю, залийте водою і зваріть. Коли картопля буде готовий, перелийте відвар в миску. У остиглий до 40 градусів відвар розкришите дріжджі.
Крок 2. В дріжджову масу всипте цукор і сіль, добре перемішайте.
Крок 3. Всипте в дріжджову масу більшу частину просіяного борошна.
Крок 4. Також влийте рослинне масло. Спочатку перемішуйте тісто ложкою або лопаткою, поступово додайте решту борошно.
Крок 5. Потім викладіть тісто на присипану борошном поверхню і продовжуйте вимішувати його руками.
Крок 6. Перед тим, як приступати до ліплення пиріжків, тесту необхідно дати час на расстойку в теплі протягом 45-60 хвилин. Для начинки відмінно підійде тушкована капуста або гриби з цибулею. Приємного апетиту!
Пісне тісто на мінералці для пиріжків
Пісне тісто на мінералці для пиріжків – це з одного боку дуже просто, але результат перевершить всі ваші очікування. З такими пишними і смачними пиріжками вам забезпечений теплий, затишний вечір у колі сім’ї за ароматним чаєм.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 12-16.
Склад:
- Цукор – 2 ч. л.
- Борошно пшеничне вищого сорту – 500 гр.
- Вода мінеральна – 320 мл
- Масло рослинне – 1,5 ст. л.
- Сіль поварена – 1,5 ч. л.
- Дріжджі сухі – 1,5 ст. л.
- Масло рослинне без запаху – 1,5 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте всі продукти в необхідній кількості, згідно зі списком інгредієнтів.
Крок 2. У миску відповідного обсягу влийте 150 мілілітрів мінеральної води, всипте сухі дріжджі і цукор. Отриману дріжджову масу залиште на 10-15 хвилин.
Крок 3. Пшеничне борошно просіяти через сито в окрему миску.
Крок 4. До борошна додайте півтори чайні ложки солі і влийте рослинне масло.
Крок 5. Далі в миску з борошном влити дріжджову масу і решту мінеральну воду.
Крок 6. Спочатку перемішуйте вміст миски ложкою або лопаткою. Коли маса стане дуже густою, вимішуйте тісто руками. Зберіть тісто в грудку, укрийте миску харчовою плівкою і залиште в теплі на годину.
Крок 7. За цей час тісто дуже збільшиться в об’ємі. Ще раз обімніть його руками і приступайте до формування пиріжків. Приємного апетиту!