Картопляні кульки – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Картопляні кульки – одне з найпопулярніших закусочних страв. Це варіант застосування картопляного пюре, як окремого страви, смачної закуски до фуршету, або як оригінальний гарнір до м’яса або риби. Картопляне пюре формується невеликими кульками, його панірують, і кульки обсмажують у фритюрі до «дзвінкої» скоринки. Рецепти приготування кульок різними – від простих з одного пюре, до багатокомпонентних зі складними начинками.

Картопляні кульки з пюре в паніровці

Кульки з картопляного пюре будуть у вас цікавим і одночасно смачним блюдом, яке здивує ваших близьких. Готуються вони просто і швидко. З картопляного пюре формуються колобки, панируются і обсмажуються до хрусткої скориночки і золотистого кольору в киплячому маслі. Кульки краще тримають форму з картоплі в мундирах. Смажимо кульки у фритюрі.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Картопля 1 кг
  • Борошно 100 гр.
  • Крохмаль картопляний 1.5 ст. л.
  • Жовток 4 шт.
  • Масло рослинне 1 ст. л.
  • Борошно 100 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне для фритюру

Процес приготування:

  1. Картопляні кульки готуються дуже просто. Підготуйте необхідні продукти. Картоплю почистіть, промийте і відваріть до готовності у воді без додавання солі.
  2. Відварену картоплю будь-яким способом, (товкачиком або з допомогою кухонних гаджетів) пюрируйте.
  3. У приготоване пюре всипте вказана у рецептурі кількість борошна з крохмалем і по своєму смаку пюре посоліть і поперчіть.
  4. Яйця розділити на жовтки і білки і чотири жовтка перекладіть до пюре. Потім картопляне пюре з доданими інгредієнтами швидко, щоб жовтки не згорнулися, перемішайте до однорідного стану.
  5. З цієї маси руками сформуйте невеликі колобки і обваляйте їх з усіх сторін у борошні або панірувальних сухарях.
  6. Розжарте рослинне масло у фритюрниці або інший глибокої посуді. Картопляні кульки обсмажте в киплячій олії до красивого рум’яного кольору. Готові кульки з картоплі подавайте самостійною стравою або як гарнір до м’яса або риби. Приємного апетиту!

Кульки з картопляного пюре з сиром на сковороді

Кульки з картопляного пюре – закуска проста, але має незвичайний вигляд, так і смаком відрізняється від банального пюре з картоплі. Золотисті і з хрусткою скоринкою кульки, чудово доповнять будь-який святковий стіл. Для різноманітності смаку, доповнимо кульки сиром і краще м’яких сортів, щоб добре розплавився. Робимо їх з готового пюре і смажимо на сковороді у великій кількості олії.

Час приготування: 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Картопляне пюре – 300 гр.
  • Сир – 100 гр.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Сухарі панірувальні – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Масло – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Картопляне пюре з розрахунком на потрібну кількість порцій, покласти в окремий посуд. Бажано, щоб картопля була пюрирован товкачиком, а не блендером, тоді він краще буде тримати форму при формуванні кульок.

Крок 2. Сир м’якого сорти натирається на середній тертці і перекладається до пюре.

Крок 3. До цих інгредієнтів розбивається одне куряче яйце і додаються дві ложки жирної сметани.

Крок 4. Потім насипаються дві ложки пшеничного борошна і сіль з будь приправою за особистим смаком.

Крок 5. Ця маса добре вимішується до однорідного стану. Руками з неї формуються невеликі кульки і відразу обвалюються зі всіх сторін в паніровці.

Крок 6. У сковорідці добре розігрівається рослинне масло в достатній кількості. У киплячу олію кладуть сформовані кульки і обсмажуються до красивого рум’яного кольору і хрусткої скориночки з обох сторін.

Крок 7. Обсмажені картопляні кульки з сиром зі сковорідки перекладаються на паперовий рушник, щоб пішла зайва олія, і потім гарячими подаються до столу з будь-яким соусом. Приємного апетиту!

Як посмажити картопляні кульки у фритюрі?

Кульки з картопляного пюре, обсмажені в розпеченому маслі (фритюрі) відрізняються своєрідним смаком і їх із задоволенням їдять як дорослі, так і діти. Готують кульки або звичайними, або з різними начинками. Картопля для кульок вибирають жовтого кольору і подрібнюють до пюре виделкою або товкачиком, щоб вони тримали форму. У цьому рецепті додамо до кульок сир.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Картопля відварна – 500 гр.
  • Сир твердий – 70 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сухарі панірувальні – 3 ст. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Перець запашний мелений – 1 щіпка.
  • Масло рослинне – 200 мл

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь відварюємо до готовності очищену картоплю, не додаючи у воду сіль. Готуємо інші продукти у вказаній в рецепті кількості.Крок 2. Відварену картоплю добре розминаємо до стану пюре. Потім до нього розбиваємо одне яйце і насипаємо сіль з меленим запашним перцем.

Крок 3. Картопляне пюре з цими інгредієнтами ложкою добре перемішуємо. У пюре борошно не додається, тому воно виходить трохи рідкуватим.

Крок 4. Нарізаємо маленькими кубиками сир. Мокрими руками з картопляного пюре, формуємо невеликі колобки з кубиком сиру всередині.

Крок 5. Сформовані картопляне кульки добре обвалюємо в паніровці з сухарів, що для смаження у фритюрі виходить смачніше, ніж обвалювати в борошні.Крок 6. У будь-який посуд для фритюру наливаємо олію, щоб його рівень був не менше 3 см вище дна посуду і добре розігріваємо його. У кипляче масло на 2-3 хвилини перекладаємо кульки і при помішуванні, обсмажуємо їх до рум’яного кольору.

Крок 7. Паперовим рушником видаляємо з обсмажених кульок зайве масло.

Крок 8. Хрусткі апетитні кульки з картопляного пюре подаємо до столу з будь-яким соусом. Приємного апетиту!

Кульки з картопляного пюре, запечені в духовці

Має місце бути варіант приготування картопляних кульок з запіканням їх в духовці, на відміну від традиційної смаження у фритюрі. Такі кульки виходять менше засмаженими, не просочуються маслом і відповідно менш калорійні, що важливо для дієтичного або правильного харчування. Смак кульок дещо інший і нерідко доповнюється різними начинками.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Картопля – 500 гр.
  • Сир твердий – 90 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сухарі панірувальні – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Чорний мелений перець – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Зелена цибуля – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відваріть до готовності і в мундирах промитий картоплю. Його трохи остудіть і очистіть від шкірки. Відразу підготуйте інші продукти для кульок.Крок 2. Очищену картоплю покладіть в окремий посуд. Розбийте до нього одне куряче яйце, насипте за своїм смаком сіль з будь спецією і додайте нарізані пір’я зеленого лука.

Крок 3. З допомогою виделки або товкачика картопля з цими добавками добре розімніть до стану пюре.

Крок 4. В окрему піалу насипте панірувальні сухарі, додайте до них трохи солі і спецій (сухий часник або паприка) і все перемішайте.

Крок 5. В інший невеликий посуді виделкою трохи збийте яйце з дрібкою солі і чорного перцю.Крок 6. Наріжте Маленькими кубиками сир. Мокрими руками сформуйте з картопляної маси невеликі кульки, поклавши всередину по кубику сиру.

Крок 7. Потім сформовані кульки, обваляйте у збитому яйці і паніровці, і відразу укладіть на застелене папером деко. Запікайте кульки в духовці, заздалегідь розігрітій до 200°С протягом 15 хвилин. Приємного апетиту!

Картопляні кульки з фаршем в духовці

Картопляним пирогів з фаршем вже ніхто не дивується, але страва з цих інгредієнтів можна змінити не по рецептурі, а за планом подачі – приготувати картопляні кульки, що вийде оригінально, смачно і дуже ситно. Запікаємо кульки в духовці і готуємо до них соус для подачі.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Картопля – 500 гр.
  • М’ясний фарш – 175 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Борошно – 100 гр.
  • Розпушувач – 10 гр.
  • Сир твердий – 50 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Для соусу:

  • Помідори консервовані – 500 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відваріть у воді очищений картопля протягом 25 хвилин. Потім злив відвар, картоплю подрібнити толкушкой до стану пюре і трохи остудіть. В охолоджене пюре розбийте два яйця.

Крок 2. Насипте вказане в рецепті кількість борошна, розпушувача і додайте за смаком сіль зі спеціями. Пюре з цими інгредієнтами ложкою добре перемішайте.Крок 3. В окремому посуді змішайте м’ясний фарш з подрібненої на тертушці очищеної цибулиною. Картопляне пюре перекладіть на присипану мукою стільницю і розділіть його на вісім однакових шматочків. На кожну заготовку покладіть фарш з цибулею.

Крок 4. Потім мокрими руками фарш, загорніть в картопляну масу, сформувавши кульки.

Крок 5. Перекладіть кульки у змащену маслом форму для запікання і поставте їх на 50 хвилин у духовку, розігріту до 180°С.

Крок 6. Після закінчення цього часу форми з кульками вийміть з духовки. Запечені кульки трохи змастіть молоком, рівномірно посипте подрібненим на крупній тертці сиром і продовжите запікання ще 10 хвилин.

Крок 7. Поки кульки запікаються, приготуйте до них соус. На розігрітому маслі обсмажте до золотистого кольору дрібно нашатковану цибулину.

Крок 8. Потім до цибулі покладіть подрібнені консервовані помідори.

Крок 9. Насипте трохи солі з чорним перцем, перемішайте і тушкуйте соус на невеликому вогні 10 хвилин.

Крок 10. Запечені з фаршем картопляні кульки дістаньте з духовки.Крок 11. Розкладіть їх по порційних тарілках, декорують зеленню і поруч покладіть приготований соус.

Крок 12. Готову страву подавайте до столу гарячим. Приємного апетиту!

Дуже смачні картопляні кульки з грибами

Рецепт приготування картопляних кульок з грибами відрізняє простота і унікальність, а запечені в духовці – ще й низька калорійність. Страва добре підходить для поста і дієтичного меню. Картопляне пюре для кульок не розбавляється молоком або водою, щоб кульки збереглися пружними, і важливо не перепечеться гриби.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Картопля – 1.5 кг
  • Печериці – 350 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Суміш перців – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Очистіть від лушпиння цибулину і наріжте її маленькими кубиками.

Крок 2. Печериці почистіть, промийте і наріжте так само, як і цибуля – невеликими кубиками.Крок 3. Картоплю почистіть, промийте, розріжте на шматочки і відваріть у воді з додаванням солі протягом 15-20 хвилин.

Крок 4. За цей час в розігрітому рослинному маслі обсмажте до легкого золотистого кольору нарізану цибулю.

Крок 5. Потім у сковорідку перекладіть грибну нарізку і обсмажте печериці до повного випаровування грибного соку. Цю начинку посипте по своєму смаку сіллю з сумішшю перців і перемішайте.

Крок 6. Відварену картоплю розімніть в пюре і трохи остудіть. Потім мокрими руками сформуйте з пюре невеликі кульки, поклавши всередину їх, по чайній ложці грибної начинки.Крок 7. Змастіть маслом деко і на нього укладіть сформовані картопляні кульки. Потім кульки намажте невеликою кількістю рослинного масла і запечіть в духовці, розігрітій до 200°С протягом 10 хвилин.

Крок 8. Запечені з грибною начинкою кульки перекладіть на порційні тарілки, полийте маслом, посипте рубаною зеленню і можете подавати до столу. Приємного апетиту!

Простий рецепт картопляних кульок в клярі

Витративши трохи більше хвилин на підготовку, ви можете приготувати з картопляного пюре дивовижний і апетитний гарнір до будь-якої страви – кульки у фритюрі. Кляр, як рідке тісто, повністю покриє кульки і зробить їх м’якими всередині, а зовні – з хрусткою скоринкою. Такі кульки особливо смачні в гарячому вигляді і красиво виглядають. Доповнимо кульки твердим сиром і обсмажимо на сковорідці.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Картопля – 600 гр.
  • Сир твердий – 80 гр.
  • Борошно цільнозернові – 80 гр.
  • Сметана – 80 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистіть, промийте і зваріть до готовності у воді з додаванням солі. Потім відвар злийте і розімніть картоплю в будь-який спосіб до стану пюре.

Крок 2. До цієї картопляної маси додайте подрібнений на крупній тертці шматочок твердого сиру і все добре перемішайте.Крок 3. Далі приготуйте кляр для кульок. В окремий посуд розбийте два курячих яйця. Покладіть до них сметану і по своєму смаку насипте сіль з чорним перцем. Виделкою або вінчиком ці інгредієнти збийте до однорідного стану.

Крок 4. Потім в цю масу насипте цільнозернове борошно і замісіть тісто, щоб не було грудочок борошна.

Крок 5. З картопляного пюре мокрими руками сформуйте невеликі кульки і умочіть їх у приготовлений кляр, щоб він покрив кульки повністю.

Крок 6. У сковорідці розігрійте рослинне масло. Кульки у фритюрі укладіть на гарячу сковорідку і обсмажте з усіх боків до золотистого кольору. Обсмажуються кульки швидко, адже картопля вже готовий.Крок 7. Приготовані кульки перекладіть на порційні тарілки і відразу гарячими подайте до столу. Приємного апетиту!

Кульки з картоплі з шинкою і сиром

З продуктів, які завжди є в холодильнику (шинка і сир) і відвареної картоплі, по цьому рецепту ви можете швидко приготувати картопляні кульки. Страва буде красивим, смачним і його можна сміливо ставити навіть на святковий стіл. Ці продукти подрібнюємо, змішуємо і, сформувавши кульками, обсмажуємо у фритюрі, але можна і запекти в духовці. Напівфабрикат з цих інгредієнтів можна заморозити.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Картопля – 150 гр.
  • Сир твердий – 150 гр.
  • Шинка – 150 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Паприка – за смаком.
  • Масло рослинне для смаження – 250 мл

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте у вказаній в рецепті кількості, продукти для кульок з розрахунком потрібного вам кількості порцій. Картопля промийте, відваріть в шкірці заздалегідь і остудіть. На крупній тертці подрібніть шинку, шматок сиру і відварену картоплю.

Крок 2. Інгредієнти подрібнені перекладіть в окремий посуд, розбийте до них два курячих яйця і додайте сіль зі спеціями. Потім все акуратно перемішайте до однорідного стану.

Крок 3. З цього тіста мокрими руками сформуйте невеликі кульки однакового розміру. Їх добре обваляйте в будь паніровці: сухарях, борошні, хлібній крихті.

Крок 4. У посуді для фритюру накалите стакан рослинного масла, так як в недостатньо гарячому маслі, кульки втратять свою форму. У кипляче масло перекладіть сформовані кульки і при помішуванні, обсмажте їх до рум’яного кольору з усіх сторін.

Крок 5. Обсмажені кульки шумівкою перекладіть на паперовий рушник, щоб видалити надлишки масла.

Крок 6. Потім перекладіть їх на сервірувальну тарілку і подайте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!