Фрікасе – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Фрікасе – це класика, яка прийшла до нас із Франції. У дослівному перекладі це слово означає «біле м’ясо», однак, на даний момент це блюдо готують з різного м’яса, починаючи від курки і закінчуючи кролятиною.

М’ясо томлене в соусі – це безпрограшний варіант гарячого блюда, яке чудово поєднується з різними гарнірами.

Класичний рецепт фрікасе з курки

Готуємо страва французької кухні – куряче фрікасе з гарніром з картоплі. Прекрасний варіант гарячого, яким можна без особливих зусиль порадувати своїх домочадців, не витративши багато часу і сил.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Куряче філе 100 гр.
  • Картопля 130 гр.
  • Вершки 6 ст. л. 33-38%
  • Вустерський соус 2 гр.
  • Печериці свіжі 30 гр.
  • Огірки мариновані 15 гр.
  • Помідори черрі 15 гр. мариновані
  • Борошно 1 ст. л.
  • Масло рослинне 10 мл
  • Цибуля ріпчаста 5 гр.
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 15 гр.
  • Петрушка за смаком
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Щоб приготувати фрікасе, готуємо всі необхідні продукти.
  2. Філе очистити від білих плівок і нарізаємо тонкими смужками, печериці ріжемо четвертинками, відварну картоплю кружечками, а цибулю подрібнюємо.
  3. М’ясо присмачую сіллю і меленим перцем, а після паніруємо в невеликій кількості борошна.
  4. У сковороді обсмажуємо птицю до напівготовності, додаємо гриби і подрібнену цибулю і тушкуємо до повної готовності м’яса.
  5. Потім, в цю ж сковороду додаємо 3 ложки жирних вершків і «Вустерський соус – готуємо до загустіння при постійному помішуванні і знімаємо з вогню.
  6. В окремій сковороді обсмажуємо скибочки картоплі до рум’яності.
  7. Після утворення на картоплі золотистої скоринки, додаємо вершки, сіль і чорний мелений перець.
  8. Доводимо до кипіння вершки і выпариваем до того моменту, поки маса не загусне.
  9. Картопля перекладаємо в чавунну сковороду або форму для запікання, присипаємо натертим сиром і відправляємо в духовку на 15 хвилин при температурі 180 градусів. Готуємо гарнір до моменту запікання сиру.
  10. Готову картоплю обережно виймаємо з духовки і збоку від неї викладаємо томлене філе з грибами і цибулею.
  11. Перед подачею додаємо прямо в сковорідку мариновані огірки і помідори, свіжу зелень і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Фрікасе з грибами у вершковому соусі

Готуємо ароматне, ніжне фрікасе з курячої грудки з такими додатками, як печериці, солодкий болгарський перець і жирні вершки. Таке блюдо чудово підходить, як для святкового столу, так і для тихого сімейного вечері.

Час готування – 1 ч. 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Печериці – 300 гр.
  • Перець червоний солодкий – 1 шт.
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Вершки 20% — 300 мл
  • Часник – 2 зуб.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 1/5 ч. л.
  • Сіль – 1/5 ч. л.
  • Петрушка – ½ пучка.
  • Філе куряче – 500 гр.

Процес приготування:

1. М’ясо обполіскуємо під струменем води, обсушуємо за допомогою паперових рушників і нарізаємо тонкими смужками. Маринуємо разом з пропущеним через прес часником і дрібно нашаткованої петрушкою.

2. Додаємо сметану, перемішуємо і залишаємо в холодильнику просочуватися на 1-2 години.

3. Гриби промиваємо та нарізаємо довільними шматочками.

4. Солодкий червоний перець ріжемо кубиками середнього розміру.

5. У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо подрібнений перець протягом 5 хвилин.

6. Наступним етапом у цю ж сковороду відправляємо птицю і гриби.

7. Обсмажуємо на середньому вогні приблизно 10-12 хвилин.

8. Вміст сковороди заливаємо вершками і продовжуємо тушкувати.

9. Готуємо ще 5-7 хвилин до загусання вершків.

10. Розкладаємо гаряче фрікасе по тарілках і подаємо з будь-яким гарніром, який вам до душі. Приємного апетиту!

Як приготувати фрікасе з курки в сметанному соусі?

Ніжне рагу з тане в роті курячого м’яса – це дуже просто, швидко і смачно. Приготуємо за цим рецептом один раз, ви будете повторювати його знову і знову, тому що це блюдо відрізняється від всіх інших своїм виразним вершковим смаком.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Грудка куряча – 1 шт.
  • Гриби (вешенки) – 300 гр.
  • Сметана – 1 склянка
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Вино біле сухе – ½ склянки
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Кріп – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Готуємо всі необхідні нам продукти.

2. Відокремлюємо філе від кістки, зачищаємо від білих плівок і краплений жиру, нарізаємо тонкими смужками. Після, обсмажуємо на вершковому маслі до утворення рум’яної скоринки.

3. Курку перекладаємо у форму для запікання і зверху закриваємо фольгою.

4. У тій же сковороді смажимо гриби, подрібнений цибулю до напівготовності, приблизно 10 хвилин.

5. Потім вливаємо біле вино і сметану, додаємо сіль і перець – гарненько перемішуємо.

6. Коли соус в сковороді почне гуснути – з’єднуємо гриби з куркою, перемішуємо і тушкуємо ще 10 хвилин. До столу подаємо з відвареною молодою картоплею, і свіжою зеленню. Приємного апетиту!

Ніжне фрікасе з курки з болгарським перцем

Маючи під рукою такі прості страви, як куряче філе, солодкий болгарський перець і жирні вершки – готуємо надзвичайно ніжне блюдо, яке ідеально поєднується, як з крупами, так і з овочами.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Грудка куряча – 1 шт.
  • Стегна курячі – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста (великий) – 2 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Часник – 5 зуб.
  • Вино біле сухе – 200 мл
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Кріп – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Готуємо продукти за списком: м’ясо і овочі обполіскуємо під струменем води, обсушуємо за допомогою паперових рушників. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння.

2. Солодкий болгарський перець, томати і цибулю ріжемо дрібними брусочками.

3. У сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо цибулю до прозорості. Після, відразу засипаємо подрібнені томати і перець – смажимо до м’якості овочів.

4. Наступним етапом відправляємо в сковороду курку, нарізану невеликими шматочками. Смажимо на сильному вогні приблизно 5 хвилин.

5. Періодично помішуючи компоненти фрікасе, вливаємо майже цілу склянку сухого вина і выпариваем всю рідину на середньому вогні, це займе близько 20 хвилин.

6. За кілька хвилин до готовності додаємо зубки часнику, пропущені через прес, зелень і гарненько перемішуємо, Через кілька хвилин, знімаємо з вогню. До столу подаємо з відварним рисом або гречкою. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування фрікасе з індички

Пересушити ніжне м’ясо індички дуже легко і для того, щоб мінімізувати це – готуємо філе, томленное в білому соусі, а саме в вершках. Таке гаряче блюдо – це повноцінний і поживний обід або вечерю, яким можна нагодувати всю сім’ю.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Філе індички 450 гр.
  • Вершки 10-15% — 150 мл
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Вода – 50 мл
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Перець чорний мелений – ¼ ч. л.

Процес приготування:

1. М’якоть індички обполіскуємо під струменем води, обсушуємо паперовими рушниками і нарізаємо середніми смужками.

2. Цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо на четвертинки.

3. У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо м’ясо разом з цибулею близько 7-10 хвилин до рум’яності. На цьому ж етапі приправляємо майбутнє фрікасе сіллю і чорним меленим перцем.

4. Після закінчення часу вливаємо необхідну кількість вершків і засипаємо борошно – гарненько перемішуємо.

5. Після, вливаємо 50 мілілітрів чистої води і тушкуємо на повільному вогні до загусання соусу. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт фрікасе з кролика

Готуємо низькокалорійне блюдо на основі кролячого м’яса і картоплі. Рецепт трохи відрізняється від класичного і не містить ріпчастої цибулі і безлічі спецій, а також ловлення компонентів відбувається не в жирних вершках.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Кролятина – 500 гр.
  • Картопля – 5 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Вершки – 150 мл
  • Петрушка – 20 гр.
  • Кріп – 20 гр.
  • Салат листовий – 50 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Ніжне м’ясо промиваємо водою, обсушуємо і нарізаємо кубиками середнього розміру. У випадку якщо ви використовуєте заморожену кролятину – разморозку потрібно проводити при кімнатній температурі, а не в воді, для того, щоб не зруйнувати структуру волокон.

2. Кісточки не викидаємо, з них в подальшому ми приготуємо бульйон.

3. Кістки перекладаємо в чашу мультиварки і заливаємо водою.

4. Готуємо 20 хвилин.

5. Гарячий бульйон перелити в ємність, а в чаші розтоплюємо вкраплення кролячого жиру і на ньому обсмажуємо м’ясо до того моменту, поки шматочки не змінять свій колір.

6. Наступним етапом додаємо дрібно порізані моркву і картоплю, заливаємо все вершками і бульйоном, солимо і готуємо в режимі «Гасіння» протягом 20 хвилин.

7. Після закінчення часу відкриваємо кришку.

8. Додаємо подрібнену петрушку і кріп, добре перемішуємо і залишаємо настоюватися ще на 10 хвилин під закритою кришкою.

9. Фрікасе з кролятини з овочами готово.

10. Подаємо блюдо листям соковитого зеленого салату.

11. А зверху викладаємо ароматне і шалено ніжний гаряче блюдо. Приємного апетиту!

Соковите фрікасе з свинини в домашніх умовах

Оригінальний рецепт фрікасе на основі свинини. М’ясо тужить разом з грибами в сметанному соусі, завдяки чому, всі компоненти повністю просочуються соком і ароматом один одного і утворюють неповторний смак.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Свинина – 300 гр.
  • Печериці – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сметана – ½ склянки
  • Горіх мускатний мелений – 1-2 щіпки.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Підготуємо свинину. М’ясо гарненько обполіскуємо під струменем води, просушуємо за допомогою кухонних рушників і перекладаємо на обробну дошку.

2. Очищаємо шматок м’яса від білих плівок (їх викидаємо) і вкраплень жиру (відкладаємо в сторону).

3. Свинину нарізаємо шматками середнього розміру і в цей же час в сковороді розтоплюємо обрізання жиру.

4. Обсмажуємо м’ясні шматочки до золотистого кольору.

5. Займемося іншими складовими фрикасе. Печериці ретельно промиваємо і відкидаємо на друшляк, дозволяючи стекти надлишків води.

6. Сухі гриби ріжемо досить тонкими пластинами і відправляємо до м’яса.

7. Як тільки пластини печериць обсмажиться, додаємо в сковороду 100 мілілітрів вершків будь-якої жирності і трохи фільтрованої води.

8. Закриваємо сковороду кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо близько 40 хвилин.

9. Поки фрікасе доходить, ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно нарізаємо.

10. Зубчик ароматного часник пропускаємо через прес. Коли свинина буде готова, відправляємо до неї подрібнену цибулю і часник, сіль і мускатний горіх, вливаємо ще трохи води і тушкуємо 10 хвилин.

11. Гаряче апетитне фрікасе розкладаємо по порційних тарілках і подаємо в поєднанні з ніжним картопляним пюре і свіжим овочевим салатом. Приємного апетиту!

Домашнє фрікасе, приготоване в мультиварці

Фрікасе – це м’ясо томлене в білому соусі, найчастіше в сметані або вершках і доповнене ріпчастою цибулею, різними улюбленими спеціями і травами. Це блюдо ніби призначене для готування в мультиварці, адже саме там інгредієнти максимально просочуються соком і ароматом один одного.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Грудка куряча – 600 гр.
  • Печериці – 600 гр.
  • Горошок зелений – 250 гр.
  • Вершки – 100 мл
  • Вино біле сухе – 200 мл
  • Бульйон – 200 мл
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Борошно – 4 ст. л.
  • Цедра лимона – 2 ч. л.
  • Петрушка (сушена) – 1 ст. л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Чебрець — 1 ч. л.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Займемося м’ясом. Курячу грудку нарізаємо досить великими шматками і обвалюємо в суміші з 3 столових ложок борошна, меленого перцю і солі.

2. У чашу мультиварки розтоплюємо шматочок вершкового масла і зі всіх сторін обсмажуємо курку до утворення золотистої скоринки.

3. Коли птах підрум’янилася, в чашу відправляємо подрібнену цибулю і часник, петрушку і чебрець, вино і бульйон, а також лимонну цедру і одну ложечку борошна. Всі інгредієнти перемішуємо і готуємо в режимі «Гасіння» 60 хвилин.

4. Через 40 хвилин до всіх компонентів додаємо нарізані четвертинками дрібні гриби і продовжуємо тушкувати.

5. За 10 хвилин до готовності засипаємо до м’яса з овочами і грибами зелений горошок і вливаємо вершки (відсоток жирності не важливий, але чим вище жирність, тим смачніше). Приємного апетиту!

Як смачно запекти фрікасе з курячого філе в духовці?

Немає нічого простіше, ніж готування в духовій шафі, не потрібно навіть перевертати продукти! А фрікасе, томлене в соусі, приготоване не в сковороді, а саме в духовці, виходить максимально ніжним, нежирним і ароматним.

Час готування – 1 ч. 35 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 4 шт.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Вершки – 400 мл
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Сир – 100 гр.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Паприка мелена – ½ ч. л.

Процес приготування:

1. Філе нарізаємо великими смужками і маринуємо в суміші з улюблених спецій, солі і невеликої кількості масла – добре перемішуємо і залишаємо просочуватися на 10 хвилин. В цей час на дно форми для запікання викладаємо подрібнену ріпчасту цибулю, а наступним шаром – замаринована курка.

2. Готуємо заправку. В окремій ємності змішуємо вершки, червону мелену паприку і майонез.

3. Отриманою сумішшю щедро поливаємо м’ясо з цибулею, а з боків форми викладаємо болгарський перець, попередньо нарізаний тонкими смужками. Саме цей компонент додасть готовому страві неповторний аромат.

4. Готуємо в духовій шафі протягом однієї години при температурі 180 градусів.

5. Через 60 хвилин посипаємо фрікасе натертим сиром і випікаємо ще 10-15 хвилин, але вже при температурі 200 градусів, щоб швидше розплавився сир. Приємного апетиту!

Дуже смачне фрікасе з кролика в винному соусі

Коли хочеться чогось вишуканого, ніби приготованого в ресторані – готуємо смачне, легке і шалено смачне блюдо – фрікасе з кролятини томленное у винному соусі. Для «створення» цього шедевра потрібно лише м’ясо, вино і правильно підібрані спеції і трави.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Кролятина – 1 кг
  • Вино червоне сухе – 1,5 склянки
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Аніс – ½ ч. л.
  • Чебрець – 1 ч. л.
  • Апельсини – 3 шт.
  • Журавлина – 150 гр.
  • Розмарин – 1 гілочка.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Займемося м’ясом. Тушку гарненько промиваємо під струменем води, обсушуємо за допомогою паперових рушників і обробляємо на шматочки.

2. Кролятину складаємо в глибоку ємність і готуємо соус. В піалу наливаємо один стакан червоного вина, важливо використовувати саме сухе, воно ідеально підкреслює смак м’яса.

3. У ємність з вином засипаємо мелений аніс, чебрець, сіль, перець чорний мелений, оливкове масло і перемішуємо.

4. Ароматною поливаємо заправкою кролика і прибираємо в бік просочуватися вином і спеціями.

5. В цей час з двох апельсинів знімаємо товсту шкуру і білі плівки, нарізаємо часточками.

6. Через 30 хвилин в сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо м’ясо по 2 хвилини з кожного боку.

7. Злегка обсмажене м’ясо перекладаємо на деко, дно якого попередньо всипане журавлиною.

8. Зверху кролика викладаємо апельсинові дольки і випікаємо в духовці при температурі 200 градусів близько години.

9. Поки фрікасе нудиться – готуємо соус. У сотейнику з’єднуємо півсклянки вина і сік одного апельсина – ставимо на вогонь.

10. Також додаємо цукровий пісок, цедру апельсина і гілочку розмарину. При постійному помішуванні варимо кілька хвилин після закипання.

11. Через годину обережно виймаємо апетитного кролика і розкладаємо по тарілках.

12. Зверху м’ясо томлене у вині поливаємо насиченим соусом і насолоджуємося. Приємного апетиту!