Фрікасе – це класика, яка прийшла до нас із Франції. У дослівному перекладі це слово означає «біле м’ясо», однак, на даний момент це блюдо готують з різного м’яса, починаючи від курки і закінчуючи кролятиною.
М’ясо томлене в соусі – це безпрограшний варіант гарячого блюда, яке чудово поєднується з різними гарнірами.
Класичний рецепт фрікасе з курки
Готуємо страва французької кухні – куряче фрікасе з гарніром з картоплі. Прекрасний варіант гарячого, яким можна без особливих зусиль порадувати своїх домочадців, не витративши багато часу і сил.
Інгредієнти на
1 порц.
- Куряче філе 100 гр.
- Картопля 130 гр.
- Вершки 6 ст. л. 33-38%
- Вустерський соус 2 гр.
- Печериці свіжі 30 гр.
- Огірки мариновані 15 гр.
- Помідори черрі 15 гр. мариновані
- Борошно 1 ст. л.
- Масло рослинне 10 мл
- Цибуля ріпчаста 5 гр.
- Сир Пармезан (або інший твердий сир) 15 гр.
- Петрушка за смаком
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Щоб приготувати фрікасе, готуємо всі необхідні продукти.
- Філе очистити від білих плівок і нарізаємо тонкими смужками, печериці ріжемо четвертинками, відварну картоплю кружечками, а цибулю подрібнюємо.
- М’ясо присмачую сіллю і меленим перцем, а після паніруємо в невеликій кількості борошна.
- У сковороді обсмажуємо птицю до напівготовності, додаємо гриби і подрібнену цибулю і тушкуємо до повної готовності м’яса.
- Потім, в цю ж сковороду додаємо 3 ложки жирних вершків і «Вустерський соус – готуємо до загустіння при постійному помішуванні і знімаємо з вогню.
- В окремій сковороді обсмажуємо скибочки картоплі до рум’яності.
- Після утворення на картоплі золотистої скоринки, додаємо вершки, сіль і чорний мелений перець.
- Доводимо до кипіння вершки і выпариваем до того моменту, поки маса не загусне.
- Картопля перекладаємо в чавунну сковороду або форму для запікання, присипаємо натертим сиром і відправляємо в духовку на 15 хвилин при температурі 180 градусів. Готуємо гарнір до моменту запікання сиру.
- Готову картоплю обережно виймаємо з духовки і збоку від неї викладаємо томлене філе з грибами і цибулею.
- Перед подачею додаємо прямо в сковорідку мариновані огірки і помідори, свіжу зелень і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Фрікасе з грибами у вершковому соусі
Готуємо ароматне, ніжне фрікасе з курячої грудки з такими додатками, як печериці, солодкий болгарський перець і жирні вершки. Таке блюдо чудово підходить, як для святкового столу, так і для тихого сімейного вечері.
Час готування – 1 ч. 40 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Печериці – 300 гр.
- Перець червоний солодкий – 1 шт.
- Сметана – 4 ст. л.
- Вершки 20% — 300 мл
- Часник – 2 зуб.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Перець чорний мелений – 1/5 ч. л.
- Сіль – 1/5 ч. л.
- Петрушка – ½ пучка.
- Філе куряче – 500 гр.
Процес приготування:
1. М’ясо обполіскуємо під струменем води, обсушуємо за допомогою паперових рушників і нарізаємо тонкими смужками. Маринуємо разом з пропущеним через прес часником і дрібно нашаткованої петрушкою.
2. Додаємо сметану, перемішуємо і залишаємо в холодильнику просочуватися на 1-2 години.
3. Гриби промиваємо та нарізаємо довільними шматочками.
4. Солодкий червоний перець ріжемо кубиками середнього розміру.
5. У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо подрібнений перець протягом 5 хвилин.
6. Наступним етапом у цю ж сковороду відправляємо птицю і гриби.
7. Обсмажуємо на середньому вогні приблизно 10-12 хвилин.
8. Вміст сковороди заливаємо вершками і продовжуємо тушкувати.
9. Готуємо ще 5-7 хвилин до загусання вершків.
10. Розкладаємо гаряче фрікасе по тарілках і подаємо з будь-яким гарніром, який вам до душі. Приємного апетиту!
Як приготувати фрікасе з курки в сметанному соусі?
Ніжне рагу з тане в роті курячого м’яса – це дуже просто, швидко і смачно. Приготуємо за цим рецептом один раз, ви будете повторювати його знову і знову, тому що це блюдо відрізняється від всіх інших своїм виразним вершковим смаком.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Грудка куряча – 1 шт.
- Гриби (вешенки) – 300 гр.
- Сметана – 1 склянка
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вино біле сухе – ½ склянки
- Масло вершкове – 50 гр.
- Кріп – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Готуємо всі необхідні нам продукти.
2. Відокремлюємо філе від кістки, зачищаємо від білих плівок і краплений жиру, нарізаємо тонкими смужками. Після, обсмажуємо на вершковому маслі до утворення рум’яної скоринки.
3. Курку перекладаємо у форму для запікання і зверху закриваємо фольгою.
4. У тій же сковороді смажимо гриби, подрібнений цибулю до напівготовності, приблизно 10 хвилин.
5. Потім вливаємо біле вино і сметану, додаємо сіль і перець – гарненько перемішуємо.
6. Коли соус в сковороді почне гуснути – з’єднуємо гриби з куркою, перемішуємо і тушкуємо ще 10 хвилин. До столу подаємо з відвареною молодою картоплею, і свіжою зеленню. Приємного апетиту!
Ніжне фрікасе з курки з болгарським перцем
Маючи під рукою такі прості страви, як куряче філе, солодкий болгарський перець і жирні вершки – готуємо надзвичайно ніжне блюдо, яке ідеально поєднується, як з крупами, так і з овочами.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Грудка куряча – 1 шт.
- Стегна курячі – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста (великий) – 2 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Помідори – 1 шт.
- Часник – 5 зуб.
- Вино біле сухе – 200 мл
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Кріп – за смаком.
- Петрушка – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Готуємо продукти за списком: м’ясо і овочі обполіскуємо під струменем води, обсушуємо за допомогою паперових рушників. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння.
2. Солодкий болгарський перець, томати і цибулю ріжемо дрібними брусочками.
3. У сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо цибулю до прозорості. Після, відразу засипаємо подрібнені томати і перець – смажимо до м’якості овочів.
4. Наступним етапом відправляємо в сковороду курку, нарізану невеликими шматочками. Смажимо на сильному вогні приблизно 5 хвилин.
5. Періодично помішуючи компоненти фрікасе, вливаємо майже цілу склянку сухого вина і выпариваем всю рідину на середньому вогні, це займе близько 20 хвилин.
6. За кілька хвилин до готовності додаємо зубки часнику, пропущені через прес, зелень і гарненько перемішуємо, Через кілька хвилин, знімаємо з вогню. До столу подаємо з відварним рисом або гречкою. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування фрікасе з індички
Пересушити ніжне м’ясо індички дуже легко і для того, щоб мінімізувати це – готуємо філе, томленное в білому соусі, а саме в вершках. Таке гаряче блюдо – це повноцінний і поживний обід або вечерю, яким можна нагодувати всю сім’ю.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Філе індички 450 гр.
- Вершки 10-15% — 150 мл
- Борошно – 2 ст. л.
- Вода – 50 мл
- Масло рослинне – 30 мл
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – ½ ч. л.
- Перець чорний мелений – ¼ ч. л.
Процес приготування:
1. М’якоть індички обполіскуємо під струменем води, обсушуємо паперовими рушниками і нарізаємо середніми смужками.
2. Цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо на четвертинки.
3. У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо м’ясо разом з цибулею близько 7-10 хвилин до рум’яності. На цьому ж етапі приправляємо майбутнє фрікасе сіллю і чорним меленим перцем.
4. Після закінчення часу вливаємо необхідну кількість вершків і засипаємо борошно – гарненько перемішуємо.
5. Після, вливаємо 50 мілілітрів чистої води і тушкуємо на повільному вогні до загусання соусу. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт фрікасе з кролика
Готуємо низькокалорійне блюдо на основі кролячого м’яса і картоплі. Рецепт трохи відрізняється від класичного і не містить ріпчастої цибулі і безлічі спецій, а також ловлення компонентів відбувається не в жирних вершках.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Кролятина – 500 гр.
- Картопля – 5 шт.
- Морква – 2 шт.
- Вершки – 150 мл
- Петрушка – 20 гр.
- Кріп – 20 гр.
- Салат листовий – 50 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Ніжне м’ясо промиваємо водою, обсушуємо і нарізаємо кубиками середнього розміру. У випадку якщо ви використовуєте заморожену кролятину – разморозку потрібно проводити при кімнатній температурі, а не в воді, для того, щоб не зруйнувати структуру волокон.
2. Кісточки не викидаємо, з них в подальшому ми приготуємо бульйон.
3. Кістки перекладаємо в чашу мультиварки і заливаємо водою.
4. Готуємо 20 хвилин.
5. Гарячий бульйон перелити в ємність, а в чаші розтоплюємо вкраплення кролячого жиру і на ньому обсмажуємо м’ясо до того моменту, поки шматочки не змінять свій колір.
6. Наступним етапом додаємо дрібно порізані моркву і картоплю, заливаємо все вершками і бульйоном, солимо і готуємо в режимі «Гасіння» протягом 20 хвилин.
7. Після закінчення часу відкриваємо кришку.
8. Додаємо подрібнену петрушку і кріп, добре перемішуємо і залишаємо настоюватися ще на 10 хвилин під закритою кришкою.
9. Фрікасе з кролятини з овочами готово.
10. Подаємо блюдо листям соковитого зеленого салату.
11. А зверху викладаємо ароматне і шалено ніжний гаряче блюдо. Приємного апетиту!
Соковите фрікасе з свинини в домашніх умовах
Оригінальний рецепт фрікасе на основі свинини. М’ясо тужить разом з грибами в сметанному соусі, завдяки чому, всі компоненти повністю просочуються соком і ароматом один одного і утворюють неповторний смак.
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Свинина – 300 гр.
- Печериці – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Сметана – ½ склянки
- Горіх мускатний мелений – 1-2 щіпки.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Підготуємо свинину. М’ясо гарненько обполіскуємо під струменем води, просушуємо за допомогою кухонних рушників і перекладаємо на обробну дошку.
2. Очищаємо шматок м’яса від білих плівок (їх викидаємо) і вкраплень жиру (відкладаємо в сторону).
3. Свинину нарізаємо шматками середнього розміру і в цей же час в сковороді розтоплюємо обрізання жиру.
4. Обсмажуємо м’ясні шматочки до золотистого кольору.
5. Займемося іншими складовими фрикасе. Печериці ретельно промиваємо і відкидаємо на друшляк, дозволяючи стекти надлишків води.
6. Сухі гриби ріжемо досить тонкими пластинами і відправляємо до м’яса.
7. Як тільки пластини печериць обсмажиться, додаємо в сковороду 100 мілілітрів вершків будь-якої жирності і трохи фільтрованої води.
8. Закриваємо сковороду кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо близько 40 хвилин.
9. Поки фрікасе доходить, ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно нарізаємо.
10. Зубчик ароматного часник пропускаємо через прес. Коли свинина буде готова, відправляємо до неї подрібнену цибулю і часник, сіль і мускатний горіх, вливаємо ще трохи води і тушкуємо 10 хвилин.
11. Гаряче апетитне фрікасе розкладаємо по порційних тарілках і подаємо в поєднанні з ніжним картопляним пюре і свіжим овочевим салатом. Приємного апетиту!
Домашнє фрікасе, приготоване в мультиварці
Фрікасе – це м’ясо томлене в білому соусі, найчастіше в сметані або вершках і доповнене ріпчастою цибулею, різними улюбленими спеціями і травами. Це блюдо ніби призначене для готування в мультиварці, адже саме там інгредієнти максимально просочуються соком і ароматом один одного.
Час готування – 1 ч. 10 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Грудка куряча – 600 гр.
- Печериці – 600 гр.
- Горошок зелений – 250 гр.
- Вершки – 100 мл
- Вино біле сухе – 200 мл
- Бульйон – 200 мл
- Масло вершкове – 20 гр.
- Борошно – 4 ст. л.
- Цедра лимона – 2 ч. л.
- Петрушка (сушена) – 1 ст. л.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Чебрець — 1 ч. л.
- Часник – 1 зуб.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Займемося м’ясом. Курячу грудку нарізаємо досить великими шматками і обвалюємо в суміші з 3 столових ложок борошна, меленого перцю і солі.
2. У чашу мультиварки розтоплюємо шматочок вершкового масла і зі всіх сторін обсмажуємо курку до утворення золотистої скоринки.
3. Коли птах підрум’янилася, в чашу відправляємо подрібнену цибулю і часник, петрушку і чебрець, вино і бульйон, а також лимонну цедру і одну ложечку борошна. Всі інгредієнти перемішуємо і готуємо в режимі «Гасіння» 60 хвилин.
4. Через 40 хвилин до всіх компонентів додаємо нарізані четвертинками дрібні гриби і продовжуємо тушкувати.
5. За 10 хвилин до готовності засипаємо до м’яса з овочами і грибами зелений горошок і вливаємо вершки (відсоток жирності не важливий, але чим вище жирність, тим смачніше). Приємного апетиту!
Як смачно запекти фрікасе з курячого філе в духовці?
Немає нічого простіше, ніж готування в духовій шафі, не потрібно навіть перевертати продукти! А фрікасе, томлене в соусі, приготоване не в сковороді, а саме в духовці, виходить максимально ніжним, нежирним і ароматним.
Час готування – 1 ч. 35 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Філе куряче – 4 шт.
- Майонез – 2 ст. л.
- Вершки – 400 мл
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Сир – 100 гр.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Паприка мелена – ½ ч. л.
Процес приготування:
1. Філе нарізаємо великими смужками і маринуємо в суміші з улюблених спецій, солі і невеликої кількості масла – добре перемішуємо і залишаємо просочуватися на 10 хвилин. В цей час на дно форми для запікання викладаємо подрібнену ріпчасту цибулю, а наступним шаром – замаринована курка.
2. Готуємо заправку. В окремій ємності змішуємо вершки, червону мелену паприку і майонез.
3. Отриманою сумішшю щедро поливаємо м’ясо з цибулею, а з боків форми викладаємо болгарський перець, попередньо нарізаний тонкими смужками. Саме цей компонент додасть готовому страві неповторний аромат.
4. Готуємо в духовій шафі протягом однієї години при температурі 180 градусів.
5. Через 60 хвилин посипаємо фрікасе натертим сиром і випікаємо ще 10-15 хвилин, але вже при температурі 200 градусів, щоб швидше розплавився сир. Приємного апетиту!
Дуже смачне фрікасе з кролика в винному соусі
Коли хочеться чогось вишуканого, ніби приготованого в ресторані – готуємо смачне, легке і шалено смачне блюдо – фрікасе з кролятини томленное у винному соусі. Для «створення» цього шедевра потрібно лише м’ясо, вино і правильно підібрані спеції і трави.
Час готування – 1 ч. 15 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Кролятина – 1 кг
- Вино червоне сухе – 1,5 склянки
- Масло оливкове – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Аніс – ½ ч. л.
- Чебрець – 1 ч. л.
- Апельсини – 3 шт.
- Журавлина – 150 гр.
- Розмарин – 1 гілочка.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Займемося м’ясом. Тушку гарненько промиваємо під струменем води, обсушуємо за допомогою паперових рушників і обробляємо на шматочки.
2. Кролятину складаємо в глибоку ємність і готуємо соус. В піалу наливаємо один стакан червоного вина, важливо використовувати саме сухе, воно ідеально підкреслює смак м’яса.
3. У ємність з вином засипаємо мелений аніс, чебрець, сіль, перець чорний мелений, оливкове масло і перемішуємо.
4. Ароматною поливаємо заправкою кролика і прибираємо в бік просочуватися вином і спеціями.
5. В цей час з двох апельсинів знімаємо товсту шкуру і білі плівки, нарізаємо часточками.
6. Через 30 хвилин в сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо м’ясо по 2 хвилини з кожного боку.
7. Злегка обсмажене м’ясо перекладаємо на деко, дно якого попередньо всипане журавлиною.
8. Зверху кролика викладаємо апельсинові дольки і випікаємо в духовці при температурі 200 градусів близько години.
9. Поки фрікасе нудиться – готуємо соус. У сотейнику з’єднуємо півсклянки вина і сік одного апельсина – ставимо на вогонь.
10. Також додаємо цукровий пісок, цедру апельсина і гілочку розмарину. При постійному помішуванні варимо кілька хвилин після закипання.
11. Через годину обережно виймаємо апетитного кролика і розкладаємо по тарілках.
12. Зверху м’ясо томлене у вині поливаємо насиченим соусом і насолоджуємося. Приємного апетиту!