Страви з минтая – 10 простих і смачних рецептів приготування з покроковими фото

Страви з минтая – це різноманітні способи приготування (смаження, тушкування, запікання, варіння) для будь-якого столу корисною, смачною і що важливо, дешевої риби з сімейства «тріскових». Соковите і ніжне м’ясо минтая з невираженим смаком відмінно поєднується з овочами та приправами, що дозволяє його готувати швидко, просто і в різних варіантах, як самостійною стравою, так і доповненим гарніром.

Минтай, смажений в клярі на сковороді

Минтай, смажений в клярі на сковороді, є найпростішим і найпопулярнішим способом приготування цієї риби. Кляр, в будь-якому варіанті виконання, добре зберігає смак і сік минтая. У цьому рецепті минтай замаринуем на 1,5 години в гранатовому соку, а замісимо тісто на яйцях, борошні і сметані. Смажимо рибу, оброблену на філе.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Минтай 400 гр. (філе)
  • Сік лимонний 2.5 ст. л.
  • Гранатовий сік 2 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Для кляру:
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Сіль 1.3 ч. л.
  • Перець червоний мелений за смаком
  • Сметана 2 ст. л.
  • Борошно 3 ст. л.

Процес приготування:

  1. Заздалегідь розморожене в природних умовах філе минтая промийте холодною водою, розріжте на порційні шматочки і перекладіть в посуд для маринування.
  2. Рибу, посипте сіллю, залийте гранатовим і лимонним соком, добре перемішайте і залиште мінімум на 1,5 години для маринування.
  3. Для кляру в окремий посуд розбийте два курячих яйця. До них насипте сіль з червоним перцем і добре перемішайте.
  4. Потім до яєць покладіть сметану і насипте борошно. Замісіть тісто до однорідного стану.
  5. Замариновані шматочки минтая перекладіть в посуд з кляром і добре перемішайте, щоб риба була покрита кляром повністю.
  6. У сковорідці добре розігрійте олію. Викладайте на сковорідку шматочки минтая в клярі і обсмажуйте протягом 5-7 хвилин на середньому вогні до рум’яної скориночки з обох сторін.
  7. Готову страву сервіруйте до столу гарячим. Приємного апетиту!

Минтай, запечене з цибулею і морквою в духовці

Минтай, запечений в духовці, виходить сухуватим, адже риба нежирна, але доповнивши її морквою з цибулею і соусом, у вас вийде шикарне блюдо. У цьому рецепті і додамо трохи свіжих помідор, а зробимо соус зі сметани і запечемо минтай під сирною скоринкою.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 6.

Склад:

  • Минтай – 3 шт.
  • Морква – 300 гр.
  • Цибуля – 300 гр.
  • Помідори – 300 гр.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Сметана – 250 гр.
  • Майонез – 250 гр.
  • Вода – 250 мл
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Тушки минтая заздалегідь розморозьте на нижній полиці холодильника. Потім почистіть їх і добре промийте. Почистіть і промийте овочі.

Крок 2. Цибулю наріжте тонкими чверть кільцями. Моркву подрібнити на крупній тертці. В розігрітому рослинному маслі нарізку цих овочів обсмажте до м’якості.

Крок 3. Деко або форму для випічки змастіть маслом і на нього рівним шаром викладіть обсмажені овочі. Поверх овочів укладіть тушки минтая, розрізані на шматочки.

Крок 4. Помідори наріжте тонкими кружальцями і їх укладіть між шматочками минтая.

Крок 5. В окремому посуді змішайте всі інгредієнти для соусу: сметану з майонезом, склянкою води і чайної ложкою солі. Цим соусом залийте минтай з овочами на деку. Запікайте рибу в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 40 хвилин.

Крок 6. Після закінчення цього часу на крупній тертці подрібніть шматок твердого сиру і їм посипте рибу. Продовжіть запікання ще 10 хвилин, щоб сир розплавився. Запечене з цибулею і морквою минтай розкладіть гарячим по порційних тарілках і страва можете накривати до столу. Приємного апетиту!

Рибні котлети з минтая

Смак котлет з минтая, як і всіх рибних котлет, визначається трьома важливими моментами: додаванням м’якушки білого хліба або манки, невеликою кількістю яєць і паніровкою, що робить котлети м’якими і соковитими. Приправ до котлет багато не додається і потрібно дотримуватися оптимального температурного режиму при смаженні. У цьому рецепті готуємо котлети з класичного варіанту.

Час приготування: 35 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Минтай (філе) – 500 гр.
  • Білий хліб – 35 гр.
  • Панірувальні сухарі – 40 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Майонез – 20 гр.
  • Петрушка – 10 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Згідно пропорції рецепта, відразу потрібно підготувати всі інгредієнти для котлет. Заздалегідь розморозити філе минтая. У білого хліба відокремити м’якоть від скоринки і хліб зважити.

Крок 2. В окремій піалі м’якуш залити невеликою кількістю молока.

Крок 3. Філе минтая і очищену цибулину нарізати шматочками і подрібнити до стану фаршу в блендері або кухонному комбайні. Отриманий фарш перекласти в окремий посуд.

Крок 4. До фаршу розбити два яйця, додати майонез, віджатий білий хліб, додати сіль із чорним перцем і дрібно нарізану петрушку. Рукою фарш добре вимісити.

Крок 5. Потім з фаршу мокрими руками сформувати чотири котлети, добре обваляти їх у панірувальних сухарях і перекласти на сковорідку з розігрітим рослинним маслом.

Крок 6. Обсмажити котлети по 5-7 хвилин з кожного боку на маленькому вогні до рум’яної скоринки.

Крок 7. Потім вимкнути вогонь, накрити сковорідку кришкою і залишити котлети на кілька хвилин для «відпочинку», що зробить їх більш соковитими. Приготовлені котлети з минтая подати до столу, декорувавши зеленню і доповнивши будь-яким гарніром. Приємного апетиту!

Минтай, тушкований у сметані на сковороді

Минтай, тушкований у сметані на сковороді, буде у вас швидким і смачною стравою для обіду або вечері, адже сметана робить рибу дуже соковитою і ніжною. Аромат соусу в цьому рецепті доповнимо часником і сумішшю перців. Минтай перед смаженням ненадовго замаринуем з приправами і потім обсмажимо в борошняній паніровці. Обробляти рибу на філе не обов’язково.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Минтай – 1 шт.
  • Масло рослинне – 80 мл
  • Сметана – 100 гр.
  • Борошно – 80 гр.
  • Часник – 2 зубки.
  • Сіль – за смаком.
  • Суміш перців – за смаком.
  • Зелена цибуля – 1 пучок.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед потрібно підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для страви. Якщо у вас минтай заморожений – заздалегідь розморозити на нижній полиці холодильника.

Крок 2. Тушку минтая очистити від залишків луски і нутрощів. Плавники і хвіст видалити. Потім тушку добре промити під проточною водою, обсушити серветкою і нарізати шматочками товщиною не більше 2 див.

Крок 3. Шматочки риби перекласти в окремий посуд, посипати сіллю з сумішшю перців, добре перемішати і на 10 хвилин залишити для маринування.

Крок 4. За цей час приготувати сметанний соус для риби. Промиті пір’я зеленої цибулі дрібно нашаткувати. Часник подрібнити через часникодавку. В піалу покласти сметану, додати зелений лук з часником і трохи суміші перців, а потім ложкою соус добре перемішати.

Крок 5. Якщо соус вийшов дуже густим, можна до нього долити трохи води.

Крок 6. Замариновані шматочки минтая добре обваляти в борошні і перекласти в сковороду з розігрітим рослинним маслом.

Крок 7. Обсмажити рибу на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін.

Крок 8. Потім обсмажені шматочки минтая залити сметанним соусом, трохи перемішати і тушкувати на невеликому вогні під прикритою кришкою протягом чверті години.

Крок 9. За час гасіння соус стане більш густим, а минтай дуже м’яким і ніжним.

Крок 10. Приготований на сковорідці минтай в сметані розкласти по порційних тарілках.

Крок 11. Доповнити блюдо будь-яким гарніром або овочами і сервірувати до столу. Приємного апетиту!

Соковитий минтай, запечений у фользі в духовці

Соковитий минтай, запечений у фользі в духовці, буде у вас більш простим, корисним і «чистим» варіантом приготування порівняно з жаркою риби у фритюрі або на сковороді. Для соковитості додамо до минтаю трохи цибулі і запечемо в сметанному соусі. Можна запікати рибу у фользі порційно, але в цьому рецепті запечемо на загальному деко для запікання вибираємо філе.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Філе мінтая морожене – 600 гр.
  • Сметана – 300 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Філе минтая заздалегідь розморозьте в природних умовах. Потім промийте під проточною водою і вологу приберіть серветкою.

Крок 2. Деко застеліть шматком фольги і змастіть її рослинним маслом.

Крок 3. Філе з обох сторін посипте сіллю, можна морський, і укладіть на деко.

Крок 4. Очищену велику цибулину наріжте тонкими кільцями і розділіть їх.

Крок 5. В окремій піалі змішайте сметану будь-якої жирності з невеликою кількістю солі.

Крок 6. Пучок кропу промийте, обсушити, дрібно наріжте і додайте до сметані. До соусу налийте ложку рослинного масла, і все перемішайте.

Крок 7. Приготованим сметанним соусом рівномірно покрийте філе минтая. Поверх соусу розкладіть цибульні кільця. Увімкніть Духовку на 160-180°С.

Крок 8. Минтай щільно накрийте другим шматком фольги, зафіксувавши краю, щоб соус не протікав. Запікайте блюдо протягом 25 хвилин, цього часу буде достатньо.

Крок 9. Потім фольгу зверху зніміть і потримайте рибу ще 5 хвилин, щоб запеклася рум’яна кірочка. Соковитий минтай, запечений у фользі в духовці, розкладіть по порційних тарілках і подайте до столу. Приємного апетиту!

Минтай під маринадом — класичний рецепт

Класичний рецепт минтая під маринадом передбачає приготування холодної закуски, і рецепт відомий ще з радянських часів. Обсмажені шматочки минтая, витримані під маринадом з моркви, цибулі і томатної пасти, набувають інший смак на відміну від тушкованої риби.

Час приготування: 1 годину 40 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Минтай – 500 гр.
  • Цибуля – 200 гр.
  • Морква – 200 гр.
  • Масло рослинне – 70 мл
  • Томатна паста – 3 ст. л.
  • Борошно – 3 ст. л.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Оцет 9% – 1 ст. л.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Вода – 300 мл

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для страви відразу підготуйте згідно пропорції рецепта. Для святкового столу краще взяти філе минтая. Томатну пасту візьміть хорошої якості.

Крок 2. Цибулю і моркву очистіть і промийте холодною водою.

Крок 3. Моркву наріжте тонкою соломкою або подрібніть на корейській тертці.

Крок 4. Цибулю наріжте тонкими півкільцями.

Крок 5. У сковорідці розігрійте рослинне масло і обсмажте в ньому до рум’яного кольору нарізку цибулі і до м’якості нарізку моркви.

Крок 6. До цих обсмаженою інгредієнтів додайте томатну пасту, насипте сіль з цукром і горошинками чорного перцю, покладіть лавровий лист, налийте воду, і все добре перемішайте.

Крок 7. Овочі з томатом тушкуйте під прикритою кришкою і на невеликому вогні протягом 15 хвилин. Потім влийте оцет, перемішайте і вимкніть вогонь.

Крок 8. Зніміть пробу і відкоригуйте по своєму смаку. Маринад повинен вийти солодко-кислим, з яскравим насиченим кольором, ароматом чорного перцю і не сухим, тому води можна додати.

Крок 9. Промийте і обсушіть серветкою філе минтая. Потім розріжте на невеликі шматочки, посипте їх сіллю і добре обваляйте в борошні.

Крок 10. Обсмажте шматочки філе в розігрітому рослинному маслі до готовності і рум’яної скоринки, тільки не пересушите.

Крок 11. Для формування страви візьміть красиву форму, адже в ній будете страву подавати до столу. На дно посуду рівним шаром викладіть половину овочевого маринаду.

Крок 12. Поверх його викладіть в один шар обсмажені шматочки минтая.

Крок 13. Минтай покрийте іншим маринадом. Потім форму з минтаєм під маринадом за класичним рецептом мінімум на 1 годину поставте в холодильник. Перед подачею до столу страву декорують зеленню. Приємного апетиту!

Минтай, запечений в сметані в духовці

Минтай, запечений в сметані в духовці може бути у вас простим, швидким і смачним блюдом для сімейного столу, адже сметанний соус робить рибу дуже соковитою, що не виходить за її смаженні на сковороді, так і він часто сам по собі буває сухим. Сметанний соус доповнимо приправами готовими або сумішшю кропу з петрушкою, паприкою, куркумою і чорним перцем. Овочі в цьому рецепті до минтаю не додаємо.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Філе минтая – 600 гр.
  • Сметана – 150 гр.
  • Вода – 100 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Приправа для риби – 1 пакетик.

Процес приготування:

Крок 1. Для страви візьміть або тушки минтая і обробити їх на філе, або готове філе. Рибу заздалегідь розморозьте в природних умовах. Потім філе промийте холодною водою, обсушити серветкою і, за бажанням, наріжте шматочками або залиште цілими.

Крок 2. Для соусу в окрему піалу перекладіть сметану будь-якої жирності.

Крок 3. До неї додайте вибрані приправи. Якщо їх берете окремо, то додайте сіль за смаком.

Крок 4. Хороший і збалансований смак минтаю, як і іншої риби, додадуть готові набори спецій і вибір їх великий.

Крок 5. До сметані з приправами долийте трохи чистої води, інакше соус буде густим і не просочить шматочки минтая.

Крок 6. Ці інгредієнти ложкою добре перемішайте в однорідну масу.

Крок 7. Деко або форму для запікання змастіть рослинною олією. На нього викладіть в один шар підготовлені шматочки філе минтая.

Крок 8. Залийте їх приготованим сметанним соусом, і кожен шматочок виделкою підніміть, щоб під нього потрапила сметана. Духовку заздалегідь розігрійте до 180°С. Для запікання минтая в соусі досить 25-30 хвилин.

Крок 9. Поки риба запікається, підготуйте будь-гарнір і кращим буде картопляне пюре. Минтай, запечений в сметані в духовці, розкладіть по порційних тарілках, доповніть гарніром і овочами і сервіруйте до вечері. Приємного апетиту!

Минтай з сиром в духовці

Минтай з сиром в духовці буде у вас варіантом приготування рибного блюда, як обов’язкової в нашому меню за рахунок своїх корисних властивостей, так і це риба доступна і бюджетна. Запікаємо минтай тільки з сиром і без традиційного додати до сиру помідор. Блюдо просте, але смачне і під сирною скоринкою виходить соковитим. Важливо при запіканні рибу не перетримати в духовці, так як довга термообробка змінює її смак в гіршу сторону.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Минтай – 1 кг
  • Сир – 170 гр.
  • Майонез – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Тушки минтая заздалегідь розморозьте в природних умовах: на нижній полиці холодильника або при кімнатній температурі. Підготуйте згідно з рецептом, інші інгредієнти.

Крок 2. У минтая видаліть залишки луски, плавників і внутрішню чорну плівку. Тушки промийте, розріжте вздовж і видаліть хребет з дрібними кісточками. Шкіру у риби можна не знімати.

Крок 3. Потім отримане філе розріжте на шматочки і кожен шматочок по своєму смаку посипте сіллю з чорним перцем.

Крок 4. Підготовлені шматочки філе викладіть в один шар на змащене олією деко. Потім їх небагато намажте майонезом для того, щоб добре тримався сир. Сир подрібнити на крупній тертці, і акуратно покрийте їм шматочки філе.

Крок 5. Духовку розігрійте на 180 градусів не більше. Запікайте минтай під сиром протягом 40 хвилин. За цей час сир розплавиться і покриє рибу апетитною скоринкою.

Крок 6. Запечений в духовці минтай з сиром розкладіть по порційних тарілках, доповніть свіжими овочами і сервіруйте до столу. Приємного апетиту!

Минтай з картоплею в духовці

Поєднання минтая з картоплею визнається класичним і варіант запікання філе минтая з картоплею в духовці добре вписується в будь раціон, включаючи дитячий і дієтичний. Блюдо завжди доповнюється соусом, так як філе минтая відрізняє сухість. У цьому рецепті картопля беремо сирим, і при цьому важлива його тонка нарізка, а соус готуємо на основі йогурту. Блюдо формуємо пошарово і запікаємо в духовці під сирною скоринкою.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Минтай – 400 гр.
  • Картопля – 5 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Сир твердий – 80 гр.
  • Йогурт – 80 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Прованські трави – 2 трісок.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Картопля очистіть від шкірки, добре промийте і наріжте тонкими скибочками. Деко застеліть папером і на нього рівним шаром викладіть картопляну нарізку.

Крок 2. Заздалегідь розморожене і промите філе минтая наріжте смужками і укладіть поверх картоплі.

Крок 3. Потім минтай з картоплею посипте по своєму смаку сіллю з прованськими травами і рівномірно полийте рослинним маслом.

Крок 4. Цибулю очистіть і наріжте тонкими півкільцями. Його рівномірно розкладіть поверх риби.

Крок 5. Для соусу подрібніть на середній тертці твердий сир, перекладіть в окрему піалу і розбийте до нього куряче яйце.

Крок 6. До цих інгредієнтів налийте натуральний йогурт, але можна замінити сметаною або кисляком. Потім все добре перемішайте.

Крок 7. Приготовленим соусом також рівномірно покрийте нарізку інгредієнтів. Духовку розігрійте до 180°С. Запікайте блюдо протягом 35-40 хвилин до готовності картоплі.

Крок 8. Запечений в духовці минтай з картоплею розкладіть гарячим по порційних тарілках, доповніть зеленню і сервіруйте до столу. Приємного апетиту!

Минтай в листковому тесті в духовці

Минтай в листковому тесті в духовці виходить дуже смачним і по своїй суті є рибним пирогом. Для насиченості смаку минтай доповнюють різними інгредієнтами і формують випічку в різній формі: пиріжками, рулетом чи пирогом. У цьому рецепті додамо до минтаю смажену цибулю, доповнимо сирним соусом і запечемо у вигляді відкритого пирога на листковому бездрожжевом тесті.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Цибуля – 3 шт.
  • Філе минтая – 400 гр.
  • Тісто листкове – 200 гр.
  • Сир твердий – 30 гр.
  • Йогурт – 100 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулини очистити від лушпиння, наріжте тонкими чверть кільцями і обсмажте до рум’яного кольору в розігрітій олії.

Крок 2. Заздалегідь розморожене при кімнатній температурі листкове тісто розкачати в прямокутний пласт і перекладіть на застелене папером деко.

Крок 3. На пласт тіста рівним шаром виложитє обсмажену цибульну нарізку, залишивши краї тіста вільними.

Крок 4. Розморожене і промите філе минтая наріжте невеликими шматочками, викладіть в один шар поверх цибулі і по своєму смаку посипте сіллю.

Крок 5. В окрему піалу налийте йогурт, розбийте до нього яйце і на крупній тертці натріть шматок будь-якого твердого сиру. Ці інгредієнти добре перемішайте.

Крок 6. Приготований соус рівномірно розподіліть поверх риби. Загорніть краї тіста всередину, щоб вийшли бортики, і не протекла начинка.

Крок 7. Духовку заздалегідь увімкніть на 200°С. Випікайте страву протягом 20-25 хвилин, адже минтай готується швидко. Запечений в духовці минтай в листковому тісті акуратно перекладіть на блюдо, наріжте порційними шматочками, посипте зеленню і сервіруйте до столу. Приємного апетиту!