Класичний рататуй в духовці – 9 рецептів з фото покроково

Класичний рататуй в духовці придумали на півдні Франції, де майже цілий рік свіжі овочі ростуть і зріють в достатку. Назва «рататуй» можна дослівно перекласти з французької як «перемішана їжа», тому що спочатку блюдо являло собою суміш солодких перців, цибулі, часнику, кабачків, томатів і баклажанів, тушкованих у горщику в печі. За смаком і зовнішнім виглядом такий рататуй сильно нагадував лечо, але з часом він видозмінився в листкову запіканку, яким і запам’ятався нам з однойменного мультфільму.

Класичний рецепт рататуя з баклажанами і кабачками

Рататуй за класичним рецептом тепер запікається в духовці, але можна зробити це і більш традиційним способом – приготувати рататуй в печі за умови її наявності; у будь-якому випадку у вас вийде смачне, поживне і смачне овочеве блюдо. А для того, щоб воно «пахло» Провансом – півднем Франції, додайте туди такі приправи: свіжий або мелений естрагон, селера, базилік, розмарин і чебрець, шавлія, м’яту і чабер.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Перець болгарський 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Часник за смаком
  • Помідор 1 кг
  • Баклажан 2 шт.
  • Кабачок 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Цукор-пісок за смаком
  • Масло рослинне 2 ст. л. для заливки + для смаження
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Прованські трави за смаком

Процес приготування:

  1. Для приготування рататуя в духовці за класичним рецептом потрібно заливка, тому зробіть її в першу чергу. Нарубаєте очищений цибулю кубиками.
  2. Перець болгарський обмийте, видаліть насіння і плодоніжку, наріжте його на кубики.
  3. Половину від 1 кг томатів потримайте 3 хвилини в окропі, потім опустіть в холодну воду, щоб з них легко зійшла шкурка, прибрати шкірку допоможе і хрестоподібний надріз. Далі м’якоть також наріжте кубиками.
  4. Накалите рослинне масло на сковороді, обсмажте в ньому цибулю за одну-дві хвилини.
  5. Додайте до цибулі перець і томати, на середньому вогні обсмажте ці овочі, а потім тушкуйте під кришкою 7-10 хвилин, поки вони не пустять сік. Потім вимкніть вогонь, овочевий соус підсолити, додайте мелений перець і трохи прованських трав. За бажанням можна додати трішки цукру – буде ще смачніше! Коли соус трохи охолоне, розімніть його товкачиком в пюре, якщо хочете отримати більш однорідну консистенцію, але цього можна і не робити.
  6. Баклажани наріжте кружальцями не товщі 5 мм.
  7. Залишилися помідори наріжте на такі ж гуртки, як і баклажани. Працюйте дуже гострим ножем, інакше серединка у стиглих томатів може випасти, а цього допускати не можна.
  8. кабачки наріжте також прямо зі шкіркою, у старих її потрібно зняти і видалити зерна, а м’якоть нарізати півкільцями.
  9. Форму для випічки або глибоку сковороду трохи змастіть рослинною олією, на дно викладіть соус.
  10. На соус викладайте рататуй шарами: баклажани, томати, кабачки і т. д. Починайте викладати овочеві гуртки від центру до країв, рухаючись по спіралі – так вийде гарніше всього.
  11. У дві-три ложки рослинного масла додайте трохи солі, порубаного часнику і прованські трави за смаком, перемішати. Заливка з ароматного масла готова!
  12. Ароматним маслом змастіть рататуй зверху. Запікайте овочі під фольгою в розігрітій до 180-190 градусів духовці. Час запікання – 60-70 хвилин. Далі зніміть фольгу і спробуйте овочі: якщо вони зовсім м’які, тоді запечіть страву ще 5 хвилин без фольги, щоб воно схопилося скоринкою. Якщо ні – продовжуйте приготування рататуя під фольгою хвилин 10-15. Подають рататуй теплим або гарячим, він хороший як самостійне блюдо або як гарнір до м’яса.

Приємного апетиту!

Смачний рататуй по-французьки в духовці

Рататуй по-французьки можна приготувати у вигляді змішаного овочевого рагу, яке гаситься в духовці або на плиті на повільному вогні, а можна і викласти його кружечками і запекти – тут вже як вам більше подобається. В цілому, рататуй не вимагає якихось особливих кулінарних премудростей, найголовніше – це додати туди букет з прованських пряних трав, щоб ваше блюдо нічим не відрізнявся від оригінального.

Інгредієнти:

  • Перець солодкий – 3 шт.
  • Баклажани – 2 шт.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Томати – 3 шт.
  • Консервовані томати – 1-2 шт.
  • Кабачки – 1-2 шт. (залежно від розміру).
  • цибуля Ріпчаста – 1-2 шт.
  • Часник – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Мелений чорний перець – за смаком.
  • Прованські трави – за смаком.
  • масло – 50 гр.
  • Рослинне масло – 2-3 ст. л. для заливки.

Процес приготування:

Крок 1. Кабачки, баклажани, свіжі помідори вимийте і наріжте кільцями однакової товщини (3-5 мм).

Крок 2. Солодкий перець очистіть від плодоніжок і насіння, а цибуля – від лушпиння, наріжте їх кубиками.

Крок 3. Моркву натріть на тертці.

Крок 4. Тушкуйте цибулю, перець і моркву на сковороді розігрів вершкове масло. Хвилин через 5 додати туди ж нарізані консервовані томати, з яких попередньо зніміть шкірку. Тушкуйте до м’якості.

Крок 5. Коли цей соус з овочів трохи охолоне, його можна перетерти в кашку, скориставшись блендером або толкушкой для картоплі.

Крок 6. У форму для запікання викладіть соус, а зверху – всі овочеві гуртки по спіралі, рухаючись від центру до країв форми.

Крок 7. Змішайте з рослинним маслом сіль, мелений перець і сушені прованські трави, зробивши заливку. До речі, трави можуть бути свіжими, тоді їх потрібно дрібно нарубати.

Крок 8. Змастіть маслом з травами рататуй зверху, використовуючи кулінарну пензлик. Також за бажанням можна подрібнити часник і присипати їм рататуй.

Крок 9. Запікають рататуй під фольгою в розігрітій духовці (180-190 градусів). Далі можна зняти фольгу і п’ять хвилин запікати овочі без фольги, щоб вони трішки схопилися скоринкою.

Крок 10. Гарячий рататуй по-французьки подавайте до столу, притрусивши свіжою рубаною петрушкою.

Приємного апетиту!

Порада: якщо у вас немає бажання викладати рататуй з однакових овочевих гуртків, приготуйте його так, як готували цю страву в Провансі ще кілька століть тому. У глибоку сковороду або в каструлю помістіть всі овочі, нарізані кубиками, залийте їх соусом упереміш з прянощами, а після утушите страву на повільному вогні до готовності або запечіть в духовці.

Рецепт з помідорами, перцем, кабачками (без баклажанів)

Спочатку рататуй був їжею французьких селян з півдня країни. Жінки додавали в нього будь-які овочі, вирощені на своєму городі, а також прянощі, які удосталь росли на місцевих лугах. Купити суміш таких трав тепер можна майже в будь-якому великому магазині, продаються під назвою «Французькі трави» або «Прованські трави».

Інгредієнти:

  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Помідори – 5-6 шт.
  • Кабачок – 1-2 шт.
  • цибуля Ріпчаста – 3 шт.
  • Часник – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор – за смаком.
  • Оливкова олія – 6-8 ст. л.
  • Свіжа петрушка і базилік – за смаком.
  • Червоний або чорний мелений перець – за смаком.
  • Пряні прованські трави – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Болгарський перець і цибулю очистіть і наріжте кубиками, потім обсмажте в невеликій кількості оливкової олії на сковороді за 5 хвилин.

Крок 2. Додайте до цих овочів 2-3 помідори, нарізані також кубиками. Шкірку з них можна видаляти, а можна і залишити, як є.

Крок 3. Присипте овочі сіллю, введіть трохи цукру і пряних трав, тушкуйте овочі під кришкою, щоб розм’якшилися.

Крок 4. У форму для запікання викладіть тушковані овочі. Їх можна попередньо подрібнити блендером до однорідності, якщо такий соус вам більше подобається, ніж овочеві шматочки.

Крок 5. Кабачок, помідори, що залишилися, і одну цибулину потрібно нарізати кільцями.

Крок 6. Через землянку роздушіть часник, а свіжий базилік і петрушку дрібно наріжте.

Крок 7. До оливковій олії додайте свіжу зелень, часник, пучок пряних трав і сіль, розмішайте.

Крок 8. На соус викладіть кільця овочів, чергуючи їх по колу. Зверху залийте маслом блюдо з прянощами.

Крок 9. Запікайте рататуй під фольгою, температура – 190 градусів або трохи менше. Час – 1 година (якщо потрібно, зменшіть температуру або збільште). Готуйте овочі під фольгою, поки вони зовсім не утушатся.

Крок 10. Подавайте рататуй на стіл гарячим зі свіжим пшеничним хлібом.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рататуй з сиром

Рататуй з сиром – ще один різновид цього смачного і легкого овочевого страви з півдня Франції, а соковита сирна скоринка надає йому додатковий аромат і смак. Якщо вам важливо кількість калорій, вибирайте твердий або м’який сир із зниженою жирністю.

Склад:

  • Сир – 150 гр.
  • Кабачок – 200 гр.
  • Баклажани – 200 гр.
  • Перець болгарський – 200 гр.
  • Томати – 200 гр.
  • Часник – за смаком.
  • Масло оливкове – 50-70 гр.
  • Перець мелений – за смаком.
  • Зелень свіжа – за бажанням.
  • Французькі трави – за бажанням.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Всі овочі для початку треба вимити і обсушити на паперовому рушнику.

2. Баклажани наріжте кружальцями не товщі 0,5 див. Присипте їх сіллю, щоб вийшла гіркота, залишивши на 20 хвилин.

3. Потім промийте кружечки баклажанів під проточною холодною водою і злегка відіжміть руками.

4. Кабачки і помідори також наріжте кружальцями. Товщина всієї нарізки повинна бути рівною.

5. Наріжте кружальцями, болгарський перець, очистивши від насіння.

6. Часник дрібно порубаєте.

7. Гуртки овочів і кільця перцю притискайте один до одного і викладайте по спіралі у форму для випічки, змащену рослинним маслом. Чергуйте овочі між собою.

8. Зверху овочі присипте сіллю, перцем і французькими травами, а можна просто використовувати одну-дві прянощі, наприклад, розмарин і базилік або чебрець і чабер.

9. Полийте овочі рослинним або маслиновим маслом і присипте часником.

10. Запікайте рататуй під фольгою в духовці (температура – 190 градусів). Час – близько години. Печіть блюдо, поки всі овочі не стануть рівномірно м’якими.

11. Готову страву присипте сиром і пару хвилин потримайте в духовці під грилем, щоб сир розплавився.

12. Гарячий рататуй можна посипати будь-якої свіжої рубаною зеленню, і їсти зі свіжим хлібом або як гарнір до м’ясної страви.

Приємного апетиту!

Рататуй з картоплею в духовці

Рататуй з картоплею можна приготувати тоді, коли ще не настав сезон для свіжих овочів – у цьому випадку картопля буде його головним і самим дешевим інгредієнтом, а всього іншого багато і не потрібно.

Інгредієнти:

  • Кабачок дрібний – 1 шт.
  • Помідори – 4-5 шт.
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Рослинна олія – 3-4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Часник – за смаком.
  • Базилік сушений – за смаком.
  • Зелень свіжа – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Суміш «Французькі трави» – за смаком.

Процес приготування:

1. Цибуля ріпчаста (його можна замінити на будь-якій іншій цибулю на ваш розсуд), половину від томатів і часник дрібно наріжте.

2. Викладіть їх в розігріте рослинне масло в сковороду і обсмажте, помішуючи, поки вони не пустять сік і трохи не утушатся. З томатів можна зняти шкірку заздалегідь.

3. Коли цибуля стане прозорою, підсолити зажарку і приправити сумішшю «Французькі трави».

4. Картопля нам знадобиться великий, його очистіть і наріжте кружальцями завтовшки 3-4 мм.

5. Такими ж гуртками наріжте кабачок і залишилися томати.

6. На дно форми для запікання викладіть овочеву зажарку, яка за консистенцією буде більше густий нагадувати соус, а зверху викладіть спіраллю внапуск нарізану картоплю, томати і кабачок, чергуючи їх.

7. Присипте овочі сіллю, французькими травами і подрібненим часником. Зверху полийте рослинним маслом, розподіляючи його рівномірно.

8. Запікайте рататуй з картоплею під кришкою з фольги, температура духовки – 180-190 градусів. З часу запікання займе близько 1 години, перевіряйте готовність овочів, орієнтуючись на вашу духовку: всі овочі в підсумку повинні стати м’якими.

9. Їжте рататуй гарячим, посипавши свіжою петрушкою.

Приємного апетиту!

Ситний рататуй з м’ясним фаршем


Якщо вам потрібно більш ситну страву, ніж просто запечені овочі, тоді додайте в рататуй м’ясний фарш. Страва вийде дуже смачним і в міру легким, а тому сподобається навіть самим завзятим любителям рахувати калорії.

Склад:

  • Фарш м’ясний – 400-600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сир твердий – 150-170 гр.
  • Баклажани – 2 шт.
  • Помідори – 3-4 шт.
  • Часник – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Прованські трави – за смаком.
  • Масло рослинне – по мірі необхідності.

Процес приготування:

1. Чисті і сухі баклажани без хвостиків наріжте кружальцями 0,5 см завтовшки. Якщо вони гіркі, присипте баклажани сіллю і дайте їм постояти 20-30 хвилин, а потім промийте холодною водою і відіжміть від вологи.

2. Обсмажте нарізані баклажани на розпеченому олії по 1-2 хвилини з кожного боку. Масла повинно бути зовсім небагато.

3. У м’ясний фарш додати цибулю, нарізану дрібно, а також сіль, мелений чорний перець і приправу «Прованські трави».

4. На кожен кружечок баклажана викладіть трохи фаршу і розмажте його.

5. Помідори наріжте кружальцями.

6. Форму для запікання змастіть маслом, а в неї по колу викладіть баклажани з фаршем і кружальцями помідори, чергуючи їх між собою.

7. Зверху посипте все приправою і сіллю за смаком.

8. Запікайте під фольгою це блюдо в духовці, вже нагрітій до 190 градусів. Час – близько 50-60 хвилин. Орієнтуйтеся на вашу духовку.

9. Коли все добре пропечеться, присипте рататуй сиром, заздалегідь натертим на крупній тертці, і запечіть блюдо знову кілька хвилин, поки сир не розплавиться.

10. Рататуй з м’ясним фаршем смачний гарячим або теплим.

Приємного апетиту!

Класичний рецепт рататуя з куркою

Рататуй з куркою або ж з філе з курячої грудинки – це дуже насичене і різноманітне за смаковими відчуттями блюдо, просто ідеальне для обіду або вечері. Звичайно ж, не забудьте приправити його французькими травками для аромату, щоб зберегти національний прованський колорит.

Склад:

  • Куряче філе – 0,5 кг
  • Баклажан – 2 шт.
  • Кабачок – 1 маленький.
  • Помідори – 5-6 шт.
  • Часник – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сир – 150 гр.
  • Оливкова масло — 50 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Спеції «Прованські трави» – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Куряче філе сюди можна додавати у вигляді фаршу, як у попередньому рецепті, але можна і нарізати невеликими шматочками і відбити, присипати спеціями і сіллю за смаком.

2. Баклажани наріжте кружальцями 3-4 мм і присипте сіллю, хай пустять сік, щоб вийшла гіркота. Далі промийте їх водою і відіжміть.

3. Цибулю і половину помідорів наріжте кубиками, а часник дуже дрібно. Потім обсмажте овочі в оливковій олії, помішуючи, і трохи стушкуйте, щоб вони дали сік. В кінці соус посоліть, і приправте спеціями.

4. Кабачок і залишилися помідори також порізати тонкими кружальцями. Кабачок повинен бути молодим з тонкою шкіркою і без насіння. Старий кабачок доведеться очистити від насіння і зняти з нього шкірку, а потім нарізати на половинки гуртків.

5. Далі у вогнетривку форму для запікання вилийте соус з цибулі, томатів та часнику, зверху викладайте гуртки овочів, між якими перекладайте шматочки курячого філе (або ж заздалегідь курячий фарш намажте на кружечки баклажанів).

6. Присипте рататуй сіллю, подрібненим часником і прованськими травами, злегка змастіть оливковою олією (можна соняшниковою без запаху).

7. Запікайте рататуй з куркою в формі під фольгою, щоб він не пересох, а добре пропікся в духовці. Час – 60 хвилин приблизно, більш точно орієнтуйтеся на свою духовку. Температура – 190-200 градусів.

8. Готовий рататуй присипте будь тертим сиром і поверніть його на короткий час в духовку, щоб з’явилася сирна скоринка.

9. Їжте блюдо гарячим.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування рататуя з моцарелою

Тверда, копчена або м’яка моцарелла, яку частіше інших видів цього сиру можна знайти у продажу, стане ще одним чудовим доповненням овочевого рататуя. Самий чудовий, ароматний рататуй виходить, звичайно ж, в сезон дозрівання молодих овочів, але приготувати його можна і в будь який інший час року.

Склад:

  • Моцарелла – 250 гр.
  • Баклажани – 2 шт.
  • Помідори – 3-4 шт.
  • Болгарський перець – 2-3 шт.
  • Кабачок – 1 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Прованські трави – за смаком.
  • Сушений базилік – за смаком.
  • Свіжа зелень – за смаком.
  • Часник – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Баклажани потрібно нарізати не товщі 0,5 см гуртками, присипати сіллю і дати їм в мисці полежати близько 30 хвилин, щоб пустили сік, разом з яким вийде і гіркота.

2. Далі промийте водою з баклажанів сіль, а гуртки відіжміть руками і обсушіть.

3. Болгарський перець також наріжте кружальцями, прибравши насіння.

4. Помідори і молодий кабачок (можна і цукіні) наріжте також.

5. Часник дрібно нарубаєте.

6. Моцарелу наріжте такими ж гуртками, як і всі овочі.

7. Форму для запікання змастіть будь-яким рослинним маслом без запаху.

8. У неї укладете, починаючи з центру форми по спіралі, гуртки овочів, чергуючи їх з скибочками сиру.

9. Зверху присипте все сіллю і прованськими травами за смаком, рубаним часником і сушеним базиліком (або свіжим рубаним). Трохи обмажте рататуй маслом зверху.

10. Накрийте форму фольгою.

11. Помістіть рататуй в нагріту до 190-200 градусів духовку і запікайте до готовності приблизно 1 годину (трохи менше, або більше, залежно від того, як готує ваша духовка).

12. Блюдо їжте гарячою, присипавши свіжої подрібненої петрушкою або кропом.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рататуй з бринзою в духовці

Рататуй, запечений у духовій шафі, – це відмінний спосіб готування овочів, який набагато краще обсмажування і не протипоказаний для дієтичного харчування. Класичний рататуй завжди можна урізноманітнити додаванням сиру, наприклад, слабосоленої бринзи: вона чудово поєднується зі свіжими і запеченими овочами.

Склад:

  • Бринза – 150-200 гр.
  • Баклажани – 1-2 шт.
  • Кабачок молодий – 1 шт.
  • Томати свіжі – 3 шт.
  • Томатний соус – 3 ст. л.
  • Часник – за смаком.
  • Будь-яке рослинне масло – 2-3 ст. л.
  • Базилік свіжий – за смаком.
  • Прованські трави – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Баклажани для рататуя нарізаються нетовстими гуртками (4-5 мм). Потім викладаються в миску, посипаються сіллю. Через деякий час, коли ці овочі пустять сік, їх потрібно промити під проточною водою і віджати від рідини.

2. На такі ж гуртки наріжте свіжі томати і кабачок, він повинен бути молодий з тонкою шкіркою, яку не треба чистити.

3. Часник подрібніть, як і свіжий базилік.

4. Бринзу можна натерти на тертці або ж просто покришити руками в дрібну крихту, якщо цей сир дуже м’який.

5. Дно форми для запікання рататуя змастіть невеликою кількістю рослинної або оливкової олії, а потім змастіть томатним соусом.

6. В один шар, чергуючи гуртки внапуск, викладіть всі овочі на соус.

7. Присипте їх часником, прованськими травами і сіллю, а також трохи змастіть маслом.

8. Запікайте рататуй в духовці під фольгою, щоб він не пригорів, а пропікся рівномірно до м’якості. Температура – 190-200 градусів, час – 50-60 хвилин. Далі зніміть фольгу і перевірте страву на готовність, якщо потрібно, ще потримайте в духовці під фольгою.

9. В самому кінці присипте рататуй тертою бринзою і дайте йому постояти в духовці, поки сир не розплавиться злегка.

10. Подавайте страву до столу гарячим!

Порада: а ще можна приготувати рататуй з бринзою трохи іншим способом. Половину овочів викласти соус не внахлест, а одним рівним шаром, підсолити, приправити травами, потім посипати тертою бринзою, а зверху викласти другий шар овочів, знову присипати сіллю, часником, обмазати маслом і запекти під фольгою до готовності.

Приємного апетиту!