Салат з квасолі з овочами на зиму
Квасоля з овочами, яку ви заготовите на зиму, можна їсти не тільки як вітамінний смачний салат. З неї вийде відмінний наваристий суп або заправка до другого блюда, наприклад, картоплі або рису.
Інгредієнти на
4 порц.
- Квасоля біла 1 кг
- Морква 1 кг
- Цибуля ріпчаста 1 кг
- Перець болгарський 1.5 кг
- Томатний сік 3 л
- Масло рослинне ½ л.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Сіль 2 ст. л.
- Оцет 100 мл
Процес приготування:
- Як заготовити квасолю на зиму в банках в домашніх умовах? Висипаємо необхідну кількість твердої квасолі в глибоку миску і заливаємо холодною водою. Краще всього зробити це на ніч. Вранці зливаємо воду в раковину через друшляк і промиваємо квасолю.
- Відправляємо інгредієнт назад в каструлю і заливаємо очищеної заздалегідь водою. Ставимо ємність на плиту і варимо квасолю до повної її готовності.
- Поки вариться квасоля, у нас є час підготувати овочі. Очищаємо цибулю та моркву, позбавляємо перець від насіннєвої коробки. Ретельно промиваємо інгредієнти. Натираємо моркву на крупній тертці. Нарізаємо цибулю і перець четвертинками.
- Коли квасоля буде готова, зливаємо воду. Вливаємо в каструлю томатний сік. Слідом додаємо нарізані цибулю, перець і моркву. Додаємо рослинне масло, сіль і цукор. Чекаємо, поки маса закипить. Продовжуємо варити квасоля з овочами близько півгодини, не забуваючи постійно помішувати блюдо.
- Для закачування салату підійдуть невеликі банки. Попередньо їх слід добре вимити, а потім відправити на стерилізацію разом з кришками. Цей крок займе не більш півгодини.
- Вливаємо в каструлю оцет. Коли маса закипить, розливаємо його по банкам. Закатуємо кришками і ставимо дном вгору на підлогу. Закутуємо теплою ковдрою до повного охолодження, а потім переносимо в сухе прохолодне місце для подальшого зберігання.

Приємного апетиту!
Консервована квасоля на зиму в банках
Консервована квасоля – дуже корисний продукт, який відмінно поєднується з м’ясом і рибою. Квасоля містить достатню кількість білка і здатна замінити м’ясні страви, що дуже зручно для веганів і вегетаріанців.
Час готування – 10 ч. 20 хв.
Час приготування – 10 хв.
Кількість порцій – 4.
Склад:
- Квасоля – 1 кг
- Вода – 3,5 л.
- Сіль – 100 гр.
- Цукор – 100 гр.
- Оцет 9% – 3 ч. л.
- лавровий Лист – за смаком.
- Гвоздика – за смаком.
- Перець запашний горошком – за смаком.
Процес приготування:
1. 1 кілограм квасолі спочатку слід промити, а потім перекласти в глибоку миску. Заливаємо її чистою водою і залишаємо на ніч, якщо квасоля тверда (якщо свіжа – на 2 години).
2. Зливаємо рідину в раковину. Потім перекладаємо квасоля в каструлю і заливаємо новою порцією води (бажано очистити воду заздалегідь). Додаємо сіль, цукор, гвоздику, лавровий лист і перець. Ставимо каструлю на плиту.
3. Чекаємо закипання маси (робимо великий вогонь). Потім зменшуємо вогонь і варимо квасолю, періодично помішуючи, пару годин. Вливаємо необхідну кількість оцту. Перемішуємо його з іншими інгредієнтами і через 2 хвилини вимикаємо плиту.
4. Банки і кришки для консервації заздалегідь стерилізуємо. Попередньо їх слід оглянути, гарненько очистити содовим розчином і ретельно вимити, а потім відправити на термообробку.
5. Викладаємо квасоля в готові банки і заливаємо її маринадом. Накриваємо горлечка тари кришками і закатуємо. Крутимо банки, щоб перевірити їхня герметичність, а потім залишаємо під теплою ковдрою до повного охолодження. Ставити ємності потрібно дном вгору. Пізніше переносимо банки в сухе прохолодне місце і розміщуємо їх у звичайному положенні (кришками вгору).
Приємного апетиту!
Зелена стручкова квасоля в домашніх умовах на зиму
Пропонуємо рецепт хрусткою вітамінної закуски з зеленої квасолі, багатої мінеральними речовинами та органічними кислотами. Вона ідеально підійде як для буденного, так і для святкового столу.
Час готування – 1 ч. 45 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 10.
Склад:
- Квасоля – 3 кг
- Помідори – 2 кг
- Перець болгарський солодкий – 0,5 кг
- Часник – 200 гр.
- Цукор – 100 гр.
- Сіль – 70 гр.
- Петрушка – 2 пучка.
- Масло рослинне – 300 гр.
- Оцет 9% – 30 мл
- Перець гострий – за бажанням.
Процес приготування:
1. Вибираємо зелену стручкову квасолю для закачування: без пошкоджень і бажано молоду. Промиваємо її проточною водою і обрізаємо кінчики стручків з обох сторін. Розрізаємо стручки на дві половинки.
2. Промиваємо зелень і овочі водою. Подрібнюємо помідори з допомогою м’ясорубки. Попередньо позбавляємо солодкий перець від серцевини. Дрібно нарізаємо його, а потім подрібнюємо петрушку.
3. Викладаємо всі інгредієнти (крім квасолі) в каструлю. Посипаємо їх сіллю і цукром. Вливаємо необхідну порцію олії. Переміщаємо каструлю на плиту. Перемішуємо вміст і доводимо до кипіння.
4. Відправляємо в ємність квасоля і продовжуємо варити інгредієнти близько 60 хвилин. Ближче до кінця варіння необхідно очистити і дрібно нарізати часник, а потім додати його в масу. Заливаємо оцет, перемішуємо інгредієнти і через пару хвилин вимикаємо плиту.
5. Заздалегідь готуємо банки і кришки для закачування: очищаємо, вимиваємо і проводимо термообробку. В чисті ємності викладаємо страва з квасолі з овочами, а потім закочує банки кришками. Закуска повинна охолонути в перевернутому положенні під ковдрою, потім її можна зберігати в холодильнику.
Приємного апетиту!
Як заготовити мариновану спаржеву квасолю?
Спаржева квасоля приваблива для тих, хто дотримується здорового харчування. Дієтичне Блюдо, містить велику кількість макро – і мікроелементів.
Час готування – 1 ч. 10 хв.
Час приготування – 45 хв.
Кількість порцій – 4-5.
Склад:
- Квасоля – 1 кг
- Корінь хрону – 5 гр.
- Цукор – 2 ст. л.
- Сіль – 3 ст. л.
- Кріп – 100 гр.
- Перець чорний горошком – 10 шт.
- Перець запашний горошком – 10 шт.
- Кориця – 3 гр.
- Гвоздика – 4 шт.
- Масло рослинне для обсмажування.
- Вода – 2 л
- Оцет – 1-2 ст. л
Процес приготування:
1. Кріп спочатку промиваємо, а потім злегка стряхиваем надлишки рідини. Дрібно нарізаємо зелень і корінь хрону. Спеції – перець чорний і запашний, корицю, гвоздику – змішуємо в невеликій глибокій ємності.
2. Вливаємо воду, очищену заздалегідь, в каструлю (бажано, щоб вона була великого розміру). Ставимо каструлю на вільну конфорку. Встановлюємо потрібний нам рівень підігріву. Чекаємо, поки рідина закипить. Після того, як це станеться, приправляємо сіллю і цукром, а через пару хвилин вливаємо оцет. Перемішуємо інгредієнти і відразу ж вимикаємо плиту.
3. Спаржеву квасолю спочатку перебираємо, а потім зрізаємо кінці кожного стручка з обох сторін ножем. Нарізаємо стручки. Перед тим, як почати обжарку квасолі, ставимо на плиту сковороду, наливаємо в неї масло і підігріваємо на потрібному нам рівні 1-2 хвилини. Викладаємо квасоля в гаряче масло й обсмажуємо. Готовність інгредієнта визначаємо за золотистого кольору.
4. Підбираємо ємності і кришки для закачування закуски: піддаємо очищення содовим порошком і промиваємо. У сухі чисті банки викладаємо спочатку квасоля, потім зелень, корінь хрону і спеції. Заливаємо масу маринадом. Накриваємо горлечка банки кришками.
5. Вибираємо таз або каструлю з широким дном, ставимо на плиту. Укладаємо рушник і ставимо поверх нього банки. Заливаємо в таз (або каструлю) воду. Вона повинна триматися на рівні «плічок» банок. Стерилізуємо закачування 15-20 хвилин під кришкою. Закочує банки і перевертаємо, щоб вони поступово охолоджувались. Закутуємо ковдрою. Потім зберігаємо в сухому прохолодному місці.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт квасолі в томатному соусі на зиму
В рецепті використовується біла квасоля. При бажанні ви можете замінити її червоною – це не принципово. Найголовніше – зварити бобові повністю, щоб вони не залишалися твердими.
Час готування – 8 ч. 55 хв.
Час приготування – 25-30 хв.
Кількість порцій – 3.
Склад:
- Квасоля – 500 гр.
- Вода – 1,3 л.
- томатна Паста – 100 гр.
- Цукор – 3 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Оцет 9% – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Промиваємо квасолю проточною водою (для зручності використовуємо друшляк). Перекладаємо бобові у велику глибоку миску і заливаємо холодною водою (знадобиться близько двох літрів). Залишаємо на ніч.
2. Зливаємо воду в раковину і знову промиваємо квасолю. Перекладаємо інгредієнт у велику каструлю з товстими стінками. Переносимо ємність на плиту і варимо квасолю на середньому вогні. Коли вміст каструлі закипить, зменшуємо вогонь і накриваємо ємність кришкою.
3. Через 30-40 хвилин квасолю можна пробувати. Якщо вона стала м’якою, можна додати томатну пасту, сіль і цукор. Перемішуємо інгредієнти і тушкуємо ще близько 15 хвилин.
4. За пару хвилин до кінця готування вливаємо оцет, перемішуємо інгредієнти і вимикаємо плиту. Заздалегідь обробляємо банки і кришки для закачування: очищаємо содою, промиваємо і стерилізуємо будь-яким доступним способом.
5. Розкладаємо квасоля в томатному соусі з ємкостей. Закочує банки, перевертаємо їх (заодно перевіряємо герметичність тари). Щоб закачування охолоджувались поступово, накриваємо їх ковдрою і щільно закутуємо. Зберігати банки можна в умовах кімнатної температури.
Приємного апетиту!
Салат з квасолі з кабачками в банках
Салат можна додавати в другі страви, наприклад, тушковану капусту або овочеве рагу. Перед тим, як варити, квасолю необхідно залити водою не менш ніж на 4-6 годин, причому вода повинна повністю покривати бобові.
Час готування – 9 год 10 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 8-10.
Інгредієнти:
- Кабачки – 3 кг
- Квасоля – 1 кг
- Помідори – 2 кг
- Перець болгарський солодкий – 0,7 кг
- Цукор – 120 гр.
- Оцет – 130 мл
- Масло рослинне – 170 мл
- Сіль – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Заливаємо квасоля (використовуємо червону) водою і залишаємо на ніч. Перед початком готування зливаємо воду в раковину, промиваємо квасолю і відправляємо її в каструлю, яку попередньо ставимо на плиту. Заливаємо бобові свіжою водою (бажано очистити її заздалегідь) і варимо 30-40 хвилин. Квасоля повинна стати м’якою, але не надто разваристой.
2. Зливаємо воду з каструлі. Вибираємо молоді кабачки і вимиваємо їх разом з перцем і помідорами. Подрібнюємо помідори з допомогою м’ясорубки. Перець краще нарізати соломкою, а кабачки – кубиками.
3. Викладаємо подрібнені овочі в каструлю. Ставимо ємність на плиту і варимо до моменту закипання. Засікаємо 10 хвилин після того, як маса почне булькати, і додаємо рослинне масло, сіль і цукор. Відправляємо в каструлю квасоля і розмішуємо інгредієнти.
4. Через 20 хвилин вливаємо в каструлю оцет, перемішуємо масу і даємо потомитися ще 10 хвилин. Заздалегідь готуємо банки і кришки для закаток. Очищаємо їх і стерилізуємо.
5. В чисті ємності викладаємо квасоля з кабачками і відразу ж закатуємо. Залишаємо банки в перевернутому положенні до моменту повного остигання (їх необхідно укутати теплим пледом). Потім зберігаємо заготовки при кімнатній температурі.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування лобіо з квасолі на зиму
Назва страви прийшло до нас із Грузії. Так називають в цій країні будь-які страви з квасолі. Згідно з класичним рецептом, в лобіо додають червону квасолю і багато зелені.
Час готування – 9 ч.
Час приготування – 50 хв.
Кількість порцій – 3-4.
Інгредієнти:
- Квасоля – 3 склянки
- Перець болгарський солодкий – 1 кг
- Морква – 1 кг
- Помідори – 2 кг
- Масло соняшникове – 1 склянка
- Сіль – 2,5 ст. ложки
- Цукор – 300 гр.
- Оцет 9% – 70 мл
Процес приготування:
1. Отсыпаем три склянки квасолі в глибоку ємність і заливаємо її холодною водою таким чином, щоб вона повністю покривала бобові. Краще зробити цю процедуру на ніч.
2. Зливаємо воду в раковину. Промиваємо набряклу квасолю і засипаємо в каструлю. Додаємо в ємність воду. На плиті доводимо масу до кипіння і солимо. Перемішуємо і залишаємо на 40-60 хвилин. Квасоля повинна стати м’якою.
3. Позбавляємося від верхнього шару моркви. Промиваємо овочі – морква, перець і помідори – проточною водою і подрібнюємо: перець очищаємо від насіннєвої коробки і нарізаємо соломкою, моркву натираємо на тертці, а помідори пропускаємо через м’ясорубку.
4. Переміщаємо всі овочі в каструлю. Додаємо до них цукор, сіль і олію. На плиті доводимо масу до кипіння на сильному вогні, а потім зменшуємо вогонь і варимо овочі 30 хвилин. При цьому постійно перемішуємо їх.
5. Коли до кінця варіння залишиться 10 хвилин, вливаємо оцет. Перемішуємо інгредієнти. Знаходимо відповідну тару для закачування. Очищаємо її содою і після ретельної промивки стерилізуємо. Кришки можна прокип’ятити на плиті або залити окропом і залишити на 10-15 хвилин.
6. Готове лобіо з квасолі розкладаємо по банках і закатуємо. Перевіряємо, чи не протікають ємності: для цього потрібно акуратно покрутити їх у руках. Ставимо банки догори дном на будь-яку рівну поверхню і закутуємо теплим покривалом. Коли закачування охолонуть, зберігаємо їх при кімнатній температурі.
Приємного апетиту!
Як заготовити квасоля по-корейськи на зиму?
Страва з квасолі за даним рецептом подається до столу у вигляді самостійної закуски або як доповнення до гарнірів і м’ясних страв. У традиційному рецепті використовують червону квасолю, овочі і спеції.
Час готування – 1 ч. 40 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 4-5.
Склад:
- Квасоля – 800 гр.
- Цибуля – 4 шт.
- Морква – 4 шт.
- Часник – 12 зуб.
- Перець чилі – 1 шт.
- Кінза мелена – 40 гр.
- Коріандр – 55 гр.
- Вода – 260 мл
- Масло рафінована – 125 мл
- Оцет яблучний – 40 мл
- Цукор – 35 гр.
- Сіль – 15 гр.
- Гвоздика суха – 6 шт.
- Перець духмяний – 5 шт.
- лавровий Лист – 6 шт.
Процес приготування:
1. Якщо квасоля свіжа, звільняємо її від стручка і відразу варимо. Якщо ні, то замочуємо в холодній воді на ніч. Обполіскуємо бобові під струменем води і перекладаємо в каструлю. Заливаємо квасоля очищеною водою і солимо, ставимо ємність на плиту. Варимо масу 40 хвилин на невеликому вогні.
2. Поки квасоля вариться, займемося овочами. Очищаємо часник і цибуля від лушпиння, зрізаємо верхній шар моркви ножем. Звільняємо перець чилі від насіння. Нарізаємо цибулю тонкими смужками і натираємо моркву на дрібній тертці. Зубчики часнику видавлюємо через часникодавку. Дрібно нарізаємо перець чилі.
3. Перемішуємо подрібнені овочі з меленим коріандром і кінзою в тарілці або мисці. В окрему ємність (каструлю) вливаємо олію і додаємо до нього оцет, цукор, сіль, духмяний перець, гвоздику та лавровий лист. Перемішуємо інгредієнти і ставимо каструлю на плиту. Доводимо до кипіння. Маринад готовий.
4. Очищаємо заздалегідь підготовлені банки, промиваємо і стерилізуємо їх разом з кришками. Даємо їм час обсохнути. Змішуємо овочеву масу з квасолею і накладаємо в банки. Заливаємо суміш маринадом.
5. Закатуємо всі банки під ключ. Перевертаємо їх кришками вниз і ставимо в тепле місце, щоб охололи. Закутуємо ковдрою. Потім переносимо в холодильник на зберігання.
Приємного апетиту!
Смачна заготовка з квасолі з баклажанів на зиму
Для того, щоб блюдо вийшло смачним, вибирайте не дуже зрілі баклажани. Шкірку в процесі приготування можна зрізати або залишити – залежить від ваших уподобань. Кількість солі і цукру також регулюйте по своєму смаку.
Час готування – 9 ч.
Час приготування – 2 ч.
Кількість порцій – 5.
Склад:
- Баклажани – 1 кг
- Помідори – 800 гр.
- Квасоля – 1 склянка
- Перець болгарський солодкий – 400 гр.
- Цибуля – 300 гр.
- Олія соняшникова – 1 ст.
- Оцет столовий 9% – 3 ст. л.
- Сіль – 1,25 ст. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Часник – 3 зуб.
Процес приготування:
1. Засипаємо склянку квасолі у глибоку ємність і заливаємо холодною водою. Краще зробити це на ніч. Вранці промиваємо набряклу квасолю і викладаємо її в каструлю. Заливаємо бобові очищеною водою (знадобиться приблизно 3 склянки). Ставимо каструлю на плиту і варимо квасолю до стану повної готовності на середньому вогні в середньому 30-40 хвилин.
2. Знімаємо з цибулевих головок цибулі й нарізаємо їх дрібними кубиками. Розігріваємо олію на сковороді (попередньо включаємо плиту і наливаємо олію в ємність). Через пару хвилин висипаємо цибулю і обсмажуємо його до моменту появи золотистого кольору.
3. Солодкий болгарський перець спочатку обполіскуємо, а потім звільняємо від насіння і плодоніжки. Нарізаємо його шматочками довільної форми (кубиками або брусками). Викладаємо перець до цибулі і починаємо обсмажувати (близько 10 хвилин).
4. Вимиваємо баклажани нарізаємо їх кубиками великого розміру. При бажанні можна зрізати шкірку. Додаємо баклажани в сковороду до цибулі і перцю. Перемішуємо продукти і залишаємо їх нудитися під кришкою на 10 хвилин.
5. Споліскуємо помідори і позбавляємося від шкірки. Для цього спочатку закипятим воду, потім помістимо помідори в глибоку миску і заллємо окропом (перед процедурою радимо зробити надрізи у вигляді хреста на верхівках томатів). Через пару хвилин шкірка легко зніметься. Нарізаємо інгредієнт.
6. Відварену квасолю перекладаємо в друшляк – зайва рідина повинна піти. Викладаємо помідори в сковороду до інших овочів. Перемішуємо їх і залишаємо гаситися під закритою кришкою близько 15-20 хвилин.
7. Додаємо до овочів відварену квасолю. Додаємо сіль і цукор, а потім все гарненько перемішуємо. Тушкуємо ще 15 хвилин. Тим часом підготуємо зубчики часнику – очистимо їх і подрібнити. Часник ми додамо за 5 хвилин до кінця гасіння. Вливаємо оцет, швидко перемішуємо масу і відразу вимикаємо плиту.
8. Залишилося сформувати закачування. Заздалегідь готуємо банки і кришки без пошкоджень. Очищаємо їх, вимиваємо і стерилізуємо. Потім в чисті ємності викладаємо масу з квасолі та овочів. Закатуємо кришками, перевертаємо і даємо охолонути під щільним ковдрою. Потім їх допустимо зберігати в умовах кімнатної температури.
Приємного апетиту!
Салат на зиму з квасолею і помідорами
Для салату ви можете вибрати квасоля будь-якого сорту – білу, червону або з цятками. Готові закачування зберігайте до повного охолодження добу, а потім перемістіть його в холодильник.
Час готування – 9 ч.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій – 5.
Інгредієнти:
- Квасоля – 0,5 кг
- Морква – 0,5 кг
- Перець болгарський солодкий – 0,5 кг
- Помідори – 0,5 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- Оцет 9% – 100 мл
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.
- Масло рафінована – 1 склянка
- Лист лавровий – 2 шт.
Процес приготування:
1. Перебираємо квасолю, а потім укладаємо її в друшляк і промиваємо проточною водою. Перекладаємо продукт в будь-яку глибоку ємність і заливаємо холодною водою. Ставимо в холодильник на ніч.
2. Вранці зливаємо рідину, знову промиваємо квасолю, а потім перекладаємо її в каструлю. Переносимо каструлю на плиту і вмикаємо вогонь. Коли маса закипить, зменшуємо вогонь і продовжуємо варити бобові протягом сорока хвилин.
3. Тепер займемося овочами. Промиваємо солодкий перець і помідори. Морква також промиваємо, а потім очищаємо її ножем від верхнього шару. Знову споліскують. Подрібнюємо моркву в окрему миску на тертці.
4. Видаляємо місця кріплення плодоніжок у томатів і нарізаємо їх кільцями невеликої товщини (не більше 0,5 сантиметра). Перець розрізаємо на дві половинки, щоб було простіше видалити серцевину. Вирізаємо плодоніжку. Шаткуємо перець соломкою.
5. Ставимо каструлю на плиту і вливаємо в неї масло. Включаємо техніку і доводимо масло до кипіння. Потім додаємо в каструлю моркву і обсмажуємо її близько 10 хвилин, не забуваючи помішувати. Тепер відправляємо в каструлю болгарський перець, лавровий лист, сіль і мелений перець. Помішуючи тушкуємо масу ще 10 хвилин.
6. Зливаємо воду з каструлі з квасолею в раковину. Викладаємо бобові разом з помідорами до решти інгредієнтів. Перемішуємо їх і тушкуємо 15 хвилин. Перед тим, як вимкнути плиту, вливаємо в суміш оцет і перемішуємо продукти.
7. Заздалегідь готуємо банки і кришки для закачування салату: очищаємо їх содою, промиваємо і стерилізуємо. Потім викладаємо в них гарячий салат і закатуємо. Залишаємо банки на добу в перевернутому вигляді. Закутуємо їх ковдрою. Потім переносимо в сухе прохолодне місце. Приємного апетиту!