Мус – дивовижний французький десерт. Він являє собою легку, повітряну і ніжну масу, яка тане в роті. Готувати його можна з різних ягід і фруктів, а також можна використовувати інші смаки, наприклад, кава, сир, шоколад. Десерт можна готувати з приводу і без, ваші близькі та гості будуть в захваті.
Полуничний мус
Полуничний мус – просто цілковитий захват і десерт, який під силу приготувати кожному. Найсмачніші ласощі вийде зі свіжих ягід, але підійдуть також і заморожені. Влітку полуничний мус цілком може замінити калорійний торт на святковому застіллі.
Інгредієнти на
4 порц.
- Полуниця 450 гр.
- Вершки 300 мл (33%)
- Желатин 15 гр.
- Вода-5 ст. л.
- Цукор-пісок 75 гр.
- Для прикраси:
- Полуниця за смаком
- М’ята свіжа-за смаком
Процес приготування:
- Мус готується дуже просто. Помийте ягоди, вони повинні бути стиглими, без пошкоджень. Желатин залийте холодною водою і залиште набухати.
- Полуницю подрібніть в блендері. У полуничне пюре додайте цукор і добре перемішайте.
- Коли желатин набубнявіє, помістіть його на вогонь і доведіть до однорідності, періодично помішуючи. Желатинову масу трохи остудіть і порціями додайте в полуничне пюре, добре все розмішайте. Чотири столові ложки полуничного пюре відкладіть в окрему миску.
- Холодні жирні вершки збийте міксером до стійких піків.
- Відразу додайте в збиті вершки-дві столові ложки полуничного пюре, перемішайте повільними рухами знизу-вгору. Далі додайте решту ягідну масу і також повільно і обережно перемішуйте масу.
- Полуничний мус розкладіть по креманкам, зверху додайте відкладене раніше полуничне пюре і паличкою зробіть розводи.
- Приберіть полуничний мус в холодильник на пару годин для застигання. Перед подачею прикрасьте шматочками полуниці та гілочками свіжої м’яти. Приємного апетиту!
Шоколадний мус
Шоколадний мус – чудовий легкий десерт. У перекладі з французької «мус» означає «піна». Його можна робити на основі вершків або яєчних білків. У першому випадку мус буде більш калорійним. Єдиний недолік рецепта, який можна згадати, – це довгий процес збивання вершків.
Час готування – 2,5 ч.
Час приготування – 20-30 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Желатин – 10 гр.
- Вода кип’ячена – 50 мл
- Молоко – 150 мл
- Цукор – 100 гр.
- Шоколад чорний – 1 плитка.
- Вершки 33 % – 350 мл
- шоколадна Крихта – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. В холодній кип’яченій воді розчиніть желатин. Якщо у вас швидкорозчинний желатин, то тримайте його протягом 10 хвилин, звичайний – 30 хвилин.
Крок 2. Молоко влийте в невелику каструльку і підігрійте його.
Крок 3. Шоколадну плитку розламайте на дрібні шматочки і викладіть в тепле молоко. Продовжуйте його нагрівати, помішуйте ложкою, щоб шоколад розчинився, але не доводьте масу до кипіння. Потім зніміть каструлю з вогню і охолодіть масу.
Крок 4. Набряклий желатин підігрійте в мікрохвильовці і розмішайте, щоб маса стала однорідною. Ні в якому разі не можна кип’ятити желатинову масу.
Крок 5. Охолоджені вершки налити в чашу блендера і всипте цукор. Збивайте продукти пару хвилин міксером при повній потужності.
Крок 6. Не припиняючи збивання влити вершки желатинову і шоколадної маси. Продовжуйте збивання до отримання пишною і стійкої піни ще кілька хвилин.
Крок 7. Розлийте шоколадний мус по порціях і відправте в холодильник для застигання на пару годин. Перед подачею посипте десерт шоколадною крихтою. Приємного апетиту!
Сирний мус з желатином
Сирний мус з желатином – повітряний, смачний і корисний десерт. Його можна подавати в будь-який час року і готується він просто і швидко. Для прикраси і підсилення смаку можна використовувати мигдаль, кокосову стружку, білий шоколад або різні фрукти і ягоди.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Сир – 250 гр.
- Молоко – 100 мл
- Цукор – 3 ст. л.
- Желатин – 7 гр.
- Полуниця – 200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Желатин залийте молоком і залиште набухати.
Крок 2. У чашу блендера викладіть весь сир.
Крок 3. Ягоди можна брати свіжі або заморожені. Їх також покладіть в ємність.
Крок 4. Всипте цукор і подрібніть продукти заглибним блендером.
Крок 5. Коли крупинки желатину добре набухнуть, підігрійте масу в мікрохвильовій печі або на плиті. Желатин повинен повністю розчинитися, а маса повинна стати однорідною. Не доводьте масу до кипіння.
Крок 6. Отриману молочно-желатинову масу процідіть через ситечко і додайте до сиру.
Крок 7. Розкладіть сирну масу в невеликі формочки і приберіть в холодильник на кілька годин.
Крок 8. Коли ніжний сирний мус застигне, вийміть його з форми, прикрасити свіжими ягодами і подавайте на стіл в якості десерту. Приємного апетиту!
Ягідний мус із заморожених ягід
Ягідний мус із заморожених ягід – чудовий десерт для дітей і дорослих. Підійдуть будь-які ягоди, які тільки знайдуться у вас в морозилці. Якщо ви будете використовувати ягоди з вираженою кислинкою у смаку, то порцію цукру можна збільшити.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 60 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Ягоди заморожені – 1 склянка
- Вода – 600 мл
- Цукор – 3 ст. л.
- Крупа манна – 60 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Розморозьте склянку будь-яких заморожених ягід. Підготуйте всі інші продукти, які знадобляться в рецепті.
Крок 2. Розімніть товкачиком ягоди і видавіть сік. Макуха залийте окропом і поставте варитися. Після закипання варіть ягідну масу протягом 5 хвилин.
Крок 3. Відвар процідіть і вилийте в каструлю. До рідини додайте цукор і поставте на слабкий вогонь.
Крок 4. Коли ягідний сироп закипить, додайте манну крупу, перемішайте і варіть протягом 10-15 хвилин, помішуючи ложкою.
Крок 5. Приберіть каструлю з вогню, остудіть і додайте в неї ягідний сік. Обидві маси перемішати за допомогою міксера.
Крок 6. Ягідний мус розкладіть по креманкам і приберіть в холодильник до повного застигання. Подавати ягідний мус можна, полив його ягідним сиропом. Приємного апетиту!
Мус з манки з ягодами
Мус з манки з ягодами – ніжний, як хмарка десерт, який об’єднує в собі самі яскраві смаки літа. В рецепті ми будемо використовувати малину і чорну смородину, але по своєму смаку ви можете доповнити список своїми улюбленими ягодами.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Крупа манна – 4 ст. л.
- Вода – 500 мл
- чорна Смородина – 120 гр.
- Малина – 120 гр.
- Цукор – 5 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Якщо ви використовуєте свіжі ягоди, то добре їх промийте під краном. А заморожені ягоди розморозьте і викладіть в каструлю. Додайте до них воду і цукор, поставте ємність на вогонь.
Крок 2. Коли ягідна маса закипить, продовжуйте варити її протягом 10-15 хвилин. Далі можна процідити відвар від кісточок або залишити як є.
Крок 3. Потім в киплячий ягідний відвар всипте манну крупу, відразу ж перемішуйте масу ложкою. Варіть манку на повільному вогні, помішуючи.
Крок 4. Через 10-12 хвилин зніміть каструлю з ягідної масою з плити. Збивайте масу віночком протягом 8-10 хвилин, завдяки цьому вона стане повітряної і ніжною.
Крок 5. Перелийте ягідний мус з манкою в невеликі порційні ємності. Залиште мус в холодильнику до повного застигання.
Крок 6. Для красивої подачі прикрасьте ягідний мус кокосовою стружкою і гілочками м’яти. Приємного апетиту!
Банановий мус
Банановий мус – соковитий, солодкий і ніжний фруктовий десерт з пористої текстурою. Їм можна завершити сімейний обід або вечерю, а також він оригінально буде виглядати на дитячому святі. Мус відмінно тримає форму завдяки желатину і збитим вершкам.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Банани – 260 гр.
- Вода – 50 мл
- Вершки 33 % – 200 мл
- цукрова Пудра – 50 гр.
- Сік лимонний – 2 ст. л.
- Шоколад чорний – 10 гр.
- Желатин – 8 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Банани беріть стиглі і м’які. Підготуйте всі інші необхідні інгредієнти для мусу.
Крок 2. У миску всипте желатин і замочіть його в холодній воді на півгодини.
Крок 3. З бананів зніміть шкірку і розламайте на невеликі шматочки. Збризніть банани лимонним соком і пюрируйте заглибним блендером.
Крок 4. В іншу миску влийте охолоджені вершки і всипте цукрову пудру. Щоб пудра не розлетілася, спершу перемішайте продукти на низьких обертах, а потім збільште швидкість.
Крок 5. Далі у збиті вершки викладіть бананове пюре, добре перемішайте масу.
Крок 6. Набряклий желатин підігрійте в мікрохвильовці і доведіть масу до однорідності. Влийте її в вершково-бананову суміш.
Крок 7. Збийте масу віночком.
Крок 8. Готовий банановий мус розкладіть по креманках або іншим порційним ємкостей.
Крок 9. Шоколад натріть на тертці з дрібними отворами. Посипте мус стружкою і подавайте в якості десерту на стіл. Приємного апетиту!
Малиновий мус
Малиновий мус – це легкий у всіх відносинах літні ласощі. Його можна подавати, як самостійний десерт, або готувати для прошарку торта. Не пропустіть можливість приготувати цей яскравий десерт в період дозрівання малини.
Час готування – 3-4 ч.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Малина – 400 гр.
- цукрова Пудра – 60 гр.
- Вершки 33 % – 160 мл
- Желатин – 10 гр.
- Білки яєчні – 2 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Малину помийте, подрібніть заглибним блендером. Потім малинову масу протріть через сито, щоб позбутися від дрібних кісточок.
Крок 2. Желатин розведіть з водою, користуючись інструкцією, зазначеної на упаковці.
Крок 3. Однорідну малинову масу перелийте в каструлю і поставте на вогонь. Потім додайте желатинову масу, продовжуйте нагрівати малинову масу з желатином, постійно помішуючи. Щоб желатин повністю розчинився.
Крок 4. Охолоджені вершки збийте міксером до отримання щільного крему. Окремо збийте білки з цукровою пудрою до стійких піків.
Крок 5. Остиглу малинову масу влийте до збитим вершкам, акуратно перемішати лопаткою.
Крок 6. Потім додайте збиті білки і ще раз добре перемішайте малинову масу.
Крок 7. Повітряний малиновий мус розкладіть по креманках або келихах, приберіть на 3-4 години в холодильник.
Крок 8. Подавайте малиновий мус, прикрасивши свіжими ягодами і гілочками м’яти. Приємного апетиту!
Сирний мус
Сирний мус – десерт, гідний самого вишуканого ресторанного меню. Однак, його може приготувати на власній кухні навіть новачок в кулінарії. В якості основи для десерту використовують ніжні сирно-вершкові сири. А як фруктової складової, можете взяти улюблені фрукти.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Молоко згущене – 300 мл
- Молоко – 2 ст. л.
- Вершки – 150 мл
- Сир Філадельфія – 50 гр.
- Яйце перепелине – 1 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Фрукти/ягоди – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. У глибокій ємності змішайте вибрані вами подрібнені фрукти або ягоди з молоком.
Крок 2. В молочно-фруктову суміш додайте вершковий сир.
Крок 3. Розбийте в ємність одне перепелине яйце.
Крок 4. З лимона вичавити сік і додати 1-2 чайні ложки в загальну масу.
Крок 5. Вилийте в миску згущене молоко. Збийте всі інгредієнти до однорідності.
Крок 6. Потім додайте в фруктову масу жирні вершки.
Крок 7. Мус ще раз добре перемішайте і розкладіть повітряну масу по порційним ємкостей.
Крок 8. Прикрасьте заготовки тертою цедрою лимона і приберіть в холодильник на 20 хвилин.
Крок 9. Після цього ніжний вершковий мус можна подавати до столу. Приємного апетиту!
Кавовий мус
Кавовий мус – незвичайне, пористу диво для вашого столу. Кава з молоком люблять багато, а тепер знайомий смак можна відчути і в оригінальному десерті. Ласощі виходить солодким, з характерною чорного кава гірчинкою.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 7.
Склад:
- Кава розчинна – 20 гр.
- цукрова Пудра – 150 гр.
- Вода крижана – 100 мл
- Молоко холодне – 100 мл
- Шоколад чорний – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь охолодіть молоко і воду. Вода повинна бути саме крижаною. Помістіть її в морозилку на 30-40 хвилин.
Крок 2. У миску з високими бортами вилийте холодне молоко і крижану воду, додайте розчинну каву і цукрову пудру.
Крок 3. Збивайте продукти міксером протягом 10 хвилин. Вже через пару хвилин маса стане світлішати і густіти. Якщо процес буде проходити повільно, поставте миску в морозилку на деякий час, потім продовжуйте збивати.
Крок 4. В результаті кавова маса повинна збільшитися в 4-5 разів і сильно загуснути.
Крок 5. Готовий кавовий мус розкладіть по келихах на ніжці або мисочкам, при бажанні можна прикрасити кожну порцію тертим чорним шоколадом. Приємного апетиту!