Пахлава – 10 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Пахлава – улюблена багатьма східна солодкість з багатошарового тіста і горіхів. Смак пахлави залежить від виду тіста, горіхів та просочення, тому кожен може приготувати цю смакоту з урахуванням власних уподобань та з різним ступенем солодощі готового страви.

Як приготувати турецьку пахлаву в домашніх умовах?

Турецька пахлава – національний варіант традиційного десерту, що складається з безлічі найтонших шарів тіста, що випікаються в маслі, з просоченням з цукрового сиропу і подрібненими фісташками.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Для тіста:
  • Борошно пшеничне 1 кг
  • Яйце куряче 3 шт.
  • Сіль за смаком
  • Масло вершкове 1 кг
  • Фісташки 400 гр.
  • Вода до потрібної консистенції
  • Цукор-пісок 2 кг для сиропу
  • Лимон ½ шт. для сиропу
  • Вода 1.5 л. для сиропу

Процес приготування:

  1. Як приготувати пахлаву в домашніх умовах? Борошно, яйця, сіль і воду перемішати до однорідної маси, розділити тісто на кілька шматків.
  2. Кожен невеликий шматочок тіста розкачати вручну за допомогою качалки до прозорості. Щоб вийшла справжня турецька пахлава, кількість таких шарів має становити до 40 штук. Шари укладати один на одного, пересипаючи подрібненими фісташками.
  3. Розрізати тісто на невеликі шматочки, залити розтопленим вершковим маслом і випікати при високій температурі 35-40 хвилин.
  4. З цукру, води і соку лимона приготувати сироп: нагріти все в каструлі і довести до кипіння, але не кип’ятити.
  5. Готове тісто просочити сиропом, дати настоятися. Турецька пахлава готова!

Простий і смачний рецепт вірменської пахлави в домашніх умовах

Вірменська версія популярної солодощі готується з листкового тіста з додаванням меду і волоських горіхів. Якщо використовувати готове листкове тісто, процес буде недовгим, а смак при цьому залишиться на висоті.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порцій – 6.

Склад:

Для тіста:

  • Олія соняшникова нерафінована – 40 мл
  • Тісто листкове бездріжджове – 250 гр.

Для начинки:

  • Мед – 4 ст. л.
  • Горіхи волоські – 250 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Яйця – 2 шт.

Процес приготування:

1. Горіхи підсушити, подрібнити, частину залишити у вигляді половинок для прикраси.

2. Білки відокремити від жовтків, добре збити з цукром і додати до білкової маси порубані горіхи.

3. Тісто тонко розкачати і розкласти на змащеному олією деку. На тісто нанести білкову масу з горіхами, відступаючи від краю тесту на 1 див.

4. Краї підвернути і скатати тісто в рулет, щоб шов виявився знизу. Зробити ножем насічки по всьому рулету, змастити жовтком і прикрасити половинками горіхів між насічок.

5. Випікати в духовці 15-20 хвилин при температурі 190-200 градусів. За 3-5 хвилин до кінця випікання дістати пахлаву, змастити її медом і повернути в духовку допечься.

6. Готову випічку охолодити, нарізати на порційні шматочки і подавати до чаю або кави.

Оригінальний рецепт пахлави з медом і волоськими горіхами

В цьому рецепті ідеально поєднуються мед, горіхи і кориця, яка надає страві яскраву нотку і дозволяє не тільки насолодитися свіжою і оригінальною випічкою, але і здивувати гостей незвичайними кулінарними здібностями.

Час приготування: 2 години 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порцій – 8.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 7 ст.
  • Яйця – 2 шт.
  • Масло вершкове – 4 ст. л.
  • Дріжджі – 20 гр.
  • Вода – 1 склянка

Для начинки:

  • Цукор-пісок – 2 ст.
  • Горіхи волоські – 500 гр.
  • Кориця – 4 ч. л.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Мед – 150 гр.

Для змащення:

  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

1. Збити яйця, розм’якшене масло і ½ склянки води протягом 3 хвилин, потім розвести дріжджі другою половиною склянки води. Розведені дріжджі з’єднати з сумішшю і замісити тісто. Поставити в тепле місце на 1,5 години.

2. Горіхи потовкти з цукром і корицею.

3. Тісто розділити на дві частини, одну розкачати пластом товщиною в 2 мм, другу – товщиною 2,5 мм.

4. Більш товстий пласт тіста викласти на деко, змащене маслом, покласти начинку і накрити другим пластом, після чого защипнути краї тіста, щоб не було щілин між пластами. Залишити заготовку на 10 хвилин, а потім змастити яйцем.

5. Пахлаву розрізати на шматочки у вигляді ромба і поставити в добре розігріту духовку. Випікати при температурі 220 градусів близько 10 хвилин. Потім пахлаву дістати, залити розтопленим вершковим маслом, змастити її поверхню яйцем і випікати ще 10 хвилин на сильному вогні і 15 – при слабкому.

6. Дістати готову страву з духовки, залити медом по перерізам і дати охолонути під серветкою. Десерт готовий!

Покроковий рецепт приготування пахлави з листкового тіста

Пахлава з листкового тіста готується швидко і просто, цукровий сироп рівномірно просочує випічку, надаючи їй соковитості, а горіхи підкреслюють східний смак солодощі.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 10 хвилин.

Порцій – 6.

Склад:

  • Тісто листкове бездріжджове – 400 гр.
  • Горіхи волоські – 250 гр.
  • Цукор-пісок – 300 гр.
  • Вода – 100 мл

Процес приготування:

1. Листкове тісто розділити на дві частини і кожну розкотити в тонкий пласт.

2. Горіхи подрібнити ножем або в блендері.

3. Викласти на тісто горіхи, намагаючись розподілити їх по поверхні рівномірно. Посипати 150 гр. цукру. Тісто згорнути в рулет, нарізати рівними шматочками.

4. Викласти листкові рулетики в глибоку форму і випікати в духовці при температурі 200 градусів 25-30 хвилин.

5. З 150 гр. цукру і води приготувати сироп: закип’ятити воду і розчинити в ній цукор і, помішуючи, дати трохи загуснути.

6. Готові рулетики дістати з духовки і полити цукровим сиропом, залишити на 30 хвилин для просочення. Пахлава з листкового тіста готова!

Неймовірно смачна пахлава з тіста філо в домашніх умовах

В цьому рецепті замість звичного листкового тіста використовують тісто філо, що викладають у кілька шарів. Тісто філо робить десерт більш екзотичним, проте не менш смачним. Лимон в сиропі для просочення прибирає зайву солодкість, і десерт набуває більш насичений, але не нудотний смак.

Час готування: 4 години 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порцій – 4.

Склад:

  • Горіхи волоські – 400 гр.
  • Тісто філо (готове) – 200 гр.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 2 ст.
  • Вода – 1 склянка
  • Лимон – 0,5 шт.

Процес приготування:

1. Відібрати 10 красивих половинок горіха, щоб прикрасити випічку в кінці, інші горіхи дрібно порубати або подрібнити в блендері.

2. Масло розтопити.

3. Тісто філо розрізати на квадрати, розмір яких повинен збігатися з формою, в якій буде випікатися пахлава. У змащену маслом форму викласти лист тіста філо, змастити маслом і чергувати так, щоб вийшло 6-7 шарів тіста. З 7-го шару рівномірно розподілити горіхи, потім викласти ще до 7 шарів тіста, кожен з яких змастити маслом.

4. Тісто розрізати на ромби і полити залишками масла, викласти зверху половинки горіха або посипати подрібненими. Випікати пахлаву в духовці при температурі 180 градусів близько 20 хвилин.

5. Для приготування просочення змішати в сотейнику цукор з соком лимона і водою, нагрівати 10-12 хвилин, поки маса не загусне.

6. Готову пахлаву залити сиропом і залишити просочуватися сиропом на 3-4 години. Подавати готову солодощі до чаю або з молоком.

Соковита і м’яка азербайджанська пахлава — класичний рецепт

Цей варіант пахлави готується за всіма канонами класичної азербайджанської кухні і виходить м’яким, повітряним з соковитою і солодкої горіховою начинкою. Прикрашають це блюдо прянощами і медом, що надає йому особливий східний колорит.

Час готування: 1 год

Час приготування: 25 хвилин.

Порцій – 4.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 450 гр.
  • Масло вершкове – 120 гр.
  • Молоко – 150 мл
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Дріжджі свіжі – 20 гр.
  • Ванілін – на кінчику ножа.
  • Яйце – 2 шт.

Для начинки:

  • Горіхи волоські – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 400 гр.
  • Масло вершкове – 60 гр.

Для прикраси:

  • Горіхи волоські – 4 шт.
  • Яєчний жовток – 1 шт.
  • Куркума або шафран – ¼ ч. л.
  • Молоко – 1 ст. л.
  • Мед – 20 гр.

Процес приготування:

1. У підігрітому молоці розчиняємо дріжджі з сіллю, додаємо яйця і розм’якшене масло. Поступово вводимо борошно і ванілін, замішуємо тісто. Потрібно вимішувати до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук. Накриваємо тісто рушником і залишаємо в теплі, поки його об’єм не збільшиться в 2-3 рази.

2. Горіхи подрібнюємо м’ясорубкою або блендером, потім змішуємо їх з цукром.

3. Половину тіста ділимо на 4 рівні частини, кожну з частин розкачуємо у формі прямокутника завтовшки 0,3 – 0,4 див.

4. На деко, застелене пергаментом, викладаємо прямокутники, змащуємо їх розм’якшеним маслом, покриваємо горіховою начинкою (1/3 від загального обсягу приготовленої начинки) і накриваємо шаром тесту. Процедуру повторюємо 3-4 рази. Верхній шар змащуємо сумішшю жовтка, молока і прянощів. Нарізаємо пахлаву на шматочки, кожен прикрашаємо половинкою волоського горіха.

5. Випікаємо бісквіт в духовці при температурі 180 градусів 30-35 хвилин.

6. За 10 хвилин до закінчення випікання потрібно покрити пахлаву медом. Перед подачею солодкість краще остудити. Насолоджуйтесь!

Як самостійно приготувати грецьку пахлаву з фісташками?

Пахлава з фісташками – страва грецької кухні. Готується вона швидко з тіста філо, а цей фісташки додають десерту середземноморські нотки і екзотичний аромат.

Час приготування: 1 година 30 хвилин

Час приготування: 30 хвилин.

Порцій – 12.

Склад:

  • Цукор-пісок – 500 гр.
  • Вода – 1,5 склянки
  • Лимонний сік – 3 ст. л.
  • Тісто філо – 500 гр.
  • Фісташки не солоні – 500 гр.
  • Масло вершкове – 130 гр.
  • Масло рослинне – 0,5 склянки

Процес приготування:

1. Фісташки витягти з шкаралупи і дрібно порубати.

2. Для сиропу цукор залити водою і нагрівати до кипіння, додати лимонний сік і зняти з вогню.

3. Розтопити вершкове масло і змішати його з рослинним.

4. На чистому сухому столі викласти лист тіста філо, змастити його олією і зверху покласти ще один і знову змастити. На 2/3 листа викласти горіхову начинку, згорнути рулетом.

5. Кожну трубочку пахлави розрізати на кілька частин, добре змастити олією і випікати в духовці при 180 градусах близько 20 хвилин до золотистого кольору.

6. Пахлаву дістати і охолодити, потім перекласти у форму і залити сиропом. Залишити просочуватися близько години. Чудова грецька солодкість готова!

Пишна і м’яка пахлава з дріжджового тіста в духовці

Пахлаву готують і з дріжджовим тістом. У цьому випадку вона виходить соковитою і м’якою, а начинка з горіхами і кардамоном надає десерту приємну пряну нотку. Ідеально підходить для чайних посиденьок.

Час приготування: 1 година 30 хвилин

Час приготування: 30 хвилин.

Порцій – 8.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Молоко – 250 мл
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Дріжджі сухі – 7 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – для змазування дека.

Для начинки:

  • Горіхи волоські – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Кардамон – 0,5 ч. л.
  • Масло вершкове – 250 гр.

Для сиропу:

  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Мед натуральний – 100 гр.
  • Вода – 200 мл

Для заливки:

  • Масло вершкове – 250 гр.

Процес приготування:

1. У миску просіяти борошно, додати сіль, цукор і сухі дріжджі, перемішати.

2. Окремо збити міксером яйця, молоко, вершкове масло і додати суху суміш з борошна і дріжджів. Замішувати тісто близько 7-8 хвилин.

3. Горіхи підсушити на сковороді без додавання масла, подрібнити і змішати з цукром і кардамоном, залишити частину цілими для прикраси.

4. Тісто розділити на 10 частин – 2 побільше і 8 однакових поменше.

5. Розкачати один з більш великих шматків, викласти його на змащений олією лист. Тісто змастити розтопленим вершковим маслом, викласти горіхову масу, зробити ще 9 шарів розкатаного тіста за аналогією. Зверху викласти решту другу частину тіста побільше, розгорнувши її як слід перед укладанням.

6. Накрити харчовою плівкою і залишити на 30 хвилин, потім змастити зверху жовтком. Дуже гострим ножем розрізати пахлаву на ромби стороною 4-5 см, прикрасити зверху цілими половинками горіхів.

7. Випікати при температурі 200 градусів приблизно 20 хвилин, потім дістати і залити 250 гр. розтопленого вершкового масла і продовжувати випікати при 180 градусах ще 35-40 хвилин.

8. Для просочення в каструлі нагріти воду і цукор, уварювати на маленькому вогні 10 хвилин. Потім зняти з вогню, додати мед і перемішати.

9. Готову пахлаву дістати з духовки, залити сиропом і залишити просочуватися. Остиглу пахлаву розділити гострим ножем на шматочки і подавати до гарячих напоїв – чаю або кави.

Як приготувати кримську медову пахлаву в домашніх умовах?

Ця пахлава відома тим, що її нерідко пропонують відпочиваючим на море. Солодка і соковита «пляжна» пахлава готується без горіхів, просочується медом, а секретним її інгредієнтом є горілка. Таку пахлаву не печуть, а смажать в олії.

Час приготування: 35 хвилин

Час приготування: 15 хвилин.

Порцій – 8.

Склад:

Для тіста:

  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – 1/3 ч. ложки
  • Горілка – 3 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 200 гр.
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Масло вершкове – 20 гр.

Для смаження:

  • Масло рослинне – 500 мл

Для просочення:

  • Вода – 100 мл
  • Мед – 2 ст. л.
  • Цукор – 4 ст. л.

Процес приготування:

1. У глибокій мисці змішати борошно, цукор, соду і сіль. У центрі зробити поглиблення, вбити яйце, влити горілку і додати ложку сметани.

2. Вимішувати тісто до тих пір, поки воно не стане добре відлипати від рук і поверхонь. Сформувати кулю, накрити рушником і залишити на 20 хвилин.

3. Розділити тісто на 3 рівні частини, кожну розкачати дуже тонко без використання борошна.

4. Викласти перший шар тіста, нанести на нього кулінарної пензликом розтоплене вершкове масло, покласти другий шар, змастити маслом, зверху накрити третім шаром.

5. Тісто скрутити нетугим рулетом і розрізати на тонкі смужки.

6. Смажити пахлаву-хмиз в розігрітому рослинному маслі і викласти на паперову серветку, щоб звільнити солодощі від зайвого жиру.

7. Для просочення змішати мед, цукор і воду в каструлю, нагріти і проварити 10 хвилин. Кожну пахлаву вмочити в сироп з усіх боків.

8. Пахлаву викласти на блюдо. Приємного апетиту!

Простий і дуже смачний рецепт приготування пахлави з безе

Цей варіант відрізняється від звичного рецепта пахлави додаванням в неї збитого повітряного білка і кунжуту. Небанальний рецепт улюбленої солодощі, на який господині потрібно зовсім небагато часу, а ось він здатний здивувати навіть найвимогливішого гостя.

Час готування: 1 год

Час приготування: 15 хвилин.

Порцій – 6.

Склад:

  • Білок яєчний – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 2/3 склянки
  • Горіхи – 100 гр.
  • Кунжут – 100 гр.
  • Вода – 0,5 склянки
  • Масло рослинне – 0,5 склянки
  • Борошно пшеничне – 1,5-2 склянки
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Змішати в мисці воду, масло і щіпку солі, ввести просіяне борошно, змішати. Накрити тісто серветкою і залишити на 25-30 хвилин.

2. У блендері подрібнити кунжут і горіхи.

3. Білок збити з цукром до пишної піни.

4. Змішати горіхи з білковою масою.

5. Тісто розкачати в тонкий пласт і викласти на нього горіхово-білкову начинку, згорнути в рулет, намітити ножем порційні розрізи.

6. Викласти рулет на деко і прикрасити шматочками горіхів, випікати при температурі 180 градусів 25-30 хвилин.

7. Випічку остудити, розрізати на порції і подавати. Оригінальний десерт готовий!