Шурпа – це ситна страва, популярна у таджиків та тюркських народів. Частування є густим супом з овочами та спеціями. Є багато варіацій апетитної шурпи. Найкращі кулінарні ідеї шукайте у нашій перевіреній добірці з десяти смачних рецептів приготування з покроковими фотографіями та докладним описом процесу.
Класична шурпа з яловичини в домашніх умовах
Класична шурпа з яловичини в домашніх умовах виходить дуже ситною та насиченою до смаку. Така страва стане яскравим обідом для всієї родини. Для приготування використовуйте перевірений покроковий рецепт нашої кулінарної добірки. Урізноманітніть своє меню і порадуйте близьких апетитним частуванням.
Інгредієнти:
на – 4 порції
- Яловичина – ½ кг
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Томатная паста – 2 ст.л.
- Часник – 3 зуб.
- Олія – 3 ст.л.
- Спеції та Приправи – за смаком
- Зелень – 1 пучок
- Перець чилі – за бажанням
Процес приготування:
Класична шурпа легко готується у домашніх умовах. Для її приготування нам знадобиться каструля з товстим дном або казан. Виливаємо сюди тонкий шар олії, нагріваємо. Викладаємо на розігріту олію подрібнену, попередньо очищену цибулю. Обсмажуємо на середньому вогні до золотистого відтінку.
Ріжемо шматочками середнього розміру заздалегідь промиту та обсушену яловичину. Відправляємо м’ясо до рум’яної цибулі, перемішуємо. Готуємо до випаровування м’ясного соку.
Промиваємо всі інші овочі, очищаємо картоплю та моркву. Солодкий перець позбавляємо насіння, ріжемо невеликими кубиками. Моркву натираємо на великій тертці або ріжемо брусочками. Картоплю обробляють кубиками однакового розміру.
У томатів видаляємо плодоніжки, а потім ріжемо плоди невеликими шматочками.
Коли випарується вся волога, а шматочки яловичини почнуть підрум’янюватися, завантажуємо моркву в каструлю. Смажимо всі разом пару хвилин. Додаємо спеції.
Вивантажуємо у блюдо картопля.
До заготівлі викладаємо нарізаний солодкий перець.
Далі відправляємо шматочки помідорів. Додаємо дві столові ложки томатної пасти.
Виливаємо в заготівлю окріп так, щоб він покрив вміст каструлі. Гасимо на повільному вогні під кришкою близько 40 хвилин.
Знову виливаємо окріп, варимо частування при слабкому кипінні протягом 10-15 хвилин до готовності картоплі. Наприкінці приготування солимо, додаємо гострий перець, продавлюємо через прес зубчики часнику.
Класична шурпа із яловичини в домашніх умовах готова. Розливайте по тарілках та подавайте до столу, доповнивши зеленню.
Класична шурпа з баранини у казані на багатті
Класична шурпа з баранини у казані на багатті – це страва, яка нікого не залишить байдужою. Таке частування вийде неймовірно ситним та ароматним. Підходить для великого сімейного обіду чи вечері на природі. Обов’язково беріть на замітку наш перевірений покроковий рецепт.
Час готування – 1 година 20 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порцій – 6
Інгредієнти:
- Баранина – 1 кг.
- Картопля – 6 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Морква – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста біла – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста червона – 1 шт.
- Перець чилі – 1 шт.
- Петрушка – 10 гр.
- Спеції – 1 ч.л.
- Цибуля зелена – 10 гр.
- Вода – 2 л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо укладаємо в казан, заливаємо холодною водою, додаємо чайну ложку солі і доводимо до кипіння, постійно прибираючи піну, що утворюється в процесі.
Крок 2. Нарізану білу цибулю, моркву та перець чилі додаємо в бульйон. Варимо на слабкому вогні одну годину.
Крок 3. М’ясо дістаємо з бульйону, остуджуємо його та відокремлюємо від кісток.
Крок 4. У бульйон відправляємо почищену цілу картоплю.
Крок 5. Додаємо порізані болгарський перець та помідори. Додаємо спеції. Варимо ще 15 хвилин.
Крок 6. Кладемо в бульйон нарізане м’ясо і варимо під кришкою ще 10-15 хвилин. Наприкінці готування додаємо червону цибулю, порізану тонкими кільцями.
Крок 7. Класична шурпа з баранини у казані на багатті готова. Подавайте до столу зі свіжою зеленню!
Домашня шурпа зі свинини у казані
Домашня шурпа зі свинини в казані порадує вас насиченим смаком, ароматом та поживними властивостями. Обіцяємо, що ваші близькі не зможуть встояти. Для легкого приготування своїми руками використовуйте нашу перевірену кулінарну ідею з покроковими фото.
Час готування – 1 година
Час приготування – 20 хвилин
Порцій – 6
Інгредієнти:
- Свинина – 0,7 кг.
- Картопля – 250 гр.
- Морква – 160 грн.
- Перець болгарський – 120 гр.
- Цибуля ріпчаста біла – 100 гр.
- Помідори – 150 гр.
- Часник – 4 зубчики.
- Коріандр – 1 ч.л.
- Петрушка – 100 гр.
- Вода – 1 л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо картоплю від шкірки та промиваємо її під водою. Крупно нарізаємо.
Крок 2. Зрізаємо жир зі свинини та нарізаємо м’ясо середніми шматками. Подрібнюємо цибулю із часником. Перець та помідори рубаємо кубиком. На великі частини обробляють моркву.
Крок 3. Розтоплюємо свинячий жир у казані. Занурюємо сюди шматочки м’яса і смажимо їх до рум’янцю.
Крок 4. Викладаємо моркву та цибулю, готуємо близько 15 хвилин. Сюди ж додаємо часник, сіль, коріандр та болгарський перець. Гасимо близько 5 хвилин, потім приєднуємо картоплю та помідори. Готуємо ще 5 хвилин.
Крок 5. Дрібно рубаємо попередньо промиту петрушку.
Крок 6. Виливаємо у блюдо воду. Варимо до готовності близько 25 хвилин. За 15 хвилин до готовності додаємо сіль, спеції та зелень.
Крок 7. Домашня шурпа зі свинини у казані готова. Подавайте до столу та пригощайтеся!
Шурпа з яловичини у каструлі
Шурпа з яловичини в каструлі – це ситна та смачна страва для всієї родини. Урізноманітнюйте домашнє меню апетитним частуванням за допомогою нашого перевіреного рецепту з покроковими фото. Ваші близькі гідно оцінять поєднання яловичини з овочами та наваристим бульйоном.
Час готування – 2 години
Час приготування – 30 хвилин
Порцій – 6
Інгредієнти:
- Яловичина – 0,5 кг.
- Картопля – 6 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець запашний горошок – 4 шт.
- Куркума – до смаку.
- Каррі – до смаку.
- Кінза – 0,5 пучка.
- Вода – 2,5 л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичину промиваємо, кладемо в каструлю разом із лавровими листками. Вливаємо воду і варимо близько півтори години.
Крок 2. Очищаємо картоплю та ділимо її на половинки.
Крок 3. Ріжемо моркву на півкухлі.
Крок 4. Перами ріжемо цибулю.
Крок 5. Кладемо підготовлені овочі в каструлю. Сюди ж відправляємо сіль та спеції. Варимо до готовності картоплі.
Крок 6. Подрібнюємо кінзу і відправляємо її у блюдо за 5 хвилин до готовності.
Крок 7. Шурпа з яловичини у каструлі готова. Розкладайте по тарілках та подавайте до столу!
Як приготувати курку з курки
Приготувати шурпу з курки, як спрощений і дієтичний варіант популярної узбецької страви, в домашніх умовах нескладно і швидко. Традиційно готується шурпа з бараниною, але ми готуватимемо з куркою. Курка і овочі крупно нарізаються і обсмажуються, а потім нудьгують до готовності. Овочі беруться класичні для шурпи: цибуля, морква, солодкий перець та помідори. Готувати шурпу краще у казані.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Курка – 500 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Помідори – 4 шт.
- Перець чилі – 2 шт.
- Часник – 4 зубки
- Вода – 1.5 л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – 0,5 ч.л.
- Перець червоний мелений – 0,5 ч.л.
- Зіра – 0,5 ч.л.
- Олія – для смаження
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати, згідно з рецептом, усі інгредієнти для шурпи. Куряче м’ясо взяти з кісточкою. Овочі почистити та промити.
Крок 2. У казані розігріти олію. Курку розрізати на 4 великі шматки і обсмажити на гарячій олії на середньому вогні до рум’яної скоринки.
Крок 3. Цибулю з часником крупно нарізати, перекласти до курки та обсмажити до прозорості.
Крок 4. Товстими кухлями нарізати моркву, перекласти в казан і посмажити 2-3 хвилини.
Крок 5. Солодкий перець нарізати великою соломкою, перець чилі нарізати кільцями. Перець перекласти в казан і посмажити пару хвилин.
Крок 6. Потім додати в казан порізані на 4 частини помідори і посмажити до появи овочевого соку.
Крок 7. Поверх цих інгредієнтів укласти нарізану крупними кубиками картопля, насипати сіль з приправами, перемішати і посмажити на великому вогні ще 5 хвилин, щоб картопля просочилася олією.
Крок 8. В останню чергу обсмажену курку з овочами залити 1,5 літрами води, довести до кипіння і згасити на невеликому вогні під прикритою кришкою щонайменше одну годину, щоб м’ясо від кісточки відокремлювалося легко. Дати шурпі 10 хвилин для наполягання.
Крок 9. Приготовлену курку з курки розлити по супових тарілках і подати до столу гарячою. Смачного!
Справжня шурпа по-узбецьки
Справжня шурпа по-узбецьки відрізняється насиченим смаком, ароматом та поживними властивостями. Обіцяємо, що ваші близькі не зможуть встояти перед таким обідом чи вечерею. Для самостійного приготування використовуйте перевірену кулінарну ідею з покроковими фотографіями.
Час готування – 2 години
Час приготування – 30 хвилин
Порцій – 6
Інгредієнти:
- Баранина – 1 кг.
- Жир курдючний – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Картопля – 6 шт.
- Помідори – 6 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Базилік – 2 гілки.
- Джамбул – 2 гілки.
- Перець чилі – 1 шт.
- Коріандр – 1 ст.
- Зіра – 1 ст.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Сіль за смаком.
- Кінза – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо нарізаємо великими шматками, курдючний жир – рубаємо дрібними кубиками, моркву обробляємо брусочками.
Крок 2. Укладаємо м’ясо та кістки в каструлю, заливаємо водою. Ставимо великий вогонь, доводимо до кипіння й у процесі прибираємо піну.
Крок 3. Зменшуємо вогонь. Опускаємо очищену цибулину повністю, стручок перцю чилі, лавровий лист, спеції. Викладаємо моркву та жир. Стомлюємо півтори години.
Крок 4. Солодкий перець ріжемо брусочками. Помідори обдаємо окропом, потім заливаємо холодною водою, знімаємо шкірку. М’якуш обробляємо навпіл. Цибулю ріжемо тонкими півкільцями.
Крок 5. Картоплю варимо в мундирі, охолоджуємо та очищаємо.
Крок 6. Через півтори години викладаємо в бульйон картопля, солодкий перець, гілочки джамбула та базиліка. Томимо 10-15 хв. Солимо, додаємо нарізану цибулю. Вимикаємо вогонь і даємо постояти 10 хв.
Крок 7. Шумівкою в глибокі тарілки кладемо картоплю, кілька морквяних шматочків, половинку помідора та невеликий шматок м’яса. Заливаємо бульйоном. Посипте нарізаною кінзою.
Крок 8. М’ясо і овочі, що залишилося, викладаємо на плоску тарілку, солимо і посипаємо зеленню.
Крок 9. Справжня шурпа по-узбецьки готова. Частуйтесь!
Шурпа з баранини з картоплею
Шурпа з баранини з картоплею – це поживна та дуже смачна страва для великої родини. Урізноманітнюйте домашнє меню наваристим частуванням за допомогою нашого перевіреного рецепту з покроковими фото. Ваші близькі гідно оцінять таку страву.
Час готування – 1 година 20 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порцій – 6
Інгредієнти:
- Баранина – 0,7 кг.
- Картопля – 0,7 кг.
- Перець болгарський – 350 гр.
- Помідори – 300 грн.
- Морква – 250 грн.
- Цибуля ріпчаста – 250 гр.
- Часник – 3 зубчики.
- Паста томатная – 3 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Зелень для подачі.
- Рослинна олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо цибулю від лушпиння і дрібно нарізаємо його ножем.
Крок 2. Промиваємо баранину та нарізаємо невеликими порційними шматочками.
Крок 3. Дрібними кубиками обробляють помідори.
Крок 4. Очищаємо перці від насіння та дрібно нарізаємо їх.
Крок 5. Натираємо на тертці очищену від шкірки морквину.
Крок 6. У казані розігріваємо олію. Обсмажуємо на ньому цибулю.
Крок 7. Викладаємо до цибулі м’ясні шматочки. Обсмажуємо всі разом.
Крок 8. Відправляємо до м’яса із цибулею помідори.
Крок 9. Сюди відправляємо болгарські перці.
Крок 10. Викладаємо терту моркву.
Крок 11. Додаємо томатну пасту.
Крок 12. Заливаємо всі інгредієнти окропом. Гасимо близько 30 хвилин.
Крок 13. Очищаємо і промиваємо картоплю, потім нарізаємо її невеликими шматочками. Через 30 хвилин додаємо картопля.
Крок 14. Знову покриваємо вміст окропом. Солимо, перчимо і томимо до готовності ще 10-15 хвилин.
Крок 15. Наприкінці готування продавлюємо у блюдо часник. Вимикаємо вогонь і даємо частування настоятися близько 20-25 хвилин.
Крок 16. Шурпа з баранини з картоплею готова. Подавайте до столу, доповнивши подрібненою свіжою зеленню і оцінюйте смак апетитної страви.
Шурпа з яловичини в афганському казані
Шурпа з яловичини в афганському казані – яскрава і насичена на смак страва, яка ідеально підійде для великої родини або компанії. Наваристе східне частування виходить неймовірно ситним та ароматним. Для його приготування в домашніх умовах використовуйте перевірений покроковий рецепт нашої добірки.
Час готування – 1 година 20 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порцій – 8
Інгредієнти:
- Яловичина – 1 кг.
- Картопля – 1 кг.
- Морква – 0,5 кг.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Помідори – 0,5 кг.
- Часник – 5 зубиків.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Вода – 4 л.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо промиваємо і ріжемо великими шматками.
Крок 2. Очищаємо цибулю і обробляємо її на великі частини.
Крок 3. Перець та помідори також ріжемо на шматочки.
Крок 4. Очищаємо зубчики часнику. Обробляємо їх на половинки чи четвертинки.
Крок 5. Складаємо в афганський казан м’ясо, а на нього всі овочі. Додаємо сіль, перець та вливаємо воду.
Крок 6. Закриваємо кришку казан і встановлюємо над вогнем плити або мангала на 40-45 хвилин. Далі знімаємо казан з вогню, залишаємо на 10-15 хвилин. Потім спускаємо повітря та відкриваємо кришку.
Крок 7. Шурпа із яловичини в афганському казані готова. Подавайте до столу, доповнивши зеленню!
Шурпа з нутом
Шурпа з нутом – це ситна, смачна та оригінальна ідея для вашого столу. Урізноманітнюйте домашнє меню апетитним частуванням за допомогою нашого перевіреного рецепту з покроковими фото. Ваші близькі не зможуть встояти перед наваристим супом із баранини з нутом.
Час готування – 4 години
Час приготування – 30 хвилин
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Баранина – 400 гр.
- Нут – 50 грн.
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Вода – 1,5 л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Аджика – 1 год.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець чорний горошок – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь вимочуємо нут у холодній воді. Можна залишити продукт проти ночі.
Крок 2. М’ясо варимо до готовності. Після закипання зливаємо воду, промиваємо м’ясо. Варимо бульйон на другій воді на повільному вогні приблизно 2,5-3 години. Додаємо лавровий лист та чорний перець горошком.
Крок 3. Коли м’ясо буде готове, промиваємо нут і додаємо в каструлю. Варимо близько 30 хвилин.
Крок 4. Підготуємо всі овочі: очищаємо та нарізаємо їх довільно.
Крок 5. Додаємо овочі в каструлю та варимо до готовності на тихому вогні 30-40 хвилин.
Крок 6. Наприкінці додаємо аджику, сіль, перець до смаку.
Крок 7. Доводимо до кипіння та прибираємо з плити. Каструлю закриваємо кришкою і даємо настоятися страві.
Крок 8. Шурпа з нутом готова. Розкладайте по тарілках та подавайте до столу!
Шурпа з баклажанами
Шурпа з баклажанами порадує вас насиченим смаком, неймовірною соковитістю та поживними властивостями. Впевнена, що ваші близькі не зможуть встояти. Для приготування в домашніх умовах використовуйте перевірену кулінарну ідею з покроковими фото.
Час готування – 2 години 30 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порцій – 12
Інгредієнти:
- Баранина – 1 кг.
- Баклажан – 1 шт.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Картопля – 5 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Часник – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний горошок – 10 шт.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Вода – 3 л.
Процес приготування:
Крок 1. Всі овочі промиваємо та очищаємо. Баранину також промиваємо та ділимо на великі шматочки.
Крок 2. Заливаємо баранину водою та варимо на невеликому вогні одну годину. Забираємо піну за необхідності.
Крок 3. У м’ясний бульйон викладаємо цибулю і через 5 хвилин шматочки моркви. Додаємо сіль та перець чорний горошок. Варимо близько 7 хвилин під кришкою.
Крок 4. Очищену картоплю ділимо на половинки.
Крок 5. Баклажан ріжемо шматочками середнього розміру.
Крок 6. По черзі викладаємо овочі, що залишилися. Додаємо подрібнений часник, лавровий лист. Варимо на слабкому вогні до готовності всіх продуктів.
Крок 7. Шурпа з баклажанами готова. Подавайте до столу!